Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY! - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-18, 14:14   #391
Micraell
Zakorzenienie

Dot.: Laptop na studia do 2500 :)

31 GB to zajmuje mi sam Windows. Linux to 25.
Nie jestem chomikiem, sprzątam pliki dość regularnie. Ale używam programów, które są dość duże jak np. Visual i mam ich dość dużo. A to i tak laptop, na którym gier nie mam. Do tego dochodzą dwie chmury, maszyny wirtualne, języki... Wszystko zajmuje miejsce, a ja nie znoszę ciągłego instalowania programów - więc czego używam to mam. 60GB mogłabym używać jako dysk zewnętrzny, nie podstawę mojego środowiska pracy.

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Micraell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-18, 16:00   #392
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez panwiesio Pokaż wiadomość
Dorabiam jako serwisant i powiem jedno - w laptopie TYLKO SSD. 240GB kosztuje już nawet 350zł (można śmiało brać używany to za 300 się wyrwie), HDD w laptopie, który jest przenoszony, narażony na wstrząsy i upadki to nieporozumienie.

Sam osobiście zabiłem 3 dyski u siebie, odpukać przy SSD nawet upadek na kafelki nie zrobić na laptopie wrażenia (pancerniak). U klientów dosyć często wymieniam dyski np. z powodu - laptop upadł ze stołu na dywan, laptop został rzucony na łóżko itp. Ale każdy uważa co innego, ja wyraziłem swoje zdanie jako serwisant.
240 gb to bardzo mało. W tej chwili standardem jest 1 tb plus drugie tyle lub 500 gb zewnętrzny. 240 to mógłby być ewentualnie tylko na windowsa.

a serwisant, serio, nie ma się czym chwalić bo to nie znaczy specjalista a skoro zamordowałeś tyle dysków to ja nie wiem co robiłeś z nimi, serio.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-18, 16:04   #393
Micraell
Zakorzenienie

Mnie dalej zastanawiają te dwa systemy na niecałych 30 GB. Win7 taki standardowy, nie starter to koło 15GB. Na linuxa też koło 15-20 jest zalecane. A gdzie programy i dane?

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Stary 2015-08-18, 16:52   #394
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Micraell Pokaż wiadomość
Mnie dalej zastanawiają te dwa systemy na niecałych 30 GB. Win7 taki standardowy, nie starter to koło 15GB. Na linuxa też koło 15-20 jest zalecane. A gdzie programy i dane?
dla mnie to bajka na resorach. dwa systemy i potrzebne aplikacje? zainstaluj oba te systemy i do tego zwykłego office, może przeglądarkę, gimpa i trochę musyki wrzuć, trochę zdjęć i miejsca nie ma.
Stary 2015-08-19, 07:28   #395
lysyzbrazzers
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
dla mnie to bajka na resorach. dwa systemy i potrzebne aplikacje? zainstaluj oba te systemy i do tego zwykłego office, może przeglądarkę, gimpa i trochę musyki wrzuć, trochę zdjęć i miejsca nie ma.
Wszystko zależy skąd bierzesz systemy. Wczoraj robiłem dziewczynie kompa (system oczywiście Windows 7 Home Premium z SP1 32-bit i zintegrowanymi aktualizacjami do lipca, 32-bit ze względu na niezbyt mocny procek i 3GB RAM, brałem z xxx - najlepsze obrazy, zawsze świeże) i Win 7 z Office 2007, Chrome, Adobe Reader, OpenFM i kilkoma innymi badziewiami zajął 16,5GB. Hibernacja wyłączona (było 18,5 razem z nią), SWAP zostawiłem. Jak można to się chce. Linux zazwyczaj w okolicach 10GB zjada (ale tylko do pracy, przeglądarka, Libre Office - that's all).

Także wszystko zależy od odpowiedniej konfiguracji systemu. Co do dysków 1TB - bywały awaryjne. Nie wiem czy nadal są, zawsze biorę 500GB bo więcej nie potrzebuje. 2 dyski w laptopie - 120GB SSD i 500GB HDD zamiast napędu i jestem szczęśliwy.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-08-19 o 09:42 Powód: Reklama.
lysyzbrazzers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-19, 09:30   #396
Micraell
Zakorzenienie

Mówimy tutaj o legalnych systemach, nie ściągniętych z piraciarni.

~George Michael

Stary 2015-08-19, 14:30   #397
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lysyzbrazzers Pokaż wiadomość
Wszystko zależy skąd bierzesz systemy. Wczoraj robiłem dziewczynie kompa (system oczywiście Windows 7 Home Premium z SP1 32-bit i zintegrowanymi aktualizacjami do lipca, 32-bit ze względu na niezbyt mocny procek i 3GB RAM, brałem z xxx - najlepsze obrazy, zawsze świeże) i Win 7 z Office 2007, Chrome, Adobe Reader, OpenFM i kilkoma innymi badziewiami zajął 16,5GB. Hibernacja wyłączona (było 18,5 razem z nią), SWAP zostawiłem. Jak można to się chce. Linux zazwyczaj w okolicach 10GB zjada (ale tylko do pracy, przeglądarka, Libre Office - that's all).

Także wszystko zależy od odpowiedniej konfiguracji systemu. Co do dysków 1TB - bywały awaryjne. Nie wiem czy nadal są, zawsze biorę 500GB bo więcej nie potrzebuje. 2 dyski w laptopie - 120GB SSD i 500GB HDD zamiast napędu i jestem szczęśliwy.
Sorry ale dla mnie system ze stron xxx nie zalicza się do branych pod uwagę. Ja mówię tylko o legalnych a nie skądś tam, bo tam mają najnowsze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-24, 14:47   #398
kaczmar9090
Przyczajenie

Dot.: Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!

A co ma legalność systemu do jego rozmiaru na dysku?
kaczmar9090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-24, 15:09   #399
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kaczmar9090 Pokaż wiadomość
Bardzo dużo. są wersje nielegalne, takie o których Ty mówisz, im mniej zajmuje miejsca tym jest bardziej okrojony, są takie wersje, jasne ale one nie są legalne, to zwykłe piractwo, zwłaszcza to ściąganie bóg wie skąd. A jeśli mówimy o win 8 lub 10 to jest on już przypisany do sprzętu więc jakie ściąganie jakichś dziwnych wersji jedyny legalny mało zajmujący jest win 7 starter, fakt, mało zajmuje ale i jakością nie powala.
Stary 2015-08-24, 15:58   #400
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaczmar9090 Pokaż wiadomość
Na przykład to, że z nielegalnego systemu może być wycięte mnóstwo rzeczy. Tak samo jak między wersjami Home Edition/Professional/Ultimate/Starter. Tylko nawet bardziej. Albo podokładane inne rzeczy. Jak w MalcolmX 8.1 i XP...

A tak pomijając 64- czy 32-bitową wersję systemu dobiera się w zależności od architektury procesora, a nie od tego czy jest słaby czy mocny...

~George Michael

Stary 2015-08-24, 19:59   #401
uwielbienie
Raczkowanie

Nowy laptop- doradźcie! PILNE

Zepsuł mi się laptop i koszty jego naprawy przewyższają jego wartość. Muszę kupić nowy. Ale kompletnie się na tym nie znam.
Laptopa będę używała głównie do korzystania z internetu, pisania pracy mgr, oglądania filmów czy słuchania muzyki.
Fajnie jakby nie kosztował milionów, nie był zbyt wielki i mógłby być w miarę lekki, żebym mogła go przewozić w weekendy do domu bez późniejszych zakwasów w rękach
Co polecicie?
uwielbienie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-24, 21:35   #402
bibi1234
Zadomowienie

Dot.: Nowy laptop- doradźcie! PILNE

Do takich zastosowań wystarczy może hybryda 2w1 [laptopo-tablet] Lenovo Yoga Tablet 2 10" LTE z Windows 8. Chyba 1550zł.

Bardzo mobilny, można odłączać klawiaturę i mieć tablet. Ma świetny czas pracy na baterii, kilka razy dłuższy od laptopów i bardzo dobry głośnik. Kwestia czy do filmów wystarczy 10", czy będziesz podłączać do tv. Wadą może być mała pojemność dysku 32GB +dokupiona karta microSD 64GB.

Zaleta to wbudowany modem LTE, mała waga i rozmiar. Waga bez klawiatury to 629 g

Test
http://pclab.pl/art61177.html
Opinie
http://www.ceneo.pl/37398752

p.s.
Jak w twoich miastach jest zasięg LTE play, to można do tej Yogi włożyc kartę sim red bull mobile 9 [starter z puszką red bulla kupisz w Żabce] po aktywacji startera, doładowujesz go doładowaniem play 50zł, darmowe LTE [100GB/miesiąc] aktywujesz kodem *111*480*1# (zielona słuchawka). Aktywacja kodem, lub na play24 co miesiąc. Doładowywać trzeba 50zł co 100 dni, aby utrzymać ważność konta.
W danym miesiącu jak wykorzystasz 100GB to internet działa dalej ale prędkość może spaść do 2mbit/s.

Jest tez nieoficjalny sposób, aby mieć w Red bull mobile konto ważne rok.
1. kupujesz starter Play
2. dzwonisz pod nr 799599999 prosisz o zmianę taryfy na Fakt Mobile (po zmianie taryfy na fakt doładuj za 30 zł)
3. następnego dnia znowu dzwonisz na 799599999 i prosisz o zmianę taryfy na RBM.
Masz red bull mobile 9 ważne rok i co miesiąc aktywujesz darmowe lte. Mozliwe, że w tym sposobie trzeba co miesiąc kupić pakiet netowy 300MB za 5zł [bo jakiś musi być odpalony by można było aktywować te darmowe 100GB w lte].

Edytowane przez bibi1234
Czas edycji: 2015-08-25 o 20:01
bibi1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 08:31   #403
spejson1989
Przyczajenie

Czytając kilka ostatnich postów dochodzę do kilku wniosków: po pierwsze kolega łysyzbrazzers nie napisał, że ściąga pirata, tylko wersję z najnowszymi możliwymi aktualizacjami, dzięki której oszczędza czas na pobieranie paru GB aktualek systemu zaraz po instalacji. Wg czego oceniliście, że jest to pirat? Ściągnięty, nie zawsze oznacza pirat - wystarczy mieć oryginalny klucz, a zakładam, że kolega łysyzbrazzers taki ma. Po drugie i najważniejsze: temat brzmi "Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!", a nie "[cenzura] nic nie wnoszących postów o kompach bo coś tam wiem i niech myślą, że jestem mądra". Ogarnijcie się trochę, bo prowadzenie takiej bezsensownej polemiki, która ma za zadanie wyłonić osobę najlepiej znającą temat jest tu zbędne. Mam nadzieję, że temat wróci na właściwe tory. Dziękuję, dobranoc.

Czas edycji: 2015-08-25 o 21:22 Powód: Słownictwo.
spejson1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 12:00   #404
PiotrDell
Przyczajenie

GG do PiotrDell
Dot.: Nowy laptop- doradźcie! PILNE

Jeżeli taki rozmiar nie będzie przeszkadzał w oglądaniu filmów, również poleciłbym takie rozwiązanie 2 w 1. Tworzy ono wiele możliwości. Bardzo popularne są takie urządzenia wśród moich znajomych na wykładach.
PiotrDell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 13:35   #405
panwiesio
BAN stały

Cytat:
Napisane przez spejson1989 Pokaż wiadomość
Czytając kilka ostatnich postów dochodzę do kilku wniosków: po pierwsze kolega łysyzbrazzers nie napisał, że ściąga pirata, tylko wersję z najnowszymi możliwymi aktualizacjami, dzięki której oszczędza czas na pobieranie paru GB aktualek systemu zaraz po instalacji. Wg czego oceniliście, że jest to pirat? Ściągnięty, nie zawsze oznacza pirat - wystarczy mieć oryginalny klucz, a zakładam, że kolega łysyzbrazzers taki ma. Po drugie i najważniejsze: temat brzmi "Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!", a nie "[cenzura] nic nie wnoszących postów o kompach bo coś tam wiem i niech myślą, że jestem mądra". Ogarnijcie się trochę, bo prowadzenie takiej bezsensownej polemiki, która ma za zadanie wyłonić osobę najlepiej znającą temat jest tu zbędne. Mam nadzieję, że temat wróci na właściwe tory. Dziękuję, dobranoc.
No chociaż jeden co napisał coś z sensem a nie pierdzieli od rzeczy. System operacyjny nawet z niepewnego może być legalnie użytkowany jeśli mamy na niego licencję. Nośnik nie jest potrzebny.

Czas edycji: 2015-08-25 o 21:22 Powód: Słownictwo w cytacie.
panwiesio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 13:39   #406
pffe
BAN stały

Cytat:
wpadł nowy użytkownik i robi rumor, ale jaja.
Kolega napisał, że pobrał z takiej a takiej strony, stąd wniosek, że piracki. Proponuję czytać najpierw porządnie i ze zrozumieniem. a przy wyborze komputera i system jest ważny ale jak widać nie czytałaś nawet całej dyskusji

Czas edycji: 2015-08-25 o 21:30 Powód: Słownictwo w cytacie.
Stary 2015-08-25, 14:12   #407
spejson1989
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
wpadł nowy użytkownik i robi rumor, ale jaja.
Kolega napisał, że pobrał z takiej a takiej strony, stąd wniosek, że piracki. Proponuję czytać najpierw porządnie i ze zrozumieniem. a przy wyborze komputera i system jest ważny ale jak widać nie czytałaś nawet całej dyskusji
Właśnie o takich nic nie znaczących postach pisałem, ale widzę że to jak grochem o ścianę.
spejson1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 15:25   #408
pffe
BAN stały

Cytat:
Właśnie o takich nic nie znaczących postach pisałem, ale widzę że to jak grochem o ścianę.
Jeśli uważasz, że przy wyborze komputera nie ma znaczenia dysk twardy (a o tym toczy się głownie ta dyskusja) i system jakiego będziemy używać to nie mam pytań... ale jak mówiłam, wpadł nowy użytkownik i ma problem z tyłka
Stary 2015-08-27, 14:21   #409
liczyhrabia
Przyczajenie

Chyba trochę przeceniacie tutaj znaczenie dysku w ogólnej wydajności kompa, ale nie dorzucam to swoich spostrzeżeń w tej kwestii, bo prawdopodobnie zostanę zjedzony za swoje poglądy tak tak kilku użytkowników wyzej.
liczyhrabia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-27, 15:11   #410
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez liczyhrabia Pokaż wiadomość
Chyba trochę przeceniacie tutaj znaczenie dysku w ogólnej wydajności kompa, ale nie dorzucam to swoich spostrzeżeń w tej kwestii, bo prawdopodobnie zostanę zjedzony za swoje poglądy tak tak kilku użytkowników wyzej.
a u kogo to wyczytałeś? jeden jedyny użytkownik twierdził, że koniecznie ssd, nawet malutki byle ssd bo wydajniejszy czytaj ze zrozumieniem najpierw.
Stary 2015-08-27, 20:04   #411
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liczyhrabia Pokaż wiadomość
Ale ja właśnie pisałam, że dysk HDD będzie lepszy, bo więcej przechowa, a SSD można wziąć właśnie na zewnętrzny, bo przecież dysk prawie w ogóle nie zmienia. -.-

~George Michael

Stary 2015-08-28, 07:37   #412
zabakermit88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Micraell Pokaż wiadomość
Ale ja właśnie pisałam, że dysk HDD będzie lepszy, bo więcej przechowa, a SSD można wziąć właśnie na zewnętrzny, bo przecież dysk prawie w ogóle nie zmienia. -.-
Dysk SSD na zewnętrzny? Większej głupoty w życiu nie czytałam. SSD ma być głównie do systemu.
zabakermit88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 08:14   #413
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zabakermit88 Pokaż wiadomość
Dysk SSD na zewnętrzny? Większej głupoty w życiu nie czytałam. SSD ma być głównie do systemu.
Bzdura totalna.
Stary 2015-08-28, 15:54   #414
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zabakermit88 Pokaż wiadomość
....Bo?

~George Michael

Stary 2015-08-28, 23:27   #415
bortolomeo
Przyczajenie

zabakermit88 ma rację oczywiście - na SSDkach instaluje się przeważnie system i jest on wewnątrz laptopa jako, że jest lżejszy i mniej pojemny niż talerzowy HDD, który najczęściej służy jako dysk zewnętrzny na USB. Można też zainstalować oba dyski wewnątrz wywalając napęd i używając HDD Caddy.

Dlaczego SSD służy głównie jako dysk systemowy? Bo wtedy najbardziej skorzystamy z jego zalet (dysk SSD zapewnia szybki odczyt i zapis danych, przez co system będzie się uruchamiał i działał bardzo szybko, tak jak zainstalowane na nim programy). Jaki jest sens przetrzymywać na nim przykładowo zdjęcia, czy muzykę?
bortolomeo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-29, 06:57   #416
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bortolomeo Pokaż wiadomość
zabakermit88 ma rację oczywiście - na SSDkach instaluje się przeważnie system i jest on wewnątrz laptopa jako, że jest lżejszy i mniej pojemny niż talerzowy HDD, który najczęściej służy jako dysk zewnętrzny na USB. Można też zainstalować oba dyski wewnątrz wywalając napęd i używając HDD Caddy.

Dlaczego SSD służy głównie jako dysk systemowy? Bo wtedy najbardziej skorzystamy z jego zalet (dysk SSD zapewnia szybki odczyt i zapis danych, przez co system będzie się uruchamiał i działał bardzo szybko, tak jak zainstalowane na nim programy). Jaki jest sens przetrzymywać na nim przykładowo zdjęcia, czy muzykę?
A kto powiedział, że dysk zewnętrzny służy tylko do przechowywania muzyki i zdjęć? Właśnie. Widzę, że się powtarza tylko slogany sklepowe.
Stary 2015-08-29, 17:18   #417
Micraell
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bortolomeo Pokaż wiadomość

Hm. No niby racja, ale.
Mojego laptopa kupiłam z dyskiem HDD. Ma on coś takiego jak "True 2-seconds wake up". Laptopa w zasadzie rzadko wyłączam całkiem, częściej jest to hibernacja/sleep mode i te 2 sekundy mnie w pełni satysfakcjonują. W momencie, gdyby miał to być SSD to nie wiem czy to wybudzenie sie byłoby szybsze. System wstaje bez problemów, wszystko się ładuje. Na uruchamianie programów dalej większy wpływ ma ilość dostępnego RAMu przy uruchamianiu - bo program jednak ładuje się do pamięci, zapisany już był.
A skoro zapis na SSD jest szybszy i jest to dysk bardziej odporny to jednak widziałabym większy sens we wrzucaniu tam plików, jeśli mam 30 GB do skopiowaniu niż powolne kopiowanie na HDD, prawda? Poza tym mniejsze ryzyo, że dane wyparują, gdybym dysk gdzieś przenosiła.
Na system by się nadało, ale to dalej będzie mało miejsca i będzie trzeba mieć drug dysk.

~George Michael

Stary 2015-09-03, 07:41   #418
floragia
BAN stały

Mój młodszy brat (student) teraz sobie kupił w ispocie macbooka air, dostał jakąś sporą zniżkę uczniowską, jak ktoś planuje zakup czegoś apple to może ta informacja się przyda.
floragia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-03, 15:41   #419
201607040946
Konto usunięte

Potrzebuję laptopa na szybko, głownie chodzi o:

*przeglądanie stron internetowych
*słuchanie muzyki
*oglądanie filmów
*jakieś stare niewymagające gry
*jakieś programy typu fruity loops

nic więcej, głownie do przeglądania netu i youtube.

zamierzam kupić zwykły laptop za 1000 zł, może być? Ważne, by miał dość duży ekran (więcej niż 14 cali) i był tani. Nie wymagam dużo.

Jakies pomysły? Przeglądałam Lenovo, ale dla mnie one wszystkie są takie same
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 20:14   #420
pyton1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Potrzebuję laptopa na szybko, głownie chodzi o:

*przeglądanie stron internetowych
*słuchanie muzyki
*oglądanie filmów
*jakieś stare niewymagające gry
*jakieś programy typu fruity loops

nic więcej, głownie do przeglądania netu i youtube.

zamierzam kupić zwykły laptop za 1000 zł, może być? Ważne, by miał dość duży ekran (więcej niż 14 cali) i był tani. Nie wymagam dużo.

Jakies pomysły? Przeglądałam Lenovo, ale dla mnie one wszystkie są takie same
do 1000 jest mały wybór
http://www.x-kom.pl/p/189492-noteboo...-rw-win8b.html
Do internetu, prac biurowych jest wystarczający
możnaby dołożyć do niego ssd 120 gb a dysk hdd zamontować w miejsce napędu, koszt około 220 zł (dysk i kieszeń)
pyton1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości