SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorczy) - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-06, 20:55   #391
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Pamiętam część fabuły, nie pamiętam TYTUŁU KSIĄŻKI

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Poszukiwana przeze mnie książka została odnaleziona .

Serdeczne podziękowania dla Wizażanki Maswerki i użytkowniczce forum Książki na gazeta.pl - Ninirze.

I dziękuję Wam dziewczyny za poszukiwania i wsparcie .http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...w=4353171&s=13
A jaki to tytuł?

edit
Już się doczytałam

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-01-06 o 20:58
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 22:26   #392
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Skoro tak, to może i ja poproszę o podpowiedź.

To było chyba opowiadanie z jakiegoś zbioru. Bohaterem był śpiewak operowy, samotny i dośc nieprzyjemny człowiek. Szykował się do wielkiego występu, kiedy ktoś przyszedł do niego z prośba o pomoc. On najpierw nie chciał pomóc, ale w końcu się zgodzi i wyszedł na mróz. Nie wiem, czy on tylko szedł po tym mrozie, czy może wpadl do wody, w każdym razie przeziebił sie tak, że w dniu wystepu okazało się, że stracił zupelnie glos. Tak został ukarany za dobry uczynek.

....
Co gorsza, zastanawiam się, czy tego przypadkiem nie sfilmowano, ale wydaje mi się, że to jednak o opowiadanie chodziło...

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 15:57   #393
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Bardzo ciekawy wątekna razie niestety nie potrafie nikomu pomóc,sama też nie potrzebuje pomocy,ale subskrybuję!
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 22:29   #394
parapet16
Raczkowanie

Dot.: Tytuł filmu poszukiwany

a może mi ktoś pomoże
film jest dość nowy chyba opowiada historie milosci ma być połaczeniem czasów wojenych i wspolczesnosci w czasie wojny narzeczony przekazuje pierścień dla swojej dziewczyny i ginie podczas wojny, po latach młodzieniec z tym pierścieniem dociera już do staruszki
parapet16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 11:33   #395
parapet16
Raczkowanie

up
parapet16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 21:00   #396
90anioleczek90
Przyczajenie

Dot.: Źródła, publikacje, tytuły - szukam (wątek zbiorczy)

ja tez jestem tegoroczna maturzystko i pisze na temat "roznorodnosc gatunkowa horrorow w literaturze wspolczesnej na podstawie utwprow stephena kina" pisze napewno o pokoju 1408 swietny horror moim zdaniem
Macie moze jakes pomysły odczego by zaczac?
90anioleczek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 10:13   #397
201803120851
Konto usunięte

kojarzy mi się taki motyw w Chmielewskiej, gdzie główna bohaterka ( przy czym możliwe, ze ona sama) wchodziła do jakiegoś centrum/domu handlowego jako ona sama i przebrała się za Murzynkę i wyszła innym wyjściem, dlatego że ktoś ją śledził, czy cos takiego. Przy czym nie pamiętam czemu tak i co dalej. Kojarzy mi się tylko Zbieg Okoliczności albo albo Romans Wszechczasów.
201803120851 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 18:37   #398
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lily marlene Pokaż wiadomość
kojarzy mi się taki motyw w Chmielewskiej, gdzie główna bohaterka ( przy czym możliwe, ze ona sama) wchodziła do jakiegoś centrum/domu handlowego jako ona sama i przebrała się za Murzynkę i wyszła innym wyjściem, dlatego że ktoś ją śledził, czy cos takiego. Przy czym nie pamiętam czemu tak i co dalej. Kojarzy mi się tylko Zbieg Okoliczności albo albo Romans Wszechczasów.
Zerknę na ten Zbieg Okoliczności. W Romansie Wszechczasów to przebierała się, owszem, ale nie za murzynkę i rzeczywiście szła do domów towarowych.

Bardzo dziękuję

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 15:48   #399
justyna_dt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 90anioleczek90 Pokaż wiadomość
ja tez jestem tegoroczna maturzystko i pisze na temat "roznorodnosc gatunkowa horrorow w literaturze wspolczesnej na podstawie utwprow stephena kina" pisze napewno o pokoju 1408 swietny horror moim zdaniem
Film "1408" oparty jest na opowiadaniu, nie na powieści-horrorze - to na początek. Unikałabym omawiania książek, które zekranizowano. Ale jeśli już... "Sztorm stulecia", film trwa ponad 4 godziny. Poza tym "Łowca snów", "Miasteczko Salem" (dwie wersje bodajże), "To", "Carrie", "Cmętarz Zwieżąt"... a może po prostu wystarczyłaby odrobina wysiłku, google i polska strona o autorze? I przede wszystkim pamiętaj: chodzi o LITERATURĘ współczesną, nie film.

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 16:51   #400
selfish
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 90anioleczek90 Pokaż wiadomość

Jako że ze Stephena Kinga mam niemal tytuł naukowy (hehehe), pozwolę sobie troche cię naprowadzić, bo widzę, że w ogóle nie zrozumiałaś tematu.

Róznorodność gatunkowa horroru - tu chodzi o to, żeby pokazać w jakich gatunkach (powieść, nowela, komiks, opowiadanie, wiersz) Stephen King realizuje swoje horrory - a nie o streszczenie kilku jego ksiażek (lub co gorsza ględzenie o filmie 1408, który przecież nie jest dziełem Kinga, tylko adaptacją jednego z opowiadań mistrza).

Jeśli mogę ci pomóc, to widziałabym to tak, że we wstępie nakreślasz przede wszystkim fakt głębokiej świadomosci literackiej Kinga (w końcu jest wykładowcą literatury na jednym z uniwersytetów) i jego fascynacji takimi autorami jak H. P. Lovecraft, czy E. A. Poe. Potem pokazujesz, w jakich gatunkach on swoje horror-story snuje i podajesz/omawiasz przykłady z uwzględnieniem podania lub próby podania definicji każdego z gatunków.
A gatunki te to m.in.
opowiadanie - dowolne opowiadanie z tomu "Marzenie i koszmary" lub z tomu "Szkieletowa załoga"
klasyczna powieść - np. Lśnienie
powieść z kluczem, saga, fantasy - Mroczna Wieża
lament (gatunek liryczny) - utwór "Lament paranoika" z tomu "Szkieletowa załoga"
scenariusz filmowy - "Sztorm stulecia"
powieść kalendarzowa/ powieść z ilustracjami - "Rok wilkołaka"
komiks - "Opowieści makabryczne" (do kupienia w empiku)

A w ogóle polecam ci zapoznanie się z książką "Danse macabre" S. Kinga, w której sam Stephen bardzo dużo pisze o specyfice swojego pisarstwa.

--------l

Edytowane przez selfish
Czas edycji: 2009-01-13 o 16:52 Powód: lit.
selfish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-15, 10:50   #401
perelka-20
Wtajemniczenie

GG do perelka-20
Dot.: Poszukuje tytułu książki

Dziewczyny, potrzebuję pomocy, więc podpinam się po wątek o podobnej tematyce. Szukam tytułu książki. Nie znam jej treści, roku wydania, nic. To jest takie zadanie, ulubiona książka kumpla, chcę ją pożyczyć i przeczytać, ale muszę znaleźć jej tytuł. Podał tylko tyle : "E. według P." Przeszukałam już katalogi bibliotek. Jedyne co mi do tej pory pasuje to "Ewangelia według Piłata" Erica Emmanuela Schmitta. Ale on mówił,że to żaden bestseller, no a to akurat dosyć czytliwa książka i jestem w kropce.. Jeszcze nie podałam odpowiedzi, więc jeśli któraś (bądź któryś ) ma jakieś pomysły to czekam
Pozdrawiam serdecznie

Whatever works for you!
perelka-20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-15, 11:23   #402
perelka-20
Wtajemniczenie

GG do perelka-20

Ołkej, to jednak "Ewangelia według Piłata", udało mi się

Whatever works for you!
perelka-20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-15, 12:12   #403
liliputek
Raczkowanie

Witam wszystkie Wizażanki, mam prośbe poszukuje tytulłu ksiązki, która pare at temu zrobila ogromne wrażenie i do której z przyjemnoscia bym wrócila-jednak nie pamietam tytułu. Prztybliże fabułe, może któras z Wizażanek kojarzy te ksiązke.

Mloda kobieta poszukuje swojego ojca. Gdy go w koncu odnajduje okazuje sie, iz jest on kapitanem statku pirackiego. W noc, w ktorą go odnalazla, ojciec zostaje zamordowany a ona dziedziczy po nim statek. Pomaga jej mezczyzna imieniem Regan (jedyne imie, które pamietam). Z poczatku wzajemna niechec przeradza sie w milosc. PAmietam rowniez, ze byla tam inna kobieta -kokietka- która byla kochanka jej ojca, a ktora wdala sie w romans z innym czlonkiem zalogi, ktory prawdopodobnie byl zabojca ojca głownej bohaterki. Wiem ze ta kochanka darzyla niechecia glowna bohaterke, gdyz po pewnym czasie czlonek zalogi, z ktorym zdradzala ona kapitana statku, zakochal sie wlasnie w głwonej bohaterce.

Ja wiem, ze strasznie to zakrecone, Po prostu napisalam co zapamietalam z ksiazki.
Moze ktos kojarzy tytul i autora? Bylabym bardzo wdzieczna.
liliputek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-15, 13:15   #404
liliputek
Raczkowanie

Rowniez zwracam sie z prosba o indentyfikacje tytulu ksiazki-moze któras z Wizażanek kojarzy?

Mloda kobieta poszukuje swojego ojca. Gdy go w koncu odnajduje okazuje sie, iz jest on kapitanem statku pirackiego. W noc, w ktorą go odnalazla, ojciec zostaje zamordowany a ona dziedziczy po nim statek. Pomaga jej mezczyzna imieniem Regan (jedyne imie, które pamietam). Z poczatku wzajemna niechec przeradza sie w milosc. PAmietam rowniez, ze byla tam inna kobieta -kokietka- która byla kochanka jej ojca, a ktora wdala sie w romans z innym czlonkiem zalogi, ktory prawdopodobnie byl zabojca ojca głownej bohaterki. Wiem ze ta kochanka darzyla niechecia glowna bohaterke, gdyz po pewnym czasie czlonek zalogi, z ktorym zdradzala ona kapitana statku, zakochal sie wlasnie w głównej bohaterce.

Edytowane przez liliputek
Czas edycji: 2009-02-24 o 12:17
liliputek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 11:39   #405
jessy
Zakorzenienie

Zgłaszam się tu z książką, która parę lat nie daje mi spokoju. Jak ktoś wie, o co mi chodzi to mu chyba order wręczę.

- pierwszych parę stron (bądź po prostu pierwszy rozdział) był dodany do gazety ładnych parę lat temu
- podejrzewam, że mógł to być romans
- główna bohaterka jest postacią ukrywającą się, uciekającą (przed przeszłością, mężem? Nie wiem, niestety), często zmieniała kolor włosów, soczewki etc.
- była bardzo atrakcyjna (fragment o sposobie jej poruszania się, że taki niezwykły ) czym zwróciła na sibie uwagę jakiegoś mężczyzny (stąd podejrzenia, ze przerodzi się to w romans), który śledzi ją aż do jej pracy w kawiarni
- dziewczyna spostrzega to i myśląc, że to jej oprawca, ratuje się ucieczką, zostawiając jedynie fartuszek na klamce tylnego wyjścia

Nic więcej nei pamiętam, bo nie czytałam całości. Zdaję sobie sprawę, że to mało, ale może ktoś coś wie....

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 19:16   #406
xsylax
Zadomowienie

parapet16 niestety nie mogę Ci pomóc, nie widziałam takiego filmu na pewno

Ja natomiast poszukuję tytułów trzech filmów:

I
Kiedyś leciał w telewizji. Nie jest z tych najnowszych czyli na pewno poniżej 2007 roku (choć wydaje mi się że bliżej okolic 2000). Opowiada o dwóch chłopakach, chyba z liceum, którzy planują zbrodnię doskonałą i później wcielają ją w życie. Jakiś facet prowadzi śledztwo w związku z tą sprawą i w końcu prawda wychodzi na jaw. Pamiętam, że jeden z tych chłopaków ubierał się dość wyróżniająco (chyba długi skórzany płaszcz i glany), drugi normalnie. Był też motyw z jakimiś owocami morza z restauracji, dzięki którym wszystko wyszło na jaw (chłopak zwymiotował w miejscu zbrodni).

II
Tego filmu nie widziałam, koleżanka mi tylko mówiła, że jest o facecie który jest ogrodnikiem i zabija młode dziewczyny, żeby zrobić z nich nawóz.

III
Horror. Wydaje mi się, że z tych azjatyckich, ale nie koniecznie. Grupa chłopaków dręczy pewną dziewczynę, po czym ta dziewczyna ginie (nie wiem czy to oni ją zabijają, czy sama się zabija). Po śmierci dziewczyna ich prześladuje. Nie wiem czy ona cały czas siedzi któremuś z nich na ramionach, ale wiem, że jest taka scena, że chłopak wchodzi na wagę i ta waga pokazuje wagę 100 ileś, czyli wagę i jego i tej dziewczyny.

Mam nadzieję, że coś zrozumiałyście z tych moich opisów i że któraś z was mi pomoże

www.mysiblog.blogspot.com

--------------------------------

Odchudzam się! Paleo od 06.01.2014 r

-14.5 kg

86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72-71.5-70-69-68-67-66-65-64-63-62
xsylax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 19:44   #407
Anuschka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xsylax Pokaż wiadomość
I
Kiedyś leciał w telewizji. Nie jest z tych najnowszych czyli na pewno poniżej 2007 roku (choć wydaje mi się że bliżej okolic 2000). Opowiada o dwóch chłopakach, chyba z liceum, którzy planują zbrodnię doskonałą i później wcielają ją w życie. Jakiś facet prowadzi śledztwo w związku z tą sprawą i w końcu prawda wychodzi na jaw. Pamiętam, że jeden z tych chłopaków ubierał się dość wyróżniająco (chyba długi skórzany płaszcz i glany), drugi normalnie. Był też motyw z jakimiś owocami morza z restauracji, dzięki którym wszystko wyszło na jaw (chłopak zwymiotował w miejscu zbrodni).
Ten opis kojarzy mi się ze Śmiertelną wyliczanką (Murder by Numbers) Barbeta Schroedera, ale pewności nie mam...

Azjatycki horror - Shutter

Nawozy - moją pierwszą myślą była Podróż Felicji Atoma Egoyana, ale tu duży znak zapytania, bo oglądałam ten film bardzo dawno temu.

Edytowane przez Anuschka
Czas edycji: 2009-01-29 o 20:13 Powód: dopisek
Anuschka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 21:19   #408
xsylax
Zadomowienie

Dziękuję Anuschka!
To z pewnością jest Śmiertelna wyliczanka - kojarzę po zdjęciach.

Shutter też brzmi podobnie, więc to pewnie to.

Co do Podróży Felicji też nie jestem przekonana, gdyby komuś przyszedł do głowy inny film z tymi nawozami to niech da znać

www.mysiblog.blogspot.com

--------------------------------

Odchudzam się! Paleo od 06.01.2014 r

-14.5 kg

86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72-71.5-70-69-68-67-66-65-64-63-62

Edytowane przez xsylax
Czas edycji: 2009-01-29 o 21:19 Powód: .
xsylax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 13:41   #409
zenek103
Przyczajenie

GG do zenek103
Poszukuję tytułu filmu

Cześć mam problem. Ostatnio, to była sobota oglądałam urywek filmu, który leciał Filmboxie. Był on o 13-nastoletniej dziewczynie, która zakochała się w młodym pianiście. Na końcu jednak on wyjechał nze swoją dziewczyną, zostawiając ją ze swym problemem. Może ktoś kojarzy. Film leciał w godzinach wieczornych. Coś koło 21. Nic nie mogę znaleźć w internecie, więc postanowiłam popytać tutaj. Mam słabą pamięć, a nie zapisałam sobie ani aktorów, ani tytułu :|
przepraszam że tak mało informacji podałam, ale oglądałam tylko urywek filmu. Bardzo zależy mi by znaleźć tytuł. Pozdrawiam!
zenek103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-04, 15:58   #410
rabid
Zadomowienie

Dot.: Poszukuję tytułu filmu

Na którym kanale Filmboxu to było?
Sprawdziłem wszystkie filmy tamtego dnia wieczorem w całym Filmboxie ale opisy nijak się miały do tego o czym piszesz. To mógł być jakiś poboczny wątek. Jedyny film w którym pojawił się jakiś pianista (według tagów na imdb) to 'Piękne dziewczyny'.

Edytowane przez rabid
Czas edycji: 2009-02-04 o 17:30
rabid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 18:59   #411
zenek103
Przyczajenie

GG do zenek103
Dot.: Poszukuję tytułu filmu

Dziękuję bardzo ;* to o ten film chodziło. Wiem, że trochę mało informacji podałam i w ogóle, rzeczywiście jak to napisałaś 'nijak' się miało do opisu filmu ale bardzo dziękuję.
zenek103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 19:12   #412
Astarte__
Rozeznanie

GG do Astarte__

Hello Szukam tytułu/ów serii książek dla młodzieży o dziewczynie, która mieszkała z duchem. Duch był przystojnym młodzieńcem i się w niej zakochał, tylko ona go mogła widzieć, miała też zdolność widzenia innych duchów. Ogólnie akcja polegała na tym, że dziewczyna ta rozwiązywała różne zagadki związane z tymi duchami, pomagała im itp. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc? Niestety, nawet nie pamiętam imienia bohaterki Czytałam te książki z 5 lat temu.
Astarte__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 11:08   #413
Hallyna
Raczkowanie

Sprawdź Meg Cabot "Pośredniczkę" albo jakąś inna jej książkę, bo coś mi się wydaje, że to ta
Let's work like we don't need money for it
Let's live like today is the doomsday
Hallyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-14, 11:56   #414
Inv3ntion
Raczkowanie

Piosenka Missy Elliott

Sorry nie wiedziałam zabardzo gdzie to pyt. umieścić ale może mi ktoś powiedzieć co to za piosenka w ok 1:15 minucie http://www.youtube.com/watch?v=0PFUPlHJ4cE

Mów mi Malina
Inv3ntion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 12:35   #415
Libra2
Zadomowienie

Dot.: Piosenka Missy Elliott

Jak się nie mylę to Work It http://www.youtube.com/watch?v=3L8Oq0OXluM

Stary 2009-02-14, 13:18   #416
_Lina
Rozeznanie

chwilę później jest "Get your freak on"
_Lina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 14:46   #417
Inv3ntion
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Piosenka Missy Elliott

Cytat:
Napisane przez _Lina Pokaż wiadomość
chwilę później jest "Get your freak on"
ooo o to mi chodziloo

Mów mi Malina
Inv3ntion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 14:55   #418
Astarte__
Rozeznanie

GG do Astarte__

Cytat:
Napisane przez Hallyna Pokaż wiadomość
Sprawdź Meg Cabot "Pośredniczkę" albo jakąś inna jej książkę, bo coś mi się wydaje, że to ta
A tak, dziękuję Już znalazłyśmy z koleżanką
Astarte__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 17:24   #419
_Lina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Inv3ntion Pokaż wiadomość
ooo o to mi chodziloo

ciesze się, że pomogłam
_Lina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 11:29   #420
ultraviolet21
BAN stały

pomozecie szukam filmu -tytul

lecial kiedys na polsacie chcialabym go jeszcze obejrzec. o porwaniu corki prezydenta USA ,uciekaja samochodem i cala akcja toczy sie na autostradzie ,tylko tyle pamietam i wiem ze ta corka prezydenta byla blondynka i sie zakochala w porywaczu

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

bardzo mi zalezy na tym filmie pomozecie?
ultraviolet21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości