Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-13, 12:23   #391
201610310857
Konto usunięte

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Ja, po odstawieniu miałam bardzo obfite krwawienia, lekarz przepisał mi lek przeciwkrwotoczny i brałam po ok.: 4 tabletek na dobę.

Teraz- znów wróciłam do tabletek, tylko innych.
Cóż, wiem, że szkodzą, ale nie wybaczyłabym sobie(a raczej rodzina), gdybym teraz zaszła w ciążę, plany, studia, dobra praca.
Poza tym, nie byłabym w stanie utrzymać w tej chwili takiej małej istotki, bo utrzymuje mnie mama, a ja się jeszcze uczę w szkole średniej.
Mam nadzieję, że za 2-3 lata całkiem odstawie tabletki.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 14:54   #392
mkasienka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez eelmirka Pokaż wiadomość
a jak długą zrobiłaś sobie przerwę? i jakie miałaś objawy - spadek wagi/wypadanie włosów/pogorszenie cery itp, coś zaobserwowałaś takiego?
nie bralam przez pol roku, i ani nie mialam zadnych objawow jak zaczelam brac tabletki i tak samo nic sie nie zmienilo jak przestalam

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Napisane przez aniasal Pokaż wiadomość
Kiedy rozpoczyna się branie tabl (nawet kolejny raz), do 3 opak. możliwe są plamienia i inne niespodzianki. Wróciłas do Cilestu? To trochę przestarzale piguły. Najmocniejsze (tyle ee co w Diane) na rynku, ja je brałam własnie ze wzgledu na wysoki poziom ee. Ogolnie lekarzae nie powinni juz przepisywac takich petard;/
nie wiem czy przestarzale ale napewno nie zawodne. Fakt mam 23 lata i dziecko w moim wieku to nie tragedia tym bardziej ze z moim chlopakiem jestem juz dwa lata prawie, ale jednak poki co wole sie bronic jak moge
mkasienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 15:38   #393
aniasal
Przyczajenie

Twój wybór Ja tylko chciałam powiedzieć że po co ładowac w siebie taką kupę hormonów skoro od dawna na rynku sa tabletki o niebo lżejsze czyt. im mniej teraz w siebie tego załadujemy tym mniej skutków ubocznych potem, tym lepiej dla żołądka i watroby, to nie cukierki, poza tym co bedzie jak wycofają Cilest? Kiedyś się to stanie bo to naprawdę stare tabl. i juz wielu podobnych nie ma na rynku. (np. ja zaczelam od najsilniejszych /glupota lekarza/ i teraz po latach brania mam problem z dopasowaniem tabl.) a poza tym cholera wie jak po latach brania takiej petardy zareaguje organizm kiedy bedziemy chcialy odstawic hormony. Zasada jest taka, z tym ze wiekszosc lekarzy jej nie stosuje czyt. gifty za przepisywanie danych tabl. od przedstawicieli farmac. (wiem cos o tym moj maz jest farmaceuta), zaczyna sie od mozliwie najslabszych tabletek. W razie potrzeby przechodzi sie na mocniejsze. To tak jakbys lykala 20 gripexow na dzien mimo ze wiesz ze pomogą ci 2... Tabletki najnowszej generacji dzialają tak samo jak stare. Sa mniej szkodliwe. Wiec nie wporwadzaj ludzi w blad sugerując ze Twoje są lepsze pod względem skutecznosci.

Edytowane przez aniasal
Czas edycji: 2010-11-13 o 15:40
aniasal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 16:15   #394
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Twój wybór Ja tylko chciałam powiedzieć że po co ładowac w siebie taką kupę hormonów skoro od dawna na rynku sa tabletki o niebo lżejsze czyt. im mniej teraz w siebie tego załadujemy tym mniej skutków ubocznych potem, tym lepiej dla żołądka i watroby, to nie cukierki, poza tym co bedzie jak wycofają Cilest? Kiedyś się to stanie bo to naprawdę stare tabl. i juz wielu podobnych nie ma na rynku. (np. ja zaczelam od najsilniejszych /glupota lekarza/ i teraz po latach brania mam problem z dopasowaniem tabl.) a poza tym cholera wie jak po latach brania takiej petardy zareaguje organizm kiedy bedziemy chcialy odstawic hormony. Zasada jest taka, z tym ze wiekszosc lekarzy jej nie stosuje czyt. gifty za przepisywanie danych tabl. od przedstawicieli farmac. (wiem cos o tym moj maz jest farmaceuta), zaczyna sie od mozliwie najslabszych tabletek. W razie potrzeby przechodzi sie na mocniejsze. To tak jakbys lykala 20 gripexow na dzien mimo ze wiesz ze pomogą ci 2... Tabletki najnowszej generacji dzialają tak samo jak stare. Sa mniej szkodliwe. Wiec nie wporwadzaj ludzi w blad sugerując ze Twoje są lepsze pod względem skutecznosci.
aniasal, nie zgodzę się z Tobą co do Cilestu. Są różne kobiety i każda ma inną gospodarkę hormonalną. Szczególnie dla tych z objawami androgenizacji wysoka zawartości EE jest korzystna, bo inaczej plamią czy odczuwają suchość w pochwie. Oprócz tego Cilest jest dobrym preparatem dla kobiet przed menopauzą bo łagodzi objawy okołomenopauzalne. Naprawdę stare tabletki tzw "bomby hormonalne" są już daaaawno wycofane.
Nowe (III i VI generacja) a stare tabletki (II) różnią się przede wszystkim składnikiem gestagennym. Progestageny starszej generacji mogą powodować androgenizację (trądzik, włoski itp) ale są dużo bezpieczniejsze dla żył. Mylisz się więc mówiąc, że te tabletki są szkodliwe. Wbrew pozorom mogą być mniej szkodliwe niż tzw nowoczesne. To co Ty głosisz są po prostu mity nie mające poparcia w faktach.

włoski, rośnijcie...
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 19:49   #395
aniasal
Przyczajenie

Jedynie wyrazilam swoje zdanie poparte doswiadczeniem. sama lykalam cilest i za kazdym raze musialam zamawiac w aptece... o czyms to swiadczy. odkad mialam problemy konsultowalam sie z innymi ginami niz moj i za kazdym razem zalamywali rece slyszac co lykam.
moja rozbudowana odp na poprzedni post byla podyktowana w glownej mierze sądem ze mocniejsze tabl lepiej chronia. to jest dopiero bzdura. tabl chronia nawet jak sa jak to sie mowi "za slabe" - nie trzymaja cyklu i plami sie. antykoncepcja dziala. co nie oznacza ze nie nalezy ich zmienic jezeli objaw utrzymuje sie dluzej niz 3 m.
pzodr

ps ja wciaz czekam na okres
Stary 2010-11-13, 20:33   #396
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Jedynie wyrazilam swoje zdanie poparte doswiadczeniem. sama lykalam cilest i za kazdym raze musialam zamawiac w aptece... o czyms to swiadczy. odkad mialam problemy konsultowalam sie z innymi ginami niz moj i za kazdym razem zalamywali rece slyszac co lykam.
moja rozbudowana odp na poprzedni post byla podyktowana w glownej mierze sądem ze mocniejsze tabl lepiej chronia. to jest dopiero bzdura. tabl chronia nawet jak sa jak to sie mowi "za slabe" - nie trzymaja cyklu i plami sie. antykoncepcja dziala. co nie oznacza ze nie nalezy ich zmienic jezeli objaw utrzymuje sie dluzej niz 3 m.
pzodr

ps ja wciaz czekam na okres
Cilest jest słabiej dostępny gdyż lekarze wolą przepisywać nowe, droższe tabletki z czego mają profity jak wiadomo.

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-11-13, 21:06   #397
Kasiarzynek
Zadomowienie

To chyba nie tylko u mnie dwa pierwsze normalne okresy wyglądały jakbym zarżnęła prosiaka.
Czekające dziewczyny - przyjdzie w najmniej spodziewanym momencie - jakaś długowyczekiwana impreza, czy wizyta u gina :P
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 21:16   #398
kkka
Przyczajenie

Biorę tabletki Microgynum21 od ponad 4 lat i nie zauważyłam u siebie skutków ubocznych. Raz z własnej inicjatywy postanowiłam zrobić przerwę i też nic się nie działo. Okres trochę się spóźniał na początku i tyle. Żadnej zmiany wagi. Reagują tak jak wcześniej na tabletki i zaczęłam brać te same.
kkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 21:40   #399
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
To chyba nie tylko u mnie dwa pierwsze normalne okresy wyglądały jakbym zarżnęła prosiaka.
Czekające dziewczyny - przyjdzie w najmniej spodziewanym momencie - jakaś długowyczekiwana impreza, czy wizyta u gina :P
albo romantyczny wieczór z ukochanym

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-11-13, 21:44   #400
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *moonlight eyes* Pokaż wiadomość
albo romantyczny wieczór z ukochanym
oo... I TO jest najbardziej prawdopodobne
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 22:29   #401
mkasienka
Przyczajenie

Cytat:
przepraszam ale w ktorym momencie napisalam ze sa lepsze pod wzgledem skutecznosci ?
bo wydaje mi sie ze napisalam tylko ze napewno sa niezawodne....
mkasienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 08:07   #402
aniasal
Przyczajenie

nie wiem czy przestarzale ale napewno nie zawodne. Fakt mam 23 lata i dziecko w moim wieku to nie tragedia tym bardziej ze z moim chlopakiem jestem juz dwa lata prawie, ale jednak poki co wole sie bronic jak moge [/QUOTE]

w domysle > bardziej ufam najmocniejszym

tabl to indywidualna sprawa, dzis jeanina uważana jest za końską dawkę...
Stary 2010-11-14, 19:15   #403
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:

tabl to indywidualna sprawa, dzis jeanina uważana jest za końską dawkę...
przez kogo?? czego Ty się naczytałaś??? zawiera tyle samo EE co Yasmin, Marvelon i masa innych pigułek. A dienogest (drugi składnik) to zupełnie inna substancja i nie da się jej porównać do innych tabletek z innym progestagenem. Minimalna dawka hamująca owulację to 1mg dienogestu a w Jeanine jest 2mg. Gdzie to bomba hormonalna ?
Naprawdę poczytaj trochę zanim coś napiszesz (z wiarygodnych źródeł).

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-11-15, 02:18   #404
Barbra85
Raczkowanie

GG do Barbra85

Witam dawno mnie tu nie bylo .
Postanowilam brac cilest do konca roku i nowy rok zaczne bez tabletek sledze forum i jestem przerazona tymi objawami po przerwaniu tabletek,bralam prawie 10 lat to sporo bez zadnej przerwyi teraz tego zaluje no i oczywiscie gumki wruca do lask-jak ja ich nie lubie

29.12.2009
02.10.2012
14.06.2014
Barbra85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 07:01   #405
monisia02
Zadomowienie

GG do monisia02

Hej. Biorę tabletki Rigevidon od roku i chciałam teraz zrobić przerwę. Czy 2-3 miesiące przerwy mogą być, czy lepiej zrobić taką do 6 m-cy? Chciałam robić sobie takie 2-3 miesięczne przerwy co jakiś rok, tylko się właśnie zastanawiam czy nie lepiej by było dłuższą...
monisia02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 07:21   #406
eelmirka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Barbra85 Pokaż wiadomość
Witam dawno mnie tu nie bylo .
Postanowilam brac cilest do konca roku i nowy rok zaczne bez tabletek sledze forum i jestem przerazona tymi objawami po przerwaniu tabletek,bralam prawie 10 lat to sporo bez zadnej przerwyi teraz tego zaluje no i oczywiscie gumki wruca do lask-jak ja ich nie lubie
Twój lekarz pozwolił Ci brać tabletki 10 lat bez przerwy??

Cytat:
Napisane przez monisia02 Pokaż wiadomość
Hej. Biorę tabletki Rigevidon od roku i chciałam teraz zrobić przerwę. Czy 2-3 miesiące przerwy mogą być, czy lepiej zrobić taką do 6 m-cy? Chciałam robić sobie takie 2-3 miesięczne przerwy co jakiś rok, tylko się właśnie zastanawiam czy nie lepiej by było dłuższą...
lepiej rzadziej a dłużej. Przerwa musi trwać przynajmniej 3 regularne cykle. Częste krótkie przerwy rozstroją Ci organizm

jesteś pewna że Rigevidon to najlepsze rozwiązanie? Rigevidon to wg mnie przeżytek
eelmirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 10:34   #407
aniasal
Przyczajenie

na mnie chyba tez przyszla pora, chyba bo juz dzieje sie cos wiecej niz lekkie plamionko z rana, nie ma tez tak jak bylo na tabl ze bylam pewna ze to okres, wiec moze to wstep, ale czuje sie jakoby to bylo to. 30 dzien cyklu
Stary 2010-11-15, 12:03   #408
oliwia1976
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez *moonlight eyes* Pokaż wiadomość
ja liczyłam od pierwszego dnia krwawienia z odstawienia

ja marzę o takiej niehormonalnej wkładce. Niestety mam problemy z nieregularnymi miesiączkami i obawiam się, że żaden lekarz mi nie włoży spirali zanim moja gospodarka hormonalna się nie ustabilizuje, a to pewnie się nie stanie szybko o ile w ogóle. Bardzo żałuję chwili w której sięgnęłam pierwszy raz po tabletki
nie przejmuj się nieregularnym cyklem!ja także mam ten problem, właśnie odebrałam wyniki badań hormonalnych i okazało się, że wszystko jest ok. jeśli mogę sobie pozwolić na radę-idź proszę do ginekologa, może Twoje przypuszczenia są zupełnie bezpodstawne!nic nie słyszałam aby to było przeszkodą w założeniu wkładki, choć może oczywiście się mylę. trzymam kciuki-na pewno wszystko będzie dobrze
oliwia1976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 16:19   #409
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oliwia1976 Pokaż wiadomość
nie przejmuj się nieregularnym cyklem!ja także mam ten problem, właśnie odebrałam wyniki badań hormonalnych i okazało się, że wszystko jest ok. jeśli mogę sobie pozwolić na radę-idź proszę do ginekologa, może Twoje przypuszczenia są zupełnie bezpodstawne!nic nie słyszałam aby to było przeszkodą w założeniu wkładki, choć może oczywiście się mylę. trzymam kciuki-na pewno wszystko będzie dobrze
właśnie moja sytuacja nie jest taka prosta po odstawieniu pigułek miałam problemy z cyklem baaardzo długo, trafiłam na badania do szpitala i okazało się, że są zmiany w endometrium (patologiczny rozrost) i jajniki powiększone z licznymi pęcherzykami. I moje wyniki z krwi też nie były ok. Musiałam wrócić do pigułek ale teraz po ponad 1,5 roku odstawiłam bo mam dość. Ale nie sądzę żeby jakiś odpowiedzialny lekarz mi włożył wkładkę póki co

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-11-15, 16:49   #410
alina558
Przyczajenie

Hej Dziewczyny
Mam pytanie, otóż jakieś 2 tyg temu odstawilam tabletki (Kontracept) po 1,5 roku brania, i jedyne co mnie niepokoi to , to że mam bardzo obfity śluz lekko różowy tak jakby był z małą domieszką krwi. Czy ten objaw jest normalny?
alina558 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 17:36   #411
Zussska
Zakorzenienie

Lekarka przepisała mi tabsy w celu wyregulowania okresu. Czy nie podziałają odwrotnie? Okres będzie regularny podczas brania, a później już nie wiadomo?
Nie wiem, czy jest sens je brać.
Stary 2010-11-15, 18:50   #412
aniasal
Przyczajenie

tak jest!! slabszy niz na tabl /jak narazie/ ale jest;D
Stary 2010-11-15, 19:26   #413
monisia02
Zadomowienie

GG do monisia02

Cytat:
Napisane przez eelmirka Pokaż wiadomość
Twój lekarz pozwolił Ci brać tabletki 10 lat bez przerwy??

lepiej rzadziej a dłużej. Przerwa musi trwać przynajmniej 3 regularne cykle. Częste krótkie przerwy rozstroją Ci organizm

jesteś pewna że Rigevidon to najlepsze rozwiązanie? Rigevidon to wg mnie przeżytek
czyli lepiej, jeśli zrobie ok 6m-cy.

Sama nie wiem czy najlepsze, ale mi gin takie przepisala. Po przerwie może przejdę na inne. W sumie te mi pasowały, nie miałam skutkow ubocznych, wpadki nie było i nie są drogie.
monisia02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 19:32   #414
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zussska Pokaż wiadomość
Lekarka przepisała mi tabsy w celu wyregulowania okresu. Czy nie podziałają odwrotnie? Okres będzie regularny podczas brania, a później już nie wiadomo?
Nie wiem, czy jest sens je brać.
prawdopodobnie tak będzie. Masz bardzo nieregularne cykle? Cysty na jajnikach, powiększone jajniki?

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-11-15, 19:59   #415
Zussska
Zakorzenienie

moonlight eyes podczas usg nic nieprawidłowego nie znalazła.
No tak od 28 - 35 dni.
W wakacje to było nawet 17. Więc data miesiączki jest totalną tajemnicą.
Mam lekką niedowagę, ale nie uważam, by mogło to aż tak wpłynąc na miesiączkę.
Stary 2010-11-15, 20:14   #416
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
moonlight eyes podczas usg nic nieprawidłowego nie znalazła.
No tak od 28 - 35 dni.
W wakacje to było nawet 17. Więc data miesiączki jest totalną tajemnicą.
Mam lekką niedowagę, ale nie uważam, by mogło to aż tak wpłynąc na miesiączkę.
jeśli usg jest ok to tak naprawdę pigułki nie są koniecznością. Co innego gdybyś miała torbiele czy inne problemy. Cykle do 35 dni mieszczą się w normie. Ile masz lat?

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-11-15, 20:37   #417
Zussska
Zakorzenienie

17, miesiączkuję od 4 lat
Stary 2010-11-15, 21:28   #418
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
17, miesiączkuję od 4 lat
oj, to na pewno nie daj się namówić na tabletki będzie więcej szkody niż pożytku. Jesteś jeszcze młoda, cykl 35 dni to żadna patologia, jeśli usg jest dobre. To tzw. "uregulowanie cyklu" to bzdura, bo potem jest najczęściej o wiele gorzej. Nie daj się na to nabrać. Ciekawe czym kieruje się lekarz oferujący w takiej sytuacji leki hormonalne bo na pewno nie dobrem pacjentki. No chyba, że zależy Ci jeszcze na antykoncepcji.

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-11-16, 10:40   #419
aniasal
Przyczajenie

No ja juz okresuje na całego
Stary 2010-11-16, 12:26   #420
Barbra85
Raczkowanie

GG do Barbra85

Moja lekarka powiedziała ,jeżeli nie mam problemów z wątrobą i badania są ok to nie muszę robić przerwy,podobno oni(lekarze)znają się na tym.

29.12.2009
02.10.2012
14.06.2014
Barbra85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości