![]() |
#391 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() PRZEPYSZNE! ;D ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Przyczajenie
|
Zdaje się że nikt nie wspominał o tej technice (właściwie wpadła mi do głowy kiedyś w czasie eksperymentów kuchennych i korzystam z niej do dziś)... A do piersi z kurczaka nadaje się idealnie.
Do rzeczy, a rzecz o smażeniu: Zamiast smażyć pierś na oliwie czy oleju, polecam Wam serdecznie taką modyfikację (szczególnie dobrze robi w kuchni chińskiej, tajskiej czy hinduskiej) Olej do smażenia mieszamy (mniej więcej 1:1) z masłem orzechowym, koniecznie w wersji smooth (bez kawałeczków orzechów) i na takim ustrojstwie smażymy piersi. Korzyści: - niesamowicie soczyste mięso w środku, nawet przy zarumienieniu od zewnątrz (masło orzechowe z olejem wrze w niższej niż sam olej temperaturze) - dodatkowa delikatna nuta orzeszkowa w smaku potrawy (genialnie dopasowuje się do warzyw usmażownych w grubych kawałkach na ostro) Trzeba tylko uważać żeby tłuszcz się nam nie przypalił...no i do "cięższych" mięs nie za bardzo się nadaje. Smacznego ![]()
![]() |
#394 |
Raczkowanie
|
piersi nie jest wcale tak latwo przygotowac by nie byly suche a wilgotne. podstawa jest dobre maslo czy olej oraz dobra marynata i czas marynowania ale praktyka czyni mistrzem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
Perfumoholik z wyboru
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Robię też wersję z curry, ze serem (zetrzeć dobry ser żółty do podgrzewanej śmietany, tak by się roztopił a później do kurczaka) Do 'risotto' też genialnie pasują boczniaki w tym sosie śmietanowo czosnokwym ![]()
![]() |
![]() |
#398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
Z piersi z kurczaka ostatnio robię tylko Garam masala z ryżem, który najpierw gotuję, a następnie smażę.
Ponadto kawałki piersi obtaczam w gęstym cieście naleśnikowym na ostro i na głęboki tłuszcz, wychodzą przepyszne nugetsy ![]() Ewentualnie panierka z Kamisa Złoty Kurczak i normalnie jak schabowe ![]() Teraz spróbuję pobawić się w rolady i de'volaye ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Zakorzenienie
|
to chyba będzie mój ulubiony wątek ponieważ i ja i tż uwielbiamy praktycznie tylko filety z kurczaka, myślę , że na pierwszy ogień pójdzie coś z ananasem bo bardzo intryguje mnie to połączenie smaków. Oczywiście jak mój plan dojdzie do skutku to dam znać
![]() ![]()
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam - POLECAM
![]() pyszotka do ryżu ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | ||
Zakorzenienie
|
Przepis na 2 porcje: - podwójna pierś kurczaka - 4 połówki suszonych pomidorów marynowanych w oliwie - 5 dag fety - 1/4 pęczka natki - 1/4 pęczka bazylii lub pesto - 4 plasterki wędzonego boczku lub szynki szwarzwaldzkiej - 10 dag pomidorków koktajlowych - 2 duże ziemniaki - 4 łyżki masła - suszone oregano - sól - pieprz Sposób wykonania: 1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, pokrój w plastry. Foremką do ciastek wytnij z ziemniaków serca. 2. Pierś kurczaka opłucz, przekrój na pół, usuń polędwiczki. Mięso przykryj folią spożywczą i rozbij na cienkie kotlety. Środek obłóż połową posiekanych ziół, wymieszanych z fetą, oregano i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp paskami suszonych pomidorów, zawiń tworząc roladkę. Owiń w boczek lub szynkę szwarcwaldzka zepnij wykałaczkami. Ułóż na blasze i piecz 30 min w temp. 200 st. 3. Na połowie masła uduś przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dopraw oregano, solą i pieprzem. Na reszcie masła szybko przesmaż resztę posiekanych ziół, dodaj ziemniaki, oprósz pieprzem i delikatnie podgrzej. Mięso pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i duszonymi pomidorkami. Smacznego!!!
![]() |
![]() |
#403 |
Konto usunięte
|
Super wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Zadomowienie
|
O matko. UWIELBIAM. Heroizmem z mojej strony jest to, że nie jem kurczaka codziennie, a kilka razy w miesiącu-myślę o tych wszystkich hormonach i całej tej chemii, którą za życia kurczęta są szprycowane.
Moje kurczakowe klasyki: ![]() ![]() ![]() -pierś kurczaka, -wino mirin, -słodki sos sojowy, -sos sojowy jasny. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki, włożyć do małej miski, zalać winem mirin i sosem sojowym (proporcje wina i sosu zależą od gustu, u mnie około 3:1)-kurczak nie musi w tym pływać, wystarczy po kilka stołowych łyżek. Sosu sojowego jasnego można opcjonalnie dodać około pół łyżki. Całość przykryć, wstawić do lodówki na przynajmniej 24h (optymalnie-48h). Przełożyć wraz z marynatą na lekko podgrzaną patelnię bez tłuszczu, odrobinę podlać wodą (2-3 łyżki), podczas smażenia, jeżeli kurczak wchłonie płyny, podlewać winem mirin i sosem. Generalnie-sosy sojowe są słone, sos sojowy słodki-jest bardzo słodki i bardzo aromatyczny. Żeby dokwasić całość, można dodać nieco octu ryżowego. ![]() Żeby wyszły dobre, marynuję przed smażeniem około dobę w miodzie lub syropie klonowym, odrobinie wina albo w czymś innym, w zależności od aktualnego kaprysu. Obtaczam w mące, jajku i pokruszonych (BARDZO DROBNO!!!) płatkach kukurydzianych-wtedy są bardziej chrupiące. Podaję ze słodkim sosem chili (takim do sajgonek) ![]() pierś myję, kroję, wrzucam na patelnię z odrobiną masła, podlewam obficie białym winem, solę, dodaję ziół prowansalskich, smażę-voila. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
wlasnie dzisiaj robie kurczaka w marynacie z jogurtu+ carry+ chili+ garam masala, kumin. I podaje z ryzem. proste, szybkie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#406 |
Zadomowienie
|
Kurczak z ryżem
2.jpg http://fresh-temptation.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
nosferatku,czy jest taka mieszanka ziół prowansalskich z lawendą do kupienia?Czy to Twoja kompozycja?
![]() Potwierdzam,że kurczak plus zupa cebulowa Knorra to super połączenie. Ja ten przepis podłapałam od cioci-ona tak robi udka z kurczaka,no smak sosu nieporównywalny z niczym i nie do odtworzenia ze świeżych składników.Ja nie lubię stosować w kuchni jakiś "gotowców",ale po zjedzeniu tego kurczaka moim obowiązkowym zakupem w markecie była zupa cebulowa Knorra ![]() A ja,jak chcę,żeby było wykwintnie,to robię wszelkiego rodzaju roladki z fileta.Do środka ładuje farsz z tego,co mam w lodówce.Najlepszy jest ze szpinakiem,czosnkiem i fetą lub zamiast szpinaku-pomidorki suszone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Przyczajenie
|
Pomysły na piersi z kurczaka
Najchętniej w domu jemy piersi z kurczaka, a mi się już skończyły pomysły
![]() Może ktoś z Was podsunie mi jakiś dobry przepis na piersi ? Ja już wykorzystałam i może ja komuś podsunę : Piersi w panierce zwykłej, ze słonecznikami,płatkami,ch ipsami,kokosem,w samej mące z jajkiem, w cieście naleśnikowym, w papirusie,w marynacie z kostek drobiowych, same z przyprawami na patelni bez tłuszczu + duszone pieczarki z cebulką,w postaci gyrosa,z piekarnika z majonezem+ketchupem+porem ,z sosem pieczarkowym, w formie kotlecików i pewnie by się coś jeszcze znalazło. Jak jeszcze przyrządzacie filety żeby były smaczne? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomysły na piersi z kurczaka
moja mama dzisiaj kupiła pomysł na. zupa tajska z piersia z kurczaka z mlekiem kokosowym. ale mozna samemu pokombinowac bez gotowcow i zrobic taka zupę.
i ja robie potrawke kurczak w sosie slodko-kwasnym jako dodatek do ryzu ale zwykle jemy go samego. albo jako jeden ze skladników do tart lub pizzy, tortille
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomysły na piersi z kurczaka
Ja ostatnio zamarynowalam w occie balsamicznym plus sól i pieprz. Wyszly calkiem fajnie, bardzo miekkie i soczyste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Zakorzenienie
|
Ja do marynowania filetów zawsze używam soku z cytryny plus posiekany czosnek plus sól-pycha! I wcale nie jest kwaśne,po prostu cytryna świetnie wydobywa smak kurczaka.Polecam przy pieczeniu kawałków kurczaka obłożyć go kawałakmi cytryny (plus świeży tymianek najlepiej-to juz będzie miodzio po prostu) albo piekąc kurczaka w całości do "dupki": włożyć całą cytrynę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
robię często, polecam szczerze, czasem dodaję jeszcze szpinak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 |
Zakorzenienie
|
W curry z ryzem jest dobre
![]()
![]() |
#415 |
Przyczajenie
|
Ogólnie pierś z kurczaka to ostateczność. Jest to po prostu szybkie danie. Czasem niektórym smakuje ale wartości to nie ma żadnych.
![]() |
#416 |
amor vincit omnia
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Filety z kurczaka i indyka są jednymi z najbardziej bogatych w białko mięs-a przy tym zawierają bardzo mało cholesterolu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
Zadomowienie
|
A ja polecam pierś z kurczaka z serkiem almette
![]() Pierś naciąć w środku aby powstały kieszonki (można tż odrobinę rozbić, ale niekoniecznie) Przyprawić solą, czosnkiem i przyprawa do kurczaka i odstawić na min 20min do lodówki. Nadziać kieszonki serkiem i spiąć piers wykałączkami, zapiec w filii posmarowanej odrobina oleju ok 30min w 180stopniach. Smacznego! ![]() (Podobno w platkach kukurydzianych jest jeszcze lepsze, ale nie zdążyłam jescze wypróbować ![]()
![]() |
#419 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja mam takie pytanie: czy znacie dobry przepis na kurczaka w sosie chińskim i w sosie szpinakowym?
Ostatnio jadłam takie na studiach i były rewelacyjne. Mięso było chyba duszone, nie smażone bo miało taką konsystencję, w sensie że było lekko suche ![]() ![]() A nie chcę gotowych proszków tylko coś w miarę dietetycznego. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.