|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Spotkałam dzisiaj miłość ... " - czyli piękne opowiadania o miłości i nie tylk
ELuska.. dziekuje za wszystkie wiersze, opisy, opowiadania i szczegolnie za fragmenty z Samotnosci. Jestes WIELKA a caly watek jest piekny dzieki TObie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#392 |
Przyczajenie
|
Dot.: "Spotkałam dzisiaj miłość ... " - czyli piękne opowiadania o miłości i nie tylk
*Powoli Przyzwyczajam Się
Do Swej Nieobecności Powoli Przyzwyczajam Się Do Twej Bezradności I Tak Czasem Sobie Myślę Że Lepiej Byłoby Gdyby Nie Było Cię A Może Nie A Może Właśnie Mylę Się I Tak Sobie Myślę Że Wszystko Czego Pragniesz Czego Chcesz Spala Się Zanim Wyciągniesz Po To Ręce Spala Się To Tylko Jedno Tylko Proszę Cię Odpocznijmy Połóżmy Się Zapomnijmy* Zespół Happysad
Love Me Or Hate Me. Hm ? --- Jesli Ludzi Coś Do Siebie Ciągnie, To Muszą Się Spotkać Choćby Stawiali Na Swojej Drodze Najrozmaitsze Przeszkody, Bombardowali Się Ukrytymi Znaczeniami, Błędnie Interpretowali Swoje Zachowania, Mijali Się Tam, Gdzie Powinni Się Spotkać I Tak Dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
Ah uwielbiam happysad
![]()
![]() |
#394 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#395 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny a jaki tego tytul???? ![]()
![]() |
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
Taki prościutki...
![]() Puk, Puk ! Kto tam ? Słucham. Nic nie słychać. Puk, Puk ! Kto tam ? Patrzę. Nikogo nie widać. Puk, Puk ! Kto tam? Wołam. Nik nie odpowiada. Puk, Puk ! Kto tam ? Szukam. Niczego nie znajduję. Puk, Puk ! To ona. Już tutaj jest. Pije herbatę. W najlepszym serwisie. Jak gdyby zawsze tu była. Była. Tylko czasem nie widzisz Kiedy przychodzi.
![]() |
![]() |
#397 |
Raczkowanie
|
"Odpocznijmy" z płyty 'Podróże z prądem i pod prąd' ![]()
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#399 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Końcówka Najlepsza.. Aż Dziwne, Że Można Ja Przegapić ?
Love Me Or Hate Me. Hm ? --- Jesli Ludzi Coś Do Siebie Ciągnie, To Muszą Się Spotkać Choćby Stawiali Na Swojej Drodze Najrozmaitsze Przeszkody, Bombardowali Się Ukrytymi Znaczeniami, Błędnie Interpretowali Swoje Zachowania, Mijali Się Tam, Gdzie Powinni Się Spotkać I Tak Dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Przyczajenie
|
Oczywiście Chodzilo Mi O Miłość..
Chyba Zaraz Wkleje Tu Jakiś Tekst Z Mojego Bloga ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
Zakorzenienie
|
![]() Wydaje mi się, że można. Czasem rozwija się tak powoli, niedostrzega się jej. I nie widać : Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
Przyczajenie
|
Ill be your best friend and you'll be mine
Valentine Yes you can hold my hand if u want to Cause I want to hold yours too Well be playmates and lovers and share our secret worlds KOCHAM TEN TEKST ;**
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Przyczajenie
|
Taki Słodki Wiersz, Mam Nadzieje, Ze Komus Się Spodoba
![]() NOSZĘ TWE SERCE Z SOBĄ... (Cummings) noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu) nigdy się z nim nie rozstaję (gdzie idę ty idziesz ze mną; cokolwiek zrobię samotnie jest twoim dziełem, kochanie) i nie znam lęku przed losem (ty jesteś losem moim) nie pragnę piękniejszych światów (ty jesteś mój świat prawdziwy) ty jesteś tym co księżyc od dawien dawna znaczył tobą jest to co słońce kiedykolwiek zaśpiewa oto jest tajemnica której nie dzielę z nikim (korzeń korzenia zalążek pierwszy zalążka niebo nieba nad drzewem co zwie się życiem; i rośnie wyżej niż dusza zapragnie i umysł zdoła zataić) cud co gwiazdy prowadzi po udzielnych orbitach noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.:
Cytat:
![]() ![]() ![]() masz jeszcze jakies ulubione z samotnosci...?
![]() |
![]() |
#405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#406 |
Przyczajenie
|
Znalezione w internecie
![]() Całuję Twe dłonie i klękam przed Tobą... aby Cię zapewnić, że cały mój umysł, cała moja dusza, całe moje serce, istnieją po to, aby Cię kochać. Uwielbiam Cię... tak pięknego, tak idealnego, tak stworzonego do bycia miłowanym, uwielbianym i kochanym, aż do śmierci i szaleństwa. [Carolyne Jeanne] To oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka. To zaufanie bez reszty. To odsłonięcie swoich słabości. I tak właśnie Cię kocham. [Helen Thomson] Dwa kroki stąpam po ziemi, cztery kroki w powietrze. To jest miłość... Nie chcę robić nic innego jak tylko kochać. [Merton] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Raczkowanie
|
''Przebój, cóżeśmy czynili oboje,
Nim przyszła miłość?Czyśmy jeszcze ssali Z piersi natury dziecinne napoje? Lub w grocie Siedmiu Braci Śpiących spali? Wszystko snem było - prócz tego co robię Teraz. Piekności, którem w każdej dobie Ścigał, zdobywał, były snem tylko o Tobie. Dzień dobry naszym budzącym się duszom, Co spojrzeć jeszcze na siebie nie śmiały - Gdyż ledwie spojrzą, wzrokiem ściany skruszą, Ogromne Wszędzie czyniąc z izby małej. Niech więc podróżnik nowe światy bada, Niechaj kartograf świat na świat nakłada; Z nas każde samo światem jest - i świat posiada. Na twarzach naszych znać serc związek szczery, A każde lustro ma w kochanku oko; Czy kto dwie lepsze znjadzie hemisfery, Bez skał Północy, Zachodzniego mroku? Umiera tylko to, co źle zmieszane; Jeśli dwie równe miłości są zlane Bez reszty w jedną - umrzeć nie bedzie nam dane.''
![]() |
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
"Tam, gdzie jest miłość, nie ma miejsca na żądania, kontrolę, posiadanie, nie ma zależności, ani manipulacji. Miłość doskonała wyklucza lęk i niepokój".
[de Mello "Przebudzenie"] "Drzwi stały otworem. To prawda, nie otworzyła ich sama. Zrobił to jej lokaj. Jego imię:Nuda. Poprosiła: "Nudo, poszukaj mi zabawaki." A on odpowiedział: "Robi się , prosze pani." I wyciągnąwszy białe rękawiczki, by nie zostawić odcisków palców, zapukał do mego serca i zdaje się, powiedział, że nazywa się Miłość" J.Winterson "Zapisane na ciele" "...kobiety najbardziej przywiązują się do mężczyzn, którzy potrafią ich sluchać, okazywać im czułość i doprowadzać je do śmiechu..." "...wiedziała, że wzystko jest ulotne, nietrwałe i trzeba to przeżywać'tutaj i teraz', nawet gdy to jest tak wirtualne jak ich znajomość..." "Ze wszystkich rzeczy wiecznych miłość trwa najkrócej" PRAGNIENIU SZCZĘŚCIA Mówiłem już, ze nie chcemy być szczęśliwi. Pragniemy czegoś innego. Ściśle rzecz biorąc, nie chcemy byc bezwarunkowo szczęśliwi. Gotów jestem być szczęśliwy, jednak pod warunkiem, że będe miał to, tamto i jeszcze coś innego. Ale w grunice rzeczy to tak samo, jakby powiedziec do przyjaciela lub Boga, albo do kogokolwiek innego: - Ty jesteś moim szczęściem. Jeśli nie posiadę Ciebie, to nie będę szczęśliwy. Jest to bardzo ważne stwierdzenie i musimy je w pełni zrozumieć. Nie potrafimy byc szczęśliwi tak sobie, po prostu dla samego faktu; żadamy spełnienia jakichś tam warunków.(...) polecam... "Przebudzenie" Anthony de Mello "Biedna miłość, która musi karmić się myśleniem" "...tak wyglądają chwile, w których rodzi się miłość: kobieta nie może oprzeć się głosowi, który wywołuje na zewnątrz jej zalęknioną duszę, mężczyzna nie może się oprzeć kobiecie, której dusza jest wrażliwa na jego głos." "Miłość to najgorsze, co się człowiekowi może przytrafić. Człowiek chodzi jak idiota i przestaje się troszczyć o siebie samego. Rzeczy zmieniają sens i człowiek zdolny jest popełnić najgorsze szaleństwa i w jednej chwili zchrzanić sobie życie na amen. Mam na myśli mężczyzn. Z kobietami inna sprawa, są za cwane, kochają się jak mają interes. Jeśli jeden mężczyzna nie zwraca na nie uwagi, odkochują się i szukają innego. A im nic. Ale nie przejmuj się. Jak Boga kocham, że wyleczę cię jeszcze dzisiaj. Mam dobre lekarstwo na tę chorobę..." M.V.Llosa "Miasto i psy". Nie interesuje mnie, czym się trudnisz. Chcę wiedzieć, nad czyn bolejesz i czy śmiesz marzyć o spotkaniu z tym, za czym tęskni twoje serce. Nie interesuje mnie, ile masz lat. Chcę wiedzieć, czy gotów jesteś wyjść na głupca dla miłości, dla marzeń, dla przygody, jaką jest życie. Nie interesuje mnie, jakie planety zrównają się z twoim księżycem. Chcę wiedzieć, czy dotknąłeś środka własnego smutku; czy zdradzony otwarłeś się, czy skurczyłeś się i zamknąłeś w sobie ze strachu przed dalszym cierpieniem! Chce wiedzieć czy potrafisz siedzieć z bólem, moim lub twoim, nie poruszając się by go ukryć, stłumić lub uleczyć. Pragnę wiedzieć, Czy możesz współistnieć z radością, moja lub swoją; Czy umiesz zapamiętać się w tańcu i pozwolić, by ekstaza wypełniła cię po czubki dłoni i stóp, nie każąc zachowywać ostrożności, myśleć realistycznie czy pamiętać o ograniczeniach kondycji ludzkiej. Nie interesuje mnie, czy opowiadasz mi prawdziwa historię. Chce wiedzieć, czy potrafisz rozczarowywać innych, aby pozostać wiernym sobie; czy Umiałbyś znieść oskarżenie o zdradę i nie zdradzić własnej duszy. Chcę wiedzieć, czy potrafisz zaufać, a zatem i być godnym zaufania. Chce wiedzieć, czy potrafisz dostrzec piękno, nawet gdy nie co dzień jest ładna pogoda, i czy umiesz wywodzić swoje życie z obecności Boga. Chce wiedzieć, czy potrafisz żyć z porażką, nie tylko swoja, stanąć nad brzegiem jeziora i do srebrnego księżyc krzyczeć: „Tak!” Nie interesuje mnie, gdzie mieszkasz i ile masz pieniędzy. Chcę wiedzieć, czy umiesz wstać po nocy żalu i rozpaczy, wyczerpany, zbity jak pies, i robić, co trzeba, dla swoich dzieci. Nie interesuje mnie, kim jesteś, skąd się tu wziąłeś Chce wiedzieć, czy staniesz ze mną w środku ognia i nie cofniesz się. Nie interesuje mnie, gdzie, jakie i u kogo pobierałeś nauki. Chcę wiedzieć co cię podtrzymuje od środka, gdy wszystko inne odpada. Chcę wiedzieć, czy umiesz być sam ze sobą, i czy naprawdę lubisz tego, z którym przestajesz w chwilach pustki. Myślę o prawdziwym szczęściu, bez tchu, bez pamięci, bez reszty… Szczęście – zaczyna się na Tobie i kończy się z Tobą. * Miłość jest wszystkim, najprostszą i najcudowniejszą rzeczą na świecie. Poczułem to dziś, kiedy noc rozpływała się jak kwitnący krzew, a wiatr pachniał poziomkami. Bez miłości człowiek jest martwą istotą na urlopie, świstkiem papieru, na którym zapisano kilka dat i przypadkowe nazwisko, równie dobrze może nie żyć. Miłość to nie bankier, który chce wycofać swoje wkłady. Wyobraźnia potrzebuje tylko kilku gwoździ, by na nich porozwieszać swoje welony. A czy te gwoździe są złote, blaszane, czy zardzewiałe, to nie gra żadnej roli. Wiesza, gdziekolwiek się da. Ciernie czy róże, z chwilą kiedy osłoni je welon utkany z promieni księżyca i perłowych lśnień, stają się bajką z tysiąca i jednej nocy. taki mix... pozdrawiam ![]() p.s: Jowisia jak coś znajdę to podeślę...(z Samotności...)
![]() |
#409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#410 |
Zadomowienie
|
Zamieszczę kilka moich wierszy
![]() Mam wrażenie, że gdy Cię widzę świat się zatrzymuje. Czekam na twoje słowa wypowiedziane do mnie. Czuję, że coś mnie do Ciebie ciągnie. Spoglądam ukradkiem w twoje oczy. Wszystko dookoła znika, nikogo nie widzę. Jesteśmy sami. Dla mnie to najpiękniejsza chwila.... Zastanawiam się czy istnieją. Czy też kochają, tęsknią, ranią. Chciałabym wierzyć, że tego nie czują, że ich życie inaczej wygląda. Anioły są szczęśliwe, bo żyją w innym świecie. Mam taką iskierkę nadzieji... Patrzę wokół siebie. Widzę ludzi, szczęsliwych, pełnych życia. Zastanawiam się, czy jestem inna? Dlaczego nie mogę dołączyć do nich? Dla mnie to proste. Nie ma Ciebie przy mnie. Więc jak mam być szczęśliwa? Pozdrawiam ![]() Jak Wam się podobają?
![]() |
#411 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#412 |
Zadomowienie
|
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
magdaa_j super
![]() ![]()
![]() |
#414 |
Zadomowienie
|
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
"Jedyne, co mogłem zrobić, aby przetrwać tę rozłąkę, to zniknąć z Twojego świata zupełnie. Nie byłabyś szczęśliwa tutaj ze mną. Ja nie byłbym szczęśliwy tam.Jesteśmy z podzielonego świata.
Nawet nie proszę, abyś mi wybaczyła. Tego, co zrobiłem, nie można wybaczyć. To można tylko zapomnieć." Zapomnij Jakub (text zaczerpniety ze strony http://www.aagulka.art.pl/Samotnosc.htm)
![]() |
#416 |
Wtajemniczenie
|
kiedy było już za późno.. Ofiarowałeś ciepło rąk Tych kilka chwil i jakiś uśmiech, Jakbyś zrozumiał swój błąd Zabrakło szansy do odwrotu Cisza przed burzą do rozstania Zostało tylko kilka pytań I jakiś dramat do zagrania Co było robić? Płakać? Śmiać się? Mówić tak, a może nie? Czy ratować stare mosty? Czy do końca spalić je....? Dobra mina do złej gry To na długo nie wystarczy Ty wiedziałeś jak mi ciężko Rzucać zawsze wszystkie karty Bezszelestnie krok za krokiem Przyszedł czas i chęć do buntu Marna sztuka Finał Koniec ... ..Wielki dramat w złym gatunku...
![]() |
#417 |
Wtajemniczenie
|
podziękowanie
Chciałabym Ci podziękować: -za Twój pusty śmiech -za złośliwą ironię Dziękuję Ci : -za stracony czas -za zżerającą mnie nadzieję Z całego serca dziękuję: -za łzy wylane z tęsknoty -za Twój gwałt na moich uczuciach Naprawdę jestem Ci wdzięczna: -za ten huragan w moim sercu -za rozpalony we mnie ogień Dzięki Tobie nauczyłam się: -jak umierać co noc z tęsknoty -jak budzić się niespełnioną Z czasem zrozumiałam: -że miłość jest dla głupców -i wiesz, chyba muszę być głupcem
Edytowane przez jowisia Czas edycji: 2006-11-30 o 17:29 Powód: Obcielo jedna linijke :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#419 |
Wtajemniczenie
|
eli.... ;/ ![]() (a w tekscie obcielo jedna linijke)
![]() |
#420 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.