![]() |
#391 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Pani w aptece mówiła mi, że nie można się przewitaminizować, bo wszystko w nadmiarze szkodzi.
Nie wiedziałam, że sa takie herbatki. z pewnościa sobie taką kupię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#392 |
Wtajemniczenie
|
No to można się przewitaminizować, czy nie???!!!???
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
![]()
#394 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie mam sił na nic, a musze dalej żyć ![]()
![]() |
#396 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W Prenetalu jest 400 ug kwasu foliowego więc tyle ile jest zalecane dla kobiet w ciąży, więc nie ma sensu brać dwóch preparatów, zwłaszcza że tak jak mówią dziewczyny nadmiar witamin może zaszkodzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Raczkowanie
|
O a Prenatal Clasic ma nawet 800 ug więc chyba jednak można łączyć Prenatal Complex i folik. Może Nyana przyniesie jakies pewne informacje.
A tak poza tym to wszystkie bierzecie witaminy? Bo ja się właśnie zastanawiam, biorąc pod uwagę że jest lato i dużo witamin mamy w codziennej diecie. |
![]() ![]() |
![]() |
#398 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymaj się co do witamin to ja biorę feminatal. Zaczęłam go brać w momencie gdy zaczęliśmy starania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Można łączyć taką ilość kwasu foliowego, nie stanowi to problemu. Z tego, co pamiętam organizm nie magazynuje tej witaminy i trzeba ją po prostu regularnie dostarczać. Ja cały czas od początku ciąży (i w sumie przewlekle 2 lata przed ciążą) brałam kwas w dawce 0,4 (jak np. klasyczny FOLIC), ale lekarz właśnie ze względu na sezon letni zabonił mi brać ciążowych witamin - kazał włączyć dopiero w II trymestrze, więc teraz (obecnie 14 tc) biorę Prenatal Complex i łączę go z kwasem 0,4. Co do dawki kwasu foliowego, to napiszę, że w szpitalu dostawałam kwas o mocy 5 mg, czyli 12-krotnie mocniejszy od folica i taki wielu lekarzy zaleca w I trymestrze, więc nie ma co się bać dawki 0,8. Pozdrawiam Was serdecznie - trzymajcie się cieplutko ![]() Żanetko - współczuję Ci serdecznie, sama mam zwierza, więc wyobrażam sobie, co przeżywasz, ale trzymaj się Słonko, Twóje dziecko potrzebuje odstresowanej i uśmiechniętej mamusi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#400 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#401 |
Zadomowienie
|
cześć roxi odwiedzaj nas jak najczęsciej
zanka bardzo mi przykro z powodu pieska, wiem że nic co my napiszemy na forum Ci nie pomoże, ja też kiedyś straciłam pieska ośmioletniego i wiem co czujesz. ![]() Nyana jak wizyta ?
![]() |
#402 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Przyczajenie
|
czesc wszystkim
zanka STRASZNIE mi przykro z powodu smierci psiaka - ja sama mam sunie 3letnia i kocham ja jak czlonka rodziny, tez rok temu ciezko zachorowała od kleszcza i sie meczyla 2tyg ale na szczescie jej sie udało...jakby zdechla swiat by mi sie zawalil dlatego wspołczuje ale pomysl sobie ze przynajmniej sie juz biedaczek nie meczy... ********************** wlasnie wrocilam z usg i JESTEM W PRAWIDLOWEJ CIAZY - tak brzmialy pierwsze słowa lekarza, ktróy na poczatku przez 2 min. badania nic nie mowil a ja mialam juz same czarne mysli i myslalam ze minelo z 15min... GS - 25mm , CRL - 10,9mm wiek ciazy 7t3d, czynnosc serca płodu miarowa - 159/min. Najpiekniejszy ur. prezent |
![]() ![]() |
![]() |
#404 |
Zakorzenienie
|
Mówił właśnie o zjawisku przewitaminizowania, to szczególnie niebezpieczne w I trym. ciąży, kiedy kształtują się wszystkie najważniejsze organy dzieciaczka. Powiedział, że wiosenno-letnie ciąże mają tak wiele witamin z pożywienia, że nie ma co ryzykować, bo przecież nie zmierzysz ile witamin zjadłaś z owocami, warzywami itp.. Powiedział, że dziecko wszystko pobierze i tak z Twojego organizmu i ważne, żeby był w nim regularnie dostarczany kwas foliowy, jedyne na co zwracał szczególną uwagę to dieta wysokowapniowa, bo tu pobieranie przez dziecko z organizmu matki, przy złej diecie może skończyć się u mamusi odwapnieniem zębów (i w konsekwencji nawet stratą) i kości (np. osteoporoza)
|
![]() ![]() |
![]() |
#405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponad centymetr człowieka - GRATULUJĘ ![]() Masz dziś urodzinki?? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#406 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To juz sama nie wiem, czy mam brać te witaminy czy nie. Zażywam feminatal. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Zadomowienie
|
elize14, wszystkiego najlepszego i gratulacje! No to sporego juz tego babelka masz w sobie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Postanowiłam sie wstrzymac z braniem prenatala pozostane tylko narazie przy Foliku a na wizycie 5 sierpnia zapytam bo tak jak dziewczyny piszą ze na 1 trymestr wystarczy tylko folik i jest lato to są naturalne witaminy i zobaczymy co powie lekarz na wyniki bo mam juz zrobione badania ale sa tak wyniki kosmicznie napisane ze nic a nic z tego nie wiem ;/ najwyzej sie zacznie brac prenatal od drugiego trymestru jak lekarz da zalecenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Zadomowienie
|
Bosze dziewczyny jak ja żałuję że wczoraj nie poszłam do ginekologa w przychodni choćby tylko po zwolnienie, ja w tej pracy nie wytrzymam, już wypaliłam biernie z piątą fajkę, a ile nerwów mi zżarli petenci
![]() ja chcę do domu ![]()
![]() |
#411 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#412 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dokładnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 |
Wtajemniczenie
|
Zawsze kiedy moja mama paliła w moim towarzystwie, to mówiłam jej: "Chcesz mnie zabić?!"
Teraz pali tam gdzie mnie nie ma ale niekiedy dym i tak dochodzi i wtedy krzyczę " Chcesz NAS zabić?!" ![]() zawsze działa |
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hihi - jaka drastyczna metoda, ale najważniejsze, że działa ![]() Ja jestem na punkcie niepalenia (również biernego) taki świr, że warunkiem kupienia mieszkania była obietnica mojego męża, że w domu palić nie będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#416 |
Wtajemniczenie
|
Ja też tak mam. Jestem nadwrażliwa na dym papierosów.
W naszym z TŻ mieszkanku tez sie nie pali. Goście zwykle wychodzą na balkon - to ich problem, że palą ![]() Niestetynasi rodzice kopcą jak parowozy. Zawsze starałam sie wychodzić kiedy palili, a teraz nikt nie śmie przy mnie zapalić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Zadomowienie
|
W moim prywatnym otoczeniu nikt nie pali, niestety w pracy nie przestrzegają zakazu palenia w pokojach, najgorsze jest to że akurat dwie osoby z moich przełożonych palą i jedna współpracownica, wszyscy są starsi o 25 lat i weź tu im zwróć uwagę
jak będę miała potwierdzenie lekarskie ciąży to może się odważę a póki nie mam to nie chcę wyskakiwać, zresztą liczę na L4
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
U mnie w domu pala rodzice moj facet oczywiscie nie pali tak jak i ja!! Jestem strasznym wrogiem papierochów, na moich salonach nie zapali nikt !! Albo balkon i zamkniete drzwi albo na dwor!
A teraz pytanie z innej beczki. Robiłam kilka dni temu pierwsze badania w tym grupę krwi, moj facet też robił i dziwnym zbiegiem okolicznosci okazało się że mamy identyczną grupę i Rh krwi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#419 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nyana gdzie jesteś ? jak Twoje badania ?
![]() ![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.