Jakie dodatki do... (wszelkie porady dotyczące dodatków do danej kreacji) - ZBIORCZY - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-18, 09:53   #391
rickybobby
Wtajemniczenie

Dot.: Jakie dodatki do... (wszelkie porady dotyczące dodatków do danej kreacji) - ZBI

Cytat:
Napisane przez kamcialala Pokaż wiadomość

może granatową??!!
A jaki kształt?
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 19:20   #392
VVJ
Przyczajenie

Dot.: Jakie dodatki do... (wszelkie porady dotyczące dodatków do danej kreacji) - ZBI

Doradźcie mi jakieś dodatki do sukienek. Wybieram sie na wesele i po pierwsze nie wiem w której iść, i w której wypada bardziej. No i jakie dodatki dobrać Mam już buty i torebkę niestety czarne ;/
Doradźcie proszę :/
VVJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 21:46   #393
rickybobby
Wtajemniczenie

Druga nie nadaje sie na wesele,jesli nasz czarna torebke i buty to pozostaje ci tylko kolorowa bizuteria i ewentualnie makijaż,chyba że chcesz to zmienić,nie zrozumiałam za bardzo
Stary 2010-08-19, 14:57   #394
izkas85
Przyczajenie

Do koralowej sukienki mam buty nude, a dodatki jakiego koloru będą pasowały? Chodzi głównie o torebke , kolczyki, bransoletka? Może szare lub jakies jasne? Pomóżcie

Edytowane przez izkas85
Czas edycji: 2010-08-19 o 15:02
izkas85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 13:31   #395
kamcialala
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rickybobby Pokaż wiadomość
A jaki kształt?

może taką, http://forum.szafa.pl/upload/foto_ca...9c_500x640.jpg

a buty jakie masz??
kamcialala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 07:33   #396
nadja
Raczkowanie

Idę na wesele w szmaragdowej sukience i nie mam pojęcia w jakim kolorze dobrać dodatki: torebka, buty, biżuteria?
Myślałam o:
fiolecie
czarnym
czerwieni

Kolor sukienki podobny do tej w załączniku. Krój inny (jedno ramiączko- będę je ozdabiać koralikami, przewiewna z szyfonu coś na styl grecki).
Złoto odpada, ponieważ jestem bladą szatynką o niebieskich oczach.
nadja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 07:41   #397
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

niewiem jakiej jesteś urody ale ja do tej szmaragdowej dobrałabym niebieskie, fioletowe albo srebrne dodatki....
Ivonea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 13:08   #398
rickybobby
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nadja Pokaż wiadomość
Idę na wesele w szmaragdowej sukience i nie mam pojęcia w jakim kolorze dobrać dodatki: torebka, buty, biżuteria?
Myślałam o:
fiolecie
czarnym
czerwieni

Kolor sukienki podobny do tej w załączniku. Krój inny (jedno ramiączko- będę je ozdabiać koralikami, przewiewna z szyfonu coś na styl grecki).
Złoto odpada, ponieważ jestem bladą szatynką o niebieskich oczach.
Myśle ,że cos czerwonego by sie pieknie skomponowało,taka koralowa czerwień,np torebka,czarny odradzam bo wyjdzie babciowo chyba,tak jak napisała Ivonea srebrny,np srebrne delikatne szpilki do takiej zwiewnej sukienki będą dobrze wyglądały
Stary 2010-08-24, 09:56   #399
slonce00
Zadomowienie

Dziewczyny, a czy w takiej sukience wypada iść na wesele ? Teraz w weekend byłam na weselu jako narzeczona świadka więc byłam bardzo wystrojona a tym razem jako "zwykły" gośc wolałabym troche swobodniej. Dodam, że w moim przypadku sukienka ze zdjęcia sięga kolana więc nie jest bardzo krótka, co oczywiście jest plusem

slonce00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 10:16   #400
nadja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rickybobby Pokaż wiadomość
Myśle ,że cos czerwonego by sie pieknie skomponowało,taka koralowa czerwień,np torebka,czarny odradzam bo wyjdzie babciowo chyba,tak jak napisała Ivonea srebrny,np srebrne delikatne szpilki do takiej zwiewnej sukienki będą dobrze wyglądały
Dzięki dziewczyny. No cóż srebro odpada, bym czuła się zbyt "choinkowo". Zatem pozostaje przy czerwieni. Niestety muszę z czernią połączyć, gdyż butów czerwonych nie kupię (będą leżeć w szafie). zatem. Buty i bolerko czarne. Torebka, kolczyki i bransoletka czerwono-czarne.
nadja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 13:33   #401
slonce00
Zadomowienie

Mam jeszcze jeden pomysł może ktoś zajrzy i mi doradzi mam fajną spódnicę amisu, bombka, jakościowo fajny materiał i pomysłam żeby ją założyc, dodaję buty jakie posiadam na wesele, myślę aby dodać białą lub czarną bluzkę, wkasać i jakiś paseczek, jak myślicie będzie pasować na wesele...jestem znajomą pary młodej

Edytowane przez slonce00
Czas edycji: 2010-08-26 o 13:35
Stary 2010-08-26, 15:18   #402
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

Cytat:
Napisane przez nadja Pokaż wiadomość
No cóż srebro odpada, bym czuła się zbyt "choinkowo". Zatem pozostaje przy czerwieni. Niestety muszę z czernią połączyć, gdyż butów czerwonych nie kupię (będą leżeć w szafie). zatem. Buty i bolerko czarne. Torebka, kolczyki i bransoletka czerwono-czarne.
będziesz wyglądała jak choinka.... jeśli dodasz czerwone...
na twoim miejscu bym została przy czarnych dodatkach...
ale i tak zrobisz jak chcesz...
Stary 2010-08-26, 17:46   #403
slonce00
Zadomowienie

Stary 2010-08-26, 20:14   #404
somciowo
Przyczajenie

GG do somciowo Send a message via Skype™ to somciowo

ok. idę niedługo na wesele, mam już kupioną czarną sukienkę {załączone zdjęcia}. jest to prosta w kroju, długa do ziemi sukienka na ramiączkach z marszczeniem na biuście, cała pokryta delikatnymi malutkimi błyszczącymi cosiami {mam nadzieję, ze widać to w miarę na zdjęciach}.
i nie chodzi o to, czy mogę iść w takiej sukience, bo jestem już zdecydowana. chodzi o to, że sukienka jest... hm... bardzo wieczorowa, a ja nie jestem jakimś super ważnym gościem na weselu i chciałam ją trochę... przytłumić, jeśli wiecie co mam na myśli.
i wczoraj wpadłam na pomysł {z racji że i tak muszę kupić jakieś bolerko}, żeby było ono ecru/nude/coś w ten deseń i do tego kopertówka w tym samym kolorze. bo wydaje mi się, że czarne dodatki sprawią, że cały strój będzie już mega wieczorowy, a jeśli pozostałe kobiety na weselu ubiorą się w garsonki i kwiaciaste kiecki, to będę zdecydowanie zbyt wystrojona. czy nie? o_o
no i teraz pytanie - czy to będzie ok?
somciowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 09:00   #405
rickybobby
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez slonce00 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze jeden pomysł może ktoś zajrzy i mi doradzi mam fajną spódnicę amisu, bombka, jakościowo fajny materiał i pomysłam żeby ją założyc, dodaję buty jakie posiadam na wesele, myślę aby dodać białą lub czarną bluzkę, wkasać i jakiś paseczek, jak myślicie będzie pasować na wesele...jestem znajomą pary młodej
To fajny pomysł na strój ale nie na wesele,chyba że na drugi dzień
Stary 2010-08-27, 12:28   #406
4thofJuly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez somciowo Pokaż wiadomość
ok. idę niedługo na wesele, mam już kupioną czarną sukienkę {załączone zdjęcia}. jest to prosta w kroju, długa do ziemi sukienka na ramiączkach z marszczeniem na biuście, cała pokryta delikatnymi malutkimi błyszczącymi cosiami {mam nadzieję, ze widać to w miarę na zdjęciach}.
i nie chodzi o to, czy mogę iść w takiej sukience, bo jestem już zdecydowana. chodzi o to, że sukienka jest... hm... bardzo wieczorowa, a ja nie jestem jakimś super ważnym gościem na weselu i chciałam ją trochę... przytłumić, jeśli wiecie co mam na myśli.
i wczoraj wpadłam na pomysł {z racji że i tak muszę kupić jakieś bolerko}, żeby było ono ecru/nude/coś w ten deseń i do tego kopertówka w tym samym kolorze. bo wydaje mi się, że czarne dodatki sprawią, że cały strój będzie już mega wieczorowy, a jeśli pozostałe kobiety na weselu ubiorą się w garsonki i kwiaciaste kiecki, to będę zdecydowanie zbyt wystrojona. czy nie? o_o
no i teraz pytanie - czy to będzie ok?

Na Twoim miejscu pomyślałabym nad zmianą sukienki, bo czarna, prosta suknia do ziemi zakryje wszystkie Twoje atuty... Poza tym jest trochę za szykowna. Myślę że takie suknie na żadnej sylwetce nie prezentują się dobrze. Takie jest moje zdanie, ale jeśli już zdecydowałaś, że idziesz w niej, to będziesz mieć rzeczywiście nie lada problem aby dobrać buty, dodatki i bolerko/żakiet.... Buty na pewno muszą być na obcasie, lekkie delikatne sandałki, żeby nie przytłaczały Cię na dole (ponieważ suknia jest do ziemi). Do czarnego pasuje każdy kolor, sądzę że idziesz dobrym tropem - kolor nude jest faktycznie modny i elegancki, z klasą Pewnie poszlabym też w tym kierunku. Tylko postaw na gładkie materiały, skoro cała sukienka się mieni. I raczej zrezygnowałabym z kompletowania - buty: kolor nude, bolerko/żakiet: kolor nude. kopertówka: kolor nude.
Na moje oko do takiej sukni bardziej pasuje żakiet do talii, niż bolerko do połowy pleców.
Daj znać jak to połączyłaś
4thofJuly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 19:59   #407
somciowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 4thofJuly Pokaż wiadomość
Na Twoim miejscu pomyślałabym nad zmianą sukienki, bo czarna, prosta suknia do ziemi zakryje wszystkie Twoje atuty... Poza tym jest trochę za szykowna. Myślę że takie suknie na żadnej sylwetce nie prezentują się dobrze. Takie jest moje zdanie, ale jeśli już zdecydowałaś, że idziesz w niej, to będziesz mieć rzeczywiście nie lada problem aby dobrać buty, dodatki i bolerko/żakiet.... Buty na pewno muszą być na obcasie, lekkie delikatne sandałki, żeby nie przytłaczały Cię na dole (ponieważ suknia jest do ziemi). Do czarnego pasuje każdy kolor, sądzę że idziesz dobrym tropem - kolor nude jest faktycznie modny i elegancki, z klasą Pewnie poszlabym też w tym kierunku. Tylko postaw na gładkie materiały, skoro cała sukienka się mieni. I raczej zrezygnowałabym z kompletowania - buty: kolor nude, bolerko/żakiet: kolor nude. kopertówka: kolor nude.
Na moje oko do takiej sukni bardziej pasuje żakiet do talii, niż bolerko do połowy pleców.
Daj znać jak to połączyłaś
na zmianę sukienki jest już niestety zdecydowanie za późno, zwłaszcza że do wesela zostały jakieś dwa tygodnie. sukienka wygląda na mnie bardzo ładnie i zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. albo może 'założenia'.
buty już mam, czarne sandałki na wysokiej szpilce.
no zdecydowanie gładkie i jak najprostsze, nie chcę przecież wyglądać jak choinka.
jeśli chodzi o żakiet, to wydaje mi się, że taki do talii sprawi, że moja talia gdzieśtam zniknie i będę wyglądać od pasa w górę jak klocek....
mam straszny problem. czyli jesli to bolerko będzie nude to kopertówka już czarna? czy też nude... kurczaczki no.
ah no i jeszcze jeśli chodzi o dodatki typu biżuteria, to myślę że z czegokolwiek na szyję zrezygnuję i postawię na jakąś delikatną bransoletkę i małe kolczyki, dobrze myslę?
Stary 2010-08-27, 21:51   #408
4thofJuly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez somciowo Pokaż wiadomość
na zmianę sukienki jest już niestety zdecydowanie za późno, zwłaszcza że do wesela zostały jakieś dwa tygodnie. sukienka wygląda na mnie bardzo ładnie i zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. albo może 'założenia'.
buty już mam, czarne sandałki na wysokiej szpilce.
no zdecydowanie gładkie i jak najprostsze, nie chcę przecież wyglądać jak choinka.
jeśli chodzi o żakiet, to wydaje mi się, że taki do talii sprawi, że moja talia gdzieśtam zniknie i będę wyglądać od pasa w górę jak klocek....
mam straszny problem. czyli jesli to bolerko będzie nude to kopertówka już czarna? czy też nude... kurczaczki no.
ah no i jeszcze jeśli chodzi o dodatki typu biżuteria, to myślę że z czegokolwiek na szyję zrezygnuję i postawię na jakąś delikatną bransoletkę i małe kolczyki, dobrze myslę?
Jeżeli sukienka Ci się podoba to ok, zresztą bardzo wiele zależy od dodatków, od tego z czym ją połączysz. Czarne sandałki są ok Mnie się wydaje, że żakiety do talii podkreślają ją - jeśli jest odpowiednio zarysowana. Sama taki posiadam i na pewno nie mogę powiedzieć, że moja talia zniknęła. Jeśli masz długą, prostą suknię bez wcięcia w talii, to lepiej byłoby żebyś ją zaznaczyła żakietem. Bolerko pasuje mi bardziej do krótszej sukienki. Z kolorem żakietu/bolerka i torebki zrobiłabym tak: żakiet jaśniejszy nude, a torebka trochę "ciemniejsza", trochę ciemniejszy, bardziej wyrazisty odcień tego koloru
PS. Jaką mas figurę? Muszę sobie to wyobrazić
4thofJuly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 22:21   #409
somciowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 4thofJuly Pokaż wiadomość
Jeżeli sukienka Ci się podoba to ok, zresztą bardzo wiele zależy od dodatków, od tego z czym ją połączysz. Czarne sandałki są ok Mnie się wydaje, że żakiety do talii podkreślają ją - jeśli jest odpowiednio zarysowana. Sama taki posiadam i na pewno nie mogę powiedzieć, że moja talia zniknęła. Jeśli masz długą, prostą suknię bez wcięcia w talii, to lepiej byłoby żebyś ją zaznaczyła żakietem. Bolerko pasuje mi bardziej do krótszej sukienki. Z kolorem żakietu/bolerka i torebki zrobiłabym tak: żakiet jaśniejszy nude, a torebka trochę "ciemniejsza", trochę ciemniejszy, bardziej wyrazisty odcień tego koloru
PS. Jaką mas figurę? Muszę sobie to wyobrazić
dodaję zdjęcia mnie w tej sukience, beznadziejne bo beznadziejne, ale widać mniej więcej co i jak {na jednym zdjęciu widać buty, ofc to nie są te w których zamierzam iść! 8D}.
Stary 2010-08-29, 19:28   #410
arletta28
Przyczajenie

witam,
pomóżcie proszę. Idę za tydzień na wesele. Jakie dodatki mam założyć do tej sukienki? Buty mam, są to szpilki w kolorze naturalnym/beż. Chodzi mi o biżuterię i torebkę. Proszę pomóżcie bo nie mam koncepcji.. Z góry dzięki.

pozdrawiam
arletta28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 12:51   #411
Sylla
Przyczajenie

Kochane wizażanki poradzcie jakie dodatki do tej sukienki? Chciałam buty nude, beżowe, ale nie wiem czy to dobry pomysł? a torebka ? czerwona mogła by być? no i marynarka-tu zupełnie nie mam pomysłu na kolor
Włosy mam rudawe, podobne do tej modelki cera raczej nie opalona, oczy niebieskie. [IMG]file:///C:/Documents%20and%20Setting s/Admin/Pulpit/sukienka.JPG[/IMG]
Sylla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 13:56   #412
Hrabina Dracula
Raczkowanie

witam :}

pod koniec września wybieram się na wesele przyjaciółki( ale i kuzynki 7 woda po kisielu;] ). I zachwyciła mnie ta kiecunia;] więc od razu kupiłam. tylko co do niej? przede wszystkim buty- tyle, że muszą być na płaskim obcasie:| i chyba takie bardziej sandałkowate?
http://moda.allegro.pl/next-japonki-...6.html#gallery
http://moda.allegro.pl/szare-skorzan...6.html#gallery
wisiorek na szczęście nie( sukienka ze stójką). ale bransoletka- kilka cieniutkich albo jedna-dwie takie grube, takie bardzo-ciemnoszare? torebka i jakaś narzutka na wierzch;| nie mam pojęcia

a może jeszcze podpowiecie jak faceta podpasować?;p
proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam;]
Hrabina Dracula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 16:13   #413
Dzika Ropucha
Zadomowienie

GG do Dzika Ropucha

Dziewczyny pierwszy raz proszę o taka pomoc Ide niedługo na wesele mojej przyjaciółki. Kupiłam taką czerwoną kieckę i teraz myślę nad dodatkami. Może coś Wam wpadnie do głowy?
Czarne buty- tylko jakie? czarna narzutke i torebeczkę bym miała. Myślałam nad dłuższymi cyrkoniowymi kolczykami i bransoletką ale nie wiem? itd itp. A mam 174 cm wzrostu.

Załącznik 3379104 Załącznik 3379105

Załącznik 3379106

12.03.2015 II Kreski
Dzika Ropucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 19:00   #414
BBlondyneczkAA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzika Ropucha Pokaż wiadomość
Dziewczyny pierwszy raz proszę o taka pomoc Ide niedługo na wesele mojej przyjaciółki. Kupiłam taką czerwoną kieckę i teraz myślę nad dodatkami. Może coś Wam wpadnie do głowy?
Czarne buty- tylko jakie? czarna narzutke i torebeczkę bym miała. Myślałam nad dłuższymi cyrkoniowymi kolczykami i bransoletką ale nie wiem? itd itp. A mam 174 cm wzrostu.

Załącznik 3379104 Załącznik 3379105

Załącznik 3379106
krótszych nie było?

Zakochana
BBlondyneczkAA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 19:21   #415
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

Cytat:
Napisane przez arletta28 Pokaż wiadomość
witam,
pomóżcie proszę. Idę za tydzień na wesele. Jakie dodatki mam założyć do tej sukienki? Buty mam, są to szpilki w kolorze naturalnym/beż. Chodzi mi o biżuterię i torebkę. Proszę pomóżcie bo nie mam koncepcji.. Z góry dzięki.

pozdrawiam

beżowa torebka? szare kolczyki albo srebrne?
albo korale beżowe...
Stary 2010-09-01, 21:25   #416
maikaO
Przyczajenie

no i co teraz

Witam,
Kupiłam sobie beżową sukienkę na wesele. Właśnie doczytałam się na forum, że ten kolor nie jest odpowiedni na tego rodzaju okazje. Jest bardzo wygodna, czuję się w niej bardzo kobieco więc proszę podpowiedzcie mi czy mogę jakoś ożywić ją dodatkami tak aby nie czuć się niezręcznie w tym kolorze?

z góry dziękuję
maikaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 18:19   #417
Truskaaa
Raczkowanie

Dot.: no i co teraz

Cytat:
Napisane przez maikaO Pokaż wiadomość
Witam,
Kupiłam sobie beżową sukienkę na wesele. Właśnie doczytałam się na forum, że ten kolor nie jest odpowiedni na tego rodzaju okazje. Jest bardzo wygodna, czuję się w niej bardzo kobieco więc proszę podpowiedzcie mi czy mogę jakoś ożywić ją dodatkami tak aby nie czuć się niezręcznie w tym kolorze?

z góry dziękuję
No nie bardzo, biała sukienka na ślub, bo to kolor zarezerwowany dla panny młodej. Może spróbuj czerwone lub zielone dodatki. Gruby pas w tali, naszyjnik lub korale może, torebka kopertówka, buty na obcasie.
Truskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 19:15   #418
ida999
Zakorzenienie

Dot.: no i co teraz

dziewczyny jaka biżuteria i jakie rajtki do tej sukienki ?
Stary 2010-09-23, 10:39   #419
nerwowa88
Przyczajenie

dziewczyny pomóżcie mam sukienkę na wesele (ciemny fiolet, tutaj może trochę inaczej wyglądać) i 3 pary butów i jest problem, bo nie wiem które mam założyć. Zamierzałam iść w tych pierwszych, ale biorąc pod uwagę, że jest już chłodno trzeba założyć rajstopy, a do tych rajstopy nie pasują;/ drugie są takie samego koloru jak sukienka i nie bardzo mi się to widzi, wiec pozostają 3. Pomóżcie teraz proszę, które buty jakie rajstopy do tego i dodatki
nerwowa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 18:01   #420
Truskaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nerwowa88 Pokaż wiadomość
dziewczyny pomóżcie mam sukienkę na wesele (ciemny fiolet, tutaj może trochę inaczej wyglądać) i 3 pary butów i jest problem, bo nie wiem które mam założyć. Zamierzałam iść w tych pierwszych, ale biorąc pod uwagę, że jest już chłodno trzeba założyć rajstopy, a do tych rajstopy nie pasują;/ drugie są takie samego koloru jak sukienka i nie bardzo mi się to widzi, wiec pozostają 3. Pomóżcie teraz proszę, które buty jakie rajstopy do tego i dodatki
No nie wiem, mnie się akurat najbardziej podobają te drugie, bardzo ładne. Jeśli jednak będziesz brała rajstopy to tylko buty 3. Biżuteria srebrna to nie masz żadnego problemu. Torebkę kupiłabym też srebrną najlepiej kopertówkę. Rajstopy cieliste chyba będą najlepsze. Możesz też dodać do całego zestawu szare bolerko (z krótkim rękawem).
Truskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości