Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-24, 19:22   #391
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Dot.: Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Tak.

Facet ma zarabiać więcej, bo ma penisa to seksizm.

Kto na jakim stanowisku i dlaczego nie ma tu znaczenia.
Jeśli to nie jest "każdy facet ma...", tylko "mój facet ma...", to to nie jest żaden seksizm, tylko preferencja.

Ale już odbyłyśmy kiedyś tę dyskusję i nie podejrzewam, żebyśmy się nawzajem przekonały
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 19:24   #392
megamag
BAN stały

Jeśli wymagamy czegoś od kogoś tylko dlatego że jest kobietą lub mężczyzną, to tak jest to seksizm. Taką postawą nie istnieje też w próżni, ma korzenie w kulturze i co ważniejsze ma praktyczne implikacje: facet dostaje podwyżkę, bo ma kobietę do utrzymania, kobietą może się gonić niech św chłopa znajdzie.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 19:40   #393
aliani
Rozeznanie

Dla mnie też co innego jak kobieta mówi, fajnie jakby mój partner zarobił na nas dwoje, bo chciałabym zająć się dzieckiem przez te pierwsze 2-3 lata. A co innego, że facet powinien zarabiać więcej od kobiety, bo przecież macierzyński i inaczej to nie facet.
aliani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 19:43   #394
7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez srebrnykot Pokaż wiadomość
Ach, wiedziałam W sumi już kiedyś była taka dyskusja.

Ze smutkiem konstatuję zatem po raz kolejny, że jeśli podobają mi się biali i wolę białego partnera, to jestem rasistką.

Jestem też dyskryminatorką blondynów, nieczytających i nieambitych.

Idę pokontemplować tę swoją spaczoną naturę.
Hm, ale tutaj pojawily sie tez okreslenia ''facet powinien'', w sposob generalizujacy. Zreszta zdania nie brzmialy tak:
''Moj facet ma byc x'' bo ''tak mi sie podoba/tak chce/czuje sie wtedy bezpiecznie''
tylko raczej
''(Moj) facet ma byc x'' bo ''(argumenty, ktore tak jak pisala megamag nie sa zawieszone w prozni, zakorzenione sa gleboko w kulturze i mentalnosci spoleczenstwa i naprowadzaja na cala plec, a nie tylko tego jedynego.)

1. Chce zwiazac sie z kobieta, ktora gotuje, bo lubie, kiedy bliska mi osoba gotuje/nie potrafie sam gotowac.
2. Chce zwiazac sie z kobieta, ktora gotuje, bo kobiety sa od tego, zeby gotowac, a jak ktoras nie potrafi gotowac, to jest lajza.

Ja widze roznice miedzy zdaniem 1 a 2.
7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 20:09   #395
Ruwi
Zadomowienie

Dla mnie to bez znaczenia, czy facet zarabia mniej czy więcej niż ja. Obchodzi mnie tylko, żeby co miesiąc na wspólne konto wpłacał umówioną kwotę na podstawowe wydatki. Albo jak będę chciała gdzieś pojechać to będzie go stać, żeby pojechać że mną. W sumie co mi do tego, czy on więcej zarabia, skoro te pieniądze i tak nie są moje.
Ogólnie to i tak koszt życia jest przecież w miarę stały i stanowi tylko jakiś procent zarobków. Reszta i tak idzie na oszczędności, więc takie rozkminy ile to kto zarabia to tak naprawdę które z nas będzie miało więcej na emeryturze. Dla mnie to zbyt odległa kwestia żeby tym sobie głowę zaprzątać
Ruwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 20:25   #396
mabi27
Wtajemniczenie

A ile według Was powinna zarabiać matka, która samotnie wychowuje dziecko? Pytanie z ciekawości, co myślą inni.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 20:35   #397
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Ze smutkiem konstatuję zatem po raz kolejny, że jeśli podobają mi się biali i wolę białego partnera, to jestem rasistką.
To nie to. To zaledwie estetyka, brunet czy blondyn, biały czy śniady. Nie wybierasz przecież starego zamiast młodego.
Albo kobiety są intelektualnie równorzędnymi partnerkami albo nie są.
Jesli kilka stów i lepiej to plus dla męskości, choć kobiety mają możliwość się kształcić czy/i prowadzić firmy, i nie ma to uzasadnienia, bo tak samo mają możliwość coś dobrze ogarniać, to można ująć to tak:
a) wystarczy że ty jesteś bezrobotna a facet ma zasiłek - już imponuje ci męskością
b) niemożliwością jest bycie milionerem i zostanie zdradzonym przez żonę np. z seksownym ogrodnikiem - w końcu bardziej męskim może być już tylko miliarder
c) jeśli definiujemy męskość przez pryzmat kasy/sukcesu, to kobiecość przez pryzmat wielkości piersi.
Oczekiwanie że facet ma zarabiac więcej to wprost przyznać że chce się partnera mądrzejszego od siebie, ergo przyznanie że jest się głupszym. Co kto woli.

Do tego Dominika pisze o sobie samej i swoich wyborach tylko w 1 akapicie.
W 2 już serwuje teorie o kompleksach (powołuje się na ''wielu facetów, i krzywe akcje, i (...)) i że ''dla dobra związku lepiej jest'', żeby facet (...). No może dla dobra jej związku skoro woli zakompleksionego bufona który jeśli nie potrafi czegoś zrobić ma pretensje do własnej kobiety, że ona potrafi. Mnie facet który ma ból dupy jeśli jego partnerka radzi sobie dobrze np. w dziedzinie która jest zwyczajnie bardziej rentowna niż jego (sławetne tu powyżej IT versus wspomniany i ogrodnik, choćby i z pasją ) nie imponuje w niczym na pewno.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-11-24 o 20:38
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 20:40   #398
Trinette
Zakręcony Chochlik

Ile kobiet tyle opinii. Jedna woli polegać na facecie i to jej zapewnia poczucie bezpieczeństwa, inna woli dbać o własny tyłek, jeszcze jeszcze inna woli zupełnie inaczej. Każdy sobie rzepkę skrobie i ma to co chce. Życie wszystko zweryfikuje i tyle.

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 20:46   #399
Hultaj
BAN stały

Cytat:
No i kolejna sprawa, że wiele facetów ma straszne kompleksy i bzikuje, gdy zarabia mniej lub tyle samo co kobieta, często podcinają nogi i odwalają różne krzywe akcje. Dlatego dla dobra związku chyba jednak warto, aby facet zarabiał minimalnie więcej od kobiety - mówię tutaj o różnicy w zarobkach około 5-10%, a nie 200%
Brawo Doma. Nic tylko otwierać pensję dla dobrze ułożonych panien, uczyć je gry na klawesynie, haftowania makatek i wdzięcznego stąpania nóżką.

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Ile kobiet tyle opinii. Jedna woli polegać na facecie i to jej zapewnia poczucie bezpieczeństwa, inna woli dbać o własny tyłek, jeszcze jeszcze inna woli zupełnie inaczej. Każdy sobie rzepkę skrobie i ma to co chce. Życie wszystko zweryfikuje i tyle.
no ale to jest zwykła internetowa rozmowa.

Piszesz o macierzynstwie. Może planujesz być na wychowawczym, ale nie mieszaj do tego macierzynstwa. Ciąża trwa 40 tygodni, potem kilka tygodni połogu czyli wracania do formy. To się wszystko mieści w 1 roku więc nie jest to żaden argument (osobiste widzimisię pomijam).

Tak samo facet ma prawo chcieć mieć majętną kobiete by go utrzymywała, też mu wolno.
Stary 2018-11-24, 21:04   #400
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Trinette Pokaż wiadomość
Każdy sobie rzepkę skrobie i ma to co chce.
W społeczeństwie do końca to tak nie działa. To , co społeczeństwo uważa, przekłada się na to, jak to społeczeństwo funkcjonuje. Nie żyjemy na bezludnej wyspie. Jeśli większość społeczeństwa uważa, że facet powinien zarabiać więcej, bo tak, a kobieta mniej, bo tak, to tak będą kształtowały się zarobki. Nic nie bierze się z niczego. Może się tak zdarzyć, że chociaż będziesz dobrze pracować, ale to nie Ty dostaniesz podwyżkę i awans, tylko jeden z Twoich kolegów, właśnie dlatego że w społeczeństwie panuje takie przekonanie, że to facetowi te pieniądze są bardziej potrzebne.
Stary 2018-11-24, 22:09   #401
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 22:22   #402
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez otsochodzi Pokaż wiadomość
Haha ale żartowniś z Ciebie. Wymóg 4.000 netto od faceta to żaden wymów, bo każdy normalny facet potrafi tyle zarobi - to są okolice średniej krajowej.

Mnie zbulwersowały wypowiedzi kobiet w tym wątku, które uważają, że facet to musi mieć koniecznie 10.000 miesięcznie na rękę, mam nadzieję, że nigdy takich kobiet na swojej drodze nie spotkam. Nawet w tej słynnej Warszawie większość ludzi zarabiających powyżej 10.000 złotych to jest po prostu "Zawód Syn".

Nawet ci słynni programiści w większości zarabiają około 6000 - 8000 tysięcy złotych, a ci powyżej 10.000 to często ludzie bez życia prywatnego pracujący po 12 godzin dziennie.

Zresztą oprócz informatyka to jaki inżynier w Polsce zarobi 10.000?
Konstruktorzy maszyn - max 7000. Inżynier budowy - też na pewno nie przekroczy 10.000. Jedynie jacyś lekarze i prawnicy, prezesi, osoby z własną działalnością, dyrektorzy wysokich stanowisk itd. Do tego dochodzą osoby, które są bogate bo są po prostu sławne czyli gwiazdy, aktorzy, youtuberzy, a takie osoby - no sorry, nie zwiążą się z roszczeniową wizażanką, która żąda od faceta kopii umowy o prace, gdzie będzie napis > 10.000. Bo sławne osoby zazwyczaj przez specyficzną pracę również chcą sławnej partnerki, aby zasięgi rosły.

Czyli odliczając wszystkich popularnych ludzi + wszystkich z osobami "zawód syn" osób zarabiających powyżej 10.000 jest bardzo mało
Ja byłam jedną z tych, która pisała o 10 tys. na rękę w Warszawie. Ale pisałam to odpowiadając na pytanie wątku - jakie to są dobre zarobki. Których wymagam bardziej od siebie niż od swojego mężczyzny.

A programiści zarabiający 6-8tys to chyba raczej tacy bardziej rozpoczynający swoją karierę. W Warszawie dla programisty z 5-10 letnim doświadczeniem >10tys netto za 8h dziennie jest totalnie do zrobienia.

Co do zarobków i tego że mężczyzna powinien zarabiać więcej - mnie najbardziej razi, że autorka tego komentarza napisała, że jeśli facet będzie zarabiał tyle samo co ona lub mniej to pewnie nie będzie dla niej męski...

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-24, 22:35   #403
megamag
BAN stały

A mnie zastanawia, czy jakby się tutaj pojawił jakiś facet, który by napisał, że on nie spojrzałby na dziewczynę,która nie ma wielkich cycków i nie zrobi dobrego loda na pierwszej randce albo odwrotnie taki, który szuka nienaruszonej dziewiczy, która urodzi dużo dzieci i będzie pokorna i w ogóle baba to się do garów nadaje, to też niektóre komentujące stwierdziłyby, że przecież to tylko indywidualne wymagania, a nie żaden seksizm i ma prawo. Ale jak wyjeżdżamy z czymś seksistowskim do facetów (typu jak nie zarabia, to już niemęski), to jest ok.
Stary 2018-11-24, 22:50   #404
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
A mnie zastanawia, czy jakby się tutaj pojawił jakiś facet, który by napisał, że on nie spojrzałby na dziewczynę,która nie ma wielkich cycków i nie zrobi dobrego loda na pierwszej randce albo odwrotnie taki, który szuka nienaruszonej dziewiczy, która urodzi dużo dzieci i będzie pokorna i w ogóle baba to się do garów nadaje, to też niektóre komentujące stwierdziłyby, że przecież to tylko indywidualne wymagania, a nie żaden seksizm i ma prawo. Ale jak wyjeżdżamy z czymś seksistowskim do facetów (typu jak nie zarabia, to już niemęski), to jest ok.
Uważam dokładnie tak samo.

Nie ma nic złego w oczekiwaniu że partner ileś zarabia. Bo się lubi komfort, bo się chce wygody, gadżetów, wstaw co chcesz. Ale jeśli definiujemy że bardziej męski ma zarabiać więcej to czy facet ma prawo wymagać od partnerki żeby zawsze w ramach kobiecości była piękna i zrobiona i dostępna? Skoro wymarzony facet ma zarobić, to wymarzona kobieta ma być atrakcyjna, zawsze chętna, nie marudzić, i nomen omen, nie stawiać wymagań i nie kastrować nimi ego.
Stary 2018-11-24, 23:28   #405
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Uważam dokładnie tak samo.

Nie ma nic złego w oczekiwaniu że partner ileś zarabia. Bo się lubi komfort, bo się chce wygody, gadżetów, wstaw co chcesz. Ale jeśli definiujemy że bardziej męski ma zarabiać więcej to czy facet ma prawo wymagać od partnerki żeby zawsze w ramach kobiecości była piękna i zrobiona i dostępna? Skoro wymarzony facet ma zarobić, to wymarzona kobieta ma być atrakcyjna, zawsze chętna, nie marudzić, i nomen omen, nie stawiać wymagań i nie kastrować nimi ego.
A dlaczego? Tak długo, jak długo nie jest to: "Każda kobieta nadaje się tylko do kuchni i łóżka", tylko "Ja chcę, żeby moja kobieta gotowała, była piękna, zrobiona i dostępna, a inne - niech sobie robią co chcą" to wciąż jest osobista preferencja.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Stary 2018-11-24, 23:29   #406
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dominika152 Pokaż wiadomość
Też jestem zdania, że facet powinien zarabiać jednak trochę więcej. Nie przeszkadzałoby mi to w związku, gdybym zarabiała tyle samo, ale miałabym jednak większy komfort psychiczny, gdyby facet zarabiał te kilka stów(stów, a nie tysięcy) więcej. W dodatku byłby w moich oczach bardziej męski i zaradny, biorąc pod uwagę fakt, że faceci zarabiają przeważnie sporo więcej od kobiet gdybym spotykała się z facetem, który zarabia tyle samo - to nie wiem czy byłby tak samo męski w moich oczach.

No i kolejna sprawa, że wiele facetów ma straszne kompleksy i bzikuje, gdy zarabia mniej lub tyle samo co kobieta, często podcinają nogi i odwalają różne krzywe akcje. Dlatego dla dobra związku chyba jednak warto, aby facet zarabiał minimalnie więcej od kobiety - mówię tutaj o różnicy w zarobkach około 5-10%, a nie 200%
Czy jeśli dostaniesz dużą podwyżkę w pracy i będziesz zarabiać kilka stówek więcej niż Twój partner to stanie on się dla Ciebie nagle mniej męski? Czy może jej nie przyjmiesz dla dobra związku, żeby misio czuł się dowartościowany?

Nigdy nie oceniałam męskości przez pryzmat zarobków. Ba! Znam sporo facetów, którzy sporo zarabiają i są dla mnie totalnie niemęscy

Edytowane przez Ariada
Czas edycji: 2018-11-25 o 00:10
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 00:08   #407
Hultaj
BAN stały

Cytat:
A dlaczego? Tak długo, jak długo nie jest to: "Każda kobieta nadaje się tylko do kuchni i łóżka", tylko "Ja chcę, żeby moja kobieta gotowała, była piękna, zrobiona i dostępna, a inne - niech sobie robią co chcą" to wciąż jest osobista preferencja.
przez takie wymagania kobiety latami starały się spełniać ideał. Każdy jest tylko człowiekiem, kobieta może mieć gorszy dzien, może jej się nie chcieć być wiecznie doskonale gładką wymalowaną lalą (cały ten body positive jako bunt przeciwko rzekomemu że coś się musi), facet gorszy okres albo nie każdy ma ochotę żyć pod presją bycia odpowiedzialnym za całą rodzinę (typu ja jestem kobietą i pracuję na zachcianki żeby mi się nie nudziło a mój facet jest facetem i ma zadbać o wszystko ). Nie każda kobieta jest pięknością i nie każdy facet jest wilkiem z wallstreet .
Wg twojego rozumowania jeśli facet ma ''preferencje'' by jego kobieta była jego podnóżkiem, uległa i nie miała swojego zdania (są miejsca na świecie gdzie kobiety są traktowane przedmiotowo, niekoniecznie podmiotowo), w skrajnym przypadku może nawet gorzej, to jest to ok. Wg mnie nie jest.

---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ----------

I gdybym była facetem a ktoś by ode mnie wymagał czegoś jako od faceta to wymagałabym w drugą stronę. Dlaczego miałabym nie wymagać od żony żeby obiad był zawsze z 3 dań, ona śliczna i wysportowana, i nigdy nie zmęczona i marudna.

Ja to rozumiem w ten sposób że równouprawnienie to coś więcej niż tylko realizowanie zachcianek. Jeśli kobiety miałyby się wyemancypować po to aby robić co chcą, ale zwalać dalej wszystko/ile się da na barki faceta, to cóz, faceci najwyraźniej byliby wybitnymi frajerami.

---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ----------

Po 3 a co ze związkami jednopłciowymi gdy ktoś jest bi lub homoseksualistą. Jak 2 facetów to który ma obowiązek zarabiać więcej, a jeśli 2 kobiety to która może oficjalnie udawać wątłą koniczynkę, a drugie zapitalać.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-11-25 o 00:10
Stary 2018-11-25, 00:15   #408
Hultaj
BAN stały

I cały czas twierdzę że nie chodzi o to co się tobie/komuś podoba ale o etykietki co jest (bardziej) męskie a co nie jest.

Wg tego typu logiki jak facet umie rozkręcić i naprawić pralkę to jest męski. Takie to jest maczo, potwierdzam. Jeśli jest analitykiem bankowym, nie ma pojęcia o pralkach, więc wzywa fachowca, to jest kim za przeproszeniem pipką czy nie? Retoryczne.

I czy każda kobieta jest fantastyczną kucharką i gospodynią? Bo np. na fejsiaczku jest strona ''ujowa pani domu'', co sugeruje, że bynajmniej nie o paniach i dla pań godnych lansu na żonę ze Stepford.
Stary 2018-11-25, 00:43   #409
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Wg twojego rozumowania jeśli facet ma ''preferencje'' by jego kobieta była jego podnóżkiem, uległa i nie miała swojego zdania (są miejsca na świecie gdzie kobiety są traktowane przedmiotowo, niekoniecznie podmiotowo), w skrajnym przypadku może nawet gorzej, to jest to ok.
Zasadniczo - tak, przy czym wyłącznie przyjmując bardzo idealistyczne założenie, że obie osoby, zatem też partnerka, wchodzi w taki układ świadomie i z satysfakcją. A niestety przy różnych formach psychicznego wykorzystywania, nie wspominając już o państwach, w których kobiety praw nie mają, nie ma tej świadomej zgody, bo albo mężczyzna zwyczajnie manipuluje partnerką wykorzystując jej kompleksy, stare traumy itp., albo, w tym drugim przypadku, partnerka w ogóle nie ma nic do gadania, bo tak nakazuje prawo i obyczaj.

Cytat:
I gdybym była facetem a ktoś by ode mnie wymagał czegoś jako od faceta to wymagałabym w drugą stronę. Dlaczego miałabym nie wymagać od żony żeby obiad był zawsze z 3 dań, ona śliczna i wysportowana, i nigdy nie zmęczona i marudna.
I ok, i albo byś taką kobietę znalazła, albo żyła sama, ale to nie znaczy, że w samych preferencjach byłoby coś złego.

Cytat:
I czy każda kobieta jest fantastyczną kucharką i gospodynią? Bo np. na fejsiaczku jest strona ''ujowa pani domu'', co sugeruje, że bynajmniej nie o paniach i dla pań godnych lansu na żonę ze Stepford.
A jakie to ma znaczenie? Nie ma obowiązku bycia idealną panią domu, czy nawet posiadania umiejętności ugotowania herbaty. Co nie znaczy, że jakiś on nie może marzyć sobie o skrzyżowaniu seksbóstwa z szefową najlepszej kuchni świata, a ona o ambitnym milionerze filantropie, i w ten target usiłować celować A czy coś im z tego wyjdzie, to już ich prywatne ryzyko.
Stary 2018-11-25, 01:22   #410
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aliani Pokaż wiadomość
Dla mnie też co innego jak kobieta mówi, fajnie jakby mój partner zarobił na nas dwoje, bo chciałabym zająć się dzieckiem przez te pierwsze 2-3 lata. A co innego, że facet powinien zarabiać więcej od kobiety, bo przecież macierzyński i inaczej to nie facet.
O, to.

---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:10 ----------

Cytat:
Napisane przez srebrnykot Pokaż wiadomość
A "kobieta, która nie gotuje to d... nie kobieta" to jeszcze preferencja czy już seksizm?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 01:34   #411
Konto usunięte

Wyjasnialam te roznice w moim poprzednim poscie. Naprawde niektorzy tutaj nie widza roznicy miedzy tym, ze ktos ma jakies wyobrazenie o swoim potencjalnym partnerze, bo cos tam by go uszczesliwialo - a tym, ze ktos patrzy z politowaniem na wszystkich przedstawicieli jednej plci, ktorzy tego wymogu nie spelniaja? Jak w ogole mozna powiedziec ''facet [w domysle - facet ogolnie, nie moj TZ], ktory nie zarabia x k w miesiacu to d... a nie facet''? Przeciez to jest uwlaczajace.

[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8616528 5]Hm, ale tutaj pojawily sie tez okreslenia ''facet powinien'', w sposob generalizujacy. Zreszta zdania nie brzmialy tak:
''Moj facet ma byc x'' bo ''tak mi sie podoba/tak chce/czuje sie wtedy bezpiecznie''
tylko raczej
''(Moj) facet ma byc x'' bo ''(argumenty, ktore tak jak pisala megamag nie sa zawieszone w prozni, zakorzenione sa gleboko w kulturze i mentalnosci spoleczenstwa i naprowadzaja na cala plec, a nie tylko tego jedynego.)

1. Chce zwiazac sie z kobieta, ktora gotuje, bo lubie, kiedy bliska mi osoba gotuje/nie potrafie sam gotowac.
2. Chce zwiazac sie z kobieta, ktora gotuje, bo kobiety sa od tego, zeby gotowac, a jak ktoras nie potrafi gotowac, to jest lajza.

Ja widze roznice miedzy zdaniem 1 a 2.[/QUOTE]

Jeszcze jedna wiadomosc mnie zastanowila.
Cytat:
Heh widać, dla tych, których poznawałam to było za wiele Jeden tyle zarabiał [dopisek od skarbimira: 4 tysiace netto], ale robił przy tłumaczeniach tekstów do filmów i ni cholery nie chciał się rozwijać... Prawdziwy "materiał na ojca".
Kurcze, facet robi tlumaczenia do filmow, byc moze laczy to nawet ze swoja pasja i jest mu dobrze, pieniadze zarabia calkiem przyzwoite i przez to zostaje zakwestionowana jego zdolnosc do bycia dobrym ojcem?
7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 04:49   #412
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;86160935]Limonka2738, uważaj, bo sądzę, że już zostałaś zgłoszona za atak na użytkownika (hmmm...czy atak na rodziców też się liczy jako atak na użytkownika - pewnie zaraz się dowiemy, jak dostaniesz karteczkę)
[/QUOTE]

Jest i ostrzeżenie.

Za zapytanie innego użytkownika, z użyciem jego własnych słów. Jakbym kiedykolwiek nazwała ludzi z racji zamożności bądź jej braku leniami. No cóż, post wyrwany z kontekstu.

A to było przecież tylko moje przypuszczenie, co inny użytkownik uważa, więc to chyba podpada pod opinię?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 08:53   #413
Konto usunięte

Limonka, szok
Stary 2018-11-25, 11:09   #414
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
A "kobieta, która nie gotuje to d... nie kobieta" to jeszcze preferencja czy już seksizm?
Seksizm, tu się nawet zgodzimy. Ale "dla mnie bardziej kobieca jest kobieta, która gotuje" to wciąż dla mnie jest preferencja.
Stary 2018-11-25, 11:22   #415
Shawtty
Zakorzenienie

A facet, który gotuje jest mniej męski? to dalej preferencja?

Stary 2018-11-25, 11:27   #416
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Napiszę raz i już nie będę do tego wracać, bo nie chcę utonąć w dyskusji na cały dzień.

Dopóki wymagam od partnera, potencjalnego partnera, cechy X, ale jednocześnie nie uważam, że osoby, z którymi nie jestem i nie planuję być w związku jak nie mają cechy X to są gorsze, ani nie traktuję inaczej osób, które cechy X nie mają, to tak, to wciąż jest preferencja, i wciąż nie jest seksizm. Według mnie.
Stary 2018-11-25, 12:07   #417
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominika152 Pokaż wiadomość
Też jestem zdania, że facet powinien zarabiać jednak trochę więcej. Nie przeszkadzałoby mi to w związku, gdybym zarabiała tyle samo, ale miałabym jednak większy komfort psychiczny, gdyby facet zarabiał te kilka stów(stów, a nie tysięcy) więcej. W dodatku byłby w moich oczach bardziej męski i zaradny, biorąc pod uwagę fakt, że faceci zarabiają przeważnie sporo więcej od kobiet gdybym spotykała się z facetem, który zarabia tyle samo - to nie wiem czy byłby tak samo męski w moich oczach.

Moj tz nie mialby nic przeciwko gdybym zarabiala wiecej od niego. Mi tez by to zupelnie nie przeszkadzalo, bo niby czemu? Zarabiamy na wspolne zycie, wiec im wiecej tym lepiej.
Nie rozumiem dlaczego facet mialby byc mniej meski w moich oczach, bo ma taka samą lub nizszą pensje od mojej.

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
dla dobra związku to z takim myśleniem jak twoje pracodawca zawsze tobie za taką samą pracę zapłaci mniej niż facetowi tylko dlatego że ktoś jest facetem a ktoś kobietą. Także strzelaj sobie w stopę dalej, twoje córki i reszta solidarności jajników będą ci wdzięczne. Chore i tyle, sorry. Ale jak ciebie nie wzrusza jeśli twój kolega z pokoju za dokładnie to samo ma tych x% więcej tylko dlatego że między nogami majta mu się penis to spox.
Zgadzam sie.

PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 12:19   #418
Hultaj
BAN stały

Cytat:
A jakie to ma znaczenie? Nie ma obowiązku bycia idealną panią domu, czy nawet posiadania umiejętności ugotowania herbaty. Co nie znaczy, że jakiś on nie może marzyć sobie o skrzyżowaniu seksbóstwa z szefową najlepszej kuchni świata, a ona o ambitnym milionerze filantropie, i w ten target usiłować celować A czy coś im z tego wyjdzie, to już ich prywatne ryzyko.
To się bardzo łatwo mówi, w praktyce w zależności od siły osobowości, poukładania w głowie, priorytetów (a to i tak ogarniecie się że czegoś nie musisz najczęściej przychodzi dopiero w dorosłości) kobiety (i faceci) zmagają się z bezsensowną presją. Skądś te pomysły wpychania sobie silikonów w biusty czy kwasów w usta się biorą i potrzeba odczarowywania rzeczywistości że ludzie są nie tylko piękni, ani że nie wszystko robią doskonale.

Ciebie to np. nie zastanawia że dzieci gwiazd mają dostep do najlepszej edukacji, a pchają się najchętniej w modeling, a nawet kobiety prawniczki z doktoratem wrzucają do neta swoje zdjęcia w majtkach nie mówiąc o tym że robią sobie takie wielkie sztuczne piersi że chyba już większych implantów chirurg nie miał?

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-11-25 o 12:22
Stary 2018-11-25, 13:54   #419
7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28
Konto usunięte

Smutne to nasze polskie wychowanie. Od małego słyszą dziewczyny, że to facet się musi starać, że one mają ładnie wyglądać, że facet musi zapłacić.
Jak miałam jakieś 14 lat to też sobie wyobrażałam, że szczytem męskości jest kiedy facet jest bogaty i na mnie tę kasę wydaje.
Dobrze, że to było 9 lat temu i mnie już takie myślenie przeszło.

Obecnie i ja i mój partner jesteśmy na początku drogi zawodowej, ja zarabiam trochę mniej, ponieważ jestem trzy lata młodsza, czyli mam mniej doświadczenia. Oboje uważamy, że najlepiej jest jak oboje mają zbliżone zarobki (docelowo celujemy w 2500 euro netto na głowę w ciągu najbliższych trzech lat, branża techniczna. Z tym, że to są u nas już bardzo dobre zarobki).
Ale jeszcze bardziej zgadzamy się z tym, że w kochającym związku nie ma zbytniego znaczenia, kto zarabia więcej a kto mniej, ponieważ jesteśmy związkiem, a nie spółką zoo.

Edytowane przez 7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28
Czas edycji: 2018-11-25 o 14:44
7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 15:00   #420
3bd0b7dc44484b2289b23277ed0b1e72d33d74ce
Konto usunięte

omg zrobilo sie tu wieksze rakowisko niz przy wywodach edama o.O

Przerażające jest to, że w XXI wieku żyją jeszcze baby, które liczą, że chłop to chłop i POWYNIEN zarabiac wincyj. A co on kurna musi za ten hajs mamuta utłuc czy co?
Dzięki takim babom niestety dalej żyjemy w świecie, gdzie patrzy się nie na to, jakie ktoś ma umiejętności, a na to, co ma w majtkach. Dziękuję kobiety, córki niech też wam podziekuja za patrialchalne spoleczenstwo.

3bd0b7dc44484b2289b23277ed0b1e72d33d74ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości