|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
Argument kończący dyskusję- masz mieszkanie to nie masz prawa się odzywać. Wiem jaki mam bufor finansowy i ile mogłabym miesięcznie spłacać kredytu bez stratu na podstawowych potrzebach jak jedzenie, ubrania itd.
|
|
|
|
|
#392 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ten temat wraca jak bumerang. Ja też tego nie rozumiem, jak się wydaje 600 zł na dwie osoby, ale już ktoś mi kiedyś napisał, że mój TŻ je nienormalnie dużo.
|
|
#393 |
|
Zakorzeniona
|
Wiesz, jaki masz bufor finansowy obecnie. Chyba, że masz 100% pewności, że nigdy nie stracisz pracy, ale tego chyba nikt nie ma. Masz własnościowe mieszkanie, a mądrzysz się i uważasz, że choćby nie wiem co dałabyś sobie radę, bo wynajmowałaś kilka (!) lat mieszkanie. Nie masz więc pojęcia, co czują ci, którzy wynajmują całe życie lub wynajmują lata, a potem mają kredyt na prawie 40 lat. Nie masz o tym pojęcia, ale jesteś pierwsza do prawienia mądrości i mówienia, że jak się chce to można.
|
|
|
|
|
#394 | ||||
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
Żeby mieć gdzie mieszkać, to takie dziwne? Nie każdy singiel chce wynajmować u kogoś mieszkanie, może całe życie będzie singlem, a ma potrzebę stabilizacji, co daje m.in. mieszkanie Na serio, nie widzę w tym nic dziwnego. Życie w pojedynkę jest cięższe, taka prawda Cytat:
![]() Cytat:
Nie piję oczywiście do osób, których faktycznie sytuacja życiowa ich do tego zmusza i nie mają innego wyjścia.Idę kupić książkę do niemieckiego, a ja zły i rozkapryszony singiel
Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2015-04-07 o 16:37 |
||||
|
|
|
|
#395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio nie chcę nikogo przekonywać bo szanuję że inni mogą nie chcieć/nie potrafić/mieć inne oczekiwania. Tylko jak Ci Polacy żyją skoro połowa ma mniej niż ja a jakoś widzę mieszkania na kredyt, po dwa auta na rodzinę, nowe airmaxy i 60 cali plazmy na ścianie? A tu mi sie mówi, raz że za taka kasę jaką mam nie da się żyć, a drugi raz ze jestem burżujem bez serca i bez prawa głosu bo "mieszkanie, wow, taki luksus" i "co ja tam wiem skoro staram się robić tak by było taniej i wygodniej a tu przecież nalezy się by mieć wszystko bez wysiłku". Trochę mi was żal. |
|
|
|
|
|
#396 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-04-07 o 16:40 |
|
|
|
|
|
#397 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Własne mieszkanie w Warszawie to zazwyczaj luksus, nie oszukujemy się, przy cenach jakie są obecnie. I nikt nie mówi, że się należy jak w PRLu i że bez wysiłku. |
|
|
|
|
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze żebym ja sie jakoś specjalnie starała by te 600 zł wydawać, dziadowała na jedzeniu, ale nie- my kupujemy co jest potrzebne i na co mamy ochotę i po prostu tyle wychodzi.
Tyle że nie jemy słodyczy, nie kupujemy soków, Coli, dużo robimy sami w domu. Nie kupujemy półproduktów czy dań gotowych. |
|
|
|
|
#399 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja patrzę na to realnie, bo ja karmię dwie dorosłe osoby od kilku lat i wiem ile pieniędzy potrzebuję na jedzenie, chemię, kosmetyki. I na pewno nie jadamy wołowiny. Więc 600 zł na jedzenie, patrząc na ceny, są dla mnie sumą małą. I nie biorę tego z powietrza tylko z comiesięcznych wydatków.
|
|
#400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#401 |
|
Zakorzeniona
|
600 zł wydajecie na jedzenie również latem? Bo ja latem kupuję od groma owoców - maliny to w najlepszym razie 5 zł, tak samo truskawki, borówki amerykańskie uwielbiane przeze mnie to minimum 4 zł za małe pudełeczko. Bywa, że latem wydaję 20 zł dziennie na same owoce, a to przecież nie wszystko, co jem w czasie dnia. Bo można próbować zaoszczędzić, ale ceny owoców są, jakie są i malin za 1 czy 2 zł nie kupisz, choćbyś chciała.
|
|
|
|
|
#402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#403 |
|
Konto usunięte
|
Nie ma sensu dyskutować o tym, czy ktoś serio wydaje 5 czy 6 stów na wykarmienie dorosłych osób, dla mnie to trochę legenda. Niech sobie tyle wydają ludzie, co mnie to
Poza tym o czym tu gadać, skoro dla starszego człowieka samotnego własne mieszkanie to tylko duże wymagania od życia? Pomijam kwestię, że żadnego emeryta z przeciętną emeryturą nie byłoby stać na kawalerkę. No chyba, że dobrze zainwestował te 2-3 stówki ciułane co miesiąc... w końcu grosz do grosza...
|
|
|
|
|
#404 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#405 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
U mnie na bazarku nigdy za tyle malin nie widziałam |
|
|
|
|
|
#406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w ogóle to kocham te wszystkie wątaski o pensjach. Zawsze jest gdzie? a jak? a skąd? I potem te hasełka, ze "niemożliwe" że "masz X wiec nie odzywaj". A potem się okazuje że ktoś wydaje dużo bo ma jeszcze dwa koty i je pół kilo miesa na porcję dla jednej osoby ![]() ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Na Ursynowie. |
|
|
|
|
|
#407 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
|
#408 |
|
Rozeznanie
|
10 zł na osobę i w tej cenie i drób, ryby, wołowinę, ziemniaki, kasze, ryż, chleb ciemny, masło, mleko, herbatę, kawę, jogurty, wędliny, sery, owoce, warzywa.
w zeszłym tygodniu zechciało mi się kanapek z kozim serem i łososiem wędzonym, kupiłam te 2 produkty do tego chleb i na kasie w Biedronce zostawiłam 22 zł!!!!! Kolor bzu, proszę napisz przykładowy jadłospis dzienny. Poważnie proszę, bo wierzę, że można tyle wydawać, chcę zobaczyć tylko co nie tak robię, że u nas na jedzenie tyle kasy idzie. |
|
|
|
|
#409 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#410 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dobra, jak kupisz maliny za 3 zł to zostaje ci 7 złotych na resztę jedzenia dziennie. To też jest dość na trzy pełne posiłki na dwie osoby?
|
|
#411 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obiad: kotlet z piersi kurczaka, ryż, surówka z białej rzodkwi i szczypiorku. Kawałek wołowiny z pieczonymi ziemniakami i surówką. Zapiekanka z brokułów i indyka. Leczo z makaronem. Chiński makaron z surimi, papryką i pędami bambusa. Kolacja: kluski kładzione z serka homogenizowanego. Naleśniki z białym serem. Tortilla z wędliną, kukurydzą i żółtym serem. Jako przekąska w ciągu dnia- owoc, kalarepka. Wieczorem do filmu podgryzamy płatki kukurydziane, albo beztłuszczowo przygotowany popcorn. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Nie kupuję chleba krojonego, ani mortadeli. Chleb jemy tylko pełnoziarnisty (ale mało) wędliny głównie podsuszane i wędzone (też mało bo do czego skoro chleba mało jemy?) Alkoholu nie wliczam do jedzenia bo jest to dodatek do żywienia a nie pożywienie. |
||
|
|
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma sensu się przekomarzać o jedzenie. Jeśli ktoś jest w stanie wyżywić 2 osoby za 600zł dobrej jakości produktami, to gratuluję. Nie moja sprawa, czy dokonuje cudownego rozmnożenia, czy je małe porcje.
|
|
#413 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym rozbrajają mnie takie wyliczenia: bo raz zje się wołowinę na obiad, a raz wątróbkę drobiową. Raz ziemniaki, raz ryż. Owoce kupuje się przecież różne i można brać sezonowe. Raz zje się krewetki, raz surimi. Chodzi o średnią. I tak średnio bez alkoholu i bez słodyczy/soków/półproduktów wychodzi nam około tych 600 zł.
Nawet jak sushi robię domowe to za 20 zł na osobę wychodzi porcja tak duża że jest na dwa obiady i jedną kolację. |
|
|
|
|
#414 | |
|
Mixum fixum
|
Cytat:
600 zł w takim jadłospisie może i wyjdzie, ale dla kogoś, kto nie jada takich "lekkich" posiłków to raczej nie
|
|
|
|
|
|
#415 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
|
#416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Ja nie mówię, ze każdy ak może tylko opisuję swoją sytuację. Nie każe nikomu jeść rano jogurtu z musli |
|
|
|
|
|
#418 |
|
Rozeznanie
|
chciałam to samo napisać, rozumiem, że są różni faceci, ale dla dorosłego faceta jogurt naturalny i musli to może być przekąską, ale nie śniadanie. i sorry, jak się mają kluski na kolację do zbilansowanych posiłków, już nie mówiąc o tym, że pomiędzy śniadaniem i obiadem nic nie ma.
|
|
|
|
|
#419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak TŻ najada się jogurtem z musli. Nie wiem jak to robi, ale się najada. To on chce by mu dawać takie śniadanie, bo uważa je za lepsze niż kanapki. W sumie jak coś ma szuszone owoce, płatki zbożowe i orzechy to jednak jest bardziej wartościowe niż buła z wędliną i warzywami. Po drugie jadłospis miał być przykładowy to był. Jadamy różne rzeczy na kolacje i zauważ, ze wymieniłam więcej niż te nieszczęsne kluski z sera. |
|
|
|
|
|
#420 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.

Żeby mieć gdzie mieszkać, to takie dziwne? Nie każdy singiel chce wynajmować u kogoś mieszkanie, może całe życie będzie singlem, a ma potrzebę stabilizacji, co daje m.in. mieszkanie
Na serio, nie widzę w tym nic dziwnego. Życie w pojedynkę jest cięższe, taka prawda