tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-27, 22:09   #4231
Rosaline
Zadomowienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

ja mam czasem uczucie ciężkich nóg, a właściwie łydek. mam problemy z sercem i coś czuję że będę musiała poradzić się ginekologa przy najbliższej wizycie czy przypadkiem nie dzieje się nic poważnego.
Stary 2009-08-28, 09:36   #4232
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

a ja dzisiaj rano wstałam i stwierdziłam ze chyba jednak Yazu nie porzuce
ale wizyta za 2h wiec kto wie co mi jeszcze odbije

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 09:37   #4233
Karolcia593
Raczkowanie

Hej dziewczyny pomózcie mi.... ostatnio przy 19 tabletce Yaz jakos 10 minut po zażyciu miałam biegunke ;/ a ze nie mam rezerwowego opakowania tabletek to nie wzialem dodatkowej... i co ja mm je teraz dalej normalnie brac ?? czy co mam zrobic? kiedy ochrona przed ciąza bedzie znowu zachowana ?? odpiszcie ! pozdrawiam
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 09:58   #4234
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Karolcia593 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny pomózcie mi.... ostatnio przy 19 tabletce Yaz jakos 10 minut po zażyciu miałam biegunke ;/ a ze nie mam rezerwowego opakowania tabletek to nie wzialem dodatkowej... i co ja mm je teraz dalej normalnie brac ?? czy co mam zrobic? kiedy ochrona przed ciąza bedzie znowu zachowana ?? odpiszcie ! pozdrawiam
przeczytaj ulotke.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-28, 10:02   #4235
Karolcia593
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
przeczytaj ulotke.
no tak pisze ze jak sie do 12 godzin nie weźmie to postepowac tak jak bym zapomniala wziasc i zazyc jak najszybciej i brac do konca rozowe i nie brac białych tylko ze ja ją zazylam a potem wydaliłam i co teraz? ;p
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 10:53   #4236
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolcia593 Pokaż wiadomość
no tak pisze ze jak sie do 12 godzin nie weźmie to postepowac tak jak bym zapomniala wziasc i zazyc jak najszybciej i brac do konca rozowe i nie brac białych tylko ze ja ją zazylam a potem wydaliłam i co teraz? ;p
Ale łyknęłaś kolejną?
Ochrona jest zachowana, tylko, ze zamiast 24 tabletek masz 23. Najlepsyzm rozwiązaniem byłby dodatkowy blisterek, ale z tego co pamiętam, jest tu na forum kilka Yazowiczek, które łyknęły 23 i w ciąży nie są
Stary 2009-08-28, 12:52   #4237
dark_angel92
Przyczajenie

GG do dark_angel92

Witam Yaziątka. Od poniedziałku planuję dołączyć do grona zjadaczy Yazu (o ile okres mi się nie przesunie, again...). I w związku z tym mam pytanie. W ulotce napisane jest, że skuteczność obniża tetracyklina. A obecnie biorę antybiotyk od dermatologa który zawiera, cytuję "limecyklina 150 mg w przeliczeniu na tetracyklinę". I nie wiem czy nadal mogę go brać.
dark_angel92 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-28, 13:35   #4238
tyneczka
Wtajemniczenie

GG do tyneczka

Witajcie dziewczyny
Może moje pytanie wyda się co najmniej głupie i niedojrzałe, ale chciałam Was prosić o radę. Mam bardzo nieregularny okres, ginekolog przepisała mi Castagnus i kazała przyjmować przez 4 miesiące w celu jego wyregulowania. Przez ten czas mój cykl trwał od 21 dni, z miesiąca na miesiąc wydłużał się o kilka dni, teraz jest już 33 dzień okresu nie ma nadal. Kiedy byłam ostatnio na wizycie prosiłam także o antykoncepcje i przepisała mi właśnie YAZ. Los sprawił, że nie ma na razie potrzeby bym przyjmowała tabletki w tym celu aczkolwiek opakowanie i receptę na kolejne mam w domu. I teraz mam pytanie - Czy warto abym zaczęła je brać już teraz chociażby po to, by wyregulować okres, poprawić stan cery (bo to też mi potrzebne) i sprawdzić czy te tabletki są dla mnie odpowiednie, czy zaczekać? Bo antykoncepcję i tak prędzej, czy później chce brać...

tyneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 14:01   #4239
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez tyneczka Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Może moje pytanie wyda się co najmniej głupie i niedojrzałe, ale chciałam Was prosić o radę. Mam bardzo nieregularny okres, ginekolog przepisała mi Castagnus i kazała przyjmować przez 4 miesiące w celu jego wyregulowania. Przez ten czas mój cykl trwał od 21 dni, z miesiąca na miesiąc wydłużał się o kilka dni, teraz jest już 33 dzień okresu nie ma nadal. Kiedy byłam ostatnio na wizycie prosiłam także o antykoncepcje i przepisała mi właśnie YAZ. Los sprawił, że nie ma na razie potrzeby bym przyjmowała tabletki w tym celu aczkolwiek opakowanie i receptę na kolejne mam w domu. I teraz mam pytanie - Czy warto abym zaczęła je brać już teraz chociażby po to, by wyregulować okres, poprawić stan cery (bo to też mi potrzebne) i sprawdzić czy te tabletki są dla mnie odpowiednie, czy zaczekać? Bo antykoncepcję i tak prędzej, czy później chce brać...
poczekaj aż dostaniesz okres

a ja informuję, że jednak zostaję z Wami

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-28, 14:06   #4240
Elizabeth Costello
Przyczajenie

Jestem na drugim opakowaniu Yaz'u Jak na razie jestem z nich bardzo zadowolona :P Zaczelam wspolzyc od 14 tabletki (pierwszego opakowania) i mialam obawy ze za szybko ale miesiaczke dostalam normalnie na 4 tabletce placebo
Mialam w sumie troche efektow ubocznych (zwalam to na tabletki:P) - zmiany nastrojow szczegolnie przed miesiaczka i suchosc pochwy niestety bez zeliku trudno odbyc stosunek ;P
I mam takie pytanko tylko nie krzyczcie na mnie ze glupie Bo niestety podczas jednego ze stosunku nie mialam zelu, bylo troche za sucho i powstal chyba jakis uraz.....teraz praktycznie przy kazdym stosunku odczuwam bol...chce dzisiaj zakupic globulki- Cicatridina i pytanie brzmi czy one w jakis sposob wplywaja na dzialanie tabletek....na str 9 nie bylo ich wsrod spisu lekow. Wiem ze troche panikuje ale bardzo duzo lekow wplywa na antykoncepcje, pewnie takie dopochwowe nie wplywaja ale wole miec pewnosc pozdrawiam
Elizabeth Costello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 14:18   #4241
milenka22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elizabeth Costello Pokaż wiadomość
Jestem na drugim opakowaniu Yaz'u Jak na razie jestem z nich bardzo zadowolona :P Zaczelam wspolzyc od 14 tabletki (pierwszego opakowania) i mialam obawy ze za szybko ale miesiaczke dostalam normalnie na 4 tabletce placebo
Mialam w sumie troche efektow ubocznych (zwalam to na tabletki:P) - zmiany nastrojow szczegolnie przed miesiaczka i suchosc pochwy niestety bez zeliku trudno odbyc stosunek ;P
I mam takie pytanko tylko nie krzyczcie na mnie ze glupie Bo niestety podczas jednego ze stosunku nie mialam zelu, bylo troche za sucho i powstal chyba jakis uraz.....teraz praktycznie przy kazdym stosunku odczuwam bol...chce dzisiaj zakupic globulki- Cicatridina i pytanie brzmi czy one w jakis sposob wplywaja na dzialanie tabletek....na str 9 nie bylo ich wsrod spisu lekow. Wiem ze troche panikuje ale bardzo duzo lekow wplywa na antykoncepcje, pewnie takie dopochwowe nie wplywaja ale wole miec pewnosc pozdrawiam
Jak to od 14? przeciez od 1 dnia jestes zabezpieczona. Suchosc pochwy jest prawdopodobnie spowodowana zapaleniem a nie jest to skutek uboczny brania tabletek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-28, 14:26   #4242
Elizabeth Costello
Przyczajenie

no tak oficjalnie (wg ulotki) od 1 tabletki ale wolalam zaczekac ze wspolzyciem o tak na wszelki wypadek :P
ok 2 miesiace temu bylam u ginekologa i faktycznie mozliwe ze mialam jakies zapalenie bo mi przepisal 2 opakowania floragynu....no ale skoro jestem po tych dwoch opakowaniach to chyba powinno byc ok okazalo sie tez ze mam mala nadzerke....moze to przez nia mnie boli? (tylko ze wczesniej nie bolalo ;])
i tak sie wybiore w tym miesiacu do ginekologa po tabletki wiec sie okaze.... ale na razie byl chciala kupic te globulki Cicatridina....mam nadzieje ze doraznie pomoga
Elizabeth Costello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 14:32   #4243
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Jak pisałam wczoraj o tym uczuciu ciężkich nóg, który mi dolegał od kilku dni tak dzisiaj nic... no poza tym ze rano z łóżka wstać nie mogłam (dzisiaj ostatnią tabletke wezmę) chyba w przyszłym miesiacu sie wybiore do mojego gina. Jak na razie to jeszcze zostaje z Wami może to tylko chwilowe napady spowodowane stresem (kampania wrzesniowa )

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 14:39   #4244
tyneczka
Wtajemniczenie

GG do tyneczka

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
poczekaj aż dostaniesz okres

a ja informuję, że jednak zostaję z Wami
Chyba małe nieporozumienie. Wiem, że tabletki zaczyna się brać wraz z 1.dniem cyklu, jednak ja pytam czy warto abym zaczynała brać antykoncepcję w moim przypadku, czy nie?

tyneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 14:42   #4245
4kasiunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Cześć Młoda. Musisz chyba częściej wyciągać mnie na spacery, bo jak sie nudzę, to szperam po necie. Od teraz więc trzymam kciuki za ich skuteczność, bo wcześniej nie miałam okazji.
Stary 2009-08-28, 14:44   #4246
Sayouri89
Raczkowanie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

tyneczko to zależy kiedy planujesz zacząć współżycie bo jak za jakieś np.pół roku to nie ma co za wcześnie truć się tabletkami

Edytowane przez Sayouri89
Czas edycji: 2009-08-28 o 14:49
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 14:56   #4247
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez tyneczka Pokaż wiadomość
Chyba małe nieporozumienie. Wiem, że tabletki zaczyna się brać wraz z 1.dniem cyklu, jednak ja pytam czy warto abym zaczynała brać antykoncepcję w moim przypadku, czy nie?
wybacz
po prostu czesto zdarzaja sie dziewczyny ktore wlasnie chca zaczynac brac od polowy cyklu i tym podobne pomysly dlatego zle zrozumialam
jezeli nie potrzebujesz antykoncepcji jeszcze przez 2-3 miesiace to ja bym poczekala, zalezy kiedy bedzie Ci potrzebna

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-28, 15:19   #4248
Zapach deszczu
Zadomowienie

Marwari czekalam, aż napiszesz co i jak
Bardzo sie ciesze, że zostajesz z nami bo Ty sie znasz na rzeczy
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 15:27   #4249
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość
Marwari czekalam, aż napiszesz co i jak
Bardzo sie ciesze, że zostajesz z nami bo Ty sie znasz na rzeczy
jej:d
czuje sie jak guru

[SIGPIC][/SIGPIC]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-28, 16:19   #4250
sugar cube
Rozeznanie

Witam Was!

Właśnie zaczęłam trzecie opakowanie Yazu. To moje pierwsze tabletki. W tej chwili nie odczuwam żadnych skutków ubocznych (może poza lekkimi wahaniami nastrojów, ale nie wiem czy mogę to zrzucać na tabletki ). Przez pierwszy miesiąc występował ból piersi, suchość w pochwie i plamienia (tylko przez kilka dni), ale, odpukać, wszystko ustąpiło. Mam wielką nadzieję, że tak pozostanie. Przy pierwszym opakowaniu okres dostałam od razu, po pierwszej białej tabletce; przy drugim - po trzeciej.

Jedyny minus, to cena....

Mam nadzieję, że w razie jakiś wątpliwości będę się mogła Was poradzić.
sugar cube jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 19:10   #4251
milenka22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elizabeth Costello Pokaż wiadomość
no tak oficjalnie (wg ulotki) od 1 tabletki ale wolalam zaczekac ze wspolzyciem o tak na wszelki wypadek :P
ok 2 miesiace temu bylam u ginekologa i faktycznie mozliwe ze mialam jakies zapalenie bo mi przepisal 2 opakowania floragynu....no ale skoro jestem po tych dwoch opakowaniach to chyba powinno byc ok okazalo sie tez ze mam mala nadzerke....moze to przez nia mnie boli? (tylko ze wczesniej nie bolalo ;])
i tak sie wybiore w tym miesiacu do ginekologa po tabletki wiec sie okaze.... ale na razie byl chciala kupic te globulki Cicatridina....mam nadzieje ze doraznie pomoga
Mi sie wydaje, ze to zapalenie. Ja przy Harmonecie mialam sucho, ale wtedy wogole nie mialam ochoty na seks. Natomiast przy YAZ libido podskoczylo tak, ze codziennie mialam ochote tylko gdzies przy drugim opakowaniu znowu mialam sucho mimo ze ochote nadal mialam prawie caly czas. Gin mi powiedziala , ze to furaginami tak wysuszylam pochwe (za duzo ich bralam na powracajace infekcje zamiast zrobic badania) no i przepisala mi globulki dopochwowe bo tam rowniez bylo cos nie tak
Stary 2009-08-28, 19:32   #4252
natasza25
Przyczajenie

niestety bede musiala odstawic YAZ to nie dla mnie tabletki i teraz mam pytanko czy musze zjesc je do konca czy moge odstawic juz teraz a jestem przy 13 pigulce? bo chce juz wogole zrezygnowac z pigulek co radzicie?
natasza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 20:30   #4253
milenka22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez natasza25 Pokaż wiadomość
niestety bede musiala odstawic YAZ to nie dla mnie tabletki i teraz mam pytanko czy musze zjesc je do konca czy moge odstawic juz teraz a jestem przy 13 pigulce? bo chce juz wogole zrezygnowac z pigulek co radzicie?
Oczywiscie do konca
Stary 2009-08-28, 21:02   #4254
Madeline0
Rozeznanie

GG do Madeline0

Cześć dziewczyny !
Ja także biore Yaz od pół roku )

Rzadnych skutków ubocznych tylko piersi mi urosły o jeden rozmiar ;pp

A tak to żadnych minusów
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=32664902 #post32664902

Madeline0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 21:50   #4255
natasza25
Przyczajenie

tylko problem w tym czy dam rade jesc do konca skoro tak fatalnie sie czuje tak silnie boli mnie glowa czuje sie napuchnieta mam bardzo niskie ciesnienie wczesniej takich problemow nigdy nie mialam wiem ze przyczyna jest YAZ w sumie po pol roku brania reaguje zawsze podobnie w kazdym tabletkach jakie bralam takze czas raz na zawsze odstawic juz bym najlepiej ich nie brala wcale ale wiem ze trzeba do konca
natasza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 22:43   #4256
Olgierd
Przyczajenie

Witam,
Tak jak zapowiedziałam, po rozpoczęciu pierwszego mojego w życiu opakowania Yazu (ogólnie, pierwszego opakowania tabletek w życiu) uaktywniam się na tym forum
Jestem w połowie opakowania.
Plamienia na początku były, a i owszem, jednak nie obfite i tylko przez kilka dni (z 5)
Kolejnym skutkiem zażywania Yazu u mnie jest to, co jedne z nas cieszy inne martwi - powiększenie sIę biustu, a raczej jego napuchnięcie (do tej pory bolesne).
Obyło się bez większych sensacji, po tabletkach numer 7, 8, 9 mdliło mnie, przy 8 nawet lekko zawirowało w żołądku, niby w zapowiedzi biegunki ale do łazienki pognało mnie dopiero po ok 4,5 h, więc przyjmuję, że jestem chroniona, no chyba, że możliwe jest, że przez te bulgoty w żołądku tabletka się nie wchłonęła tylko wylądowała gdzieś w jelicie i się zapodziała :p
Libido bez zmian, czyli pozytywnie
Uhh, to póki co na tyle z moich "wrażeń"
Olgierd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 09:17   #4257
madzia13005
Przyczajenie

dziewczyny pomozcie!!!!!zostalo mi 7 tabletek a nie przewidzialam ze moj gin pojedzie na urlop(( i zanim przyjedzie to mi sie skoncza nigdy nie mialam takiej sytuacji nie wiem co zrobic czy mam je przerwac na ten czas czy jak...prosze o odp..
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 09:59   #4258
Madeline0
Rozeznanie

GG do Madeline0

pojdz do swojej przychodni i popros po prostu o rcepte ie wazne jaki ci to wypisze ;
) tez tak ostatnio mialam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=32664902 #post32664902

Madeline0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 10:15   #4259
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez madzia13005 Pokaż wiadomość
dziewczyny pomozcie!!!!!zostalo mi 7 tabletek a nie przewidzialam ze moj gin pojedzie na urlop(( i zanim przyjedzie to mi sie skoncza nigdy nie mialam takiej sytuacji nie wiem co zrobic czy mam je przerwac na ten czas czy jak...prosze o odp..
żadnego przerywania w żadnym wypadku!!!
idź do lekarza rodzinnego po recepte.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-29, 11:36   #4260
milenka22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madzia13005 Pokaż wiadomość
Idz do lekarza rodzinnego i przedstaw mu sytuacje

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości