![]() |
#391 | ||||
Konto usunięte
|
Dot.: Kosmetyki The Ordinary
Cytat:
![]() Obstawiam, że chodzi o filtr Avobenzone - on w pojedynkę jest niestabilny, ale są składniki, które go stabilizują. I podobno są takie, które mogą destabilizować - ale tu się jeszcze nie wypowiem jak to wypada z konkretnymi substancjami. Jeśli kosmetyk nie zawiera filtru Avobenzone, to nie ma się czym przejmować tak długo póki nie narusza się ciągłości filmu ochronnego ![]() Ale nie mówię, że należy Avobenzone unikać - to jeden z ciekawszych filtrów. Cytat:
![]() Ale to fakt, filtru potrzeba sporo. Co do konkretnej ilości - są różne zalecenia, różne sposoby odmierzania. Ja celuję w minimum 1 ml na samą twarz. Często widywałam statystykę 1,25 ml. Niektórzy używają palców jako miary i robią dwie kreski długości palca - ja miałabym dylemat odnośnie grubości kreski, chyba że mogłabym to zweryfikować jakąś dokładną wagą ![]() Chodzi też trend na 3 kreski, 3 palce jako ilość odpowiednią na twarz + szyję. Cytat:
![]() Sama nie widziałam od lat składu, w którym Avobenzone (bo pewnie o tej składnik głównie się rozchodzi) nie byłby czymś ustabilizowany. Zresztą nie tylko sam skład musi wyglądać wiarygodnie, ale kosmetyk musi przejść też testy na trwałość/stabilność, musi wytwarzać jednorodny film na skórze, etc. Ogólnie to od tego tak jakby są te regulacje prawne, żeby każdy konsument z osobna nie musiał się kształcić z biochemii na własną rękę ![]() Cytat:
![]() https://www.instagram.com/p/B40UpDfFYsy/ Co prawda na 32 osobach więc takie minimum przyzwoitości albo i mniej, ale efekty wizualne jak na brak substancji czynnych są ciekawe - raczej nikt nie spodziewa się samoczynnego cofania zmarszczek wraz z wiekiem ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi w świetle tych wszystkich informacji o filtrach - są jakieś sprawdzone, spełniające te wszystkie wymogi filtry które się nadają na dzień/pod makijaż? Chodzi mi o konkretne produkty. Bo szczerze mówiąc brzmi to dość skomplikowanie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#393 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Trzymam się tej listy https://piggypeg.pl/przeglad-filtrow-2019/ Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dla mnie ochrona przed UVA i komfort są ważniejsze niż to czy filtr jest organiczny czy nieorganiczny. Komfort niby trochę mniej ważny, ale i tak znając siebie nie wytrzymam z cieższymi formułami, z tłuściochami, z lepiszczami, etc. Na co dzień używam SPF 50+ i wystarczy mi poczciwy "standard europejski" (UVA w kółeczku) czy tam "broad spectrum". Jak mam zamiar więcej czasu spędzić na spacerowaniu, w plenerze czy w podróży, to już wybieram filtr o trochę wyższej ochronie UVA. Czyli PPD 30+ czy 4 gwiazdki (to chyba skala Boots, choć do nazewnictwa pewności nie mam) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
[1=de61b525ea9c27150559199 fef5a08ffa7ef4799_5e45e32 e63f12;87465897]To trochę pachnie mitem, ale jeszcze nie obalam - musiałabym odświeżyć wiedzę, żeby być czegokolwiek pewna
![]() Obstawiam, że chodzi o filtr Avobenzone - on w pojedynkę jest niestabilny, ale są składniki, które go stabilizują. I podobno są takie, które mogą destabilizować - ale tu się jeszcze nie wypowiem jak to wypada z konkretnymi substancjami. Jeśli kosmetyk nie zawiera filtru Avobenzone, to nie ma się czym przejmować tak długo póki nie narusza się ciągłości filmu ochronnego ![]() Ale nie mówię, że należy Avobenzone unikać - to jeden z ciekawszych filtrów. Nie mierzyłam swoich łyżeczek, ale na oko mają minimum 2-3 ml ![]() Ale to fakt, filtru potrzeba sporo. Co do konkretnej ilości - są różne zalecenia, różne sposoby odmierzania. Ja celuję w minimum 1 ml na samą twarz. Często widywałam statystykę 1,25 ml. Niektórzy używają palców jako miary i robią dwie kreski długości palca - ja miałabym dylemat odnośnie grubości kreski, chyba że mogłabym to zweryfikować jakąś dokładną wagą ![]() Chodzi też trend na 3 kreski, 3 palce jako ilość odpowiednią na twarz + szyję. Nie wiem jak stare są te wiadomości, ale na przestrzeni lat sporo zmieniły regulacje prawne ![]() Sama nie widziałam od lat składu, w którym Avobenzone (bo pewnie o tej składnik głównie się rozchodzi) nie byłby czymś ustabilizowany. Zresztą nie tylko sam skład musi wyglądać wiarygodnie, ale kosmetyk musi przejść też testy na trwałość/stabilność, musi wytwarzać jednorodny film na skórze, etc. Ogólnie to od tego tak jakby są te regulacje prawne, żeby każdy konsument z osobna nie musiał się kształcić z biochemii na własną rękę ![]() Ciekawy post (na podstawie badań! czyli konkrety, to co lubię ![]() https://www.instagram.com/p/B40UpDfFYsy/ Co prawda na 32 osobach więc takie minimum przyzwoitości albo i mniej, ale efekty wizualne jak na brak substancji czynnych są ciekawe - raczej nikt nie spodziewa się samoczynnego cofania zmarszczek wraz z wiekiem ![]() lulecznica dzięki za korektę i informację zwrotną! Tak właśnie się zastnawiałam, że te czytane przeze mnie posty mogą już być zdezaktualizowane, że weszły już nowe normy i standardy dla filtrów. Zaczytywałam się tutaj: Zasady stosowania filtrów w prostych, żołnierskich słowach ![]() i trochę tutaj: Filtry ochronne - ZBIORCZY CZ.II --> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=576105 Czyli już jednak nie trzeba aż tak dłubać, szukać i sprawdzać, tylko przede wszystkim znaleźć odpowiedni filtr dla swojej skóry z właściwym oznaczeniem filtrów. Będę szukała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | ||
Konto usunięte
|
Co do konkretnych typów - ja mogę powiedzieć co mi się sprawdza (obecnie dwa faworyty z tych o wyższej ochronie przed UVA), ale tak jak z każdym kosmetykiem to nie każdy musi pokochać. Różni ludzie - różne potrzeby, różne wymagania
![]() Photoderm Max jest specyficzny, ma dużo Tinosorb M w składzie - nie każdy pokocha, widocznie zmienia kolor skóry. Wprowadza taki białawo-szarawy ton. Poza tym formuła całkiem przyjemna i raczej nieproblematyczna, nie podrażnia. Eucerin Sensitive Protect - wysoka ochrona przed UVA, ale ma alkoholową bazę. Mnie nigdy nie podrażnił nawet przy stosowaniu wiele dni pod rząd, a raczej mam dość skłonną do podrażnień skórę, tzw. naczynkową. Mojej siostrze przy łuszczycy też krzywdy nie zrobił, ona prawdopodobnie ma też w "pakiecie" skórę atopową. Jednak ze względu na alkohol potencjał drażniący jest. U mnie na szczęście nie występuje i jakoś tak przestałam marudzić na alkohol w filtrach UV - daje możliwość stworzenia składu napakowanego filtrami i jednocześnie dość lekkiej, nietłustej formuły. Bezproblemowo łączy się z makijażem, ale bez makijażu/pudru jednak zostawia błyszczącą warstwę. Na szyi czy rękach nawet tego nie zauważam, jedynie delikaty "glow" przy obojczykach, jednak na twarzy jest błysk ![]() Ten Eucerin jakoś wyjątkowo lubię za wykończenie. Nie klei się, nie jest tłusty, nie ma problemów z brudzeniem ubrań, klejeniem się paska torebki. Na dłoniach też mnie nie wkurza swoją obecnością ![]() Te same alkoholowe kontrowersje dotyczą też większości jak nie wszystkich filtrów LRP. Jak kogoś alkohol w takich formułach nie podrażnia to super, zawsze większy wybór ![]() ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak się czuje niechęć do filtru np. przez tłuste wykończenie, to prędzej czy później może trafić w kąt szafki w łazience i się kurzyć... no nie tędy droga ![]() No i super jak jest trochę lepiej przemyślany niż tylko ze względu na oparzenia słoneczne, jak ma jednak trochę lepszą ochronę przed UVA. Edytowane przez de61b525ea9c27150559199fef5a08ffa7ef4799_5e45e32e63f12 Czas edycji: 2020-01-02 o 11:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
[1=de61b525ea9c27150559199 fef5a08ffa7ef4799_5e45e32 e63f12;87466069]Co do konkretnych typów - ja mogę powiedzieć co mi się sprawdza (obecnie dwa faworyty z tych o wyższej ochronie przed UVA), ale tak jak z każdym kosmetykiem to nie każdy musi pokochać. Różni ludzie - różne potrzeby, różne wymagania
![]() Photoderm Max jest specyficzny, ma dużo Tinosorb M w składzie - nie każdy pokocha, widocznie zmienia kolor skóry. Wprowadza taki białawo-szarawy ton. Poza tym formuła całkiem przyjemna i raczej nieproblematyczna, nie podrażnia. Eucerin Sensitive Protect - wysoka ochrona przed UVA, ale ma alkoholową bazę. Mnie nigdy nie podrażnił nawet przy stosowaniu wiele dni pod rząd, a raczej mam dość skłonną do podrażnień skórę, tzw. naczynkową. Mojej siostrze przy łuszczycy też krzywdy nie zrobił, ona prawdopodobnie ma też w "pakiecie" skórę atopową. Jednak ze względu na alkohol potencjał drażniący jest. U mnie na szczęście nie występuje i jakoś tak przestałam marudzić na alkohol w filtrach UV - daje możliwość stworzenia składu napakowanego filtrami i jednocześnie dość lekkiej, nietłustej formuły. Bezproblemowo łączy się z makijażem, ale bez makijażu/pudru jednak zostawia błyszczącą warstwę. Na szyi czy rękach nawet tego nie zauważam, jedynie delikaty "glow" przy obojczykach, jednak na twarzy jest błysk ![]() Ten Eucerin jakoś wyjątkowo lubię za wykończenie. Nie klei się, nie jest tłusty, nie ma problemów z brudzeniem ubrań, klejeniem się paska torebki. Na dłoniach też mnie nie wkurza swoją obecnością ![]() Te same alkoholowe kontrowersje dotyczą też większości jak nie wszystkich filtrów LRP. Jak kogoś alkohol w takich formułach nie podrażnia to super, zawsze większy wybór ![]() ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Moim zdaniem to nie jest mało. Między SPF 30 a SPF 50+ (czyli de facto oznacza to SPF 60 i więcej) jest niby różnica "tylko" 2,3 punkta procentowego. Ale to jest dosłownie 2 razy większa ochrona (SPF 30 przepuszcza 1/30 promieniowania, SPF 50+ 1/60, czyli dwa razy mniej). Może nie wszystkim / nie w każdych warunkach potrzeba aż tak wysokiej ochrony w kwestii oparzeń słonecznych, ale jeśli kogoś interesuje nie tylko ochrona przed oparzeniami ale też ochrona przed innymi skutkami UV (m.in. fotostrarzenie ![]() Najlepszy filtr to taki, który aż chce się stosować ![]() Jak się czuje niechęć do filtru np. przez tłuste wykończenie, to prędzej czy później może trafić w kąt szafki w łazience i się kurzyć... no nie tędy droga ![]() No i super jak jest trochę lepiej przemyślany niż tylko ze względu na oparzenia słoneczne, jak ma jednak trochę lepszą ochronę przed UVA.[/QUOTE] ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#400 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Skin79 jest dobry zwłaszcza w warunkach miejskich, choć nosiłam go też na wakacjach nad morzem i nie odnotowałam ani opalenia ani nowych przebarwień do tej pory. Poleciłam go do cery tłustej, bo to jeden z niewielu kremów, które wręcz trzymają mat. Ja na pewno do niego latem wrócę. Na Piggypeg nie ma w zestawieniu. Jedna z komentujących dziewczyn zapytała autorkę co myśli o kremie non chemical, a ona odpowiedziała "bez składu za wiele powiedzieć nie mogę" -co dla mnie oznacza, że w ogóle go nie analizowała. ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Gdyby ktoś jeszcze chciał zagłębić się w lekturę o filtrach, ciekawe jest opracowanie https://kosmostolog.blogspot.com/201...wiazki_14.html między innymi o wpływie kremów z filtrem na ludzi i środowisko. Wracając do naszego The Ordinary, które produkty przyniosły Wam oczekiwane efekty a jakie Was rozczarowały? Ja jestem zadowolona z krwawego peelingu, serum Marine Hyalurnics i Argireline Solution 10%. Efekty wygładzenia, nawilżenia, nawet śmiałabym powiedzieć lekkiego ale jednak - wypełnienia od środka (zmarszczek) zauważyłam bardzo szybko. Serum z 5% kwasem alfa liponowym (uwielbiam kwas liponowy) zadziałało dość późno, pod koniec fiolki. Najgorzej wspominam serum z resweratrolem i kwasem ferulowym - nie zauważyłam żadnego widocznego działania po zużyciu całego opakowania, poza tym niemile wspominam jego zapach i konsystencję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie rażą teksty pokroju: Filtry chemiczne są absorbowane przez skórę i docierają do układu krwionośnego a ze względu na dużą lipofilność, mogą się gromadzić w tkance tłuszczowej, wątrobie, a nawet mózgu, ich obecność wykryto również w ludzkim mleku. Skóra nie jest niestety jedynym źródłem ich przenikania, mogą dostawać się do ustroju również przez przewód pokarmowy wraz z zanieczyszczoną wodą oraz zjadanymi organizmami wodnymi, w których się kumulują a także podczas kapieli w zanieczyszczonej wodzie. Cóż, ponieważ większość ludzkich brudów trafia do mórz i oceanów ryby już dawno przestały być zdrowe. Co do drugiego pogrubionego - naprawdę chętnie przeczytałabym źródła naukowe takich hipotez. I raczej wątpię, czy takie się znajdzie... ale poszukam w wolnej chwili ![]() Co do pierwszego pogrubionego - to się dotyczy absolutnie wszystkich filtrów "chemicznych"? Ktoś przebadał każdy z osobna i otrzymał dokładnie te same wnioski w przypadku wszystkich? No nawet jakbym była zielona w temacie, to pachniałoby mi to... no nieładnie ![]() Kolejny cytat: O toksyczności endokrynologicznej filtrów organicznych świadczy wiele badań Obecnie raczej się obala badania, które nie były zbyt rzetelne i z których się wyciągało zbyt daleko idące wnioski - jak ktoś chce to mogę odkopać źródła ![]() Ogólnie podoba mi się, jak ktoś nie próbuje ignorować obecnego stanu wiedzy i wybierać tylko tych badań (nieaktualnych), które potwierdzają założoną z góry tezę. Statystycznie wszystko tak można udowodnić, nawet największe bzdury - wystarczy się postarać. Cytat:
![]() Również przetestowałam w 2019 Argeriline solution - raczej nie zauważyłam wypełniania, a chwilową pomoc w rozluźnieniu mięśni, napięcia. Po jakimś czasie stosowane doraźnie działało błyskawicznie i trochę to działanie słabło w ciągu dnia, po odstawieniu powrót do normalności. Ale nawet ten krótkotrwały efekt potrafi uzależnić ![]() Ulubieńcem 2019 jest Ascorbyl Glucoside. Moja skóra jest zbyt wrażliwa na większe ilości kwasu askorbinowego, w tej formie dużo lepiej przyjmuje witaminę C. Lepsze to niż nic - bo tak wyglądało wiele miesięcy jak się zraziłam do kosmetyków z witaminą C. Edytowane przez de61b525ea9c27150559199fef5a08ffa7ef4799_5e45e32e63f12 Czas edycji: 2020-01-02 o 21:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#402 |
Zakorzenienie
|
Ja jedynie mam problem z krwawym peelingiem. Mam wrażenie, że nic nie robi. Tzn jak nakładam to czuję lekkie mrowienie, ale efektów jako takich to nie widzę
![]() |
#403 |
Rozeznanie
|
Osoba prowadząca blog kosmostolog jest chyba z wykształcenia kulturoznawcą czy czymś takim. Od porad takich ekspertów lepiej trzymać się z daleka.
Znalazłam na jej linkedin: studium kosmetyczne- technik usług kosmetycznych, studia licencjackie- menadżer kultury Sama ufam tylko lekarzom specjalizującym się w temacie skóry, naukowcom, ogółem osobom z odpowiednim wykształceniem Z ordinary lubię retinoid 2%, buffet ( bez szału, ale trochę nawilża skórę), serum z kofeiną. Kwias hialuronowy ,krem nawilżający - zużyję , krzywdy nie robią, ale są lepsze kosmetyki na rynki Resweratrol z kwasem ferulowym to porażka ze względu na konsystencję i brak efektów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Można mieć kawał dobrej wiedzy i trzeźwe spojrzenie bez specjalizacji z dermatologii (ale i trzeba wiedzieć, kiedy skorzystać z pomocy dermatologa zamiast czytać internety i się wymądrzać, że się wie lepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
Ależ nam wyszedł długi offtop o filtrach! Może warto przenieść się na wątek zbiorczy?
Ja tu jeszcze tylko zostawię bardzo ciekawe zestawienie o dobrych składowo filtrach: https://annemarie.pl/bezpieczne-kosmetyki-filtry-lista/ Na pewno można wybrać coś dla siebie. Nie zwracałam dotychczas też uwagi na te przenikające filtry, a są w wielu polecanych produktach. Chyba warto z nich zrezygnować, jeśli tylko można. Co o tym myślisz, lulecznica? Wracając do The Ordinary - moje zamówienie już w paczkomacie, dziś będzie testowanie nawilżających kosmetyków ![]() Edytowane przez squirrelqa Czas edycji: 2020-01-03 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Śnięta Mucha
|
Desigual czy ten filtr matujący ze Skin79 Cię nie wysuszał?
Moje KWC z TO: Retinol 1% in Squalane Vitamin C Suspension 30% in Silicone Nie sprawdził mi się czerwony peeling, resveratrol i lactic acid.
![]() |
#407 |
Pani Mizantrop
|
Lactic acid u mnie tez sie nie sprawdzil, podobnie jak alpha lipoic acid.
![]() |
#408 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post87469446 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Raczkowanie
|
[1=de61b525ea9c27150559199 fef5a08ffa7ef4799_5e45e32 e63f12;87468351]Mnie bardziej niż wykształcenie do nieczytania przekonują niezbyt prawdziwe informacje i taki... pseudonaukowy ton mający robić wrażenie profesjonalizmu, którego widocznie raczej brak
![]() Można mieć kawał dobrej wiedzy i trzeźwe spojrzenie bez specjalizacji z dermatologii (ale i trzeba wiedzieć, kiedy skorzystać z pomocy dermatologa zamiast czytać internety i się wymądrzać, że się wie lepiej ![]() Nie sądziłam, że wywołam burzę ale oczywiście biorę odpowiedzialność za to czym dzielę się na forum. Nie zgadzam się z Waszą opinią ale nie chcę tu offtopować więcej. Źródła pod artykułem są podane. ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- [1=de61b525ea9c27150559199 fef5a08ffa7ef4799_5e45e32 e63f12;87467522]D Mnie nic nie rozczarowało, chyba miałam nosa ![]() Również przetestowałam w 2019 Argeriline solution - raczej nie zauważyłam wypełniania, a chwilową pomoc w rozluźnieniu mięśni, napięcia. Po jakimś czasie stosowane doraźnie działało błyskawicznie i trochę to działanie słabło w ciągu dnia, po odstawieniu powrót do normalności. Ale nawet ten krótkotrwały efekt potrafi uzależnić ![]() Ulubieńcem 2019 jest Ascorbyl Glucoside. Moja skóra jest zbyt wrażliwa na większe ilości kwasu askorbinowego, w tej formie dużo lepiej przyjmuje witaminę C. Lepsze to niż nic - bo tak wyglądało wiele miesięcy jak się zraziłam do kosmetyków z witaminą C.[/QUOTE] Jeszcze nie miałam Ascorbylu Glucoside, czuję się skuszona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
Użyłam właśnie wit. C 30% w silikonie i nie piecze
![]()
![]() |
![]() |
#411 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Pani_Robot - latem mnie nie wysuszał, był dla mnie świetny, skórę miałam bardziej tłustą niż teraz zimą ale zadbaną, nawilżoną. Pod filtr stosowałam pielęgnację. On może podsuszać, ma w składzie wysoko tlenek cynku. Zimą stosuję inne filtry, skórę mam bardziej odwodnioną. O szkoda, że kwasy u Ciebie się nie sprawdziły. Nie miałam jeszcze lactic acid ale chcę spróbować ten 10%. ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
Kasztanka a Lactic acid miałaś 5% czy 10%? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
[1=de61b525ea9c27150559199 fef5a08ffa7ef4799_5e45e32 e63f12;87469455]Nie chciałam już tak mocno ciągnąć off topu, więc odpowiedziałam w wątku o filtrach
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post87469446[/QUOTE]Dziękuję ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Pani Mizantrop
|
10% i mialam wrazenie, ze nie robi absolutnie nic
![]()
![]() |
#414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam serum z niacynamidem, ale chyba używanie rano i wieczorem to za dużo.
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() One są rzucone hurtem na końcu bez odniesień co jest skąd, do czego się odnoszą. Może są przeczytane a nie tylko przeklejone, ale nie przepadam za takimi manierami ![]() Pierwszy raz się spotkałam z tym, że ktoś traktuje PPD jako % ochrony przed UVA. Z 2-3 razy przewija się to w tekście. Trochę (bardzo) niepokojące... ochrona UVA w przeciętnym kremie do opalania jest na poziomie 18-19%. - ciekawa statystyka ![]() Jeśli produkt spełnia wymogi unijne literki PPD są w kółeczku i jest na poziomie 19-20%, choć są producenci deklarujący ochronę UVA nawet 48%. W produktach azjatyckich ochronę UVA oznacza się PA++++ - powinno być raczej UVA w kółeczku a nie PPD, ale to drobiazg ![]() To trochę jakby stwierdzić, że SPF 50 daje tylko 50% ochrony przed promieniowaniem odpowiedzialnym za poparzenia... no nie, to jest 98% a nie 50%. Widać, że autorka bloga jest zwolenniczką filtrów mineralnych. Często takie osoby wrzucają wszystkie możliwe filtry "chemiczne" do jednego worka, tu też jest taka praktyka... nie zbyt ładna z naukowego punktu widzenia. Cytat:
A czemu za dużo? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
Trochę mnie wysusza, wczoraj jak go nałożyłma pod makijaż (a na niego oczywiście krem itd) to cały dzień czułam niemiłe ściągnięcie.
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 | ||
Lucid dream
|
Cytat:
Cytat:
Na serum nakładam dość treściwy krem i nie mam uczucia ściągnięcia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Śnięta Mucha
|
Ja lubiłam serum z niacynamidem. Pomogło mi w walce z drobnymi krostkami.
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.