Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-29, 21:02   #391
alkaxy
biegam dla Zabawy

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Niekoniecznie. mnie czasem cos zakluje, ale w badaniach wychodze swietnie, więc to tylko takie chwilowe niedomagania. Nawet jak wątrobe ma sie super podobno czasem sie ją przeciązy i cos pokluje- tak mi derma powiedziala.
Ale badania zrób koniecznie, bo po co ryzykować.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-30, 09:14   #392
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Niekoniecznie. mnie czasem cos zakluje, ale w badaniach wychodze swietnie, więc to tylko takie chwilowe niedomagania. Nawet jak wątrobe ma sie super podobno czasem sie ją przeciązy i cos pokluje- tak mi derma powiedziala.
Ale badania zrób koniecznie, bo po co ryzykować.
Tez racja
Najlepiej to idz do dermy i jej to powiedz (no chyba ze chodzisz prywatnie, to rozumiem ze nie chcesz tracic kasy na taka wizyte). Ja bym poszla do jakiegos panstwowego dermatologa chociaz o porade Albo bym zrobila badania. Tak w ogole to przed zaczeciem przyjmowania leku powinno sie zrobic szereg badan, wiec jak robilas to bedziesz mogla porownac z tymi jakie teraz Ci wyjdą.

Przypomnialo mi sie, ze przed zaczeciem zazywania Tetry bilirubine mialam 0,3 czyli bardzo dobrze.. a juz tak pod koniec kuracji mialam 0,9 czyli dosc szybko poszlo to w gore, ale jeszcze w normie bylo

Na wlasna reke nie przerywaj..
no chyba ze pojdziesz jeszcze do lekarza pierwszego kontkaktu.. jak jest kumaty i zna sie na rzeczy to tez Ci coś poradzi

Powodzenia i zycze wytrwalosci

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-30, 16:58   #393
atabeee
Przyczajenie

Witam Kochane Wizażystki!
Cera mieszana. Od dłuższego czasu na twarzy pojawialy mi się drobne krostki ( najwięcej na czole i brodzie), nie zwracałam no to uwagi, gdyż po upudrowaniu buźki nie były one widoczne. Po pewnym czasie dołączyły zaskórniki, znowu na czole i brodzie. Znów nie zróciłam na to uwagi. I jak to przed miesiączką wyskakiwało zawsze jakieś pięć wiekszych okazów. Nie szłam do dermatologa, gdyż myślałam, że przejdzie wraz z wiekiem (mam prawie 18 lat, zaczeło sie jak miałam ok. 15). Ale tera to już przesada! Opsypało mi potwornie czoło i brode wyżej wymienionymi osobnikami, do tego dołączyły zaskórniki na nosie i olbrzymy na policzkach ( niestety nie potrafię sprecyzować co to jest dokładnie). Używałam kosmetyków z L'oreala-Pure Zone. Dbałam o skórę jak tylko mogłam, ale tera widze, że prawdopodobnie źle je dobrałam... W końcu koleżanka namówiła mnie na wizyte u dermatologa. Na wzycie lekarka podeszła do mnie, popatrzyła, zapytała od kiedy to trwa i napisała recepte. Zapisała mi Aknemycin-rano i popołudniu, Zorac 0,1%-na noc, wszystko nakładać cieniutko. Twarz myć eumlsją Cetaphil, a jak zapytałam o krem to poleciła mi Physiogel (dała próbkę, nawet fajny). Po powrocie stotowałam się do zaleceń lekarza, ale nie za długo... U dr byłam w piątek, a dziś rano patrząc w lusterko omało zawału nie doatałam!!! Cała twarz złuszczona (w szczegółności nos!!!), a do tego podrażniona, zaczerwieniona, potwornie sucha, bolało, nawet usta z dnia na dzień zaczeły pękać!!! Dr powiedziała, że, jeżeli wystąpią takie objawy odstawić leki na 2-3 dni i od nowa rozpocząć kurację, ale ja sie boje, że to się powtórzy!!! Pmocy, widzę, że znacie się na tym, a ja niestety nie mam zielonego pojęcia co mam robić (jakoś nie mam zaufania do lekarzy)... Proszę wszystkich orientujących się w temacie o pomoc i z góry dziękuje za rady. Ps. może sądzicie, że robie z igły widły, i że innie mają gorsze problemy, a ja wyskakuje z takimi szczegółąmi, ale wole usłyszeć wasze zdanie i dopiero zdecydować co mam dalej robi...
atabeee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-30, 17:25   #394
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atabeee Pokaż wiadomość
Witam Kochane Wizażystki!
Cera mieszana. Od dłuższego czasu na twarzy pojawialy mi się drobne krostki ( najwięcej na czole i brodzie), nie zwracałam no to uwagi, gdyż po upudrowaniu buźki nie były one widoczne. Po pewnym czasie dołączyły zaskórniki, znowu na czole i brodzie. Znów nie zróciłam na to uwagi. I jak to przed miesiączką wyskakiwało zawsze jakieś pięć wiekszych okazów. Nie szłam do dermatologa, gdyż myślałam, że przejdzie wraz z wiekiem (mam prawie 18 lat, zaczeło sie jak miałam ok. 15). Ale tera to już przesada! Opsypało mi potwornie czoło i brode wyżej wymienionymi osobnikami, do tego dołączyły zaskórniki na nosie i olbrzymy na policzkach ( niestety nie potrafię sprecyzować co to jest dokładnie). Używałam kosmetyków z L'oreala-Pure Zone. Dbałam o skórę jak tylko mogłam, ale tera widze, że prawdopodobnie źle je dobrałam... W końcu koleżanka namówiła mnie na wizyte u dermatologa. Na wzycie lekarka podeszła do mnie, popatrzyła, zapytała od kiedy to trwa i napisała recepte. Zapisała mi Aknemycin-rano i popołudniu, Zorac 0,1%-na noc, wszystko nakładać cieniutko. Twarz myć eumlsją Cetaphil, a jak zapytałam o krem to poleciła mi Physiogel (dała próbkę, nawet fajny). Po powrocie stotowałam się do zaleceń lekarza, ale nie za długo... U dr byłam w piątek, a dziś rano patrząc w lusterko omało zawału nie doatałam!!! Cała twarz złuszczona (w szczegółności nos!!!), a do tego podrażniona, zaczerwieniona, potwornie sucha, bolało, nawet usta z dnia na dzień zaczeły pękać!!! Dr powiedziała, że, jeżeli wystąpią takie objawy odstawić leki na 2-3 dni i od nowa rozpocząć kurację, ale ja sie boje, że to się powtórzy!!! Pmocy, widzę, że znacie się na tym, a ja niestety nie mam zielonego pojęcia co mam robić (jakoś nie mam zaufania do lekarzy)... Proszę wszystkich orientujących się w temacie o pomoc i z góry dziękuje za rady. Ps. może sądzicie, że robie z igły widły, i że innie mają gorsze problemy, a ja wyskakuje z takimi szczegółąmi, ale wole usłyszeć wasze zdanie i dopiero zdecydować co mam dalej robi...
Ja napisze pare zdan tylko..

Cytat:
Nie szłam do dermatologa, gdyż myślałam, że przejdzie wraz z wiekiem (mam prawie 18 lat, zaczeło sie jak miałam ok. 15)
Mialam podobnie, zaczelo sie w wieku 14 lat ale dermatolog mi mowil ze przejdzie z wiekiem, potem nie chodzilam az do wieku 20 lat.. kiedy na twarzy mialam wulkany i inne swinstwa. 2 lata temu dermatolog mnie pocieszyl (????), bo ja mowilam ze to nienormalne ze juz po okresie dojrzewania wygladam jak zmutowana 13stoletnia dziewczyna :P , to powiedzial ze tradzik maja tez dorosli ludzie, w wieku 30 lat..

Cytat:
Używałam kosmetyków z L'oreala-Pure Zone. Dbałam o skórę jak tylko mogłam, ale tera widze, że prawdopodobnie źle je dobrałam...
Raczej przerzuc sie na "kosmetyki" apteczne, zadne loreale i inne reklamowane G... !

Jak mozesz to zrezygnuj z pudrów i innych fluidów a to juz prawdobodobnie trochę da

Cytat:
Zapisała mi Aknemycin-rano i popołudniu, Zorac 0,1%-na noc, wszystko nakładać cieniutko. Twarz myć eumlsją Cetaphil, a jak zapytałam o krem to poleciła mi Physiogel (dała próbkę, nawet fajny)
Ja zamiast Cetaphilu polecilabym Physiogel bo jest tanszy. A wogole to ja ubóstwiam plyn micelarny z Biodermy Sensibio H20 - nie sciaga, nie zostawia tlustej powłoki, nie szczypie w oczy.. a po Physiogelu musialam myc twarz wodą, bo zostawał taki film na skórze.

Cytat:
U dr byłam w piątek, a dziś rano patrząc w lusterko omało zawału nie doatałam!!! Cała twarz złuszczona (w szczegółności nos!!!), a do tego podrażniona, zaczerwieniona, potwornie sucha, bolało, nawet usta z dnia na dzień zaczeły pękać!!!
Co do tego, to nie wiem jak ma byc, Nie stosowalam Aknemycinu nawet nie wiem co to jest.. krem? Zoraz - mialam i jest dobry, równiez twarz mialam jakby spaloną, ale to tylko pare dni..
Na usta polecam balsam apteczny TISANE - rewelka! Sama go odkrylam niecale pol roku temu Duzo lepszy niz te wsyzstkie pomadki.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-09-30, 18:39   #395
alkaxy
biegam dla Zabawy

atabeee- Zorac stosowany codziennie to jak dla mnie za często, to mocny środek, stosuj raczej co 3 dni, jak skora sie przyzwyczai moze co 2 dzień. Narazie daj sobie spokoj moze nawet dluzej niz 3 dni, zeby skora jakos doszła do siebie.

Anecka-Physiogel ile kosztuje? dotąd stosowałam Cetaphil, ale oszczedzic by sie przydalo.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-30, 19:42   #396
nataliaa
Raczkowanie

jednak postanowiłam, że pójdę do dermatologa, ale wizytę mam dopiero na środę ( w przyszłym tygodniu).. więc do tego czasu będę zażywała tetralysal,,, mam nadzieje ze przez ten tydzien nie zrobie sobie dużej szkody... (w końcu zażywam ten antybiotyk dopiero miesiąc)...
a wiecie może co oprócz jogurtów należy jeść na tą moją wątrobę,,?
dziekuję wam za wszytskie wypoweidzi

"Nie przejmuj się - szepnąl mi do ucha - Gdybym mógł snić, śniłbym tylko o tobie. I nie wstydziłbym sie tego."

..czekam na ten dzień..
nataliaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-30, 21:32   #397
atabeee
Przyczajenie

No to spróbuję jak piszecie: aknemycin będe dalej brać, a zorak zastosuje jak moja twarzyczka poczuje się lepiej, za radą alkaxy co 3, a po pewnym czasie (może), 2 dni. Dzięki wielkie za odpowiedzi, mam nadzieję, że wszystko wróci do normy!!!
Ps. tera stosuję tylko kosmetyki zakupione w aptece....
atabeee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-01, 10:04   #398
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
atabeee- Zorac stosowany codziennie to jak dla mnie za często, to mocny środek, stosuj raczej co 3 dni, jak skora sie przyzwyczai moze co 2 dzień. Narazie daj sobie spokoj moze nawet dluzej niz 3 dni, zeby skora jakos doszła do siebie.

Anecka-Physiogel ile kosztuje? dotąd stosowałam Cetaphil, ale oszczedzic by sie przydalo.
Cetaphil jakies 40zl a Physiogel Cleanser okolo 25, tylko ze Physio ma 150ml a Cetaphil 200

nataliaa, to moze idz do lekarza rodzinnego, powiedz, ze czujesz klucie na wątrobie czy cos, powiedz ze bierzesz Tetre.. to moze Cie zbada i skieruje na badania (?) zawsze bedziesz miala je za darmo

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-10-02, 10:51   #399
ivana
Raczkowanie

Dot.: controloc40 a tetralysal czy mozna laczyc?

Moim skromnym zdaniem nie ma przeciwwskazań do łączenia tych preparatów. Controloc zapewne bierzesz przed sniadaniem, na czczo. Możesz dla spokoju ducha zachowac 2-godzinny odstęp między jednym a drugim

Pozdrawiam,
ivana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 16:21   #400
travis
Zakorzenienie

GG do travis
Dot.: controloc40 a tetralysal czy mozna laczyc?

skontaktowaam sie z farmaceuta na jednej z aptek internetowych , i tak tez mi odpisano,ze moge laczyc

dzieki za odpowiedzi
Stary 2008-10-08, 12:29   #401
MACZEKona
Przyczajenie

Siema

Właśnie zaczęłam kurację tetralysalem i jakimiś dwoma żelami ;p Trądzik mam od....odkąd pamiętam ;p ale jakoś wcześniej się tym tak bardzo nie pzrejmowałam. No niestety teraz mam 19 lat a mój trądzik to już nie trądzik ale trąd! ;p Więc postanowiłam cos z tym zrobić jednak no i jak sobie czytam te wasze opinie i porownuje se to z tym co powiedzial dermatolog (ze u 50% ludzi trąd wraca po odstawieniu tetralysalu) to mam wątpliwości czy warto wywalac 250 zlotych co 6 tygodni ;p;p No ale spróbuję, moze będe w tych 50% co nie wraca ;p A jak wróci to zmienie na hormonalne leczenie jak to dermatolog zalecil. Chcociaż nie bardzo mi to pasi ;p A chodził ktoś może na peelingi salipeel (czy jakoś tak)? Warto, nie warto?
MACZEKona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-12, 17:24   #402
nataliaa
Raczkowanie

ja przerwałam już kuracje tetralysalem,, moje dermatolog postanwila odstawić go.. ale mam do was pyatnie.. czy wam po kuracji tym antybiotykiem nie wypadaly wlosy?? bo mi okropnie zaczeły wypadać.. i boję sie że zostane łysa.. ( co stosujecie na poprawę kondycji włosa??

"Nie przejmuj się - szepnąl mi do ucha - Gdybym mógł snić, śniłbym tylko o tobie. I nie wstydziłbym sie tego."

..czekam na ten dzień..
nataliaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 15:10   #403
magda.lena
Raczkowanie

Kurcze, muszę się was poradzić. Biorę tetralysal od ostatniego piątku, a musze iść na solarium. Ostatnio byłam w czwartek i planuję iść jeszcze dzisiaj i w piątek. W poniedziałek idę na wesele, a mam czarna sukienkę i nie chcę wyglądać jak upiór, a wszelkiego rodzaju samooopalacze odpadają. Myślicie, że jak pójdę te 2 razy na jakieś 5 minut to mi nie zaszkodzi?
magda.lena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 17:45   #404
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda.lena Pokaż wiadomość
Kurcze, muszę się was poradzić. Biorę tetralysal od ostatniego piątku, a musze iść na solarium. Ostatnio byłam w czwartek i planuję iść jeszcze dzisiaj i w piątek. W poniedziałek idę na wesele, a mam czarna sukienkę i nie chcę wyglądać jak upiór, a wszelkiego rodzaju samooopalacze odpadają. Myślicie, że jak pójdę te 2 razy na jakieś 5 minut to mi nie zaszkodzi?
Czarna sukienka na wesele? no ale jak kto woli

Wiesz.. jesli stawiasz na "modę" i musisz isc na solarium to lepiej nie bierz Tetry No calkowicie bez sensu..

Mam kolezankę ktora po krotkiej wizycie na solarium dostała białych plam i zniknely jej po okolo 2 miesiacach, wiec wybór nalezy do Ciebie..

ale ponoc są ludzie, ktorzy tolerują rownoczesne branie antybiotyku i chodzenie pod sztuczne swiatlo

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-10-14, 08:46   #405
roladish
Raczkowanie

GG do roladish
Unhappy Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

NO PIEKNIE ! :// wlasnie szukam na forach co jest z moja buzia heh... Jadlam prawie pol roku Tetralysal i do tego mialam masc Differin ale on m iza bardzo wysuszal skore, odstawilam antybiotyki bo ILEZ moge tego jesc :/ Byla duza poprawa tylko blizny czerwone zostaly, teraz wszystko sie wraca :| czasem wyskoczy mi jakis bolacy syf ale wiekszosc wyskakuje mi takie male ranki niby to tradzik niby nie wiem co... szczegolnie na brodzie ;( i nad warga!! okropnosc juz mam dosc , kosmetyczka powiedziala ze problem tkwi w srodku organizmu dlatego wysyfia mnie nad i pod wargami :/ macie na to sposob? ratunkuu ((( tak nie da sie zyc
roladish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-14, 09:13   #406
Kruchaaa
Raczkowanie

Ehh niech mi ktoś wyjaśni, po co brać tetralysal, jeżeli to wszystko potem wróci, zniszczysz sobie wątrobe, zniszczy ci włosy? Po to, aby przez kilka chwil móc spojrzeć na swoją nieskazitelną twarz? A potem wszystko od początku. Płacz, unikanie ludzi, chowanie się przed lustrami i pytaniami "co ci się stałoz twoją cerą?". Mam dość. Jescze nie zaczęłam (od następnego tygodnia), a już mam dość przez to, czego się wszędzie naczytałam. Ale będę brała, bo jestem głupia chyba ;P
Stary 2008-10-14, 09:22   #407
roladish
Raczkowanie

GG do roladish

a myslisz ze mi ktos powiedzial, ze jesli odstawie tetralysal to tak bede wygladała? co najgorsze jestTO ze wlasnie prawdopodobnie narobilamsobie z wątreoba i ona teraz sie w taki okropny sposob oczyszcza;( siedze gapie sie w lusterko i prawie rycze juz nie mogena siebie patrzec:| na policzkach blizny a na calej brodzie i nad warga SYFY jezu ;( dajcie mi siekiere!!!!!!!!!

a co najgosze, codziennie wyskakuje mi pare nowych syfkow. PARE!!!

a kto mnie tak załatwil? BABA w iwoniczu ktora bierze 70 zl za wizyte.
roladish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 11:13   #408
magda.lena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Czarna sukienka na wesele? no ale jak kto woli

Wiesz.. jesli stawiasz na "modę" i musisz isc na solarium to lepiej nie bierz Tetry No calkowicie bez sensu..

Mam kolezankę ktora po krotkiej wizycie na solarium dostała białych plam i zniknely jej po okolo 2 miesiacach, wiec wybór nalezy do Ciebie..

ale ponoc są ludzie, ktorzy tolerują rownoczesne branie antybiotyku i chodzenie pod sztuczne swiatlo

No bo to nie jest takie typowe wesele, w sumie to w ogóle nie jest wesele. Tylko ślub cywilny, a potem kolacja w restauracji.

A jeśli mogę zapytać, to po jakim czasie od wizyty w solarium twojej koleżance pojawiły się te białe plamy?
Stary 2008-10-14, 12:15   #409
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roladish Pokaż wiadomość
NO PIEKNIE ! :// wlasnie szukam na forach co jest z moja buzia heh... Jadlam prawie pol roku Tetralysal i do tego mialam masc Differin ale on m iza bardzo wysuszal skore, odstawilam antybiotyki bo ILEZ moge tego jesc :/ Byla duza poprawa tylko blizny czerwone zostaly, teraz wszystko sie wraca :| czasem wyskoczy mi jakis bolacy syf ale wiekszosc wyskakuje mi takie male ranki niby to tradzik niby nie wiem co... szczegolnie na brodzie ;( i nad warga!! okropnosc juz mam dosc , kosmetyczka powiedziala ze problem tkwi w srodku organizmu dlatego wysyfia mnie nad i pod wargami :/ macie na to sposob? ratunkuu ((( tak nie da sie zyc
Mam tak samo Dzis druga gula podskorna na brodzie mi wyskoczyla a pierwsza nie schodzi okolo tydzien jak nie dluzej mam doła doslownie ..
Hormony mam w porządku.. no chyba ze ta paskudna bakteria u mnie gronkowiec zlocisty mi tak wyrabia..

Cytat:
Napisane przez magda.lena Pokaż wiadomość
No bo to nie jest takie typowe wesele, w sumie to w ogóle nie jest wesele. Tylko ślub cywilny, a potem kolacja w restauracji.

A jeśli mogę zapytać, to po jakim czasie od wizyty w solarium twojej koleżance pojawiły się te białe plamy?
Nie wiem dokladnie po jakim czasie ale jakos od razu moze w przeciagu paru godzin, moze na drugi dzien

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-10-14, 13:29   #410
magda.lena
Raczkowanie

uff... to dobrze bo wczoraj jednak zaryzykowałam i poszłam na 6 min, a do teraz mi nic nie wyskoczyło, żadne biełe plamy, najwidoczniej, po mimo bardzo jasnej karnacji, należę do osób, które nie są aż tak bardzo wrażliwe na solarium
Stary 2008-10-14, 20:51   #411
becia99
Przyczajenie

tetralysal i zatoki

Witajcie, może na tej stronie pisują też farmaceuci i/lub lekarze, a może ktoś inny zna odpowiedź na moje pytanie. Choć mam już prawie 40-tkę, a w młodości miałam śliczną cerę bez żadnych skaz, to od kilku lat walczę z syfkami na mojej twarzy. Pojawiają się zwłaszcza w okolicy brody i ust. Górną część policzków, czoło i nos mam czyste.
poszłam do dermatologa i zapisał mi tetralysal 1x300 mg. Nie kazał zrobić żadnych badań, pytał tylko czy mam wyleczone zęby i ginekologicznie jest ok. Zaczęłam brać ten antybiotyk 5 dni temu i od 4 dni nie mogę wytrzymać z bólu na zatoki, a katar dosłownie kapie mi z nosa. Zastanawiam się więc, czy przypadkiem to nie zatoki były żródłem moich kłopotów z cerą i teraz się odezwały. A może to tylko przypadek? Zrobiłabym sobie badanie, ale przy braniu antybiotyku może okazać się nieprawdziwe. Czy branie tetralysalu może mieć związek z zatokami? Co polecacie? przerwać łykanie i wziąć coś na zatoki, czy może kontynuować, a pomoże również na zatoki. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.
becia99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-15, 13:16   #412
Ciekawski90
Raczkowanie

Tetralysal i oddawanie krwi.

Nie orientuję się ktoś czy podczas zażywania tetralysalu można oddawać krew ? Miałem zapytać się dermatologa ale zapomniałem : /

Ciekawski90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-16, 07:37   #413
L_V
Zakorzenienie

Dot.: Tetralysal i oddawanie krwi.

Podczas kuracji antbiotykami nie powinno się oddawac krwi.

http://www.krewniacy.pl/upload/File/kwestionariusz.pdf
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 16:13   #414
daria715
Raczkowanie

Tetralysal...czy mozna wysypac proszek z kapsulki?

NIe wiedzialam za bardzo gdzie umiejscowic mojego posta ...z gory przepraszam

Wracajac do tematu..
Bylam u dermy i otrzymalam tabletki Tetralysal i tu zaczyna sie moj problem..
NIe jestem w stanie polknac tych kapsulek...
Czy moge wysypac z nich ten proszek??np rozpuscic w wodzie?

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 16:21   #415
daria715
Raczkowanie

Dot.: Tetralysal...czy mozna wysypac proszek z kapsulki?

??

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 14:03   #416
Bathory
Raczkowanie

Dot.: Tetralysal...czy mozna wysypac proszek z kapsulki?

bezsens :/ przecież to nie jest jakaś ogromna kapsuła niemożliwa do połknięcia tylko zwykła kapsułka:/ i jeżeli chcesz widzieć efekty leczenia to radzę połykać a nie kombinować.
Bathory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-24, 10:19   #417
Marina25
Raczkowanie

witam! od kilku lat walcze z tradzikiem rozowatym. moja dermatolog zalecila mi zrobienie badan na helicobacter pylori,bo to ma podobno zwiazek z problemami skornymi. wczoraj zrobilam i na wyniku jest napisane: dodatni (+) slaby. no i zastanawiam sie co oznacza slowko "slaby". ze mam malo tych bakterii czy co? z wynikiem pojde oczywiscie do lekarza,ale miejsce jest dopiero w przyszlym tyg.,a ja jestem ciekawa. widzialam wczesniej w tym watku wypowiedzi osob,ktore maja ta bakterie,wiec kieruje do nich te pytania:czy da sie calkowicie pozbyc tej bakterii i czy zniknal wam tradzik jak zaczeliscie leczyc sie pod katem tej bakterii?? moze wreszcie znalazlam przyczyne tego swinstwa.

no a tak poza tym,czesto boli mnie zoladek czy tez watroba(trudno stwierdzic,bo bol jest taki promieniujacy) myslalam,ze to od tego ze biore antybiotyk tetralysal od dluzszego czasu i nie mam zadnej oslony na zoladek. i stad wziely sie podejrzenia u mojej lekarki,bo ta bakteria ma tez niby takie objawy.

bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje. pozdrawiam wszystkie wizazanki
Stary 2008-10-25, 13:42   #418
Emilkaa
Zadomowienie

Witam!
Piszę ponieważ coś mnie zadziwiło ostatnio.
Rok temu(jakoś w marcu) zapisałam się do dermatologa,przepisał mi wtedy tetralysal 1raz dziennie po 2 tabletki,potem(chyba po miesiącu) 1raz dziennie jedna tabletkę.Unormowało mi się wszystko,brałam potem same maści albo np.tylko zineryt.Cera się unormowała,ale ostatnio się rozwaliła znowu.Tzn.mam pojedynczee pryszcze-dokładnie to 3,a do tego wągry na nosie,ale to nie to samo co było kiedyś(w sensie,że malutko).Zapisałam się do niego,ponieważ chciałam jakąś maść z antybiotykiem.Co prawda trochę mnie to zdziwiło,ponieważ przepisał mi znowu Tetralysal 1raz dziennie po 1 tabletce?Czy to w ogole mi pomoże skoro brałam to kiedyś?Poza tym ten Tetralysal nazywa się Tetralysal300 i kosztuje 44 zł.,a jak kiedyś kupowałam (rok temu) kosztował 18zł.To jakiś inny?Czy po prostu podrożał?Bo z wyglądu jest taki sam jak tamten,ale coś na ulotce wywnioskowałam,że tak jakby był mocniejszy?
Trochę mnie to zdziwiło,ponieważ wychodzi na to,że mam mocniejszy,a przecież aż takich problemów nie mam.
Poza tym przepisał mi Aknemycin(nie pamiętam czy dokładnie tak się pisze) dwa razy dziennie smarować na coś jak wyszkoczy.Kiedyś to miałam.
I na noc davercin żel co prawda co innego na noc mi przepisał z tej samej serii co Aknemycin(tylko to miała być maść na noc),ale nie było w aptece i dała mi to na zastępstwo.
Ogólnie czy to nie są za mocne środki jak na moją cerę?No bo trochę się martwię,bo mój dermatolog zawsze przepisywał leki w stylu na odwal,ale teraz to już sama nie wiem...

Dziękuję za pomoc

Edytowane przez Emilkaa
Czas edycji: 2008-10-25 o 13:42 Powód: lit
Emilkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-25, 15:27   #419
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marina25 Pokaż wiadomość
witam! od kilku lat walcze z tradzikiem rozowatym. moja dermatolog zalecila mi zrobienie badan na helicobacter pylori,bo to ma podobno zwiazek z problemami skornymi. wczoraj zrobilam i na wyniku jest napisane: dodatni (+) slaby. no i zastanawiam sie co oznacza slowko "slaby". ze mam malo tych bakterii czy co? z wynikiem pojde oczywiscie do lekarza,ale miejsce jest dopiero w przyszlym tyg.,a ja jestem ciekawa. widzialam wczesniej w tym watku wypowiedzi osob,ktore maja ta bakterie,wiec kieruje do nich te pytania:czy da sie calkowicie pozbyc tej bakterii i czy zniknal wam tradzik jak zaczeliscie leczyc sie pod katem tej bakterii?? moze wreszcie znalazlam przyczyne tego swinstwa.

no a tak poza tym,czesto boli mnie zoladek czy tez watroba(trudno stwierdzic,bo bol jest taki promieniujacy) myslalam,ze to od tego ze biore antybiotyk tetralysal od dluzszego czasu i nie mam zadnej oslony na zoladek. i stad wziely sie podejrzenia u mojej lekarki,bo ta bakteria ma tez niby takie objawy.

bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje. pozdrawiam wszystkie wizazanki
Marina.. mnie kiedys dermatolog powiedziala ze osoby mlode nie maja tradziku rozowatego.. no ale dobra chce Ci napisac cos o HP, bo pracowalam w laboratorium medycznym i rowniez robilam to badanie.
Zrobilam to badanie bo zoladek mnie bolal i ogolnei zle sie czulam. Ja robilam badanie IGG, ktore nie daje jednoznacznej odpowiedzi na to czy bakteria w sumie jest czy nie, dopiero klasa IGA wykazala jak to naprawde jest. Mnie akurat nic nie wyszlo, ale z tego co mi powiedziano, jak sie chce naprzyklad zmniejszyc Helicobacter to trzeba jest brokuły, bo one cos tam maja w sobie hamującego bakteryjke
Dodatkowo ponoc to mozna wyleczyc i to chyba calkiem szybko, ale to tak tylko slyszalam w laboratorium, bo ponoc sa jakies szczepy, które sa odporne na leki itp.

Zobaczysz co Ci powie lekarz

Ja znow musze isc do dermatologa chyba po Tetre lub Unidox ktory mniej szkodzi.. bo niestety cała brode mam w 3 wulkanach i doslownie CAŁA broda jest opuchnieta i zaczerwieniona

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-10-29, 10:18   #420
Marina25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Emilkaa Pokaż wiadomość
Witam!
Piszę ponieważ coś mnie zadziwiło ostatnio.
Rok temu(jakoś w marcu) zapisałam się do dermatologa,przepisał mi wtedy tetralysal 1raz dziennie po 2 tabletki,potem(chyba po miesiącu) 1raz dziennie jedna tabletkę.Unormowało mi się wszystko,brałam potem same maści albo np.tylko zineryt.Cera się unormowała,ale ostatnio się rozwaliła znowu.Tzn.mam pojedynczee pryszcze-dokładnie to 3,a do tego wągry na nosie,ale to nie to samo co było kiedyś(w sensie,że malutko).Zapisałam się do niego,ponieważ chciałam jakąś maść z antybiotykiem.Co prawda trochę mnie to zdziwiło,ponieważ przepisał mi znowu Tetralysal 1raz dziennie po 1 tabletce?Czy to w ogole mi pomoże skoro brałam to kiedyś?Poza tym ten Tetralysal nazywa się Tetralysal300 i kosztuje 44 zł.,a jak kiedyś kupowałam (rok temu) kosztował 18zł.To jakiś inny?Czy po prostu podrożał?Bo z wyglądu jest taki sam jak tamten,ale coś na ulotce wywnioskowałam,że tak jakby był mocniejszy?
Trochę mnie to zdziwiło,ponieważ wychodzi na to,że mam mocniejszy,a przecież aż takich problemów nie mam.
Poza tym przepisał mi Aknemycin(nie pamiętam czy dokładnie tak się pisze) dwa razy dziennie smarować na coś jak wyszkoczy.Kiedyś to miałam.
I na noc davercin żel co prawda co innego na noc mi przepisał z tej samej serii co Aknemycin(tylko to miała być maść na noc),ale nie było w aptece i dała mi to na zastępstwo.
Ogólnie czy to nie są za mocne środki jak na moją cerę?No bo trochę się martwię,bo mój dermatolog zawsze przepisywał leki w stylu na odwal,ale teraz to już sama nie wiem...

Dziękuję za pomoc

Emilkaa,tez biore tetralysal 300 i to jest ta mocniejsza wersja,dlatego drozsza. w moim przypadku dermatolog powiedzial,ze dawka jest wieksza,ale bardziej skuteczna i po prostu leczenie bedzie trwalo krocej (przepisal mniej tabletek). tradzik powtarza mi sie co roku na jesien i teraz tez mam tylko pare krostek. tetralysal mi pomaga.szkoda tylko,ze jest taki drogi. do tych pozostalych lekow sie nie wypowiadam,bo nigdy takich nie mialam,ale skoro przepisal Ci je lekarz to chyba wie co robi. wiem tylko,ze davercin,to lek z antybiotykiem (ja jestem na to uczulona).zreszta zawsze mozesz sprobowac,a jak leki nie beda przynosic efektow,to odstawic,albo poprosic o cos innego.

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości