Co nadaje się na REDUKCJĘ? cz.II - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-22, 08:07   #391
martiwera
martiwera

Dot.: Co nadaje się na REDUKCJĘ? cz.II

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
No właśnie, ale jest też spora różnica w "różnych kukurydzach". Np Dawtona standardowa (tańsza) ma 24g węglowodanów a Dawtona Gold (droższa, bez dodatku cukru niby) ma 11g. Innych nie sprawdzałam
czyli ogółem lepiej odstawić?
martiwera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 09:55   #392
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martiwera Pokaż wiadomość
Myślę, że nie 'odstawić' a 'ograniczyć' (może nie od razu całą puszkę ) i oczywiście wliczyć w ilość pochłanianych dziennie węglowodanów. Oczywiście staraj się wybierać kukurydze dobrej jakości i właśnie nie dosładzaną
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 10:20   #393
kubek100
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martiwera Pokaż wiadomość
Zajrzyj do dzienniczka diety i sprawdź zbilansowanie swojego jadłospisu.

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Nie skupiaj się na liczeniu kalorii, ale sprawdź jaki bilans ma Twoja dieta.
kubek100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 10:49   #394
maalinkaa90
Zadomowienie

No ale kalorie tez sa wazne..
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 14:25   #395
Kala713
Zakorzenienie

Zadaje to pytanie tutaj choć nie jestem przekonana,że tu jest jego miejsce,ale nie mam pomysłu gdzie je umieścić.
Pisałam na plotkowym ale nikt mi nic nie odpisał.

Mam pytanie do osób ,które stosują/stosowały babkę jajowatą.
Planuje jej zakup i tak się zastanawiam cz lepiej kupić mieloną,nasiona czy łupiny.Czytałam,że łupiny się rozpuszcza i pije a mieloną myślałam dodawać do owsianki rano.Zastanawiam się czy jest jakaś różnica w nich,jak myślicie?

Myślałam też czy w celu zwiększenia wydajności babki nie połączyć jajowatej z płesznikiem?
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna
Kala713 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-23, 07:53   #396
martiwera
martiwera

dzięki laski tak zrobię !
martiwera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 12:28   #397
maalinkaa90
Zadomowienie

Zawsze do usług

Edytowane przez maalinkaa90
Czas edycji: 2015-09-25 o 12:30

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-14, 22:25   #398
Rena
Zakorzenienie

podnosze watek, planuje kilka kilo zrzucic przed wiosna. Problemem jest to, ze mieszkam we Francji i tu sa inne produkty spozywcze niz w Polsce. Np nie ma serkow wiejskich czy w ogole twarogu, a to jest super na redukcje. Sa w kolei ryby, owoce morza etc.

Czy ktos mi moze napisac ktore ryby sa najlepsze na redukcje (tunczyk wiem) i jakie sery trzeba unikac a jakie sa ok.

Wiem, ze na pewno trzeba unikac - raclette, fondue serowe czy czekoladowe, zupe cebulowa, bagietki, sery plesniowe oraz wszelakie tarty.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-15, 07:48   #399
paula.cw
Zakorzenienie

Wbrew pozorom przy redukcji dobrze jest ograniczyć nabiał ze względu na częste nietolerancje laktozy. Bardziej wskazane są jogurty czy kefiry bo zawierają kultury bakterii.
Ryby, owoce morza, mięso - korzystaj z nich jako źródeł białka. Do tego warzywa, trochę owoców, kasze, ryż, ziemniaki, batat, płatki jako źródła węgli. Seria dojrzewające można jeść jako dodatek. Jak zetrzesz ok. 20 gram sera raz na jakiś czas to nie zaszkodzi redukcji. przede wszystkim pożegnaj białe pieczywo i ogólnie biała mąkę. I nie bój się tłuszczy. Są potrzebne kobietom do funkcjonowania gospodarki hormonalnej

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
paula.cw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-15, 09:05   #400
msabu
Raczkowanie

Tuńczyk jest rybą długo żyjącą przez co nie poleca się jej (zbyt częstego) spożywania ze względu na duże ich skażenie (przede wszystkim rtęcią).
Wprowadź przede wszystkim większą ilość warzyw do codziennego jadłospisu.
Wyeliminuj białe pieczywo i sery ogranicz do minimum (są bardzo tłuste i zawierają duże ilości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie). Jedz jogurty naturalne z produktami pełnoziarnistymi, np. płatki owsiane plus jakieś orzechy.
I zrezygnuj ze słodkich przekąsek, a efekty będą szybko widoczne

A może spróbowałabyś sama zrobić domowy twaróg? Jest bardzo łatwy w przygotowaniu a przepisów znajdziesz w internecie mnóstwo.
msabu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-15, 09:13   #401
Rena
Zakorzenienie

Tu nie ma kefirow ani maslanki. Sa tylko jogurty, z tym ze u nas czesto sa domowe z tlustego mleka z jogurtownicy.

Z kasz najpopularniejsza jest kuskus, gryczana jest ciezko dostepna - czasem w ekologicznym i to nie zawsze. A jak juz to w jakiej cenie.

Biala maka i bagietki to wiem, ze odpada.

Tluszcze - u nas glownie jest oliwa z oliwek, ogolnie dostepne i niespecjalnie drogie sa wszelakie orzechy, pistacje, migdaly etc. Tez ze zdrowymi tluszczami jest najmniejszy problem.

Rano jem jogurt naturalny z otrebami lub platki owsiane na razie pomysly na kolacje to omlet z samych jajek (tu nie ma problemu z jajkami), salatki z ryba w roli glownej. A wlasnie co z sosem vinaigrette jest ok na redukcje? chodzi glownie o ocet balsamiczny w skladzie.

Szynka i kurczak sa ok? To akurat mam w lodowce i pamietam, ze jak wczesniej bylam na redukcji to to jadlam. Brokuly i szpinak sa ok? Musze miec jakies smaczne menu by mnie nie korcily zakazane rzeczy zwlaszcza na poczatku diety.
Stary 2016-02-15, 12:09   #402
paula.cw
Zakorzenienie

Ocet balsamiczny jak i inne rodzaje octu (najbardziej jabłkowy) są dobre dla jelit (oczywiście nie na szklanki :P) więc takie sosy, można wykorzystywać. Tylko musisz kontrolować ilość i raczej polać samemu takim sosem (powiedzmy max dwie łyżki oleju i łyżka octu) bo w restauracjach polewają górą sosu i to już może utrudnić redukcję. Wszędzie wskazany jest umiar.

Warzyw (poza kukurydzą, ogólnie konserwami, burakami z którymi trzeba uważać ale można oczywiście) nie musisz w ogóle ograniczać. Są wręcz sprzymierzeńcem- witaminy, minerały plus mala kaloryczność a większa objętość
Stary 2016-02-15, 13:01   #403
Rena
Zakorzenienie

burakow w ogole nie jadam w zadnej formie, czy zielona fasolka szparagowa na parze (taka z mrozonki) jest ok? bo wiem ze fasolowate nie sprzyjaja redukcji, ale taka zielona tez?

szpinak jest chyba ok, a bardzo lubie.

Chleb z maki zytniej - sama pieke, mam kitchenaid. Jest ok na redukcji? Sklad - maka, sol, suche drozdze i woda.

ser feta ograniczyc?

jakie to sery sa dojrzewajace? ja sie kompletnie nie znam. Wiem, ze tu w spozywczych sa takie serki na kanapki typu tartare czy president. Czy na redukcji mozna jesc kanapke - chleb zytni z takim serkiem? a co z serami kozimi typu chievre? Bo ze parmezan, compte i gouda odpada to raczej jest dla mnie jasne. Plesniowe tez odpadaja np roquefort.

Restauracje - lepiej w ogole nie chodzic, bo zawsze dopchaja pelno frytek do miesa, wino przy ktorym sie wiecej zje, obowiazkowo jest koszyk z bagietka i jeszcze kelner kusi deserami. Nie mam silnej woli, moze pozniej jak sie przyzwyczaje. Spotkania w barze ogranicze do lampki wina czy kawy bez cukru.

Aha i zwiekszylam liczbe posilkow - pierwsze sniadanie np jogurt i otreby, drugie sniadanie - mala kromka z chleba zytniego, obiad - chude mieso lub ryba plus warzywa na parze, podwieczorek - no wlasnie co proponujecie, kolacja np omlet ze szpinakiem lub szynka albo salatka z ryba.
Stary 2016-02-15, 13:23   #404
tymena
Zakorzenienie

GG do tymena

Jogurt i otręby to raczej kiepska dawka energii na śniadanie, coś koło 170 kcal. Dorzuć do tego ze 3 łyżki płatków owsianych, łyżkę orzechów i łyżkę żurawiny, będzie pożywniej. Dużo energii daje owsianka na mleku+owoce albo po prostu dwie kromki pełnoziarnistego chleba z twarożkiem/chudą wędliną i warzywami sezonowymi.

Na podwieczorki można sobie robić zupy. Takie rozwiązanie podpowiedziała mi dietetyczka i stosuję je już 10 miesięcy. Gotuję gar zupy na 3 dni i mam szybki posiłek po pracy
tymena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-15, 13:39   #405
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tymena Pokaż wiadomość
Jogurt i otręby to raczej kiepska dawka energii na śniadanie, coś koło 170 kcal. Dorzuć do tego ze 3 łyżki płatków owsianych, łyżkę orzechów i łyżkę żurawiny, będzie pożywniej. Dużo energii daje owsianka na mleku+owoce albo po prostu dwie kromki pełnoziarnistego chleba z twarożkiem/chudą wędliną i warzywami sezonowymi.

Na podwieczorki można sobie robić zupy. Takie rozwiązanie podpowiedziała mi dietetyczka i stosuję je już 10 miesięcy. Gotuję gar zupy na 3 dni i mam szybki posiłek po pracy
zurawiny nie mam gdzie kupic, platki owsiane sa w sprzedazy tylko musze dokupic. Orzechy laskowe? wloskie? czy dowolne?

twarozku nie mam gdzie kupic. Z wedlin mam szynke. Z kielbasami tez jest problem. Szynka wszystko jedno czy gotowana czy moze byc taka surowa podobna do parmenskiej? Z szynka nie mam problemu, jest w miesnym.

Zupy jakie robisz? Ja tez robie duzy gar i mroze, wiec nie musze jesc 3 dni tego samego. Robie takie zupa krem z pomidorow i ziolami, zupa krem z brokulow, zupa krem z dynii. Czy mozna dodawac smietane czy jednak jogurt naturalny do zupy krem czy w ogole zostac na samych warzywach.
Stary 2016-02-15, 14:00   #406
tymena
Zakorzenienie

GG do tymena

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
zurawiny nie mam gdzie kupic, platki owsiane sa w sprzedazy tylko musze dokupic. Orzechy laskowe? wloskie? czy dowolne?

twarozku nie mam gdzie kupic. Z wedlin mam szynke. Z kielbasami tez jest problem. Szynka wszystko jedno czy gotowana czy moze byc taka surowa podobna do parmenskiej? Z szynka nie mam problemu, jest w miesnym.

Zupy jakie robisz? Ja tez robie duzy gar i mroze, wiec nie musze jesc 3 dni tego samego. Robie takie zupa krem z pomidorow i ziolami, zupa krem z brokulow, zupa krem z dynii. Czy mozna dodawac smietane czy jednak jogurt naturalny do zupy krem czy w ogole zostac na samych warzywach.
Zamiast żurawiny możesz dać rodzynki, suszone owoce suszone albo świeże, tak dla smaku, żeby słodsze było to sniadanie, chyba, że nie potrzebujesz na słodko Orzechy dowolne. Chodzi o to, żeby na śniadanie wciągnąć jakieś 300-400kcal.

Do kanapek kupuje serek naturalny o prostym składzie, np taki z biedronki Delikate Serek śmietankowy do kanapek naturalny 200g - wieczko.JPG

Nie mam pojęcia, jak on może się nazywać we Francji, jest bardzo kremowy i gładki. Wędlin suchych bym nie kupowała, zawierają dużo soli. Raczej chudy drób. Możesz nawet sama upiec pierś kurczaka/indyka i będziesz miała własną wędlinę. Zamiast wędliny można zrobić pastę - ajwar z pieczonych papryk albo jajeczną albo z wędzonej ryby.

Przykładowe zupy:
porowo-ziemniaczana
z białych warzyw korzennych pieczonych
z pieczonych papryk z pomidorami
barszcz ukraiński
wielowarzywna
cukiniowo-ziemniaczana
krupnik

Gotuje je na piersi indyka/kurczaka a jeśli nie mam mięsa to na samej wodzie i wtedy dodaję łyżkę jogurtu naturalnego do talerza. Ze śmietany zrezygnuj na redukcji. I z kostek rosołowych! zrobiłam sobie własny susz warzywny - zmiksowane suszone warzywa z solą morska i kurkumą.
Stary 2016-02-15, 14:13   #407
Rena
Zakorzenienie

To ziemniaki moga byc na redukcji?

Serek jest taki jak w zalaczniku. Myslicie, ze bedzie ok? On chyba jest tez dostepny w Polsce.

Czy mieso z kaczki nadaje sie na redukcje?

Co do slodkiego - ja nie potrzebuje slodkich sniadan, aczkolwiek moge dodawac mrozone maliny do sniadania skoro chodzilo o to by to byly jakies owoce.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tartare.jpg (28,4 KB, 4 załadowań)

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2016-02-15 o 14:15
Stary 2016-02-15, 14:38   #408
tymena
Zakorzenienie

GG do tymena

Nie, nie chodziło o owoce do śniadania, ja muszę dodać bo nie lubię jogurtu z samymi ziarnami Chodzi też o to, żeby było smacznie, żebyśmy się nie męczyli za bardzo.

Nie znam składu tego serka.

Ja dodaję ziemniaki do zup. Jem je maksymalnie 2 razy w tygodniu. Polecam stronę ilewazy.pl sprawdzisz tam zawartość tłuszczu, wegli i białek w poszczególnych produktach. Wtedy łatwiej sobie odpowiedzieć na pytanie co lepsze - kaczka czy indyk.

Edytowane przez tymena
Czas edycji: 2016-02-15 o 14:47
Stary 2016-02-15, 17:36   #409
Rena
Zakorzenienie

sklad serka to pewnie mleko i smietana plus jakies bakterie fermentujace. Sprawdze w sklepie.

Ja bylam kilka lat temu na redukcji i jadlam smietane, to ziemniakow nie jadlam. Zreszta slynne serki wiejskie tez sa ze smietana, ja wtedy schudlam.

Nie chce zmieniac filozofii redukcji. Chce dostosowac menu do tego co jest dostepne we francuskich sklepach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-16, 09:10   #410
paula.cw
Zakorzenienie

Szczerze to mam wrażenie, że za bardzo się rozdrabniasz.
Generalnie chcąc się odchudzić czy też zredukować powinnaś mieć ujemny bilans kaloryczny i jednocześnie zapewnione wszystkie makroskładniki w odpowiednich ilościach.
Czy zjesz kurczaka czy kaczkę to nie ma znaczenia- dopóki zgadza Ci się bilans o którym wspomniałam. Kaczka jest tłusta czyli zjesz jej mniej, ale z drugiej strony dużo się mówi o tym, że kurczaki są obecnie średniej jakości więc dobrze wprowadzać różne mięsa. W ogóle różnorodność w diecie jest podstawą- pozwoli Ci dostarczyć wszystkie witaminy i minerały przy ograniczonej ilości kalorii.

Rośliny fasolowe nie są zabronione na redykcji. Wręcz warto po nie sięgać gdyż są źródłem węglowodanów i białka roślinnego. Ziemniaki same w sobie są małokaloryczne i nie ma w nich nic zlego- to sosy z którymi zazwyczaj są jedzone powodują, że wiele osób kojarzy je z tuczącą potrawą. Możesz nawet je upiec i mieć ala domowe frytki.

Sery dojrzewające to właśnie m.in. parmezan. Mają mocny aromat więc wystarczy odrobina, żeby nadać potrawie smak. Dlatego mówię że nie trzeba całkowicie unikać.

Generalnie należy jeść produkty o jak najprostszym składzie. Cokolwiek z nich zrobisz będzie ok.

A w sprawie chleba- żytni jak najbardziej ok. Polecałabym wyhodować zakwas gdyż on neutralizuje fityny zawarte w zbożach.
Stary 2016-02-16, 11:58   #411
Rena
Zakorzenienie

Watek jest szczegolowy. w kaczce sa rozne czesci - myslalam o piersi z kaczki bez skory. Nozki czy confit wiadomo, ze tluste.
Stary 2016-02-17, 13:14   #412
paula.cw
Zakorzenienie

Chciałam Ci po prostu dać wskazówkę, że to nie niepotrzebne

Piersi z kaczki ze skóry są jak najbardziej ok. Udka też jadam bo czasem kupuję całą kaczkę to nie będę wyrzucać przecież Tłuszcz się wytapia w większości a skórkę można zdjąć. Tzn. nie mówię że dzięki temu będzie chude ale na pewno ograniczymy ilość spożytego tłuszczu.
Stary 2016-02-18, 13:21   #413
Kuba8787
Przyczajenie

Z własnego doświadczenia mogę Wam doradzić, że redukcja zależy od deficytu kalorycznego i podczas redukcji można spożywać praktycznie wszystko z wyjątkiem tłustych produktów. Zaraz się oburzycie, że nie wszystko ale tak jest, tylko sekret tkwi w tym, że im te produkty będą zdrowsze i mniej przetworzone tym bardziej wpływa to na samopoczucie i cerę .Nie raz widziałem osoby, które jadły każdego rodzaju produkt i zmniejszały swoją wagę, a nie raz zdarzały się osoby, które pomimo zdrowego odżywiania tej wagi nie gubiły, ponieważ nie zachowywały deficytu kalorycznego. Pozdrawiam
Kuba8787 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-18, 13:37   #414
tymena
Zakorzenienie

GG do tymena

Oczywiście, to jest przecież czysta matematyka - żeby "zredukować" trzeba być na deficycie kalorycznym. Musimy przyjąć mniej kalorii niż potrzebuje nasz organizm.

Ja nie mam mocy do rozkminiania tego wszystkiego więc poszłam do dietetyka, który mi wszystko wyliczył i ułożył dietę z obcięciem ok 250 kcal dziennie. Bez bólu zrzucam kilogramy.
Stary 2016-02-18, 14:47   #415
Kuba8787
Przyczajenie

Bardzo ważne jest śniadanie, gdzie powinniśmy zjadać największy posiłek w ciągu dnia w którym powinno zawierać się węglowodany, białka i zdrowe tłuszcze oraz owoce. W następnych posiłkach należy stosować dużo białka ( chude mięso, ryby ) oraz dużo warzyw. Szczególnie ważne jest jedzenie warzyw, które zaopatrzą nas w duże ilości witamin, które prowadzą do poprawy samopoczucia i oczyszczania organizmu są także ważne, ponieważ są nisko kaloryczne, a uczucie głodu szybko przechodzi. Ostatnio natrafiłem na artykuł w którym opisane są dokładne właściwości bardzo popularnych i tanich warzyw, dzięki czemu można dostosować poszczególne warzywa do swoich zapotrzebowań (link do artykułu http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/s...na-przednowku/ ) . Dodam także, że wskazana jest aktywność fizyczna nie muszą to być jakieś ciężkie treningi, chodzi o to żeby pobudzić metabolizm. Aktywność może być krótka 2-3 razy w tygodniu po 15-20 minut,ale intensywna, co zmusi organizm do pobierania energii z tłuszczów z naszego organizmu. Powodzenia w zmienianiu waszej sylwetki. Pozdrawiam
Kuba8787 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 16:43   #416
paula.cw
Zakorzenienie

Kuba toteż pisałam ze najważniejsze są kalorie i makroskladniki tez jestem zdania (które wyrobiłam sobie na podstawie doświadczenia i różnych książek i badań które czytałam ) ze można jeść wszystko byle nie było przetworzone. Długofalowo trzeba obserwować co nam służy a co nie bo może się okazać że pewne produkty powodują wzdęcia i należy je wyeliminować

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
Stary 2016-02-19, 13:00   #417
maalinkaa90
Zadomowienie

Dokładnie, poza ogolnymi zasadami bardzo wazna jest również obserwacja wlasnego organizmu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości