|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
|
|
|
|
|
#4232 |
|
Przyczajenie
|
tayberry01 - kuszące z tym ZUSem
już też słyszałam co nieco. Dam sobie kilka miesięcy na polepszenie formy, a potem ruszam z moim pomysłem. Tarczyca mi na pewno podziękuje
|
|
|
|
#4233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4235 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy ktoś mógłby ocenić moje wyniki? Ku zaskoczeniu TSH poniżej 2, czyli niby w normie, ale dlaczego czuję się jak gów*o? A może powinnam je jeszcze bardziej obniżyć? O czym może świadczyć za niskie FT3? Nigdy mi się to nie zdarzyło. Tarczyce mam badaną prawie każdego roku, wyniki ciągle inne. Raz miałam prawie 4, za którymś razem ponad 2, potem kilka razy 1 coś. Wyniki skakały mimo ze lekow nie bralam. Kedyś miałam podejrzenie niedoczynności (akurat jak sie zjawilam z tym wysokim wynikiem u lekarza), brałam tabletki, a później odstawiłam, bo nie czułam po nich żadnej różnicy (niestety bez konsultacji z lekarzem, tak, wiem...).
Mam objawy typowo tarczycowe: tyję z powietrza, nie mam na nic siły, jestem ciągle senna, kiedyś miałam problem z puchnącymi powiekami ale jakoś mi to chyba przeszło. Mam też PCO, i ostatnio stwierdzoną depresję. Objawy tego wszysykiego mogą się łączyć. Nie wiem czy martwić się o tę tarczycę czy nie. Nie wiem co jeszcze mogłabym zbadać, co może u mnie powodować taką senność i zmęczenie. Załączam wyniki. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
|
#4236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo może jesteś jedynie kolejnym przypadkiem niedoboru witaminy D3. Przy PCO niestety tak się tyje. Ale i hormony tarczycy niskie, więc tu drugi powód nakłada się. Bo fT4 też nie jest jakieś super wysokie. fT3 może jest tak niskie z uwagi na ostatni stres związany z diagnozą. Przy poprzednich badaniach miałaś podobne proporcje fT3 i fT4? |
|
|
|
|
#4237 |
|
Wtajemniczenie
|
Odpisuję z telefonu, więc nie mogę zacytowac. Diagnoza depresji wiarygodna, dostalam leki. Pytalam sie co moge jeszcze zbadac, moze witamine D3. Odpowiedz psychiatry - mozna zbadac, na pewno wyjdzie za niska jak u prawie wszystkich ludzi w tym kraju, ale to ze ma Pani za niska D3 nie wplywa na Pani myslenie...
Raczej nie stresuje sie z powodu diagnozy, od wielu lat juz ja u siebie podejrzewalam, dopiero teraz stac mnie bylo na to zeby pojsc po pomoc. PCO zostalo zdiagnozowane jak mialam chyba 16 lat (teraz mam 23), od tamtego czasu jestem na hormonach/tabletkach anty. Hormony sa wyregulowane. Czy mimo to to tycie jest w takim razie normalne? Co do wynikow FT3 i FT4 niestety nie pamietam jak zawsze bylo, a w tej chwili nie mam dostepu do tych badan. Ale mowisz ze sa niskie? Na jakim poziomie powinny sie mniej wiecej utrzymywac? Czyli ogolnie co? Cos jednak jest nie tak i warto byloby sie wybrac po tabletki na tarczyce?
|
#4238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym pobrała wit. D3. I jak tyjesz, to jest coś nie tak. Organizm nie powinien się tak zachowywać, przyjmując "normalną" kalorykę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4239 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym jeszcze zbadała żelazo i ferrytynę.
|
|
|
|
#4240 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, często powtarzacie o sprawdzeniu d3, ferrytyny czy b12. Co dalej? Co teoretycznie powinno zmienić uzupełnienie niedoborów?
|
#4241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ferrytyna... Różnie o różnych osób, ale np. wyrównanie poziomu żelaza może pomóc w walce z wypadaniem włosów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, tylko czemu u mnie nic się nie zmienia? Mnóstwo razy czytałam o znacznej poprawie po wyrównaniu niedoborów, ale sama mogłabym to tylko wyśmiać, tyle że u mojego tża to rzeczywiście zadziałało...
|
|
#4243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
D3 z 25 na 80, ferrytyna kilka(naście) razy w górę, B12 podwojone z nawiązką. No i nic, a bez suplementacji zaraz znowu w dół
|
|
#4245 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A złe samopoczucie może mieć jeszcze jakieś inne podłoże. |
|
|
|
|
#4247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja przede wszystkim zajełabym się tarczycą, wolne hormony powinny być zdecydowanie wyżej. Warto też przyjrzeć się niedoborom, suplementacji, diecie
|
|
#4248 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Masz pomysł, jakie inne podłoże może to być?
|
|
#4249 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez orion_lady Czas edycji: 2018-08-18 o 11:57 |
|
|
|
|
#4250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wierzę już w istnienie rozsądnych lekarzy. Ciągle słyszę, że ewidentnie jest coś nie tak, ale nie wiadomo co lub idź z tym do gina/ endo/ gastro/ dermatologa/ gdziekolwiek Dostałam te zastrzyki niedawno, w przyszłym tygodniu będę sprawdzać poziomy, ale po suplementacji to muszę być wysoko.
|
|
#4251 |
|
Zakorzenienie
|
Zadam takie dziwne pytanie...
Odkąd biorę euthyrox śnią mi się dziwne sny. Nie powiem, że koszmary, bo trudno to tak nazwać, ale te sny są takie męczące- np. że nie mogę przejść przez rzekę, bo wezbrała i ma silny nurt, albo że miałam gdzieś jechać pociągiem i biegam po dworcu szukając peronu, którego nie ma. Kiedyś- wiadomo- takie rzeczy śniły się raz na jakiś czas. Ale odkąd zaczęłam brać euthyrox śnią mi się same takie rzeczy. Czy któraś z Was miała coś podobnego? |
|
|
|
#4252 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4253 |
|
Zakorzenienie
|
Niedoczynności tarczycy to wtedy się bierze euthyrox ? Zapominam zawsze co mam xd
Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
|
|
#4254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4255 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Pojawiam się i znikam tutaj, choć magikiem nie jestem. Dobra, ale ja nie o tym. Byłam dzisiaj na pobieraniu krwi, bo stwierdziłam, że zrobię sobie sprawdzające badania - jutro bowiem idę do endokrynologa na wizytę kontrolną. Zalogowałam się po wyniki i zobaczyłam, że morfologia krwi już jest. Niestety, nie mam wyniku TSH, więc jak tylko go będę miała to od razu dopiszę. Zaniepokoiły mnie wyniki: MCV - 99,00 gl (gdzie norma 79-95) - jest zawyżone. MCH - 33,20 pg (gdzie norma 26-32) - tu podobnie, zawyżone. MPV - 8,60 fl (9,4-12,5) - tu poniżej normy. Szczerze, jestem laikiem jeśli chodzi o powiązania chorób i nie wiem, czy akurat te wyniki mają coś wspólnego z niedoczynnością tarczycy, na którą się leczę, czy mają coś wspólnego z inną chorobą. W przeszłości miałam anemię. Z tego, co się orientuję, zawyżone wyniki mogą sugerować niedobór żelaza, a więc anemizację. Do lekarza rodzinnego wybieram się dopiero po weekendzie, więc chciałabym go jeszcze przeżyć bez stresu, że znowu coś z moim zdrowiem jest nie tak. ![]() Tak jak mówiłam, jeśli tylko otrzymam wyniki TSH - od razu tu podkleję. Drogie wizażanki, uspokójcie panikarę... |
|
|
|
#4256 | |
|
Zakorzenienie
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Wg mojej wiedzy to może być niedobór B12, wszystkie te parametry pasują. Suplementujesz B12 lub kwas foliowy? Sprawdź B12 i kwas foliowy, ewentualnie MMA i homocysteinę. Możliwe, że lekarz zasugeruje ci też czynnik Castle’a i przeciwciała przeciw okładzinie żołądka, jeśli tamte wyniki będą sugerowały anemię z niedoboru B12. Jeśli to to, to raczej luzik, bo w porę wykryte problemy z B12 można łatwo i tanio pokonać ![]() Mam nadzieję, że poza TSH badałaś też ft3 i ft4, bo samo TSH to nic nie znaczy.
I will go anywhere as long as it is forward. Edytowane przez Laura Rose Czas edycji: 2018-08-23 o 10:49 |
|
|
|
|
#4257 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W takim razie jutro o wszystko będę musiała dopytać. Totalnie nie mam zielonego pojęcia o czym do mnie piszesz. To straszne, że jestem taka stara, a jednocześnie tak samo głupia. Moja edukacja medyczna skończyła się na etapie tego, że wiem, czym jest witamina C i kiedy ją brać. Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. Jak tylko się dowiem, co i jak, od razu dam znać, żeby wizażankom pomóc w przyszłości. A może się zdarzyć, że się do czegoś przydam. ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
Chyba nie jest źle. Wcześniej miałam ponad 7. Później zmieniło mi się na 0,832. I teraz jest tak. Nie wiem, czy to źle czy dobrze i jakiej mogę się spodziewać odpowiedzi od pani endokrynolog, bo z rok jej nie widziałam, ale biorę sobie Letrox 50 i jest okej. Wcześniej brała połówkę, ale czułam się po niej źle. Miałam wrażenie, że mój organizm totalnie olewa sobie sprawę, więc stwierdziłyśmy, że podniesiemy dawkę i teraz biorę całą. |
||
|
|
|
#4258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TSH jest ani złe, ani dobre, wszystko kwestia wolnych hormonów. Jak się czujesz tak w ogóle?
|
|
#4259 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz niby też jest okej, nie narzekam na momenty depresyjne, tak jak wcześniej. Mam wrażenie, że albo się z tym już pogodziłam, albo jest mi po prostu lepiej. Zmęczenie też już się ustabilizowało. Często narzekam na drętwienie kończyn, palców u stóp czy dłoni. Często też mam takie momenty, że coś zakuje mnie w barku, a później pobolewa przez kolejne godziny i ani mi pomarzyć, żeby się od tego uwolnić. Miałam problem z miesiączkami. Zdarzyło się, że nie miałam jej dwa miesiące. Od czasu, kiedy przyszła znowu, jest stabilizacja. Poza tym - jest w porządku. Tak mi się przynajmniej wydaję. Mogę śmiało, że jest lepiej niż było, ale wierzę w to, że może być jeszcze lepiej. Czy możliwe jest, że lekarz zwiększy mi dawkę leku? |
|
|
|
|
#4260 | |
|
Raczkowanie
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Możliwe że zwiększy, mi przy tsh 2,4 na letrox 50 zwiększył dawkę. Zależy też jeszcze jak wolne hormony Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.

już też słyszałam co nieco. Dam sobie kilka miesięcy na polepszenie formy, a potem ruszam z moim pomysłem. Tarczyca mi na pewno podziękuje
tak fatalnie jeszcze nigdy nie było. Ciągle lęki, w dzień senna, nad ranem nie mogę spać. Tragedia.. 

Dostałam te zastrzyki niedawno, w przyszłym tygodniu będę sprawdzać poziomy, ale po suplementacji to muszę być wysoko.

tp