Czy stypendia socjalne mają sens? - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-16, 20:54   #391
Imperialista
BAN stały

Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no to ja słucham jak wygląda twoimi oczami sytuacja w gdańsku :P
Znam Białorusina, który podobno jest prześladowany przez Łukaszenkę i studiuje w Polsce. Oczywiście nie na swój ani państwa białoruskiego koszt. Ma jakieś 28 lat.

Znam Ukraińca, który studiuje na politechnice, ale w sumie za dużo o nim nie wiem.

I znam kilka Polek i Polaka spod Wilna, ale akurat to są nasi rodacy i tutaj nie protestuję.

Jeszcze jest jakaś Litwinka co obraziła się za stwierdzenie, że "Wilno to polskie miasto". Chciałem jej powiesić na drzwiach pokoju zdjęcie Piłsudskiego, ale jakoś się powstrzymałem.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 20:58   #392
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Znam Białorusina, który podobno jest prześladowany przez Łukaszenkę i studiuje w Polsce. Oczywiście nie na swój ani państwa białoruskiego koszt. Ma jakieś 28 lat.
lol, no i co.
polak też może za darmo studiować w szwecji.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 21:01   #393
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

studia powinny być darmowe ale elitarne tylko dla najlepszych. I to by było w porzadku. Kasa przeznaczana na stypendia nie szła by wtedy w błoto.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 21:02   #394
Imperialista
BAN stały

Cytat:
lol, no i co.
polak też może za darmo studiować w szwecji.
Pieniądze na utrzymanie też dostaje od rządu szwedzkiego?
Stary 2014-10-16, 21:02   #395
201607111042
Konto usunięte

A ja myślę, że kasa która idzie w pl na obcokrajowców to tak znikomy wydatek w porównaniu z rodzimymi pasożytami, że nie ma co bic o to piany, chociaż też mnie to lekko uwiera.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 21:10   #396
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Pieniądze na utrzymanie też dostaje od rządu szwedzkiego?
oczywiście że tak?
"Studia w Szwecji są bezpłatne, każdy student ma prawo do otrzymania stypendium do maksymalnej wysokości około 2500 koron miesięcznie. "
i starać się może każdy.
Stary 2014-10-16, 21:57   #397
jerr
BAN stały

Nie jestem za pomaganiem komuś kto jest spoza UE . Dzisiaj Białoruś i Ukraina, a jutro masz pół Afryki , bo social jest to trza przyjechać pod pretekstem wojny , prześladowań religijnych itp. Dla mnie to jest zła tendencja.

Edytowane przez jerr
Czas edycji: 2014-10-16 o 21:59
jerr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 22:03   #398
roseblue
wasza koleżanka

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
Nie jestem za pomaganiem komuś kto jest spoza UE . Dzisiaj Białoruś i Ukraina, a jutro masz pół Afryki , bo social jest to trza przyjechać pod pretekstem wojny , prześladowań religijnych itp. Dla mnie to jest zła tendencja.
Moim zdaniem kraj sąsiadujący to co innego niż Afryka.
Stary 2014-10-16, 22:06   #399
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez roseblue Pokaż wiadomość
Moim zdaniem kraj sąsiadujący to co innego niż Afryka.
Dla tego piszę "tendencja". Po Ukrainie I Białorusi jaki może być następny krok?
Stary 2014-10-16, 22:10   #400
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
U mnie też, na jednym kierunku ludzie dostawali od średniej 4,6 stypendia naukowe, a na tym samym kierunku rok niżej, od 4,0 bo po prostu było mniej zdolnych. I w efekcie np. ktoś z pierwszego przykładu miał średnią 4,4 nie dostał stypendium, a ktoś z drugiego miał 4,1 i dostał. Tylko też należy zauważyć że między jednym a drugim rokiem może być różna trudność co do przedmiotu. Co innego, jeśli taka sytuacja się zdarza między różnymi kierunkami, wtedy jest to nie fair.
ktos mi opowiadal (chyba ta kumpela co studiowala w UK), ze u nich ezaminy koncoworoczne zdaje cala uczelnia razem a oceny przyznaje sie na podstawie rozkladu normalnego - tzn jakies 10% ma powiedzy 5, najgorsze 10% nie zdje itp (z uwzglednieniem lat poprzednich)

-mysle,ze to fajne rozwiazanie -zwlaszcza jakby pilnowali i wyrzucali za sciaganie, ktore jest w PL powszechne

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Problem polega na tym, że Polska bardziej potrzebuje przeciętnie rokujących lekarzy i pielęgniarek niż wybitnie rokujących literaturoznawców. Śmiem twierdzić, że bez wybitnie rokujących literaturoznawców jesteśmy w stanie się obejść dlatego nie dość, że nie powinni dostawać stypendiów naukowych i socjalnych, to jeszcze powinni za studia płacić. Zabij mnie, ale tak uważam. Prędzej przyznałabym stypendia dla wybitnie rokujących stolarzy niż dla wybitnie rokujących humanistów i mówię to bez ironii, jako typowa humanistka i mol książkowy
widze,ze mamy pdoobne poglady
aczkowliek jak dla mnie te studia moga byc darmowe ale dla powiedzy 10 osob rocznie a nie 250 - btw kiedys slyszalam rozmowe 2-ch studentow filozofi na temat tego ,ze nie mgoa znalezc pracy... sami doszli do wniosku,ze po filozofi to w zasadzie pozostaje zawod nauczyciela filozofii a to 1 osoba na 20 lat

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855719 0]Nie każdy umie kuć na blachę.
I nie rozumiem dlaczego ktos na filozofii ma mieć mniejsze stypendium niz na medycynie. Skoro mają taką samą średnią to i taką samą kase powinni otrzymac.
Na weterynarii np stypendium było przyznawane od sredniej 3,8 a na innych kierunkach od 4,0. Nie podoba mi się to.

Ale przecież nie będziemy mieć samych lekarzy. im więcej studentów skonczy medycyne tym wiecej pojedzie za granicę . A polska i tak nie ma kasy na to by zwiększyć liczbę lekarzy.[/QUOTE]

wiesz lekarz to tylko przyklad- tu chodzi po prostu o zawody praktyczne, w tym bardzo potrzebne, ale niekrólujące na studiach zawody jak stolarz, hydraulik, budowlaniec itp
-po prostu spoleczenstwo jest taka piramidka - najbardziej potrzebni sa ludzie od codziennych prac jak spzredawcy w sklepie a nie filozofowie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
A ja myślę, że kasa która idzie w pl na obcokrajowców to tak znikomy wydatek w porównaniu z rodzimymi pasożytami, że nie ma co bic o to piany, chociaż też mnie to lekko uwiera.
ja też myślę,ze to znikomy % - poza tym jednak mają tam jakas wojne(nie wiem na ile intensywna na ktorych obszarach) i mysle,ze warto im pomoc - jakby w PL tak bylo to bym sie cieszyla,ze mam gdzie uciec, jakies minimum wyrozumialosci trzeba miec
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 22:38   #401
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat nieprzyjmowanie imigrantów z krajów w których panuje woja i prześladowania uważam za straszne. Zamykając granice skazujemy takie osoby na pewną śmierć.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 22:40   #402
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Akurat nieprzyjmowanie imigrantów z krajów w których panuje woja i prześladowania uważam za straszne. Zamykając granice skazujemy takie osoby na pewną śmierć.
Trudno.Europa miała swoje średniowiecze oni mają swoje.Mówię tu o Isis.Co do Ukrainy można to przedyskutować , natomiast na Białorusi mają pokój to po co im polski socjal.

Edytowane przez jerr
Czas edycji: 2014-10-16 o 22:42
Stary 2014-10-16, 22:42   #403
201604181004
Konto usunięte

jeśli zamknięto by uniwerki dla normalnych studentów z ukrainy którzy studiują sobie najnormalniej na świecie... tzn to jest tak absurdalne że nie umiem tego skomentować. mam nadzieje ze jak u nas wybuchnie wojna to będziesz pierwsza na linii frontu.
Stary 2014-10-16, 22:45   #404
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Trudno.Europa miała swoje średniowiecze oni mają swoje.Mówię tu o Isis.Co do Ukrainy można to przedyskutować , natomiast na Białorusi mają pokój to po co im polski socjal.
Pokój na Białorusi - mocno dyskusyjne.
I nie trudno, gdyby mnie ktoś miał zastrzelić za pochodzenie albo więzić i gwałcić chciałabym znaleźć schronienie. I ci ludzie też powinni mieć prawo. A przedkładanie interesów ekonomicznych ponad ludzie życie jest okrutne.
Stary 2014-10-16, 22:48   #405
Bellitudoo
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855719 0]Nie każdy umie kuć na blachę.
I nie rozumiem dlaczego ktos na filozofii ma mieć mniejsze stypendium niz na medycynie. Skoro mają taką samą średnią to i taką samą kase powinni otrzymac.
Na weterynarii np stypendium było przyznawane od sredniej 3,8 a na innych kierunkach od 4,0. Nie podoba mi się to.

Ale przecież nie będziemy mieć samych lekarzy. im więcej studentów skonczy medycyne tym wiecej pojedzie za granicę . A polska i tak nie ma kasy na to by zwiększyć liczbę lekarzy.[/QUOTE]
A co za różnica że na pedagogice stypendium rektora od 4,8 a na weterynarii 4,0 skoro i tak dostanie je najlepsze 8 czy 10% danego kierunku? Nie da się porównać skali trudności różnych kierunków, ba, nawet poszczególnych roczników jednego kierunku (co niestety się robi).

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

U nas najlepsza średnia rok temu to było coś koło 4,1. Czemu ktoś nie miałby dostawać stypendium naukowego bo na innym kierunku inaczej oceniano i łatwiej było dostać 5 albo dlatego, że inne przedmioty liczą się do średniej?
Stary 2014-10-16, 22:56   #406
jerr
BAN stały

Cytat:
I nie trudno, gdyby mnie ktoś miał zastrzelić za pochodzenie albo więzić i gwałcić chciałabym znaleźć schronienie. I ci ludzie też powinni mieć prawo. A przedkładanie interesów ekonomicznych ponad ludzie życie jest okrutne.
Jeśli jedynym warunkiem do tego , żeby miec spokój na Białorusi jest nie krytykowanie Łukaszenki to żadna tam wojna,
Tu nie chodzi do końca o ekonomię tylko o to , że ja pod swoim polskim oknem nie chcę darcia mordy o pierwszej w nocy w stylu " allah akbar !!!"
Całego świata nie zbawisz , więc jak dla mnie socjal tylko dla UE również w pakiecie Z Rumunią.
Stary 2014-10-16, 22:59   #407
201604181004
Konto usunięte

no, bo ukraincy na pewno będą krzyczeć allah akbar.

kobieto, z czym do ludzi. ci ludzie uciekają przed realną wojną bardzo uczciwie - zaczepiając się uczciwymi warunkami o uczelnie. romowie i muzułmanie zwalają się w ilości sztuk 60 (jedna rodzina) i ciągną zasiłki...
Stary 2014-10-16, 23:04   #408
jerr
BAN stały

Cytat:
no, bo ukraincy na pewno będą krzyczeć allah akbar.

kobieto, z czym do ludzi. ci ludzie uciekają przed realną wojną bardzo uczciwie - zaczepiając się uczciwymi warunkami o uczelnie. romowie i muzułmanie zwalają się w ilości sztuk 60 (jedna rodzina) i ciągną zasiłki...
Co ty kobieto masz z pamięcią.Pisałem ci wczoraj , że jestem facet i nawet mi odpisywałaś w rodzaju męskim

Mówię , że Ukrainę w ostateczności przeboleć . Natomiast do islamu nie jestem już tak ochoczo nastawiony.
Stary 2014-10-16, 23:06   #409
201604181004
Konto usunięte

no to chyba zrozumiałe że nie jesteś.

wybacz ale nie pamiętam wczorajszego wykłady na temat płci.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 23:09   #410
jerr
BAN stały

Cytat:
no to chyba zrozumiałe że nie jesteś.

wybacz ale nie pamiętam wczorajszego wykłady na temat płci.
Bo nie było wykładu.Twój post z wczoraj.

Cytat:
jerr z ciebie jest taki fantasta i krętacz że ja nawet nie wiem o czym ty do mnie rozmawiasz. serio.
Stary 2014-10-16, 23:11   #411
201604181004
Konto usunięte

eee wiesz, pisałam to do kobiety, nie mając pojęcia o twojej płci.

fantasta
osoba, która żyje w świecie fantazji, iluzji; marzyciel, idealista, utopista, romantyk

oraz krętacz, raczej dziwnie brzmią w rodzaju żeńskim. fantastyczka i krętaczka?
Stary 2014-10-17, 00:32   #412
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Wielka mi wojna na Ukrainie. Toczy się ona w 2 obwodach z 24 obwodów należących do Ukrainy. Oba obwody zajmują niecałe 10% Ukrainy. Mieszka tam 15% mieszkańców Ukrainy. W dodatku wojna wywołana na własne życzenie, bo myśleli, że przewrót władzy jest łatwy. Nie widzę totalnej wojny na Ukrainie. Natomiast jeśli chodzi o uchodźców z krajów arabskich wpuszczałbym tylko chrześcijan z Bliskiego Wschodu, którym grozi śmiertelne niebezpieczeństwo.

Cytat:
A co takiego strasznego dzieje się na Białorusi? Kraj wprawdzie biedny i pseudodemokratyczny, ale był bogatszy od Ukrainy sprzed wybuchu wojny domowej. Nie widzę w Łukaszence strasznego tyrana, po prostu rządy a'la Piłsudski w wersji łagodnej. Mają prawo osiedlać się w Polsce, ale nie w charakterze uchodźców. Niech szukają sobie pracy, uczą się polskiego ... Oczywiście nie dotyczy to Polaków na Białorusi.

Naturalnie zwrot powinien nastąpić, gdyby białoruska opozycja zaproponowałaby korektę granicy wschodniej, skoro w obwodzie grodzieńskim 50-60% ludzi to katolicy.
Stary 2014-10-17, 00:42   #413
jerr
BAN stały

Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o uchodźców z krajów arabskich wpuszczałbym tylko chrześcijan z Bliskiego Wschodu, którym grozi śmiertelne niebezpieczeństwo.
Wtedy każdy by sie podawał za chrześcijanina , no bo jak byś to sprawdził.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-17, 07:12   #414
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
wiesz lekarz to tylko przyklad- tu chodzi po prostu o zawody praktyczne, w tym bardzo potrzebne, ale niekrólujące na studiach zawody jak stolarz, hydraulik, budowlaniec itp
-po prostu spoleczenstwo jest taka piramidka - najbardziej potrzebni sa ludzie od codziennych prac jak spzredawcy w sklepie a nie filozofowie
studentów namnożyło się sporo, ale w moim ieście jest kilka dobrych techników i są zawodówki. Hydraulików, stolarzy,budowlańców, kierowców nie brakuje.
Problem jest to że większość młodych ma wyższe wykształcenie ale jeszcze większym problemem jest to że nie ma pracy i dla tych po studiach i dla tych po technikum, czy z jakimś zawodem wyuczonym.
Rozwiązanie jest jedno wyludnić cały powiat i przenieść do warszafki np. A tu gdzie mieszkam zrobić miejsce powolnego dogorywania dla starców.
Mam wrażenie, że nawet gdyby studia był elitarne i tylko najlepsi by jekończyli to i tak w najważniejszych instytucjach w moim mieście siedziałby tumany plecaki, a ludzie wykształceni musieliby wyjechać.
No ale u was jest pewnie inaczej.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-17, 11:36   #415
Kalini
Zakorzenienie

Aż boli mnie taki egoizm. Co do Białorusi jeśli ktoś jest opozycjonistą i przebywanie w Białorusi ma się wiązać dla niego z więzieniem albo w lepszym przypadku brakiem zatrudnienia itd. powinien być przywitany w Polsce z otwartymi rękami. Podobnie jak z nacjami i opozycjonistami prześladowanymi w Rosji.
I Kurdów (w tym Jazydów) czy Alawitów dla których spotkanie z ISIS oznacza pewną śmierć też odesłalibyście do domu. Bo macie jakieś wyimaginowane strachy. Jak giną ludzie, to trzeba im pomóc. Jeśli nie bezpośrednio to chociaż przyjmując uchodźców. Jak słyszę o obronie Kobane przed ISIS i tym, że wszyscy (NATO, USA i Turcja) mają to gdzieś, aż się wściekam.
Stary 2014-10-17, 17:38   #416
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Mówię , że Ukrainę w ostateczności przeboleć . Natomiast do islamu nie jestem już tak ochoczo nastawiony.
ale plynnie przeszlismy od Ukrainy do wyznawcow Islamu
oni to raczej inna bajka, zreszta do Polski sie nie pchaja zbytnio -tu problem nie lezy tylko w wyznawanej religi ale tez w swiatopogladzie i niecheci do socjalizacji/braku szacunku i zrozumienia dla naszej kultury - z tym,ze nie dotyczy to wszystkich muzułmanów - tez kiedys mialam do nich negatywne podejscie przez te wszystkie porabane historie i telewizje ale sporo tych ludzi ejst calkiem normalnych - w nitkroych krajach (np malezja) widac,ze potrafia zyc z innymi religiami/kulturami w zgodzie i to bez wiekszych problemow

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4856036 7]studentów namnożyło się sporo, ale w moim ieście jest kilka dobrych techników i są zawodówki. Hydraulików, stolarzy,budowlańców, kierowców nie brakuje.
Problem jest to że większość młodych ma wyższe wykształcenie ale jeszcze większym problemem jest to że nie ma pracy i dla tych po studiach i dla tych po technikum, czy z jakimś zawodem wyuczonym.
Rozwiązanie jest jedno wyludnić cały powiat i przenieść do warszafki np. A tu gdzie mieszkam zrobić miejsce powolnego dogorywania dla starców.
Mam wrażenie, że nawet gdyby studia był elitarne i tylko najlepsi by jekończyli to i tak w najważniejszych instytucjach w moim mieście siedziałby tumany plecaki, a ludzie wykształceni musieliby wyjechać.
No ale u was jest pewnie inaczej.[/QUOTE]

No niestety w mniejszych miejscowościach to pewnie szukanie pracy po znajomosci jest norma - slyszlaam nawte,ze neiktorzy wygrywaja fotel burmistrza obiecujac ludziom prace..
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-17, 18:22   #417
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Aż boli mnie taki egoizm. Co do Białorusi jeśli ktoś jest opozycjonistą i przebywanie w Białorusi ma się wiązać dla niego z więzieniem albo w lepszym przypadku brakiem zatrudnienia itd. powinien być przywitany w Polsce z otwartymi rękami. Podobnie jak z nacjami i opozycjonistami prześladowanymi w Rosji.
Oczywiście, ale nie musimy przy tym sponsorować im studiów, dawać socjal i na przykład oddawać im miejsca w polskich akademikach.

Cytat:
I Kurdów (w tym Jazydów) czy Alawitów dla których spotkanie z ISIS oznacza pewną śmierć też odesłalibyście do domu. Bo macie jakieś wyimaginowane strachy. Jak giną ludzie, to trzeba im pomóc.
Jest pewien Pan który nazywa się Baszar Al-Asad, który od kilku lat walczy z islamistami, których zbroiło USA (wiceprezydent USA się wygadał), bo Al-Asad trzyma sztamę z Rosjanami. Niech Amerykanie sprzątają kupę, którą samą zrobili.

Cytat:
Jeśli nie bezpośrednio to chociaż przyjmując uchodźców. Jak słyszę o obronie Kobane przed ISIS i tym, że wszyscy (NATO, USA i Turcja) mają to gdzieś, aż się wściekam.
Turcja i wspieranie Kurdów ... nie wiesz co piszesz. Islamiści Turkom nie podskoczą, bo mają porządną armię, więc jaki interes ma Turcja w wspomaganiu mniejszości, z którą ma problemy? Mam tylko nadzieję, że Polska ograniczy się do wysyłania kocy, bo mi ISIS nic nie zrobił.

A problem z uchodźcami robi się taki, że Niemcy oddają im całe lokale socjalne, wyrzucając z nich Niemców. Włosi zamiast deportować uchodźców z Libii to ich przyjmują. Dobrze, że do nas nie docierają.
Stary 2014-10-17, 22:51   #418
Imperialista
BAN stały

Patrzcie komu państwo polskie sponsoruje studia:
http://polskaniepodlegla.pl/wydarzen...derowska-flage
Stary 2014-10-18, 09:03   #419
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, ale nie musimy przy tym sponsorować im studiów, dawać socjal i na przykład oddawać im miejsca w polskich akademikach.

Jest pewien Pan który nazywa się Baszar Al-Asad, który od kilku lat walczy z islamistami, których zbroiło USA (wiceprezydent USA się wygadał), bo Al-Asad trzyma sztamę z Rosjanami. Niech Amerykanie sprzątają kupę, którą samą zrobili.

Turcja i wspieranie Kurdów ... nie wiesz co piszesz. Islamiści Turkom nie podskoczą, bo mają porządną armię, więc jaki interes ma Turcja w wspomaganiu mniejszości, z którą ma problemy? Mam tylko nadzieję, że Polska ograniczy się do wysyłania kocy, bo mi ISIS nic nie zrobił.

A problem z uchodźcami robi się taki, że Niemcy oddają im całe lokale socjalne, wyrzucając z nich Niemców. Włosi zamiast deportować uchodźców z Libii to ich przyjmują. Dobrze, że do nas nie docierają.
-Powinni mieć takie same prawa jak inni Polacy
-Dyktator ludobójca winny same tego, że rośnie ekstrema pod jego rządami nie jest rozwiązaniem
-Są pewne priorytety mimo podziałów, poza tym pomoc Kurdom spowoduje, że ISIS nie dojdzie do Tureckiej granicy. I tą porządną armią mogliby ich już wystraszyć na nie patrzeć na rzeź, poza tym ISIS nie kieruje się logiką i może wiele krzywdy wyrządzić Turkom. Poza tym z Kurdami jest tak jak z Polską pod zaborami, oni walczą o swoje państwo.
I co z tego, że Tobie ISIS nic nie robił, zrobił milionom i powoli zaczyna opanowywać coraz więcej środkowego i bliskiego wschodu.
Stary 2014-10-18, 10:23   #420
Imperialista
BAN stały

Cytat:
-Powinni mieć takie same prawa jak inni Polacy
Zgadzam się. Ci co mają kartę Polaka powinni mieć takie same prawa. Reszta niech płaci za studia w Polsce, a takich jak na tym zdjeciu powinno deportować się do Donbasu. Proszę odnieś się do tego zdjęcia:
http://polskaniepodlegla.pl/wydarzen...derowska-flage

Cytat:
-Dyktator ludobójca winny same tego, że rośnie ekstrema pod jego rządami nie jest rozwiązaniem
Al-Asad był ludobójcą? Może jeszcze Husajn miał broń masowego rażenia? Dopóki w krajach arabskich byli tacy ludzie jak Al-Asad, Husajn czy Mubarak chrześcijanie byli chronieni przez państwa, a teraz są bezlitośnie wyrzynani. Czy twoim zdaniem należy pozwalać na burdel w tym państwach w imię demokracji?

Cytat:
-Są pewne priorytety mimo podziałów, poza tym pomoc Kurdom spowoduje, że ISIS nie dojdzie do Tureckiej granicy.
Przecież ISIS już dotarł do tureckiej granicy, tylko Turków zwyczajnie na świecie się boją i jeśli mają resztki logicznego myślenia, nie będą ich prowokować.

Cytat:
I tą porządną armią mogliby ich już wystraszyć na nie patrzeć na rzeź, poza tym ISIS nie kieruje się logiką i może wiele krzywdy wyrządzić Turkom.
Gdyby nie kierowali się logiką, przekroczyliby granicę turecką. Poza tym ptaszki ćwierkają, że Turcy też wysyłali trochę broni i pieniędzy dla przeciwników Al-Asada, czyli dla ISIS.

Cytat:
Poza tym z Kurdami jest tak jak z Polską pod zaborami, oni walczą o swoje.
Mimo pamięci zamordowanych Ormian, w którym spory udział mieli Kurdowie, popieram ich dążenia do własnego państwa. Jednak dla Turcji liczy się jej racja stanu i pewnie analitycy oszacowali, że mimo napływu kurdyjskich uchodźców nie opłaca się im brać udział w tym konflikcie.

Cytat:
I co z tego, że Tobie ISIS nic nie robił, zrobił milionom i powoli zaczyna opanowywać coraz więcej środkowego i bliskiego wschodu.
To niech zdobywają następne ziemie. Skoro Pan Al-Asad i Husajn byli źli, to mamy ich godnych następców. Szkoda mi tylko chrześcijan, bo to wszystko przez ich europejskich braci.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości