Ciąża - kto ma większe prawo głosu? - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-05-24, 08:16   #391
Atavish
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża - kto ma większe prawo głosu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Gość z którym o tym rozmawiałam tak twierdzi, że w przypadku kobiety zadośćuczynienie finansowe jest łatwiejsze do zrozumienia, bo może tą kasę zainwestować w poprawę swojego stanu fizycznego po ciąży, że jest to zapłata za ewentualne problemy finansowe związane z niższą wypłatą itd.
Czyli mówimy o operacjach plastycznych, zabiegach medycyny estetycznej, prywatnej opiece medycznej (bo państwowa to rzeźnia) i kilku innych. Ok - to da się wycenić. Ale na ile wycenisz traumę rodzenia dziecka którego się nie chce? Na ile wyceniasz depresję poporodową? Na ile wyceniasz 9 miesięcy wyrzeczeń i emocjonalnej huśtawki od hormonów?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 08:19   #392
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
Ale na ile wycenisz traumę rodzenia dziecka którego się nie chce? Na ile wyceniasz depresję poporodową? Na ile wyceniasz 9 miesięcy wyrzeczeń i emocjonalnej huśtawki od hormonów?
Oczywiście że tutaj jedyną wyceną jest koszt ewentualnej terapii. Natomiast nie wiem czy można z pełnym przekonaniem mówić o traumie w przypadku, kiedy to jest dobrowolna decyzja kobiety.
Stary 2017-05-24, 08:21   #393
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Konto usunięte

Cytat:
Podejrzewam że łatwiej się znosi taką ciążę, jeśli jej donoszenie jest decyzją kobiety, a przecież właśnie o takiej umowie, gdzie kobieta się zgadza na taki układ, mówimy.

A jakim problemem jest wybranie miejsca na poród na które się ma ochotę? Nie każda porodówka jest rzeźnią, są też prywatne kliniki, da się w naszym kraju rodzić w dobrych warunkach.
A co jeśli ciąża jest patologiczna i tylko w publicznym może? Nie ma tam cc, znieczulenia tez nie daja, poród to parogodzinne męki. Co jeśli kogoś nie stań wydac tych paru tysięcy na prywatną klinike?
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 08:22   #394
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście że tutaj jedyną wyceną jest koszt ewentualnej terapii. Natomiast nie wiem czy można z pełnym przekonaniem mówić o traumie w przypadku, kiedy to jest dobrowolna decyzja kobiety.
No to terapię też można zasponsorować mężczyźnie który stracił w wyniku aborcji ukochany płód. Wyjdzie taniej niż terapia+operacje i zabiegi dla kobiety.
I nie do końca jest to dobrowolna decyzja kobiety skoro mówimy o jej "ciężkim przekonywaniu".

Stary 2017-05-24, 08:28   #395
Konto usunięte

Czemu wycena straty płodu jest trudna? Jak pijany kierowca zabije juz myślącego człowieka to jego życie wyconione jest na około 100 tys. Sąd nie ma z tym problemu
Dla mnie absurdem jest karac kogoś, tylko dlatego, że natura wybrała tą płeć za inkubatorm czy to więzieniem, czy odszkodowaniem

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Czas edycji: 2017-05-24 o 08:30
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 08:28   #396
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7407157 1]A co jeśli ciąża jest patologiczna i tylko w publicznym może? Nie ma tam cc, znieczulenia tez nie daja, poród to parogodzinne męki. Co jeśli kogoś nie stań wydac tych paru tysięcy na prywatną klinike?[/QUOTE]
To się wybiera państwowy szpital ze znieczuleniem i możliwością cc.
No i w przypadku mowy o finansowaniu tematu przez faceta to jest to jego problem żeby tą kasę znaleźć. Wychowanie dziecka jest droższe niż poród w prywatnej klinice

Cytat:
No to terapię też można zasponsorować mężczyźnie który stracił w wyniku aborcji ukochany płód. Wyjdzie taniej niż terapia+operacje i zabiegi dla kobiety.
I nie do końca jest to dobrowolna decyzja kobiety skoro mówimy o jej "ciężkim przekonywaniu".
Zaiste, pisałam o tym jak się na temat zapatruje facet z którym rozmawiałam na ten temat. Myślę że znalazłby się spokojnie taki, który by przyjął kasę na terapię, np. MuchaLibre

Kobieta będzie chciała to się zgodzi, nie to nie. Przekonywać można do bólu, a to co ona zdecyduje, to jej sprawa.
Stary 2017-05-24, 08:33   #397
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
To się wybiera państwowy szpital ze znieczuleniem i możliwością cc.
No i w przypadku mowy o finansowaniu tematu przez faceta to jest to jego problem żeby tą kasę znaleźć. Wychowanie dziecka jest droższe niż poród w prywatnej klinice

Zaiste, pisałam o tym jak się na temat zapatruje facet z którym rozmawiałam na ten temat. Myślę że znalazłby się spokojnie taki, który by przyjął kasę na terapię, np. MuchaLibre

Kobieta będzie chciała to się zgodzi, nie to nie. Przekonywać można do bólu, a to co ona zdecyduje, to jej sprawa.
Ja wiem, że to Twój kolega podał to rozumowanie, ale po prostu dopytuję się, bo chcę zrozumieć. Ponieważ dla mnie jest to niewyobrażalne i bez dopytywania się nie dam rady ani trochę zrozumieć tak zimnego i okrutnego (oczywiście z mojej perspektywy) podejścia do kobiet.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-05-24, 08:38   #398
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ja wiem, że to Twój kolega podał to rozumowanie, ale po prostu dopytuję się, bo chcę zrozumieć. Ponieważ dla mnie jest to niewyobrażalne i bez dopytywania się nie dam rady ani trochę zrozumieć tak zimnego i okrutnego (oczywiście z mojej perspektywy) podejścia do kobiet.
Wiesz, ja myślę że tu nie ma okrutnego podejścia do kobiet, on po prostu patrzy na temat z perspektywy faceta, który bardzo chce mieć dziecko, a kobieta raptem mając test z dwiema kreskami w dłoni zmienia zdanie i twierdzi, że ona jednak dziecka mieć nie chce. Facet nigdzie nie stwierdził, że by chciał kobietę do donoszenia ciąży zmusić, ale powiedział że stanąłby na rzęsach żeby ją namówić na to. Twierdzi że zgodziłby się na każde żądanie z tych realnych do spełnienia, żeby tylko móc mieć to dziecko.
Tak samo spora ilość kobiet bierze pod uwagę tylko swoje uczucia w tym momencie, co oczywiście jest zrozumiałe, ale też może wydawać się okrutne.
Stary 2017-05-24, 08:40   #399
Konto usunięte

Dla mnie najważniejszy jest mój komfort, żadne pieniądze nie są w stanie tego wycenic anj nie są tego warte.

Stary 2017-05-24, 08:44   #400
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz, ja myślę że tu nie ma okrutnego podejścia do kobiet, on po prostu patrzy na temat z perspektywy faceta, który bardzo chce mieć dziecko, a kobieta raptem mając test z dwiema kreskami w dłoni zmienia zdanie i twierdzi, że ona jednak dziecka mieć nie chce. .
co innego jak się zabezpieczają, więc jest założenie "dziecka nie chcemy", a co innego jak o to dziecko się starają...
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 08:46   #401
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7407238 1]Dla mnie najważniejszy jest mój komfort, żadne pieniądze nie są w stanie tego wycenic anj nie są tego warte.[/QUOTE]
No i Twoja wola.

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7407254 1]co innego jak się zabezpieczają, więc jest założenie "dziecka nie chcemy", a co innego jak o to dziecko się starają...[/QUOTE]
Też tak uważam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-24, 09:15   #402
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
A jak w takim wypadku wynagrodzić kobiecie "wynajęcie" jej ciała? I jej straty na zdrowiu i urodzie? Jej zaległości w pracy/karierze?

Też finansowo. W sumie, są przecież ludzie, którzy płacą surogatce, za wynajęcie macicy. Moim zdaniem to powinno być legalne. Jeszcze się tu kłania jedna kwestia. W sytuacji, w której mężczyzna namówił kobietę do doniesienia ciąży, obie strony powinny mieć możliwość zawarcia takiej umowy, że kobieta zrzeka się praw rodzicielskich, a mężczyzna nie wniesie nigdy sprawy o alimenty, jeśli deklaruje że jest w stanie wychować dziecko sam, a od kobiety niczego nie oczekuje. To na pewno ułatwiłoby kobiecie podjęcie decyzji o doniesieniu ciąży, gdyby wiedziała od razu na czym stoi. Tak samo w przypadku gdy kobieta albo nawet para (bo i tak się zdarza) najmuje "dawcę nasienia" to też powinni mieć możliwość zawarcia umowy, że dawca nie będzie pozwany na alimenty, a sam też nie będzie nic chciał od tego dziecka. I takie umowy powinny mieć moc prawną.

Niektórzy powiedzieliby, że to nie fair wobec dziecka. No ale przecież bywają takie sytuacje, gdzie np. facet opuścił kobietę z dzieckiem. I wtedy ona może, ale przecież nie musi pozwać go o alimenty. Jeśli uzna że sama da radę, to jej sprawa. Odwrotne sytuacje, czyli gdzie matka olewa dziecko i idzie w długą też się zdarzają. Siłą się nikogo do bycia rodzicem nie zmusi, bo niby jak?

Cytat:
Napisane przez BlondHair1
Czemu wycena straty płodu jest trudna? Jak pijany kierowca zabije juz myślącego człowieka to jego życie wyconione jest na około 100 tys. Sąd nie ma z tym problemu
Dla mnie absurdem jest karac kogoś, tylko dlatego, że natura wybrała tą płeć za inkubatorm czy to więzieniem, czy odszkodowaniem
Mówimy o sytuacji, gdzie kobieta złamała pierwotne ustalenia. Więc ponosi tu winę.

Edytowane przez MuchaLibre
Czas edycji: 2017-05-24 o 09:18
MuchaLibre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 09:44   #403
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MuchaLibre Pokaż wiadomość
Też finansowo. W sumie, są przecież ludzie, którzy płacą surogatce, za wynajęcie macicy. Moim zdaniem to powinno być legalne. Jeszcze się tu kłania jedna kwestia. W sytuacji, w której mężczyzna namówił kobietę do doniesienia ciąży, obie strony powinny mieć możliwość zawarcia takiej umowy, że kobieta zrzeka się praw rodzicielskich, a mężczyzna nie wniesie nigdy sprawy o alimenty, jeśli deklaruje że jest w stanie wychować dziecko sam, a od kobiety niczego nie oczekuje. To na pewno ułatwiłoby kobiecie podjęcie decyzji o doniesieniu ciąży, gdyby wiedziała od razu na czym stoi. Tak samo w przypadku gdy kobieta albo nawet para (bo i tak się zdarza) najmuje "dawcę nasienia" to też powinni mieć możliwość zawarcia umowy, że dawca nie będzie pozwany na alimenty, a sam też nie będzie nic chciał od tego dziecka. I takie umowy powinny mieć moc prawną.

Niektórzy powiedzieliby, że to nie fair wobec dziecka. No ale przecież bywają takie sytuacje, gdzie np. facet opuścił kobietę z dzieckiem. I wtedy ona może, ale przecież nie musi pozwać go o alimenty. Jeśli uzna że sama da radę, to jej sprawa. Odwrotne sytuacje, czyli gdzie matka olewa dziecko i idzie w długą też się zdarzają. Siłą się nikogo do bycia rodzicem nie zmusi, bo niby jak?

Mówimy o sytuacji, gdzie kobieta złamała pierwotne ustalenia. Więc ponosi tu winę.
Czyli w sytuacji, gdy kobieta na poczatku zwiazku mowi, ze nie chce dzieci, nie ma nawet mowy o zandym donoszeniu, bedzie wpadka to facet nie ma prawa nic egzekwowac?
Pytanie tylko jak udowodnic zr byla jakas umowa z tym związana? U notariusz w pierwszy dzien zwiazkj radosnie leciec i podpisac taka umowe? Co w takim razie z one night stand?

Stary 2017-05-24, 10:26   #404
MuchaLibre
I tak powiem

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7407478 6]Czyli w sytuacji, gdy kobieta na poczatku zwiazku mowi, ze nie chce dzieci, nie ma nawet mowy o zandym donoszeniu, bedzie wpadka to facet nie ma prawa nic egzekwowac?
Pytanie tylko jak udowodnic zr byla jakas umowa z tym związana? U notariusz w pierwszy dzien zwiazkj radosnie leciec i podpisac taka umowe? Co w takim razie z one night stand?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Wtedy sąd musiałby rozstrzygnąć kto ma rację. Coś podobnego jak udowadnianie zdrady w sprawie rozwodowej. Czyli jakieś przesłuchanie świadków, może znalazłby się jakiś dowód w postaci nagrania na dyktafon, sms itp. W zasadzie to mężczyzna musiałby jakoś udowodnić, że został poszkodowany. Przy braku dowodów zadziałałoby domniemanie niewinności.
Stary 2017-05-24, 12:24   #405
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Wtedy sąd musiałby rozstrzygnąć kto ma rację. Coś podobnego jak udowadnianie zdrady w sprawie rozwodowej. Czyli jakieś przesłuchanie świadków, może znalazłby się jakiś dowód w postaci nagrania na dyktafon, sms itp. W zasadzie to mężczyzna musiałby jakoś udowodnić, że został poszkodowany. Przy braku dowodów zadziałałoby domniemanie niewinności.
Czyli czysto teoretycznie. Ja od zawsze jestem zatwardziala bezdzietną. Wiedzą o tym wszyscy. Wiedzą też o tym, że w razie wpadki bym usunęła. Mój hipotetyczny facet też by o tym oczywiście wiedział. Czyli gdyby mnie mój hipotetyczny facet podał do sądu o zadośćuczynienie, to z miejsca by przegrał?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 12:24   #406
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meviare Pokaż wiadomość
Już tutaj nie rozkminam czy aborcja to zabójstwo czy nie. Chodzi mi o sytuacje, gdzie kobieta chce usunąć, facet nie. Jeśli jest taka sytuacja, to uważam, że nie ma prawa tego zrobić wiedząc ,że facet się załamie
No oczywiście. Lepiej niech ona wpadnie w depresję nosząc i rodząc niekochane dziecko.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 12:26   #407
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
No oczywiście. Lepiej niech ona wpadnie w depresję nosząc i rodząc niekochane dziecko.
Mogła się nie puszczać, c'nie?

Stary 2017-05-24, 12:33   #408
201712071518
Konto usunięte

a z ciekawości - jak wygląda prawodawstwo w przypadku embrionów do zapłodnienia in-vitro?
Bo to móglby być jakiś punkt wyjścia

Powiedzmy, że para małżeńska ma 3 zamrożone niewykorzystane zarodki. Komu one przysługują w razie rozwodu?
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 12:34   #409
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Mogła się nie puszczać, c'nie?
Mogła się zabezpieczać.

Co z tego, że stosuję trzy/dwie metody. Jak dla mnie, jeśli prezerwatywa pęknie i tabletka się nie wchłonie tego samego dnia (choć uważam na to co jem, czy mam biegunkę itd.) to mam święte prawo usunąć, bo to nie moje zaniedbanie doprowadziło do ciąży. Ale i tak powiedzą ci inaczej.

Ludzie chyba nie zdają sobie sprawy co znaczy ciąża dla osoby, która nienawidzi tego dziecka. To bardzo podobne psychicznie do noszenia ciąży z gwałtu. Nie to samo zapewne, ale ja bym się pewnie zabiła i nie żartuję...

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-24, 12:38   #410
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7407478 6]Czyli w sytuacji, gdy kobieta na poczatku zwiazku mowi, ze nie chce dzieci, nie ma nawet mowy o zandym donoszeniu, bedzie wpadka to facet nie ma prawa nic egzekwowac?[/QUOTE]
Moim zdaniem prawo to ma zawsze, próbować nie zaszkodzi, natomiast wtedy się mówi panu "chłopie, jak chcesz mieć dziecko, to nie trza się było wiązać z kobietą, która od początku stawiała sprawę jasno" - zdziwienie w takiej sytuacji to już jest jego błąd i jego konsekwencje.
Podobnie w przypadku kobiety, która wiąże się z facetem deklarującym niechęć do posiadania dzieci i gotowość do zapłacenia za zabieg w przypadku wpadki.

Zastanawia mnie jeszcze jeden problem - kobieta decyduje się urodzić i oddać ojcu dziecka na wychowanie, ale w trakcie ciąży zmienia zdanie i jednak postanawia wychować sama. Uznaje, że z ojcem dziecka być nie chce.
To też musi być dla faceta makabra...

Nie wiem, im dłużej o tym myślę, tym silniej wychodzi na to, że chyba najlepiej w sytuacji kiedy się nie chce dziecka, a są dwie kreski, nic nikomu nie mówić i usunąć po cichu.
Stary 2017-05-24, 12:42   #411
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, im dłużej o tym myślę, tym silniej wychodzi na to, że chyba najlepiej w sytuacji kiedy się nie chce dziecka, a są dwie kreski, nic nikomu nie mówić i usunąć po cichu.
Jestem takiego zdania od dawna. Po co się kłócić, roztrząsać. W ten sposób faceta nie boli, ja się nie muszę spowiadać ani wysłuchiwać do końca życia wyrzutów.

Stary 2017-05-24, 13:36   #412
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
a z ciekawości - jak wygląda prawodawstwo w przypadku embrionów do zapłodnienia in-vitro?
Bo to móglby być jakiś punkt wyjścia

Powiedzmy, że para małżeńska ma 3 zamrożone niewykorzystane zarodki. Komu one przysługują w razie rozwodu?
Dobre pytanie, może jakiś prawnik się wypowie . Generalnie coś w tym jest, że prawo nie nadąża trochę za techniką. Czytałem kiedyś o sprawie o podział majątku po rozwodzie, gdzie największym problemem było posiadanie wspólnej postaci w grze MMORPG. Niby śmieszne, ale przecież na stworzenie takiej postaci potrzeba miesięcy, a nawet lat, wartość łącznie z eq potrafi być warta całe tysiące złotych/dolarów.

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Jak sprawa nie wyjdzie na jaw, to nikt się nie będzie pieklił. Tak w zasadzie każdy facet musi się liczyć z tym, że być może gdzieś tam zapłodnił jakąś kobietę, która usunęła ciążę i o tym nie wiedzieć. Ba, może nawet być biologicznym ojcem jakiegoś dziecka i o tym nie wiedzieć.
Stary 2017-05-24, 13:46   #413
Konto usunięte

Prawo, a szczególnie te polskie potrzebuje aktualizacji, bo faktycznie jesteśmy w tyle. Też jestem ciekawa co z zarodkami w takim wypadku.
Chociaż podejrzewan, że zadny podział w tym wypadku nie będzie sprawiedliwy, wiec raczej tylko "zniszczenie" bedzie sprawiedliwe.

Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Czas edycji: 2017-05-24 o 13:50

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-24, 13:56   #414
201712071518
Konto usunięte

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7408333 1]Prawo, a szczególnie te Polsckie potrzebuje aktualizacji, bo faktycznie jesteśmy w tyle. Też jestem ciekawa co z zarodkami w takim wypadku.

w znanej mi osobiście zagranicznej sytuacji sprzed 10 lat, do procedury in-vitro mogły tylko przystępować pary małzeńskie. W przypadku rozwodu niewykorzystane zarodki były niszczone.
U nas więc taka opcja nie przejdzie, bo nie ma takiej opcji, żeby podjąć decyzję o zniszczeniu embrionów.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7408333 1]Prawo, a szczególnie te polskie potrzebuje aktualizacji, bo faktycznie jesteśmy w tyle. Też jestem ciekawa co z zarodkami w takim wypadku.
Chociaż podejrzewan, że zadny podział w tym wypadku nie będzie sprawiedliwy, wiec raczej tylko "zniszczenie" bedzie sprawiedliwe.

z tego co mi mówiła koleżanka, która poddała się in-vitro w Polsce, są tylko dwie opcje - albo opłacanie zamrożenia zarodków aż do ponownego ich wykorzystania, albo przekazanie ich innej parze/parom.

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2017-05-24 o 13:59
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 14:54   #415
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Ja tu widzę tylko opcję, którą wybrali moi znajomi - ona donosiła, wychowuje on. Ale do tego trzeba namówić kobietę żeby się zdecydowała donosić, a to do łatwych zadań nie będzie należało :/

"Jak ktoś jest w stanie przeliczyć dziecko na kasę i znaleźć ukojenie w wydawaniu jej (swoją drogą jak wycenić stratę dziecka? Sto tysięcy? Dwieście? Milion?), to jego sprawa, nie będę próbował ludzi takiej możliwości pozbawiać. Mnie się natomiast w głowie nie mieści jak można żądać za to kasy. Prędzej więzienia jak już. A jeśli koniecznie chcecie wyciągać kasę, to nie od społeczeństwa, tylko od tej kobiety."

Moim zdaniem tak, każdego z którym zamierzasz się związać.
A co z takim, z którym wiązać się nie zamierzam? Przecież takiemu tez może się zechcieć , żebym mu urodziła? Skoro zaszłam. I zacznie mi pitolic ze jak byłam gotowa na seks to powinnam być gotowa na dziecko?
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 14:59   #416
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Dobre pytanie, może jakiś prawnik się wypowie . Generalnie coś w tym jest, że prawo nie nadąża trochę za techniką. Czytałem kiedyś o sprawie o podział majątku po rozwodzie, gdzie największym problemem było posiadanie wspólnej postaci w grze MMORPG. Niby śmieszne, ale przecież na stworzenie takiej postaci potrzeba miesięcy, a nawet lat, wartość łącznie z eq potrafi być warta całe tysiące złotych/dolarów.
Wspólna postać? Bez sensu.

Ale ja na przykład do dziś mam konto na Steamie z byłym (technicznie moje, ale on nie miał, więc kupował na moje). Na szczęście gry można przenieść, więc w razie czego moglibyśmy się podzielić, ale po co.

Stary 2017-05-24, 19:16   #417
meski_punkt
Raczkowanie

W mojej ocenie, zarówno kobieta, jak i mężczyzna powinni mieć takie samo prawo głosu. Jeśli druga osoba nie szanuje go, to znaczy, że nie szanuje tej drugiej osoby.

Jeśli kobieta ma prawo do aborcji, to mężczyzna powinien mieć prawo do uchylenia się od odpowiedzialności rodzicielskiej i płacenia świadczenia alimentacyjnego. Wtedy będzie sprawiedliwie.
meski_punkt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-24, 19:23   #418
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meski_punkt Pokaż wiadomość
W mojej ocenie, zarówno kobieta, jak i mężczyzna powinni mieć takie samo prawo głosu. Jeśli druga osoba nie szanuje go, to znaczy, że nie szanuje tej drugiej osoby.

Jeśli kobieta ma prawo do aborcji, to mężczyzna powinien mieć prawo do uchylenia się od odpowiedzialności rodzicielskiej i płacenia świadczenia alimentacyjnego. Wtedy będzie sprawiedliwie.
No i tak powinno być. Uważam, że mężczyzna powinien móc przed porodem zrzec się notarialnie wszelkich praw i obowiązków związanych z dzieckiem. Tak samo kobieta.

Stary 2017-05-24, 19:28   #419
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
No i tak powinno być. Uważam, że mężczyzna powinien móc przed porodem zrzec się notarialnie wszelkich praw i obowiązków związanych z dzieckiem. Tak samo kobieta.
A ja bym chciała, żeby można było podpisać umowę dotyczącą posiadania dzieci.

Stary 2017-05-24, 19:53   #420
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A ja bym chciała, żeby można było podpisać umowę dotyczącą posiadania dzieci.

To byłoby dobre i rozstrzygało spór, bez mieszania świadków i wylewania gnoju na rozprawie. Jasna, klarowna deklaracja, która formalnie będzie miała moc prawną.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości