|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]() Z resztą nie każda z nas ma w mieszkaniu obecnie 18'C I trochę jestem zdania że jeśli teraz będę okrywać go za bardzo to później będzie zmarzluchem. ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
![]() No i chodziło mi o letnią porę albo o dobrze nagrzane mieszkanie, wtedy nie stresuję się że jak się odkryje to mu będzie zimno. A jesień zima to inna bajka - mamy zimne mieszkanie o czym wspominałam nie raz.
![]() |
#4232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ach latem to inna sprawa faktycznie, w dzień kładłam Lu na drzemkę albo okrytą cienkim kocykiem (w sumie jak pieluszka) albo niczym, a jak kocyk skopała to się nie martwiłam. Na noc wkładałam cienki śpiworek, bo mamy dość chłodnie mieszkanie, jedynie jak były tak mocne upały, to tylko pod śpiworek cienki nic nie zakładałam, sama pielucha była
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2013-09-15 o 11:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4233 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tym cienkim śpiworku też Wam wspominała i też uważam że są super. Co prawda nie miał go na sobie od wielu miesięcy bo różnie zasypia. Ostatnio hasa wesoło do późna i idzie spać z nami. Ma swój kocyk ulubiony ale najczęściej okrywamy go naszymi kołudrami bo kocyk raz jest na nim a raz pod nim. A ostatniej nocy spał mi na plecach ![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
![]() zaś mieszkanie latem bardzo nagrzane - czasem nie schodziło poniżej 28'C ![]() a obecnie mamy 20'C odczuwalna chyba niższa bo i wilgotność spora.... i mały śpi właśnie pod swoim kocykiem i drugim ma nóżki okryte - czyli nie taka wyrodna jestem ![]() Fakt, często piszę tu, później czytam i stwierdzam że jak nie napisałam to zostanę inaczej odebrana.
![]() |
#4234 |
Zakorzenienie
|
Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Nela nie dokonca bo moje dziecko nigdy nie bylo przegrzewane a lubi cieplo jak my z mezem, teraz mamy 20 stopni i maly marznie w nocy jak jest rozkryty
|
![]() ![]() |
![]() |
#4235 |
Wtajemniczenie
|
My już grzejemy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4236 |
Zakorzenienie
|
Coś dla fanek kocyków https://www.facebook.com/photo.php?f...levant_count=1
![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- no ja dziś męża poproszę by napalił w kominku bo zimno dość.
#4238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4239 |
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() na wstępie 100 lat w zdrówku Haniu dla Ciebie i Małża ![]() ![]() oraz ![]() ![]() ![]() ![]() u Nas pierwsza spokojnie przespana noc od tygodnia, a to dlatego tylko, że na próbę podałam wieczorem czopka z paracetamolem i zadziałał-tak jak myślałam męczą ją wychodzące zęby.... wyszła Nam już druga czwórka, dla odmiany górna, także mamy już 10 ![]() ![]() ![]() poza tym jesień....pogoda znośna bo dość sucho i ciepło (koło 20 stopni), ale jednak ponuro.... Nel_a-ale wesele ![]() ![]() ja różnie kładę Małą, zawsze przykrytą kocem lub w śpiworku, ale Ona ewidentnie przykryta być nie lubi, bo jak śpi z Nami, to się zaraz odkopuje z kołdry ![]() Linka-fajne łupy U Nas niestety, jak wspomniała Dep-sh mają dość wysokie ceny....
![]() ![]() Edytowane przez karolka110 Czas edycji: 2013-09-15 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4240 |
Zakorzenienie
|
tak z innej beczki to właśnie robię śliwki z kruszonką, w sam raz na taką burą pogodę za oknem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4241 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jeszcze pozostaje włączenie elektrycznego grzenika - ale to chyba żre prądu....moja teściowa jakiś czas temu kupiła jakiś grzejnik i twierdziła że energooszczędna - ale nie dopytywałam po sezonie grzewczym czy faktycznie taki jest. Cytat:
![]() ja się wczoraj na tym weselu skusiłam na ciasto orzechowe ![]()
![]() |
#4242 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tym odkrywaniem-przykrywaniem ja się z kolei nie do końca zgodzę, bo samej mi się co prawda zdarzyło rozkopać i zmarznąć, ale nie mierzyłbym dziecka własną miarą. Po pierwsze ja się nie rozkopuję zanim zasnę, ba! zanim głowę do poduszki przyłożę. Zosia owszem. Po drugie czy jeśli ja zimą (ubrana w 4 warstwy, w tym puchowa kurtka) nie rozpinam się w nagrzanym autobusie/samochodzie/metrze, bo nie jest mi jeszcze za gorąco, to znaczy, że małej też nie powinnam? znów uważam, że owszem. Po prostu to ja mam chyba jakieś zaburzone odczuwanie temperatury, nie ona. W sypialni panuje u nas przez większość roku temperatura 20 stopni. Mała śpi w pajacu, na ogół cienkim, bawełnianym. Nigdy nie była chłodna, nie miała zimnego karczku, nie miała nawet (nigdy!) zimnych dłoni. Każdy po prostu niech robi, jak uważa za stosowne. U mnie sprawdza się taki "zimny wychów". Co więcej - widzę, że teściowa po kilku miesiącach martwienia się, czy małej nie jest chłodno, zaczęła przyznawać mi rację - widzi, że dziecko nie choruje, raz w ciągu całego życia miała katar (i to tylko dlatego, że braliśmy ją do naszego łóżka, a oboje bylyśmy zakatarzeni). Można powiedzieć, że to geny, ale po kimś je przecież musiała odziedziczyć? a my, mimo tych naszych genów, jako małe dzieci często chorowaliśmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4244 |
Zakorzenienie
|
Odp: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Hej!
Miałam mały problem z aplikacją, nie mogę się zalogować w telefonie... 10 minut temu pomyślałam sobie o tablecie. I tutsj działa ![]() ![]() Wieczorem nadrobię te 25 stron ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4245 | ||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]() Najlepsze życzenia! Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4246 |
Zakorzenienie
|
my tez mamy malo stopni w duzym pokoju a normalnie w domu mamy 21.(teraz troche jest cieplej bo robilam obiad a drzwi do kuchni otwarte) czyli w tamtym pokoju jakies 20 a w nocy z 18. I jak tu nie przykrywac małej?
#4247 |
Zakorzenienie
|
Dep ale tu przecież nikt nikogo nie zmusza do przykrywania dziecka
![]() ![]() To co napisałam - że my marzniemy jak się odkopiemy to tylko po to, żeby pokazać, że nie da się tak jedną miarą wszystkich traktować w stylu "bo moje dziecko śpi bez przykrycia i jest ok, to po co inni przykrywają" (a tak trochę na początku z postów neli wynikało) Moja też zawsze z tych najcieniej ubranych ubranych na spacerze, bez czapeczki, też często słyszę, że za lekko ubieram, że powinnam założyć skarpety bo jak to tak na bosaka itp. Ale wiem, że w nocy bez przykrycia mi zmarznie. Czasem jak jest wyjątkowo chłodna noc potrafi jej być nieco chłodnawo i w śpiworku - muszę jej ramionka dodatkowo otulić kocykiem
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2013-09-15 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4248 |
Zakorzenienie
|
Hejo hejo jakieś dwie godziny temu wróciliśmy z naszego pierwszego wypadu bez dziecka. Wyjazd był super, w piątek całą noc bawilismy się na weselu - objadlam się, wytanczylam, dalej bolą mnie nogi, było ekstra. Całą sobotę i niedzielny poranek przeznaczyliśmy na regeneracje.
Teraz bawie sie z corcia, bardzo stęskniłam się.za moim skarbem. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4249 |
Zakorzenienie
|
Nela u mas tak bylo ze maly obudzil sie z placzem caly lodowaty a jak go wziel do siebie pod pierze od razu bylo spokoj i zasnal, teraz sie nie budzi wcale a jest cieplutko ubierany na noc
Olka ciesz sie ze masz mozliwosc napalic bo ja jakbym mogla to ju bym miala 24 stopnie ![]() Dep wkleje wieczorem cacuszka ktore kupilam malemu ![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Dep zgodze sie zaobserowalam w rodzinie ze lekko ubierana dziewczynka od urodzenia teraz ma 9 mcy jeszcze nigdy nie byla przezibiona nawet, mnie to zawsze zimno przez tarczyce i malego mierze swoja miara, juz sie przyzwyczail do tego ciepelka naszego |
![]() ![]() |
![]() |
#4250 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() wlasnie siedzimy sobie z Tztem i pijemy kawke ![]() Młody drzemie więc my odpoczywamy;D W domu mamy bajzel na kółkach, bo jutro przychodzi ekipa zakładać nowe ogrzewanie więc musieliśmy ściągnąć podłogi i poodsuwac trochę rzeczy. Haniu wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu. Życzę Wam kolejnych, wspólnych lat w miłości i zrozumieniu ![]() Mój młody śpi ubrany w body krótki rekawek i spodenki, przykryty teraz jest kolderka. Jak sie zrobi chłodnej to mu ubiore body z długim rekawem.
#4251 | ||
Zakorzenienie
|
Dziękujemy za wszystkie życzenia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziś to tak wyjątkowo, że i obiad, i deser ![]() Na obiad robiłam karczek zapiekany z dwoma sosami ![]() ![]() Normalnie nie bawię się w takie skomplikowane gotowanie ![]() ![]() Między dziewczynkami jest różnica 25 miesięcy. ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Byliśmy na carboocie. Dorotka dostała getry w komplecie z bluzą z Myszką Minnie i kamizelkę z inną ulubioną postacią ![]() Marysi rzadko coś kupuję-wszystko ma po siostrze, a że są podobne wzrostowo i urodzone o tej samej porze roku, to teraz młodsza nosi to samo co starsza 2 lata temu ![]() U nas też szał ze ściąganiem butów i skarpetek ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4252 |
Zakorzenienie
|
Sukces
![]() ![]() Moja Amelka woli jak jest chlodniej zdecydowanie lepiej wtedy spi. |
![]() ![]() |
![]() |
#4254 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() co takiego? ech, pospałabym jutro do południa....chyba jeszcze jestem zmęczona po wczorajszym.
![]() |
#4255 |
Zakorzenienie
|
Wlozylam Jasia w spiwor, mam nadzieje ze nie bedzie sie budzil przez to, bo sama jestem w nocy i nie mam zamiaru go nosic czy usypiac jakos:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4256 |
Zakorzenienie
|
Nie no, to jest internet, nie każdy musi każdego darzyć sympatią
![]() Co do tego śpiworka to jednak mam dylemat. Bo mała jak zaśnie to lubi się spurkać. No i wtedy może tak nie czuć przez co mnie zmyli i jej nie przebiorę. |
![]() ![]() |
![]() |
#4257 |
Zadomowienie
|
cześć
W takim razie i ja dołączam do sekty ![]() ![]() ![]() Nadia śpi w piżamce- długi rękaw i długie spodzianki ![]() Nadalko co ty mówisz ![]() najlepsze życzenia dla solenizantów dajecie dzieciom może dodatkowo witaminę d ??? pediatra kazała dawać jeszcze wiele lat , ale chyba dam sobie spokój , tym bardziej , ze wszystko z małą jest ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4258 |
Wtajemniczenie
|
widzę, że się mała wojna rozpętała, skojarzyło mi się to z mm kontra kp
![]() trochę się nieprzyjemnie zrobiło więc się nawet nie odniosę niby przeczytałam wszystko a jakoś nie odniosłam takiego wrażania ![]() ![]() ![]() a co do smrodków z pod śpiworka to u nas jednak je czuć ale ja mam chłopa = czuć konkretnie, i nie mówię o kupach bo tych przyjemności w nocy Młode nam oszczędza |
![]() ![]() |
![]() |
#4259 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Podczytywałam trochę na raty, w efekcie mało co pamiętam... Ale zwykle najwięcej się dzieje jak mnie nie ma i potem mam co nadrabiać a potem problem z odpisywaniem ![]() Haniu wszystkiego naj dla Was ![]() Aguniu również najlepsze życzenia ![]() Brawa za ząbki i umiejętności ![]() Swoją drogą niezły rozstrzał... Są dzieci, które mają tylko 4 (a nawet mniej) i takie, którym tyle brakuje do pełnego uzębienia - zazdroszczę ![]() ![]() No ja jeszcze nie miałam @, niedługo stukną 2 latka ![]() Co do temperatur, u nas jest raczej chłodno, te 18-20 st. w ciągu dnia, nawet ostatnio zaczęliśmy trochę podpalać, ale generalnie powyżej 20 to nie ma i dla nas taka temp. jest ok, jak jest więcej np. u moich dziadków 23-25 to już sauna ![]() ![]() A propo butów zimowych rozglądaliśmy się ostatnio i stwierdziłam, że jeszcze dla dziewczynek jakiś wybór jest, dla chłopców gorzej... Jedne mi się spodobały, ale mimo że mierzyłam małemu rozm. 22 nie było szans założyć tego buta, więc aż się boję ![]() Całe lato nie dawaliśmy wit.. D ani żadnych innych suplementów ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-09-15 o 20:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale mam inny dylemat związany ze śpiworkiem. Mój mały nim uśnie (nie zasypia jeszcze sam w łóżeczku, zapłakałby się) przy nas na kanapie lub w naszym łózku jeszcze pohasa, powierci się itd ![]() A dziś mu założyłam do spania prześmiesznego pajaca korego kiedyś mąż wybrał w sh - welurowy zapinany z tyłu z psychodelicznym królikiem z przodu ![]() I obiecuję że teraz będę pisać od początku do końca co by zamieszania nie wprowadzać ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.