![]() |
#391 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ponowne starania po t. Zaczynamy
Oska to normalne. U mnie dopiero od jakiegoś tygodnia (23tc) czuje ruchy regularnie co jakiś czas przez cały dzień. Wcześniej to było różnie, zdarzały się dni, że była cisza. Dzieci jeszcze są małe i mają sporo miejsca. U mnie to jeszcze zależało jak mała była ułożona.
Jeszcze zdążysz ponarzekać, że za bardzo cię kopią 😁 Klebuszkowa a jak twoje samopoczucie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#392 |
Rozeznanie
|
oska pierwsze ruchy to cudowne uczucie! i to mega szybko poczułaś je, bo najczęsciej się je czuje ok 18-20 tc, więc nic się nie martw że na razie jest to rzadkie. Potem będziesz je czuła jak się najesz i położysz na kanapie, wtedy będą harcować
![]() tulipanek 5 tygodni, jak szybko ten czas leci, to prawda taki noworodek jest cuuudny - tylko śpi i je do zacałowania! A jak kończy 5 tyg to jakby ktoś światło włączył i koniec spania w dzień, przynajmniej tak u nas jest, Ignaś (5,5 mies) uff tylko dwie drzemki po 30-40 min w dzień, no chociaż w nocy śpi, jak go położe o 20 to ok 24 budzi się na jedzenie i śpi do rana. Ale w dzień to zapomnij o odpoczynku. Nam małego też dużo wysypywało na buzi, ciemieniucha mu na czoło aż wchodziła, ale to bardziej było od kontaktu ze światem, a próbowaliście "kremu specjalnego do buzi" (np. linum - ładnie ta wysypka z buzi schodziła). Trwało to u nas tak do ok 4 mies, teraz jest spokój, tzn nie do końca bo się ślini i skóra znów podrażniona. U nas spokoju nie ma - zwłaszcza teraz jak go stymuluję MK, dziewczyny ja wiem wariatka jestem, ale naczytałam się że kontakt wzrokowy jest baaardzo ważny, (już nawet guganie nie jest tak ważne w tym wieku ) jak małego biorę na ręcę to on na mnie nie patrzy, wszędzie dookoła, to samo jak go karmię piersią. Zauważyłam że ma problem z tym jak jestem blisko jego twarzy, z daleka jest lepiej. No i się mało uśmiecha. To może wydawać się jakaś pierdoła, ale wolę dmuchać na zimne. Oczywiscie w tym wieku nie mówi się o autyźmie ale o zaburzeniach, nad którymi trzeba pracować, w pierwszym roku mózg malucha jest baardzo plastyczny i czytałam przypadki kiedy dziecko w 4 mies było mało kontaktowe, wręcz unikało wzroku mamy, ale po stymulacji dogoniło dzieciaki już w 12 mies i dalej rozwija się prawidłowo. U nas po miesiącu ćwiczeń niby jest lepiej, ale są dni, kiedy naprawdę się martwię bo są gorsze dni, a tu trzeba pracować, pracować pracować. Zapisaliśmy się do lekarza od MK, żeby nam powiedział co i jak - na początku lipca I znów ten okropny niepokój - najpierw ciąża a teraz czy się prawidłowo rozwija. |
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
Raczkowanie
|
Cześć, cześć. U mnie wszystko w porządku. Bez stresu i strachu. Jakaś taka spokojna jestem
![]() ![]() ![]()
#394 |
Raczkowanie
|
Chyba zachwaliłam
![]()
#395 |
Raczkowanie
|
Tantum verde do gardła☺
Edytowane przez pollyhanna Czas edycji: 2017-06-12 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#396 |
Zadomowienie
|
Jest seria leków prenalen dla kobiet w ciąży. Ja dodatkowo płukałam gardło wodą z solą (ochydna, ale skuteczne).
Zdrowka ci życzę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Rozeznanie
|
Klebuszkowa podobno syrop z cebuli pomaga, tylko ten smak i zapach... bleeee....
A ja już czułam ruchy i od wczoraj nic. Jutro będzie 16 tyg. Też tak mialyscie na początku? Nie mogłam się doczekać kręcenia Kropek, a teraz tylko chodzę, nasłuchuję i się martwię, jeśli nic nie czuję😔 Nasz Aniołek Natan 15.07.2016*
#398 |
Raczkowanie
|
Oska syrop z cebuli bleeeeeeee......
![]() Czytałam gdzieś że na początku ruchy dziecka są nieregularne, więc chyba nie ma co się martwić. Może na wszelki wypadek zadzwoń do lekarza to Cię uspokoi ![]()
#399 |
Rozeznanie
|
Klebuszkowa i co lekarz Ci doradzil? Jak się czujesz?
Nasz Aniołek Natan 15.07.2016*
#400 |
Raczkowanie
|
Nic nie doradził. Debil jakiś... przepisał mi syrop którego kobiety w ciąży pić nie powinny. Kupiłam sobie syrop Prenalen i tabletki na gardło. Dodatkowo czosnek, miód, mleko. Szałwia do płukania gardła. Martwie się czy fasol to wytrzyma...
#401 |
Raczkowanie
|
Klebuszkowa spokojnie. Kobiety w ciąży też chorują. U mnie tak się złożyło ze musiałam 3 antybiotyki brać (zapalenie zatok) i wszystko było w porządku. Lekarze powtarzali ze dużo gorsza jest tlaca się infekcja niż leki. Gardło możesz plukać tez woda z solą i ten tantum verde jest naprawdę dobry. Gdyby doszedł katar to płukanie irigasinem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#402 |
Raczkowanie
|
Dziękuję. Gardło powoli odpuszcza. Nie bolało mnie jakos bardzo. Raczej to było takie trapanie. W pore zauważyłam że coś zaczyna się dziać. Najgorsze to osłabienie bo człowiek nie ma siły ręką ruszyć
#403 |
Rozeznanie
|
kłebuszkowa jak drapanie w gardle to najlepiej jeszcze się nawadniać, dużo pić, również inhalacje z soli fizjoloigcznej nebulizatorem (jeżeli nie masz tej maszyny to spraw sobie koniecznie - przy pierwszych katarach i suchych/ mokrych kaszlach jak znalazł, a dla dziecka to już w ogóle mus!).
Przy karmieniu piersią też nie można prawie nic brać, a o prenalenie lekarz mi mówiła że to o kant du.. potłuc, nic nie daje. Zdrowia dla Ciebie i uważaj na klimatyzację bo w to przez nią teraz człowiek się tak urządza! |
![]() ![]() |
![]() |
#404 |
Raczkowanie
|
Jola po tym czosnku suszy gorzej jak na kacu, więc ciągle piję. W klimatyzowanych pomieszczeniach nie przebywam. Mój luby mnie zaraził. Nie pomogło że zamieszkalismy w osobnych pokojach. Dziękuję za wszystkie porady
![]()
#405 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Chciałam do Was dołączyć i ja 12 tc.we wtorek prenatalne u Roszkowskiego. W poniedziałek już miałam u swojego gina i oczywiście już był stres bo kości Nosowej nie mógł znaleźć. W końcu znalazł ale w/g niego za krótka.kazal się nie martwić bo mówi że może będzie mały nos po mnie. Ale weź tu się nie martw... Moja historia : t w 11.2015 blokada serca kariotyp prawidłowy Potem poronienia 5 tc , 5 tc i 7 tc Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki za Was |
![]() ![]() |
![]() |
#406 |
Zadomowienie
|
Witam aniolkowamamusia.
Zobaczysz będzie dobrze. Ważne, że jest kość nosowa. A idziesz do specjalisty, więc napewno wszystko dokładnie sprawdzi. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze z maluszkiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Rozeznanie
|
aniołkowamamusia dr Roszkowskiemu możesz zaufać w 100%, to jeden z najlepszych specjalistów w Polsce!
A robisz też pappę? bo samo usg daje tylko 60-70% wiarygodności. Ściskam mocno. |
![]() ![]() |
![]() |
#408 |
Raczkowanie
|
Aniolkowamamusia fajnie, że się tutaj spotykamy. 3mam kciuki i czekam na dobre wieści !!
#409 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wsparcie.niepotrzebnie tak wcześnie zrobiliśmy podejście do prenatalnych.to był 11 tc 1 dzień i myślę (mam nadzieję)że ta kosc byla mała przez to że za wcześnie było.
Z małym też poszliśmy w 11 tc z kawałkiem i kości nie było wcale potem Roszkowski widział i kariotyp był prawidłowy. Jola będę robiła pappe u niego i zrobiłam w poniedziałek harmony. 14 dni czeka się na wyniki. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze tym razem |
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Rozeznanie
|
Mysle, że to jeszcze wcześnie było. Nosek jest na pewno. Idź spokojnie na badania i się nie stresuj, bo Maleństwo na pewno nie jest wtedy szczęśliwe.
Nasz Aniołek Natan 15.07.2016*
#411 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymam mocno kciuki za wszystkie Was i życzę samych spokojnych ciąż, bo ja jestem już na samej końcówce i teraz tylko czekam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#412 |
Rozeznanie
|
lenka a co u Ciebie? Kiedy termin? Sn czy cc? Imie wybrane?
|
![]() ![]() |
![]() |
#413 |
Raczkowanie
|
Jola u nas wszystko dobrze, dziękuję
![]() ![]() ![]() Edytowane przez _lenka87_ Czas edycji: 2017-06-15 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#414 |
Raczkowanie
|
Masz już Lenka dzieci?ja mam już córeczkę. Ona tak by chciała rodzeństwo a ja w dalszym ciągu boję się jej powiedzieć...ma 5 lat a jest taka mądra...w łazience stoi na wannie krem palmersa bo już troszkę brzuszek mi urósł i zaczęłam się nim smarować. I córeczka mnie pyta czemu się nim smaruje :ja na to żeby mieć ładna i gładka skórę a ona na to:mamo a widzisz ze to jest dla Pan w ciazy bo na nim jest narysowana pani z brzuszkiem😉
Taka mała madrala ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Zazdroszczę Ci ze to juz końcówka i Tobie Jola że masz już swoje dzieciątko. Ja mam termin na 31.12. Ale narazie o nim nie myślę bo ostatnio wszystko runelo tak szybko. Jakie imiona typujecie mi się podoba Marcelinka tosia Kornelia jeśli chodzi o dziewczynki ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- I wiecie co chyba trzeba co jakiś czas wrzucić post że tu jesteśmy bo żeby Oska nie napisała do mnie na priv to bym wcale nie wiedziala |
![]() ![]() |
![]() |
#415 |
Raczkowanie
|
Też bym chciała już być na końcówce a u mnie dopiero początek. Pierwszy stres we wtorek, w sumie już sie stresuje przez to wstrętne chorobsko. Co do imienia dla dziewczynki dla mnie od wielu, wielu lat najpiekniejsze imiona to Pola i Lidia. 😉
#416 |
Raczkowanie
|
Klebuszkowa masz też prenatalne we wtorek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Raczkowanie
|
Ja dopiero 7 tc. Idę sprawdzić czy serduszko bije...
![]() |
#418 |
Rozeznanie
|
A mnie coś bardzo boli brzuch dołem. Wczoraj cały dzień na nogach i może to to. Dziś tylko słodkie lenistwo.
Ja tam Dziewczyny wierzę za Was, że będzie dobrze. Już tyle przeszłyśmy, ze innej opcji nie ma. 😚😚 Nasz Aniołek Natan 15.07.2016*
#419 |
Raczkowanie
|
Oska ja tak leże od wtorku i mam już dosyć! Chciałabym wrócić do pracy już...
#420 |
Rozeznanie
|
@Klebuszkowa marudo jedna😉Masz Maleństwo pod sercem i dla niego wszystko😍 Jeszcze trochę i bedziemy marzyć żeby chociaż na godzinę się położyć.
U mnie jest taki problem, że nie mam szans na jakiś większy odpoczynek co dzień. Męża nie ma i wszystko muszę sama. A tak mi się marzy żeby ktoś chociaz raz mi ugotowal coś i podał pod nos... Dwa duże psy do ogarnięcia, zakupy, wyjazdy do lekarza, a mam ponad 60 km. Nawet na pogotowie z atakiem nerek sama jechałam, bo brat był w pracy. Już tyle za nami, że teraz to pikuś 😉 Nasz Aniołek Natan 15.07.2016*
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.