Opinie o pieluszkach wielorazowych - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-29, 08:33   #391
velluto
Zadomowienie

Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych

Cytat:
Napisane przez Jezzebel Pokaż wiadomość
Muszę się Wam pochwalić pierwszą kupką w nocniku! Czekaliśmy na nią dwa dni po eksperymentach ze szpinakiem I udało się małego wysadzić, mam nadzieje, że coraz częściej się będzie udawało
klask i:
u nas też wysadzanie zaczęło się od problemów z zaparciami
velluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 09:10   #392
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:

Muszę się Wam pochwalić pierwszą kupką w nocniku! Czekaliśmy na nią dwa dni po eksperymentach ze szpinakiem I udało się małego wysadzić, mam nadzieje, że coraz częściej się będzie udawało
Gratulacje!!!!!!

Dziewczyny na zaparcie dobre tez jest kiwi i dawanie dziecku na czczo przegotowanej wody do picia.

W końću zrobiłąm zdjęcia i tak patrze na to wszystko i jestem przerazona czy dobrze robie- jak dziekco ubiore w otulacz to zmieści się body?
Czy to wszystko nie jest za wielkie na noworodka? Czy nie za szerokie w nozkach. Im blizej porodu tym wiecej obaw

Wklejam fotki:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF0244.jpg (18,4 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0245.jpg (15,5 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0246.jpg (15,0 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0247.jpg (20,1 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0249.jpg (12,3 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0250.jpg (17,4 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0251.jpg (14,5 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0252.jpg (14,6 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0253.jpg (39,2 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0254.jpg (15,5 KB, 25 załadowań)
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 09:11   #393
lemoorka
Zakorzenienie

A teraz opisuje

1. Formowanka tetro - na wymiar chyba bedziemy z mama takie szyc, zadna filozofia. Formowanka raczej mi sie wydaje na wiekszego malucha, bo malenstwo nieladnie wyglada z takim jezorkiem na przodzie.

2,3,4. Otulacz tetro - miła wełenka - producent wpadl na pomysł by wykorzystac haftki ze stanikow do regulacji wysokosci i przyczepiania wkladu - wg mnie tez za duze na malenstwo

5. Otulacz bambinex pul- super zgrabny i leciutki - rozmiar 3-6 kg.

6,7. Otulacz welurowy imse vimse welurkowy - rozmiar 3-6 kg , ale paski sprawiaja,ze wydaje sie wiekszy- faktycznie w pupie lekko szerszy niz bambinez i nie jest sztywny!!! Milusi

8,9. Cud miod- formowanki bambusowe bambinex- co za mily material i lekkie!! Sa od 4 do 10 kilo ale wpadlam na pomysl cwiczac na maskotce,ze mozna je zmniejszyc snapem. Sa jednowarstwowe, wiec powinny szybko schnac

10. Flip mam dwa z mikrofirba

Edytowane przez lemoorka
Czas edycji: 2011-06-29 o 09:16
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 20:14   #394
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
No na pewno duzo racji jest w tym co piszesz u mnie decyzja o powrocie do pracy od poczatku była oczywista sprawą. Jednak nie raz zdarzaja mi sie dni, kiedy dałabym wiele żeby moć być z córka 24 h/dobę

Ja zamówiłam majteczki wełniane z franiszek i nutki od eko_mamy

U mnie rzepy odpadają - córka odpina je w 5 sekund Otulacz na noc zakładam jej dopiero jak śpi
Mam też TotsBots Flexi Tot - jestem z niej zadowolona, dobrze sprawuje sie na noc, choć zapewnienia producenta o jej nieziemskiej chłonności można włożyć między bajki
Gratuluję nowych zakupów napisz jak będą Wam się sprawować franiszkowe gatki.
Ja rzepów nie lubiłam tylko dlatego, że prawie zawsze raniły udka lub brzuszek syna. Jedyne które w 100% się sprawdzają to BBH.

Velluto, dotarł otulacz? Jaka jest Twoja opinia?

Cytat:

Brawo! Z pewnością będzie coraz więcej sukcesów.

U nast w temacie nocnika regres - sporo podróżujemy, Witek - odkąd się nauczył - ciągle chodzi, a raczej biega. Ale tak czy inaczej w miare możliwości wysadzam, i kupek nie muszę spierać

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
W końću zrobiłąm zdjęcia i tak patrze na to wszystko i jestem przerazona czy dobrze robie- jak dziekco ubiore w otulacz to zmieści się body?
Czy to wszystko nie jest za wielkie na noworodka? Czy nie za szerokie w nozkach. Im blizej porodu tym wiecej obaw

Wklejam fotki:
Super zbiór Dla noworodka pewnie wszytsko wydawać się może nieco przyduże, ale niemowlęta tak szybko rosną, że ani się obejrzysz a trzeba będzie upychać udka w otulaczu

Osobiście lubię Tetro. W wielkie upały, na wyjazdy, na plaży. Noszone bez otulacza wyglądają pięknie. Chłonność może nie szałowa,ale na 1-2 siki akuratAbsolutnie nie wierzę opinią jakoby miały nie wystarczyć do konca pieluszkowania bo małe - zarówno dla Witka, jak i ok 15 kg córki są dobre, nie uciskają itp. Wrzuce w klubie porównawcze fotki.

Wrócilismy z Wiednia. Łupów pieluszkowych brak Pieluszki wielorazowe tam są, jakby to ująć ..."w powijakach" Niemniej jednak syn w ekomamowych kieszonkach robił furorę (a miałam brać tylko jednorazówki).
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 14:10   #395
prunelle
Wtajemniczenie

biankaa, w Austrii to Popolini może gdzieś by się dostało?

a my zakupiliśmy parę nowych pieluszek
pacyfki z nappime, pieluszka w sówki z issy bear, formowanki tetro i dwa wełniane otulacze tetro - niestety z tymi ostatnimi jest problem, bo zdaje się, że synek ma na nie uczulenie...
a na jeże nie miał! więc nie rozumiem już - wełna z merynosów mu pasuje, a tetro już nie? ech...

pacyfki są prześliczne, mięciutkie i ładnie leżą moim zdaniem
a issy bear genialne, po całej nocy było sucho! (a sikał w nocy jak zwykle)
w formowankach tetro też się zakochałam, na pewno na upały będą świetne

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 15:18   #396
Nika1980
Zakorzenienie

To ja wpadam na szybko oglosic iz.... Juz nie uzywamy pieluszek wielorazowych, bo... przerzucilismy sie na... majteczki!

Lenka dostaje pieluszke jeszcze na noc/ drzemke w dzien/ spacer ( na wszelki wypadek ) - ale i te pieluszki sa ZAWSZE suche!

Zobaczymy co bedzie dalej Mam nadzieje, ze w czasie wyjazdu wakacyjnego nie zapomni wolac na nocniczek

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 07:57   #397
velluto
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez biankaaa Pokaż wiadomość
Gratuluję nowych zakupów napisz jak będą Wam się sprawować franiszkowe gatki.

Velluto, dotarł otulacz? Jaka jest Twoja opinia?
Na gatki ciągle czekam

Wypowiem się jeszcze co do otulacza pulowego BBH. Rzeczywiście jest ona bardzo fajnie uszyty, od środka nie ma tego laminatu, tylko pokryty jest materiałem. U nas niestety rzepy nie sprawdzaja sie, bo Natalka odpina je w tempie expresowym, z tymi tez poradziła sobie bez problemu No i ten otulacz jest jakis taki duzy na pupie, wg mnie zdecydowanie lepszy do formowanek niz do tetry
Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne, na pewno zakupie dla drugiego dziecka
A wiec Bianka jeszcze raz dzieki za mozliwosc testowania Masz go juz z powrotem?
Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
pacyfki z nappime, pieluszka w sówki z issy bear, formowanki tetro i dwa wełniane otulacze tetro - niestety z tymi ostatnimi jest problem, bo zdaje się, że synek ma na nie uczulenie...
a na jeże nie miał! więc nie rozumiem już - wełna z merynosów mu pasuje, a tetro już nie? ech...
gratuluje udanych zakupow

u nas masakra z nockami znow pupa cała czerwona i tez nie wiem co jest grane juz nawet lulu nature mnie zawiodły zwalam to za zabkowanie (czworki prawie na wierzchu) i z zalem na noc pakuje małą w pampersa
Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
To ja wpadam na szybko oglosic iz.... Juz nie uzywamy pieluszek wielorazowych, bo... przerzucilismy sie na... majteczki!

Lenka dostaje pieluszke jeszcze na noc/ drzemke w dzien/ spacer ( na wszelki wypadek ) - ale i te pieluszki sa ZAWSZE suche!

Zobaczymy co bedzie dalej Mam nadzieje, ze w czasie wyjazdu wakacyjnego nie zapomni wolac na nocniczek
klask i:
juz dawno miałam pytac czy Lena jest odpieluchowana
duzo czasu zajeła Wam nauka korzystania z nocnika? wysadzałas ja wczesniej na nocnik?

Edytowane przez velluto
Czas edycji: 2011-07-07 o 09:06

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-07, 10:45   #398
mimbi
Zakorzenienie

Dziewczyny, a czy sa jakies sklepy stacjonarne, ktore oferuja pieluchy wielorazowe? Czy mozna je gdzies pomacac przed zakupem?
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 11:20   #399
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy sa jakies sklepy stacjonarne, ktore oferuja pieluchy wielorazowe? Czy mozna je gdzies pomacac przed zakupem?
Są. chyba tylko we Wrocławiu i Warszawie. Zawsze można sie też umówić z osobą, która prowadzi sklep internetowy na odbiór osobisty albo na oglądanie.
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 11:38   #400
mimbi
Zakorzenienie

A znacie kogos z woj. kujawsko-pomorskiego, kto robi/sprzedaje takie pieluchy?
Stary 2011-07-07, 12:20   #401
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
A znacie kogos z woj. kujawsko-pomorskiego, kto robi/sprzedaje takie pieluchy?
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=8343&page=5
to jest link do wątku, gdzie zebrane są wszystkie sklepy z pieluszkami

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-07, 13:41   #402
mimbi
Zakorzenienie

Dzieki, zaraz sprawdze
Stary 2011-07-08, 10:34   #403
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:

pacyfki są prześliczne, mięciutkie i ładnie leżą moim zdaniem
a issy bear genialne, po całej nocy było sucho! (a sikał w nocy jak zwykle)
w formowankach tetro też się zakochałam, na pewno na upały będą świetne
Kiedyś miałam w łapkach Issy Bear ale wydaly mi sie bardzo grube, ciezkie Ale moze zrobie do nich jeszcze jedno podejscie, bo czesto spotykam sie z pozytywnymi opiniami o nich. A my na nocki potrzebujemy teraz czego meeega chlonnego, bo Witek dorabia sie wszytskich czwórek na raz i pol nocy przy piersi (a potem wysikuje ;P).

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

Brawo! I komu teraz bedziesz te piekne pielusie zakładać?

Cytat:
Na gatki ciągle czekam

Wypowiem się jeszcze co do otulacza pulowego BBH. Rzeczywiście jest ona bardzo fajnie uszyty, od środka nie ma tego laminatu, tylko pokryty jest materiałem. U nas niestety rzepy nie sprawdzaja sie, bo Natalka odpina je w tempie expresowym, z tymi tez poradziła sobie bez problemu No i ten otulacz jest jakis taki duzy na pupie, wg mnie zdecydowanie lepszy do formowanek niz do tetry
Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne, na pewno zakupie dla drugiego dziecka
A wiec Bianka jeszcze raz dzieki za mozliwosc testowania Masz go juz z powrotem?

gratuluje udanych zakupow

u nas masakra z nockami znow pupa cała czerwona i tez nie wiem co jest grane juz nawet lulu nature mnie zawiodły zwalam to za zabkowanie (czworki prawie na wierzchu) i z zalem na noc pakuje małą w pampersa
velluto, dotrał dotarł. Dzięki! i nie ma sprawy
My juz mamy nasza sówkową kieszonkę od eko_mamy i otulacz. Obie rzeczy super, otulacz nieco odcisnal sie na pleckach ale beda drobne poprowki. Fajne jest to obszycie bawelna, do tego mamy pulowa lamowke otulacz jest baaardzo zgrabny, wrzucam zdjecia tutaj, bo juz nie chce mi sie przeskakiwac do klubu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03029.jpg (64,5 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC03039.jpg (57,6 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC03052.jpg (42,5 KB, 29 załadowań)
Stary 2011-07-08, 10:35   #404
biankaaa
Zadomowienie

ela_84 już urodziła? Wiecie może...?
Stary 2011-07-08, 12:16   #405
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Fajne jest to obszycie bawelna, do tego mamy pulowa lamowke otulacz jest baaardzo zgrabny, wrzucam zdjecia tutaj, bo juz nie chce mi sie przeskakiwac do klubu
A sluchaj czy ta pieluszka nie jest za mocno naciagnieta? Ja sie dopiero przymierzam do pieluchowania - czy tak powinno byc? Pytam nie dlatego, ze sie wymadrzam tylko dlatego, ze chce wiedziec "Z czym to sie je".

PS. Jeszcze mala prywata
Dziewczyny - mam prosbe - przeczytajcie link, ktory mam w podpisie i zaglosujcie, jesli sie Wam podoba. Z gory dziekuje - dla Was do tylko klik- dla mnie szansa na wygrana.
Stary 2011-07-08, 13:05   #406
velluto
Zadomowienie

Cytat:
velluto, dotrał dotarł. Dzięki! i nie ma sprawy
My juz mamy nasza sówkową kieszonkę od eko_mamy i otulacz. Obie rzeczy super, otulacz nieco odcisnal sie na pleckach ale beda drobne poprowki. Fajne jest to obszycie bawelna, do tego mamy pulowa lamowke otulacz jest baaardzo zgrabny, wrzucam zdjecia tutaj, bo juz nie chce mi sie przeskakiwac do klubu

Otulacz wygląda super! Bardzo zgrabny Na tych zdjęciach jest z tetra? i ten wzór....
A od środka jaki on jest? Tzn jaki materiał ma?

Ja ciągle czekam na wełniane gatki z Franiszek i kieszonke w nutki od eko_mamy No i bardzo kusi mnie otulacz z pula bawełnianego z nappime

Edytowane przez velluto
Czas edycji: 2011-07-08 o 13:07
Stary 2011-07-08, 14:40   #407
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

klask i:
juz dawno miałam pytac czy Lena jest odpieluchowana
duzo czasu zajeła Wam nauka korzystania z nocnika? wysadzałas ja wczesniej na nocnik?
Problemy z pupka moga byc spowodowane zabkowaniem- jest wtedy wiecej amoniaku w moczu- stad mocz zabkujacych dzieci czesto smierdzi i odparza pupke.
Jesli karmisz piersia, przyjrzyj sie czy nie ma w diecie zbyt duzo jogurtow. Ja tak kiedys zalatwilam pupke Leny- jadlam zbyt duzo jogurtow i Lenka miala kwasne kupki, ktore ja odparzaly.

Lenka robila kupke na nocnik od 9 miesiaca zycia ( wczesniej probowalam lapac, ale rezultaty mialam marne )
I od tamtej pory w sumie wiekszosc kupek udalo sie wylapywac, zaczelam uczyc sie sygnalow wysylanych przez Lenke.

Od paru miesiecy udalo sie tez wysadzajac ja regularnie lapac siusiu - ale to byla moja inicjatywa.

Jednak ok 3 tyg temu rozmawialam z kolezanka , ktora mnie zmotywowala do ostatecznego kroku i 2 tyg temu zdjelam Lence pieluszke na caly dzien- zaliczylismy kilka wpadek ( 3-4 zasikane spodenki , bo nadal wysadzalam ja regularnie ) i trwalo to ok tygodnia zanim zaczelam sama wolac.
Przy tym, ze Lenka juz od dawna wolala kupke.

Teraz wola i na siusiu i na kupke, po calej nocy i po drzemkach jest sucha, po spacerach tez ( ale na te okazje zabezpieczam sie jednak pieluszka )
Od tygodnia dokladnie nie mam zadnej zasikanej pieluchy oraz zadnych zasikanych majteczek!

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 14:36   #408
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
A sluchaj czy ta pieluszka nie jest za mocno naciagnieta? Ja sie dopiero przymierzam do pieluchowania - czy tak powinno byc? Pytam nie dlatego, ze sie wymadrzam tylko dlatego, ze chce wiedziec "Z czym to sie je".
Bianka - ponawiam pytanie.

I prosze o klikniecie w link. Dziekuje!
Stary 2011-07-11, 19:50   #409
prunelle
Wtajemniczenie

mimbi, kliknięte

fajny avatarek

Jezzebel, doszły już otulacze jeżowe do Ciebie? chętnie bym przeczytała Twoją opinię
na Krzysia cały czas są trochę za duże, próbowałam je przestraszyć (płukałam po lanolinowaniu najpierw zimną potem ciepłą wodą), żeby się trochę skurczyły, ale nie wyszło - myślicie, że mogę jeszcze raz spróbować agresywniej? (większa różnica temperatur) Nie chciałabym ich zniszczyć, ale przydałoby się trochę je zmniejszyć, bo tetra spod nich wyłazi...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 21:40   #410
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:

PS. Jeszcze mala prywata
Dziewczyny - mam prosbe - przeczytajcie link, ktory mam w podpisie i zaglosujcie, jesli sie Wam podoba. Z gory dziekuje - dla Was do tylko klik- dla mnie szansa na wygrana.
Otulacz ubrany jest prawidłowo - z założenia powinien byc dopasowany (nie może odstawać ani z przodu ani z tyłu). Podobnie - nie może wisieć w kroku, bo wtedy zdarzają się wycieki. W przypadku tego otulacza problemem okazała się nieco zbyt mocno ściągnięta gumeczka na plecahc (pozostałe są ok, nic się nie odciska). Ale szyjąca (eko_mama) bez problemu dokona poprawki

Cytat:

Otulacz wygląda super! Bardzo zgrabny Na tych zdjęciach jest z tetra? i ten wzór....
A od środka jaki on jest? Tzn jaki materiał ma?
Od środka normalny laminat ale z każdej strony próbowałąm i ładnie przepuszcza powietrze. Skóra łądna. Ale - ja na upały poprostu z założenia daję wełnę, tetrę, albo same formowanki. Na zdjęciach otulacz jest z wkładem flipowym mam sucho.

Cytat:
I prosze o klikniecie w link. Dziekuje!
Z założenia nie klikam

---

My właśnie kończymy testować pieluszki małe me. Moim zdaniem fajne, nawet bardzo. O ile ktos nie ma parcia na naturalne materialy przy pupie. W ofercie tylko z mikropolarem albo coolmaxem. Obie tkaniny mają fajne właściwości i są doskonałej jakości. Podobnie zresztą jak szycie, krój, rewelacyjne mikrofibrowe wkładki - wsyztsko godne polecenia. Mam troche fotek, wrzuce do klubu. Tylko dla mnie minusem nie do przeskoczenia jest brak naturalnych materialow wewnatrz pieluszki w regularnej sprzedazy.

Nasz stosik powiekszyl sie tez o nowy otulacz babyetty. Tym razem zakupilam z tego miekszego pula - kroj jak dla mnie super. I na tym musze zakonczyc zakupy otulaczy pulowych bo mam ich zdecydowanie zbyt duzo (3 flipy, 2 econobum, 2 bbh, eko_mama, babyetta - chyba 9).
Stary 2011-07-12, 19:56   #411
Jezzebel
Raczkowanie

Cytat:
Jezzebel, doszły już otulacze jeżowe do Ciebie? chętnie bym przeczytała Twoją opinię
na Krzysia cały czas są trochę za duże, próbowałam je przestraszyć (płukałam po lanolinowaniu najpierw zimną potem ciepłą wodą), żeby się trochę skurczyły, ale nie wyszło - myślicie, że mogę jeszcze raz spróbować agresywniej? (większa różnica temperatur) Nie chciałabym ich zniszczyć, ale przydałoby się trochę je zmniejszyć, bo tetra spod nich wyłazi...
Moim zdaniem rewelacyjny otulacz, mój ulubiony cienki, super przewiewny, rewelacyjny do regulacji. Przy nóżkach dopasowany, u nas tetra nie wyłazi, chociaż po bokach faktycznie jest dosyć wąski i czasem trudno schować formowankę, muszę wtedy spinać na środkowy poziom, a nie na najmniejszy. Może po prostu Twój jakoś obszerniej jest uszyty? Albo udka wciąż za wąskie
Jezzebel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 21:04   #412
iizabelaa
Zakorzenienie

Dziewczyny

przypadkiem weszłam na wasz wątek i pooglądałam sobie zdjęcia pieluszek,
niektóre są po prostu cudne
Nie wiedziałam, ze pieluszki wielorazowe są takie ładne.

Czy mogę zapytać jaki jest główny powód że wybrałyście wielorazowe zamiast jedno-?

Bo choć strasznie mi się spodobały to chyba jednak to dla mnie zbyt uciążliwe by było je stosować.
Stary 2011-07-13, 09:33   #413
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Moim zdaniem rewelacyjny otulacz, mój ulubiony cienki, super przewiewny, rewelacyjny do regulacji. Przy nóżkach dopasowany, u nas tetra nie wyłazi, chociaż po bokach faktycznie jest dosyć wąski i czasem trudno schować formowankę, muszę wtedy spinać na środkowy poziom, a nie na najmniejszy. Może po prostu Twój jakoś obszerniej jest uszyty? Albo udka wciąż za wąskie
hm, mówisz, że powinnam podtuczyć?
albo źle tetrę składam, bo póki co w latawiec i po bokach tam gdzie wąsko to wyłazi odrobinę

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny

przypadkiem weszłam na wasz wątek i pooglądałam sobie zdjęcia pieluszek,
niektóre są po prostu cudne
Nie wiedziałam, ze pieluszki wielorazowe są takie ładne.

Czy mogę zapytać jaki jest główny powód że wybrałyście wielorazowe zamiast jedno-?

Bo choć strasznie mi się spodobały to chyba jednak to dla mnie zbyt uciążliwe by było je stosować.
iza, ja wielo wybrałam bo:
- też mi się spodobały;
- przed porodem dostałam parę od koleżanki, której córka nie używała, więc miałam jakiś start;
- uznałam, że małemu może być zdrowiej przyjemniej z naturalnym materiałem przy pupie (to może być subiektywne, bo czasem mu zakładam jedno na jakieś wyjścia i nie narzeka)
- argument ekologiczny też grał rolę
- i oszczędnościowy również, choć nie wiem, czy faktycznie oszczędzę, bo kupowanie tych pieluszek wciąga, ale z drugiej strony i kolejne dziecko może ich używać.

Stary 2011-07-13, 12:05   #414
velluto
Zadomowienie

Najważniejszy i podstawowy argument dlaczego używamy pieluszek wielo:
cyt.:
"Składniki pieluch jednorazowych:
http://www.disposablediaper.net/faq.asp?1

A to ze strony http://www.froggi.pl/ekoistkapl/ekop...maluchow.html:
Producenci tradycyjnych pieluch jednorazowych niechętnie podają ich dokładny skład chemiczny. Zasłaniają się tajemnicą handlową i podkreślają, że ich produkty respektują normy. Prawda jest jednak taka, że w składzie tradycyjnych pieluch jednorazowych znaleźć można substancje, na wieść o których włos powinien zjeżyć się na głowie każdej (nie tylko eko-) mamy:
- poliakrylan sodu (tzw. superabsorbent czyli niezwykle chłonny polimer), który w 1985r. został wycofany ze składu tamponów ze względu na powiązanie z syndromem szoku toksycznego (TSS);
- rakotwórczy benzol, odkryty w żelu absorbującym, który znajduje się w pieluchach jednorazowych, przez niemiecki Öko-Test w 1988r.;
- sztuczne substancje zapachowe, agresywnie działające na skórę niemowlęcia;
- furan i dioksyny, związki wysoko toksyczne znalezione w 1989r. w celulozie i w powłoczce pieluch jednorazowych (dioksyny są jedną z najbardziej rakotwórczych substancji znanych człowiekowi);
- tributylocyna (TBT), wykryta w tradycyjnych pieluchach jednorazowych przez organizację Greenpeace w 2000r., substancja niezwykle toksyczna nawet przy minimalnym stężeniu zarówno dla człowieka (powoduje zaburzenia systemu hormonalnego i odpornościowego), jak i dla środowiska naturalnego;
- toluen, etylobenzen i ksylen, związki organiczne z grupy węglowodorów aromatycznych, mogące wywoływać astmę.
Zostało również udowodnione, że w klasycznych pieluchach jednorazowych, zawierających tworzywa sztuczne, jest zbyt gorąco dla moszny chłopców, co może prowadzić do bezpłodności (wg Die Tageszeitung, z 28.09.2000r.). W pieluchach tych, jako że skóra nie oddycha odpowiednio, temperatura wewnętrzna wzrasta z 34 stopni Celsjusza do 37 stopni, powodując przegrzanie jąder."

Nic dodać, nic ująć.
Wobec powyższego mówienie o wielorazówkach "zbyt uciążliwe by było je stosować" nabiera zupełnie nowego znaczenia

Stary 2011-07-13, 12:40   #415
Kasia.234
Rozeznanie

Ja wybrałam pieluchy wielorazowe bo są ładne, bo chcę mieć zdrowe dziecko, bo wkurzała mnie góra śmieci którą produkowałam przy używaniu jednorazówek, bo w perspektywie całego okresu pieluchowania są tańsze od jednorazówek i mam praktycznie cały komplet pieluch dla drugiego dziecka, czyli będę pokrywać tylko koszty proszku, prądu i wody (nie, nie są wcale takie wielkie jak się niektórym osobom wydaje)
Stary 2011-07-13, 13:07   #416
iizabelaa
Zakorzenienie

Dziękuję za odpowiedzi

Chociaż szczerze to do mnie akurat eko argumenty nie przemawiają,
czy tańsze to też takie wątpliwe,
mało ważne, bo nie chce zamieszania wprowadzać,

ale powiedzcie czy używanie wielorazówek sprzyja odpieluchowaniu?
Stary 2011-07-13, 13:51   #417
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi

Chociaż szczerze to do mnie akurat eko argumenty nie przemawiają,
czy tańsze to też takie wątpliwe,
mało ważne, bo nie chce zamieszania wprowadzać,

ale powiedzcie czy używanie wielorazówek sprzyja odpieluchowaniu?
Na podstawie moich dotychczasowych obserwacji mogę napisać, że to akurat jest indywidualną sprawą dziecka i rodzica/opiekuna. Sporo zależy od komunikacji, od nastawienia rodzica, od zdeterminowania nawet
Co do samych pieluch - można zakładać dziecku takie, w których czuje, że ma mokro, ale nie na każde dziecko to działa.
Stary 2011-07-13, 18:37   #418
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:

Z założenia nie klikam
Zenujaca historia, bo je taz nigdy nie klikalam.

Jest szansa na zaproszenie do klubu, czy jeszcze sie musze postarac?
Stary 2011-07-13, 18:51   #419
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Zenujaca historia, bo je taz nigdy nie klikalam.
Jaka historia?
Stary 2011-07-13, 18:56   #420
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Jaka historia?
No ze sprawa ogolnie zenujaca ze o kliki prosi ktos, kto sam nie klika.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości