|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Cytat:
![]() A Twój onkolog Ci dużo mówi, tłumaczy? Myślę, że nie ma co panikować, być może masz taką budowę piersi, że takie zmiany niestety będą się pojawiać. Najważniejsze to się nimi zajmować i pilnować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4262 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast ten onkolog, u którego byłam (na NFZ, ale na prawdę dobry lekarz, nawet przed zapisaniem go nie sprawdziłam, ale po wizycie czytałam wiele pozytywnych opini o nim, no i nie miałam żadnych problemów z raną, gojeniem się, żadnych siniaków nic, blizna też jest jasniutka już, większa chyba siedzi w mojej głowie ;p ) mówił, ze tak się zdarza, ale żadnej przyczyny nie był w stanie mi podać. Zbadał mnie raz, potem zapisał na zabieg, potem też wizyta kontrolna u niego a następna miała być za rok. No i własnie była... Czytałam, że u kobiet ponieżej 25 roku życia nie wycina się w ogóle zmian, chyba, że są na prawdę duże/sprawiają ból/powiększają się/nie są typowymi zmianami gruczalokowłókniak. Należy natomiast wykonywać badanie USG co 3-6 mies. Tak samo powyżej 25 roku życia. Ogólnie to nie wiem co robić ... chodzi mi o tabletki. Czytałam w necie i zdania też sa podzielone. Nie wiem czy faktycznie czekać pół roku czy cokolwiek się zmieni, czy się zmniejszy/powiększy/ pozostanie bez zmian, czy lepiej je odstawić ? Dodam, ze w marcu skończę 24 lata.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kizdaM Czas edycji: 2016-01-27 o 13:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4263 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też nie radziłabym Ci wycinać, tylko monitorować. Ale i pójść do onkologa w miejscu, w którym jesteś, znaleźć sobie kogoś tutaj. Bo USG na 100% nie wykaże Ci, że jest to zmiana, którą nie trzeba się martwić. Zawsze warto zrobić biopsję, żeby wykluczyć wszelkie niebezpieczne zmiany i spokojnie spać, zamiast zastanawiać się czy to jest tykająca bomba. Gdzieś czytałam, że gruczolakowłókniaki mają podłoże hormonalne, ale naprawdę ciężko znaleźć cokolwiek na necie... Ja tabletek nie brałam, ale możesz się zawsze zapytać np. swojej ginekolog ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4264 |
Zakorzenienie
|
Tak czy inaczej, warto się badać. Czasami to dodatkowy stres, ale lepiej wiedzieć i w porę móc zadziałać niż używać wymówki, że "lepiej nie wiedzieć, bo jeszcze się coś znajdzie".
Młodziutkie jesteście także się konsultujcie zawsze z dwoma lekarzami i nie zamartwiajcie za bardzo ![]()
![]() |
#4265 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4266 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też czytałam o tym, że to przez hormony, przez estrogen, gdy jest go za dużo czy jakoś tak. Stąd też waham się co z tabletkami, ale inni mówią, że tabletki regulują pracę hormonów, więc już sama nie wiem. Cytat:
Cytat:
![]() A tak abstrahując, u nowej pani gin byłam własnie jakoś w listopadzie, bo potrzebowałam recepty na tabsy, pani mi poradziła, żebym nie wykupowała od razu wszystkich tylko brała odpis i jak się kończą to kupić nowe. Dla mnie jednak wygodniej było kupić wszystkei na raz i teraz trochę żałuję, bo jak będę musiała odstawić to co ja z nimi zrobię .... kasa w błoto... Może faktycznie powinnam umówić się do niej na wizytę i zapytać co sądzi, czy odstawiać tabsy czy nie ![]()
![]() |
![]() |
#4267 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4268 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4269 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4270 |
Wtajemniczenie
|
To współczuję, ja poprzedniego jak i tą gin mam prywatnie, za to onkologa miałam na NFZ. Ginów szukałam w necie po opiniach, za to onkologa ze stresu nawet nie sprawdziłam a i tak dobrze trafiłam ;p miałam to szczęście w nieszczęściu
![]()
![]() |
#4271 |
Zadomowienie
|
Nie robiłam, ale zastanawiałam się nad tym. Jeszcze ciekawi mnie korelacja między mastopatią a rakiem piersi właśnie...
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-03-17 o 11:42 Powód: Reklama w cytacie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4272 |
Przyczajenie
|
wracam do Was. Tyle się działo że idę do lekarza dopiero pod koniec marca, bo bardzo długo czekam na wizytę. Mam dwa guzki, jeden około 2,5cm a drugi malutki którego nie czuję na drugiej piersi. Na wizycie umówie się na wycięcie. Mam nadzieje ze lekarka mi nie nakręci że nie potrzeba wycinać, bo czuję dolegliwości po boku piersi gdzie jest większy guz, tak jakby węzły. W Październiku na USG miałam powiększone węzły. U każdego ten zabieg wygląda inaczej, jedn wychodzą od razu p zabigu do domu, inny zostają w szpitalu, jedni mają tylko plasterek, z kolei inny mają sączek i bandaże, więc chyba sama muszę sprawdzić hihi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4273 |
Zakorzenienie
|
Cześc dziewczyny. Przejrzałam kilka ostatnich stron wątku, mętlik w głowie mam jeszcze większy więc może po prostu opiszę moją historię i na końcu zadam pytania.
Mam 28 lat, od kilku lat biorę pigułki anty, obecnie jednoskładnikowe (jestem migrenowcem). Kilka miesięcy temu moja ginekolog wyczuła guzka w prawej piersi. Dostałam skierowanie na USG, po jego wykonaniu pokazałam jej wynik i dostałam skierowanie do chirurga onkologa od razu sugerując wycięcie. Z USG wynikało że moja zmiana to pojedynczy guzek o wymiarach 14 x 9 mm (rozumiem, że jest to chyba średniej wielkości zmiana?), podejrzenie FA (gruczolakowłókniak?) węzły chłonne okej, więcej zmian nie wykryto. U onkologa po badaniu palpacyjnym, okazaniu wyniku USG wysłano mnie na biopsję cienkoigłową. Dzisiaj byłam odebrać wyniki w których jasno stoi, że to własnie ta podejrzana, ponoć łagodna zmiana. Niestety nie mialam możliwości odbycia żadnej dłuższej rozmowy. Od razu dostałam dokumenty do wypełnienia do zabiegu wycięcia i polecenie, że mam zadzwonić jutro i umówić się na zabieg. Na skierowaniu mam napisane, że będzie to 1-dniowy pobyt w szpitalu, zabieg w znieczuleniu ogólnym. I teraz moje pytania: czy to takie oczywiste, że od razu bez żadnego monitorowania mam dać sobie to paskudztwo wyciąć? Zmiana jest ponąć łagodna, uprzedziłam lekarza, że moja matka i jej siostra mają takie same zmiany. Może chodzi o jego wielkość? to że jest wyczuwalna pod palcami? Nie mam możliwości ocenienie czy się powiększa, ponieważ wcześniej jej nie wyczuwałam, ale od momentu kiedy ja monitoruję (kilka miesięcy) wydaje mi sie ciągle taka sama. Dodam, że pierś w żaden sposób mnie nie boli i że nie chce rezygnować z tabletek anty. Strasznie boję sie ingerencji chirurga, znieczulenia ogólnego, tych wszystkich szwów i opatrunków, przeraża mnie blizna. Mój guzek jest przy samym sutku. Teraz jeszcze doczytałam, że może mi to w przyszłości spowodować problemy z karmieniem i że te zmiany potrafia wracać. Czy Waszym zadniem powinnam jeszcze zasięgnac porady innego lekarza? Dodam, że byłam w Wielkopolskim Centrum Onkologii. Czy któraś z Was właśnie tam się leczyła?
aktualizacje Edytowane przez Wolha wRedna Czas edycji: 2016-03-09 o 17:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4274 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli masz duże opory przed zabiegiem i blizną, to warto skonsultować sprawę z innym specjalistą z tej dziedziny. A blizną nie masz co się martwić ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnie mi lekarz powiedział, że przed ciążą lepiej zmianę wyciąć i ja się zdecydowałam, bo wolałam nie mieć w sobie żadnego guza. Twoja jest najwyraźniej tak umiejscowiona, że nie można przeprowadzić innego zabiegu, a przy sutku, to nie powinnaś mieć żadnej blizny. Piersi z mojego doświadczenia się całkiem nieźle goją. Siniak mi zszedł po 2 tygodniach, a krwiak wchłonął się po 6 miesiącach. Po tygodniu mnie już pierś nie bolała i teraz jestem zadowolona, że nic w nich nie mam ![]()
![]() |
![]() |
#4276 |
Zakorzenienie
|
Dwa-miesiąc temu wyczułam guzek w piersi i sama pierś zmieniła delikatnie kształt. Przedwczoraj byłam u gina, wczoraj na USG. Mam skierowanie na biopsję i tu pytanie: czy była któraś z Was w konkretnej poradni chorób piersi i którąś poleca? Dodam, że chodzi o Kraków.
Zapiszę się do którejkolwiek, ale jak ktoś słyszał coś szczególnie pozytywnego o wybranej, chętnie skorzystam. Niestety rejestracje do najbliższych placówek czynne są 8-12, dlatego dziś już machnęłam ręką i jutro będę się rejestrować. Nigdy nie miałam do czynienia z poradniami tego typu - długo czekałyście na wizytę/biopsję? Mówię o NFZ. Edytowane przez ville Czas edycji: 2016-03-17 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4277 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4278 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję.
Jutro idę do poradni, podobno wizyta jest w tym samym dniu, trzeba tylko rano się zarejestrować. Mam pytanie, bo niepotrzebnie zaczęłam czytać internet: jak wygląda zabieg biopsji? A właściwie najbardziej mnie interesuje, co przed i co potem - czy "normalnie" mogę funkcjonować? Niektóre strony mówiły o leżeniu przez resztę dnia, o byciu na czczo... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4279 |
Wtajemniczenie
|
Niecałe 3 miesiące temu miałam USG, które wykazało dwa guzki, pani powiedziała bym pojawiła się za pół roku na kontrolę. Z racji tego, zę akurat w drugim tygodniu kwietnia mam wolne w ten dzień co przyjmuje, tu poniedziałek ( bo pracuję tak, ze nawet nie miałabym jak się zapisać, a przyjmuje tylko w jeden dzień :/ )no i fakt, że we wtroek mam wizytę u gina, chciałam sprawdzić czy coś się tam dzieje i ewentualnie porozmawiać o tym z ginekolog czy może lepiej bedzie dostawić tabsy
![]() Nie wiem jaka jest przyczyna tego, ze one się pojawiają, czy da się coś zrobić by więcej ich nie było ?
![]() |
#4280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4281 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dodam, że pierwszy był ok 2 cm, był wyczuwalny, więc go wycięłam, natomiast te są tak małe, że ja nawet ich nie wyczuwam, parę postów wyżej pisałam jakej są wielkości. Dlatego pewnie mam je póki co obserwować a nie wycinać.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kizdaM Czas edycji: 2016-03-23 o 08:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4282 | |
Konto usunięte
|
Ja mam dziś wizytę po długim oczekiwaniu. Chyba sama się trochę bałam. Będę miała też usg. Piękny dzień dziś, więc myślę, że będzie dobrze, ale wolałabym nic nie mieć :-( w ogóle przez tego guzka wstydzę się swojego biustu (jest wyraźnie wyczuwalny), to zupełnie głupie myślenie, ale nie potrafię się go pozbyć. Co więcej jestem i byłam mistrzem radzenia innym w przypadku, gdy choroba była widoczna, a ja boję się powiedzieć potencjsknrmu partnerowi o czymś takim, jakby to było coś obrzydliwego :-( ten tydzień to jakiś maraton po lekarzach, czeka mnie jeszcze bardzo niemiła przeprawa z gastroskopem i jest mi smutno trochę :-(
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4284 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Potem się wstydziłam gdy mnnie dotykał, po zabiegu, wstydziłam się przy nim rozebrać, pokazać blizne itd ... Długo nie mogłam się "pozbierać", ale w końcu się udało, a teraz koejne guzki ... przez parę dni powróciło to myślenie, nic na to nie mogłam poradzić. Teraz znów jest ok, ale pewnie po wizycie i parę dni przed to myślenie powróci. Wiem, ze nie powinnam myślec w ten sposób, mojemu chłopakowi w niczym to nie przeszkadza i mi to stale powtarzał, ale to jednak jest silniejsze ode mnie .... Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4285 |
Konto usunięte
|
I u mnie nówka sztuka, aż dziwne, że go nie wymacałam... Na drugiej piersi, blisko pachy. Palpacyjnie moja doktor mówi, że to maleństwo, na usg nie widać prawie... Rozpoznanie poprzedniego adenofibroma. Moja doktor nie sugeruje na razie usuwania, że względu na lokalizację... Muszę się z tym przespać, bo jednak martwi mnie to...
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4286 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że umiejscowienie mojej zmiany jest takie, iż po jakimś czasie śladu nie będzie prawie w ogóle. Nie będę ukrywać, że wizja blizny w tym miejscu dołuje mnie tak bardzo, że zamiast cieszyć się z niezłośliwości guzka - już z góry zaczynam sie wstydzić swojego przyszłego wyglądu. Możecie mi napisać jak to było z waszymi bliznami? I w ogóle z gojeniem? Czy pielęgnacja rany jest trudna? I co z L4? Jestem ciekawa, bo umiawiając sie przez telefon usłyszałam o możliwości L4 nawet do 21 dni. Mam nadzieję, że to będzie krócej. Cytat:
Cytat:
Co do stosowania tabsów. Czytałam, że np gruczolakowłókniaki to zmiany, których prawdopodobieństwo pokazania się przy tabletkach anty - zwiększa się. Ja jednak o ile historia się nie powtórzy, nie będzie kolejnych zmian, nie zamierzam rezygnować z antykoncepcji hormonalnej. Dla mnie to jedyny sposób antykoncepcji dający mi psychiczny komfort. Moja lekarz ginekolog, która odkryła guzka nie mówiła nic na temat konieczności natychmiastowego odstawienia tabsów.
![]() |
![]() |
#4287 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tabsów, to tez wolałabym z nich nie rezygnować, bo to na prawdę dla mnie świetna opcja, psychicznie najbezpieczniej się z nią czuję, no i fakt, że mam regularny okres i mniej doskiwerający niż bez tabsów. Ale nie wiem co gorsze, czy to czy co chwilę dowiadywać się o nowych guzkach ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4288 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale nie przeszkadzało mi w zbliżeniach jeszcze w opatrunku ![]() Ale teraz mam problem, bo zmieniłam partnera, a mam wyczuwalnego guzka. Obecny TŻ wie, że miałam zabieg i nadal borykam się z tym problemem, ale nie wiem czy jest świadomy, że mam guza. Niejednokrotnie gdy pieści mnie w okolicy guzka, zastanawiam się czy go czuje... Blizny też jeszcze nie widział. Właśnie ja też starałam się znaleźć cokolwiek na ten tej korelacji, ale nic nie znalazłam. Pewnie jak w lipcu pójdę na kontrolę do onkologa, to się go zapytam. O ile znowu nie zapomnę języka w gębie, bo ten nowy trochę mnie onieśmiela... Cytat:
Nie wiem też, jak u innych dziewczyn, ale u mnie np. umiejscowienie blizny nie odpowiada konkretnie miejscu, w którym wyczułam guza. Gruczolakowłókniaka wyczułam sobie pod sutkiem, a bliznę mam z boku sutka. Co do zwolnienia, to u mnie sprawa wyglądała tak, że w piątek miałam zabieg, a już w poniedziałek zasuwałam na studia, gdzie machałam na budownictwie linijką :P. Jak szykowałam się na zabieg, to znalazłam film na YT autorstwa Azjatyckiego Cukru, gdzie opowiadała o swoich doświadczeniach w tym temacie. Mówiła o siniakach aż pod obojczyk itd, ale niczego takiego nie miałam. Ktoś jeszcze pytał o biopsji, ale już nie będę cytować. Miałam i cienkoigłową i gruboigłową. Cienkoigłową miałam robioną bez USG. W sumie miałam podobne odczucia, jak przy pobieraniu krwi. Natomiast gruboigłowa nie była dla mnie miłym doświadczeniem. Miałam pobierany materiał z dwóch guzów i nakłuto mnie 6 raz. Po znieczuleniu na guzka i po dwie próbki do badań. Jeszcze w jednym miejscu onkolog źle się wkuł i musiał poprawiać. Miałam całkiem duży opatrunek. Niestety strojem nie byłam wcale na to przygotowana (bluzka na ramiączkach i marynarka, bo nie wiedziałam, że będę miała biopsję) i zasuwałam z tym opatrunkiem aż do samej szatni, gdzie zostawiłam kurtkę. Później znieczulenie zaczęło mi trochę schodzić jakby na rękę i miałam ją taką lekko omdlewającą. Wróciłam do domu, to miałam lekki problem z kąpielą. Po tych igłach do dzisiaj zostały mi jakby dziurki, będą blizny małe... Teraz wyglądają jak blizny po pryszczach i mi trochę głupio, jak mam głębszy dekolt :P. Miałam duże siniaki i całkiem długo mi się trzymały, chyba ponad dwa tygodnie. Ale kolejnego dnia już mnie nic nie bolało, najgorsze były wrażenia estetyczne :P. A tak od siebie, to chciałam Wam powiedzieć, że fajnie jest mieć gdzie poopowiadać o swoich doświadczeniach osobom, które przeżyły coś podobnego. I mam nadzieję, że komuś moje wynurzenia się przydadzą. Dziękuję ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4289 |
Zakorzenienie
|
Jakby ktoś pytał mów, że to blizny po ospie ;D
![]() |
#4290 |
Zakorzenienie
|
Jutro mam zabieg więc pewnie się odezwę po nim jak to u mnie wyglądało i jakie są moje odczucia.
Co do tej przyszłej blizny. Jak tylko lekarz da mi sygnał, że mogę działać na pewno będe ją smarować i robić wszystko żeby jak najszybciej zbledła. W sumie zastanawiam się jak będzie od razu po samym zabiegu z dbaniem i zmienianiem opatrunku. Mam problem, żeby w internecie zobaczyć bez wzdragania się zdjęcie szwów, więc troche boję się, że na widok tego u siebie mogę "odpłynąć". Już teraz mam takie podejście, że ta pierś nie jest moja, że zrobiła mi na złość itp. Nie jestem z nikim na stałe więc jest mi tym trudniej zaakceptować, że kiedy nastepny raz będę z kimś w łóżku zamiast słów uznania, usłyszę "a co to?" Jeśli chodzi o związki naszych zmian z braniem antykoncepcji hormonalnej postaram się jutro dopytać, O ile będe miała siłę i możliwości. Mnie też jest bardzo miło, że nie jestem z tym problemem sama, tzn. nikomu nie życzę, ale fajnie jest mieć z kim o tym właśnie popisać, wymienić sie doświadczeniami i radami. Śiwetne ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.