Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-10-22, 13:32   #4261
edan84
BAN stały

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Co zaś do szczepienia na HPV to mnie już gin lata temu mówił, że to jak szczepienie przeciwko grypie. Zaszczepisz się na jeden szczep, zaraz przyjdzie kolejny.
To jasne. Ale też nie przesadzajmy w drugą stronę. Szczepienia są na te powszechniejsze szczepy. Sam parę lat temu się dowiadywałem czy się nie zaszczepić. Ale żeby to było dość skuteczne to raz, że musiałbym być młodszy, a dwa że duża część zakażeń wirusem HPV ulega samoistnemu wyleczeniu.
Dlatego najlepiej po prostu regularnie się badać a w przypadku częstych przygodnych kontaktów seksualnych robić co kilka miesięcy pakiet badań na choroby weneryczne.
Cała sztuka.

Prezerwatywa to jest w miarę dobra jedynie na zapobieżenie ciąży. Żadnych cudownych i magicznych właściwości, jakby chciała to widzieć pati, nie ma.
edan84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 13:35   #4262
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Dodam świeże info od gina.
ja przyznam ze o tym nie wiedziałam, ani odnośnie siebie, ani córek które sa zaszczepione na HPV

(w nieodpłatnym programie szczepień, refundowanym przez miasto. W Polsce.).

Obecnie stosowane szczepionki, chroniły tylko!!! przed sześcioma(!!!) onkogennymi odmianami HPV!!!!

Szczepów onkogennych jest pierdyliard! i pewnie cały czas wirusy mutują. + sa szczepy nie onkogenne.

Wiec nawet osoby zaszczepione, nie sa chronione przed zapadnięciem na raka szyjki macicy pochodzacego od wirusa HPV (a własciwie jego wielkiej rodziny), a jedynie mają zmniejszone szanse zachorowania o te 6 szczepów.

Dobra wiadomość to taka, ze im nowsza szczepionka tym moze zawierac wiecej rodzai wirusów, prace cały czas trwają

+ rak szyjki macicy ma wiele podłoży, wirus HPV jest tylko jednym z nich.
Wiec jest nieprawdą i bardzo szkodliwym mitem, wmawianie ludziom twierdzenia, ze szczepienie przeciwko HPV likwiduje zachorowalnosc na raka szyjki macicy.

Kobiety szczepione tez powinny wykonywać regularną cytologie, bo nadal mogą na raka szyjki macicy zachorować!
Tak. Przy szczepieniu ci nie mówili? Wow.

Moja mama dlatego jest przeciwna tej szczepionce, bo twierdzi, że usypia ludziom czujność.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 13:37   #4263
edan84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez patiasym Pokaż wiadomość
A przeciw obowiązkowym szczepieniom to jesteś akurat Ty
Cytat, albo przeproś.
Cytat:
Swoją drogą Twoje posty, w których pochwalasz stosowanie przemocy fizycznej w rozwiązywaniu sporów naprawdę napawać mogą strachem. Pocieszam się tym, że rzeczywiście masz skrajne i niepopularne poglądy i siła Twojego głosu nie wykracza poza codzienne tyrady na kobiecym portalu.

Najciekawsze jest to jak deprecjonujesz wagę moich słów, bo są na jakimś kobiecym forum.
Na męskim pewnie by były bardziej doniosłe, co?

Edytowane przez edan84
Czas edycji: 2019-10-22 o 13:44
Stary 2019-10-22, 13:48   #4264
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edan84 Pokaż wiadomość
To jasne. Ale też nie przesadzajmy w drugą stronę. Szczepienia są na te powszechniejsze szczepy. Sam parę lat temu się dowiadywałem czy się nie zaszczepić. Ale żeby to było dość skuteczne to raz, że musiałbym być młodszy, a dwa że duża część zakażeń wirusem HPV ulega samoistnemu wyleczeniu.
Dlatego najlepiej po prostu regularnie się badać a w przypadku częstych przygodnych kontaktów seksualnych robić co kilka miesięcy pakiet badań na choroby weneryczne.
Cała sztuka.

Prezerwatywa to jest w miarę dobra jedynie na zapobieżenie ciąży. Żadnych cudownych i magicznych właściwości, jakby chciała to widzieć pati, nie ma.
Ile szkodliwych informacji można zawrzeć w jednym poście?

Co do szczepień przeciwko HPV, wywiad z lekarzem:
https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/wywi...okiem-eksperta
W skrócie:
- nie istnieje szczepionka, która całkowicie zabezpiecza przed zakażeniem HPV, ale 70% zgonów z powodu raka szyjki macicy jest wywoływanych przez dwa genotypy HPV, przed którymi szczepionka chroni;
- według opinii lekarza "występowanie zakażenia wirusami onkogennymi zwiększa ryzyko zachorowania na raka aż 600 razy! Dla porównania palenie papierosów zwiększa ryzyko wystąpienia raka płuc 10-krotnie, więc tutaj związek przyczynowo-skutkowy jest chyba najsilniejszy ze znanych w medycynie."
Ale Edana to nie obchodzi, bo nie jest kobietą. Troszczy się wyłącznie o siebie, więc po co mu szczepienia? A jak byłby nosicielem i zaraziłby przypadkiem kobietę, to przecież wyłącznie jej sprawa, bo każdy powinien dbać tylko o siebie.

Dawno nie słyszałam bardziej szkodliwej bzdury jak mówienie, że "prezerwatywa to jest w miarę dobra jedynie na zapobieżenie ciąży", zwłaszcza w dobie pandemii HIV.

Tutaj jest opinia WHO na temat prezerwatyw i HIV:
https://www.who.int/hiv/pub/prev_car..._statement.pdf
Od Was zależy czy chcecie posłuchać opinii lekarzy, czy opierać się na postach Naczelnego Programisty RP, który jak wiadomo zna się najlepiej na wszystkim.
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 13:50   #4265
megamag
BAN stały

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;87268727]Cytologia raz na trzy lata bodajże. Tylko żeby ją zrobić, to jeszcze trzeba chodzić regularnie do ginekologa, a z tym jest największy problem.[/QUOTE]

Raz na trzy lata!? No to mamy odpowiedź. Normalnie się robi raz na rok.

Zastanawiam się, czy ludzie nie chodzą do lekarza, bo nie chcą, czy nie chodzą, bo jest im z jakiegoś powodu trudno. Bo jak nie chcą, to spoko, ich wybór.

Ale na przykład widziałam kilka dyskusji w facebookowej grupie dla wegan, w której ludzie żalili się, że nie mogli się doprosić zwykłych badań krwi na NFZ. A jak już się przyznali, że nie jedzą mięsa, to lekarz stwierdzał, ze to na pewno to i odmawiał wypisania skierowania, więc może to wcale takie łatwe nie jest, w sensie profilaktyka na NFZ.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 13:51   #4266
edan84
BAN stały

Cytat:
Ile szkodliwych informacji można zawrzeć w jednym poście?

Co do szczepień przeciwko HPV, wywiad z lekarzem:
https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/wywi...okiem-eksperta
W skrócie:
- nie istnieje szczepionka, która całkowicie zabezpiecza przed zakażeniem HPV, ale 70% zgonów z powodu raka szyjki macicy jest wywoływanych przez dwa genotypy HPV, przed którymi szczepionka chroni;
- według opinii lekarza "występowanie zakażenia wirusami onkogennymi zwiększa ryzyko zachorowania na raka aż 600 razy! Dla porównania palenie papierosów zwiększa ryzyko wystąpienia raka płuc 10-krotnie, więc tutaj związek przyczynowo-skutkowy jest chyba najsilniejszy ze znanych w medycynie."
Ale Edana to nie obchodzi, bo nie jest kobietą. Troszczy się wyłącznie o siebie, więc po co mu szczepienia? A jak byłby nosicielem i zaraziłby przypadkiem kobietę, to przecież wyłącznie jej sprawa, bo każdy powinien dbać tylko o siebie.

Dawno nie słyszałam bardziej szkodliwej bzdury jak mówienie, że "prezerwatywa to jest w miarę dobra jedynie na zapobieżenie ciąży", zwłaszcza w dobie pandemii HIV.

Tutaj jest opinia WHO na temat prezerwatyw i HIV:
https://www.who.int/hiv/pub/prev_car..._statement.pdf
Od Was zależy czy chcecie posłuchać opinii lekarzy, czy opierać się na postach Naczelnego Programisty RP, który jak wiadomo zna się najlepiej na wszystkim.
Jej, nie denerwuj się ponad miarę. Tylko przeczytaj dokładnie mój post. Bo wszystko co zacytowałaś to albo nie ma związku z moim postem, albo wręcz w nim potwierdzam.
Stary 2019-10-22, 13:53   #4267
cava
Zakorzenienie

Cytat:

cava nie bez kozery nieustannie spadamy we wszelkich rankingach łatwości prowadzenia działalności gospodarczej. Jesteśmy przy tym do tego aż tak durni, że nakładamy coraz więcej restrykcji na naszych lokalnych przedsiębiorców, a korporacjom już nie. Mój znajomy, który jest vatowcem, opowiadał mi niedawno, że za każdym razem, kiedy upominał się w US o wypłatę nadpłaconego VAT-u, który niby należy mi się jak psu buda, miał kilkudniową kontrolę w firmie. Przekaz zrozumiał i już się nie upomina. Ciekawe, ilu takich jest i ile państwo na tym bokiem zarabia.

na nas US ponad 2 lata temu nalożył karę, posiłkujac sie interpretacja prawa(!!!) i nieaktualnymi przepisami z przed zmiany Kodeksu Spółek (!). Kara ca coś co kontrolowali już 2 razy wcześniej - te same baby sa na pieczątkach z poprzednich kontroli tego.

W tym czasie wygraliśmy z nimi już 3 (słownie TRZY!) sprawy sądowe w tej sprawie, a oni znów złożyli o kasację.
Zgadnij kto finansuje kolejne sprawy, oraz gdzie cały czas jest nasza kasa.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-10-22, 13:57   #4268
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Jej, nie denerwuj się ponad miarę. Tylko przeczytaj dokładnie mój post. Bo wszystko co zacytowałaś to albo nie ma związku z moim postem, albo wręcz w nim potwierdzam.
"Prezerwatywa to jest w miarę dobra jedynie na zapobieżenie ciąży". To jest Twoja ekspercka wiedza na ten temat, jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości.
Cytat:
Państwo nie jest od tego by narzucać badania które są płatne, które nie, a które częściowo płatne i jeszcze na dodatek przypominać o takowych. Są różnego rodzaju fundacje celowe do tego jeśli ktoś lubi tego typu kuratelę.
Zrozumiałam to tak, że nie chcesz jakiejkolwiek interwencji państwa w opiekę nad zdrowiem obywateli. W tym obowiązku szczepień, które musiałaby być albo refundowane przez państwo - czyli z podatków obywateli, albo dodatkowo płatne.
Stary 2019-10-22, 13:57   #4269
cava
Zakorzenienie

Cytat:

To jest nowe zalecenie _unijne_.
ja mam pakiet prywatny i ginekolodzy sami co roku przypominali.
nagle ja się upominam, a gin mi mówi, ze jemy nie zależy i oki robimy bo mam w pakiecie, ale zalecenie jest teraz że co 3 lata starczy i muszę sama pamiętać jak chcę co roku.
A ja mam niedługo 50 lat. Bliżej jak dalej. Wiec serio, w 3 lata to można się brzydko mówiąc zawinąć, a nie czasu na przysługujące badanie doczekać.

Więc czekanie az opiekuńcze państwo coś za nas załatwi dobrze, to lepiej serio samemu o siebie dbać.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 13:58   #4270
Limonka2738
Zakorzenienie

Tak swoją drogą. Stare i chyba fake, ale wciąż śmieszy:

https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-s...JTGMyzii54F21w

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 14:00   #4271
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:

Zastanawiam się, czy ludzie nie chodzą do lekarza, bo nie chcą, czy nie chodzą, bo jest im z jakiegoś powodu trudno. Bo jak nie chcą, to spoko, ich wybór.

Ale na przykład widziałam kilka dyskusji w facebookowej grupie dla wegan, w której ludzie żalili się, że nie mogli się doprosić zwykłych badań krwi na NFZ. A jak już się przyznali, że nie jedzą mięsa, to lekarz stwierdzał, ze to na pewno to i odmawiał wypisania skierowania, więc może to wcale takie łatwe nie jest, w sensie profilaktyka na NFZ.
Podejrzewam, że to kwestia zarówno miasta, jak i przychodni, ale ja zrezygnowałam z prywatnej przychodni na rzecz NFZ. Bo okazało się, że nfz potrafi mi znaleźć szybciej wizytę u ginekologa czy ortopedy niż prywatna przychodnia. I od ręki (tak jak w prywatnej) dostaję wszystkie skierowania do specjalistów czy na badania. Nie ma problemu z tym, że idę do internisty i proszę o pakiet badań krwi. Dostaję bez żadnego ale.
Niestety dużo gorzej (dla mnie) sprawa wygląda we wszystkich luxmedach/enelmedach i medicoverach tego świata. Przez to, że praktycznie wszyscy ich klienci mają pakiety ze swoich korpo, to zawsze trafiam na kolejki dużo dłuższe niż NFZ. Więc już dawno straciło to dla mnie urok opieki prywatnej. Po prostu są jak każda inna przychodnia NFZtu.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 14:07   #4272
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:

To chyba zależy od lekarza. Ja ostatnio poszłam do lekarki, powiedziałam, że jestem ciągle senna (co jest prawdą), nie mam innych objawów i dostałam pakiet na wszystko, morfologię, tarczycę, cholesterol, wątrobę itd. Ogólnie nie mam też problemów ze skierowaniami do lekarza i zawsze się dostaję do lekarza, jak mam chore dziecko. Miasto ok 100k.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 14:10   #4273
edan84
BAN stały

Cytat:
"Prezerwatywa to jest w miarę dobra jedynie na zapobieżenie ciąży". To jest Twoja ekspercka wiedza na ten temat, jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości.
Dokładnie.
Bo skoro nie wiesz, to Cię uświadomię. Może przeżyjesz szok, ale przez seks oralny też HIV się przenosi. Tak, przez minetkę również.

Błagam, nie szerz dalej swoich kłamstw, bo naprawdę, jestem pełen tolerancji i wiary w nasze społeczeństwo, ale żart powtarzany x razy już nie śmieszy. Ty również zaczynasz być męcząca zamiast zabawna.
Cytat:
Zrozumiałam to tak, że nie chcesz jakiejkolwiek interwencji państwa w opiekę nad zdrowiem obywateli. W tym obowiązku szczepień, które musiałaby być albo refundowane przez państwo - czyli z podatków obywateli, albo dodatkowo płatne.
Źle zrozumiałaś.
Obywatel to osoba odpowiadająca w pełni za swe czyny, a więc osoba pełnoletnia. Oczywiście, że skoro dziecko nie ma pełni praw aby o sobie decydować, to państwo aby dbać o bezpieczeństwo obywateli (a ramach zapewnienia bezpieczeństwa państwa) winno badać i niwelować także ogniska chorób mogących zagrażać obywatelom. Najłatwiej poprzez wymóg pakietu szczepień u dzieci.
Stary 2019-10-22, 14:12   #4274
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:

Ogólnie u nas raczej wciąż nie myśli się o badaniach kontrolnych.

A z ginekologiem to też sprawa wygląda jeszcze trochę inaczej, niż z innymi lekarzami. Raz, że jednak dla wielu osób to dość krępujące i nieprzyjemne badania. W wielu domach to temat tabu, matki i babcie do ginekologa nie chodziły, więc nie uczą tego kolejnych pokoleń. Mitów dużo narosło, choćby takich, że jak się nie współżyło/nie jest w ciąży to badać się nie trzeba.

Jeszcze 2 lata temu do szkół dopuszczony był podręcznik, w którym twierdzono, że ginekolog to nie dentysta i wcale nie trzeba do niego regularnie chodzić, więc nawet w szkole można było usłyszeć takie bzdury. Nie wiem, czy dalej z niego uczą.

Jak ktoś wychowuje się w środowisku, gdzie takie mądrości wciąż funkcjonują i nikt rozsądny taką dziewczyną nie pokieruje, albo nie zdobędzie samodzielnie wiedzy, to jak ona ma sama z siebie iść do ginekologa?

Dostępność na NFZ też jest ograniczona, prywatnie jest drogo, sami lekarze są różni i często mają gdzieś badania.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 14:13   #4275
effcia82
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87268844]To chyba zależy od lekarza. Ja ostatnio poszłam do lekarki, powiedziałam, że jestem ciągle senna (co jest prawdą), nie mam innych objawów i dostałam pakiet na wszystko, morfologię, tarczycę, cholesterol, wątrobę itd. Ogólnie nie mam też problemów ze skierowaniami do lekarza i zawsze się dostaję do lekarza, jak mam chore dziecko. Miasto ok 100k.[/QUOTE]

Bo jak zgłosisz jakiś objaw to dostaniesz skierowanie na badania ale jak powiesz, że chcesz się profilaktycznie przebadać to nie dostaniesz nawet podstawowego pakietu (mocz, ob, morfologia). Ja przynajmniej mam takie doświadczenia z NFZ.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 14:17   #4276
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie.
Bo skoro nie wiesz, to Cię uświadomię. Może przeżyjesz szok, ale przez seks oralny też HIV się przenosi. Tak, przez minetkę również.

Błagam, nie szerz dalej swoich kłamstw, bo naprawdę, jestem pełen tolerancji i wiary w nasze społeczeństwo, ale żart powtarzany x razy już nie śmieszy. Ty również zaczynasz być męcząca zamiast zabawna.
Ty błagasz? Niesamowite!

Nie wszyscy uprawiają seks oralny, a przygodne kontakty bez prezerwatywy są przyczyną szerzenia się pandemii HIV. Wiemy, że jesteś mądrzejszy niż całe WHO, ale na szczęście nikt poza paroma osobami na tym forum nie jest zmuszony do słuchania Twoich jedynie słusznych opinii.
Cytat:
Źle zrozumiałaś.
Obywatel to osoba odpowiadająca w pełni za swe czyny, a więc osoba pełnoletnia. Oczywiście, że skoro dziecko nie ma pełni praw aby o sobie decydować, to państwo aby dbać o bezpieczeństwo obywateli (a ramach zapewnienia bezpieczeństwa państwa) winno badać i niwelować także ogniska chorób mogących zagrażać obywatelom. Najłatwiej poprzez wymóg pakietu szczepień u dzieci.
I chętnie za to ze swoich podatków płacisz.
Stary 2019-10-22, 14:24   #4277
edan84
BAN stały

Cytat:
I chętnie za to ze swoich podatków płacisz.
Nie płacę.
Ale gdybym płacił, to spoko. Element bezpieczeństwa i organizacji państwa jak wojsko, policja, sądownictwo.

Ale oczywiście nie karałbym za brak szczepienia.
Karałbym z całą surowością gdyby dziecko w związku brakiem takiego szczepienia odniosłoby jakiś uszczerbek na zdrowiu lub inne osoby na skutek braku wymaganego szczepienia u tego dziecka.

Nie można karać za hipotetyczną sytuację jaka może nastąpić.
Stary 2019-10-22, 14:27   #4278
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 14:46   #4279
edan84
BAN stały

Tymczasem w Norwegii w Oslo pewien uzbrojony ciemnoskóry mężczyzna porwał karetkę którą powbijał się w przechodniów.

Czyli na Zachodzie bez zmian.
Stary 2019-10-22, 15:01   #4280
FALLinLOVE
Realistka

Cytat:
Tymczasem w Norwegii w Oslo pewien uzbrojony ciemnoskóry mężczyzna porwał karetkę którą powbijał się w przechodniów.

Czyli na Zachodzie bez zmian.
Takich sytuacji jest duzo wiecej, ale nie wszystkie przedostaja sie do mediow. TRoche przeraza mnie fakt, ze juz mnie to nie szokuje
Stary 2019-10-22, 15:18   #4281
edan84
BAN stały

Któraś z użytkowniczek zdaje się, że chętnie dzieliła się informacjami o ojcostwie tego pana.
Nadal jest skłonna do szerzenia fake newsów?
Stary 2019-10-22, 15:32   #4282
Konto usunięte

Cytat:

Któraś z użytkowniczek zdaje się, że chętnie dzieliła się informacjami o ojcostwie tego pana.
Nadal jest skłonna do szerzenia fake newsów?
Zacytuj, śmiało
Napisałam wyraźnie, czy ktoś coś wie w tej sprawie, bo krąży taki nius i chciałam dostać wiarygodne źródło tej rewelacji.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 15:36   #4283
edan84
BAN stały

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87269091]Zacytuj, śmiało
Napisałam wyraźnie, czy ktoś coś wie w tej sprawie, bo krąży taki nius i chciałam dostać wiarygodne źródło tej rewelacji.[/QUOTE]

No to pismo z kancelarii prawnej chyba dobitnie ucina te kłamstwa.
Stary 2019-10-22, 15:37   #4284
Konto usunięte

Cytat:
No to pismo z kancelarii prawnej chyba dobitnie ucina te kłamstwa.
Nie robiliby ze święceń medialnego show, to by się pies z kulawą nogą jego urlopem nie zainteresował.
Stary 2019-10-22, 16:12   #4285
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Też mam takie odczucia. Plus wiele osób (kobiet i mężczyzn) się wstydzi np. kolonoskopii a też jest bezpłatna:
http://pbp.org.pl/
Stary 2019-10-22, 16:28   #4286
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Większość mężczyzn nie chce się badać.
Na szczęście dziadek się lekarza nie boi ( ale też nie z tych co okupują przychodnie całymi dniami ) i list dostał też sąsiad, więc postanowili, że dla otuchy pójdą razem, bo co im szkodzi.

Trzeba się badać i nie bać się zgłosić do lekarza jak coś zaczyna się dziać.

Byłam 2 razy na kolonoskopii i żyję.
Miałam różne rezonanse i tomografie komputerowe i dzięki temu też żyję jeszcze, tętniak jest, ale pod kontrolą. Przynajmniej zima nie zaskoczy drogowców.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 16:56   #4287
edan84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Trzeba się badać i nie bać się zgłosić do lekarza jak coś zaczyna się dziać.

Byłam 2 razy na kolonoskopii i żyję.
Miałam różne rezonanse i tomografie komputerowe i dzięki temu też żyję jeszcze, tętniak jest, ale pod kontrolą.
Ja na kolonoskopii nie byłem, bo zwyczajnie nie ma podstaw do tego z innych badań abym tego potrzebował.

Co nie zmienia faktu, że prawdopodobnie byłem na różnego rodzaju badaniach, rezonansach, prześwietleniach, tomografiach, stołach zabiegowych i operacyjnych więcej razy niż wy wszystkie razem wzięte.

Jestem ciekaw ile z was robiło EMG, bo to równie ważne badanie które pozwala bardzo wcześnie zdiagnozować różnego rodzaju problemy, których występowania jest się jeszcze nie za bardzo świadomym
Stary 2019-10-22, 17:34   #4288
andra
Wtajemniczenie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87268302]Miała jakieś bardziej zaawansowane? Bo z mojego doświadczenia to jest wypełnienie ankiety, wzrok, ciśnienie i w sumie tyle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Zależy od zakładu pracy i wybranej przez niego przychodni ale ja miałam powtarzalny katalog morfologia, mocz, czasem prześwietlenie płuc. Na zwykłe stanowiska biurowe a na kierownicze to dodatkowo dawano cholesterol, cukier i EKG.
Co by nie mówić, wiele ludzi całymi latami nie chodzi badać nic, i dużo dobrego robią zarówno zaproszenia na badania jak i okresowe. Nawet tylko świadomość że coś trzeba badać to dużo.
Nie wiem jakim trzeba być zadufanym w sobie Edanem, by mówić że są niepotrzebne. Ja co robię to prywatnie, nigdy nie umiałam dostać na NFZ skierowania na badanie krwi nie mówiąc o droższych, ale dalej uważam jedne i drugie za potrzebne. A te odzywki są trochę nie na miejscu. Wobec innych. Np. tych co nie chodzą się badać bo nawet nie wiedzą że powinni.

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-22, 17:45   #4289
edan84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Nie wiem jakim trzeba być zadufanym w sobie Edanem, by mówić że są niepotrzebne.
A gdzie ja coś takiego napisałem?
Cytat:
Ja co robię to prywatnie, nigdy nie umiałam dostać na NFZ skierowania na badanie krwi nie mówiąc o droższych
Bo na NFZ raczej nie dają robić drogich badań, bo ktoś jest ciekawy. Z tego co wiem to badania na NFZ są skierowane dla najbardziej potrzebujących.
Jeszcze tego by brakowało, by każdy za państwowe robił sobie pełen pakiet weneryczny co miesiąc. Z ciekawości.
Cytat:
A te odzywki są trochę nie na miejscu. Wobec innych. Np. tych co nie chodzą się badać bo nawet nie wiedzą że powinni.
Że niby to do mnie? Ależ ja bardzo pochwalam tych co chodzą regularnie się badać. Byłbym hipokrytą gdybym twierdził inaczej.
Ale niech każdy robi profilaktykę za swoje.
Stary 2019-10-22, 17:58   #4290
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Cytat:
A gdzie ja coś takiego napisałem?

Bo na NFZ raczej nie dają robić drogich badań, bo ktoś jest ciekawy. Z tego co wiem to badania na NFZ są skierowane dla najbardziej potrzebujących.
Jeszcze tego by brakowało, by każdy za państwowe robił sobie pełen pakiet weneryczny co miesiąc. Z ciekawości.

Że niby to do mnie? Ależ ja bardzo pochwalam tych co chodzą regularnie się badać. Byłbym hipokrytą gdybym twierdził inaczej.
Ale niech każdy robi profilaktykę za swoje.
Przepraszam bardzo, a państwowe to nie moje skoro płacę podatki i składki? NFZ to jakaś fundacja charytatywna dla najbardziej potrzebujacych? Boże co za bzdury. Ja robię profilaktykę w ramach NFZ - raz do roku morfologię, mocz, cytologię, usg piersi i usuwanie kamienia nazębnego z przeglądem zębów. Raz na dwa lata jeszcze usg tarczycy. Większość lekarzy jak się konkretnie poprosi to daje skierowania. Przynajmniej ja się jeszcze nie spotkałam z odmową.

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości