![]() |
#391 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
kosmitka
|
W kwestii połączeń - ja jestem mgr ekonomii i prawo to mój II kierunek.
![]() |
![]() |
#393 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Lubie moje obecne studia, choć sa bardzo wymagające i czasochłonne, boje się jednak, że sama anglistyka to za mało (nie chodzi mi tylko o papier, przede wszystkim o umiejętności). Nie chce uczyć w szkole... W liceum myslałam dosc intensywnie o prawie przez jakis czas (problem w tym, ze w liceum zmieniałam plany co miesiąc i w koncu wyszło jak wyszło) Edytowane przez LustForLife Czas edycji: 2010-04-24 o 12:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Rozeznanie
|
oliwka_ a tak z ciekawosci spytam, Ty konczylas UAM dziennie czy zaocznie?
![]() Ja tez chcialam polaczyc prawo z jakas filologia (angielska ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Zadomowienie
|
Hmm zawsze możesz popytać i popatrzyć, ale przyznam, że fil angielska to cięzka sprawa (bardzo dużo czytanaia np my w tym roku przerobiliśmy juz ok 30 lektur z lit ang i amerykanskiej i jeszcze pare nas czeka). Lingwistyka wydaje mi sie lepsza ze względu na to, że tam jest większy nacisk na przedmioty praktyczne, czyli łatwiej zostać po tym tłumaczem. Niestety trzeba dwa języki perfect, a ja znałam tak dobrze tylko jeden...Przepraszam za taki mały ot
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
a u mnie to tak różnie było początkowo dzienne później przeniosłam się na zaoczne bo dostałam się na staż po stażu do tej pory nigdy nie pracowałam na stałe a studia już zostały zaoczne tyle że częściowo i tak chodziłam z dziennymi jak mi pasowało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
Witam serdecznie
![]() Ja też studiuję prawo. Już półmetek. Kończę 3 rok ![]() Powoli zaczynam się zastanawiać co dalej. Marzy mi się aplikacja ![]()
![]() |
#399 |
Raczkowanie
|
Zapytam kobietki które studiują prawo w trybie zaocznym...Czy dużo jest na Waszym wydziale osób 30+ ? Czy uważacie, że taka osoba ma perspektywę pracy w zawodzie kończąc studia mając 40 stkę ( oczywiście bez aplikacji) ?...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do poziomu na UG to wg mnie nie ma różnicy pomiędzy trybami . Ogólnie cięzko jest a wykładowcy i ćwiczeniowcy w większości są wymagający . Zakres materiału trzeba opanować ten sam co dzienni studenci , więc najwięcej zależy od ciebie , na ile będziesz w stanie sama wszystko przyswoić . Niestety tak jest , że raczej większość trzeba zrozumieć samemu ![]() ![]() Zjazdy mam co tydzień a nie co 2 jak to czasami bywa więc też ma się jakieś tam obycie/ciągłość , ale wiadomo , że to nie to co dzienne studia . To co obecnie bardziej przekonuje mnie do studiowania zaocznie , to możliwość znalezienia pracy i na codzien , praktycznie zagłębiać się w zagadnienia prawne . Od podszewki poznawać jak to wszystko funkcjonuje . Teraz pracuje w Sądzie i wiem , że nie miałabym takiej możliwości na studiach dziennych . Jakby nie było wiedza praktyczna jednak daje więcej niż teoretyczna . Dopóki nie zaczęłam tej pracy to bylam przekonana , że lepiej studiować dziennie , bardziej poświęcić się tym studiom , zdobyć papier a później martwić się o doświadczenie . Teraz jestem innego zdania , bo ta praca naprawde dużo mi daje no i ma się możliwość zawiązania jakiś fajnych znajomości ![]() Wydaje mi się , że to nie tryb jest istotny, tylko to co z tych studiów wyniesiemy . Cytat:
![]() W każdej branży można trafić na liczne niuanse , które będzie w stanie zrozumieć tylko prawnik , tylko lekarz itd.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Zadomowienie
|
znam kilka takich osób(w przedziale od 35 do 40 )i niektóre marzą jeszcze o zrobieniu aplikacji(czyli niektórzy w zawodzie będą pracować dopiero ok.45 roku życia).Takie realizowanie niespełnionych marzeń.Moim zdaniem ma to sens,jeśli komuś nie przeszkadza,że osoby w jego wieku mają zazwyczaj już spore doświadczenie w zawodzie,a on dopiero uczy się wszystkiego od podstaw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
kosmitka
|
U nas jest kilka takich osób. Sama w tym roku kończę 30
![]()
![]() |
![]() |
#403 |
Zadomowienie
|
U mnie też jest kilka osób . Niektórzy to nawet już 40 mają za sobą . Nie ma co się na innych oglądać , bo każdy ma inną motywację . Chyba najbardziej frujstrujące w tym wszystkim jest to , że inni w tym wieku mają już kilkunastoletnie doświadczenie a ty musisz zaczynać od podstaw . Ale osobiście uważam , ze w każdej chwili warto zrobić coś dla siebie , coś zmienić . Nie ważne czy ma się 20 czy 50 lat
![]()
![]() |
![]() |
#404 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
30+ było strasznie dużo więc zawsze na studiowanie jest czas ![]() Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2010-04-24 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
kosmitka
|
![]() |
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Rozeznanie
|
oliwka_ staż zagraniczny czy w Polsce? jak można sobie takowy załatwić?
![]() Co do jezykow to ja znam b.dobrze j.angielski, podstawy j.niemieckiego, za ktorym nie przepadam i teraz mam dylematy czy ropoczac nauke nowego jezyka(np.hiszpanskiego ![]() ![]() Co do WSUSu w Poznaniu, to studiuje tam moja znajoma ![]() Edytowane przez Cherry90 Czas edycji: 2010-04-24 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przez czytanie tego watku przypomnialam sobie, ze czas zaczac sie powoli uczyc na HPP, bo wszyscy boja sie rzymskiego, a historia objetosciowo jest bardziej przerazajaca ![]()
![]() |
![]() |
#411 |
kosmitka
|
To ja też przyłączam się do tych bojących się rzymu. A czeka mnie jeszcze w tej sesji logika, prawoznawstwo i łacina.
![]() |
![]() |
#412 |
Zadomowienie
|
oj mnie też czeka rzym, historia powszechna prawa, historia polski, prawo konstytucyjne, logika, ustrój i funkcjonowanie sądownictwa
![]() ![]() ![]() I też już czuję, że czas najwyższy zakuwać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zadomowienie
|
Ojj rzym to było utrapienie na mojej uczelni
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#414 |
kosmitka
|
AmericanGirl u nas jest taki system zaliczania, że z przedmiotów tzw wiodących nie ma warunków, do nich zaliczany jest rzym, więc albo zaliczę, albo good bye. Do tego nie mogę pozwolić sobie na wrzesień, bo wtedy nie przeniosę się do UG (wniosek o przeniesienie składa się w sztywnych terminach w lipcu).
Mallutka historie obie miałam na 1 semestrze, ale jak pisałam stronę wcześniej, to były kpiny nie historia ![]()
![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
anciaahk masz może egzamin z prof. S? jeśli tak, to nic strasznego, nie jest bardzo ciężko zdać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 |
Zakorzenienie
|
A ja rzym bardzo miło wspominam
![]() ![]() Za to historie i doktryny to porażka ![]() ![]()
Edytowane przez innocencee Czas edycji: 2010-04-25 o 10:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zadomowienie
|
U mnie trzeba znac cala ksiazke Rozwadowskiego, ewentualnie doczytac w Kolanczyku, cale szczescie ta pierwsza ksiazka jest mniej obszerna. Trzeba odpowiedziec na 7 pytan, zle rozwiazanie dwoch oznacza juz niezdany egzamin ;/
![]() |
#418 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]() Nastraszył, że egzamin to będzie test z 200 pytań wyświetlanych na slajdach. Czas na przeczytanie pytania i odpowiedź będzie uzależniał od stopnia trudności ![]() Niektórzy jednak twierdzą, że to egzamin pisemny, mamy nawet jakieś zagadnienia, ale nawet nie zajrzałam. Ostatnio rzymu uczyłam się w I semestrze na ćwiczeniach, też się nie przyłożyłam, ale 4 w indeksie jest. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Zadomowienie
|
A nie wiesz do kiedy trzeba złożyc wniosek jesli chce sie przeniesc z zaocznych na dzienne??
![]() |
![]() |
#420 |
kosmitka
|
Wnioski składa się od 1 do 15 lipca.
http://www.prawo.ug.gda.pl/pdf/Zarzadzenia/2007_7.pdf
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.