|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Pamiętam część fabuły, nie pamiętam TYTUŁU KSIĄŻKI
Cytat:
![]() edit Już się doczytałam ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-01-06 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
|
Skoro tak, to może i ja poproszę o podpowiedź.
To było chyba opowiadanie z jakiegoś zbioru. Bohaterem był śpiewak operowy, samotny i dośc nieprzyjemny człowiek. Szykował się do wielkiego występu, kiedy ktoś przyszedł do niego z prośba o pomoc. On najpierw nie chciał pomóc, ale w końcu się zgodzi i wyszedł na mróz. Nie wiem, czy on tylko szedł po tym mrozie, czy może wpadl do wody, w każdym razie przeziebił sie tak, że w dniu wystepu okazało się, że stracił zupelnie glos. Tak został ukarany za dobry uczynek. .... Co gorsza, zastanawiam się, czy tego przypadkiem nie sfilmowano, ale wydaje mi się, że to jednak o opowiadanie chodziło...
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawy wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tytuł filmu poszukiwany
a może mi ktoś pomoże
![]() film jest dość nowy chyba opowiada historie milosci ma być połaczeniem czasów wojenych i wspolczesnosci w czasie wojny narzeczony przekazuje pierścień dla swojej dziewczyny i ginie podczas wojny, po latach młodzieniec z tym pierścieniem dociera już do staruszki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Raczkowanie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Przyczajenie
|
Dot.: Źródła, publikacje, tytuły - szukam (wątek zbiorczy)
ja tez jestem tegoroczna maturzystko i pisze na temat "roznorodnosc gatunkowa horrorow w literaturze wspolczesnej na podstawie utwprow stephena kina" pisze napewno o pokoju 1408 swietny horror moim zdaniem
![]() Macie moze jakes pomysły odczego by zaczac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Konto usunięte
|
kojarzy mi się taki motyw w Chmielewskiej, gdzie główna bohaterka ( przy czym możliwe, ze ona sama) wchodziła do jakiegoś centrum/domu handlowego jako ona sama i przebrała się za Murzynkę i wyszła innym wyjściem, dlatego że ktoś ją śledził, czy cos takiego. Przy czym nie pamiętam czemu tak i co dalej. Kojarzy mi się tylko Zbieg Okoliczności albo albo Romans Wszechczasów.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#398 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
Film "1408" oparty jest na opowiadaniu, nie na powieści-horrorze - to na początek. Unikałabym omawiania książek, które zekranizowano. Ale jeśli już... "Sztorm stulecia", film trwa ponad 4 godziny. Poza tym "Łowca snów", "Miasteczko Salem" (dwie wersje bodajże), "To", "Carrie", "Cmętarz Zwieżąt"... a może po prostu wystarczyłaby odrobina wysiłku, google i polska strona o autorze? I przede wszystkim pamiętaj: chodzi o LITERATURĘ współczesną, nie film.
![]() |
![]() |
#400 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jako że ze Stephena Kinga mam niemal tytuł naukowy (hehehe), pozwolę sobie troche cię naprowadzić, bo widzę, że w ogóle nie zrozumiałaś tematu. Róznorodność gatunkowa horroru - tu chodzi o to, żeby pokazać w jakich gatunkach (powieść, nowela, komiks, opowiadanie, wiersz) Stephen King realizuje swoje horrory - a nie o streszczenie kilku jego ksiażek (lub co gorsza ględzenie o filmie 1408, który przecież nie jest dziełem Kinga, tylko adaptacją jednego z opowiadań mistrza). Jeśli mogę ci pomóc, to widziałabym to tak, że we wstępie nakreślasz przede wszystkim fakt głębokiej świadomosci literackiej Kinga (w końcu jest wykładowcą literatury na jednym z uniwersytetów) i jego fascynacji takimi autorami jak H. P. Lovecraft, czy E. A. Poe. Potem pokazujesz, w jakich gatunkach on swoje horror-story snuje i podajesz/omawiasz przykłady z uwzględnieniem podania lub próby podania definicji każdego z gatunków. A gatunki te to m.in. opowiadanie - dowolne opowiadanie z tomu "Marzenie i koszmary" lub z tomu "Szkieletowa załoga" klasyczna powieść - np. Lśnienie powieść z kluczem, saga, fantasy - Mroczna Wieża lament (gatunek liryczny) - utwór "Lament paranoika" z tomu "Szkieletowa załoga" scenariusz filmowy - "Sztorm stulecia" powieść kalendarzowa/ powieść z ilustracjami - "Rok wilkołaka" komiks - "Opowieści makabryczne" (do kupienia w empiku) A w ogóle polecam ci zapoznanie się z książką "Danse macabre" S. Kinga, w której sam Stephen bardzo dużo pisze o specyfice swojego pisarstwa. Edytowane przez selfish Czas edycji: 2009-01-13 o 16:52 Powód: lit. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Poszukuje tytułu książki
Dziewczyny, potrzebuję pomocy, więc podpinam się po wątek o podobnej tematyce. Szukam tytułu książki. Nie znam jej treści, roku wydania, nic. To jest takie zadanie, ulubiona książka kumpla, chcę ją pożyczyć i przeczytać, ale muszę znaleźć jej tytuł. Podał tylko tyle : "E. według P." Przeszukałam już katalogi bibliotek. Jedyne co mi do tej pory pasuje to "Ewangelia według Piłata" Erica Emmanuela Schmitta. Ale on mówił,że to żaden bestseller, no a to akurat dosyć czytliwa książka i jestem w kropce.. Jeszcze nie podałam odpowiedzi, więc jeśli któraś (bądź któryś
![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
#402 |
Wtajemniczenie
|
Ołkej, to jednak "Ewangelia według Piłata", udało mi się
![]()
![]() |
#403 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Wizażanki, mam prośbe poszukuje tytulłu ksiązki, która pare at temu zrobila ogromne wrażenie i do której z przyjemnoscia bym wrócila-jednak nie pamietam tytułu. Prztybliże fabułe, może któras z Wizażanek kojarzy te ksiązke.
Mloda kobieta poszukuje swojego ojca. Gdy go w koncu odnajduje okazuje sie, iz jest on kapitanem statku pirackiego. W noc, w ktorą go odnalazla, ojciec zostaje zamordowany a ona dziedziczy po nim statek. Pomaga jej mezczyzna imieniem Regan (jedyne imie, które pamietam). Z poczatku wzajemna niechec przeradza sie w milosc. PAmietam rowniez, ze byla tam inna kobieta -kokietka- która byla kochanka jej ojca, a ktora wdala sie w romans z innym czlonkiem zalogi, ktory prawdopodobnie byl zabojca ojca głownej bohaterki. Wiem ze ta kochanka darzyla niechecia glowna bohaterke, gdyz po pewnym czasie czlonek zalogi, z ktorym zdradzala ona kapitana statku, zakochal sie wlasnie w głwonej bohaterce. Ja wiem, ze strasznie to zakrecone, Po prostu napisalam co zapamietalam z ksiazki. Moze ktos kojarzy tytul i autora? Bylabym bardzo wdzieczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Raczkowanie
|
Rowniez zwracam sie z prosba o indentyfikacje tytulu ksiazki-moze któras z Wizażanek kojarzy?
Mloda kobieta poszukuje swojego ojca. Gdy go w koncu odnajduje okazuje sie, iz jest on kapitanem statku pirackiego. W noc, w ktorą go odnalazla, ojciec zostaje zamordowany a ona dziedziczy po nim statek. Pomaga jej mezczyzna imieniem Regan (jedyne imie, które pamietam). Z poczatku wzajemna niechec przeradza sie w milosc. PAmietam rowniez, ze byla tam inna kobieta -kokietka- która byla kochanka jej ojca, a ktora wdala sie w romans z innym czlonkiem zalogi, ktory prawdopodobnie byl zabojca ojca głownej bohaterki. Wiem ze ta kochanka darzyla niechecia glowna bohaterke, gdyz po pewnym czasie czlonek zalogi, z ktorym zdradzala ona kapitana statku, zakochal sie wlasnie w głównej bohaterce. Edytowane przez liliputek Czas edycji: 2009-02-24 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
Zgłaszam się tu z książką, która parę lat nie daje mi spokoju. Jak ktoś wie, o co mi chodzi to mu chyba order wręczę
![]() - pierwszych parę stron (bądź po prostu pierwszy rozdział) był dodany do gazety ładnych parę lat temu - podejrzewam, że mógł to być romans ![]() - główna bohaterka jest postacią ukrywającą się, uciekającą (przed przeszłością, mężem? Nie wiem, niestety), często zmieniała kolor włosów, soczewki etc. - była bardzo atrakcyjna (fragment o sposobie jej poruszania się, że taki niezwykły ![]() ![]() - dziewczyna spostrzega to i myśląc, że to jej oprawca, ratuje się ucieczką, zostawiając jedynie fartuszek na klamce tylnego wyjścia Nic więcej nei pamiętam, bo nie czytałam całości. Zdaję sobie sprawę, że to mało, ale może ktoś coś wie... ![]()
![]() |
#406 |
Zadomowienie
|
parapet16 niestety nie mogę Ci pomóc, nie widziałam takiego filmu na pewno
![]() Ja natomiast poszukuję tytułów trzech filmów: I Kiedyś leciał w telewizji. Nie jest z tych najnowszych czyli na pewno poniżej 2007 roku (choć wydaje mi się że bliżej okolic 2000). Opowiada o dwóch chłopakach, chyba z liceum, którzy planują zbrodnię doskonałą i później wcielają ją w życie. Jakiś facet prowadzi śledztwo w związku z tą sprawą i w końcu prawda wychodzi na jaw. Pamiętam, że jeden z tych chłopaków ubierał się dość wyróżniająco (chyba długi skórzany płaszcz i glany), drugi normalnie. Był też motyw z jakimiś owocami morza z restauracji, dzięki którym wszystko wyszło na jaw (chłopak zwymiotował w miejscu zbrodni). II Tego filmu nie widziałam, koleżanka mi tylko mówiła, że jest o facecie który jest ogrodnikiem i zabija młode dziewczyny, żeby zrobić z nich nawóz. III Horror. Wydaje mi się, że z tych azjatyckich, ale nie koniecznie. Grupa chłopaków dręczy pewną dziewczynę, po czym ta dziewczyna ginie (nie wiem czy to oni ją zabijają, czy sama się zabija). Po śmierci dziewczyna ich prześladuje. Nie wiem czy ona cały czas siedzi któremuś z nich na ramionach, ale wiem, że jest taka scena, że chłopak wchodzi na wagę i ta waga pokazuje wagę 100 ileś, czyli wagę i jego i tej dziewczyny. Mam nadzieję, że coś zrozumiałyście z tych moich opisów i że któraś z was mi pomoże ![]()
![]() |
#407 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Azjatycki horror - Shutter Nawozy - moją pierwszą myślą była Podróż Felicji Atoma Egoyana, ale tu duży znak zapytania, bo oglądałam ten film bardzo dawno temu. Edytowane przez Anuschka Czas edycji: 2009-01-29 o 20:13 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Anuschka!
To z pewnością jest Śmiertelna wyliczanka - kojarzę po zdjęciach. Shutter też brzmi podobnie, więc to pewnie to. Co do Podróży Felicji też nie jestem przekonana, gdyby komuś przyszedł do głowy inny film z tymi nawozami to niech da znać ![]()
Zapraszam na mojego bloga: Kosmetyki, makijaże, włosy ![]() www.mysiblog.blogspot.com -------------------------------- Odchudzam się! Paleo od 06.01.2014 r -14.5 kg 86 ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez xsylax Czas edycji: 2009-01-29 o 21:19 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Przyczajenie
|
Poszukuję tytułu filmu
Cześć
![]() przepraszam że tak mało informacji podałam, ale oglądałam tylko urywek filmu. Bardzo zależy mi by znaleźć tytuł. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Zadomowienie
|
Dot.: Poszukuję tytułu filmu
Na którym kanale Filmboxu to było?
Sprawdziłem wszystkie filmy tamtego dnia wieczorem w całym Filmboxie ale opisy nijak się miały do tego o czym piszesz. To mógł być jakiś poboczny wątek. Jedyny film w którym pojawił się jakiś pianista (według tagów na imdb) to 'Piękne dziewczyny'.
I could surf the earth on a banana peel Edytowane przez rabid Czas edycji: 2009-02-04 o 17:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Przyczajenie
|
Dot.: Poszukuję tytułu filmu
Dziękuję bardzo ;* to o ten film chodziło. Wiem, że trochę mało informacji podałam i w ogóle, rzeczywiście jak to napisałaś 'nijak' się miało do opisu filmu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Rozeznanie
|
Hello
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Raczkowanie
|
Sprawdź Meg Cabot "Pośredniczkę" albo jakąś inna jej książkę, bo coś mi się wydaje, że to ta
![]()
Let's dance like no one is praising us Let's love like we've never been hurt before Let's sing like no one is listening to us Let's work like we don't need money for it Let's live like today is the doomsday |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 |
Raczkowanie
|
Piosenka Missy Elliott
Sorry nie wiedziałam zabardzo gdzie to pyt. umieścić ale może mi ktoś powiedzieć co to za piosenka w ok 1:15 minucie http://www.youtube.com/watch?v=0PFUPlHJ4cE
![]() |
![]() |
#415 |
Zadomowienie
|
Dot.: Piosenka Missy Elliott
Jak się nie mylę to Work It http://www.youtube.com/watch?v=3L8Oq0OXluM
![]() |
#416 |
Rozeznanie
|
chwilę później jest "Get your freak on"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Raczkowanie
|
![]()
![]() |
![]() |
#418 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
BAN stały
|
pomozecie szukam filmu -tytul
lecial kiedys na polsacie chcialabym go jeszcze obejrzec. o porwaniu corki prezydenta USA ,uciekaja samochodem i cala akcja toczy sie na autostradzie ,tylko tyle pamietam i wiem ze ta corka prezydenta byla blondynka i sie zakochala w porywaczu
---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- bardzo mi zalezy na tym filmie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:41.