|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z moczem i nadpobudliwością
Cytat:
robilaś jej rtg klatki piersiowej i kregoslupa? Moze mieć zwyrodnienia stawow, dlatego duzo pije (z powodu bolu) i potem sika. Guzy na sutkach moga dawać przerzuty do płuc, co również powoduje ból i dusznosć. |
|
|
|
|
|
#392 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym zmieniła weterynarza...i zrobiła porządną diagnostykę...
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
ja też, jesli te "wszystkie badania" to było tylko badanie krwi i moczu :/
|
|
|
|
|
#394 |
|
Raczkowanie
|
to były różne badania z krwi i moczu!!! i na tej podstawie wet stwierdziła, że to sprawy behawioralne...
koniecznie muszę coś z tym zrobić bo nie da sie wytrzymać w domu. |
|
|
|
|
#395 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ale już ci dziewczyny napisały, że potrzebna jest PORZĄDNA DIAGNOSTYKA, usg, rentgen, ekg. Nie tylko krew i mocz. Pies się męczy, a ty jedyne co możesz napisać, to że ty nie możesz wytrzymać? Fajne traktowanie towarzysza życia po 16 latach
|
|
#396 |
|
Raczkowanie
|
Źle to odebralaś. Od kilku tygodni jestem w stałym kontakcie z weterynarzem. Z jej polecenia wykonałam wszystkie badania które zaleciła. Na ich podstawie stwierdzila, że z narządami jest wszystko w porządku. I stąd leki psychotropowe. Nie jestem weterynarzem, nie znam się. A pisząc, że nie da się wytrzymać mam na myśli jej cierpienie. Gdybym się tym nie interesowała to bym nie interweniowała, ani nie pytała w tej sprawie.
|
|
|
|
|
#397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#398 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#399 |
|
Wtajemniczenie
|
Może to ropomacicze?pies dużo pije,duzo sika.Zauważyłaś jakąś wydzieline?je normalnie czy jest apatyczna?
Przy cukrzycy też są podobne obiawy Moja 11 letnia suka miała obie te choroby na raz.Najpierw dużo piła i sikała,póżniej przestała jęść,chudła w zastraszającym tępie,tez miała guzy na listwie mlecznej.Miałą usg,rtg,biochemie.
|
|
#400 |
|
Nie depcze krokusów
|
Możesz wkleić wyniki?
|
|
|
#401 |
|
Raczkowanie
|
Białko w moczu 0,263
Kreatynina w moczu 11848,0 Wynik 0,196 reszty wynikow nie moge znalezc, a Pani wet nie wpisala ich do ksiazeczki :/ |
|
|
|
|
#402 |
|
Nie depcze krokusów
|
Szukałaś już lecznicy z korzystnymi cenami badań, które tutaj dziewczyny wypisały?
|
|
|
#403 |
|
Naczelna Nastolatka
|
a gdzie rtg i usg? Nie mówiąc o tym, że z krwi powinnaś mieć pełną morfologię oraz biochemię
|
|
#404 |
|
Raczkowanie
|
Całą morfologię i biochemię ma moja weterynarz. Nie wpisała tego do książeczki i niestety nie mam jak przepisać tutaj.
Rtg i usg nie miała robionego. W moim mieście jest jedna lecznica, więc cena tutaj nie ma żadnego znaczenia. |
|
|
|
|
#405 |
|
Nie depcze krokusów
|
To hop, hop, na badania, bo jak widzisz, leki nie przynoszą efektu.
Lekarz nie musi wpisywać wyników do książeczki, proponuję je zabierać ze sobą.
|
|
|
#406 |
|
Naczelna Nastolatka
|
no sorry, ale przecież RTG i USG to podstawa w diagnostyce. Pies powinien przejść kompleksowe badania, bo się męczy i to jest nieludzkie utrzymywać go w takim stanie. Skoro jest jedna lecznica to może trzeba pojechać do innego miasta, do porządnego weta. Bo wet, który na podstawie krwi stawia diagnozę, że pies ma zaburzenia zachowania to dupa, a nie lekarz
|
|
#407 |
|
Raczkowanie
|
Jestem za USG jamy brzusznej i rtg (jama brzuszna i klatka piersiowa). Co poza białkiem i kreatyniną w moczu miała zrobione?
Od kiedy jest problem? Kiedy miała cieczkę? Jakie leki teraz dostaje? To MOŻE byc problem behawioralny / zmian np. w mózgu z powodu wieku, ale żeby to stwierdzić, trzeba wykluczyć inne przyczyny. Skoro suczka ma guzy sutków, to aż się prosi o badanie rtg klatki piersiowej choćby (zwłaszcza, że podobno ma duszność). Tu tez pytanie - kiedy miała ostatnią cieczkę i czy była sterylizowana? Ile dziennie suczka wypija wody (mililitrów) i co je (mokre, suche)? ile razy w ciągu dnia musi iść na dwór się wysiusiać. No i oczywiście - jaki ciężar moczu, czy nic nie wyszło w osadzie moczu, czy w badaniach krwi były robione choćby enzymy wątrobowe i glukoza? Jest multum chorób, które mogą się objawiać tym, że suczka więcej sika. Ropomacicze, cukrzyca, choroby wątroby, zaawansowana choroba nowotworowa, ból choćby kręgosłupa... Tak więc jesli nie chcesz zmieniać weta, to zapytaj, czy nie warto byloby zrobić badań, o których tu piszemy. Mogą wiele wnieść. |
|
|
|
|
#408 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziennie wypja 200mil wody, a wysikuje znacznie wiecej. Mocz zagęszcza. Na dwór wychodzi ok 4-5 razy dziennie. Ale problem z moczem jest w nocy. Wtedy sika pomimo tego, ze wychodzimy z nia ok polnocy. Je karme mokra i sucha. Wklejam najnowsze wyniki badan: Erytrocyty 7,50 T/l Hematokryt 37,00 L/l Hemoglobina 16,90 mmol/l Leukocyty 15,90G/l Trombocyty 500,00 G/l ALT 73,00 U/l 37stopni C AST 25,00 U/l 37 stopni C Białko całkowite 7,50 g/l AP 147,00 U/l Fosfor 3,60 mmol/l Glukoza 91,00 mmol/l Kreatynina 0,50 umol/l Mocznik: 18,00 mmol/l Mocz: barwa: jasnożółty przejrzystość: mętny Gęstość względna 1,028 Odczyn (ph) 6 Białko 30 Hemoglobina nb Bilirubina nb Urobilinogen nb Glukoza nb badanie moczu inne: w osadzie liczne kryształy kwasu moczowego Edytowane przez xnatusiax Czas edycji: 2013-12-07 o 23:21 Powód: kreatynina - prawidłowo |
|
|
|
|
|
#409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brakuje mi dokładnego badania osadu moczu- czy są krwinki, bakterie, badania kreatyniny w moczu. Diagnozę "zaburzenia behawioralne" można postawić, jak wykluczy się wszystkie inne przyczyny, a wyniki krwi akurat tutaj niczego nie rozjaśniają. Ciężar właściwy moczu jest prawidłowy, czyli sunia zagęszcza mocz- nie jest raczej możliwe, żeby wydalała więcej moczu, niż przyjmuje płynów ![]() Jeśli nie zdiagnozujecie dokładnie jej choroby, to jej nie pomożecie
Edytowane przez esfira Czas edycji: 2013-12-07 o 23:11 |
|
|
|
|
|
#410 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mocz był robiony tylko to co pisałam teraz i wcześniej. Wet właśnie też powiedziała, że ciężar moczu jest prawidłowy więc uznała, że nie ma z tym problemu. A pies jak sikał tak sika nadal. Dzisiaj wypiła znowu miseczkę ok 200mil a sikała 4 razy. Pewnie rano będzie nasikane. Pić jej się chce na pewno bo jak w nocy nie doleję jej wody to piszczy i uderza miską o podłogę. |
|
|
|
|
|
#411 |
|
Raczkowanie
|
Na podstawie tych badań, jakbym się bardzo chciała przyczepić, to się przyczepię do wątroby i/lub jej unaczynienia. Rewelacji nie ma w wynikach, ale jak sie uprzeć, to AlAT i AP trochę podwyższone/w górnych granicach normy i jeśli wierzyć wynikom badania osadu moczu, to te kryształy kwasu moczowego... ale rzeczywiście badanie osadu moczu pozostawia wiele do życzenia. Ciekawe gdzie i przez kogo było robione, no i oczywiście po jakim czasie od zebrania próbki. Brakuje jak nic ilości erytrocytów, leukocytów, komórek nabłonkowych itp. co mogłoby sugerowac, że albo wszytkie byly w normie i dlatego nie zostały podane przez weta, albo... lepiej powtórzyć badanie gdzieś, gdzie będą w stanie to policzyć). Przy okazji sprawdza te kryształy kwasy moczowego.
Co do ilości wypijanej wody - to znaczy, że suczka nie wypija więcej niż szklankę dziennie? Każdego dnia? A ile procentowo jej pokarmu stanowi sucha a ile wilgotna karma? I czy wet nie stwierdził, że jest odwodniona? Bo jak na razie wychodzi na to, że teoretycznie wypija mniej wody niż powinna na swoją wagę. Jeśli nie jest odwodniona, to niemożliwe jest, aby wysikiwała więcej. Nadal jestem za usg i rtg. (jak na razie wciąż nie jest wykluczony choćby kamień w pęcherzu moczowym). PS. jeszcze zapytam - gdzie wykonywano badanie krwi, a dokładniej morfologię? U jakiegoś weta bezpośrednio, w laboratorium weterynaryjnym czy może w labie ludzkim? PS@. Czy suczka jest trochę wychudzona? Albo czy wydaje Wam się, że schudła? Edytowane przez marcjannak Czas edycji: 2013-12-08 o 02:34 |
|
|
|
|
#412 |
|
Raczkowanie
|
Badanie krwi i moczu było wykonywane przez weterynarz u niej w gabinecie.
a badanie stosunku białka do kreatyniny: Białko w moczu 0,263 Kreatynina w moczu 11848,0 Wynik 0,196 było robione w innym labie ale też zwierzęcym. Właśnie odnoszę wrażenie, że schudła. Mówiłam to mojej wet ale stwierdziła, że po antydepresantach może nie mieć apetytu i dlatego. A mnie się wydaje, że je więcej niż zwykle. Je ok 60% mokrego i 40% suchego. Kiedyś robiła jedną kupę dziennie, a teraz robi 3-4. |
|
|
|
|
#413 |
|
Raczkowanie
|
Byłam u weterynarza.
Zrobiła psu USG z którego nic nie wniknęło. Narządy wewnętrzne ma zdrowe. Jedynie po osłuchaniu psa Pani stwierdziła, że ma problem z sercem ( zastawki) bo ma "szmery" przy biciu serca i ma "ataki" nocnego zaciągania się. Problem z moczem nadal nie wyjaśniony. A nadpobudliwość nie będzie dalej leczona psychotropowymi lekami. Nadal nie wiem nic. Ma przepisane tabletki. I tyle
Edytowane przez xnatusiax Czas edycji: 2013-12-13 o 09:39 |
|
|
|
|
#414 |
|
Nie depcze krokusów
|
Kurczę, biedna sunia
![]() Na co ma przepisane tabletki?
|
|
|
#415 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#416 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z załatwianiem
Podbijam
![]() Co do wątku tak jak wyżej koleżanki już napisały |
|
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
Adoptowany pies- sikanie w domu
Adoptowalam psa odebranego z interwencji. Jest to 8 letnia suczka. Mamy ja dopiero jedzen dzien ,ale ma duzy problem z zalatwianiem sie.
Pani u ktorej mieszkala przez pol roku w dt mowila,ze jest nauczona czystosci plus jesli sika to na mate. Mata rozlozona, a ona posikuje wszedzie tylko nie na nia. Nie zalatwia sie na dworze, odnosze wrazenie,ze dwor nie kojarzy jej sie z zalatwianiem. Jesli wypije wode, po chwili posikuje. Macie jakies pomysly, co w tej sytuacji mam zrobic ? Czy to mozliwe ,ze sika dlatego ,ze mieszkala w domku gdzie bylo wiele psow i teraz rowniez chce zaznaczyc teren ? ( dodam,ze mam w mieszkaniu jeszcze jednego psa ) Wyprowadzamy ich razem, zeby zobaczyla jak tamten sie zalatwia, plus za kazdym udanym razem bedziemy ja nagradzac... Ale jak ja przekonac zeby w domu zalatwiala sie chociaz na macie ? Czy ta mate odpuscic kompletnie ? Troche sie obawiam ,ze jak bedzie zalatwiac sie na macie, to na dworze juz nie bedzie chciala.. |
|
|
|
|
#418 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Adoptowany pies- sikanie w domu
Sama mówisz, że dopiero JEDEN dzień jest u Was. Poczekaj parę dni, może na razie się boi nowego terenu i otoczenia.
|
|
|
|
|
#419 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Adoptowany pies- sikanie w domu
Zacznijmy od tego że taka zmiana otoczenia dla psiaka to bardzo duża dawka stresu, więc jeden dzień posikiwania może wynikać właśnie z zmiany otoczenia.
Proszę trochę odczekać i spróbować wcielić system: Osobiście postąpiłabym z nią tak jak ze szczeniakiem który dopiero uczy się dawać oznaki mam potrzebę wyjść... Nie wiem czy mieszka Pani w bloku/domu? Wychodzę bardzo wcześnie rano (minimum 20 minut), wracam gdy widzę że pies po odpoczynku wstaje kręci się ubieram się i wychodzę na zewnątrz (każda nerwowa aktywność psa równa się wyjście) jak również po każdym posiłku wychodzę. Poza krótkimi wyjściami należy wcielić jeden długi spacer ponad godzinę, plus dłuższe wyjście przed snem. Przerabiałam taki system przy każdym szczeniaki rezultat był w przeciągu tygodnia, i do tej pory gdy pies się kręci pod drzwiami oznacza to że trzeba z nim wyjść, ładnie i jasno komunikuje swoją potrzebę. I co najważniejsze przy takiej nauce całkowicie wyeliminować matę, by pies wiedział że swoje potrzeby załatwiam na zewnątrz. No chyba że pies ma jakieś schorzenia, problemy z nietrzymaniem moczu to całkiem inny problem... Najważniejsza jest cierpliwość i konsekwencja. ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Jakiej wielkości jest piesek? |
|
|
|
|
#420 |
|
KOTerator
|
Dot.: Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Nauka czystości. Problem: sika
test
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.