|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- tylko to będzie działało od pitu za 2022 rok, nie za 2021
![]() |
![]() |
#4173 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię balsam rozgrzewający Extra Strong firmy Oceanic (widzę, że pojawiła się wersja bezzapachowa, ja mam pachnącą miętowo).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o tutaj jest info: https://wiecejwportfelach.gov.pl/qa-...-beda-mozliwe/
Z tobą chcę oglądać rzeki, co samotnie płyną Gwiazdy nad łąkami w środku lasu i jagód czarnych... Tyranozaury Edytowane przez PaulinciaKWC Czas edycji: 2021-12-31 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4178 |
Zakorzenienie
|
A możecie tak prosto napisać, co daje to wspólne rozliczenie się? Kiedy to się opłaca i jaka to jest "opłacalność"? Rzędu XXzl czy XXXzl?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4179 |
Zakorzenienie
|
Ulga przysługuje w jakimś tam przedziale, tzn że osoby zarabiające mniej zapłacą większy podatek? Tak, wiem na wizażu nie ma takich osób
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest opłacalność rzędu tysięcy złotych rocznie. Szczególnie przy dużej różnicy zarobków między małżonkami, w przypadku wspólnego rozliczenia dochody małżonków się sumują i dzieła na pół, dzięki temu osoba, która zarabia więcej nie wpada w drugi prog podatkowy. Do tego roku samotni rodzice tez mogli rozliczać się wspólnie z dzieckiem, co mi np ratowało tyłek. Bo mogłam się rozliczać z nią i de facto podatek płaciłam od połowy swoich dochodów. Od 2022 to likwidują i jedynie co mogę zrobić to sobie odliczyć 1500 zł rocznie od podatku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4181 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4182 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4185 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazwyczaj z Google translate, często nawet skomplikowane i specjalistyczne terminy np. medyczne potrafi bez problemu przetłumaczyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4187 |
Zakorzenienie
|
Telefon. Nie chcialoby mi sie odpalac laptopa tylko, zeby cos przetlumaczyc m
![]() |
#4188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Nie. Ja mam bardzo duże problemy z suchą skórą zimą. Generalnie to już stan mocno zapalny czasem się robi i pojawia mi się typowa egzema. Stężenie 30 procent jest na co dzień, 50 procent jak już 30 nie pomaga albo zaczynam czuć pieczenie. Edytowane przez AgaLk Czas edycji: 2021-12-31 o 18:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4189 |
BAN stały
|
google translate zwykle bardzo dobrze sobie radzi z bardziej popularnymi językami
ale jeśli mam do przetłumaczenia tekst z jakiegoś mniej popularnego języka, to wybieram tłumaczenie na angielski, nie na polski. tłumaczenie na angielski jest zwykle lepszej jakości wg jakiś czas temu byłam w szoku (pozytywnym), jak podniosła się jakość tłumaczenia z polskiego na angielski. jeśli tekst wyjściowy jest napisany poprawnie pod względem gramatycznym i stylistycznym i nie zawiera dużo specjalistycznych terminów, to tłumaczenie tego na angielski jest naprawdę bardzo dobre. nie tak dawno te tłumaczenia to były bardziej w formie 'Kali jeść, Kali pić' Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-12-31 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak obliczony podatek mnoży się potem przez dwa, więc nie tak do końca jest to podatek od połowy dochodów - tylko jeśli się wpada w drugi próg, to podatek jest liczony po stawce z pierwszego. Co nie zmienia faktu, że odebranie rozliczenia wspólnie z dzieckiem to s☠☠☠☠ysyństwo. Co ciekawe i nad czym ubolewam - np moja mama nie widzi tego jako skutek tego, że jako jedna z wielu nie głosowała - "bo nie ma na kogo". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4191 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4192 |
Raczkowanie
|
[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;89056209]Te Cremobazy ani nie mają takiego stężenia, ani mocznika - tylko coś innego niż mocznik
![]() Z tymi wysokimi stężeniami to trochę ogień na popękaną skórę [/QUOTE] Hmm aż sprawdziłam, to jakiś mocznik nowej generacji nie powodujący uczucia oblepionej, tłustej skóry, Hydroksyetylomocznik. Fakt jest taki, że to szybko się wchłania i niby na stronie producenta są stężenia takie jak sugerowane na opakowaniach tj 30 i 50. https://www.medonet.pl/zdrowie,moczn...,00828941.html Stężenie 50% to faktycznie już dawka hard ale na moje ręce czasem i taką potrzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4193 | |
Zakorzenienie
|
[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;89056225]Nie wiem czy istnieją dwie różne wersje?
Na nowszych opakowaniach już nie ma napisu "30% mocznika", zastąpił go napis "30% formuły zawierającej stabilną pochodną mocznika". https://www.hebe.pl/cremobaza-krem-d...000379140.html Czyli nawet nie 30% jednego składnika, a 30% formuły. W skład formuły może wchodzić kilka składników, np. woda, ta pochodna mocznika, parafina itd. W zasadzie nie wiadomo co się kryje pod hasłem "formuła". No i ta pochodna mocznika nie jest mocznikiem. Kiedyś był napis wprowadzający w błąd, teraz po prostu taki trudny do zrozumienia zbitek słów ![]() W składzie jest to: Aqua, Hydroxyethyl Urea, Propylene Glycol, Isopropyl Myristate, Paraffinum Liquidum, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Ammonium Lactate, Disodium Phosphate, Citric Acid, Glyceryl Caprylate. Hydroxyethyl Urea to nie jest mocznik[/QUOTE] Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4194 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego 50% z doskoku (chociaż u mnie nie złuszcza ale ja mam w zimie mega problem ze skórą dłoni) a standardowo 30%. Ziaja Med 10% mocznika też jest ok ale przy mojej skórze była za słaba. I nic nie dawała a w dodatku ona jest mega tłusta i pozostawia długo tłusty film na skórze. Cremobaza tego nie ma. opis 30%- DZIAŁANIE Dzięki starannie dobranym składnikom nawilża skórę, wygładza zrogowaciały naskórek (łuszczącą się, suchą, popękaną skórę). Chroni skórę przed wysuszeniem, pękaniem i nadmiernym rogowaceniem, pomaga zachować elastyczność skóry. Wykazuje właściwości łagodzące i intensywnie pielęgnuje skórę. opis 50%- DZIAŁANIE Cremobaza 50% wykazuje właściwości złuszczające. Rozmiękcza zrogowacenia. Ułatwia usuwanie stwardniałego, martwego naskórka dając efekt wygładzenia skóry. Dlatego radzi sobie skutecznie ze zrogowaciałą skórą kolan, łokci i stóp, zwłaszcza popękanych pięt. Pozwala zredukować modzele, odciski i nagniotki na stopach. Więc ten 50% może i komuś złuszczyć skórę (okazjonalnie używany raczej nie złuszczy). On już jest dedykowany do mega trudnych fragmentów skóry. Ziaja Med 10% też jest ok ale u mnie była za słaba. Poza tym zostawia dość długo tłusty film na skórze. Przy Cremobaza tego nie ma. ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- [1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;89056225]Nie wiem czy istnieją dwie różne wersje? Na nowszych opakowaniach już nie ma napisu "30% mocznika", zastąpił go napis "30% formuły zawierającej stabilną pochodną mocznika". https://www.hebe.pl/cremobaza-krem-d...000379140.html Czyli nawet nie 30% jednego składnika, a 30% formuły. W skład formuły może wchodzić kilka składników, np. woda, ta pochodna mocznika, parafina itd. W zasadzie nie wiadomo co się kryje pod hasłem "formuła". No i ta pochodna mocznika nie jest mocznikiem. Kiedyś był napis wprowadzający w błąd, teraz po prostu taki trudny do zrozumienia zbitek słów ![]() W składzie jest to: Aqua, Hydroxyethyl Urea, Propylene Glycol, Isopropyl Myristate, Paraffinum Liquidum, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Ammonium Lactate, Disodium Phosphate, Citric Acid, Glyceryl Caprylate. Hydroxyethyl Urea to nie jest mocznik[/QUOTE] Jest to wyjaśnione tutaj: https://www.medonet.pl/zdrowie,moczn...,00828941.html Producent podaje że zawartość tej substancji to 10/ 30 i 50% Więc nie woda i ta substancja a podaje jasno konkretne stężenie tej substancji pochodnej mocznika. Edytowane przez AgaLk Czas edycji: 2021-12-31 o 18:20 Powód: modyfikacja |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4195 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4196 |
Zakorzenienie
|
Szukam filmów kryminalnych, takich na zasadzie np. Anioły i demony, kod da vinci itd. Najlepiej dostępnych na netflix.
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4197 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego to co dla mnie jest ok, niekoniecznie będzie ok dla kogoś innego. Niemniej przy mojej skórze dłoni typu zimą dramat (egzema, zrogowacenia do tego stopnia, że potrafią pękać i sączy się tymi pęknięciami krew i wtedy dłonie w dodatku mega bolą) ta seria jest dla mnie wybawieniem. Oczywiście nie wyleczy ona ze stanu powyższego ale dzięki tej serii nie doprowadzam dłoni do powyższego stanu a wszystkie Neutrogeny i inne kremy reklamowane jako produkt SOS kompletnie nie wykazywały u mnie żadnego działania. ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
Tak samo jak z włosami- masz przesuszone, używasz szamponu nawilżającego... a on powoduje jeszcze większe siano ![]() Czytałam kiedyś trochę o tym na blogu u Ewy Szałkowskiej, nawodnienie skóry problematycznej zależy od kilku czynników i kwestia jak głębokie i w jakiej warstwie to przesuszenie jest. Może znajdziesz tu jakiś trop (to głównie o skóry twarzy ale skóra to skóra) ![]() http://www.ewaszalkowska.com/2016/04...-podstawy.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4198 |
Challenge(r) me!
|
Ja również korzystam z Google. Próbowałam innych programów i Google wypadł najlepiej. Jeśli potrzebujesz specjalistyczne słownictwo, z którym Google sobie nie radzi, polecam proZ.com (KudoZ glossary)
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4199 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czasem dosypuje ćwierć małej łyżeczkę do 250ml hydrolatu, różnica jest znaczna Sent from my SM-G973F using Tapatalk Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2021-12-31 o 18:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4200 | |
BAN stały
|
Cytat:
jeśli nie, to z kryminałów dostępnych na netflixie podobało mi się: - pokot - jestem mordercą (o polskim mordercy wampirze z zagłębia) - zaginiona dziewczyna - powstrzymać mrok - zodiak - sherlock holmes (wszystkie częsci filmów i serial) - the imagination game - Ksiądz (gra tam ten nawiedzony zakonnik z kodu da vinci) Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-12-31 o 18:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.