Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-02, 14:37   #391
mehja
Zakorzenienie

Dot.: ratunku :(

Cytat:
Napisane przez LOLA7 Pokaż wiadomość
No dokładnie jakby w takim tempie rozwalały zołądek to pomyślcie o tabletkach anty to one by po roku pewnie zabijały:P
No
mehja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-02, 14:52   #392
201804100943
Konto usunięte

NIE porównujcie tu tabletek anty do przeciwbólowych.
Zupełnie inne składy i działanie!!

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
Jakby tabletki przeciwbólowe w takiej ilości miały ci wykończyć żołądek to nie byłyby dopuszczone do powszechnego obrotu tylko dostępne na receptę.
Tabletki bez recepty brane z umiarem nie są niebezpieczne.

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2009-03-02 o 14:59
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-02, 16:24   #393
Sheilaleigh
Przyczajenie

ja czasami też ciężko znoszę okres. ból pojawia się zawsze, ale czasami są miesiączki, kiedy jest on nie do zniesienia i nie mogę się nawet ruszyć, a już nie wspomnę o tym, że wpycham w siebie tabletki rozkurczowe. kilka miesięcy temu razem z rozpoczęciem krwiawienia wystąpił silny ból, ale dodatkowo jeszcze biegunka i mdłości. teraz znowu tak mam! pod koniec tygodnia idę z tym do ginekologa.

a jak sobie z tym radzę? piję ciepłą herbatę, jem tylko lekkie rzeczy, staram się ograniczyć tabletki przeciwbólowe do minimum (żeby nie dobić mojego żołądka). przez cały dzień wypiłam kilka herbat, zjadłam kanapki z twarożkiem, a na obiad kaszkę.

Forum POCZEKALNIA. Alternatywa dla rzeczywistości. Najlepsze miejsce ciekawych rozmów.
www.poczekalnia.net
Sheilaleigh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 08:42   #394
LOLA7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość

Tabletki bez recepty brane z umiarem nie są niebezpieczne.
No dokładnie to czmeu piszesz że 4 tabletki w miesiącu moga rozwalić żołądek??????
LOLA7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 08:51   #395
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
No dokładnie to czmeu piszesz że 4 tabletki w miesiącu moga rozwalić żołądek??????
Bo istnieją dawki dobowe. I weź pod uwagę, że oprócz żołądka istnieje jeszcze chociażby wątroba, któa musi zmetabolizować te wszystkie leki. Na ulotce dokładnie pisze jakie są dawki dobowe. Ponadto 6 apapów to z pewnością przekroczenie dawki dobowej...
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 14:06   #396
LOLA7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
nie da się cały czas faszerować tabletami!
np. 4x 1 lub 2 ibupromy co miesiąc
to wykończy żołądek z czasem...

no ok ja wiem że faszerowanie się tabletkami nie jest zdrowe ale bez przesady jak raz w miesiącu weźmiesz 4 imbupromy to nic się nie stanie
Stary 2009-03-03, 14:55   #397
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
no ok ja wiem że faszerowanie się tabletkami nie jest zdrowe ale bez przesady jak raz w miesiącu weźmiesz 4 imbupromy to nic się nie stanie
napisałam "co miesiąć".
Jeżeli ktos ma silne bóle to przypuszczam, że będzie brał co miesiąc. A są osoby którym np. nie wystarcza jedna tabletka na dzień.
(przykład: ja wzięłam na raz dwie "z krzyżykiem" i zatrzymała mi się akcja serca na kilka sekund..)
Stary 2009-03-04, 10:14   #398
LOLA7
Rozeznanie

o kurcze ja zawsze biorę 2 bo jedna mi nie pomaga i tez biorę co miesiąc
widze że masz złe doświadczenia ale mi się wydaje że nawet jak ktoś co miesiąc weżmie te 4 imbupromy to nic mu nie bedzie
Stary 2009-03-04, 11:37   #399
Julcia0907
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
Ja też kiedyś miałam takie bolesne okresy, ginekolog przepisał mi tabletki anty. Pomogło Ale skoro nie chcesz brać tabletek to nie wiem co ci zaproponować. Na mnie nic nie działało. Lekarze też mówią, że to przechodzi po urodzeniu dziecka ale to takie pocieszenie na przyszłość.
nie zawsze przechodzi.. mi osobiscie pomogły plastry anty evra, do tego stopnia ze okres który trwał zawsze ok 13 dni trwa teraz max7 ale czesto i 5))
Julcia0907 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-24, 10:10   #400
becia28
Raczkowanie

Jak was czytam to naprawdę nam wszystkim współczuję.... Moze joga by nam pomogła? Podobno sa jakieś ćwiczenia na bóle menstruacyjne. Wie coś któraś?

Lato, lato, lato czeka ...
becia28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 18:59   #401
sunshine26
Raczkowanie

Dot.: Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy

Bolesne miesiączki mogą być jednym z objawów endometriozy. U mnie tak właśnie było. Upewnijcie się, czy to nie endometrioza zamiast brać tabletki przeciwbólowe. Jestem redaktorem portalu o endometriozie i codziennie zachęcam dziesiątki kobiet, żeby się badały i nie bagatelizowały bolesnych miesiączek, bo potem może być za późno. Ja miałam kiedyś za mało wiedzy i dlatego myślałam, że bolesne miesiączki to nic takiego... Taka moja uroda... Bzdura! Choroba się wtedy we mnie rozwijała i to bardzo szybko. Straciłam jajowód, część jajnika i szanse na naturalną ciążę. Nie czekajcie! Jeśli lekarz Wam mówi, że tak musi być, bo przeznaczeniem kobiety jest cierpieć co miesiąc... to powinno obudzić w Was czujność.
Jeśli chcecie pogadać ze mną, jestem do dyspozycji.

Edytowane przez sunshine26
Czas edycji: 2009-06-17 o 08:13
sunshine26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-10, 17:05   #402
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

kiedyś miałam strasznie bolesne okresy, biegunkę, brzuch mi puchł tak, że brakowało 4 cm, by dopiąć zawsze luźne spodnie i ogólnie cięzko mi było chodzić, bo mdlałam, kręciło się w głowie, gorączka i ból brzucha. Ginekolog przepisał anty i niby lepiej jest... ale nadal towarzyszy mi niemiłosierny ból brzucha, gorączka, uderzenia zimna i gorąca, zawroty, spuchniety brzuch... Już sama nie wiem co zrobić Męczące to jest...
Stary 2009-11-10, 17:09   #403
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez ejMala Pokaż wiadomość
kiedyś miałam strasznie bolesne okresy, biegunkę, brzuch mi puchł tak, że brakowało 4 cm, by dopiąć zawsze luźne spodnie i ogólnie cięzko mi było chodzić, bo mdlałam, kręciło się w głowie, gorączka i ból brzucha. Ginekolog przepisał anty i niby lepiej jest... ale nadal towarzyszy mi niemiłosierny ból brzucha, gorączka, uderzenia zimna i gorąca, zawroty, spuchniety brzuch... Już sama nie wiem co zrobić Męczące to jest...
może spróbuj innych anty?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 18:49   #404
angel888
Przyczajenie

Ja też mam takie bolesne miesiączki.Straszny ból przez pierwsze 12 godzin od rozpoczęcia krawawienia. Kiedyś też wymiotowałam. Brałam apap. ibuprofen ale jednak organizm przyzwyczaja się do każdych leków i one po pewnym czasie nie działają. Dlatego można, a nawet trzeba je zmieniać. po co brać po kilka tabletek na raz sprawdzonego leku przeciwbólowego, który kiedyś pomagał po zażyciu jednej tabletki skoro można zmienić lek i wziąsc 1 tabl która podziała skutecznie. Od ponad roku biorę Ketonal Forte i pomaga. Już zapomniałam co to wymioty przy miesiączce. Ale ostatnio ginekolog doradził mi plastry antykoncepcyjne, które podobno mi pomogą. Mają działać leczniczo i antykoncepcyjnie. Nie wiem jeszcze się zastanawiam. W piątek mam kolejną wizytę u gin i nie wiem czy się zdecyduję.
angel888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 19:02   #405
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez angel888 Pokaż wiadomość
Ja też mam takie bolesne miesiączki.Straszny ból przez pierwsze 12 godzin od rozpoczęcia krawawienia. Kiedyś też wymiotowałam. Brałam apap. ibuprofen ale jednak organizm przyzwyczaja się do każdych leków i one po pewnym czasie nie działają. Dlatego można, a nawet trzeba je zmieniać. po co brać po kilka tabletek na raz sprawdzonego leku przeciwbólowego, który kiedyś pomagał po zażyciu jednej tabletki skoro można zmienić lek i wziąsc 1 tabl która podziała skutecznie. Od ponad roku biorę Ketonal Forte i pomaga. Już zapomniałam co to wymioty przy miesiączce. Ale ostatnio ginekolog doradził mi plastry antykoncepcyjne, które podobno mi pomogą. Mają działać leczniczo i antykoncepcyjnie. Nie wiem jeszcze się zastanawiam. W piątek mam kolejną wizytę u gin i nie wiem czy się zdecyduję.
Myślę, że plastry albo tabletki bedą zdrowsze niż takie długie faszerowanie się Ketonalem...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-11, 11:24   #406
angel888
Przyczajenie

Jeśli już to wybiorę plastry. Wiem, że Ketonal jest silnym lekiem przeciwbólowym. Staram się brać tylko jedną tabletkę w miesiącu nie więcej. Boję się tylko, że tak jak niektóre z Was tutaj pisały po odstawieniu hormonów ból wróci. Każdy organizm jest inny jedne z Was piszą że plastry lub tabletki pomogły a inne że po odstawieniu ból wrócił. No ale nie dowiem się jeśli nie spróbuję
angel888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 20:30   #407
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez angel888 Pokaż wiadomość
Jeśli już to wybiorę plastry. Wiem, że Ketonal jest silnym lekiem przeciwbólowym. Staram się brać tylko jedną tabletkę w miesiącu nie więcej. Boję się tylko, że tak jak niektóre z Was tutaj pisały po odstawieniu hormonów ból wróci. Każdy organizm jest inny jedne z Was piszą że plastry lub tabletki pomogły a inne że po odstawieniu ból wrócił. No ale nie dowiem się jeśli nie spróbuję
otóż to

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-12, 19:18   #408
LaylaDamment
BAN stały

Nie chciałam zakładać osobnego wątku,ale mam pytanie.Czy to normalne,że przy okresie gdy używam tamponów boli mnie cały czas wejście do pochwy?Ktoś też tak ma,czy tylko ja?
LaylaDamment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 20:18   #409
margot003
Raczkowanie

Witam, mój problem jest bardziej związany z antykoncepcją, ale może któraś z wizażanek już czegoś takiego doświadczyła.. Otóż we wrześniu nie zrobiłam tygodniowej przerwy na okres, tylko nakleiłam drugie opakowanie plastrów pod rząd z powodu wyjazdu na wakacje. Od tego czasu rozregulował mi się trochę cykl, a wcześniej wszystko chodziło jak w przysłowiowym "zegarku". W październiku dostałam okres około 3dni przed planowanym terminem a teraz tydzień wczesniej (tzn bardziej wygląda to jak plamienie niz okres)! Czy któraś z was już tak miała?? Nie wiem czy jestem zabezpieczona, czy tez wszystko się rozregulowało i plastry nie działają poprawnie?

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Layla, mnie nic nie boli, ale to zapewne kwestia indywidualna. może za często je wymieniasz (np. już po 2 godzinach), gdy są jeszcze suche i stąd ten ból..?
margot003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-12, 20:25   #410
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LaylaDamment Pokaż wiadomość
Nie chciałam zakładać osobnego wątku,ale mam pytanie.Czy to normalne,że przy okresie gdy używam tamponów boli mnie cały czas wejście do pochwy?Ktoś też tak ma,czy tylko ja?
mnie trochę, ale nie jest to ból nie do zniesienia
(przyczyną zapewne jest małe nawilżenie)
Stary 2009-11-13, 08:18   #411
LaylaDamment
BAN stały

Cytat:
Napisane przez margot003 Pokaż wiadomość
Witam, mój problem jest bardziej związany z antykoncepcją, ale może któraś z wizażanek już czegoś takiego doświadczyła.. Otóż we wrześniu nie zrobiłam tygodniowej przerwy na okres, tylko nakleiłam drugie opakowanie plastrów pod rząd z powodu wyjazdu na wakacje. Od tego czasu rozregulował mi się trochę cykl, a wcześniej wszystko chodziło jak w przysłowiowym "zegarku". W październiku dostałam okres około 3dni przed planowanym terminem a teraz tydzień wczesniej (tzn bardziej wygląda to jak plamienie niz okres)! Czy któraś z was już tak miała?? Nie wiem czy jestem zabezpieczona, czy tez wszystko się rozregulowało i plastry nie działają poprawnie?

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Layla, mnie nic nie boli, ale to zapewne kwestia indywidualna. może za często je wymieniasz (np. już po 2 godzinach), gdy są jeszcze suche i stąd ten ból..?
Nie chodzi o ból przy wyjmowaniu,to akurat nie boli,chodzi o to,że gdy je noszę,boli mnie samo wejście do pochwy.Może powinnam mieć mniejszy rozmiar,albo coś...
LaylaDamment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 10:16   #412
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LaylaDamment Pokaż wiadomość
Sprobuj mniejsze tampony Ja jak mam slaby okres to tie moge nosic tych normalnych tamponow bo tez mnie boli.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 13:36   #413
bejbinka11
Przyczajenie

Dot.: Straszliwy bol podczas okresu - jak można go zmniejszyć??

nie wiem czy sobie zdajecie sprawę z takiej choroby jak endometrioza. ona byla przyczyną moich straszliwych dolegliwości coo miesiąc. najgorsze w niej jest nawet nie to że czesto wyleczona wraca lecz to że da sie ją tylko wykryć zaglądając do brzucha chirurgicznie. wiele jest stron z opisem tej choroby wiec sie tu nie bede rozwodzic na ten temat. i wydaje mi sie ze wiele z was ktore macie problemy z miesiaczka ze nawet tab anty nie pomagaja to mozecie miec ta chorobe. a jesli juz ja wam ktos zdiagnozuje to ZOLADEX polecam. sa to zastzyki , drogie-350 zł jeden, nie refundowane ale pomaga. problem polega rowniez na tym ze nieznane sa przyczyny endometriozy i czesto powraca wraz z przykrymi dolegliwosciami.
bejbinka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-12, 07:00   #414
wilhelmina
Zadomowienie

Odświeżam wątek...
Przez 10 lat miałam zawsze normalne miesiączki - NIGDY nie były bolesne, objętościowo ani skąpe, ani obfite, zero objawów PMS oprócz bolesnych piersi... Jednak trzy-cztery miesiące temu zaczęło się coś dziać. Na dzień przed okresem i przez pierwsze dni krwawienia mam straszne problemy żołądkowo-jelitowe: od silnego bólu do wzdęć, burczenia, bulgotania. Szkodzi mi niemal wszystko co zjem w tym czasie, nawet jeśli są to potrawy lekkostrawne.

Są tu jakieś dziewczyny również cierpiące na problemy trawienne w pierwsze dni miesiączki? Zazwyczaj kobiety piszą o silnym bólu brzucha, a u mnie ból to problem najmniejszy.
Stary 2011-07-05, 22:31   #415
marti336
Przyczajenie

witam. Mam 14 lat i zaczęłam miesiączkować od 11 roku życia. Lecz pierwsza miesiączkę dostałam, gdy byłam nad morzem. I Za miesiąc już nie miałam. Odezwała mi się kolejny raz po pół rok, jak zmieniła znów klimat. I miesiączkowałam tak przez rok. Później odzywała się tak co 7 miesięcy i jest tak do dnia dzisiejszego. Była u ginekologa i Pani powiedziała mi, że w moim wieku to normalne i powiedziała mi, że jak miesiączka się nie odezwie to ja mi przyspieszy tabletkami z hormonami.
marti336 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 10:12   #416
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

ja od pewnego czasu mam bardzo bolesne miesiączki, dochodzi do tego w pierwszym dniu biegunka i wymioty. OD razu po tym kiedy skonczy mi się okres pójdę do ginekologa, żeby się przebadać. W łaśnie dzisiaj przezywam comiesięczne katusze, ktore juz trwaja 3 godziny, a sadze, ze jeszcze wiele przede mna [*] No nic, pozyjemy, zobaczymy.
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-23, 08:04   #417
dorusss90
Zakorzenienie

mój okres trwa 6 dni, przez pierwsze 3 dni przeżywam koszmar...znacie jakiś sposób żeby okres był mniej obfity?

dorusss90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-23, 08:38   #418
Peyton22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dorusss90 Pokaż wiadomość
mój okres trwa 6 dni, przez pierwsze 3 dni przeżywam koszmar...znacie jakiś sposób żeby okres był mniej obfity?
hmmm... nie znam żadnych sposobów na zmniejszenie obfitości okresu. no oprócz brania tabletek anty. u większości zmniejszają bądź skracają krwawienia. Jeśli przeżywasz taki koszmar może warto iść do ginekologa, powiedzieć mu o tym i przebadać się ?
Peyton22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-29, 20:33   #419
Sabrina27
Przyczajenie

Witam, zazwyczaj mam regularny okres i to od dwoch lat. Ostatnio kochałam sie z moim chlopakiem bez zabezpieczenia sam stosunek trwał z 10 sekund, i nie doszło do wytrysku. Według dzienniczka nie mialam dni płodnych, sama nie pamietam dibrze ale wydaje mi sie ze za bardzo bym sie bala to rovic gdyby te dni płodne występowały. Okres spoznia mi sie dwa dni, usprawniałaby seks 19 grudnia a 28 robiłam test. Wyszedł negatywny dzisiaj 29 grudnia pobolewają mnie jajniki, najbardziej gdy sie schylam, i czuje guzki i lekki bol w piersiach. To zbliżający sie okres, czy ciąża?
Sabrina27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości