![]() |
#391 |
BAN stały
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
Znam Białorusina, który podobno jest prześladowany przez Łukaszenkę i studiuje w Polsce. Oczywiście nie na swój ani państwa białoruskiego koszt. Ma jakieś 28 lat.
Znam Ukraińca, który studiuje na politechnice, ale w sumie za dużo o nim nie wiem. I znam kilka Polek i Polaka spod Wilna, ale akurat to są nasi rodacy i tutaj nie protestuję. Jeszcze jest jakaś Litwinka co obraziła się za stwierdzenie, że "Wilno to polskie miasto". Chciałem jej powiesić na drzwiach pokoju zdjęcie Piłsudskiego, ale jakoś się powstrzymałem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
polak też może za darmo studiować w szwecji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Konto usunięte
|
studia powinny być darmowe ale elitarne tylko dla najlepszych. I to by było w porzadku. Kasa przeznaczana na stypendia nie szła by wtedy w błoto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Konto usunięte
|
A ja myślę, że kasa która idzie w pl na obcokrajowców to tak znikomy wydatek w porównaniu z rodzimymi pasożytami, że nie ma co bic o to piany, chociaż też mnie to lekko uwiera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
BAN stały
|
Nie jestem za pomaganiem komuś kto jest spoza UE . Dzisiaj Białoruś i Ukraina, a jutro masz pół Afryki , bo social jest to trza przyjechać pod pretekstem wojny , prześladowań religijnych itp. Dla mnie to jest zła tendencja.
Edytowane przez jerr Czas edycji: 2014-10-16 o 21:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
wasza koleżanka
|
Moim zdaniem kraj sąsiadujący to co innego niż Afryka.
![]() |
![]() |
#399 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
-mysle,ze to fajne rozwiazanie -zwlaszcza jakby pilnowali i wyrzucali za sciaganie, ktore jest w PL powszechne ![]() Cytat:
![]() aczkowliek jak dla mnie te studia moga byc darmowe ale dla powiedzy 10 osob rocznie a nie 250 - btw kiedys slyszalam rozmowe 2-ch studentow filozofi na temat tego ,ze nie mgoa znalezc pracy... sami doszli do wniosku,ze po filozofi to w zasadzie pozostaje zawod nauczyciela filozofii a to 1 osoba na 20 lat ![]() [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855719 0]Nie każdy umie kuć na blachę. I nie rozumiem dlaczego ktos na filozofii ma mieć mniejsze stypendium niz na medycynie. Skoro mają taką samą średnią to i taką samą kase powinni otrzymac. Na weterynarii np stypendium było przyznawane od sredniej 3,8 a na innych kierunkach od 4,0. Nie podoba mi się to. Ale przecież nie będziemy mieć samych lekarzy. im więcej studentów skonczy medycyne tym wiecej pojedzie za granicę ![]() wiesz lekarz to tylko przyklad- tu chodzi po prostu o zawody praktyczne, w tym bardzo potrzebne, ale niekrólujące na studiach zawody jak stolarz, hydraulik, budowlaniec itp -po prostu spoleczenstwo jest taka piramidka - najbardziej potrzebni sa ludzie od codziennych prac jak spzredawcy w sklepie a nie filozofowie Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
Akurat nieprzyjmowanie imigrantów z krajów w których panuje woja i prześladowania uważam za straszne. Zamykając granice skazujemy takie osoby na pewną śmierć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
BAN stały
|
Trudno.Europa miała swoje średniowiecze oni mają swoje.Mówię tu o Isis.Co do Ukrainy można to przedyskutować , natomiast na Białorusi mają pokój to po co im polski socjal.
Edytowane przez jerr Czas edycji: 2014-10-16 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Konto usunięte
|
jeśli zamknięto by uniwerki dla normalnych studentów z ukrainy którzy studiują sobie najnormalniej na świecie... tzn to jest tak absurdalne że nie umiem tego skomentować. mam nadzieje ze jak u nas wybuchnie wojna to będziesz pierwsza na linii frontu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie trudno, gdyby mnie ktoś miał zastrzelić za pochodzenie albo więzić i gwałcić chciałabym znaleźć schronienie. I ci ludzie też powinni mieć prawo. A przedkładanie interesów ekonomicznych ponad ludzie życie jest okrutne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855719 0]Nie każdy umie kuć na blachę.
I nie rozumiem dlaczego ktos na filozofii ma mieć mniejsze stypendium niz na medycynie. Skoro mają taką samą średnią to i taką samą kase powinni otrzymac. Na weterynarii np stypendium było przyznawane od sredniej 3,8 a na innych kierunkach od 4,0. Nie podoba mi się to. Ale przecież nie będziemy mieć samych lekarzy. im więcej studentów skonczy medycyne tym wiecej pojedzie za granicę ![]() A co za różnica że na pedagogice stypendium rektora od 4,8 a na weterynarii 4,0 skoro i tak dostanie je najlepsze 8 czy 10% danego kierunku? Nie da się porównać skali trudności różnych kierunków, ba, nawet poszczególnych roczników jednego kierunku (co niestety się robi). ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- U nas najlepsza średnia rok temu to było coś koło 4,1. Czemu ktoś nie miałby dostawać stypendium naukowego bo na innym kierunku inaczej oceniano i łatwiej było dostać 5 albo dlatego, że inne przedmioty liczą się do średniej? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tu nie chodzi do końca o ekonomię tylko o to , że ja pod swoim polskim oknem nie chcę darcia mordy o pierwszej w nocy w stylu " allah akbar !!!" Całego świata nie zbawisz , więc jak dla mnie socjal tylko dla UE również w pakiecie Z Rumunią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Konto usunięte
|
no, bo ukraincy na pewno będą krzyczeć allah akbar.
kobieto, z czym do ludzi. ci ludzie uciekają przed realną wojną bardzo uczciwie - zaczepiając się uczciwymi warunkami o uczelnie. romowie i muzułmanie zwalają się w ilości sztuk 60 (jedna rodzina) i ciągną zasiłki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Mówię , że Ukrainę w ostateczności przeboleć . Natomiast do islamu nie jestem już tak ochoczo nastawiony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Konto usunięte
|
no to chyba zrozumiałe że nie jesteś.
wybacz ale nie pamiętam wczorajszego wykłady na temat płci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Konto usunięte
|
eee wiesz, pisałam to do kobiety, nie mając pojęcia o twojej płci.
fantasta osoba, która żyje w świecie fantazji, iluzji; marzyciel, idealista, utopista, romantyk oraz krętacz, raczej dziwnie brzmią w rodzaju żeńskim. fantastyczka i krętaczka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Naturalnie zwrot powinien nastąpić, gdyby białoruska opozycja zaproponowałaby korektę granicy wschodniej, skoro w obwodzie grodzieńskim 50-60% ludzi to katolicy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Problem jest to że większość młodych ma wyższe wykształcenie ale jeszcze większym problemem jest to że nie ma pracy i dla tych po studiach i dla tych po technikum, czy z jakimś zawodem wyuczonym. Rozwiązanie jest jedno wyludnić cały powiat i przenieść do warszafki np. A tu gdzie mieszkam zrobić miejsce powolnego dogorywania dla starców. Mam wrażenie, że nawet gdyby studia był elitarne i tylko najlepsi by jekończyli to i tak w najważniejszych instytucjach w moim mieście siedziałby tumany plecaki, a ludzie wykształceni musieliby wyjechać. No ale u was jest pewnie inaczej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
Aż boli mnie taki egoizm. Co do Białorusi jeśli ktoś jest opozycjonistą i przebywanie w Białorusi ma się wiązać dla niego z więzieniem albo w lepszym przypadku brakiem zatrudnienia itd. powinien być przywitany w Polsce z otwartymi rękami. Podobnie jak z nacjami i opozycjonistami prześladowanymi w Rosji.
I Kurdów (w tym Jazydów) czy Alawitów dla których spotkanie z ISIS oznacza pewną śmierć też odesłalibyście do domu. Bo macie jakieś wyimaginowane strachy. Jak giną ludzie, to trzeba im pomóc. Jeśli nie bezpośrednio to chociaż przyjmując uchodźców. Jak słyszę o obronie Kobane przed ISIS i tym, że wszyscy (NATO, USA i Turcja) mają to gdzieś, aż się wściekam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() oni to raczej inna bajka, zreszta do Polski sie nie pchaja zbytnio -tu problem nie lezy tylko w wyznawanej religi ale tez w swiatopogladzie i niecheci do socjalizacji/braku szacunku i zrozumienia dla naszej kultury - z tym,ze nie dotyczy to wszystkich muzułmanów - tez kiedys mialam do nich negatywne podejscie przez te wszystkie porabane historie i telewizje ale sporo tych ludzi ejst calkiem normalnych - w nitkroych krajach (np malezja) widac,ze potrafia zyc z innymi religiami/kulturami w zgodzie i to bez wiekszych problemow [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4856036 7]studentów namnożyło się sporo, ale w moim ieście jest kilka dobrych techników i są zawodówki. Hydraulików, stolarzy,budowlańców, kierowców nie brakuje. Problem jest to że większość młodych ma wyższe wykształcenie ale jeszcze większym problemem jest to że nie ma pracy i dla tych po studiach i dla tych po technikum, czy z jakimś zawodem wyuczonym. Rozwiązanie jest jedno wyludnić cały powiat i przenieść do warszafki np. A tu gdzie mieszkam zrobić miejsce powolnego dogorywania dla starców. Mam wrażenie, że nawet gdyby studia był elitarne i tylko najlepsi by jekończyli to i tak w najważniejszych instytucjach w moim mieście siedziałby tumany plecaki, a ludzie wykształceni musieliby wyjechać. No ale u was jest pewnie inaczej.[/QUOTE] No niestety w mniejszych miejscowościach to pewnie szukanie pracy po znajomosci jest norma - slyszlaam nawte,ze neiktorzy wygrywaja fotel burmistrza obiecujac ludziom prace.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A problem z uchodźcami robi się taki, że Niemcy oddają im całe lokale socjalne, wyrzucając z nich Niemców. Włosi zamiast deportować uchodźców z Libii to ich przyjmują. Dobrze, że do nas nie docierają. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
BAN stały
|
Patrzcie komu państwo polskie sponsoruje studia:
http://polskaniepodlegla.pl/wydarzen...derowska-flage |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-Dyktator ludobójca winny same tego, że rośnie ekstrema pod jego rządami nie jest rozwiązaniem -Są pewne priorytety mimo podziałów, poza tym pomoc Kurdom spowoduje, że ISIS nie dojdzie do Tureckiej granicy. I tą porządną armią mogliby ich już wystraszyć na nie patrzeć na rzeź, poza tym ISIS nie kieruje się logiką i może wiele krzywdy wyrządzić Turkom. Poza tym z Kurdami jest tak jak z Polską pod zaborami, oni walczą o swoje państwo. I co z tego, że Tobie ISIS nic nie robił, zrobił milionom i powoli zaczyna opanowywać coraz więcej środkowego i bliskiego wschodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |||||
BAN stały
|
Zgadzam się. Ci co mają kartę Polaka powinni mieć takie same prawa. Reszta niech płaci za studia w Polsce, a takich jak na tym zdjeciu powinno deportować się do Donbasu. Proszę odnieś się do tego zdjęcia:
http://polskaniepodlegla.pl/wydarzen...derowska-flage Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:53.