|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników
wiec Roxi trzymamy kciuki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#392 |
Raczkowanie
|
![]()
Gizmiatko Gratulacje z okazji zaręczyn
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#393 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja po prostu mam ochote wyrywać sobei włosy z głowy czasami jak n niektórych opowieści posłucham....ehhhhh wrrrrrrrrrrr Ja miałam 8 hormonów łącznie zbadanych, ale za jednym badaniem w ciagu jednego dnia. Ale najważniejsze ze są zdabane i wiadomo mniej wiecej które nie są w normie niezależnie od fazy cyklu - prawie wszystkie.... Buziaki dla wszystkich PCOS - owiczek. ![]() ![]()
Skąd wiesz jak smakuje jabłko, jeśli patrzysz tylko na drzewo. Skąd wiesz jak smakuje miód, kiedy patrzysz tylko na pszczoły. Nie oceniaj mnie.... Moje blogowanie: http://okiemidlonmi.blogspot.com/ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#394 |
Raczkowanie
|
u mnie tez stwierdzono pcos...wczoraj wrocilam z kliniki endokrynologii ginekologicznej na Ligocie..pobrali mi tyle krwi ze cud ze zyje w ogole . Wyniki dopiero 4 wrzesnia i dopiero wtedy wyjasni sie co dalej. Szczerze mowiac to moga zyc z tym ze okres mam 4 razy w roku, a wlosy jak goryl, bylbym tylko miala dzidzie! Ja bylam pod opieka dr Czerwinskiej, a Wy ?
pozdrawiam
#395 |
Zakorzenienie
|
kari_82 dizkeuje bardzo aserdecznie , no poki co to nie bylo u nas nigdy wiekszych broblemikow.
Co do odwolania to je zlozylam i teraz czekam na reakcje uczelni! Wynikow z ligoty nie odbralam :|poki co za co betty mnie skarci :|
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#396 |
Raczkowanie
|
kari_82, jak to nie mozesz obliczyć dnia cyklu??? Kobieto! przeciez nią jesteś, mimo tego, że masz miesiaczkę 4 razy w roku (jak większość na tym wątku ma z tym problemy). Poczytałabyś tu posty, albo jakaś inną książkę, albo w necie. Masz tyle możliwosci by się nauczyć swego kobiecego organizmu
Powtórze, 1 dzień miesiaczki to 1 dzień cyklu. Zatem jeśli od 6 miesięcy nie miałas miesiaczki i poszłas zrobić badania w takim razie są one mniej więcej ze 180 dnia cyklu!!! Więc są niewiarygodne. Przykro, że lekarze nie podali Ci wtedy progesteronu na wywołanie krwawienia i wtedy dopiero nie kazali zrobić tych badań. asikkk, ale jak @ masz co 4 miesiace, wiem, znam to. można z tym nawet dosć wygodnie żyć, prawda? Szkoda tylko, że nikt dziwczynom nie uświadamia, że wtedy gdy endometrium się nie złuszcza wzrasta zagrożenie endometriozą Też już o tym na tym forum było I czas na odpowiedź Gizmiatku - skąd pewnosć, że skarcę?! A wcale, że nie. Moje wyniki też już tam powinny być gotowe od piatku. Ale wizytę w poradnii mam dopiero w listopadzie, więc wtedy je odbiorę - wcześniej i tak mi ich nie wydadzą, nawet do wglądu (wiem, bo pytałam). Chyba, że wcześniej uda mi sie dostać do ich szpitala, to wtedy szybciej poznam te wyniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
no ta jez mam odlegla wizyte ehhh szkoda gadac:|
No to nawet lepiej ze nie pojechalam po wyniki ! wezme je tak jak ty jak bede szla do lekarza. Co do mojego odowlania to jeszcz eniwiem co bedzie na początku września maja mi dac, w ogole wczorja odstalam dwa powiadomienia ze si enie odstalam (zawsze wysylaja)ogolnie to jedno bylo pisane recznie a drugie drukowane w obydwu to samo napisane- ogolnie to sa male błedy tzn pisza od mnie per "PAN" oraz ze zdawalam egzmainy z przedmiotow z kotrych nie zdawalam - moze dlatego ze mnie ponoc nie ma na liscie osob ubiegajacyh sie o miejsce na studia a nawet na liscie osob zdajacych na socjologie (paranoja) pozdrawiam Wszystkie
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
Gizmiatko trzymam kciuki za te studia
![]() ide pod koniec sierpnia do ginekologa-endokrynologa i zobacze co on powie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 |
Raczkowanie
|
diewczyny posluchajcie mojej dzisiejszej histori poszłam do lekarz i okazlo sie ze mam posc to rozumiem bo sie nie przejmuje ten mój lekarz to jest chyba nie normalny nie robił mi żadne usg jak chodziłam do niego to było ok hormony tez mjalam wporządku .Mi się wydaje że ja tego niemam bo mierzę sobie temperature i wiem kiedy mam dni połodne a kiedy nie dal mi dzisiaj metformin clstibegyt jeżeli nie zajde przez 3miesiące wciąże to wysła mnie do Warszawy a oczywiście ja się go zpytałam czy mam te pęcherzyki to powiedził no oco w tym wszystkim chodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Raczkowanie
|
Wiesz co właśnie tak zrobię już się zapisałam do warszawy do kliniki zobaczymy co mi powiedzą tak .Ogulnie to się dobrze czuję i wogóle nic mi nie jest tarczyce niedawno robiłam to niem jej wogóle naprawdę okropni są lekarze .
|
![]() ![]() |
![]() |
#402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Raczkowanie
|
witajcie
Czytam sobie to forum, bo ostatnio mam problem z cyklem. Mam 23 lata. Otóż ok 2 lat brałam tabletki antykoncepcyjne, po odstawieniu okres nie pojawiał się, początkowo myślałam że to normalne, ale w końcu wybrałam się do lekarza. Okresu nie miałam już 4 miesiące. Skierowano mnie na usg. Pani doktor stwierdziła, że na usg niewiele widać, że powinnam przed badaniem brać espumisan bo cierpię na wzdęcia, ale powiedziała tylko że mam powiększony jajnik i mnóstwo pęcherzyków i że mam zaburzenia owulacji i trzeba rozpocząć leczenie, choć przyczyna wogóle może nie leżeć w ginekologii. Po przeczytaniu tego wątku jestem przerażona Wszystko chyba wskazuje na PCO, jak myślicie dziewczyny??? |
![]() ![]() |
![]() |
#404 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Skąd wiesz jak smakuje jabłko, jeśli patrzysz tylko na drzewo. Skąd wiesz jak smakuje miód, kiedy patrzysz tylko na pszczoły. Nie oceniaj mnie.... Moje blogowanie: http://okiemidlonmi.blogspot.com/ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() mam nadzieję, że rozjaśnicie mi w głowie, bo jesteści skarbnicą wiedzy na temat PCO więc wcześniej lekarz na podstawie USG stwierdził że obraz jajników wskazuje na PCO ale ponieważ mam 2 dzieci i broda mi nie rośnie (to jego słowa) to nie muszę się tym przyjmować i podejmować leczenia a na uciążliwości związane nieregularnymi cyklami i bardzo długimi miesiączkami zalecił mi spiralę hormonalną wczoraj byłam u innego ginekologa, który jest również endokrynologiem przedstawiłam mu sytuację i poprosiłam o skierownia na badania hormonalne pan doktor powiedział, że nie ma takiej potrzeby bo oczywiste jest że mam PCO i on jest w stanie przewidzieć jakie byłyby moje wyniki badań spiralę hormonalną mi odradził i przepisał yasmine boję się trochę tej kuracji poza tym nie wiem czy kolejny lekarz nie zaleciłby mi jeszcze czego innego nie chcę utyć, boję się tych hormonów jak ognia, ale mam też dość ponad dwutygodniowych miesiączek ![]() poradźcie coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
rzęsa badania hormonane to podstawa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
no ale co ja mam zrobić ?
prosiłam kilka razy nie chcą dać i już może dlatego że ja już mam dzieci, to tak się mną nie przejmują powiedział, że skierowanie dają tylko gdzy jest problem z postawieniem diagnozy bo badania są kosztowne a u mnie diagnoza jest oczywista |
![]() ![]() |
![]() |
#408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
no właśnie, wcześniej byłam w prywatnym gabinecie i też nie dostałam żadnego skierowania
![]() normalnie ręce mi już opadają mogę je zrobić odpłatnie, tylko że skierowanie i tak muszę mieć mam powyżej uszu własnego skamlenia ![]() napiszcie proszę - jeśli stosowałyście yasmin - czy zauważyłyście przyrost wagi? czy pojawił się bądź zaostrzył cellulit? niestety poważniejszych efektów ubocznych nie da się zaobserwować tak raz dwa i to najbardziej mnie martwi ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Raczkowanie
|
czesc Ania
Dzięki ja doniego mam na 13 wrzesnia takie sa długie kolejki ale jeszcze ide dodatkowo do endrtyloga na sprawdzenie hormonów to dam ci znac w srode .pa |
![]() ![]() |
![]() |
#411 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#412 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kochana, wiec tak. Moja pani gin, do której chodze prywatnie, powiedziała ze bez badań hormonalnych nei da się zdjagnozować PCOS ponieważ wiele kobiet na usg ma wyglodowo jajniki podobne do pcos a sa najzupłeniej zdrowe i hormony mają w normie i wtedy podanei jakichkolwiek leków moze zrobić bardoz duzo krzywdy. Dostałam od niej skierownie do niej do szpitala i za badania nei płaciłam, poniewaz i tak mnie by na to nie było stac, bo jeden hormon to koszt ok 100 zł a potrzebych badań jest ok 7-8. A jak nie cchca dac rzednego skierowania to moja rada - zmień lekarza. Bo moim zdaniem zaden odpowiedzialny lekarz diagnozy pcos na podstawie usg nie stwierdza. Bardzo duzo mozna na ten temat poczytac. A jeśli chodzi o Yasmin , to Ci powiem jak dłużej pobiore bo kończe własnie 1 opakowanie. Powiem tylko tyle ze faktycznie nie powodują zatrzymywania wody w organiźmie i kibelek stał się moim przyjacielem ![]() ![]() ![]() ![]() I Moja rada z serducha, naprawde zbadaj hormony ![]() Pozdrawiam serdecznie wszystkie PCOS-wiczki ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#414 |
Zakorzenienie
|
u mnie chyba nie tylko USG potwierdza PCO
ale i mocno rozregulowany cykl i długie miesiączki bo to świadczy przecież o zaburzeniach hormonalnych dzięki za rady tylko w mojej dziurze ni ma jak przebierać w tych lekarzach ![]() jest ich tutaj jak na lekarstwo Alithia, dzięki za uwagi o leku ![]() zdaje się, że powinam wsio uporządkować i zbadać zanim zacznę je brać więc mam mało czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#415 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brałam Yasmin ponad rok - właśnie odstwiłam, nakazem lekarza. W tym czasie przytyłam 9 kg, cellulitis mam jak kalafiory, pojawiły się problemy z żyłamy w nogach w tym też czasie trafiłam do szpitala z obiawami zatoru mózgu (ciśnienie 180/150, drętwienie prawej kończyny, zaburzenia widzenia, zaburzenia mowy) - i dlatego też tabletki idą w odstawkę lekarze oceniają je jako b. dobre, ale to chyba sprawa indywidualna pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
rzęsa wiesz idz do prywatnego i powiedz ze chcesz skierowanie na badania i ze mozesz osbie sama nawet je zorbic(odpłatnie)dla swojego własnego psokoju aby miec pewnosc.
w takim przypadku powinien lekarz ci dac skierowanie bo przeciez i tak on nie ponosi zadnych kosztow a wypisanie skierowanie to trwa pol minuty! Tak pozatym to Witam nowe dziewczyny ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
dzięki Wam za sugestie
ciągle obmyślam gdzie mogłabym pójść mam namiary na dobrą endokrynolożkę, ale wizyta jest droga więc chciałabym tam pójść z wynikami badań no ale pewnie lekarz rodzinny mi nie wypisze , no nie ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no cóż zinat też podobno super antybiotyk a ja o mało po nim trawki nie powąchałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.