|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
A czy ktoś stosuje odżywkę Blossom Booster? Czy efekty zadowalające? Może ktoś ma do odsprzedania trochę bo całego worka 2 kg nie opłaca mi się kupić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Zakorzenienie
|
Ja też poproszę o nick sprzedawcy, na wiosnę może zamówię jakiegoś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Zakorzenienie
|
Oj, chyba jak za mało światła to liście są bladozielone i wąskie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich! Bardzo proszę o poradę. Mój storczyk miał się dobrze do momentu, w którym opadły mu wszystkie liście, prawdopodobnie go zalałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Zakorzenienie
|
Lara alez ta twoja kambria zasuszona
![]() Co do tych bordowych lisci nie jestem juz pewna czy to od przenawozenia ![]() Net mi strasznie wolno dziala dziewczyny wiec nie poszukam. W kazdym razie jutro ide na rozmowe kwalifikacyjna, strasznie sie boje bo nie mam pojecia o nalicznaiu plac w ogole a o norweskim sytstemie placowym juz zupelnie ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-01-31 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#4268 |
Raczkowanie
|
Norko nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo storek ma pęd z pączkami,ale trudno...w każdym razie wyjęłam go z doniczki i jak już wyżej pisałam po obcięciu korzeni niewiele ich zostało...zasypałam cynamonem i wsadziłam w nowe podłoże z keramzytu chipsów i kory. Obłożyłam liście mokrym papierem i nie wiem co będzie. Czy mam go podlać za jakiś czas,czy lepiej okładać dalej te liście? Może to fioletowe to przez te korzenie? Inne falki takich liści nie mają a i korzenie są w porzo. Wpisywałam w googlach i najczęściej wyskakiwało że storek ma za dużo światła. Czytałam też że falki kwitnace na rozowo, czy bordowo maja czesto duzo tego pigmentu w lisciach i lodygach kwiatowych, ktore czesto moga wlasnie sie przebarwiać, a ten jest ciemno różowy/fioletowy...ale nie wiem co o tym myśleć...
3mam kciuki za rozmowę ![]() Edytowane przez pucca87 Czas edycji: 2010-01-31 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Zadomowienie
|
A teraz obiecana historia umierania i odżywania mojego storka tzw. beznadziejnego przypadku.
![]() 1. zakup kwiatuszka 29 wrzesień 2009 2. 19 październik 3. 28 październik 4. 2 listopad 5 i 6. 13 styczeń 7. 31 styczeń 2010 i oby tak dalej, trzymam kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Raczkowanie
|
![]()
Maju oby Ci się udało go uratować
![]() ![]() ![]() A teraz moje kochane storki ![]() Zdjęcie 1 i 2 - nówka sztuka - dostałam w sobotę. Chyba obsługa sklepu trochę za mocno go podlała bo normalnie aż pływa biedaczek ![]() Zdjęcie 3. - to storek, którego moja mama przyniosła z pracy kilka miesięcy temu. Leżał w koszu, bez kwiatów, zmarniały. Mama pomyślała, że ja go może zreanimuję ![]() ![]() Zdjęcie 4. - to mój najukochańszy bo kwitnie niemalże cały czas. Co przekwitnie to na nowo pączki wypuszcza ![]() Zdjęcie 5 i 6 - pierwszy jaki miałam - kwitnie na biało. Na zdjęciu 6 nowe pączki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No rozpisałam się ![]() ![]()
#4271 |
Zadomowienie
|
Dzięki Dorcia, ja też trzymam kciuki żeby kwiatuszek odżył właśnie ze względu na jego kolor.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4272 |
Zakorzenienie
|
Dorciaj, ale Ci się "znajdka" pieknie odwdzięczył za odratowanie.
Sliczny jest! ![]()
#4273 |
Zakorzenienie
|
Pucca ja bym go podlala po tygodniu. Nowe podloze jest suche a on ma niewiele tych korzonkow. Potem juz standrardowo z podlewaniem - po przeschnieciu. Tez czytalam o tym pigmencie wiec moze nie jest tak zle
![]() Maja ten ratowany wypuszcza keika wiec mimo ze roslina matka moze nie dac rady - nowy storczyk ci rosnie ![]() Dorciaj ladne kwiatuch, niech sie trzymaja jak najzdrowiej i kwitna dlugo ![]() A ja dostalam prace ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Podróżniczka
|
Norko, gratuluje serdecznie dostania pracy
![]() Dorciaj, ładne okazy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Raczkowanie
|
Norko GRATULACJE!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4276 |
Zadomowienie
|
Norka, gratulacje! Jakby co pytaj o naliczanie płac bo ja trochę w tym siedzę, ale o norweskim systemie wynagrodzeń nie mam zielonego pojęcia, hahaha.
![]() A co do keramzytu to ja też wypróbowuję na jednym podopiecznym tą metodę podlewania, ja zrobiłam to tak jak widać na zdjęciu nr 1, a i miałam też jakieś białe kulki w doniczce o których któraś z was wspominała i też od razu wymieniłam podłoże, może to są jakieś grzybki które nie przeszkadzają storczykowi ale mnie baaaardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4277 |
Zakorzenienie
|
maju, ja nie wiem co to są te kulki białe, ale w jednym z moich storków co jakiś czas się pojawiają
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4278 |
Zadomowienie
|
Dokładnie tak, lepiej dmuchać na zimne niż czekać aż się wykluje nie wiadomo co i jeszcze zaszkodzi.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4279 |
Zadomowienie
|
A teraz będę się chwalić
![]() 1,2,3,4 - moje ulubione ![]() 5 - dowód na to że po pędzie sercowym storczyk też może kwitnąć ![]() ![]() 6 - fioletowy grubasek w pełnym rozkwicie ![]() 7 - mała kompozycja ![]() 8 - dla porównania, moje 3 giganciorki (któreś z kolei kwitnienie u mnie) i mały żółtek (pierwsze, sklepowe kwitnienie)... za rok też będzie duży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4280 |
Raczkowanie
|
Norko gratuluje dostania pracy
![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- divinity prześliczne te Twoje storczyki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 |
Raczkowanie
|
divinity piekny ten na zdjęciu 3. (biały w ciapki)
![]() ![]() ![]() Norka gratulacje - powodzenia w nowej pracy !
" Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamietać." ![]() Edytowane przez dorciaj Czas edycji: 2010-02-02 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
Zakorzenienie
|
Divinity, ale masz cudeńka
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Divinity piękne okazy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4284 |
Raczkowanie
|
Ja miałam pięknego storczyka, cieszyłam się bardzo długo jego pięknymi kwiatami. Teraz wygląda tragicznie. Wszystkie liście po kolei zrobiły się żółte i odpadały. Korzenie wyglądają na zdrowe. Nie podlewałam zbyt często... Stał na parapecie, a teraz przestawiłam go w mniej nasłonecznione miejsce. Jak mu pomóc? Da się coś jeszcze zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4286 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny wpadam pochwalić się wiadomością. Mam na kolanach gazetkę z Lidla. Od piątku 12 lutego mają być tam storki. do wyboru odmiany ONCIDIUM, CAMBRIA DENDROBIUM, MILTONIA a na zdjęciu jest jeszcze falek. Cena 24, 99 za sztukę.
![]()
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie wszystkich
![]() Ostatnio niezbyt sie udzielam ale czytam wszystko co piszecie...od deski do deski ![]() Dorciaj slicznosci zamiescilas... a co do keikow to ja wlasnie jakos nie moge sie zdobyc i odciac ich od mamuski ![]() ![]() _divinity_ normalnie dech mi zaparlo... pieknie po prostu pieknie ![]() Norka gratuluje pracy i trzymam kciuki niech te 3 m-ce zamienia sie w dlugie lata pracy ![]() Maja mam pytanko odnosnie tego keramzytowego... czy ja dobrze widze i na zdjeciu w oslonce na dole jest keramzyt na ktory wlozylas doniczke ze storkiem?? czy jednak nie ma tam drugiej przexroczystej doniczki?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4288 |
Raczkowanie
|
witam,
jestem tu nowa, ogładałam Wasze piekne storczyki. JA pierwszego storczyka kupiłam w listopadzie rok temu do mojego nowego mieszkanka. Bardzo sie cieszyłam że trzyma sie dobrze i zaczełam dokupywac nastepne. Obecnie mam 8, planuje zakup nastepnych (na razie wszystkie to phalaenopsisy: biale, różowe lub żółte). Chciałabym Wande niebieska Również chcialabym sie niemi pochwalic ale niestety nie wiem jak moge zamiescic tu fotki, moze ktos mi pomoże |
![]() ![]() |
![]() |
#4289 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze widzisz Sylwio, jest dokładnie tak jak napisałaś. Na zalany wodą keramzyt wstawiłam doniczkę ze storczykiem. Klapeczka, pod wiadomością którą piszesz masz dwa pomarańczowe przyciski, na jednym jest napisane "wyślij odpowiedź" a na drugim "Zaawansowane (dodawanie fotek)", klikasz na ten drugi i potem masz takie jakby tabelki i druga od góry nazywa się "załącz pliki" i znowu jest pomarańczowy przycisk "Zarządzanie załącznikami" klikasz i dodajesz zdjęcia. Powodzenia. ![]() Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-02-03 o 08:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wykryłam w niej ziemiórki, jakieś białe "glistki" i na dodatek był jeszcze skorek i ślimaczek. Trzeba więc dokładnie obejrzeć ewentualny zakup, bo jak dostawca będzie ten sam, to może być to ryzykowne.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.