|
|
#391 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Z iloma ludźmi...
I need your love http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvsmirnrv7.png Moje Serduszko bije już http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqkrhm8md636fk.png Edytowane przez __Fallen Angel__ Czas edycji: 2011-08-25 o 16:03 |
|
|
|
|
#392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S. co z kraj, co za ciemnogród. Jak ludzie myślą, że HIV można złapać tylko podczas seksu to nic dziwnego, że niektórzy nie wiedzą czy są chorzy czy nie. |
|
|
|
|
|
#393 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Nie no, to akurat przesadzone argumenty, bo większa ilość stosunków z przypadkowymi partnerami to większe prawdopodobieństwo złapania czegoś.
Wystarczy że pielęgniarka dotknie igłą czegoś i nie zauważy... Prawdopodobieństwo jest bardzo, bardzo małe.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2011-08-25 o 16:17 Powód: literówka |
|
|
|
|
#394 |
|
Rozeznanie
|
Czegoś, czyli "świeżej krwi" kogoś z solidnym HIVem? No to faktycznie - dzień jak co dzień
Osobiście zgadzam się z przedmówczynią i uważam, że stosowanie argumentów i porównań z kosmetyczką, fryzjerem i pobieraniem krwi kojarzy się z retoryką Radio Maryja.
|
|
|
|
|
#395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uważam,że ryzyko osoby sypiającej zwieloma partnerami w prezerwatywie jest takie samo,jak żony,która ma jednego męża,jednak ten mąż skusił się raz na skok w bok bez gumy,lub porównywalnie z zabiegami medycznymi |
|
|
|
|
|
#396 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Mi raczej chodziło o to, że i tu jest ryzyko i tu, ale do fryzjera, lekarza chodzić - to jest konieczność, a przypadkowo się seksować - nie.
|
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#398 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- No dobra, nie trzeba. Do lekarza też- można umrzeć. Nie sięgajmy granic absurdu.
|
|
|
#399 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#400 |
|
Rozeznanie
|
Mówiliśmy o zakażeniu HIV, z tego co pamiętam. A to raczej nie ma wiele wspólnego z bakteriami na stołku pani pielęgniarki.
TmargoT - nie kojarzę tej afery, ale jeśli chodzi o pobieranie krwi, to one te rękawiczki mają raczej po to, żeby chronić siebie, a nie pacjenta. Zresztą z tego co mi się wydaje, to w ogóle rękawiczki do takich rzeczy to są takie zwykłe, z pudełka z rękawiczkami, a nie specjalnie pakowane sterylne. A poza tym - oczywiście możesz sobie uważać, że ryzyko skoku w bok bez gumy jest porównywalne z zabiegami medycznymi (dowolnymi!), ale, całe szczęście, nie masz absolutnie racji. |
|
|
|
|
#401 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. No HIV to raczej ze strzykawki pielęgniarki trudno się zarazić.---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
|
|
|
#402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a zarażeni pacjenci żółtaczką poddający się dializie,też nie slyszałaś? http://info.wyborcza.pl/temat/wyborcza/żółtaczką Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-08-25 o 17:26 |
|
|
|
|
|
#403 |
|
Rozeznanie
|
No słyszałem - owszem - koszmar. Niedochowanie procedur, kilka czy kilkanaście osób zakażonych WZW C. To jednak duuuuużo duuuużo mniej, niż tych od skoków w bok (a ciągle mamy w pamięci HIV i pobieranie krwi,prawda?). A co do wirusa, stołka i bakterii, to chyba coś kręcisz
|
|
|
|
|
#404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#405 |
|
Rozeznanie
|
Myślę, że z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę napisać, że przeczytałem o tym ze sto razy więcej niż Ty
![]() Ale człowiek uczy się całe życie, więc proszę - powiedz mi, gdzie jest napisane, że HIV przenosi się przez bakterie na stołku. |
|
|
|
|
#406 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba czytasz to co chcesz czytać.mówiliśmy o pobieraniu krwi z gabinecie pielęgniarskim ![]() nie wiem,czy twoja wiedza z netu może sie równać mojemu wykształceniu medycznemu ![]() ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#407 |
|
Rozeznanie
|
Jesteś lekarką?
|
|
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#409 |
|
Rozeznanie
|
No ja nie. A Ty?
|
|
|
|
|
#410 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#411 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ale pochwal się tym wykształceniem medycznym. Gdzie uczą, że ryzyko przy pobieraniu krwi, czy nawet zabiegach jest takie, jak przy przygodnym seksie? Na jakiej uczelni? Na jakiej specjalizacji? |
|
|
|
|
|
#412 | ||
|
po drugiej stronie szafy
|
"Przenoszenie HIV, ale też i innych drobnoustrojów występujących we krwi przez niedostatecznie sterylny, często używany wielokrotnie sprzęt do iniekcji, zdarza się ciągle w wielu krajach rozwijających się. Według szacunków WHO pracownicy służby zdrowia i uzdrawiacze używali wielokrotnie niesterylizowanych strzykawek do ponad 6,6 miliardów iniekcji (na ponad 16,7 miliardów dokonywanych iniekcji w krajach rozwijających się), co spowodowało przeniesienie HBV na 21 mln pacjentów, HCV na 2 mln, a HIV na 260 000 osób."
"W literaturze medycznej opisano dotąd trzy przypadki prawdopodobnego przeniesienia HIV z lekarza na pacjenta." "Średnie ryzyko zakażenia w następstwie skaleczenia (zakłucia) narzędziem zanieczyszczonym zakażoną HIV krwią wynosi 0,32%, a wskutek kontaktu błon śluzowych z zakażoną krwią 0,03%." (źródło - www.aids.gov.pl) Wiadomo, że to niewielki ułamek, ale jest, niestety... ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#413 |
|
Rozeznanie
|
Zaraz zaraz. Może to ja nie doczytałem, ale uznałem, że chodzi raczej o polskie warunki. Więc, po pierwsze - TmargoT napisała, że można się zakazić przy pobieraniu krwi. Po drugie napisała, że każda bakteria,czy wirus znajdujący się we krwi ma styczność ze "stołkiem" pielęgniarki. Nawet biorąc pod uwagę cudzysłów jest to tak absurdalne stwierdzenie, że aż nie chce się wierzyć, że może coś takiego napisać lekarka.
A co do posta, który zacytowałaś i tego, co cytowałaś z wiki czy czegoś - to wcale nie znaczy, że ryzyko ze skokiem w bok i zabiegiem jest porównywalne. A nie jest
|
|
|
|
|
#414 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Dane są ogólne, wybacz że nie sięgnęłam po wyłącznie polskie statystyki. TmargoT napisała słusznie - można się zarazić przy pobieraniu krwi. Jest to ułamek procentowy, ale można. Po drugie - na meblach, posadzkach, ścianach szpitalnych rozwija się cały arsenał broni biologicznej i to wiadomo od zawsze. Polskie (i nie tylko) szpitale to jedne z najtrudniejszych miejsc do wyleczenia niestety, łapanie takiego gronkowca nie wiadomo skąd jest szpitalną normą. Pamiętam jak kiedyś pulmonolog uparł się, żeby mnie nie kłaść na oddziale - "przyszłaś z zapaleniem płuc, wyjdziesz z gruźlicą i paroma ciekawymi bakteriami, po co ci to". Nie cytowałam wikipedii, tylko stronę krajowego centrum do spraw AIDS. Ryzyko ze skokiem w bok i zabiegiem nie jest porównywalne, ale nie zauważyłam takiego porównania. Dziewczyny po prostu napisały, że podczas zabiegu też można się zarazić, nie pisały że ryzyko jest identyczne. Natomiast TmargoT porównywała coś innego
|
|
|
|
#415 |
|
Raczkowanie
|
1. 1
2. 0 3.0 4.0 5.0 Fajnie jest być brzydkim, nie ma co
|
|
|
#416 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja też jestem brzydka, a bilans mam NIECO inny
Tak więc to nie kwestia urody
|
|
|
#417 |
|
Raczkowanie
|
Musi chodzić o to...Ale nie robię offtopu bo to dużo wyjaśniania
|
|
|
#418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#419 | |
|
Rozeznanie
|
Tu:
Cytat:
elvegirl - nie można się zarazić w tym kraju przy pobieraniu krwi w nawet najbrudniejszym gabinecie zabiegowym. Naprawdę. To jest szczyt absurdu, już prędzej rozmazując pluskwę na ścianie. Igieł używa się tylko jednorazowo - one są tak tanie, że nikt by na nich nie oszczędzał (kto nastrzykiwał arbuza, ten wie ). A liczenie na plamę krwi, w którą pacnie igła zanim się ją użyje jest właśnie tym absurdem. Tak patrząc można się zarazić klepiąc w klawiaturę. TmargoT - to jak jest w końcu z Twoim medycznym wykształceniem? |
|
|
|
|
|
#420 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.

. No HIV to raczej ze strzykawki pielęgniarki trudno się zarazić.

.