|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cześć dziewczynki
![]() Nie mam czasu napisać nic więcej, bo muszę sie zbierać. Na 12stą chrzciny, mam nadzieję, że mała nie da koncertu w kościele ![]() ![]() Miłego dnia Wam życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Edyta trzymam kciuki, zeby poszło bezproblemowo
![]() Ostatnio zaczęłam zwracac uwagę na to jak inne mamy ubieraja dzieci na spacer. I się przeraziłam ![]() ![]() ![]() katakumba moi juz od dwana maja smoczki takie do kaszek bo im ze wszystkich innych za wolno leciało. Tylko do herbatki czy wody maja taki sredni. szamanka wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszych urodzin, ja świętuję za tydzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Rozeznanie
|
edyta0131 trzymam kciuki żeby wszystko poszło sprawnie!
![]() Grunt to dobre nastawienie i zachowanie spokoju. A ja się zastanawiam nad tym żółtkiem. Czy jeśli gotuję dużą ilość zupki (tj. kilka słoiczków), to jak ją ugotuję mam dorzucić to żółtko, czy za każdym razem jak będę młodej dawać to ugotować wcześniej i dodać do słoiczka? Jestem zielona w tym temacie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Rozeznanie
|
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=334067
jakby któraś była zorientowana w temacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Raczkowanie
|
hej
![]() moze i sie z jajkiem pospieszylam, ale malej nic nie jest wiec git ![]() asiak a w jakich proporcjach dawalas warzywka do tych papek? jak pamietasz to napisz bo z moja sklonnoscia do przesady to wyjdzie ze 20 szt. ![]() ![]() z tym zoltkiem to dawalabym swieze jajo za kazdym razem (polowke) edyta powodzenia na chrzcinach, tak sobie teraz mysle ze dobrze ze my mala chrzcilismy jak miala 1,5 m-ca przynajmiej przespala cala msze bo teraz to czort maly na dupie nie usiedzi ![]() lady m ja tez wczoraj widzialam 1,5 rocznego syna kolezanki w czapie niemal welnianej - przy czym moje 6 m-czne dziecie w leciutkiej, przewiewnej dziurkowajnej czapece ![]() ![]() powiem wam ze ja strasznie drazliwa jestem na punkcie uwag innych ludzi na temat wychowania dziecka. tez tak macie? moim rodzicom to obrywa sie od nas niemal codziennie (zapewne z racji wspolnego mieszkania) wczoraj z tz ostro potraktowalismy jego siostre - zazwyczaj tz zwraca jej uwage, a ja przymykam oko bo przyjedzie na kilka dni i tyle, no ale wczoraj to mnie wk****la strasznie i na nia nawrzeszczalam. no i ma focha i obrazona na nas strasznie ale mam to gdzies. i chyba juz nas do swojego wyjazdu nie odwiedzi ![]() no nic zmykam bo mnie wieczor w pizamie zastanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Zakorzenienie
|
nelijka, co jej powiedzialas? a wlasciwie co ona zrobila?
![]() no moje dziecie jak jest sprawne fizycznie tak smoczki nr 2 sa na tapecie, zreszta, jak zaczynalysmy dwojki to wasze pociechy juz dawno je mialy ![]() edyta trzymam mocno kciuki zeby mama nie wyskoczyla z czyms nieprzyjemnym, zeby mala miala dobry humor i dostala kupe zlotych zegarkow ![]() piekna pogoda a moj konkubent sie uparl ogladac formule. co za osiol, zamiast gdzies wyjsc to bedziemy ogladac auta. no co za bezsens |
![]() ![]() |
![]() |
#4267 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja też chcę wiedziec. Taka ze mnie ciekawska babka ![]() Cytat:
My już po spacerku. Strasznie wcześnie poleźliśmy (przed 10) bo miało padac po południu. Po drodze zahaczyliśmy o sklep i tak młoda dostała szczoteczkę do zębów, czapeczkę i kubeczek do picia (podbno niekapki są szkodliwe) podobny do tego http://allegro.pl/item621287588_mede...ylko_30ml.html Edytko- ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4268 | |
Zadomowienie
|
hej babeczki
![]() dzieki za wszystkie komentarze zdjec ![]() widze ze coraz wiecej nas juz pracuje niestety taka kolej rzeczy Cytat:
a niby wtedy wlasnie moze katar zejsc na uszka a ubieram podobnie ![]() buciki mam takie papcie i jak chlodniej to one wedruja na nozki a jak cieplo to w samych skarpetkach fajny kubeczek kupilas -ja za takim chodzilam ,ale nie dostalam, a niekapka balam sie kupic zeby znowu w kacie nie lezal jak masa butelek \Karola wode pieje z lyzeczk ialbo ze zwyklego kubeczka zoltko dodaje do zupek co drugi dzien, ale przez jaki okres sie je daje? tzn do kiedy? aliach - super ze wynalazlas te kaszki, tylko znowu nigdzie ich nie wiedzialam do tej pory ![]() a my dzis jestemy uziemione w domu - winda sie zepsula, jakas powazniejsza awaria i bez spacerku dzisiaj - chociaz mam taki plan, ze jak Karolka wstanie to zapakuje ja w chuste i przejde sie chociaz kawalek kolo blokow - zobaczymy czy bedze sie jej podobac. do tej pory chodzilysmy ale zazwyczaj po domu troche. a dzis wieczorem lecimy na koncert jakiegos zespolu artmetalowego chyba jakis malo znany i bilet za 10 zl tylko wiec troche sie ukulturalnie ![]() a za tydzien szkolenie... nie wiem jak sobie rozplanowac wszytsko, bo wolalabym spedzic dzien z Karola a nie siedziec i sluchac |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Zakorzenienie
|
uh, po obiedzie juz jestesmy... mloda pojadla, poszla spac
teraz szukam w necie jak ugotowac dla niej kabaczka. mialam kilka sloikow z tymze warzywem i mlodej smakowalo ide szukac w takim razie milej leniwej niedzieli ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79...as=2&startsz=x szukam jak zrobic tego kabaczka i tu znalazlam kilka fajnych faktow ![]() jaka jest roznica miedzy warzywami a jarzynami?? edit: http://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash zakupilam to to i sie okazuje ze to dynia pizmowa ![]() mam tego poltorej kilo, wszytsko chyba obrobie, najwyzej my z konkubentem zjemy ![]()
swoje rady zwin w ciasny rulonik i rozwaz znaczenie slowa "czopek" Haters gonna hate. Potatoes gonna potate. Edytowane przez katakumba Czas edycji: 2009-05-10 o 17:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Raczkowanie
|
Ja tylko na chwilkę,
Melduję, że wczoraj urodzinowo regularnie się spiłam dwiema lampkami wina ![]() ![]() katakumba moja też ciągnie z "dwójek", ona w ogóle ma tendencje do krztuszenia się, więc wolę jej nie zmieniać kobieto ale z Ciebie kucharka, chylę czoła ![]() mam szybkie pytanko - mam od cioci domowej roboty sok z malin, taki gęsty co można do wody dodawać i się tak zastanawiam, czy mogłabym to Młodej do picia podać???? ![]() no i dzisaj buraczek poszedł w ruch - widać, że smakowało, więc jeśli nie będzie jakichś nieporządanych reakcji to będę go dodawała do zupek ![]()
#4271 |
Zadomowienie
|
szamanka - wydaje mi się, że z tego co pamiętam jak się taki sok robi to od cholery cukru sie daje. Ja bym nie dawała. Lepiej kompociki bez cukru gotowac lub wodę dawac do picia.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4272 |
Zakorzenienie
|
no salomea to ma racje, pewnie slodzony. ale zapytaj cioci
naprawde szybko sie gotuje jablko, i luz mloda znowu ma wysypke. nie wiem, po gruszkach?? na boga, no zamrozilam 4 pojemniki z zupa kremem, 2 w lodowce stoja - zupa "na winie" co sie nawinelo poszlo. min ta dynia pizmowa, slodkie ziemniak, kalafior, brokula, kukurydza, groszek, marchewka. ugotowane na parze, w wodzie "paroweyj" gotowalam skrzydelko, ktore pozniej tez wrzucialam do blendera. szybko, najdluzej zeszlo mi mycie blendera ![]() ide sie poprzytulac na koniec niedzieli |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja tez jestem strasznie drazliwa na punkcie "dobrych rad". Cale szczescie rodzice sie nie wtracaja. Nawet rozmawialam na ten temat z mama, a ona stwierdzila, ze sie nie wtraca bo widzi, ze sobie swietnie daje rade. ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Rozeznanie
|
My już po chrzcinach
![]() ![]() ![]() ![]() edyta a jak u Ciebie po chrzcinach? Paula dziękuję za przepisy. Bardzo fajne są ![]() My gluten podaliśmy małej w połowie 5 miesiąca ale przyanam, że teraz czasami zdarzy mi się o nim zapomnieć/. |
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Zakorzenienie
|
jak robilyscie tego buraczka?
wiecie co, mala mnie dzis nastarszyla mocno. dwa razy ma smoka, duzego dosc i byla na tyle zdolna ze zaklinowala go sobie w buzi jak sie kokosila do spania... na tyle mocno go wepchenla tylem do przodu ze ja mialam problem zeby go wyjac... placz i wrzask, moj strach... eh niedobrze mi sie zaczal ten poniedzialek |
![]() ![]() |
![]() |
#4276 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
my juz wróciłyśmy.. ale teraz wir rozpakowywania itp..
odezwe sie wieczorem.. powiem wam ze taki wyjazd to super sprawa by oderwac sie od rutyny codziennej.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4277 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a tego smoka nie możesz Poli wymienić??? znam ten stres, u mnie się zdarzają zakrztuszenia, które mnie doprowadzają do stanu przedzawałowego ![]()
![]() |
#4278 |
Zakorzenienie
|
wiesz co marta, moge, ale rzecz w tym ze to i tak najwiekszy smok, a ona mimo wszytsko wsadzila go sobie calego do buzi... az zal mi bylo jak buzie w podkowke wykrzywiala po wszytskim.
widzialam u kumpeli (ale w polsce) taki smoczek caly gumowy, musze poszukac na ebay alyiah no to licz - 8.25kg i 66 cm (ze wzrostem dziecko idealnie na linii mi sie miesci) powiedziala mi dzis moja health visitor ze jakbym karmila piersia to przy takich "parametrach" mowili by ze mam super zdrowe dziecko. a jak karmie sztucznym to niektore krzywia sie ze za duza. a ona byla bardzo zadowolona obejrzala malej buzie bo mnie sie wydawalo ze to zeby, a to tylko jakies biale bable, i tylko jeden zabek, powiedziala tez ze czerwone kropeczki, ktore widzialm ostatnio nq brzuszku moga sie robic jak dziecku za goraco jest no i najwazniejsze - od jutra dajemy zarelko do reki. gruszke, banana, ugotowana marchewke, dzieciecy makaron ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4279 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A u nas chyba wychodzi pierwszy zab wreszcie. Lewa gorna jedynka, wydaje mi sie, ze juz dziaslo peklo i cos twardego czuje. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Paula czy ja tez moge prosic o te przepisy. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4280 |
Zakorzenienie
|
kurde chcilam odpisać na pare postow ale juz sie pogubilam bo troche mnie nie bylo..
ale spróbuje.. ![]() nelijka ty te kasze tak po prostu wsypujesz czy najpierw ja np gotujesz? a jajko jak ugotowane sie dodaje?? aaliyah te bez cukrowe kaszki to wpolsce czy uk znalazłaś?? szamanka82 sto lat!! i wszystkiego najlepszego! ![]() edyta0131 jak chrzciny? katakumba ty sie nie martw ta waga.. zacznie latac to zrzuci.. moja ma 9,7kg i prawie 80cm to mam ja na glodówke wysłac?? ja jutro planuje zakupki zrobic i tez zaczac gotować.. te sloiki a raczej ich zawartość mnie wnerwia..choc malej smakuje..dzis dopiero 1 raz sie krzywila i nie zjada do końca zupki ..chyba kalafior jej nie pasil.. potem wrzaski urzadzala wiec tak jak przypuszczalam kalafior jest nie dobry dla malych brzuszków (a sloik od 4 mca) ![]() nasz wyjazd super sie udal.. mala odrazu polubila nowe otoczenie i byla bezproblemowa tylko w sklepach stekala..ale jej sie nie dziwie bo co to dla niej za atrakcja.. raz jej sie tylko zakupy podobaly jak przymierzaliśmy ja do krzeselek do karmienia.. jedno nawet kupiliśmy mala je uwielbia.. a najbardziej sie w nim bawić wali po stoliku zabawkami i cala happy a kupiliśy takie; http://www.chicco.pl/index.php?p0=2&p1=11&p2=37&o=1139 tylko sporo taniej ![]() ![]() pogoda niestety nie na plazowanie ale na spacerki i owszem.. chyba wszyscy potrzebowaliśmy takiego wyjazdu.szkoda ze tak krótko..ale latem se odbijemy bo na 2 tyg sie wybieramy ![]() ![]() ide wkleje pare zdjątek do albumu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | |||
Raczkowanie
|
co ona zrobila?hmmm...chyba za duzo juz w sobie nosilam no i wkoncu wybuchlo hehe. wkurza mnie po prostu gadanie ze trzeba zrobic wszystko zeby dziecko nie plakalo (czyt. wziac je na rece bo co innego
![]() do tej pory siedzialam cicho i nic nie mowilam myslac sobie daj na luz, no ale w sobote naprawde mialam dosc. a zaczelo sie od tego ze przyszla do nas jak mala spala wiec mowie jej niech siada w stolowym bo mala spi, poszlam sie kapac, wracam a ona juz u malej w pokoju sterczy na lozeczkiem ![]() ![]() PO poludniu poszlismy na spacer no i mala po przebudzeniu sie stwierdzila ze podniesie wrzask bo przeciez tyle osob kolo wozka to ktos ja na rece wezmie, my z tz-tem twardo mowimy ze nie no a kochana ciocia mowi do malej ze niedobrych masz tych rodzicow i taka tam gadka. tz cos tam jej troche nagadal (staral sie wytlumaczyc) no to ona focha walnela bo ona humorzasta jest strasznie. wiec jej wkoncu nagadalam choc juz sama nie pamietam co a na koniec dodalam ze jak bedzie miala wlasne dzieci to pogadamy, bo w calej historii najlepsze jest to ze ona takowych nie posiada. no to sie wyrzalilam hehe Cytat:
![]() Cytat:
![]() ufff to sie na koniec dnia rozpisalam w zanadrzu mam jeszcze nadgorliwego tescia a jak wiadomo nadgorliwosc gorsza od faszyzmu ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Cytat:
![]() no i o krzeselku mi przypomnialas bo mialam pytac. napiszcie raz jeszcze jakie macie i jak sie wam sprawdzaja bo chcemy zakupic no i kurcze ja te kaszki nestle wyczailam kiedys w gazecie ale jeszcze ich nigdzie nie widzialam ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
Zakorzenienie
|
oh nelijka to sie nie przejmuj kobita co nawet wlasnych dzieci nie ma, luzik
![]() mata. ja nie wiem nelijka czy teraz jest sens, bo nasza deko traci zainteresowanie odkad moze siedziec, woli byc w lezaczku i na palaku bawic sie zabawkami przywieszonymi, lezenie juz za malo dla niej ![]() marudne dzis dziecko mialam, chyba przez te przygody ze smoczkiem no i od dzis odzwyczajam od nocnego karmienia. zaczne od zmiejszenia mleka, nie dostanie calej flaszki tylko pol, zovnaczymy czy glodna czy tylko rutynowo je alyiah, nie boje sie ze sie udlawi, czy zakrztusi, dlatego dawalm skorki chleba zeby wiedziala o co chodzi. tyle ze jutro sprobujemy z bananem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() acha, pisałaś o odzywczajaniu od nocnego jedzenia - ja tez się muszę za to zabrać, u mnie Młoda ewidentnie je z przyzwyczajenia - ja jej daję na 120 ml wody 2 miarki mleka, a Ona i tak to pochłania bez zająknięcia. Planuję wodą ją oszukiwać, ale jak wstaję w nocy taka nieprzytomna to odechciewa mi się kombinacji, które mogą się skończyć kilkoma godzinami bez snu...no ale musze się w końcu zebrać scorpionec witaj spowrotem!!! Fajnie,że wypoczęliście i Iga zadowolona nelijka nie przejmuj się, najważniejsze że jasno wyłożyłaś "ciotce" swoje stanowisko, może dotrze do niej no i pogoda się u nas spierniczyła...leje od rana ![]()
![]() |
#4284 |
Rozeznanie
|
No pogoda się zrobiła beznadziejna
![]() Zasatanawiam się czy iść na spacer, niby nie pada, więc może wyskoczymy. Wyprałam wczoraj kombinezonki polarkowe i schowałam na dno szafy, zdaje się, że będę musiała je wygrzebywać. Moim dzieciom coś sie przestawiło i od kilku dni znowu budzą się w nocy, dzisiaj od 4 juz praktycznie nie śpimy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4285 |
Raczkowanie
|
hehe a u mnie sloneczko swieci piekne
![]() katakumba moje dziecko nie siada wiec mata jest spoko tym bardziej ze lepiej sie na niej pelza ![]() jest juz reklama nestle tych kaszek ale te co ja w gazecie widzialam to inne byly - opakowanie mialy jak te owocowe a byly groszkowe, brokulowe, marchewkowe i jakies jeszcze ![]() matko czy waszym maluchom tez sie tak ulewa? u nas tego nie bylo (tzn. ulewalo jej sie ale nie az tak) a teraz leci strasznie. no i nie wiem czemu, ale podejrzewam ze na tylku nie usiedzi chwili w spokoju nawet jak je i to dlatego. chyba jak zacznie chodzic to bede dziecko po mieszkaniu z lyzeczka ganiac jak w superniani - chyba bedzie nas odwiedzac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4286 | |
Wtajemniczenie
|
Witam z powrotem. Maly marudny, bo w domu nie ma cioc ani babc do noszenia na rekach
![]() ![]() Szamanka- sto lat i wszytskiego naj! A ja niestety chora ![]() ![]() Maly taz juz troche podlapal, ale sie leczymy ![]() Cytat:
![]() Paula- ![]() No i juz nie wiem co chcialam wiecej napisac.... Skleroza jak nic ![]() No a Wojtek obudzil sie z taka syrena ze matko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Rozeznanie
|
Witajcie Dziewczynki!
Ponieważ czytałam wszystko wczoraj...to już nic nie pamiętam co chciałam komu napisać... No i znów będzie tylko o mnie ![]() Jedyne co mi utkwiło w głowie to ten połknięty smoczek u katakumby - współczuję, ja chyba bym zawału dostała. Pilnuj tego małego urwisa! Więc u nas...wielkie zmiany. Nie wracam jednak do pracy - będę wychowywać mojego szkraba - z czego bardzo się cieszę. Dużo smutniejsze jest to dlaczego nie wracam...otóż moja mama która miała się zająć Szymonem przedwczoraj zaniemogła na kręgosłup. Piszę zaniemogła bo nie wiem jak to inaczej nazwać. Choruje już na kręgosłup od 15 lat ale że to strasznie pracowita i twarda babka to nigdy się nad sobą nie rozczulała i jakoś funkcjonowała. Chociaż ostatnimi czasy bywało już bardzo źle...nie mogła spać bo drętwiały jej kończyny , itp. Ma poważne problemy z każdym odcinkiem.No i w niedzielę się posypało... Nie może się ruszać, pewnie ędzie operacja, właściwie z nieznanym skutkiem. Masakra. Nie mogę sobie wybaczyć że chciałam jej jeszcze na to wszystko wlulić Szymona pod opiekę (choć sama się strasznie wyrywała). Także lipa... W pracy już wiedzą choć też nie są szczęśliwi że tak kręcę... Poza tym byłam u gina w poszukiwaniu utraconej miesiączki ![]() Dostałam luteinę na wywołanie i zalecenie żeby zbadać sobie hormony tarczycy (mam uderzenia gorąca). No i zachętę żeby drugie dziecko jak najszybciej... ![]() A Szymonek zajada się piętkami z chleba aż piszczy z radości. Ja tymczasem dla zdrowia i oszczędności też przymierzam się do gotowania zupek i soków... Jutro zrobię wyprawę na ryneczek po warzywka bo dziś wieje okropnie. Ściskamy wszystkie mamusie i dzieciaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4288 |
Zakorzenienie
|
o i zapomniałam poprosić o przesłanie i mi tych przepisów
![]() ja tez chce te styropianowa mate kupic zwłaszcza ze dziecko moze potem z niej budowac i inaczej sie bawić.. chodzi o takie cuś? =>http://www.allegro.pl/item631084045_...orow_w_wa.html |
![]() ![]() |
![]() |
#4289 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
i powiem wam ze ma mnóstwo drobnych elementów które wypadaja... chyba nasze maluszki sa na nia za małe... ja w kazdym razie kłade na niej kocyk... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
Raczkowanie
|
dokladnie o taka mate mi chodzi - ja mam ta cb 113 tylko ze 10 puzzli, no i fakt sa male elementy ale u mnie nie wypadaja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.