Invisalign - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-04-17, 14:52   #391
DorotaPB35
Raczkowanie

Talking Dot.: Invisalign

Cytat:
Napisane przez gocha35 Pokaż wiadomość
Kochana, ale piękne ząbki! Mam nadzieję, że i ja się doczekam takich Ja jestem na 8. nakładce. Póki co, widzę jak pojawiają się nowe szpary między zębami (momentami moja wyobraźnia działa i wydaje mi się, że jeden ząb wygina się w przeciwną stronę niż powinien ). Za niedługo mam urodziny i chyba też skuszę się na tą szczoteczkę z philipsa-strasznie odkłada mi się osad (już tydzień po piaskowaniu miałam go na zębach). Ortodonta polecił wymienić szczoteczkę na twardsza (mam manualną) i pastę na wybielającą, żeby była bardziej ścierna. No ale chyba kupię tę szczoteczkę: to nie jest z okrągła główką? Czy jakieś specjalne edycją jej są? Jakieś dodatki macie? Pozdrawiam kobitki
Dziekuje za mile slowa ,
wiec ja kupilam ta szczotke na stronie Philipsa:

https://www.philips.pl/sklep/pielegn...3-67400e0d0375

ja mam dokladnie ta sama biala , jak kupowalam ja w lutym byla na promocji za £120.00(funtow) plus jak zapisales sie do newsletter'a dostales 25% upustu na pierwszy zakup, wiec cena do przezycia.
Wchodzilam na kilka stron polskich jest troszke drozsza niz u nas w UK,...hmmm
Teraz juz wiem na pewno nie chce zadnej innej szczotki uzywac tylko Sonic

Co do osadu przy invisalign moje zeby bardzo poszarzaly w tym okresie plus te attachmenty widok sredni. Ja rowniez nauczylam sie i pije napoje(patrz wino) przez rurke tak samo jak i kawe wtedy choc nie narazam przednich zebow na osad z napojow.

https://www.amazon.co.uk/Reusable-St...al+straw&psc=1

link jakby ktoras z was miala zyczenie

Pozdrawiam
DorotaPB35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 17:30   #392
telimena878
Raczkowanie

Dot.: Invisalign

Ja ogólnie jestem z lekka załamana ,albo moja ortodontka jest do do**py albo to całe invisilign. Ciągle jestem na 6 nakładce ,bo to ponoć moja wina nienoszenie 22h dlatego kolejna już nie wejdzie.Wyciski poszły do stanów 4 tygodnie temu i do dzisiaj ich nie ma ,ponoć z 16stu które miałam nosić chcieli mi dać 46 ,na co nie zgodziła się moja ortodontka i ona uważa ,że po 14stu już będzie super ...więc nie wiem jaka jest prawda .Straciłam zapał do noszenia nawet tej 6stej ,ale noszę ile się da.
Myślałam ,że leczenie zamknie się w roku ..a ja tu widzę jeszcze długą drogę przed sobą i to jeszcze z problemami.. do tego mam tak zszarzałe ,zęby od osadu (tak jak ktoś pisał ,że tydzień po piaskowaniu) robią się szare...,że wstydzę się w nich uśmiechać. Marzenie o śnieżno-bałym uśmiechu na wakacje uległo w gruzach... na pewno jest w tym troszkę mojego niedbalstwa, ale podejrzewam ,że nie tylko..
telimena878 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 20:16   #393
Narva
Rozeznanie

Invisalign

Cytat:
Napisane przez DorotaPB35 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny jak Wasza "walka" z invisalign ja juz prawie koniec w tamtem czwartek zalozylam 4 licowki na przod wysle wam zdjecie jak to wyglada teraz, oczywiscie sie wszystko przedluzylo bo technik w laboratorium zgubil jedna licowke! I prawie o 3 tyg wydluzylo sie leczenie- to tylko jest mozliwe w Anglii! w kazdym badz razie ide w czwartek na odcisk po koncowy retainer i koniec przygody!teraz nosze tymczasowy retainer na gore jest strasznie plastikowy ale ok tylko na noc wiec do przezycia.
Pzdrawiam serdecznie

zapomnialm dodac do: Narva; jestem zakochana w szczoteczce Sonic! dlaczego ja jej wczesniej nie kupilam! poprostu jest wspaniala widze ogromna roznice, kupilam juz mojej corce bo maja wersje dla dzieci rowniez i maz jest nastepny w kolejce (jak zasluzy) hehe Jest super naprawde polecam!!!
Wow, no wyszło pięknie Ale Ci zazdroszczę, że masz to już za sobą. Ile zapłaciłaś za licówki?
Cieszę się, że polecana przeze mnie szczoteczka Ci pasuje

Cytat:
Kochana, ale piękne ząbki! Mam nadzieję, że i ja się doczekam takich Ja jestem na 8. nakładce. Póki co, widzę jak pojawiają się nowe szpary między zębami (momentami moja wyobraźnia działa i wydaje mi się, że jeden ząb wygina się w przeciwną stronę niż powinien ). Za niedługo mam urodziny i chyba też skuszę się na tą szczoteczkę z philipsa-strasznie odkłada mi się osad (już tydzień po piaskowaniu miałam go na zębach). Ortodonta polecił wymienić szczoteczkę na twardsza (mam manualną) i pastę na wybielającą, żeby była bardziej ścierna. No ale chyba kupię tę szczoteczkę: to nie jest z okrągła główką? Czy jakieś specjalne edycją jej są? Jakieś dodatki macie? Pozdrawiam kobitki
Szczoteczki soniczne nie mają okrągłej główki. Nie ma specjalnych edycji, są tylko różne wersje kolorystyczne. Ja mam Rose Gold a mój narzeczony czarną (wymienne końcówki też można kupić czarne).

Cytat:
Napisane przez telimena878 Pokaż wiadomość
Ja ogólnie jestem z lekka załamana ,albo moja ortodontka jest do do**py albo to całe invisilign. Ciągle jestem na 6 nakładce ,bo to ponoć moja wina nienoszenie 22h dlatego kolejna już nie wejdzie.Wyciski poszły do stanów 4 tygodnie temu i do dzisiaj ich nie ma ,ponoć z 16stu które miałam nosić chcieli mi dać 46 ,na co nie zgodziła się moja ortodontka i ona uważa ,że po 14stu już będzie super ...więc nie wiem jaka jest prawda .Straciłam zapał do noszenia nawet tej 6stej ,ale noszę ile się da.
Myślałam ,że leczenie zamknie się w roku ..a ja tu widzę jeszcze długą drogę przed sobą i to jeszcze z problemami.. do tego mam tak zszarzałe ,zęby od osadu (tak jak ktoś pisał ,że tydzień po piaskowaniu) robią się szare...,że wstydzę się w nich uśmiechać. Marzenie o śnieżno-bałym uśmiechu na wakacje uległo w gruzach... na pewno jest w tym troszkę mojego niedbalstwa, ale podejrzewam ,że nie tylko..

Osz kurczę bardzo to dziwne. Ile dni nosisz te nakładki?
Ja na moje po wyciskach czekałam 3 tygodnie. Przyznam szczerze, że ja jestem na 6 nakładkach (mam 10 na dół i 30 na górę). U mnie nakładki po 3-4 dniach robią się już luźne. Nakładki numer 4 zgubiłam po 3 dniach i kolejny zestaw wszedł bez większych problemów. A szczerze mówiąc to noszę je po jakieś 18h dziennie. Generalnie jeśli chodzi o przednie zęby to gdy zakładam nakładkę na noc to rano widzę już, że są przesunięte, ta reszta dni to chyba dla utrzymania efektu.

Wysłane z iPhone

Edytowane przez Narva
Czas edycji: 2018-04-17 o 20:56
Narva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-18, 10:22   #394
gocha35
Przyczajenie

Telimena. Powiem Ci szczerze, że ja na Twoim miejscu (bo zawsze panikuje) dla świętego spokoju, znalazłabym innego orto specjalizującego się w Invisalign i umówiła się na konsultację (wzięłabym te nakładki ze sobą). Może on by Ci coś poradził, uspokoił, bo szkoda żebyś na początku drogi się dołowała
gocha35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-19, 14:15   #395
DorotaPB35
Raczkowanie

Telimena878-dziwna ta twoja sytuacja z tymi nakladkami, przeciez wczesniej zeby sie przesuwaly nie rozumiem rowniez jak invisalign chcialo dac Ci znowy 46 nakladek! Ufasz tej Pani Ortodontce? dziwne naprawade 46 nakladek tj prawie 2 lata!Mysle ze pojscie do innego ortodonty niewiele zmieni jako ze ona jest twoja prowadzaca i sie z nimi kontaktuje nie chcesz zaczynac znowu z kims inym chyba ze w ramach tylko sprawdzenia i drugiej opinii.hmmm wspolczuje ci naprawde tez bylabym wkurzona na Twoim miejscu

Narva- za licowki placilam £395.00 za jedna dostalam niewielki upust bo normanlnie £425.00 Moja dusza sprzedawcy sie odezwala przy negocjowaniu cen -hehe)
Poza tym wydalam tyle na te zeby ze na 2 tygodnie na Hawaje All inclusive z cala rodzina moglabym pojechac
ale nie zaluje!....,

pozdrawiam
Stary 2018-04-19, 15:40   #396
Vendeur
Przyczajenie

Cytat:
Telimena. Powiem Ci szczerze, że ja na Twoim miejscu (bo zawsze panikuje) dla świętego spokoju, znalazłabym innego orto specjalizującego się w Invisalign i umówiła się na konsultację (wzięłabym te nakładki ze sobą). Może on by Ci coś poradził, uspokoił, bo szkoda żebyś na początku drogi się dołowała
Najpierw to należy wiedzieć, że żaden ortodonta w Polsce nie zajmuje się tym systemem od postaw, czyli go NIE TWORZY, NIE ANALIZUJE, w zasadzie nie robi nic. Systemy nakładkowe są systemami komputerowymi/automatycznymi, przygotowywanymi zdalnie. Ortodonta w Polsce w zasadzie nie ma wpływu na przebieg procesu leczenia, bo cały schemat dostanie z Ameryki. Jedyne co robi, to wydaje nakładki, przykleja "guziki" na zęby etc. Tak naprawdę ma wszystko narzucone z góry.

Wizyta u innego lekarza zatem nic nie da, bo to nie jest aparat stały, gdzie lekarz sam podejmuje decyzje. Skoro zęby nie układają się tak jak powinny i producent systemu daje dodatkowy zestaw nakładek, tzn. że tak ma być i żaden ortodonta nic tu nie pomoże. No chyba, że założy aparat stały i zrobi to po swojemu, czyli raz a dobrze...
Vendeur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-19, 16:28   #397
DorotaPB35
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vendeur Pokaż wiadomość
Najpierw to należy wiedzieć, że żaden ortodonta w Polsce nie zajmuje się tym systemem od postaw, czyli go NIE TWORZY, NIE ANALIZUJE, w zasadzie nie robi nic. Systemy nakładkowe są systemami komputerowymi/automatycznymi, przygotowywanymi zdalnie. Ortodonta w Polsce w zasadzie nie ma wpływu na przebieg procesu leczenia, bo cały schemat dostanie z Ameryki. Jedyne co robi, to wydaje nakładki, przykleja "guziki" na zęby etc. Tak naprawdę ma wszystko narzucone z góry.

Wizyta u innego lekarza zatem nic nie da, bo to nie jest aparat stały, gdzie lekarz sam podejmuje decyzje. Skoro zęby nie układają się tak jak powinny i producent systemu daje dodatkowy zestaw nakładek, tzn. że tak ma być i żaden ortodonta nic tu nie pomoże. No chyba, że założy aparat stały i zrobi to po swojemu, czyli raz a dobrze...

Czyli podsumowujac twoja wypowiedz Aparaty nakladkowe so zle a tylko druty moga nas wszystkich uratowac i zapewnic prosty usmiech!

Stary 2018-04-19, 16:59   #398
Vendeur
Przyczajenie

Cytat:
Czyli podsumowujac twoja wypowiedz Aparaty nakladkowe so zle a tylko druty moga nas wszystkich uratowac i zapewnic prosty usmiech!

Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem i dopowiadania sobie głupot dla własnej satysfakcji...
Stary 2018-04-19, 21:54   #399
Kalixt
Przyczajenie

Nie jest to prawda, ze ortodonta nie ma zadnego wplywu na leczenie. Rownie dobrze mozna by sobie to leczenie zamowic przez neta podsylajac tylko zrobiony skan zebow. Moja ortodontka powiedziala, ze jej sie pewne rzeczy nie podobaja w leczeniu mimo, ze nakladki pasuja po kolei i bedziemy robic ponowny skan i niech robia nowe nakladki w srodku leczenia.

Ja dodam na pocieszenie wszystkich osob, ze mam 16 attachmentow, 2 guziki (musze zakladac gumki o dolne 6 na gorna nakladke) a teraz od 30 gornej nakladki mam jakies wypustki po wewnetrznej stronie zebow (nawet nie wiem po to jest)
Kalixt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-19, 22:53   #400
Vendeur
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kalixt Pokaż wiadomość
Nie jest to prawda, ze ortodonta nie ma zadnego wplywu na leczenie.
Nie napisałem, że nie ma żadnego wpływu, a że "w zasadzie nie ma" - to różnica czyż nie?

Owszem, podtrzymuję swoje zdanie, że ortodonta w Polsce nie ma prawie żadnego wpływu na leczenie takimi nakładkami, bo wynika to z samej koncepcji systemu. Oczywiście może stwierdzić, że coś mu tam nie pasuje, że trzeba zrobić skan, zamówić nowe nakładki, natomiast cała procedura odbywa się i tak zdalnie a lekarz tylko podąża za obranym w Ameryce schematem. I to jest m.in. opinia lekarzy, z którymi rozmawiałem i jawnie twierdzą, że wolą standardowe systemy, gdzie to od nich wszystko zależy.

Cytat:
mam jakies wypustki po wewnetrznej stronie zebow (nawet nie wiem po to jest)
I nawet nie wiesz do czego są te wypustki... Potem tacy ludzie właśnie poprzez swoje nieprofesjonalne opinie wprowadzają innych w błąd. Tłumaczę zatem, wypustki są po to, aby zmienić siły nacisku na zęba, które niekoniecznie udałoby się uzyskać w danym momencie samymi nakładkami.

Cytat:
Rownie dobrze mozna by sobie to leczenie zamowic przez neta podsylajac tylko zrobiony skan zebow.
Mistrzostwo logiki . To zamów, śmiało! A najlepiej to sobie zrób sama w domu laserowy skan albo wyciski... Naprawdę sądzisz, że sprzedadzą/podejmą współpracę ze zwykłą osobą, która nie ma odpowiednich uprawnień? Równie dobrze możesz iść do szpitala i próbować się zatrudnić jako ordynator oddziału. Powodzenia.

I żeby było jasne, nie twierdzę, że nakładki są złe, jak sugeruje tam wyżej jakiś "inteligent". Każdy system ma swoje plusy i minusy. W odpowiednich przypadkach nakładki się sprawdzą świetnie.
Stary 2018-04-20, 08:59   #401
Ivistyle
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Vendeur Pokaż wiadomość

To jeszcze ja dodam swoje 5 groszy. Widać, że nie masz pojęcia o tym systemie i rzeczywiście możesz wprowadzać niektórych w błąd. Przede wszystkim, to ortodonta w Polsce nie dostaje schematu "z Ameryki", bo Invisalign ma swoją europejską siedzibę w Amsterdamie i to z nimi odbywają się wszelkie korespondencje. Owszem sam system jest amerykański, również nakładki produkowane są w Meksyku, ale skany itd. z Polski wysyłane są do Amsterdamu. To po pierwsze.
To, że jest to "system komputerowy" nie znaczy, że wszystko przygotowuje jakiś wirtualny robot! Tam przed komputerem siedzi żywy człowiek To on przesuwa w "systemie komputerowym" nasze zęby, a jedynie chodzi o to, że oprogramowanie wylicza jak dojść od punktu A do punktu B (czyli od początkowego stanu zębów do tego, który został zatwierdzony najpierw przez ortodontę, a później przez nas samych)
To nie prawda, że ortodonta nie ma żadnego wpływu na leczenie i że jedyne co robi to wydaje nakładki i nakleja attachmenty. Po wysłaniu naszego skanu do siedziby w Amsterdamie, między ortodontą u którego się leczycie, a kimś z tamtej strony prowadzone są rozmowy. Co robimy, a co nie. Ortodonta w Polsce wysyła swoje sugestie, a oni wprowadzają zmiany (bądź nie) pod kątem tego co w systemie nakładkowym jest możliwe do wykonania. Tak więc, JEST WAŻNE do jakiego ortodonty się trafi! a zwłaszcza, aby miał jak największe doświadczenie z Invisalign, bo jest to system odmienny od tradycyjnych aparatów.
Oczywiście, ortodonta nie może zrobić wszystkiego dokładnie jak chce, ale ma wpływ na kształt naszego przyszłego uśmiechu.
Również w trakcie procesu, jeżeli coś idzie nie tak, on przekazuje co jest nie tak i co by proponował żeby zrobić, choć oczywiście w siedzibie to weryfikują i ustalają ostateczne rozwiązanie.

Dla pokazania, że systemy działają odmiennie - u mnie, gdybym założyła metalowy aparat, ortodonta chciał wyciągać zęby do dołu, aby je wyrównać do jednej linii. Przy Invisalign za to, zęby przesuną się i wyrównają bardziej poprzez wciśnięcie do góry. Co dla wyglądu mojej szczęki jest o wiele bardziej naturalne.

Także to tyle z mojej strony.
Ivistyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-21, 20:59   #402
Nyave
Raczkowanie

Dobry wieczór

Ja wczoraj miałam zakładany aparat tak więc póki co zęby bolą i przyzwyczajam się do wspólnego życia.
Nakładek mam 20 wiec nie dużo.
Problemów przy ściąganiu nie mam a tego bałam się najbardziej.
Jedzenie póki co sprawia ból (aparat ściągnięty oczywiście)
Dziewczyny czy wy na czas noszenia odstawiłyście alkohol? Ściągałyście aparat czy piłyście w nim. Dziś za oknem taka pogoda piękna smak na piwo mnie naszedł ale obeszłam się smakiem z butelką wody w ręku
Nyave jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-24, 16:24   #403
DorotaPB35
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ivistyle Pokaż wiadomość
To jeszcze ja dodam swoje 5 groszy. Widać, że nie masz pojęcia o tym systemie i rzeczywiście możesz wprowadzać niektórych w błąd. Przede wszystkim, to ortodonta w Polsce nie dostaje schematu "z Ameryki", bo Invisalign ma swoją europejską siedzibę w Amsterdamie i to z nimi odbywają się wszelkie korespondencje. Owszem sam system jest amerykański, również nakładki produkowane są w Meksyku, ale skany itd. z Polski wysyłane są do Amsterdamu. To po pierwsze.
To, że jest to "system komputerowy" nie znaczy, że wszystko przygotowuje jakiś wirtualny robot! Tam przed komputerem siedzi żywy człowiek To on przesuwa w "systemie komputerowym" nasze zęby, a jedynie chodzi o to, że oprogramowanie wylicza jak dojść od punktu A do punktu B (czyli od początkowego stanu zębów do tego, który został zatwierdzony najpierw przez ortodontę, a później przez nas samych)
To nie prawda, że ortodonta nie ma żadnego wpływu na leczenie i że jedyne co robi to wydaje nakładki i nakleja attachmenty. Po wysłaniu naszego skanu do siedziby w Amsterdamie, między ortodontą u którego się leczycie, a kimś z tamtej strony prowadzone są rozmowy. Co robimy, a co nie. Ortodonta w Polsce wysyła swoje sugestie, a oni wprowadzają zmiany (bądź nie) pod kątem tego co w systemie nakładkowym jest możliwe do wykonania. Tak więc, JEST WAŻNE do jakiego ortodonty się trafi! a zwłaszcza, aby miał jak największe doświadczenie z Invisalign, bo jest to system odmienny od tradycyjnych aparatów.
Oczywiście, ortodonta nie może zrobić wszystkiego dokładnie jak chce, ale ma wpływ na kształt naszego przyszłego uśmiechu.
Również w trakcie procesu, jeżeli coś idzie nie tak, on przekazuje co jest nie tak i co by proponował żeby zrobić, choć oczywiście w siedzibie to weryfikują i ustalają ostateczne rozwiązanie.

Dla pokazania, że systemy działają odmiennie - u mnie, gdybym założyła metalowy aparat, ortodonta chciał wyciągać zęby do dołu, aby je wyrównać do jednej linii. Przy Invisalign za to, zęby przesuną się i wyrównają bardziej poprzez wciśnięcie do góry. Co dla wyglądu mojej szczęki jest o wiele bardziej naturalne.

Także to tyle z mojej strony.
Ivistyle: Amen! Well said potwierdzam moj dentysta rowniez wysylal skany do Amsterdamu tez otrzymalam takie same informacje na ten temat pomimo ze system jest Amerykanski ale maja teraz swoja siedzibe w Europie wlasnie.
I owszem jest bardzo wazne do jakiego dentysty /ortodonty trafimy.

...,Pan Vendeur jakis konfliktowy,... proponuje poszukac innego forum ktore da moze wiecej mozliwosci do polemizowania w temacie mu znanym tymsamym satysfakcji ze zlosliwych komentarzy

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Nyave Pokaż wiadomość
Dobry wieczór

Ja wczoraj miałam zakładany aparat tak więc póki co zęby bolą i przyzwyczajam się do wspólnego życia.
Nakładek mam 20 wiec nie dużo.
Problemów przy ściąganiu nie mam a tego bałam się najbardziej.
Jedzenie póki co sprawia ból (aparat ściągnięty oczywiście)
Dziewczyny czy wy na czas noszenia odstawiłyście alkohol? Ściągałyście aparat czy piłyście w nim. Dziś za oknem taka pogoda piękna smak na piwo mnie naszedł ale obeszłam się smakiem z butelką wody w ręku
Ja pilam wino biale/cocktaile (jasne) w nakladkach przez rurke potem staralm sie umyc zeby i nakladki w miare szybko po spozyciu
Stary 2018-04-30, 09:36   #404
Nyave
Raczkowanie

Pierwszy tydzień z nakładkami za mną. Nic już nie boli, nic nie przeszkadza. W pierwszych dniach miałam poraniony policzek ale dezaftan świetnie sobie z tym poradził. Wydaje mi się nawet, że nakładki stały się nieco luźne. Noszę po 22h dziennie. Zmieniać mam je co 2 tyg, na następnej wizycie zapytam czy mogę częściej. Nie jem w nich, pije tylko wodę, nigdy nie piłam jej w takich ilościach
Stary 2018-05-09, 10:38   #405
Kaja85wroc
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nyave Pokaż wiadomość
W pierwszych dniach miałam poraniony policzek ale dezaftan świetnie sobie z tym poradził.
Ja ci polecam też SeptOral, żel medyczny. Ma fajny dziubek, którym nałożysz żel dokładnie tam gdzie boli czy jest rana
Kaja85wroc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-12, 10:46   #406
Nyave
Raczkowanie

Więcej ranek się nie pojawiło, ale zapiszę sobie Twoją propozycję na przyszłość. Dzięki
Stary 2018-05-12, 12:04   #407
telimena878
Raczkowanie

dostałam w końcu nakładki ,moja ortodontka postawiła na tym,ze ma być 14 ,bo oni chcieli wcisnąć 46...bez sensu.Ona uważa ,że te 14 dopracuje te szczegóły ,które jej się ewentualnie nie podobają.Ja osobiście uważam ,że mam idealnie proste zęby ,ale najwidoczniej coś jeszcze nie jest tak jak być powinno.Noszę nakładki zgodnie z planem 5-6 dni i następna wchodzi bez problemu ,dzisiaj założyłam4 z 14 więc jeszcze 10 i i może w wakacje będę już miała swoje idealne ząbki.Mam też założone więcej attechmentów ,co ponoć bardzo przyspiesza proces prostowania zębów.Licówki zamierzam założyć po wakacjach ,bo kasowo jestem spłukana przez dwie wycieczki ,które będą w lipcu i sierpniu ..coś trzeba było wybrać,myślałam że leczenie się przedłuży więc wybrałam przyjemności.

Moja cenna rada ,którą uzyskałam od ortodontki a właściwie 2 ,po pierwsze największy osad pozostaje po herbacie(zwłaszcza zielonej) więc odrazu po jej wypiciu idę szorować zeby samą wodą chociażby.Druga ,żeby szybciej zmieniać nakładki mam zalecenie jeść codziennie przez 5 minut żelki i na prawdę widzę różnicę ,bo nakładka po 2-3 dniach jest już luźna.(oczywiście jeść żelki z nakładkami na zębach)

Edytowane przez telimena878
Czas edycji: 2018-05-12 o 12:09
Stary 2018-05-13, 08:21   #408
alm21
Przyczajenie

Witam,po dlugim namysle Od wtorku nosze swoja pierwsza szyne mam ich 14,10 attachments na gorze i 4 na dole.Sciaganie ,mycie i szybkie jedzenie poki co mnie drazni ,I to dziwne uczucie niby swedzenie niby bol ucisk mam wrazenie ze cos zlego mi sie tam w tych zebach robi.Tez tak macie?Pozdrawiam
alm21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-13, 13:57   #409
Nyave
Raczkowanie

u mnie był ucisk na zębach przez pierwsze dni. Normalne, w końcu bez żadnego odczucia się nie obejdzie.
Jadam 3 razy dziennie + herbata przed snem. O dziwo zawsze wyrabiam się w 2h nie noszenia aparatu, a robię lekka przerwę między jedzeniem a myciem zębów. W nakładkach piję tylko wodę.
Póki co -1kg i to mnie cieszy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-05-17, 18:57   #410
gocha35
Przyczajenie

Telimena, dobrze że to napisałaś o tej herbacie, bo ja specjalnie zmieniłam czarną na zieloną, bo myślałam, że mniej "szkodzi"
U mnie zęby na górze już prawie proste (ale w sumie miałam niewielkie odchylenie). Co mnie martwi? Dziś zauważyłam, że dwa zęby (jedynka i dwójka dolne) się ruszają. Byłam u orto i mówił, że to normalne. Ze mnie jest niedowiarek i się zmartwiłam Miała któraś z was taki problem?
gocha35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-19, 20:43   #411
telimena878
Raczkowanie

Cytat:
Telimena, dobrze że to napisałaś o tej herbacie, bo ja specjalnie zmieniłam czarną na zieloną, bo myślałam, że mniej "szkodzi"
U mnie zęby na górze już prawie proste (ale w sumie miałam niewielkie odchylenie). Co mnie martwi? Dziś zauważyłam, że dwa zęby (jedynka i dwójka dolne) się ruszają. Byłam u orto i mówił, że to normalne. Ze mnie jest niedowiarek i się zmartwiłam Miała któraś z was taki problem?

Najmniej barwi biała np .z Big Active bardzo delikatna i smaczna(poleciła mi ją higienistka przy oczyszczaniu osadu) ,ja sobie zrobilam przerwę całkowcie czarną i zieloną .Też lubię herbatę i piję najmniej 2-3 dziennie
Stary 2018-05-29, 12:17   #412
Nyave
Raczkowanie

Po wizycie o mojej Pani Orto. Mogę skrócić czas noszenia z 14 na 10 dni.
Co mnie niezmiernie cieszy. Wychodzi ok 2,5m-ca krótsze leczenie.

Jako że moje jedynki nawet proste nie będą ładne zbieram już kasę na licówki

Czasem w nocy się budzę i muszę sprawdzić czy aby na pewno mam aparat. W ogóle go nie czuje, a jak u was?
Stary 2018-06-12, 16:34   #413
DorotaPB35
Raczkowanie

Czesc Aparatki

Nyave ja tez nosilam przez 10 dni i praktycznie skrocilam czas leczenia o 2 miesiace wiec super.

Wyobrazacie sobie ze dalej czekam na retainers poprostu nie wiem czy ktos tak mial ale 2 komplety z Invisalign nie pasowaly!
tzn juz wyjasniam pierwszy komplet pasowala gora tylko dol lekko odchodzil i normlanie wydawal dzwieki jakby skrzypialo gdy dosciskalam plus caly czas tak jakby ruszala sie jedna strona, wiec moj dentysta mowi musimy odeslac wiec ja proponowalam zeby zostawic gore on sie uparl nie musimy im wszystko odeslac i,,,...….. nie uwierzycie UPS zgubil moja przesylke! a moj dentysta nie zrobil kopii numeru przesylki no i paczka nigdy nie zostala znaleziona wiec,... pojechalam drugi raz zeby zrobic wyciski i nowe nakladki dotarly w tamtym tygodniu i tu znowu mamy smieszna sytuacje bo dol pasuje idealnie a gora odchodzu z jednaj strony co weszla na zeby to tak jakby odskakiwala i wogole nie trzymala zebow jak powinna!
wiec trzeci raz wycisk i czekam teraz na gore! dobrze ze mam nakladki tymczasowe ktore zrobil mi dentysta u lokalnego technika no bo mysle ze pewnie bez tego zeby zaczelyby sie juz przesuwac!

Te retainers sa bardziej jakby sztywne wiec nie mozna ich tak latwo dopasowac jak Invisalign poprostu musza byc idealne,... czekam na telefon od dentysty i trzymam kciuki juz zeby ta gora wrocila I pasowala na moje zyby!

pozdrawiam
Stary 2018-06-20, 12:44   #414
zyzyrafa
Przyczajenie

Hej,

Jestem nowa, ale juz chwilę Was podczytuję od tygodnia noszę Invisalign i jestem zachwycona mam niewielką wadę, a właściwie jednego krzywego zeba, który mnie strasznie denerwuje. Nosiłam stały aparat w liceum i na studiach i miałam piękne, proste zęby, tylko, że nikt mi nie zaproponował żadnego retainera i po 10 latach ten ząb się pokrzywił strasznie mnie drażni, bo kilka lat męczyłam się z aparatem, a teraz mam znowu krzywego zęba. Więc zdecydowałam się na Invisalign. Mam 20 nakładek, mam nadzieję, że szybko pójdzie. Z ciekawostek - mam założone attachementy od wewnętrznej strony zębów, więc aparat jest naprawdę niewidoczny
zyzyrafa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-20, 15:24   #415
Madelie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zyzyrafa Pokaż wiadomość
Hej,

Jestem nowa, ale juz chwilę Was podczytuję od tygodnia noszę Invisalign i jestem zachwycona mam niewielką wadę, a właściwie jednego krzywego zeba, który mnie strasznie denerwuje. Nosiłam stały aparat w liceum i na studiach i miałam piękne, proste zęby, tylko, że nikt mi nie zaproponował żadnego retainera i po 10 latach ten ząb się pokrzywił strasznie mnie drażni, bo kilka lat męczyłam się z aparatem, a teraz mam znowu krzywego zęba. Więc zdecydowałam się na Invisalign. Mam 20 nakładek, mam nadzieję, że szybko pójdzie. Z ciekawostek - mam założone attachementy od wewnętrznej strony zębów, więc aparat jest naprawdę niewidoczny
W jakim mieście robiłaś aparat i za ile?
Stary 2018-06-20, 16:12   #416
telimena878
Raczkowanie

Cytat:
Czesc Aparatki

Nyave ja tez nosilam przez 10 dni i praktycznie skrocilam czas leczenia o 2 miesiace wiec super.

Wyobrazacie sobie ze dalej czekam na retainers poprostu nie wiem czy ktos tak mial ale 2 komplety z Invisalign nie pasowaly!
tzn juz wyjasniam pierwszy komplet pasowala gora tylko dol lekko odchodzil i normlanie wydawal dzwieki jakby skrzypialo gdy dosciskalam plus caly czas tak jakby ruszala sie jedna strona, wiec moj dentysta mowi musimy odeslac wiec ja proponowalam zeby zostawic gore on sie uparl nie musimy im wszystko odeslac i,,,...….. nie uwierzycie UPS zgubil moja przesylke! a moj dentysta nie zrobil kopii numeru przesylki no i paczka nigdy nie zostala znaleziona wiec,... pojechalam drugi raz zeby zrobic wyciski i nowe nakladki dotarly w tamtym tygodniu i tu znowu mamy smieszna sytuacje bo dol pasuje idealnie a gora odchodzu z jednaj strony co weszla na zeby to tak jakby odskakiwala i wogole nie trzymala zebow jak powinna!
wiec trzeci raz wycisk i czekam teraz na gore! dobrze ze mam nakladki tymczasowe ktore zrobil mi dentysta u lokalnego technika no bo mysle ze pewnie bez tego zeby zaczelyby sie juz przesuwac!

Te retainers sa bardziej jakby sztywne wiec nie mozna ich tak latwo dopasowac jak Invisalign poprostu musza byc idealne,... czekam na telefon od dentysty i trzymam kciuki juz zeby ta gora wrocila I pasowala na moje zyby!

pozdrawiam

trzymam kciuki, żeby góra szybko przyszła i najważniejsze pasowała ja jestem na 9 nakładce zostało jeszcze 5 .Ta wyjątkowo boli czuć ,że się jeszcze wszystko przesuwa .
Po wakacjach robię licówki ,wstawiam koronę na implant i co tam mi się jeszcze wymyśli a poki co szykuje się do Meksyku (niestety jeszcze z nakładkami ,więc będzie zabawa).

Pozdrawiam wszystkie aparatki
Stary 2018-07-12, 14:21   #417
poziomka71
Przyczajenie

Cześć! Ja swoją przygodę zacznę 30.07 mam wyliczony czas wstępnie na pół roku noszenia nakładek, attachmenty od wewnętrznej części ząbków aby nie rzucały się aż tak w oczy nie mogę się już doczekać, ale pewnie juz w 1 tyg sierpnia pożałuję tych słów
poziomka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-07-13, 09:01   #418
PannaFoster
Raczkowanie

Ja też zaczynam leczenie Invisalign. W tym tygodniu poznałam swój plan leczenia. Będę mieć 47 nakładek, więc leczenie będzie trwać około roku. W połowie sierpnia je dostanę. Attachments'y mam standardowo zlokalizowane, ale na szczęście z pominięciem jedynek i dwójek.

Muszę powiedzieć, że długo odkładałam leczenie. Na pierwszy rzut oka mam proste zęby, może jeden widocznie odstaje z szeregu, ale irytuje mnie głęboki zgryz, górne zęby są parę mm wysunięte przed dolne. Z profilu to źle wygląda. Jak zobaczyłam wizualizację planu leczenia to mnie zatkało. Wszytko się zmieni. Wcale nie mam tak prostych zębów jakby się wydawało

Początkowo chciałam standardowy aparat. Byłam na kilku konsultacjach. Przeraziłam się. Chcieli wyrywać mi wszystkie piątki. Leczenie miało trwać min. 3 lata jak nie dłużej.

A z invisalign to może się udać w rok bez żadnych ekstrakcji. Niesamowite. Być może cenowo wyjdzie to trochę drożej, ale myślę, że warto.

Ogólnie to nastawiam się na najgorsze, ból, poranione dziąsła i język. Ten efekt końcowy podtrzymuje mnie na duchu

Edytowane przez PannaFoster
Czas edycji: 2018-07-13 o 09:03
PannaFoster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 17:26   #419
Narva
Rozeznanie

Invisalign

Powodzenia dziewczyny i cierpliwości.

Cytat:
Napisane przez PannaFoster Pokaż wiadomość
Ja też zaczynam leczenie Invisalign. W tym tygodniu poznałam swój plan leczenia. Będę mieć 47 nakładek, więc leczenie będzie trwać około roku. W połowie sierpnia je dostanę. Attachments'y mam standardowo zlokalizowane, ale na szczęście z pominięciem jedynek i dwójek.

Muszę powiedzieć, że długo odkładałam leczenie. Na pierwszy rzut oka mam proste zęby, może jeden widocznie odstaje z szeregu, ale irytuje mnie głęboki zgryz, górne zęby są parę mm wysunięte przed dolne. Z profilu to źle wygląda. Jak zobaczyłam wizualizację planu leczenia to mnie zatkało. Wszytko się zmieni. Wcale nie mam tak prostych zębów jakby się wydawało

Początkowo chciałam standardowy aparat. Byłam na kilku konsultacjach. Przeraziłam się. Chcieli wyrywać mi wszystkie piątki. Leczenie miało trwać min. 3 lata jak nie dłużej.

A z invisalign to może się udać w rok bez żadnych ekstrakcji. Niesamowite. Być może cenowo wyjdzie to trochę drożej, ale myślę, że warto.

Ogólnie to nastawiam się na najgorsze, ból, poranione dziąsła i język. Ten efekt końcowy podtrzymuje mnie na duchu

Ja też miałam plan na rok, 46 nakładek dokładnie, ale niestety po ostatniej wydawałoby się, że zęby prawie proste (wrzucałam tu zdjęcia po całym komplecie) a okazało się że dostałam kolejne 30 :/ i to jeszcze przysrali mi ogromny attachment na prawej jedynce :O
Ale jestem już prawie na końcówce, zostało mi 13 tygodni, akurat pozbędę się aparatu miesiąc przed wycieczką na Kubę i będę mieć czas na wybielenie ząbków

Jestem bardzo zadowolona z rezultatów ale gdybym dzisiaj miała podejmować decyzję zdecydowałabym się na klasyczny metalowy aparat. U mnie akurat leczenie podobno trwałoby tyle samo, a wyniosłoby mnie to conajmniej połowę taniej.

Nie bój się jakiegoś okropnego bólu. Przy zmianie nakładki zazwyczaj trochę ciśnie ale nie ma tragedii no i po 2 dniach przechodzi. Ja poranione dziąsła miałam tylko raz, po założeniu attachmentów a później luks

Wysłane z iPhone

Edytowane przez Narva
Czas edycji: 2018-07-13 o 17:27
Narva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-13, 18:14   #420
PannaFoster
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Narva Pokaż wiadomość
Ja też miałam plan na rok, 46 nakładek dokładnie, ale niestety po ostatniej wydawałoby się, że zęby prawie proste (wrzucałam tu zdjęcia po całym komplecie) a okazało się że dostałam kolejne 30 :/ i to jeszcze przysrali mi ogromny attachment na prawej jedynce :O
Ale jestem już prawie na końcówce, zostało mi 13 tygodni, akurat pozbędę się aparatu miesiąc przed wycieczką na Kubę i będę mieć czas na wybielenie ząbków

Jestem bardzo zadowolona z rezultatów ale gdybym dzisiaj miała podejmować decyzję zdecydowałabym się na klasyczny metalowy aparat. U mnie akurat leczenie podobno trwałoby tyle samo, a wyniosłoby mnie to conajmniej połowę taniej.

Nie bój się jakiegoś okropnego bólu. Przy zmianie nakładki zazwyczaj trochę ciśnie ale nie ma tragedii no i po 2 dniach przechodzi. Ja poranione dziąsła miałam tylko raz, po założeniu attachmentów a później luks
Mam świadomość, że mogę dostać kolejny komplet nakładek. Dentysta mnie nastawia, że raczej będzie trzeba coś tam skorygować. On jest strasznym perfekcjonistą jeśli chodzi o prawidłowy zgryz. .. ale nie powiem, 30 dodatkowych nakładek to dużo! Praktycznie podwojony czas leczenia.

A uczucie, że ma się plastik w ustach mija po jakimś czasie? Zastanawiam się, czy można się przyzwyczaić to ciała obcego w buzi
PannaFoster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości