|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89056912]Mocznik (nie pochodne)w małym stężeniu (do 5% lub mniej) doskonale nawilża i koi. Powyżej- złuszcza.
Czasem dosypuje ćwierć małej łyżeczkę do 250ml hydrolatu, różnica jest znaczna Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] Wujek Google podaje inne stężenia ![]() Myślę, że to również kwestia bardzo indywidualna i powiązana z pozostałymi substancjami występującymi w kosmetyku Mocznik: stężenia w kosmetykach 2 proc. – pobudza regenerację naskórka, gdyż przyspiesza podziały komórek w warstwie ziarnistej skóry – w takim stężeniu najczęściej stosowany jest w kremach nawilżających i regenerujących. 3-10 proc. – nawilża i zmiękcza, zwiększając ilość wody w warstwie rogowej naskórka. W takim stężeniu wykorzystywany jest m.in. w preparatach do stóp. 10 proc. – ma działanie przeciwbakteryjne, w takim stężeniu występuje w tonikach do skóry trądzikowej. 10-30 proc. – rozrywa wiązania wodorowe keratyny, zmiękcza skórę i zwiększa jej przepuszczalność, ułatwiając wnikanie w głąb skóry substancji aktywnych kosmetyków albo leków. 30-40 proc. – złuszcza skórę, w takim stężeniu wykorzystywany jest w peelingach, kuracjach złuszczających, preparatach do skóry suchej, nadmiernie zrogowaciałej. 40-50 proc. i więcej – silnie złuszcza, i w takim stężeniu przepisywany jest na receptę przez dermatologów m.in. w leczeniu rybiej łuski, łuszczycy, AZS (atopowe zapalenie skóry) źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/uroda...mm6S-HAdm.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4202 |
Zakorzenienie
|
Tak, robiłam w ten sposób, gotowałam na następny dzień i było wszystko ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4203 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() https://www.ad.nl/gezond/mogelijk-no...teem~a018dc76/ Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4204 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4205 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ta pięćdziesiątka wpadła mi kiedyś do koszyka. Ja nie mówię, że krem jest zły, tylko że marketingowo tam się dzieje grubo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4208 |
Raczkowanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89056935]Ja bazuje na ZSK
![]() https://www.ad.nl/gezond/mogelijk-no...teem~a018dc76/ Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]Tam jest podobny opis stężeń ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- [1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;89056951]Nie no, zwłaszcza w tej pięćdziesiątce widać, że na pewno jest mniej niż 50%, Hydroxyethyl Urea jest na drugim miejscu składu, tuż za wodą. Sama woda i ta substancja wymiotłaby 100% składu, nie byłoby miejsca na resztę kremu. Ta pięćdziesiątka wpadła mi kiedyś do koszyka. Ja nie mówię, że krem jest zły, tylko że marketingowo tam się dzieje grubo ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4210 |
Zakorzenienie
|
Olaplex 6 -warto kupić?Czy któraś z Was ma doświadczenia związane z jego stosowaniem i zechciałby się podzielić ?
![]() |
#4211 |
Zakorzenienie
|
Utrzymujący się kaszel po covidzie (ok. miesiąc), do jakiego lekarza warto iść się przebadać? Iść do rodzinnego na osłuchanie czy najpierw teleporada i poprosić o RTG płuc?
![]() |
![]() |
#4212 | |
Zadomowienie
|
Podacie mi sprawdzony przepis na biały, chrupiący chleb?
---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Ogólnie jest w porządku, tylko lepiej nie używać go codziennie, bo można przeproteinować włosy, co sprawi, że będą sianowate |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4213 |
Zakorzenienie
|
Polecicie mi dobre, fajnie na pigmentowane róże do policzkow, ale TANIE? zależy mi na jasnym brzoskwiniowo-pomaranczowyn odcieniu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4215 |
Raczkowanie
|
Może głupie pytanie - ale gdzie mogę w necie codziennie odsłuchać wiadomości głównie o tym co się dzieje w PL? Zależy mi, żeby to nie było o określonej porze, tylko żebym mogła je włączyć w dowolnej chwili. Ach, no i żeby stacja/kanał zjeżdżały raczej na lewo niż na prawo, bo wiadomo, że te wiadomości się różnią.
![]() Edytowane przez Szaryburykot Czas edycji: 2022-01-01 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4216 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Ja lubię ten ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedys uzywalam wibo i tez byly ok, bardzo tanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4219 | |
Miuoshowa
|
Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63
Cytat:
Ten ![]() https://www.hebe.pl/000000000000369320.html https://makeup.pl/product/470652/
"...nasza wielkość miała iskrzyć, a wygasa gdy tak teraz na nią patrzę a ty milczysz..." Edytowane przez blue2003 Czas edycji: 2022-01-01 o 18:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4220 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubię ten. Szybki, prosty i zawsze wychodzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#4221 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To radio, ale mają na stronie/w swojej apce audycje w formie podcastów, odsłuchasz kiedy chcesz. Niestety niewiele wrzucają na Spotify. Edytowane przez Nette Czas edycji: 2022-01-01 o 19:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4222 |
BAN stały
|
może to trochę pójście na łatwiznę, ale ciężko mi samej uporządkować myśli
być może w przyszłości chciałabym zmienić trochę zakres swojej pracy i wejść w tematykę zarządzania projektami. mam pewne doświadczenie, ponieważ byłam kierownikiem pomniejszych projektów naukowych finansowanych przez państwo. ale wszystko było tak bardziej na wyczucie. obecny projekt w którym biorę udział jest mocno nastawiony na rozwój, dzięki czemu mam dość spory budżet, który mogę przeznaczyć na szkolenia i pytanie... czy możecie polecić jakieś szkolenia z tematyki zarządzania projektami? może, najlepiej, jakiś cykl szkoleń? jest tego taki ogrom, że nie wiem od czego zacząć, jak sensownie ułożyć szkolenia, żeby ich kolejność miała jakiś sens. polecono mi tą stronę, ale im więcej czytam tym bardziej nic z tego nie wiem ![]() https://inprogress.pl/szkolenia/zarz...i-i-portfelem/ może ktoś ma jakieś sugestie jak zacząć gryźć ten temat? ![]() skoro mam fundusze na szkolenia to chcę wyciągnąć z tego najwięcej jak się da |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4223 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4224 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Erdomed tab na kaszel. Zapytaj lekarza rodzinnego. Są na receptę, ale przynoszą duża ulgę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4226 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89058201]Jesteś z Krakowa więc mogę Ci polecić zarządzenie projektami (ale podyplomówka więc nie wiem czy Cię to interesuje) na wse - mam znajomą, która tam studiowała dokładnie ten kierunek i bardzo bardzo chwaliła poziom i możliwości. Było to z 5 lat temu?
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] hmm dziękuję! nie wykluczam podyplomówki. to w zasadzie bardzo dobra opcja. na pewno zobaczę na to ogólnie moim problemem jest to, że muszę się wyrwać ze swojej branży (jednak ta patologia nie jest dla mnie) i nie do końca wiem gdzie skierować swoją uwagę. chciałabym jakoś wykorzystać swoje dotychczasowe umiejętności i nie zaczynać tak totalnie od zera. okazuje się, że jak się chce robić naukę w tym kraju to trzeba być albo pracoholikiem bez żadnego życia prywatnego, albo mieć bogatego partnera i nie przejmować się zupełnie pieniędzmi. nie ma nic po środku ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89058194]Poszukałabym szkenia/ kursu związanego/ pokrewnego do tematyki wykonywanej pracy. Jakiegokolwiek szkolenia z zarządzenia projektami są do doopy ( pisze z własnego doświadczenia). Szkolenie powinno uwzglednuac specyfikę pracy/ branzy ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] właśnie niekoniecznie chcę tematykę pokrewną z wykonywaną pracą. moja branża jest dość patologiczna (środowisko naukowo-dydaktyczne) i co raz bardziej skłaniam się ku ucieczce, nie wiem tylko gdzie dokładnie. myślałam o szkoleniach takich bardziej ogólnych, bo na takie pozwala mi zakres finansowania. coś takiego, żebym miała dobrą merytoryczną bazę, aby później wejść w konkretną działkę. myślałam może o szeroko pojętym IT, ale nie wiem czy to nie będzie za duży przeskok (powiedzmy, że moja branża to teraz coś co można nazwać inżynierią materiałową w ochronie i inżynierii środowiska) ale dziękuję za odpowiedź. tak własnie jak patrzę po dostępnych szkoleniach to wszystko wydaje mi się trochę bez sensu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4227 | |
whatever
|
Cytat:
![]() Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4228 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() na jaką ścieżkę się zdecydowałaś? robiłaś jakieś studia, podyplomówki, kursy? może być na pw jeśli tak wolisz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4229 | |
whatever
|
Cytat:
![]() ![]() Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4230 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
6 fajnie wygladza wlosy, ale polecam nakladac naprawde malenka ilosc.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.