|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Ja, po odstawieniu miałam bardzo obfite krwawienia, lekarz przepisał mi lek przeciwkrwotoczny i brałam po ok.: 4 tabletek na dobę.
Teraz- znów wróciłam do tabletek, tylko innych. Cóż, wiem, że szkodzą, ale nie wybaczyłabym sobie(a raczej rodzina), gdybym teraz zaszła w ciążę, plany, studia, dobra praca. Poza tym, nie byłabym w stanie utrzymać w tej chwili takiej małej istotki, bo utrzymuje mnie mama, a ja się jeszcze uczę w szkole średniej. Mam nadzieję, że za 2-3 lata całkiem odstawie tabletki. |
|
|
|
#392 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#393 |
|
Przyczajenie
|
Twój wybór
Ja tylko chciałam powiedzieć że po co ładowac w siebie taką kupę hormonów skoro od dawna na rynku sa tabletki o niebo lżejsze czyt. im mniej teraz w siebie tego załadujemy tym mniej skutków ubocznych potem, tym lepiej dla żołądka i watroby, to nie cukierki, poza tym co bedzie jak wycofają Cilest? Kiedyś się to stanie bo to naprawdę stare tabl. i juz wielu podobnych nie ma na rynku. (np. ja zaczelam od najsilniejszych /glupota lekarza/ i teraz po latach brania mam problem z dopasowaniem tabl.) a poza tym cholera wie jak po latach brania takiej petardy zareaguje organizm kiedy bedziemy chcialy odstawic hormony. Zasada jest taka, z tym ze wiekszosc lekarzy jej nie stosuje czyt. gifty za przepisywanie danych tabl. od przedstawicieli farmac. (wiem cos o tym moj maz jest farmaceuta), zaczyna sie od mozliwie najslabszych tabletek. W razie potrzeby przechodzi sie na mocniejsze. To tak jakbys lykala 20 gripexow na dzien mimo ze wiesz ze pomogą ci 2... Tabletki najnowszej generacji dzialają tak samo jak stare. Sa mniej szkodliwe. Wiec nie wporwadzaj ludzi w blad sugerując ze Twoje są lepsze pod względem skutecznosci.
Edytowane przez aniasal Czas edycji: 2010-11-13 o 15:40 |
|
|
|
#394 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nowe (III i VI generacja) a stare tabletki (II) różnią się przede wszystkim składnikiem gestagennym. Progestageny starszej generacji mogą powodować androgenizację (trądzik, włoski itp) ale są dużo bezpieczniejsze dla żył. Mylisz się więc mówiąc, że te tabletki są szkodliwe. Wbrew pozorom mogą być mniej szkodliwe niż tzw nowoczesne. To co Ty głosisz są po prostu mity nie mające poparcia w faktach.
|
|
|
#395 |
|
Przyczajenie
|
Jedynie wyrazilam swoje zdanie poparte doswiadczeniem. sama lykalam cilest i za kazdym raze musialam zamawiac w aptece... o czyms to swiadczy. odkad mialam problemy konsultowalam sie z innymi ginami niz moj i za kazdym razem zalamywali rece slyszac co lykam.
moja rozbudowana odp na poprzedni post byla podyktowana w glownej mierze sądem ze mocniejsze tabl lepiej chronia. to jest dopiero bzdura. tabl chronia nawet jak sa jak to sie mowi "za slabe" - nie trzymaja cyklu i plami sie. antykoncepcja dziala. co nie oznacza ze nie nalezy ich zmienic jezeli objaw utrzymuje sie dluzej niz 3 m. pzodr ps ja wciaz czekam na okres
|
|
|
|
#396 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#397 |
|
Zadomowienie
|
To chyba nie tylko u mnie dwa pierwsze normalne okresy wyglądały jakbym zarżnęła prosiaka.
![]() Czekające dziewczyny - przyjdzie w najmniej spodziewanym momencie - jakaś długowyczekiwana impreza, czy wizyta u gina :P |
|
|
|
#398 |
|
Przyczajenie
|
Biorę tabletki Microgynum21 od ponad 4 lat i nie zauważyłam u siebie skutków ubocznych. Raz z własnej inicjatywy postanowiłam zrobić przerwę i też nic się nie działo. Okres trochę się spóźniał na początku i tyle. Żadnej zmiany wagi. Reagują tak jak wcześniej na tabletki i zaczęłam brać te same.
|
|
|
|
#399 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#400 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#401 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
bo wydaje mi sie ze napisalam tylko ze napewno sa niezawodne.... |
|
|
|
|
#402 |
|
Przyczajenie
|
nie wiem czy przestarzale ale napewno nie zawodne. Fakt mam 23 lata i dziecko w moim wieku to nie tragedia tym bardziej ze z moim chlopakiem jestem juz dwa lata prawie, ale jednak poki co wole sie bronic jak moge
[/QUOTE]w domysle > bardziej ufam najmocniejszym tabl to indywidualna sprawa, dzis jeanina uważana jest za końską dawkę... |
|
|
|
#403 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Naprawdę poczytaj trochę zanim coś napiszesz (z wiarygodnych źródeł).
|
|
|
#404 |
|
Raczkowanie
|
Witam dawno mnie tu nie bylo
.Postanowilam brac cilest do konca roku i nowy rok zaczne bez tabletek sledze forum i jestem przerazona tymi objawami po przerwaniu tabletek,bralam prawie 10 lat to sporo bez zadnej przerwy i teraz tego zaluje no i oczywiscie gumki wruca do lask-jak ja ich nie lubie
|
#405 |
|
Zadomowienie
|
Hej. Biorę tabletki Rigevidon od roku i chciałam teraz zrobić przerwę. Czy 2-3 miesiące przerwy mogą być, czy lepiej zrobić taką do 6 m-cy? Chciałam robić sobie takie 2-3 miesięczne przerwy co jakiś rok, tylko się właśnie zastanawiam czy nie lepiej by było dłuższą...
|
|
|
|
#406 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jesteś pewna że Rigevidon to najlepsze rozwiązanie? Rigevidon to wg mnie przeżytek |
||
|
|
|
#407 |
|
Przyczajenie
|
na mnie chyba tez przyszla pora, chyba bo juz dzieje sie cos wiecej niz lekkie plamionko z rana, nie ma tez tak jak bylo na tabl ze bylam pewna ze to okres, wiec moze to wstep, ale czuje sie jakoby to bylo to. 30 dzien cyklu
|
|
|
|
#408 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#409 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po odstawieniu pigułek miałam problemy z cyklem baaardzo długo, trafiłam na badania do szpitala i okazało się, że są zmiany w endometrium (patologiczny rozrost) i jajniki powiększone z licznymi pęcherzykami. I moje wyniki z krwi też nie były ok. Musiałam wrócić do pigułek ale teraz po ponad 1,5 roku odstawiłam bo mam dość. Ale nie sądzę żeby jakiś odpowiedzialny lekarz mi włożył wkładkę póki co
|
|
|
#410 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny
Mam pytanie, otóż jakieś 2 tyg temu odstawilam tabletki (Kontracept) po 1,5 roku brania, i jedyne co mnie niepokoi to , to że mam bardzo obfity śluz lekko różowy tak jakby był z małą domieszką krwi. Czy ten objaw jest normalny? |
|
|
|
#411 |
|
Zakorzenienie
|
Lekarka przepisała mi tabsy w celu wyregulowania okresu. Czy nie podziałają odwrotnie? Okres będzie regularny podczas brania, a później już nie wiadomo?
Nie wiem, czy jest sens je brać.
|
#412 |
|
Przyczajenie
|
tak jest!! slabszy niz na tabl /jak narazie/ ale jest;D
|
|
|
|
#413 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama nie wiem czy najlepsze, ale mi gin takie przepisala. Po przerwie może przejdę na inne. W sumie te mi pasowały, nie miałam skutkow ubocznych, wpadki nie było i nie są drogie. |
|
|
|
|
#414 |
|
Raczkowanie
|
prawdopodobnie tak będzie. Masz bardzo nieregularne cykle? Cysty na jajnikach, powiększone jajniki?
|
|
#415 |
|
Zakorzenienie
|
moonlight eyes podczas usg nic nieprawidłowego nie znalazła.
No tak od 28 - 35 dni. W wakacje to było nawet 17. Więc data miesiączki jest totalną tajemnicą. Mam lekką niedowagę, ale nie uważam, by mogło to aż tak wpłynąc na miesiączkę.
|
#416 |
|
Raczkowanie
|
jeśli usg jest ok to tak naprawdę pigułki nie są koniecznością. Co innego gdybyś miała torbiele czy inne problemy. Cykle do 35 dni mieszczą się w normie. Ile masz lat?
|
|
#418 |
|
Raczkowanie
|
oj, to na pewno nie daj się namówić na tabletki
|
|
#419 |
|
Przyczajenie
|
No ja juz okresuje na całego
|
|
|
|
#420 |
|
Raczkowanie
|
Moja lekarka powiedziała ,jeżeli nie mam problemów z wątrobą i badania są ok to nie muszę robić przerwy,podobno oni(lekarze)znają się na tym.
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.

i teraz tego zaluje no i oczywiscie gumki wruca do lask-jak ja ich nie lubie
02.10.2012
14.06.2014