![]() |
#391 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() wiec ja kupilam ta szczotke na stronie Philipsa: https://www.philips.pl/sklep/pielegn...3-67400e0d0375 ja mam dokladnie ta sama biala , jak kupowalam ja w lutym byla na promocji za £120.00(funtow) plus jak zapisales sie do newsletter'a dostales 25% upustu na pierwszy zakup, wiec cena do przezycia. Wchodzilam na kilka stron polskich jest troszke drozsza niz u nas w UK,...hmmm Teraz juz wiem na pewno nie chce zadnej innej szczotki uzywac tylko Sonic ![]() Co do osadu przy invisalign moje zeby bardzo poszarzaly w tym okresie plus te attachmenty ![]() https://www.amazon.co.uk/Reusable-St...al+straw&psc=1 link jakby ktoras z was miala zyczenie ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Raczkowanie
|
Dot.: Invisalign
Ja ogólnie jestem z lekka załamana ,albo moja ortodontka jest do do**py albo to całe invisilign. Ciągle jestem na 6 nakładce ,bo to ponoć moja wina nienoszenie 22h dlatego kolejna już nie wejdzie.Wyciski poszły do stanów 4 tygodnie temu i do dzisiaj ich nie ma ,ponoć z 16stu które miałam nosić chcieli mi dać 46 ,na co nie zgodziła się moja ortodontka i ona uważa ,że po 14stu już będzie super ...więc nie wiem jaka jest prawda .Straciłam zapał do noszenia nawet tej 6stej ,ale noszę ile się da.
Myślałam ,że leczenie zamknie się w roku ..a ja tu widzę jeszcze długą drogę przed sobą i to jeszcze z problemami.. do tego mam tak zszarzałe ,zęby od osadu (tak jak ktoś pisał ,że tydzień po piaskowaniu) robią się szare...,że wstydzę się w nich uśmiechać. Marzenie o śnieżno-bałym uśmiechu na wakacje uległo w gruzach... na pewno jest w tym troszkę mojego niedbalstwa, ale podejrzewam ,że nie tylko.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 | |||
Rozeznanie
|
Invisalign
Cytat:
![]() Cieszę się, że polecana przeze mnie szczoteczka Ci pasuje ![]() Cytat:
Cytat:
Osz kurczę bardzo to dziwne. Ile dni nosisz te nakładki? Ja na moje po wyciskach czekałam 3 tygodnie. Przyznam szczerze, że ja jestem na 6 nakładkach (mam 10 na dół i 30 na górę). U mnie nakładki po 3-4 dniach robią się już luźne. Nakładki numer 4 zgubiłam po 3 dniach i kolejny zestaw wszedł bez większych problemów. A szczerze mówiąc to noszę je po jakieś 18h dziennie. Generalnie jeśli chodzi o przednie zęby to gdy zakładam nakładkę na noc to rano widzę już, że są przesunięte, ta reszta dni to chyba dla utrzymania efektu. Wysłane z iPhone Edytowane przez Narva Czas edycji: 2018-04-17 o 20:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Przyczajenie
|
Telimena. Powiem Ci szczerze, że ja na Twoim miejscu (bo zawsze panikuje) dla świętego spokoju, znalazłabym innego orto specjalizującego się w Invisalign i umówiła się na konsultację (wzięłabym te nakładki ze sobą). Może on by Ci coś poradził, uspokoił, bo szkoda żebyś na początku drogi się dołowała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Raczkowanie
|
Telimena878-dziwna ta twoja sytuacja z tymi nakladkami, przeciez wczesniej zeby sie przesuwaly nie rozumiem rowniez jak invisalign chcialo dac Ci znowy 46 nakladek! Ufasz tej Pani Ortodontce? dziwne naprawade 46 nakladek tj prawie 2 lata!Mysle ze pojscie do innego ortodonty niewiele zmieni jako ze ona jest twoja prowadzaca i sie z nimi kontaktuje nie chcesz zaczynac znowu z kims inym chyba ze w ramach tylko sprawdzenia i drugiej opinii.hmmm wspolczuje ci naprawde
![]() Narva- za licowki placilam £395.00 za jedna dostalam niewielki upust bo normanlnie £425.00 Moja dusza sprzedawcy sie odezwala przy negocjowaniu cen -hehe) Poza tym wydalam tyle na te zeby ze na 2 tygodnie na Hawaje All inclusive ![]() ![]() ale nie zaluje!...., pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wizyta u innego lekarza zatem nic nie da, bo to nie jest aparat stały, gdzie lekarz sam podejmuje decyzje. Skoro zęby nie układają się tak jak powinny i producent systemu daje dodatkowy zestaw nakładek, tzn. że tak ma być i żaden ortodonta nic tu nie pomoże. No chyba, że założy aparat stały i zrobi to po swojemu, czyli raz a dobrze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli podsumowujac twoja wypowiedz Aparaty nakladkowe so zle a tylko druty moga nas wszystkich uratowac i zapewnic prosty usmiech! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#398 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Przyczajenie
|
Nie jest to prawda, ze ortodonta nie ma zadnego wplywu na leczenie. Rownie dobrze mozna by sobie to leczenie zamowic przez neta podsylajac tylko zrobiony skan zebow. Moja ortodontka powiedziala, ze jej sie pewne rzeczy nie podobaja w leczeniu mimo, ze nakladki pasuja po kolei i bedziemy robic ponowny skan i niech robia nowe nakladki w srodku leczenia.
Ja dodam na pocieszenie wszystkich osob, ze mam 16 attachmentow, 2 guziki (musze zakladac gumki o dolne 6 na gorna nakladke) a teraz od 30 gornej nakladki mam jakies wypustki po wewnetrznej stronie zebow (nawet nie wiem po to jest) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | ||
Przyczajenie
|
Nie napisałem, że nie ma żadnego wpływu, a że "w zasadzie nie ma" - to różnica czyż nie?
Owszem, podtrzymuję swoje zdanie, że ortodonta w Polsce nie ma prawie żadnego wpływu na leczenie takimi nakładkami, bo wynika to z samej koncepcji systemu. Oczywiście może stwierdzić, że coś mu tam nie pasuje, że trzeba zrobić skan, zamówić nowe nakładki, natomiast cała procedura odbywa się i tak zdalnie a lekarz tylko podąża za obranym w Ameryce schematem. I to jest m.in. opinia lekarzy, z którymi rozmawiałem i jawnie twierdzą, że wolą standardowe systemy, gdzie to od nich wszystko zależy. Cytat:
Cytat:
![]() I żeby było jasne, nie twierdzę, że nakładki są złe, jak sugeruje tam wyżej jakiś "inteligent". Każdy system ma swoje plusy i minusy. W odpowiednich przypadkach nakładki się sprawdzą świetnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
To, że jest to "system komputerowy" nie znaczy, że wszystko przygotowuje jakiś wirtualny robot! Tam przed komputerem siedzi żywy człowiek ![]() To nie prawda, że ortodonta nie ma żadnego wpływu na leczenie i że jedyne co robi to wydaje nakładki i nakleja attachmenty. Po wysłaniu naszego skanu do siedziby w Amsterdamie, między ortodontą u którego się leczycie, a kimś z tamtej strony prowadzone są rozmowy. Co robimy, a co nie. Ortodonta w Polsce wysyła swoje sugestie, a oni wprowadzają zmiany (bądź nie) pod kątem tego co w systemie nakładkowym jest możliwe do wykonania. Tak więc, JEST WAŻNE do jakiego ortodonty się trafi! a zwłaszcza, aby miał jak największe doświadczenie z Invisalign, bo jest to system odmienny od tradycyjnych aparatów. Oczywiście, ortodonta nie może zrobić wszystkiego dokładnie jak chce, ale ma wpływ na kształt naszego przyszłego uśmiechu. Również w trakcie procesu, jeżeli coś idzie nie tak, on przekazuje co jest nie tak i co by proponował żeby zrobić, choć oczywiście w siedzibie to weryfikują i ustalają ostateczne rozwiązanie. Dla pokazania, że systemy działają odmiennie - u mnie, gdybym założyła metalowy aparat, ortodonta chciał wyciągać zęby do dołu, aby je wyrównać do jednej linii. Przy Invisalign za to, zęby przesuną się i wyrównają bardziej poprzez wciśnięcie do góry. Co dla wyglądu mojej szczęki jest o wiele bardziej naturalne. Także to tyle z mojej strony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
Raczkowanie
|
Dobry wieczór
![]() Ja wczoraj miałam zakładany aparat tak więc póki co zęby bolą i przyzwyczajam się do wspólnego życia. Nakładek mam 20 wiec nie dużo. Problemów przy ściąganiu nie mam a tego bałam się najbardziej. Jedzenie póki co sprawia ból (aparat ściągnięty oczywiście) Dziewczyny czy wy na czas noszenia odstawiłyście alkohol? Ściągałyście aparat czy piłyście w nim. Dziś za oknem taka pogoda piękna smak na piwo mnie naszedł ale obeszłam się smakiem z butelką wody w ręku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I owszem jest bardzo wazne do jakiego dentysty /ortodonty trafimy. ...,Pan Vendeur jakis konfliktowy,... proponuje poszukac innego forum ktore da moze wiecej mozliwosci do polemizowania w temacie mu znanym tymsamym satysfakcji ze zlosliwych komentarzy ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Raczkowanie
|
Pierwszy tydzień z nakładkami za mną. Nic już nie boli, nic nie przeszkadza. W pierwszych dniach miałam poraniony policzek ale dezaftan świetnie sobie z tym poradził. Wydaje mi się nawet, że nakładki stały się nieco luźne. Noszę po 22h dziennie. Zmieniać mam je co 2 tyg, na następnej wizycie zapytam czy mogę częściej. Nie jem w nich, pije tylko wodę, nigdy nie piłam jej w takich ilościach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Raczkowanie
|
Więcej ranek się nie pojawiło, ale zapiszę sobie Twoją propozycję na przyszłość. Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Raczkowanie
|
dostałam w końcu nakładki ,moja ortodontka postawiła na tym,ze ma być 14 ,bo oni chcieli wcisnąć 46...bez sensu.Ona uważa ,że te 14 dopracuje te szczegóły ,które jej się ewentualnie nie podobają.Ja osobiście uważam ,że mam idealnie proste zęby ,ale najwidoczniej coś jeszcze nie jest tak jak być powinno.Noszę nakładki zgodnie z planem 5-6 dni i następna wchodzi bez problemu ,dzisiaj założyłam4 z 14
![]() ![]() Moja cenna rada ,którą uzyskałam od ortodontki a właściwie 2 ,po pierwsze największy osad pozostaje po herbacie(zwłaszcza zielonej) więc odrazu po jej wypiciu idę szorować zeby samą wodą chociażby.Druga ,żeby szybciej zmieniać nakładki mam zalecenie jeść codziennie przez 5 minut żelki ![]() ![]() Edytowane przez telimena878 Czas edycji: 2018-05-12 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Przyczajenie
|
Witam,po dlugim namysle Od wtorku nosze swoja pierwsza szyne mam ich 14,10 attachments na gorze i 4 na dole.Sciaganie ,mycie i szybkie jedzenie poki co mnie drazni ,I to dziwne uczucie niby swedzenie niby bol ucisk mam wrazenie ze cos zlego mi sie tam w tych zebach robi.Tez tak macie?Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Raczkowanie
|
u mnie był ucisk na zębach przez pierwsze dni. Normalne, w końcu bez żadnego odczucia się nie obejdzie.
Jadam 3 razy dziennie + herbata przed snem. O dziwo zawsze wyrabiam się w 2h nie noszenia aparatu, a robię lekka przerwę między jedzeniem a myciem zębów. W nakładkach piję tylko wodę. Póki co -1kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Przyczajenie
|
Telimena, dobrze że to napisałaś o tej herbacie, bo ja specjalnie zmieniłam czarną na zieloną, bo myślałam, że mniej "szkodzi"
![]() U mnie zęby na górze już prawie proste (ale w sumie miałam niewielkie odchylenie). Co mnie martwi? Dziś zauważyłam, że dwa zęby (jedynka i dwójka dolne) się ruszają. Byłam u orto i mówił, że to normalne. Ze mnie jest niedowiarek i się zmartwiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najmniej barwi biała np .z Big Active ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Raczkowanie
|
Po wizycie o mojej Pani Orto. Mogę skrócić czas noszenia z 14 na 10 dni.
Co mnie niezmiernie cieszy. Wychodzi ok 2,5m-ca krótsze leczenie. Jako że moje jedynki nawet proste nie będą ładne ![]() ![]() Czasem w nocy się budzę i muszę sprawdzić czy aby na pewno mam aparat. W ogóle go nie czuje, a jak u was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Raczkowanie
|
Czesc Aparatki
![]() Nyave ja tez nosilam przez 10 dni i praktycznie skrocilam czas leczenia o 2 miesiace wiec super. Wyobrazacie sobie ze dalej czekam na retainers ![]() tzn juz wyjasniam pierwszy komplet pasowala gora tylko dol lekko odchodzil i normlanie wydawal dzwieki jakby skrzypialo gdy dosciskalam plus caly czas tak jakby ruszala sie jedna strona, wiec moj dentysta mowi musimy odeslac wiec ja proponowalam zeby zostawic gore on sie uparl nie musimy im wszystko odeslac i,,,...….. nie uwierzycie UPS zgubil moja przesylke! ![]() ![]() wiec trzeci raz wycisk i czekam teraz na gore! ![]() Te retainers sa bardziej jakby sztywne wiec nie mozna ich tak latwo dopasowac jak Invisalign poprostu musza byc idealne,... czekam na telefon od dentysty i trzymam kciuki juz zeby ta gora wrocila I pasowala na moje zyby! ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 |
Przyczajenie
|
Hej,
Jestem nowa, ale juz chwilę Was podczytuję ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
trzymam kciuki, żeby góra szybko przyszła i najważniejsze pasowała ![]() ![]() ![]() Po wakacjach robię licówki ,wstawiam koronę na implant i co tam mi się jeszcze wymyśli a poki co szykuje się do Meksyku (niestety jeszcze z nakładkami ,więc będzie zabawa ![]() Pozdrawiam wszystkie aparatki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Przyczajenie
|
Cześć! Ja swoją przygodę zacznę 30.07
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
Raczkowanie
|
Ja też zaczynam leczenie Invisalign. W tym tygodniu poznałam swój plan leczenia. Będę mieć 47 nakładek, więc leczenie będzie trwać około roku. W połowie sierpnia je dostanę. Attachments'y mam standardowo zlokalizowane, ale na szczęście z pominięciem jedynek i dwójek.
Muszę powiedzieć, że długo odkładałam leczenie. Na pierwszy rzut oka mam proste zęby, może jeden widocznie odstaje z szeregu, ale irytuje mnie głęboki zgryz, górne zęby są parę mm wysunięte przed dolne. Z profilu to źle wygląda. Jak zobaczyłam wizualizację planu leczenia to mnie zatkało. Wszytko się zmieni. Wcale nie mam tak prostych zębów jakby się wydawało ![]() Początkowo chciałam standardowy aparat. Byłam na kilku konsultacjach. Przeraziłam się. Chcieli wyrywać mi wszystkie piątki. Leczenie miało trwać min. 3 lata jak nie dłużej. A z invisalign to może się udać w rok bez żadnych ekstrakcji. Niesamowite. Być może cenowo wyjdzie to trochę drożej, ale myślę, że warto. Ogólnie to nastawiam się na najgorsze, ból, poranione dziąsła i język. Ten efekt końcowy podtrzymuje mnie na duchu ![]() Edytowane przez PannaFoster Czas edycji: 2018-07-13 o 09:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |
Rozeznanie
|
Invisalign
Powodzenia dziewczyny
![]() Cytat:
Ja też miałam plan na rok, 46 nakładek dokładnie, ale niestety po ostatniej wydawałoby się, że zęby prawie proste (wrzucałam tu zdjęcia po całym komplecie) a okazało się że dostałam kolejne 30 :/ i to jeszcze przysrali mi ogromny attachment na prawej jedynce :O Ale jestem już prawie na końcówce, zostało mi 13 tygodni, akurat pozbędę się aparatu miesiąc przed wycieczką na Kubę i będę mieć czas na wybielenie ząbków ![]() Jestem bardzo zadowolona z rezultatów ale gdybym dzisiaj miała podejmować decyzję zdecydowałabym się na klasyczny metalowy aparat. U mnie akurat leczenie podobno trwałoby tyle samo, a wyniosłoby mnie to conajmniej połowę taniej. Nie bój się jakiegoś okropnego bólu. Przy zmianie nakładki zazwyczaj trochę ciśnie ale nie ma tragedii no i po 2 dniach przechodzi. Ja poranione dziąsła miałam tylko raz, po założeniu attachmentów a później luks ![]() Wysłane z iPhone Edytowane przez Narva Czas edycji: 2018-07-13 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A uczucie, że ma się plastik w ustach mija po jakimś czasie? Zastanawiam się, czy można się przyzwyczaić to ciała obcego w buzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.