|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Pani Mizantrop
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88540316]I zaraz ktos sie zlatuje i daje złote rady - to sobie kup rolety czarne aby słoneczko nie budziło
![]() Ja od zawsze kładłam sie spać późno. Wstaje tez wczesnie. Nawet mając dzieci. U mnie to juz kwestia tego, ze mój organizm tak sie zaprogramował. Tylko kiedy mam migrenę jestem jak trup.[/QUOTE] Ja zawsze lubilam dluzej pospac, wiec nawet jak sie poloze wczesnie, to i tak nie wstane o tej 6 rano, nie ma mowy. W zyciu mi sie bez budzika nie udalo wstac przed 9 ![]()
#4262 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię rano pospać, mogę iść spać o 1-3 w nocy, w nocy spac mi sie ni chce, ale rano najlepiej mi się śpi tak do 9.
![]() |
#4264 |
Pani Mizantrop
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88540343]Jak mój maz
![]() Przez ostatnie dwa dni wstawalam kolo poludnia ![]() Nie mam poczucia zmarnowanego dnia, bo jezeli mam jakies konkretne plany, to wiem, ze wstane odpowiednio wczesnie, zeby je zrealizowac. A jesli nie mam w dniu wolnym od pracy planow, to wstane wtedy, kiedy wstane ![]() ![]()
#4265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama z siebie budzę się ok. 6, a latem nawet przed 6. Ciężko by mi się żyło z osobą, która prowadzi nocne życie. Np. taka godz. 22, czy 23, to dla mnie czas na spanie, a nie sprzątanie, czy gotowanie obiadu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4266 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ja nie uważam, że takie osoby są leniwe jednak takie funkcjonowanie jest według mnie trochę problematyczne z uwagi na kwestie, które opisałam wyżej. Plus niewykonalne przy bombelkach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4268 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540432]No ja nie uważam, że takie osoby są leniwe jednak takie funkcjonowanie jest według mnie trochę problematyczne z uwagi na kwestie, które opisałam wyżej. Plus niewykonalne przy bombelkach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] więc zapewne osoby, które tak funkcjonują nie maja bombelków ![]() dla mnie problemy które opisałaś, to żadne problemy. dzieci nie mam, muzyki z głośników nie słucham, garnkami nie trzaskam jak gotuję, psa nie posiadam, nie czuję potrzeby sprzątania na balkonie na tyle często aby to był jakiś problem. pranie nastawiam o takiej porze aby się skończyło przed ciszą nocną. odkurzam też w takich godzinach. nie widzę żadnego problemu w funkcjonowaniu w godzinach 12-4. żadnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4269 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie - warzywniak mam w sobote do 14, ogrodniczy tez do 14. Poczta 13-14, zależy która. Jakieś sklepy z ciuchami niesieciówki tez 13-14. Narzędziowe niesieciowe czy markety 12-14. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
No spoko, ale jesteś w mniejszości. Zdecydowana większość osób o tej porze śpi i jednak większość te bombelki w pewnym wieku posiada. Jak Ci tak wygodnie to spoko, to jest najważniejsze, ale ciężko o jakieś społeczne interakcje o tej porze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Pani Mizantrop
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540460]Dokładnie - warzywniak mam w sobote do 14, ogrodniczy tez do 14. Poczta 13-14, zależy która. Jakieś sklepy z ciuchami niesieciówki tez 13-14. Narzędziowe niesieciowe czy markety 12-14.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Zazdroszcze, bo u mnie w soboty poczta jest czynna tylko przez 2h - od 9:00 rano do 11:00. Nie zeby mialo to znaczenie, bo ja w soboty i tak zawsze pracuje, ale czasami maz mnie zawozi do pracy, idziemy jeszcze na kawe i sie nie wyrabia przed 11 zeby odebrac moje przesylki ![]()
#4271 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A nie macie różnych punktów odbioru typu jak u nas żabka, kiosk, stacja benzynowa, paczkomaty? Tylko na poczcie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4272 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540460]
No spoko, ale jesteś w mniejszości. Zdecydowana większość osób o tej porze śpi i jednak większość te bombelki w pewnym wieku posiada. Jak Ci tak wygodnie to spoko, to jest najważniejsze, ale ciężko o jakieś społeczne interakcje o tej porze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] no ok ale co z tego? nikt nie pisze, że masz koniecznie funkcjonować po nocach. zupełnie nie rozumiem w czym problem rozpisujesz się jakie to problematyczne, ale widocznie dla tych którzy tak żyją, problematyczne to nie jest |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
Pani Mizantrop
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540476]A nie macie różnych punktów odbioru typu jak u nas żabka, kiosk, stacja benzynowa, paczkomaty? Tylko na poczcie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Tylko na poczcie, nie ma czegos takiego jak paczkomaty tutaj, czy odbior w sklepie ![]()
#4274 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale o co Tobie właściwie chodzi? Przecież wyrażam swoją opinię tylko. Patrzę na to w szerszej perspektywie po prostu, oceniam jako „zjawisko”. Ze fajnie spoko, ale może być problematyczne w pewnych aspektach nawet dla osób, które to lubią. Bo przecież ktoś kto lubi sobie chodzić spać o 4 rano i wstawać o 12 nie zrezygnuje raczej z macierzyństwa z takiego powodu (jeśli go chce). Ciebie to nie dotyczy, fajnie. Ale jakbyś chciała zostać matką to już musiałabyś się nagiąć. Może nie chcesz to wtedy dalej spoko, ale podejrzewam, że cześć sów może jednak chcieć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
To muszę powiedzieć, że strasznie słabo z tym u Was. Polska jest super rozwinięta pod tym względem, a już najlepsza rzeczą na świecie są paczkomaty. No naprawdę mnogość punktów gdzie można odebrać k nadać przesyłkę. Kurier czy poczta to dla mnie ostateczna ostateczność. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Plus to dopisywanie i zaraz szukanie dziury w całym. A to dzieci, a to brak interakcji społecznych, a to poczta, a to urząd, a to egzotyczny sklep otwarty do 14. Nie każdy ma dzieci, nie każdy ma częste wizyty u lekarzy, nie każdy pracuje na etacie.
![]() |
#4276 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540498]No ale o co Tobie właściwie chodzi? Przecież wyrażam swoją opinię tylko. Patrzę na to w szerszej perspektywie po prostu, oceniam jako „zjawisko”. Ze fajnie spoko, ale może być problematyczne w pewnych aspektach nawet dla osób, które to lubią. Bo przecież ktoś kto lubi sobie chodzić spać o 4 rano i wstawać o 12 nie zrezygnuje raczej z macierzyństwa z takiego powodu (jeśli go chce). Ciebie to nie dotyczy, fajnie. Ale jakbyś chciała zostać matką to już musiałabyś się nagiąć. Może nie chcesz to wtedy dalej spoko, ale podejrzewam, że cześć sów może jednak chcieć.
[/QUOTE] uważasz że tego nie wiem? i inne 'sowy' też nie są tego świadome? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4277 | ||
BAN stały
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88540316]I zaraz ktos sie zlatuje i daje złote rady - to sobie kup rolety czarne aby słoneczko nie budziło
![]() Ja od zawsze kładłam sie spać późno. Wstaje tez wczesnie. Nawet mając dzieci. U mnie to juz kwestia tego, ze mój organizm tak sie zaprogramował. Tylko kiedy mam migrenę jestem jak trup.[/QUOTE] A tak, nic mnie tak nie denerwuje jak ludzie, którzy nie ogarniają, że każdy może mieć inny rytm biologiczny i niekoniecznie marzy o spaniu do 10 czy 12. Nawet jakbym chciała to ja po prostu nie umiem tyle spać. Ostatnio sobie monitoruje sen i z aplikacji wychodzi, że śpię około 6 godzin. Chciałabym więcej, ale mój organizm ma inne plany. Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4278 |
Konto usunięte
|
A cóż się tak czepiasz? Gdzie ja napisałam, ze tego nie wiesz lub, że inne sowy nie są tego świadome? Coś drażliwa jesteś na tym punkcie. Powtórzę kolejny raz: wyraziłam swoją opinię na temat nocnego funkcjonowania. Ogólnie. Nie w odniesieniu do konkretnej osoby. Można czy nie można? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4279 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() zwykle ludzie nie umieją przyjąć do wiadomości, że skoro ktoś tak żyje, to widocznie tak mu wygodnie i problemy innych go nie dotyczą. ja nie komentuję tego, że inni wstają o 6 i potem cudem jest spotkać się z nim po 20, bo zaraz idzie spać. każdy żyje jak mu wygodnie i nie trzeba mu uwiadamiać, jakie to dla innych byłoby problematyczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obrona o 9 to był koszmar bo ja o tej porze słabo myślę ![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4281 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540526]A cóż się tak czepiasz? Gdzie ja napisałam, ze tego nie wiesz lub, że inne sowy nie są tego świadome? Coś drażliwa jesteś na tym punkcie. Powtórzę kolejny raz: wyraziłam swoją opinię na temat nocnego funkcjonowania. Ogólnie. Nie w odniesieniu do konkretnej osoby. Można czy nie można?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] czyli Ty wyrażasz opinię. a ja się czepiam. ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4282 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale tak to wyglada. Jak komuś wygodnie i mu nie przeszkadza to spoko, ale zauważ, że z jakiegoś powodu większość ludzi funkcjonuje w standardowych godzinach. I żadne to egzotyczne sklepy otwarte do 14 tylko wiele takich jest - wymieniłam kilka, z których korzystam regularnie w weekend. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- No czepiasz się jakbym TOBIE osobiście starała się wciskać, ze mój tryb życia jest jedyny i słuszny. W ogólnej (!!) perspektywie zauważyłam, ze takie funkcjonowanie może powodować problemy z uwagi na to, ze większość działa o innych porach. Ogólny wniosek. Chyba Ci ktoś na odcisk nadepnął z uznaniem Cię za lenia, że masz taki nieprzyjemny sposób dyskusji na ten temat. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4283 |
Konto usunięte
|
Ja w UK nie narzekam na sklepy. W sobotę czynne do 18-20 nawet te z ciuchami, poczta tez. W niedziele do 16 wszystkie otwarte.
Jedyne sklepy w niedziele które sa zamknięte to lumpeksy. Ale one maja swoje godziny otwarcia i zamknięcia. Jedne koło mnie w środę i niedziele ma nieczynne ![]() Urząd a co to takiego. Wszystko sie załatwia online. Ostatnio w urzędzie załatwiałam zarejstrowanie syna po urodzeniu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4284 |
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540535]No ale tak to wyglada. Jak komuś wygodnie i mu nie przeszkadza to spoko, ale zauważ, że z jakiegoś powodu większość ludzi funkcjonuje w standardowych godzinach. I żadne to egzotyczne sklepy otwarte do 14 tylko wiele takich jest - wymieniłam kilka, z których korzystam regularnie w weekend.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- No czepiasz się jakbym TOBIE osobiście starała się wciskać, ze mój tryb życia jest jedyny i słuszny. W ogólnej (!!) perspektywie zauważyłam, ze takie funkcjonowanie może powodować problemy z uwagi na to, ze większość działa o innych porach. Ogólny wniosek. Chyba Ci ktoś na odcisk nadepnął z uznaniem Cię za lenia, że masz taki nieprzyjemny sposób dyskusji na ten temat. [/QUOTE] Pytanie nie do mnie, ale odpowiem skąd taka reakcja. Dlatego, że właśnie gdy tylko powie się o takim trybie życia, to się zaczynają 'przemyślenia' i 'zauważanie' problemów, które właśnie teraz robisz. Problemów, które mówiąc szczerze dla mnie nie są w ogóle problemami ![]() Skoro ktoś tak żyje, to widocznie mu to nie przeszkadza i na pewno zdaje sobie sprawę z różnic w stylu życia, bo ciężko nie zauważyć, że większość ludzi funkcjonuje w innych godzinach.
#4285 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
OK rozumiem, ale idąc tym tropem to żadna dyskusja na temat stylu życia nie miałby sensu. Czemu można pisać o wczesnym wstawaniu jakie jest do kitu (typu 4-5), a nie można wyrazić ogólnej opinii na temat nocnego trybu życia, która przecież ani nikogo nie obraza od leni czy nierobów ani nie jest wzdychaniem w stylu no jak tak można, kto to widział. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4286 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540535]
No czepiasz się jakbym TOBIE osobiście starała się wciskać, ze mój tryb życia jest jedyny i słuszny. W ogólnej (!!) perspektywie zauważyłam, ze takie funkcjonowanie może powodować problemy z uwagi na to, ze większość działa o innych porach. Ogólny wniosek. Chyba Ci ktoś na odcisk nadepnął z uznaniem Cię za lenia, że masz taki nieprzyjemny sposób dyskusji na ten temat. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] ale co do rozmowy wnosi ten Twój ogólny wniosek? każdy który tak żyje jest doskonale świadom tych ogólnych wniosków. ale z jakiegoś powodu poczułaś, że konieczne jest uświadomić wszystkich jakie to problematyczne wstawać o 12 |
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Pani Mizantrop
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88540498]
To muszę powiedzieć, że strasznie słabo z tym u Was. Polska jest super rozwinięta pod tym względem, a już najlepsza rzeczą na świecie są paczkomaty. No naprawdę mnogość punktów gdzie można odebrać k nadać przesyłkę. Kurier czy poczta to dla mnie ostateczna ostateczność. [/QUOTE] Polska (zwlaszcza duze miasta) jest bardzo rozwinieta w porownaniu z Australia pod kilkoma wzgledami. 1. Bankowosc, platnosci mobilne i platnosci karta. Do niedawna tylko dwa banki oferowaly Apple Pay. Moj bank (jeden z top 5 najpopularniejszych bankow) wprowadzil Apple Pay raptem rok temu ![]() ![]() 2. Transport publiczny - ksiazke mozna napisac o tym, jakim Sydney jest zacofanym miastem ![]() ![]() ![]() 3. Poczta i wysylanie i odbieranie przesylek - tesknie za paczkomatami, zazwyczaj kiedy robie zakupy online, to mam darmowa dostawe pocztowa, ale nawet doplacilabym za paczkomat, zwlaszcza, gdybym mogla sobie odebrac gdzies kolo pracy na spokojnie, to by bylo bardzo wygodne dla mnie. Nie ma tez czegos takiego jak platnosc za pobraniem. Jest Afterpay (cos jak raty online, ktore automatycznie sa sciagane co 2 tygodnie z karty podpietej do konta Afterpay, korzystam dosc czesto zeby miec historie kredytowa na wypadek gdybym jej w przyszlosci potrzebowala), ale to jedyna opcja, zeby nie placic za zakupy od razu. Mialam jeszcze tradycyjnie wymienic brak ogrzewania w mieszkaniach, ale te 13-15 stopni w domu zima mnie niezle zahartowalo i wlasciwie ani razu powaznie nie chorowalam na zatoki, ani nie mialam zadnego przeziebienia, ktore by mnie rozlozylo na dluzej niz 1-2 dni. Nadal nie jest mi komfortowo z tym, ze marznie mi tylek, ale chyba wole marznac niz miesiacami leczyc zapalenie zatok antybiotykami.
#4288 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() dokładnie o to chodzi. gdyby to jeszcze były rozważania kogoś, kto faktycznie tak zyje ![]() Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-02-26 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
10 godzin to normalna ilosc snu, od 8 do 11 mamy 15 godzin, a to juz normalne nie jest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.