|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
Cytat:
i dzisiejsze: I owsianka (2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów żytnich) na wodzie z całym bananem i 2 łyżkami jogurtu naturalnego II jabłko (...) III 3 pierogi pieczone z soczewicą, 3 łyżki surówki (kapusta pekińska, marchew, szczypior, trochę majonezu rozrobionego z jogurtem naturalnym) IV serek homo (270g) z 1,5 łyżki kakao, słodzikiem i orzechami włoskimi (ok. 15g) V serek wiejski z pomidorem
![]() |
#4232 |
Rozeznanie
|
To i ja wkleję swój jadłospis. Najpierw chciałam na NCJ ale uznałam, że jednak ten wątek jest bardziej adekwatny do mojej sytuacji...
U: I. Owsianka z trzech łyżek płatków z serkiem wiejskim, jabłkiem, cynamonem i migdałami, kawa z mlekiem. II. Jogurt grecki light z łyżką miodu, kawa z mlekiem. III. Filet z dorsza usmażony na łyżeczce oliwy, 1/4 woreczka kaszy jęczmiennej, brokuły. IV. Puszka tuńczyka wsw z warzywami (sałata, papryka, pomidor, cukinia, rzodkiewki), ziołami i oliwą z oliwek; dwie surowe marchewki.
#4233 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4234 |
Zakorzenienie
|
moje U :
Ś: owsianka z trzech łyżek z orzechami, pół banana, truskawka, kostka gorzkiej czeko O: dzwonka łososia pieczone, sałata, pomidor, ogórek P: dwa ciastka zbożowe, kilka m&ms, winogrona ciemne dwie marchewki, trochę orzechów włoskich |
![]() ![]() |
![]() |
#4235 |
Rozeznanie
|
-jogurt nat duzy, jablko
-2 jablka -salata, roszponka, ogorek, rzodkiewki, marchewka, indyk grillowany, pol wiejskiego -jablko, 2 marchewki |
![]() ![]() |
![]() |
#4236 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sama może nie jem wybitnie dużo, ale to...
![]() |
#4237 |
Raczkowanie
|
1. bułka ciemna z ziarnami z masłem, serem żółtym, pomidorem, sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, ketchupem + herbata z cytryną i łyżeczką miodu
2. pierś z kurczaka grillowana w oliwie i przyprawach z makaronem pełnoziarnistym (ok 50 g suchego) + sałatka z pomidora i sałaty 2 h łażenia :P po galerii handlowej 3. banan, chupa chups ;p znów 2 h łażenia 4. bułka grahamka z masłem, jajecznica z 2 jaj na maśle, warzywa (pół pomidora, rzodkiewka, ogórek) + herbata z cytryną i łyżeczką miodu 5. ok 21:30 będzie serek wiejski 200 g z powidłami śliwkowymi lub miodem nóg nie czuję, na szczęście mam wszystko to co chciałam, więc jest ok ;p tylko zmęczona jestem i wiem, że przy takim wysiłku jedzenia chyba zbyt mało... Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-03-28 o 19:02 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4239 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie napady to głownie zażeranie nieprzyjemnych emocji, z którymi nie potrafię sobie radzić. Ale fakt faktem, że jednak jem trochę za mało, choć ostatnio przełamałam się troszkę i tak to aktualnie wygląda: I. Dwie kromki chleba orkiszowego: jedna z twarogiem i powidłami śliwkowymi, druga z szynką drobiową, pomidorem i papryką; kawa z mlekiem, dwie mandarynki. II. Serek wiejski z migdałami, startym jabłkiem, cynamonem i miodem,'kawa z mlekiem. III. Filet z kurczaka w curry smażony na oliwie, 1/3 woreczka kaszy gryczanej, surówka z marchewki. IV. Sałatka: dwa jaja na twardo z papryką, pomidorem, sałatą, ogórkiem, oliwą z oliwek i ziołami + kromka chleba razowego. Wiem, że nadal redukcyjnie ale ilościowo i kalorycznie - więcej.
![]() |
#4240 |
Rozeznanie
|
I:wielka kawa z mlekiem zagęszczonym light i łyżeczką kakao
II:kawa z mlekiem zagęszczonym light III:zupa serowa z grzankami(dwa opakowania Culineo z Biedry) IV:jabłko i garść ciemnych winogron w międzyczasie dwa kubki herbaty z sokiem malinowym strasznie to wygląda jak teraz napisałam i przeczytałam.... |
![]() ![]() |
![]() |
#4241 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4242 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze jadło (wiem, że nadal dość schematyczne... jakoś w ostatnim czasie jem tylko 4 posiłki, bo przerwy między 5 posiłkami wydają mi się za krótkie... wiem, że to żałosne... )
Śn. bułka grahamka z masłem, plastrem sera żółtego, pomidorem, sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, ketchupem, herbata z cytryną Ob.: pierś z kurczaka grillowana w oliwie i przyprawach z ryżem naturalnym (pół woreczka), sałatka z sałaty i ogórka Podw. jogurt naturalny z wkrojonymi owocami (banan, kiwi, pół pomarańcza) Kol. bułka grahamka z masłem, 2 plastrami polędwicy sopockiej, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewka + 2 jajka na miękko, herbata z cytryną i pełną łyżeczką miodu teraz będzie herbata z cytryną i sokiem malinowym (przeziębienie) |
![]() ![]() |
![]() |
#4243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pomijając kwestię przytycia, a zdrowotności-pomidory i ogórki o tej porze roku są bezwartościowe, więc źródeł witamin w sumie bardzo mało też.. może jakieś bakalie, orzechy by wcisnąć? no i warzywa jakies wartościowsze(możliwie sezonowe) bo nawet na redukcję, to brak źródeł witamin i NNKT siemię lniane? jakiś olej zimnotłoczony jako dodatek do warzyw.. może by pokombinować np.z jakimiś słodyczami własnej roboty, typu ciasteczka owsiane z bakaliami? (bo widzę że boisz się śmieciowego jedzenia, ale istnieją też zdrowe przekąski, a zarazem kaloryczne) (skomentowałam jak jadłospis redukcyjny, bo w inny sposób się nie da, pewnie wiesz ![]()
![]() |
#4244 |
Raczkowanie
|
śn. owsianka (4 łyżki płatków, jogurt naturalny, pomarańcza, łyżeczka miodu)
podjedzony kawałeczek czekoladki 2 śn. bułka grahamka (ok 70g) z masłem, polędwicą z kurczaka, ogórkiem, rzodkiewką, pomidorem Ob. kawałeek piersi z kurczaka grillowanej jak zawsze, z ryżem naturalnym (pół woreczka), sałatka z ogórka i sałaty Kol. bułka ciemna z ziarnami z masłem, serem żółtym, 2 plastrami polędwicy, sałatą, ogórkiem, rzodkiewkami + herbata z cytryną i 1,5 czubatej łyżeczki miodu teraz chupa chups później pewnie herbata z cytryną i sokiem malinowym słabo mi jakoś teraz, tak dziwnie, serce mi wali, ja już mam dość tego wszystkiego!!!!!!!!!!!!!! ! chcę wreszcie zacząć jeść te cholerne 2 tys. kcal, bo tak to długo nie pociągnę!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! Mam dość ![]() od jutra wyliczę sobie, chcę mieć wreszcie to za sobą, chce wreszcie się na maxa przełamać, oby mi się udało! wiem, że umiem, tak jak rok temu.... i tak jak jesienią umiem! |
![]() ![]() |
![]() |
#4245 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I bułka z makiem ; pół z serkiem wiejskim i dżemem wiśniowym (pycha), pół z serkiem wiejskim i szczypiorkiem ; kromka pszennego z szynką , pomidorem i ogórkiem, herbata z miodem nutridrink z dodatkiem białka II bułka razowa , pół z serkiem wiejskim i dżemem , pół z serkiem wiejskim i szczypiorkiem , kiwi, herbata z miodem III 2 chochle zupy szpinakowo-grzybowej zabielanej śmietaną, kurczak w sosie terijaki, ziemniaki gotowane, marchewka z groszkiem, buraki , szklanka soku jabłko-mięta IV jogurt naturalny z brzoskwinią w syropie i bananem V bułka z sezamem , pół z serem gouda i pomidorem , pół z szynką, pomidorem i ogórkiem , kromka chleba pszennego z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem , herbatka z miodem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4246 |
Rozeznanie
|
No i doigrałam się. Na swoim cudownym jadłospisie schudłam (pomimo kompulsów) do 42 kg. Raczej nie byłam tego świadoma, nie ważyłam się przez miesiąc - ale kiedy wrócili rodzice, po swojej trzytygodniowej nieobecności i mnie zobaczyli - byli przerażeni i od razu kazali mi wskoczyć na wagę.
I teraz czeka mnie przytycie - mam miesiąc, żeby nabrać minimum 2kg. Świetnie... Pierwsza dzisiejsza próba... I. Owsianka z czterech łyżek na mleku z gruszką i płatkami migdałowymi; duża kawa z mlekiem i kakao, paczuszka mini herbatników. II. Polędwiczka wieprzowa duszona z morelami, pół woreczka brązowego ryżu, buraczki. III. Cappuccino, kiwi, pomarańcza. IV. Dwie kromki razowca z twarożkiem, pomidorem i szczypiorkiem + porcja sałatki - z kurczakiem, kukurydzą, majonezem i czymś tam jeszcze; herbata z cytryną i miodem. Czuję się potwornie po tej kolacji, jestem pełna, mam ochotę wszystko zwymiotować... ![]()
#4247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4248 |
Zakorzenienie
|
tak jak napisałam-przede wszystkim sezonowe, czyli takie które spożywa się tradycyjnie o tej porze roku (marchewka, buraczki, seler, pietruszka, por, cebula, kapustne i takie tam..
nie są złą opcją mrożone, bo przynajmniej zbiera się je zwykle w sezonie) podobnie z owocami to tak pod kątem zimy, teraz będą się pojawiały wiosenne warzywka, warto korzystać z tego, co natura oferuje sama z siebie(pomijam że i tak zawsze wspomagana na wiele sposobów) niż bazować na samych na siłę wyprodukowanych jałowych produktach z wyglądu przypominających oryginał, ale ani w zapachu ani w smaku nie mających z nim wiele wspólnego (wystarczy porównać zapach i smak pomidora czy ogórka gruntowego w sezonie a jego zimowej nieudanej kopii; jest podobna różnica w zubożeniu wszelkich wartości oraz w konieczności zastosowania znacznie większej ilości sztucznych środków do produkcji takowego)
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2012-04-10 o 09:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#4249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4250 |
Zakorzenienie
|
nie chcę być banalna powtarzając pewne kwestie, ale warto pamiętać że z botanicznego punktu widzenia tak w ogóle zarówno pomidor, jak ogórek, cukinia czy papryka-to owoce
nie ma nic złego w jedzeniu owoców, rzecz jasna, ale o warzywach(prawdziwych warzywach, liściach, pędach, korzeniach itd.)-również warto w codziennej diecie nie zapominać ![]() warzywa nie zastąpią owoców, a owoce-warzyw to, że te wyżej wspomniane nie zawierają tyle cukru co np.jabłka czy winogrona, więc nie kojarząc się ze słodyczą nie myślimy o nich w takich kategoriach -nie zmienia faktu, że do takich kategorii należą
#4251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4252 |
Zakorzenienie
|
i to co wystaje z ziemi(liście, pędy etc.), jadalne części różnego typu
owoce to uogólniając chyba po prostu to, co jest jakby "dzieckiem" rosliny, więc ma w sobie nasionka, zwykle ma atrakcyjną formę by jakieś żyjątko je zjadło i dzięki temu przeniosło nasionka dalej (rozprzestrzenienie gatunku ![]() w razie potrzeby sprecyzowania zawsze można sobie sięgnąć do jakiejś definicji jest więcej takich nieścisłości, np.orzeszki ziemne to nie orzechy, a strączki bodaj niby nie takie istotne, ale gdzieś tam się o tym zapomina i czasem warto przypomnieć ![]()
#4253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za informacje odnosnie warzyw i owoców ;D
![]() |
#4254 |
Raczkowanie
|
Z dzisiaj:
1. owsianka (4 pełne łyżki płatków, jogurt naturalny, wkrojona pomarańcza, pełna łyżeczka miodu) cukierek zozol 2. pierś z kurczaka (ok 130g?) grillowana w przyprawach i oliwie z oliwek z makaronem pełnoziarnistym i pomidorem 3. serek wiejski 200g z 2-3 łyżeczkami powideł śliwkowych 4. bułka grahamka z masłem, plastrem sera żółtego, 2 grubymi plastrami polędwicy z kurczaka, pomidorem, sałatą lodową, ketchupem; herbata z cytryną i 1,5 łyżeczki miodu przed snem będzie siemię lniane-kleik i skubnę miodu pewnie do bani no kurde! 5 posiłków miało być Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-11 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4255 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4256 |
Raczkowanie
|
bo ten durny strach jest silny?
nie wiem... dlaczego nie jestem silniejsza? ja wiem,że mam w sobie siłę i na pewno ją wykorzystam!! może jeszcze troszkę czasu potrzeba? ale organizm ma dość tego czekania...... wbrew chorobie, do przodu, nie mam innego wyjścia. przepraszam, że jestem taka zaślepiona, doceniam Waszą pomoc i na prawdę jest ona dla mnie ważna nie dziwię się, że nie chcecie mnie czasem już tutaj ale ja wiem, że jeszcze wszystkich zaskoczę (oczywiście pozytywnie) a przede wszystkim samą siebie! ![]() miałam już lepsze czasy podczas choroby i na pewno do tego wrócę! nie jest najgorzej, ale co to za pocieszenie........ nadal waga tragiczna, życie do dupy a może to ja jestem do niczego.. ta anoreksja chyba chce mnie wykończyć Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-12 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4257 |
Zakorzenienie
|
mówisz dobrze, wiesz jak powinno być ale robisz co innego. Choroba Tobą rządzi a Ty nic z tym nie robisz
#4258 |
Rozeznanie
|
jablko, twarozek domowy
warzywa, trewal wedzony warzywa, łyzka wiejskiego |
![]() ![]() |
![]() |
#4259 |
Raczkowanie
|
na czczo siemię lniane (kleik)
1. owsianka (4 łyżki płatków, jogurt naturalny, pomarańcza, troszkę miodu) cukierek zozol 2. grahamka z masłem, polędwicą, pomidorem, sałatą 3. grahamka z masłem, serem żółtym, sałatą, ogórkiem garść suszonych śliwek 4. makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem wsw wymieszanym z ketchupem pikantnym, łyżką jogurtu naturalnego i pomidorem herbata zielona z cytryną i łyżeczką miodu fatalnie mi na żołądku i w brzuchu ![]() co jaki czas jecie posiłki? muszę wrócić do 5 posiłków dziennie... tylko mam ostatnio durne przyzwyczajenie, że przerwy między posiłkami mają być 3 h (3 h od momentu skończenia ostatniego posiłku.... wiem, chore) więc wychodzą 4 posiłki muszę to pokonać, przecież co 2,5 h też może być? Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-13 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#4260 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żarty żartami, ale na chwile obecną władam jabłkiem, marchewkami trzema, 0% owym presidentem, wieśniakiem, mam też mleko sojowe do kawy zbożowej. a w łazience waga elektryczna ._.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.