![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Moja czekoladowa 'babka' jest właśnie w piekarniku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
Świetne przepisy Cmoksiu! Dzisiaj na śniadanie w poszukiwaniu czegoś nowego natchnęłam się na zupkę bananową i była pyszna! Jak dla mnie może troszkę za słodka , ale i tak smakowała mi
![]() Na obiad postanowiłam zrobić zapiekankę z mięsem i warzywami. Mam nadzieję , że rodzicom posmakuje ![]() Pozdrawiam i życzę dalszych udanych poszukiwań. Edytuję : oto moja zapiekanka z trochę zmienionym przepisem (mięso z indyka i kilka żeberek , które zostały ![]() Edytowane przez izapp1 Czas edycji: 2008-11-08 o 16:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Przyczajenie
|
Dot.: córka zaczyna gotować
Mam super przepis na ciasto czekoladowe z mikrofalowki wychodzi tak samo ak z piekarnika..
oto skladnki: * 4 łyzki mąki * 4 lyzki cukru * 2 łyzki kakao * 1 jajko *3 lyzki mleka * 3 lyzki oleju * ok. 1 lyzeczki proszku do piecznia. oczywisie wszystko wymieszac i do miseczki lub duzego kubka i do mikrofali pyszne! piszcie czy wyszlo ;p pozdrawiam ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=264412
![]() |
![]() |
#396 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. podrzuciłabys przepis na zupę dyniową? czy może jest już gdzieś na wizażu? Cytat:
Cytat:
![]() ![]() tylko ostrzegam - wciąga ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() a ostatnio zrobilam sobie wersję z nesquikiem (i dalam mniej cukru) i wiórkami kokosowymi - pycha ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
A ja chciałam ci bardzo podziękować za świetny przepis na czekoladowe grzanki. Wczoraj na śniadanie były i strasznie smakowały mamie , siostrze i mnie oczywiście. W najbliższym czasie powtórka..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Zakorzenienie
|
ależ proszę bardzo
![]() ![]() A to moje dzisiejsze śniadanie. Znalazłam je wczoraj całkiem przypadkowo w serwisie Extra Smaczny. Dzisiaj zrobiłam je trochę z pamięci, ale jak potem sprawdziłam, dobrze pamiętałam ![]() NIEZWYKŁE GRZANKI składniki: - 2 kromki chleba tostowego - 2 jajka - 2 plastry żółtego sera - sól, pieprz - ostra papryka w proszku - suszony koperek Usmażyć jajka. W międzyczasie upiec grzanki i przełożyć na talerz, na to jajka, posypać solą, pieprzem i papryką, na to jeszcze ser żółty. Podpiec kilka minut w 180°C żeby ser stopniał. Posypać koperkiem i jeszcze raz papryką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#402 |
Wtajemniczenie
|
tez robie takie grzanki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny macie jakieś przepisy na proste zupy?pomidorowa ,barszcz ale koniecznie nie na mięsie tylko na bulionie warzywnym
![]() jestem kompletnym laikiem w sprawach kulinarnych a wszystkie przepisy wydaja sie trudne ![]()
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
Droga Dario , dzisiaj pyszne Fiselli na moim obiadowym stole. Z modyfikacjami rzecz jasna: zamiast kiełbasy szynka drobiowa , dodatkowo dodałam pomidory i większą ilość przypraw(tymianek , kminek) . Uwielbiam wypróbowywać nowe potrawy a twój blog to na moją( i nie tylko) ucieche
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo przepraszam, że nie pisałam, ale internet mi siadł.
Przepis na zupę dyniową mam z Wysokich obcasów z zeszłego roku: 2 litry bulionu lub rosołu ok. 1 kg pokrojonej dyni ( może być wyskrobana jeśli ktoś zostawia dynie do straszenia ) jedna czuszka pokrojony por zależy ile kto lubi pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawy do smaku: sól, pieprz, ewentualnie imbir Do już gotowego rosołu/bulionu wrzucamy dynie, ziemniaki, por, ponakłuwaną czuszkę. Gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Wciągamy czuszkę ( chyba, że ktoś lubi bardzo ostre ) i miksujemy. Dopiero teraz przyprawiamy do smaku ( rosół/bulion sam w sobie jest już aromatyczny tak więc nie ma co przyprawiać wcześniej ). Można dodać centralnie do garnka śmietanę lub każdy nakłada sobie na talerz, bardzo dobrze smakuje też z grzankami czosnkowymi pokrojonymi w kostkę. Zawsze mozna modyfikować np. mniej rosołu lub wiecej dyni, będzie bardzo kremowa. Bardzo prosty przepis. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() tylko mam pytanie - gdzie mogę dostać czuszkę (to taka zielona ostra papryczka, tak?), nigdy jej nigdzie nie widziałam ![]() a ja ostatnio zrobiłam Hot-dogi w cieście Dolly ![]() Robiłam je kilka razy zanim założyłam pierwszego bloga. Niedawno sobie o nich przypomniałam. Spodobał mi się przepis, bo to nie ciasto francuskie, za którym średnio przepadam. Tym razem postanowiłam wprowadzić minimalne modyfikacje. Wyszło coś między pizzą a hot-dogiem ![]() Aha, ciasto mi za bardzo nie wyrosło, bo dałam ciała i przegrzałam mleko, w którym rozpuszczałam drożdże, ale i tak było smaczne ![]() HOT-DOGI W CIEŚCIE składniki: - 2 szklanki mąki - ¼ szklanki mleka - 1 jajko - ½ kostki masła - 2 dag drożdży - 2 łyżki cukru - suszone: bazylia, oregano - łyżeczka Vegety - kiełbasa - ser żółty - ketchup Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia. Później do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny, jajka, ziół i vegety dodać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na ok. 1cm. Pokroić w kwadraty (tak żeby przekrojone wzdłuż na pół kilkucentymetrowe kawałki kiełbasy się zmieściły). Na każdym kwadraciku układać paski sera żółtego i kawałek kiełbasy. Zawinąć. Piec w temp. ok. 180-200°C aż do zarumienienia ciasta. Podawać polane ketchupem. Edytowane przez adrijah Czas edycji: 2008-11-12 o 10:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
dubel
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze, ja ma czerwoną czuszke. Jak tylko wrócę do domu ( jestem w pracy) to sprawdze gdzie mama ją kupowała i zaraz napisze. Pamietam, że widziałam duzo różniastych przypraw w sklepie " Świat kuchni". Też zbieram przepisy z Obcasów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale namieszałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
poszukam jak będę w Bomi (mam niedaleko), dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
mam do was pytanie :0 mam przepis na wolowine po rycersku robi sie sos i dusi sie wolowine ok 2 godzin jaki typ wolowiny bylby najlepszy? ostatnio dodałam stek wołowy ale mieso mimi 2 godzin duszenia było dośc twarde>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Raczkowanie
|
a ja zrobiłam dzisiaj ciasto prince polo
![]() ![]() i wyszło bardzo dobre ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
to zrób
![]() Cytat:
![]() - - - a ja dzisiaj z okazji weekendu Coca Coli zrobiłam Cola-Float ![]() ![]() COLA FLOAT składniki: - szklanka Coca Coli - gałka lodów waniliowych lub śmietankowych Wrzucić gałkę lodów do wysokiej szklanki, zalać Colą. Można też wymieszać całość dokładnie np słomką (jak mój Brat), wtedy cola ma kolor kawy z mlekiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
W nieco orzechowych klimatach zrobiłam wczoraj sałatkę brokułową z bardzo fajnym sosem orzechowo-czosnkowym, który wypatrzyłam kiedyś u Agi na blogu.
SAŁATKA BROKUŁOWA składniki: - 2 brokuły - 6 jajek - grzanki cebulowe (niemiecki Knorr) - 3 pieczone udka z kurczaka - sól i cukier - sos orzechowo-czosnkowy Brokuły podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie z cukrem lub na parze. Jajka również ugotować na twardo. Ugotowane jajka przekroić w poprzek na pół i każdą połówkę na 6 części. Wrzucić do miski z brokułami i grzankami. Z udek zdjąć skórę, odrywać nieduże kawałki mięsa i wrzucić do sałatki. Wymieszać wszystko razem i podawać każdą porcję polaną sosem orzechowo-czosnkowym. SOS ORZECHOWO-CZOSNKOWY składniki: - mały jogurt naturalny - kilka łyżek obranych orzechów włoskich - ząbek czosnku - sól, pieprz 3/4 orzechów zmielić, resztę posiekać nożem i uprażyć na patelni. Jogurt wymieszać ze zmielonymi orzechami, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Posypać uprażonymi orzechami. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
Pora odpowiednia, więc wrzucam moje (i mojej Mamy i Brata
![]() ![]() Jakiś czas temu dostałam od Taty niedużą książeczkę "Specjały kuchni domowej czyli kluski, pierożki, racuchy i naleśniki" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Wypatrzyłam sobie w niej placuszki z migdałami, jako że migdały uwielbiam. PLACKI Z MASĄ MIGDAŁOWĄ składniki: - szklanka mąki - 2 jajka - 2 łyżki mleka - sól - woda - tłuszcz do smażenia - opakowanie migdałów w płatkach (75g) - 2-3 łyżki cukru pudru - 2-3 łyżki śmietany - [ewentualnie] 2 łyżki rodzynek 60g płatków migdałów zemleć i utrzeć ze śmietaną i cukrem pudrem. [Ewentualnie] dodać umyte i osuszone rodzynki. Resztę płatków migdałów uprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać sól i mleko, po czym wszystko energicznie utrzeć, dolewając tyle wody, aby masa łatwo spadała z łyżki. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron cienkie placki, smarować je masą migdałową i składać po dwa. Wierzch posypać uprażonymi migdałami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Zakorzenienie
|
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie babki czekoladowej
![]() Piszesz, żeby użyć polewy z białej czekolady... Lepsza jest taka kupna w proszku czy można jakoś samemu zrobić taką polewe?
![]() |
#420 |
Zakorzenienie
|
wygodniejsza napewno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.