|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3.
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89133795]Kazachstan odwraca się od Rosji, nie wesprze ich militarnie.
NATO uruchamia po raz pierwszy w historii siły szybkiego reagowania. USA wyśle jeszcze więcej uzbrojenia i pieniędzy na Ukrainę. Tyle się mówi, że NATO nic nie robi, ale tak sobie myślę. Skoro Ukraina wciąż się broni, to może oni jest im nieoficjalnie pomagają. Na pewno wywiad amerykański cały czas przekazuje im informacje, ale może nawet i jacyś najemnicy tam walczą. Wczoraj Włosi, Niemcy i Węgry cofnęły swój sprzeciw co do SWIFT, ale widzę, że Niemcy jednak znowu zmienili zdanie. Podobno Rosjanom zaczyna brakować jedzenia i paliwa. Morale mają bardzo słabe i niby niektórzy się poddają. Dużo po ich stronie strat i ofiar, ale te dane podawane przez Ukrainę też są pewnie zawyżone i bardziej optymistyczne, niż jest w rzeczywistości, żeby podbudować morale swoich ludzi. Jestem zaskoczona tym, że Zelenski został w stolicy. Nasi pewnie spieprzaliby w popłochu jeszcze przed samym atakiem.[/QUOTE]Imponuje mi ich prezydent. Bardzo. Prawdziwa głowa państwa. Szanuję . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4262 |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89133795]Kazachstan odwraca się od Rosji, nie wesprze ich militarnie.
NATO uruchamia po raz pierwszy w historii siły szybkiego reagowania. USA wyśle jeszcze więcej uzbrojenia i pieniędzy na Ukrainę. WYWALIŁAM FRAGMENT KTÓRY MAM NA MYŚLI Wczoraj Włosi, Niemcy i Węgry cofnęły swój sprzeciw co do SWIFT, ale widzę, że Niemcy jednak znowu zmienili zdanie. Podobno Rosjanom zaczyna brakować jedzenia i paliwa. Morale mają bardzo słabe i niby niektórzy się poddają. Dużo po ich stronie strat i ofiar, ale te dane podawane przez Ukrainę też są pewnie zawyżone i bardziej optymistyczne, niż jest w rzeczywistości, żeby podbudować morale swoich ludzi. Jestem zaskoczona tym, że Zelenski został w stolicy. Nasi pewnie spieprzaliby w popłochu jeszcze przed samym atakiem.[/QUOTE]A powinno się takie domysły roztrząsać na forum, które jest czytane przez różne narodowości? Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2022-02-26 o 08:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4263 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4264 | |
Konto usunięte
|
Ja myślę, że to bardzo psychicznie pomaga Ukraińcom i zwiększa ich mobilizację. I to jest druga zaskakująca rzecz, czyli mobilizacja ludności.
Pewnie Putin (i cała reszta świata) myślał zapewne, że zajęcie Ukrainy potrwa chwilę. Wszyscy od razu się poddadzą albo uciekną, a tu niespodzianka. Jakby tak rzeczywiście się stało, to świat Ukrainę spisałby od razu na straty, a skoro walczą, to też nie można się już temu tylko bezczynnie przyglądać. Stąd kolejne kraje zaczynają słać pomoc i zwiększają się naciski na sankcję. ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Cytat:
A, teraz zobaczyłam, który fragment masz na myśli. Dalej nie widzę w nim nic złego, różne teorie krążą w Internecie, a druga strona też jest pewnie możliwości takich ruchów świadoma. Wątpię żeby rosyjski wywiad przeglądał wizaż ![]() Edytowane przez 837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b Czas edycji: 2022-02-26 o 08:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4265 |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89133795]
Jestem zaskoczona tym, że Zelenski został w stolicy. Nasi pewnie spieprzaliby w popłochu jeszcze przed samym atakiem.[/QUOTE] Ja też. Pozytywnie zaskoczona. Mało który przywódca decyduje się na taki krok. Nasi już dawno by było na uchodźtwie, jeszcze by pierwsza rakieta nie doleciała.
![]() |
#4266 |
Zakorzenienie
|
Już mnie Ci Niemcy wnerwiają z tą swoją rządzą zysku po dosłownie trupach.
No dluuuuugo mnie nikt nie zobaczy w Rossmann i Lidlu. Może tak trzeba ich zmobiliziwać, długofalowo głosując własnymi nogami i własnymi pieniędzmi. Rosyjskich produktów tez proponuje nie kupować, tych babuszek agafi itp. Są inne dobre produkty innej produkcji, można wybrać.
![]() |
#4267 | |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89133808]
A, teraz zobaczyłam, który fragment masz na myśli. Dalej nie widzę w nim nic złego, różne teorie krążą w Internecie, a druga strona też jest pewnie możliwości takich ruchów świadoma. Wątpię żeby rosyjski wywiad przeglądał wizaż ![]() Ichnijsze trolle co jakiś czas się tu pojawiają. Internet jest podobno bardziej przeczesywany niż nam się wydaje, a jesteśmyna jednym z większych forów w Polsce. Mnie się wydaje że nie powinno się takich rzeczy pisać, tak jak nie powinno się wstawiać zdjęć samolotów czy kolumny samochodów wojskowych. Cytat:
W sumie to Ty mi uświadomiłaś, że to rosyjski produkt. Szkoda, bo właśnie polubiłam się z szamponem ziołowym.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2022-02-26 o 08:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4269 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą, chyba pokazywali to już wcześniej, bo ewidentnie grali w UE w rosyjskim interesie (Nordstream). Teraz też są ich największym adwokatem. Merkel też się na razie nie wypowiedziała. Może tak jak Schroder liczy na ciepłą rosyjską posadkę. Kto wie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4270 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o rusków , to nie jest tak, że kończy im się jedzenie. Oni plondrują sklepy.
Jeśli chodzi o strajki, to wczoraj komentatorzy skoków narciarskich pomijali skoki rosyjskie. Nie komentowali. Mam mieszane uczucia odnośnie takiej postawy. Zwłaszcza, że strona Rosyjska nawet nie wie o tym, że nikt nie komentował ich skoków. Z resztą czy wiadomo coś o tym czy oni popierają wojnę? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4271 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tych zdjęciach tez sa apele, przy dzisiejszej technologii analizy można z byle zdjęcia wrzuconego na fejsbunia dla laików i zaistnienia, wyczytać wszytko: miejsce, porę, kierunek poruszania się obiektu. To może kosztować wiele ludzkich żyć. A umundurowanie, wygląd sprzętu obu stron są łudząco podobne. Tak samo jak wielu Ukraińców, w tym żołnierzy ukraińskich mówi tylko po rosyjsku, wiec język jakim posługują się tam ludzie nie określa kim są: agresorem czy ofiarą napaści.
![]() |
![]() |
#4273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie drugiej części, to tak, społeczenstwo Rosji czuje, że dzieje się coś złego, ale niestety jest skutecznie blokowane, cenzurowane, i poniżane. Taka jest prawda. Gwiazdy rosyjskie coś tam próbują nagłaśniać, ale w zamian ocenzurowali im media społecznościowe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz czytałam, że Polska nie zagra jakiegoś meczu z reprezentacją Rosji z tego samego powodu. Żal mi tych ludzi wykluczonych z każdej dziedziny życia, ale z drugiej strony jak inaczej, nie wchodząc w konflikt zbrojny świat ma pokazać, że się z Putinem nie zgadza? Mało co godzi w jego samego, może jak takie wykluczenia ugodzą w ludzi, to ci otworzą oczy i zaczną się buntować przeciwko temu psychopacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4275 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak i czym Rosja miałaby najeżdżać poł Europy skoro nawet z Ukrainą mają problem? (może nie "nawet" bo oni są "bitni" i dozbrojeni ale z jedną tylko Ukrainą) A przegrana oznacza dla Rosji dramatyczne osłabienie.
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2022-02-26 o 09:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się boję, że z tego właśnie powodu Rosja może się nie zgodzić na przegraną. Za wszelką cenę.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2022-02-26 o 09:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4277 |
Zakorzenienie
|
Znów nie mogę cytować.
Poprotko chodzi mi o to ze Rosja, wbrew pozorom, nie ma potencjału by najeżdżać pół Europy. Dwa, wojna na Ukrainie wisiała w powietrzu od 8 lat. Dlatego nie rozumiem skąd obawy że my jestesmy zagrożeni. Na pewno nie w tym momencie. A za ileś lat? Za ileś lat to Putin nie bedzie żył, podobno schorowany jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4278 |
Wtajemniczenie
|
Czy u was też częściej jeżdżą samoloty? U mnie od wczoraj co ok. pół godziny. Niedaleko, ok. 20 km. jest jednostka wojskowa, ale wcześniej tak nie było. (Ale to chyba dobrze)
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2022-02-26 o 09:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4279 |
Konto usunięte
|
Podobno Rosjanie nie radza sobie tak dobrze jak oczekiwali i wysla na wsparcie wojska czeczenskie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4280 | |
uparta chmura
|
Cytat:
Ponoć taka propaganda tam.
![]() |
![]() |
#4281 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi Ci o to, że nie należy podpowiadać Rosjanom, kto i jak może pomagać Ukraińcom, to wydaje mi się, że w tym przypadku trochę przesadzasz. Rosja ma swój wywiad, który raczej nie czerpie informacji z polskich babskich forów o kosmetykach i urodzie. Takie teorie są im bardzo dobrze znane i ich szpiedzy albo znaleźli już na nie dowody albo właśnie ich szukają. Zdjęcia to oczywiście inna para kaloszy i nie powinno się ich wstawiać, no ale snuć teorie można sobie przecież do woli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4282 |
Konto usunięte
|
Dzisiaj czytalam, ze wstrzymywanie sie z wyrzuceniem Rosji z systemu SWIFT moze miec taki powod, ze obawiaja sie wlaczenia Rosji do chinskiego systemu, co zblizyloby te dwa kraje do siebie.
W kazdym razie, ja tez jestem mocno zawiedziona pozycja Niemiec. Ale ja sie po tym nowym rzadzie niczego ciekawego nie spodziewalam. Dla rownowagi chcialam powiedziec, ze wielu politykow krytykuje to, jak zachowuje sie rzad w tym konflikcie. Spoleczenstwo nie jest zadowolone. Ale wiecej pisalam o tym wczoraj. A Francja? Ma ktos jakies informacje? Ja tylko slyszalam, ze Macron dzwonil sobie do Putina, ale nic ten telefon nie dal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4283 |
I tak powiem
|
Ukraina trzyma się tak mocno, bo przygotowywała się do wojny od 2014 r. I to konkretnie na wypadek ataku od strony Rosji. Natomiast politycy z Europy zachodniej, zwłaszcza Niemiec, przez te wszystkie lata zakładali, że Putin po wojnach w Czeczenii, Gruzji i zajęciu Krymu już będzie grzeczny. Można budować Nord Streamy, jeszcze bardziej uzależniać się od ruskiego gazu poprzez zamykanie elektrowni jądrowych itd. Oj tam, oj tam, no co się może stać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4284 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. dużo jednostek i poligonów przyjęło żołnierzy amerykańskich 2. rozpoczęły się ćwiczenia wojskowe (w tym roku dla 200tys. osób z rezerwy) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4286 |
Konto usunięte
|
Chyba jednak nie jest tak zle jak nam sie wydaje (tylko problem w tym, ze wiadomosci 24 godziny na dobe, ktore slucham, w niektorych aspektach nie pokazuja konkretnych informacji).
https://www.focus.de/politik/ausland..._59008756.html Z tego wynika, ze UE opracowala plany przyjmowania uchodzcow z krajami czlonkowskimi oraz zapowiedziala pomoc finansowa dla Polski. Berlin i Dolna Saksonia juz zapowiedzialy, ze przyjma uchodzcow. Inne Landy pewnie tez sie za tym opowiedza. Podobno juz lokalnie sie na to przygotowuja, ale nie mam zadnych konkretnych informacji. Minister spraw wewnetrznych Faeser opowiada sie za ulatwieniem europejskiej biurokracji, zeby przyjmowanie uchodzcow bylo latwiejsze. Trzeba tez wziac pod uwage, ze sporo uchodzcow wyjezdza do Moldawii, ktora nie jest w UE i jest jednym z najbiedniejszych krajow w Europie. Na pewno im tez by sie przydala pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4287 |
Konto usunięte
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89133881]
A Francja? Ma ktos jakies informacje? Ja tylko slyszalam, ze Macron dzwonil sobie do Putina, ale nic ten telefon nie dal.[/QUOTE] Podobno aktywnie ich cały czas wspierają i doposażają. Teraz wyposażenie wojskowe ma też wysłać Holandia i Belgia. Wcześniej odmawiały pomocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4288 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moim zdaniem Polska jest zagrożona - nie teraz, ale w perspektywie kolejnych lat. Jeśli Putin dostanie Ukrainę, a dostanie o ile Zachód nie zacznie realnie działać, to odczeka kilka lat i następne w kolejce będę kraje bałtyckie i my. To nawet nie musi być Putin, ale jakiś jego następca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4289 |
Konto usunięte
|
No i serce rosnie - nawet tutaj https://pomagam.pl/solidarnizukraina gdzie wczoraj byl nieco ponad milion, dzisiaj sa juz ponad 3 miliony zlotych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89133919]Ale ktoś go zastąpi. Moim zdaniem Polska jest zagrożona - nie teraz, ale w perspektywie kolejnych lat. Jeśli Putin dostanie Ukrainę, a dostanie o ile Zachód nie zacznie realnie działać, to odczeka kilka lat i następne w kolejce będę kraje bałtyckie i my. To nawet nie musi być Putin, ale jakiś jego następca.[/QUOTE] Układ sił moze sie zmienic drastycznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.