|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
Człowiek pod narkozą nie ma świadomości tego, że się urodził, nie ma dostępu do wspomnień, przeżyć itd - on sobie po prostu śpi, nieświadomy niczego. NIE CZUJE RÓWNIEŻ BÓLU, mimo, że go rozcinają, albo amputują kończyny. Zabawne - czyżby było tak, że czasowo staje się jakimś gorszym gatunkiem człowieka i jak się obudzi, to nagle poziom człowieczeństwa wzrasta? Bo przecież wcześniej nie czuł bólu, nie miał świadomości, a teraz ma. Wytłumacz mi różnicę. Cytat:
Wielkiej różnicy nie widzę .Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Czyżby niektórzy byli zwolennikami 'świadomego seksu', a 'świadomej aborcji' już nie? A może ta Wasza 'świadomość' polega wyłącznie na zaspokajaniu potrzeb i rozjeżdżania wszystkiego co stoi na Waszej drodze? A może świadomość polega tylko na znajomości środków antykoncepcyjnych Wyszło szydło z worka. To tak jak w rozmowach z ludźmi, którzy wierzą w Boga - oni 'uważają, że Bóg istnieje', a gdy zapędzasz ich w kozi róg, to zaczynają tupać nóżkami, wyzywać itp. Niestety nie potrafią w żaden sposób udowodnić swoich racji. Pocieszne Cytat:
Argumentujecie to tym, że są środki antykoncepcyjne. Problem w tym, że środki antykoncepcyjne nie oddzielają całkowicie seksu dla przyjemności od seksu dla spłodzenia potomstwa, bo bywają zawodne, a też nie każda kobieta chce brać pigułki. W związku z tym gdy ktoś uprawia seks, a nie dojrzał do tego, że ten seks służy również do robienia dzieci, to nie dojrzał do robienia tego. I tyle. I całe szczęście, że aborcja na życzenie jest w naszym kraju nielegalna, bo z takim podejściem za jakiś czas mielibyśmy pokolenie seksualnych analfabetów i kalek emocjonalnych. Cytat:
To, że Wy sobie coś myślicie, bo 'tak uważacie' itp, jest średnio atrakcyjne dla kogoś, kto to czyta. Zastanawiam się jaki jest sens w informowaniu świata o tym, że ma się swoje zdanie i nie popieranie tego żadnymi merytorycznymi argumentami. Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#392 |
|
Zakorzenienie
|
Coś mnie się wydaje, że Dopamine99 to Wyrak w wersji ateistycznej. No albo jego brat bliźniak
![]() W związku z tym szkoda czasu na dyskusje. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-04-09 o 17:48 |
|
|
|
#393 |
|
Konto usunięte
|
Mi też się już skończyły orzeszki dla trolla.
To o człowieku w narkozie już sama wyjaśniałam chyba stronę wcześniej, a on dalej o to pyta
|
|
|
|
#394 |
|
BAN stały
|
Ja nie jestem za ani przeciw, sama nie wiem. Ale wiem jak jest w UK , wszędzie mówią kobietom w ciąży że można usunąć ciążę do 26 tygodnia, a to przecież pół roku i dziecko jest już duże.. Na dodatek te teksty że to wola Boża że można usunąć ciążę.. Głupota, jeszcze rozumiem niech usuwają kiedy malutkie,ale takie półroczne ?
|
|
|
|
#395 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Człowiek, który jest pod narkozą nie ma marzeń, planów, pracy do wykonania i nic go nie boli. Nie ma świadomości, bo śpi. W związku z tym ani odczuwanie bólu, ani marzenia, ani plany, ani świadomość - nie są wartościowymi argumentami. Mam wrażenie, że nie pomyslałaś za bardzo o tym, co napisałaś. |
|
|
|
|
#396 |
|
Konto usunięte
|
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=380
Ten post miałam na myśli. A wrażenie odniosłeś błędne. |
|
|
|
#397 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciężko Ci idzie rozumowanie. Cytat:
Po prostu powtarzanie jednej i tej samej rzeczy x razy w końcu nudzi. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nie przekonam Ciebie, Ty nie przekonasz mnie. Ja Ci się nie muszę tłumaczyć ani starać się żebyś pojął o co mi chodzi, dzięki bogu, bo ciężko to idzie. Cytat:
![]() Jak Ty tak rozumiesz to co piszę, to już nie mam pytań. Kręcenie się w kółko i gadanie tego samego mnie znudziło. Ciebie jeszcze nie, strasznie musi Ci się nudzić w domu. Pozdrawiam i kończę tą nudną rozmowę. |
||||||||
|
|
|
#398 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Człowiekiem : o
Cytat:
A z tego co kojarzę tą metaforą z marchewką to znowu przeinaczasz czyjeś słowa żeby się trochę poburzyć ![]() Tobie powinno być. Nie masz nawet chociaż tyle wstydu żeby przeprosić za bardzo niewłaściwe słowa. Patrząc na inne wizażanki i osoby które znam popierające aborcję i cechującą ich kulturę i szacunek dla innych poglądów szkoda słów na to co cechuje Ciebie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ludzie którzy nie chcą nigdy mieć dziecko nie dojrzewają do seksu mimo ukończenia 75 lat? (mówię tez o tych którzy poddali się np sterylizacji i uprawiają seks dla seksu bez kłopotania się o możliwe ciąże)Cytat:
(oczywiście nie mówię o Tobie a skąd) Cytat:
Fenris Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych Edytowane przez Irisfeal Czas edycji: 2011-04-10 o 00:14 |
||||||
|
|
|
#399 | ||||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Subiektywne mniemania nie określają człowieczeństwa, lub jego braku - bo po prostu nie mają takiej mocy. Jak sobie uznam, że ewolucji nie było, to nie będzie automatycznie oznaczało, że nie miała miejsca. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ups, chyba trafiłem.Cytat:
![]() Cytat:
A jak zamierzasz mi to udowodnić? Moim zdaniem jesteś zlepkiem DNA ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ludzie którzy nie biorą pod uwagę tego, że z seksu biorą się dzieci i postrzegają posiadanie dzieci jako zniszczenie swojego życia - nie są dojrzali w ogóle. Nawet jeśli mają 75 lat (swoją drogą nie widziałem nigdy 75 latki w ciąży ). Nawet jeśli nie chcą mieć dzieci, to jeśli się ono pojawi - staną na wysokości zadania jak dorośli ludzie, a nie uciekający przed odpowiedzialnością smarkacze.Cytat:
Cytat:
|
||||||||||||
|
|
|
#400 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Niestety cierpię ogromne katusze z braku znajomości z Tobą w realnym życiu i chociaż łzy z tego powodu wylewam srogie nie potrafię podać takich konkretów.
Nie pisałam konkretnie o Tobie a o pokoleniu. (nie jesteś chyba aż takim egocentrykiem żeby sądzić, że tworzysz całe pokolenie?zwłaszcza, że nawet nie wiem czy masz 20 czy 60 lat i czy jesteś mężczyzną, kobietą, hermafrodytą czy trans?) ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Nie muszę Ci udowadniać. Masz swoje święte prawo uważać co chcesz. Ja jako człowiek czuję się czymś więcej niż zlepek DNA, dla niektórych jestem czymś więcej ale dla Ciebie wcale nie muszę być czymś więcej ![]() Cytat:
b)lubimy seks, jest elementem naszego(stałego) związku, nie widzimy sensu rezygnować z czegoś co nam sprawia przyjemność i nikogo nie krzywdzi ![]() c)dojrzeliśmy fizycznie, zabezpieczamy się, wiemy jakie mogą być konsekwencje seksu, przedyskutowaliśmy to, zaplanowaliśmy możliwe postępowanie i wyjścia z sytuacji. Myślę że dojrzeliśmy do seksu i tyle samo osób zgodzi się i nie zgodzi ze mną więc kwestia nierozwiązywalna ![]() Cytat:
to.....?:p
|
|
#401 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wnikam co się stanie z pacjentem w narkozie. Całkowicie obcy człowiek nie ma wpływu na moje życie, w przeciwieństwie do niechcianego płodu. Dlatego o płodzie będę decydować, a o jakimś człowieku X - nie będę. |
|
|
|
|
#402 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Po prosu u pewnej grupy ludzi, nazwijmy ich 'antyklerykalnymi zwolennikami aborcji', którzy jeszcze jakiś czas temu w dyskusjach tego typu zarzucali 'obrońcom życia' zacofanie, brak realizmu itp - zauważam żenujące nielogiczności w argumentacji. A że te argumenty powtarzają się w różnych miejscach, to się do tego odnoszę. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#403 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Już mówiłam czym się różni. Płód ma bezpośredni wpływ na moje życie i ciało. |
||
|
|
|
#404 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jednak jesteś aż takim egocentrykiem. Uderz w stół a nożyce się odezwą nigdzie nie napisałam że się wtrącasz ale skoro tak zażarcie zaprzeczasz...![]() Co za idiotyczne pytanie. To jak pytać "a na jakiej podstawie czujesz, że Ci smutno?" Nie czuje się na podstawie czegoś. To uczucie a nie wiedza. Nie napisałam, że wiem, że jestem czymś więcej niż zlepkiem DNA ale, że czuję się czymś więcej. (nawiasem mówiąc płód nie może się czuć człowiekiem) Gdyby, jakby. mówię o tym co tu i teraz. Może jak wpadnę za 10 lat to już nie usunę. Teraz nie wpadłam więc moim seksem nikogo nie krzywdzę![]() Cytat:
![]() Cytat:
dwukrotnie już i teraz znowu napiszę : Jeśli kobieta w wieku 20 lat nie chce mieć dziecka, TA SAMA kobieta w wieku 30, 40, 50 lat również go nie chce. W wieku 70 lat nadal posiadanie dziecka napełnia ją niechęcią (powiedzmy, że dożyje setki i mogłaby je wychować) to czy NADAL nie dojrzała do seksu mimo uprawiania go przez całe życie i dojrzałości emocjonalnej, gdzie Twoim jedynym argumentem przeciw tej dojrzałości jest fakt, że ciąża i dziecko może napawać ją obrzydzeniem czy niechęcią i uważa że ma prawo do decydowania o własnym ciele i tym co to ciała tworzy?(odchodząc od kwestii czy ma prawo czy nie ma- po prostu czy ona nadal nie dojrzała do seksu? czy do seksu dojrzali tylko Ci ludzie którzy chcą wychować dziecko jeśli się pojawi albo chociaż je urodzić?)
|
|
#405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cóż cały świat jest pełen przykładów, że macierzyństwo bardzo często jest wynikiem lekkomyślności i niedojrzałości. Skoro kobieta wie, ze dziecko będzie dla niej męką, aby wykazać swoją dojrzałość powinna zajść w ciążę czy raczej jej unikać? Nie ma to jak sprowadzić kobiety do roli inkubatora na dwóch nogach. To bardzo bliskie do spostrzegania kobiety jako szpary między nogami.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo podobny sposób prowadzenia dyskusji... Ogolnie dyskusje na temat aborcji zrobiły się już niesamowicie nudne. W kółko wracanie do punktu wyjścia....
|
|
#407 | |||||||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie niechęć do posiadania dziecka (jako odczucia) jest niedojrzałością - bo można być niechętnym, a na tyle odpowiedzialnym, że przyjmie się to, co ten seks może ze sobą przynieść. Dojrzałość to przyjmowanie konsekwencji swoich czynów. Cytat:
Cytat:
Czy jeśli mnie obrzydza ciąża i posiadanie dzieci, myślę sobie, że jakoś to będzie itp, a gdy zapłodnię kobietę, to namawiam ją do aborcji, bo nie chcę tego dziecka - to jestem odpowiedzialnym i dojrzałym mężczyzną, czy niedojrzałym gówniarzem? Myślę, że odpowiedź jest oczywista. Cytat:
Cytat:
Do moralności nie będę się odnosił, jak ktoś udowodni mi, że płód nie jest człowiekiem. Jak na razie idzie to bardzo kiepsko. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||||||||
|
|
|
#408 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To, że jeden człowiek nie stanowi dla mnie wartości równej ze mną nie znaczy jeszcze, że nie uważam go za człowieka. |
|
|
|
|
#409 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pisałam, posprawdzaj sobie jak chcesz, doczytaj, że to są subiektywne odczucia, ale próbowałyśmy Ci pokazać (nie udowodnić) dlaczego tak uważamy.I nie 'zgadzając się na aborcję' bo to brzmi jakbym nie miała za wiele do gadania w tej kwestii ale decydując się na nią, nie uważam, że zabijam człowieka. Cytat:
nie mogę sobie wmówić, że mogę latać ale zawsze mogę sie czuć jakbym bujała w obłokach:P Dla mnie to, że czuję się człowiekiem to fakt, dla Ciebie może i nie ale to już mnie nie dotyczy ![]() Ale noworodek ma zdolność do czucia, odczuwania-płód nie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Do dziewczyny należy ostateczna decyzja ale przynajmniej zna wcześniej Twoje zdanie nie może żądać od Ciebie ojcostwa a Ty się możesz zrzec wszelkich praw do dziecka. Dojrzały mężczyzna to taki który unieszczęśliwi siebie i w dalszej konsekwencji partnerkę i dziecko decydując się na coś co jest dla niego męką i czego nienawidzi?![]() Cytat:
. Seks uprawiamy nie dla prokreacji więc unikanie go bo jest 0,01% szansy na to że wpadnę jest wyjątkowo zabawne dla mnie
|
|
#410 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Jeśli od początku stawiasz sprawę jasno, jeśli Twoja partnerka ma świadomość, że jak wpadniecie, to będzie do aborcji namawiana, to nie widzę w takiej reakcji nic niedojrzałego. Jeśli nie informujesz jej, że masz takie a nie inne podejście do ojcostwa, a potem, jak wpadniecie. wyskakujesz z tematem aborcji, to tak, jesteś niedojrzałym gówniarzem. Ciężko jest żyć dziecku, które wie, że jest na świecie tylko z poczucia obowiązku...że jest wychowywane mimo niechęci. A dzieci to wiedzą, czują.
|
|
|
#411 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czasem nawet dowiadują się od rodziców wprost..
|
|
#412 | |||||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Porównanie uważam za bardzo trafione.Cytat:
Cytat:
Cytat:
.Cytat:
![]() 'Uwielbiam' osoby, które sobie coś zakodują w głowie i wierzą w to, mimo że jest to całkowicie bez sensu ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
tylko fakt, że seks właśnie do prokreacji służy. A to, że ludzie go uprawiają, bo jest przyjemny tego nie wyklucza.Cytat:
Cytat:
|
|||||||||||||
|
|
|
#413 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po twoich odpowiedziach można wnioskować coś przeciwnego ![]() A twoje porównanie uważam za nietrafione. Już nawet nie chce mi się n-ty raz pisać dlaczego. |
|
|
|
|
#414 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
( a porównanie bardzo nietrafione)(no teraz Twoja kolej żeby napisać, że "a właśnie bardzo trafione i wyszło na moje ha!" ) Wg Ciebie to nic specjalnego, dla nas wystarczająco jeden do....ilu?podlicz uczestniczki dyskusji za aborcją![]() Pisałam co uważam, powody dla których tak uważam nie raz się przewinęły w wątku więc oszczędzę palce żeby w przeciwieństwie do Ciebie nie pisać w kółko tego samego A do uważania co chce każdy ma prawo więc nie wiem czemu sobie przywłaszczyłeś monopol na to co powinno się uważać My Ci naszego zdania nie narzucamy więc czemu Ty odczuwasz taką misję?![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ty swoje my swoje i jest wesoło ![]() 'Uwielbiam' osoby, które mają swoje mniej lub bardziej bzdurne poglądy i próbują udowodnić, że każdy kto ma inne jest tępy, głupi lub 'niedojrzały' Cytat:
Dziecko jako konsekwencja? Boża kara ?Rózga nad mamusią i tatusiem? Piękny powód do posiadania potomka który powinien być chciany i dorastać w kręgu miłości rodzicielskiej. A no tak aborcja(zwłaszcza mechaniczna) dla większości kobiet to coś co robisz przed śniadaniem a do obiadu zapominasz Cytat:
Wolę pod koniec życia stwierdzić, że zrobiłam wszystko żebyśmy ja i moja rodzina mieli dobre życie![]() Cytat:
![]() Cytat:
dziecka bym nie zabiła. Niektóre są czasami nawet zabawne czy milutkie. Ale sama ich nie chcę mieć. Niektórych obrzydzają robaki a innych psy czy koty i nikt się z tego powodu nie leczy po prostu nie trzymają w domu psów kotów czy omijają robaki.(mam koleżankę która nienawidzi kotów i którą brzydzą nawet małe kocięta to dopiero chore:p ale ma prawo tak uważać i ma prawo nie chcieć mieć kotów i ma praw ich nie mieć nawet jak jakiś się przybłąka do niej i wlezie jej do domu z całą swoją miłością) Cytat:
Fenris Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych Edytowane przez Irisfeal Czas edycji: 2011-04-12 o 18:15 |
||||||||
|
|
|
#415 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Skonkretyzowane poglądy na życie to jeden z objawów dojrzałości według mnie.
Nie chce mi się. Temat był wałkowany pierdyliard razy i nie ma sensu ta przepychanka, każdy ma swoje racje i się będzie ich trzymał, bez względu na to, czy są logiczne czy nie. A życie i tak zweryfikuje poglądy obu stron.
|
|
#416 | ||||||||||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Żeby ktoś coś 'rozumiał', wystarczy po prostu coś napisać w sposób jasny i oparty na faktach - a nie subiektywnych osądach, które bez oparcia w faktach są bezwartościowe. W przeciwnym wypadku - po co w ogóle starać się napisać coś 'mądrego' i wymagać od innych czytania ze zrozumieniem? Cytat:
Stąd uważasz sobie to, co uważasz, bo 'masz prawo'. Nieważne, że nie ma w tym żadnej treści. Cytat:
Kobieto. Napiszę jeszcze raz, najprościej jak umiem, żebyś zrozumiała. Ja nikomu nie zabraniam mieć subiektywne opinie. Jeszcze raz mówię: możesz sobie nawet uważać, że umiesz latać i mi nic do tego, bo to Ty wtedy spadniesz. Natomiast zupełnie nie rozumiem czemu ubzdurałaś sobie, że Twoje subiektywne opinie określają człowieczeństwo płodu i to, czy aborcja jest dobra. Zupełnie też nie wiem czemu ubzdurałaś sobie, że w Twoje zdanie i życie ma się nikt nie wtrącać, natomiast dajesz sobie prawo do decydowania o życiu płodu - a nie Twoim. Równie dobrze moglibyśmy dojśc do absurdu, w którym zaczęlabyś sobie roić, że nie jestem człowiekiem i masz prawo mnie zabić, bo Ci nie pasuję, a później powoływałabyś się na moc prawa do posiadania subiektywnej opinii. Przecież to jest śmieszne. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Przecież to ja zachęcam do podania jakiś merytorycznych argumentów, niestety one się nadal nie pojawiają, a zaczynają się osobiste wycieczki w moim kierunku . Tak bywa, gdy chce się mieć rację na siłę.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
... ale oczywiście to 'tylko moja subiektywna opinia', hahahahahahah.Cytat:
Cytat:
... Ja nie piszę dlaczego ktoś uprawia seks. Ja piszę, że seks służy do robienia dzieci. Nawet to, że ktoś sobie robi z tego zarobek i jego subiektywne opinie tego nie zmieniają.Cytat:
Cytat:
|
||||||||||||||||||
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
Już w różnych wątkach przedstawiałam swoje poglądy ,więc tutaj ,,wypacać" się już za bardzo nie będę, powiem tylko, że zgadzam się ze stanowiskiem Dopamine99.
Faktem jest, że dla jednych aborcja to morderstwo, a dla innych pozbycie się niechcianego zarodka/płodu czy innego cholerstwa, które w życiu tylko zawadza-kwestia sumienia
|
|
|
|
#418 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Naprawdę sumienie nie ma tu nic do rzeczy...
|
|
#419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#420 |
|
Wtajemniczenie
|
No w sumie
![]() Dla mnie to nie kwestia sumienia dlatego, że nie zabiłabym żywej istoty, człowieka czy zwierzęcia.(nawet pająków nie zabijam :p)Płodu który już ma układ nerwowy a więc czuje ból, słyszy, może śnić itd tak samo bym nie mogła. Bo właśnie sumienie mnie rusza. Ale płód ledwo zarysowany(9tydzień) to dla mnie jeszcze nie człowiek, jeszcze nie żywa istota, dlatego nie traktuje tego w takiej kategorii.
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:29.

.

(mówię tez o tych którzy poddali się np sterylizacji i uprawiają seks dla seksu bez kłopotania się o możliwe ciąże)