Wymarzony pierścionek - cz. XII sagi ;) - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-20, 13:19   #391
dorinka30
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony pierścionek - cz. XII sagi ;)

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Ja piekę w rękawie karkówkę ( jem zamiast tych sztucznych wędlin ze sklepu) a czasme schab (chociaż ostatnio lepszy wychodzi mi pieczony w szczelnej warstwie folii aluminiowej). Dzieki temu rekawowi mięso jest soczyste i bez tłuszczu pieczone

http://farm4.static.flickr.com/3118/...d7e4758cc8.jpg
Twin czy możesz wytłumaczyć łopatologicznie jak to robisz, krok po kroku, czy czymś smarujesz to mięso, przyprawy pewnie jakieś do środka tak ?

Haniu a jaki jest mniej więcej koszt takiego wyjazdu dla dwojga na 14 dni ?
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 13:22   #392
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
No własnie ja sie smieję ze w koncu, jak mi 30 stuknie, nagle zacznę sie rozrastać.
Wrózyłam to takze męzowi..ale poki co nic..waga nawet nie drgnie.

Rękawu uzywa sie w szczegolności do pieczenia duzych mięs. typu karczek, schab itp.
O to chodzi zeby sie upieklo i nie bylo suche. Piecze sie tam w tym rękawie we wlsnym sosie, para dodatkowo nawilza mięcho.

Co do piersi Diana. Chodzi gownie o to zeby nie przesadzic z dlugoscią pieczenia. Piersi nie lubią dlugo duzej temperatury.

Jak chcesz same nie kombinuj zamarynuj je w przyprawach na 30 min przed pieczeniem. Wylej oliwę na patelnię, podgrzej, usmaz piersi po parę minut na kazdej stronie do zrumienienia i koniec. Nie trzeba dusić, gotowac, zapiekać.
Hmm... I pewnie tak zrobię Będzie najszybciej. Powiedz tylko jeszcze jakich przypraw byś użyła do marynaty, żeby nie była taka "zwykła"?
Stary 2008-11-20, 13:51   #393
miskowa
Zakorzenienie

a propo żarcia dziewczyny, jutro przyjeżdża do mnie przyjaciółka na weekend i chcę zrobić jakieś dobre jedzonko, do tego duuuużo wina i będzie przyjemny weekend, bo się w końcu nagadamy, ale jakoś nie mam weny, co by tu zrobić fajnego, smacznego i żeby się nie narobić za dużo. Macie jakieś pomysły?
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 13:56   #394
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
a propo żarcia dziewczyny, jutro przyjeżdża do mnie przyjaciółka na weekend i chcę zrobić jakieś dobre jedzonko, do tego duuuużo wina i będzie przyjemny weekend, bo się w końcu nagadamy, ale jakoś nie mam weny, co by tu zrobić fajnego, smacznego i żeby się nie narobić za dużo. Macie jakieś pomysły?
Fajnie , ale chcesz zrobić takie przekąski raczej czy jakąś kolację na ciepło ?
Stary 2008-11-20, 13:58   #395
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Fajnie , ale chcesz zrobić takie przekąski raczej czy jakąś kolację na ciepło ?
albo albo, nie postanowiłam jeszcze w sumie. Ty ostatnio miałaś takie spotkanie. Co przygotowałaś?
Stary 2008-11-20, 14:05   #396
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Twin czy możesz wytłumaczyć łopatologicznie jak to robisz, krok po kroku, czy czymś smarujesz to mięso, przyprawy pewnie jakieś do środka tak ?

Biore czy schab czy karkówkę i nacieram solą, pieprzem, czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, zielem angielksim, majerankiem i innymi ziołami (co tylko lubisz), zawijam w folie aluminiową i na jakies 2 doby do lodówki. Potem albo do rękawa (karkówka obowiązkowo) albo w bardzo szczelnej warstwie folii aluminiowej w piekraniku piekę w 200 stopniach. Taki spory kawałek to ze 2 godziny czasem troche dłużej. Aromat i smak bezcenny
Stary 2008-11-20, 14:22   #397
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
albo albo, nie postanowiłam jeszcze w sumie. Ty ostatnio miałaś takie spotkanie. Co przygotowałaś?
U nas to była mega popijawa wiec zdecydowałam sie na przekąski, aby były na stole non stop
Zrobiłam dwie sałatki, jedną z tuńczykiem - jak wczoraj opisywałam i drugą curry też wczoraj o niej pisałam. Zrobiłam jeszcze pieczywko czosnkowe z serem i peperonii, zawinęłam w folię, a około 12 w nocy nastawiłam piekarnik i upiekłam

Na dzień dzisiejszy zrobiłabym sałatkę zasugerowaną przez L_V a zmodyfikowaną przeze mnie - czyli sałatka porcja na talerz jako danie- pięknie wygląda i smakuje jeszcze lepiej.

No i coś jednak na stół jako przekąskę np. Deskę Serów z winogronami , albo to pieczywko w zanadrzu, bo jak sie pije i długo siedzi to zgłodniejecie na pewno.

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Biore czy schab czy karkówkę i nacieram solą, pieprzem, czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, zielem angielksim, majerankiem i innymi ziołami (co tylko lubisz), zawijam w folie aluminiową i na jakies 2 doby do lodówki. Potem albo do rękawa (karkówka obowiązkowo) albo w bardzo szczelnej warstwie folii aluminiowej w piekraniku piekę w 200 stopniach. Taki spory kawałek to ze 2 godziny czasem troche dłużej. Aromat i smak bezcenny
Dzięki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-20, 14:27   #398
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
U nas to była mega popijawa wiec zdecydowałam sie na przekąski, aby były na stole non stop
Zrobiłam dwie sałatki, jedną z tuńczykiem - jak wczoraj opisywałam i drugą curry też wczoraj o niej pisałam. Zrobiłam jeszcze pieczywko czosnkowe z serem i peperonii, zawinęłam w folię, a około 12 w nocy nastawiłam piekarnik i upiekłam

Na dzień dzisiejszy zrobiłabym sałatkę zasugerowaną przez L_V a zmodyfikowaną przeze mnie - czyli sałatka porcja na talerz jako danie- pięknie wygląda i smakuje jeszcze lepiej.

No i coś jednak na stół jako przekąskę np. Deskę Serów z winogronami , albo to pieczywko w zanadrzu, bo jak sie pije i długo siedzi to zgłodniejecie na pewno.

Dzięki
dzięki Dori, faktycznie chyba nie będę się bawić w żarcie na ciepło. Sałatki to wiem jakie lubimy, bo ja nie jem mięsa, więc to podstawa dla mnie. A jak robisz dokładnie to pieczywo czosnkowe krok po kroku?
Stary 2008-11-20, 14:35   #399
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki Dori, faktycznie chyba nie będę się bawić w żarcie na ciepło. Sałatki to wiem jakie lubimy, bo ja nie jem mięsa, więc to podstawa dla mnie. A jak robisz dokładnie to pieczywo czosnkowe krok po kroku?
Nie no niezłe jesteśmy wszystkie dzisiaj z tymi instrukcjami

Składniki : bagietka, ser żółty, kiełbaska peperonii z Morlin (tylko taką znam)

Bagietkę kroisz restauracyjnie, ja nie umiem, ale tak wiesz na skos albo normalnie rozcinasz wzdłuż (jak zapiekankę),wielkość w zalezności od upodobań
Smarujesz pieczywko masłem czosnkowym (ja kupuję gotowe bom leniwa, ale można zrobić samemu), następnie ser w plasterkach i na to kiełbaska peperonii.

Można zrobić tylko z pieczarkami (ja wtedy pieczarki podsmażam na patelni z czosnkiem na pieczywko, na to ser)

Można zrobić też pieczywko, mozarella, pomidor, na wierzch bazylia świeża (po wyjęciu z piekarnika)

Do piekarnika TYLKO NA 5-6 minut, do 200*

Wszystkie warianty lubię
Stary 2008-11-20, 14:38   #400
L_V
Zakorzenienie

Cytat:

Bagietkę kroisz restauracyjnie, ja nie umiem, ale tak wiesz na skos albo normalnie rozcinasz wzdłuż (jak zapiekankę),wielkość w zalezności od upodobań
Smarujesz pieczywko masłem czosnkowym (ja kupuję gotowe bom leniwa, ale można zrobić samemu), następnie ser w plasterkach i na to kiełbaska peperonii.

Można zrobić tylko z pieczarkami (ja wtedy pieczarki podsmażam na patelni z czosnkiem na pieczywko, na to ser)

Można zrobić też pieczywko, mozarella, pomidor, na wierzch bazylia świeża (po wyjęciu z piekarnika)

Wszystkie warianty lubię
Ja do sałat robię tlyko masełko czosnkowe + posekane świeże zielska (najczęściej to świeże oregano).

Dzzisiaj tematy kulinarne twardo wioda prym.

A za godzinę zaczyna mi się weekennddd!
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 14:39   #401
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
O, ja też się chętnie dowiem

Edit: cos mi net szwankuje, wszystkie moje posty pojawiają się ze strasznym opoznieniem

Edytowane przez DianaM
Czas edycji: 2008-11-20 o 14:44
DianaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 14:42   #402
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:

Wszystkie warianty lubię
ale pieczesz to w folii aluminiowej czy normalnie bezpośrednio na blaszce? W pizza hut mi bardzo smakuje pieczywo czosnkowe, ale nigdy nie udało mi się takiego zrobić samej. Muszę się rozejrzeć za tym masłem czosnkowym dziś w sklepie
Stary 2008-11-20, 14:49   #403
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Ja do sałat robię tlyko masełko czosnkowe + posekane świeże zielska (najczęściej to świeże oregano).

Dzzisiaj tematy kulinarne twardo wioda prym.

A za godzinę zaczyna mi się weekennddd!

No tak do sałatek tak, ale jesli jako osobna pozycja w menu to można z czymś tam

Jak to weekend, urlop masz ????

Miśkowa ja układam na blaszce normalnie, jak masz blachę jakąś nie teges..., to ułóż filię i na to pieczywo ....Ja właśnie papuguję z Pizzy Hut te pieczywka

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2008-11-20 o 14:51
Stary 2008-11-20, 14:52   #404
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
No tak do sałatek tak, ale jesli jako osobna pozycja w menu to można z czymś tam

Miśkowa ja układam na blaszce normalnie, jak masz blachę jakąś nie teges..., to ułóż filię i na to pieczywo ....Ja właśnie papuguję z Pizzy Hut te pieczywka
dzięki kochana, no to już wiem, co będziemy jeść a alkohol już dawno kupiony. Zaczęłam od ważniejszego, tż w weekend pracuje, więc będzie babskie posiedzenie
Stary 2008-11-20, 14:58   #405
L_V
Zakorzenienie

Cytat:

Tak, jutro mnei nie ma - mam urlop. Biorac pod uwagę że wczoraj zasnęłam w robocie na siedząco, doszliśmy z TZtem do wniosku że robimy sobie dzień wolnego i się opierdzielamy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-20, 15:01   #406
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, jutro mnei nie ma - mam urlop. Biorac pod uwagę że wczoraj zasnęłam w robocie na siedząco, doszliśmy z TZtem do wniosku że robimy sobie dzień wolnego i się opierdzielamy.

Zmieniasz się kobieto !!!!! Takie nieodpowiedzialne, no wiesz nie przystoi tak opierdzielać się

Miskowa no problem , zazdraszczam spotkania, chyba też zacznę myśleć nad kolejnym ....

Czas edycji: 2008-11-20 o 15:02
Stary 2008-11-20, 15:03   #407
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Zmieniasz się kobieto !!!!! Takie nieodpowiedzialne, no wiesz nie przystoi tak opierdzielać się

Wiem, wiem. ALe haruję od 2óch tyg i końca nei widac, a wiem, że okres przedświąteczno-końcoworoczny to będzie jatka. Więc chcę mieć chwilę dla siebie.
Stary 2008-11-20, 15:09   #408
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, wiem. ALe haruję od 2óch tyg i końca nei widac, a wiem, że okres przedświąteczno-końcoworoczny to będzie jatka. Więc chcę mieć chwilę dla siebie.

Ja się cieszę, że łapiesz "równowagę " Bardzo fajnie

Miłego opierdzielania się Wam życzę
Stary 2008-11-20, 15:11   #409
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się cieszę, że łapiesz "równowagę " Bardzo fajnie

Miłego opierdzielania się Wam życzę

Wyjeżdzamy na weekend z Wawy do nowego domu rodziców Tzta. Dom mamy cały dla siebie. Będziemy czytać książki, palic w kominku i miętolić kota

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-20, 17:23   #410
hania811
Zakorzenienie

Cytat:

Na 14 dni nigdy nie byłam. Zawsze na tydzien jeżdzimy.
Zależy jak bardzo jest się rozrzutnym i w jaki rejon sie jedzie. W zeszym roku wydalismy 5 tysi na tydzien. Ale wersja oszczednosciowa bo w Livigno jest bardzo tanie jedzenie i picie. Strefa bezclowa ratuje. alkohol jest tanszy niz woda.
W tym roku bedzie cięzej liczę 6 tysi.

Cytat:
Napisane przez DianaM Pokaż wiadomość
Hmm... I pewnie tak zrobię Będzie najszybciej. Powiedz tylko jeszcze jakich przypraw byś użyła do marynaty, żeby nie była taka "zwykła"?
Ja tam leje i wsypuję co mi w ręce wpadnie. Sos sojowy, wino, sos ostrygowy, balsamico, musztardę, miód, przyprawy wszelakie...curry, papryke, pieprz, ziola prowansalskie.

Bardzo lubie obcje z miodem, musztardą i balsamicko

Cytat:
Dorinka pieknie Ci podpowiedziala.
Decha serow, sałatka i zapieczona bagietka z dodatkami to jest to.
Ja lubie bardzo bagietke z tunczykiem, oliwkami i serem zóltym

Cytat:
Wyjeżdzamy na weekend z Wawy do nowego domu rodziców Tzta. Dom mamy cały dla siebie. Będziemy czytać książki, palic w kominku i miętolić kota
Szczęsciara...miłego opierdzielania.

Ja tez powinnam wziąc z Ciebie przykład
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 17:43   #411
Poemi
Zakorzenienie

Diana wszystkiego naj

Cytat:
A co się wydarzyło??
Cytat:
Napisane przez ANITKA79 Pokaż wiadomość
Poemi o co chodzi?
Dziewczyny, to było straszne! Zeszłam sobie do kuchni w celu wyskrobania tacek... Poszłam zobaczyć ciasto, jedno wyjęłam z zamrażarki... Wróciłam się po szpachelkę (to była może minuta) i... Na podłodze było pełno wody . Poszłam zobaczyć brodzik bo myślałam, że pompa się spaliła, ale tam było ok, pod schodami też było słucho i w szafie też nie znalazłam źródła wycieku... Zawołałam pizzermana, ale on też nic nie znalazł, stwierdził, że to z nikąd i żebym starła... Zaczęłam zbierać wodę mopem, ale zobaczyłam, że ona sobie wypływa z szafy. Pizzermen wszystko z niej wyjął, ale nic nie znalazł... Przyszedł kierowca i odkrył, że woda cieknie ze ściana i z rury . Wszyscy zaczęli zbierać wodę, a ona ciekła coraz bardziej . Zaczęła lać się na dzierzę . Cały czas lataliśmy z wiadrami, miskami i z mopami, a wody było coraz więcej i na dodatek nikt nie chciał do nas przyjechać (tzn. hydraulik). Po godzinie ktoś w końcu przyjechał i okazało się, że rura pękła, ale u góry (pizzeria znajduje się w 2 piętrowym pawilonie)... A dokładniej na samej górze . Ktoś zakręcił tam wodę, a my jeszcze z pół godziny czekałyśmy aż cała spłynie do nas... A potem dzielnie ją zbierałyśmy... Gdyby to się stało 3 godziny później to wolę nie myśleć co by dzisiaj było z pizzerii
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 17:46   #412
ButterBear
Zakorzenienie

Dziewczyny, w ogóle nie mam kiedy z Wami pogadać
Znowu temat jedzenia mniam mniam mniam... tylko nie mogę jeść chyba ani jednej z opisywanych przez Was rzeczy

Diana, wszystkiego naaaaajlepszego. Spełnienia wszystkich marzeń Kochana
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 20:29   #413
pollynema
Zadomowienie

Poemi, wspolczuje przygody
Stary 2008-11-20, 21:06   #414
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

nie czytalam Was, jestem zmeczona, nie wiem po czym ale ledwo na oczy widze i ciagle mnie brzuch boli

ale mam juz nowy kremik z vichy zaraz sie smarne i lece do wyrka
dobranoc
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 21:14   #415
pzs1
Zadomowienie

GG do pzs1

Cześć dziewczyny
dziś byłam na pogrzebie, nie było fajnie, czułam się wyobcowana, niechciana jakbym była na pogrzebie obcej osoby. TŻ nie potrafił zrozumieć czemu się przejmuję, wiem że ojciec będzie miał do mnie pretensje że byłam tylko w kościele a na cmentarzu już nie. Ale Tż mnie wyprzytulał i zrobiło mi się lepiej.

Codziennie Was podczytuję, uwielbiam Wasze przepisy kulinarne, te które mi sie podobają skrupulatnie spisuję i próbuję. I jestem bardzo wdzięczna bodajże Twin bo dzięki jej przepisowi na makaron ze szpinakiem (jeszcze w poprzedniej części) polubiłam szpinak którego nie jadłam od dzieciństwa.

Piszę pracę mgr i normalnie zginęła mi książka na podstawie której pisałam plan jednego rozdziału muszę ją znaleźć bo inaczej leżę
Stary 2008-11-21, 06:59   #416
asiuk
Zakorzenienie

Witam!

Widzę, że dziś pierwsza się zgłaszam Niestety, nie będę z Wami klikać - mam wprawdzie wolne, ale muszę robić wiadomo co i trochę posprzątać.
Podczytywałam Was ostatnio i dzięki temu sięgnęłam znów po moją Avene. Na niższe temperatury jest wspaniała. Szkoda, że ciężko ją stosować wtedy, kiedy najbardziej się powinno, czyli latem
No i zaczęłam się zastanawiać nad kremem przeciwzmarszczkowym

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego dnia!

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 07:27   #417
miskowa
Zakorzenienie

cześć dziewczyny, ja dziś pracuję w domu, ale tak czy siak muszę siedzieć. Pocieszające jest to, że robię to w łóżku i w piżamie
Stary 2008-11-21, 07:41   #418
pollynema
Zadomowienie

Dzień dobry Witam tużprzedweekendowo.
Stary 2008-11-21, 07:59   #419
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Na 14 dni nigdy nie byłam. Zawsze na tydzien jeżdzimy.
Zależy jak bardzo jest się rozrzutnym i w jaki rejon sie jedzie. W zeszym roku wydalismy 5 tysi na tydzien. Ale wersja oszczednosciowa bo w Livigno jest bardzo tanie jedzenie i picie. Strefa bezclowa ratuje. alkohol jest tanszy niz woda.
W tym roku bedzie cięzej liczę 6 tysi.
O rany ale drogo , ale wiadomo że wrażenia warte grzechu, zwłaszcza narciarskie
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
nie czytalam Was, jestem zmeczona, nie wiem po czym ale ledwo na oczy widze i ciagle mnie brzuch boli

ale mam juz nowy kremik z vichy zaraz sie smarne

Ciekwawa jestem jakie wrażenia po kremiku Ja w swoim wciąż zakochana i codziennie zadziwiona, że jest taki boski !!!

Cytat:
cześć dziewczyny, ja dziś pracuję w domu, ale tak czy siak muszę siedzieć. Pocieszające jest to, że robię to w łóżku i w piżamie
Fajnie, też wolałabym popracowac w domu

Zwłaszcza, że wczoraj byłam na zakupach z synem i kupiłam sobie boską piżamkę , która chyba zamieni się w strój domowy bo jest mało piżamowa ale cudna, mówiłam Wam że moim kolejnym zboczeniem są piżamki, koszulki nocne itp.
Kupiłam sobie jeszcze dwie czapy, jedna z daszkiem taka z wełenki w stylu retro a druga to totalny odlot taka "wielka czapa", pewnie wiecie, bo jest ich teraz mnóstwo w sklepach

Tomkowi kupiłam 2 bluzy, sweterek i skarpetki....Fajnie się robi zakupy z moim synem, wciąż mnie zadziwia pod tym względem teraz dołożył jeszcze swoje doradztwo dla mnie, dzieciak 6 lat i opiniuje, w której czapce mama ładnie wygląda i co najciekawsze miał rację

Fajnie, że weekend tuż tuż

Czas edycji: 2008-11-21 o 08:06
Stary 2008-11-21, 08:11   #420
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

fajnie masz dorinko - z moim synem zakupy wygladaja w ten sposob, ze biegam zanim po calym sklepie a najczesniej ukrywa sie miedzy wiszacymi ubraniami
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości