Adopcja - wątek zbiorczy - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-21, 18:25   #391
ukrycior
Zakorzenienie

Dot.: Adopcja - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez justysd Pokaż wiadomość
Ukryciorku - bardzo się zaczytałam w Twój wątek i niejednokrotnie wzruszyłam.... Ja w sierpniu w końcu będę miała Małża na papierku. Bardzo chcę mieć dzieci -ale trochę się boję... tyle teraz par stara się bez skutku... Ciężko mi powiedzieć czy zdecydowałabym się na adopcję. Dlatego podziwiam Ciebie - chcesz uchronić swe biologiczne dzieci przed cierpieniem a obdarzyć dozgonną miłością porzucone Skarby. Nie wyobrażam sobie jak można oddać dziecko.... Ty robisz rzecz piękną Życzę cierpliwości, spokojnego oczekiwania a później to już tylko radości i nieskończonej miłości

Dziewczyny, zawsze jak słyszę lub czytam takie słowa jest mi niewypowiedzianie ciepło na sercu, dziękuję bardzo.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-21, 23:16   #392
SlodkoOstra
Rozeznanie

Pozdrawiam i ŻYCZĘ ODWAGI.

było: talia68(-6)brzuch82(-7)biodra95(-5)udo54(-5)łydka35(-1)

Edytowane przez SlodkoOstra
Czas edycji: 2009-03-21 o 23:17
SlodkoOstra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 15:57   #393
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SlodkoOstra Pokaż wiadomość
Pozdrawiam i ŻYCZĘ ODWAGI.
Dziękuję. A dlaczego odwagi?
Stary 2009-03-22, 17:23   #394
Pomidora
Zakorzenienie

Ukryciorku, szczujesz mnie Co widzę, że coś napisałaś, to z zapartym tchem włączam stronę z nadzieją, że będą widniały na niej twoje słowa, że dzidziuś już jest i czeka tylko na odebranie Trzymam ciagle kciuki

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:31   #395
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Ukryciorku, szczujesz mnie Co widzę, że coś napisałaś, to z zapartym tchem włączam stronę z nadzieją, że będą widniały na niej twoje słowa, że dzidziuś już jest i czeka tylko na odebranie Trzymam ciagle kciuki
Nie tak szybko, nie ma co się napalać. Na szczęście ostatnio jestem zawalona pracą po sam czubek głowy i nie zastanawiam się, nie analizuję. Oczywiście przychodzą mi takie myśli do głowy: kiedy i gdzie? Za ile? Gdzie mnie zaskoczy ten telefon? Nawet dziś w szatni po treningu o tym myślałam. Ale nie jakoś rozpaczliwie i tęsknie, po prostu przebiegła mi po głowie taka myśl. Myślę, że święta i kontakt z siostrzeńcami to będzie kolejna okazja, żeby się podręczyć trochę w duchu. Ale ogólnie czas biegnie jak szalony i jest bliżej niż dalej, prawda?
Stary 2009-03-22, 17:43   #396
DAnia
Zadomowienie

GG do DAnia

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Nie tak szybko, nie ma co się napalać. Na szczęście ostatnio jestem zawalona pracą po sam czubek głowy i nie zastanawiam się, nie analizuję. Oczywiście przychodzą mi takie myśli do głowy: kiedy i gdzie? Za ile? Gdzie mnie zaskoczy ten telefon? Nawet dziś w szatni po treningu o tym myślałam. Ale nie jakoś rozpaczliwie i tęsknie, po prostu przebiegła mi po głowie taka myśl. Myślę, że święta i kontakt z siostrzeńcami to będzie kolejna okazja, żeby się podręczyć trochę w duchu. Ale ogólnie czas biegnie jak szalony i jest bliżej niż dalej, prawda?
Dokładnie, z każdym dniem jest bliżej I właśnie tak trzeba myśleć Trzymam mocno kciuki, żeby to "bliżej" było jak najkrótsze
Pozdrawiam
DAnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:48   #397
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DAnia Pokaż wiadomość
Dokładnie, z każdym dniem jest bliżej I właśnie tak trzeba myśleć Trzymam mocno kciuki, żeby to "bliżej" było jak najkrótsze
Pozdrawiam
Każde kciuki na wagę złota.

Ależ ten wątek ma wiele czytających.
Stary 2009-03-22, 18:11   #398
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
O rany, to ja cię podziwiam, bo ja to "w gorącej wodzie kąpana jestem" - od razu bym chciała wszystko i czekanie to dla mnie mordęga Ale to dobrze, że ty tak spokojnie starasz się do tego podchodzić, gorzej, jak byś taki niecierpliwy charakterek miała jak ja
A dużo czytających, bo tyle osób cieplutko o tobie myśli i trzyma kciuki za waszą rodzinkę

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 18:20   #399
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
O rany, to ja cię podziwiam, bo ja to "w gorącej wodzie kąpana jestem" - od razu bym chciała wszystko i czekanie to dla mnie mordęga Ale to dobrze, że ty tak spokojnie starasz się do tego podchodzić, gorzej, jak byś taki niecierpliwy charakterek miała jak ja
A dużo czytających, bo tyle osób cieplutko o tobie myśli i trzyma kciuki za waszą rodzinkę
Tak sobie właśnie pomyślałam, że to duży test cierpliwości, ale nas uprzedzono o tym na początku starań, więc czas już był przywyknąć. Na początku takie stwierdzenie: musicie czekać wywoływało tylko bunt. Mój mąż nie wierzył w to, mówił, że tak nas specjalnie nastawiają, że to taka próba. Ale teraz już wie, że po prostu czekamy i już, a właściwy czas nadejdzie.

Dziękuję raz jeszcze wszystkim za tą aurę dobrych myśli, którą odczuwam bardzo mocno.
Stary 2009-03-22, 20:37   #400
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ukryciorku, to, że tak dobrze reagujesz na czas, który musicie jeszcze wytrzymać świadczy bardzo dobrze o twojej świadomości macierzyńskiej Gdybyś się napalała i męczyła myślami non stop, to chyba mogłoby to później kiepsko wpłynąć na wychowywanie dziecka, prawda? Tak sobie myślę, że jeżeli ktoś nie może się doczekać czegoś, to ma później w związku z tym większe wymagania, kiedy już osiągnie swój cel. Może wyobrażenia to lepsze słowo. Kiedy się już czeka jak na szpilkach to wtedy dziecko powinno "bardziej wynagradzać" to czekanie, a to byłoby niezdrowym myśleniem Bo dziecko to dziecko i nie wychowuje się go dla siebie tylko dla niego
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 11:26   #401
alice86
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam tak samo
Za każdym razem wchodzę szybciutko na wątek, kiedy tylko widzę Twoją nową wiadomość Ukryciorku Wychodzi na to, że to my jesteśmy bardziej niecierpliwe niż Ty
Stary 2009-03-23, 17:26   #402
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alice86 Pokaż wiadomość
Mam tak samo
Za każdym razem wchodzę szybciutko na wątek, kiedy tylko widzę Twoją nową wiadomość Ukryciorku Wychodzi na to, że to my jesteśmy bardziej niecierpliwe niż Ty
To fakt Hihihi.
Stary 2009-03-24, 15:06   #403
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Witaj Ukryciorku,

ja podobnie jak dziewczyny z nadzieją otwieram każdą wiadomość od Ciebie. Ośmielę się nawet napisac ,że czujemy się trochę jak matki chrzestne maluszka Co Wy na to dziewczyny ?
Życzę wszystkiego dobrego i przesyłam tonę optymizmu i dwie tony radosnego spojrzenia na świat - dla Ciebie Ukryciorku i wszystkich

Wszystko się może zdarzyć,gdy głowa pełna marzeń
Gdy tylko czegoś pragniesz ,gdy bardzo chcesz ....

Heniutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-25, 14:44   #404
alice86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Heniutka Pokaż wiadomość
Witaj Ukryciorku,

ja podobnie jak dziewczyny z nadzieją otwieram każdą wiadomość od Ciebie. Ośmielę się nawet napisac ,że czujemy się trochę jak matki chrzestne maluszka Co Wy na to dziewczyny ?
Życzę wszystkiego dobrego i przesyłam tonę optymizmu i dwie tony radosnego spojrzenia na świat - dla Ciebie Ukryciorku i wszystkich
Ja w każdym bądź razie chętnie posłużę radą i własnym doświadczeniem w razie potrzeby
Stary 2009-03-25, 21:41   #405
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heniutka Pokaż wiadomość
Witaj Ukryciorku,

Cytat:
Ja w każdym bądź razie chętnie posłużę radą i własnym doświadczeniem w razie potrzeby
Jestem jak najbardziej na TAK. Ja chyba naprawdę jestem anielsko cierpliwa. Bo mnie dziś nawet dziewczyny z pracy pytały: kiedy?! A ja na to - nie wiem, moje drogie. Nie wiem.
Stary 2009-03-31, 22:24   #406
rufcia23
Przyczajenie

Witajcie...
Jakiś czas temu pisalam tutaj...
Oddalam moją córkę do adopcji ze wskazaniem, nie wiem czy pamiętacie, to bylo w maju zeszlego roku. Minęlo bardzo duzo czasu, bo probowalam zapomniec... Jeśli chcecie i ktoś ze znajomych posiada, w lutowym Twoim Stylu jest moja historia i historia rodziców adopcyjnych. Natomiast 20 kwietnia, poniedzialek, tydzień po świętach na TVN style o godz. 22.00 będzie premierowy odcinek Miasta Kobiet, w którym jestem ja plus rodzice adopcyjni plus, nie wiem jak mam ją nazwać... dziewczynka, którą urodzilam (i jeszcze dziewczyna, ktora również zaufala adopcji ze wskazanie i oddala w ten sposob swoje dziecko, i kobieta, która adoptowala córkę przez ośrodek adopcyjny)Tak jest najbezpieczniej. Obejrzyjcie, mi się wydaje, że warto.
Dla mnie najważniejsze bylo to, że zobaczylam ją po raz pierwszy od 17 maja 2008r., gdy miala trzy dni i oddalam ją jej nowym rodzicom...
Pozdrawiam...
rufcia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 18:34   #407
alice86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rufcia23 Pokaż wiadomość
Witajcie...
Jakiś czas temu pisalam tutaj...
Oddalam moją córkę do adopcji ze wskazaniem, nie wiem czy pamiętacie, to bylo w maju zeszlego roku. Minęlo bardzo duzo czasu, bo probowalam zapomniec... Jeśli chcecie i ktoś ze znajomych posiada, w lutowym Twoim Stylu jest moja historia i historia rodziców adopcyjnych. Natomiast 20 kwietnia, poniedzialek, tydzień po świętach na TVN style o godz. 22.00 będzie premierowy odcinek Miasta Kobiet, w którym jestem ja plus rodzice adopcyjni plus, nie wiem jak mam ją nazwać... dziewczynka, którą urodzilam (i jeszcze dziewczyna, ktora również zaufala adopcji ze wskazanie i oddala w ten sposob swoje dziecko, i kobieta, która adoptowala córkę przez ośrodek adopcyjny)Tak jest najbezpieczniej. Obejrzyjcie, mi się wydaje, że warto.
Dla mnie najważniejsze bylo to, że zobaczylam ją po raz pierwszy od 17 maja 2008r., gdy miala trzy dni i oddalam ją jej nowym rodzicom...
Pozdrawiam...
Z chęcią zobaczę ten odcinek, zwłaszcza, że lubię program TVN Style i serię "Miasto kobiet". Musiało Ci zapewne być ciężko podczas tego spotkania... Ale najważniejsze, że Maleńka jest zapewne szczęśliwą dziewczynką od pierwszych dni życia
Stary 2009-04-05, 20:17   #408
szeptanki
Przyczajenie

Witajcie... my również czekamy... i po dzisiejszym "rozstaniu" z pewną mamą, pewnie jeszcze przyjdzie nam poczekać... Smutno, ale pewnie się dobrze stało... Ech..

Trudno jest nie tracić Nadziej na Iskierkę... po siedmiu latach walki...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
szeptanki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-06, 21:07   #409
rufcia23
Przyczajenie

Najpierw byl szok, gdy zobaczylam rodzicow a wraz z nimi Malą... Mimo bólu, warto bylo. Obejrzyjcie! Goraco pozdrawiam
rufcia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-08, 16:20   #410
k4rotk4
Rozeznanie

a u mnie dzisiaj jeden z moich podopiecznych poszedł do adopcji
zrobił taki piękny prezent rodzicom na święta

— Albert Camus
k4rotk4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 18:48   #411
szeptanki
Przyczajenie

Gratuluję i dziecku, i jego rodzicom To naprawdę optymistyczna wiadomość
szeptanki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 17:19   #412
rapifen
Zakorzenienie

"Najbardziej chyba chciałabym maluszka takiego miesiecznego. Chciałabym poznac jak to jest opiekowac sie takim małym bączkiem
z drugiej strony fajnie juz miec takie lekko odchowane np. 4 letnie bo nie ukrywam, ze takie mały niemowlaczek to kupaaa roboty "

eee coo?:OOO to dziecko to jakieś zwierze że możesz sobie przebierać? :OOO jak rodzisz dziecko, nie masz wielkiego wpływu czy to chłopak czy dziewczyna i takie jakie się urodzi takie kochasz. i takie pisanie "chce takie ale wole takie bo z tym mniej roboty" jest troche mało poważne
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 19:40   #413
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Ja mysle ,ze to sa normalne mysli, ktore sie czlowiekowi nasuwaja. Trudno sie postawic w takiej sytuacji w koncu adopcja to nie jak urodzenie dziecka. A i ci oczekujacy biologicznego potomka mysla, czy bedzie blond po mamie cyz brunetem po tacie, czy bedzie sie duzo darl w nocy itd. To, ze ktos mysli o tak przyziemnyc hsprawach jak zmiana pieluch badz brak przymusu do zmiany to nie znaczy, ze jest nastawiony do posiadania dziecka materialnie.
Poza tym adopcja to zawsze element wybierania. Tak to juz jest

PS Uryciorze pozdro. Ja tez czekam na post z informacja, ze juz macie bobasa

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-22, 14:48   #414
alice86
Wtajemniczenie

Obejrzałam ten odcinek "Miasta kobiet" o którym niedawno pisała rufcia23 i powiem Wam tylko tyle (nikogo absolutnie tu nie oceniając), że ja bym tak nie potrafiła..
Stary 2009-04-22, 16:29   #415
k4rotk4
Rozeznanie

co do 'wybierania' dzieci to pracując w domu dziecka widzę to nacodzień. Rodzice przyjezdżają i oczekują "niebieskookiej,blond włosej dziewczynki" nagle okazuje się, że to jednak brunetka z brązowymi oczami i rodzice rezygnują ;/ dla mnie to nieludzkie. Coś w rodzaju sklepu. Zdarzyło się tak,że rodzice wzięli dziewczynkę, a za 3 dni dzwonią, że chyba ją oddadzą, bo mała nie może sie przystosować Dziecka nie bierze się po to żeby ładnie wyglądać w parku z wózkiem. Przy takich dzieciach z domu dziecka, pokrzywdzonych przez los naprawdę potrzeba wielkiego wysiłku i ogromu pracy.

— Albert Camus

Edytowane przez k4rotk4
Czas edycji: 2009-04-22 o 16:32
Stary 2009-04-22, 17:53   #416
alice86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez k4rotk4 Pokaż wiadomość
co do 'wybierania' dzieci to pracując w domu dziecka widzę to nacodzień. Rodzice przyjezdżają i oczekują "niebieskookiej,blond włosej dziewczynki" nagle okazuje się, że to jednak brunetka z brązowymi oczami i rodzice rezygnują ;/ dla mnie to nieludzkie. Coś w rodzaju sklepu. Zdarzyło się tak,że rodzice wzięli dziewczynkę, a za 3 dni dzwonią, że chyba ją oddadzą, bo mała nie może sie przystosować Dziecka nie bierze się po to żeby ładnie wyglądać w parku z wózkiem. Przy takich dzieciach z domu dziecka, pokrzywdzonych przez los naprawdę potrzeba wielkiego wysiłku i ogromu pracy.
Oburzające jest to, o czym piszesz
Przecież jako rodzice biologicznie też nie mamy możliwości wybierać, jak będzie wyglądało nasze dziecko, więc nie rozumiem jak można robić coś takiego w przypadku adopcji
Stary 2009-04-22, 19:19   #417
DAnia
Zadomowienie

GG do DAnia

Cytat:
Napisane przez k4rotk4 Pokaż wiadomość
Dziwi mnie to, co piszesz, bo wydawało mi się, że takie czasy już minęły.... To oczywiste, ze takiego dziecka nie bierze się po to, zeby ładnie z nim wyglądać... Też pracuję w domu dziecka i szczerze mówiąc nie zdarzyła nam się taka sytuacja... Rodzice adopcyjni najczęściej czekają po prostu na dziecko, czasami tylko określają płeć. No i zazwyczaj chcą jak najmniejsze... Widziałam pary, które zachwycały się i rozczulały nad wcale nie "idealnym" dzieckiem...
Choć raz miałam przypadek, że tuż przed spotkaniem z dziewczynką okazało się, że chcieli dziecko z ciemnymi włosami, a to była blondynka. Ale poznali ją i zakochali sie od razu - teraz z tego co wiem są szczęśliwą rodzinką

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Przecież jako rodzice biologicznie też nie mamy możliwości wybierać, jak będzie wyglądało nasze dziecko, więc nie rozumiem jak można robić coś takiego w przypadku adopcji
Dokładnie tak... Przy biologicznym dziecku nie mamy też większego wpływu na jego płeć, na to, czy będzie zdrowe... Rodzice adopcyjni mają taką możliwość i w sumie im się nie dziwię, ze z niej korzystają. Ale wygląd to już przesada
Stary 2009-04-22, 20:39   #418
Malla
Nie depcze krokusów

Podobnie jak Santos uważam to za normalne myśli. Jestem w takim wieku, że znajomi masowo zakładają rodziny i ciągle słyszę "oby pierwszy był chłopak" albo "oby miało muzyczne zdolności po mamie" albo "niech dziewczynka ma takie śliczne oczy jak mamusia" i nie znaczy to, że jeśli pierwsza będzie dziewczynka, słoń nadepnie jej na ucho i będzie mieć sraczkowate oczy, to jej nie będą kochać, bez przesady...
Stary 2009-04-22, 21:01   #419
k4rotk4
Rozeznanie

[QUOTE=DAnia;11998076]Dziwi mnie to, co piszesz, bo wydawało mi się, że takie czasy już minęły.... To oczywiste, ze takiego dziecka nie bierze się po to, zeby ładnie z nim wyglądać... Też pracuję w domu dziecka i szczerze mówiąc nie zdarzyła nam się taka sytuacja... Rodzice adopcyjni najczęściej czekają po prostu na dziecko, czasami tylko określają płeć. No i zazwyczaj chcą jak najmniejsze... Widziałam pary, które zachwycały się i rozczulały nad wcale nie "idealnym" dzieckiem...
Choć raz miałam przypadek, że tuż przed spotkaniem z dziewczynką okazało się, że chcieli dziecko z ciemnymi włosami, a to była blondynka. Ale poznali ją i zakochali sie od razu - teraz z tego co wiem są szczęśliwą rodzinką [COLOR="Silver"]

podobno sam wniosek adopcyjny wygląda jak 'sklep'. (mówie 'podobno' bo nigdy nie widziałam takiego wniosku, słyszałam tylko z opowiadań) zaznacza się, chore/zdrowe, z gwałtu, biologiczni rodzice znani czy nie..itp.
Ja nie mówie, że nie ma rodziców którzy się rozczulają nad dziećmi. W Większości przypadków jest radość, łzy.etc. Pisałam już w tym wątku jak rodzice reagowali kiedy pierwszy raz ujrzeli swoje dziecko.
Mamy chłopca, który ma "małogłowie". Wszystkie sprawy w sądzie ma uregulowane, a niestety na adopcje czeka już rok, (a ma zaledwie 2 latka). I taka jest rzeczywistość, że rodzice adopcyjni nie chcą chorych dzieci

— Albert Camus
Stary 2009-04-22, 22:16   #420
DAnia
Zadomowienie

GG do DAnia

k4rotk4 co do wniosku adopcyjnego to nawet nie wiedziałam, że gdzieś coś takiego jest. A pracuję też w OAO... Ale wiem, że w każdym ośrodku jest inna procedura, więc może w innych miastach są jakieś wnioski... U nas kandydaci piszą podanie - od siebie, potem się z nimi rozmawia już bardziej szczegółowo. Pytamy oczywiście, co jest dla nich ważne itp.
Niestety tak jak piszesz - praktycznie 100% par czeka na dziecko zdrowe, a maluszki z problemami mają szanse jedynie na adopcję zagraniczną...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości