Klub Pijaczek Pokrzywy II - Skrzyp, rzeżucha i inne zielska ;) - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 16:27   #4261
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89
Dot.: Klub Pijaczek Pokrzywy II - Skrzyp, rzeżucha i inne zielska ;)

Cytat:
Napisane przez idrisa Pokaż wiadomość
Dziewczyny w jakim celu robicie przerwe w piciu pokrzywy?
Ja juz trzeci tydzien zaczynam
Przeczytaj 1 strone wątku.
Pokrzywa wypłukuję wit B. więc zalecana jest przerwa aby organizm uzupełnił jej niedobory

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 17:06   #4262
MerriqueMayfair
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Agaciok xD Pokaż wiadomość
chyba strone wczesniej zaczelam ten temat, mysle ze warto tam zajrzec a znajdziesz odpowiedz
Wybacz, nie zauważyłam, gapa ze mnie ale w międzyczasie sama doszłam do wniosku,że nie będę brała kompleksu wit.b żeby dać wątrobie odpocząć
Dzisiaj 3 dzień skrzypokrzywy najbardziej mi zależy na szybszym poroście włosów, bo antenki już posiadam,oby podołała zadaniu

http://www.stephenking.pl

http://www.suwaczki.com/tickers/6qw2a069sfwd4tsq.png

Zużywam kosmetyki, nie kupuję nowych

MerriqueMayfair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 09:44   #4263
curlygirl_19
Raczkowanie

eh, a ja właśnie mam odwyk od pokrzywki, a tak bym się napiła aż tęsknie za tym smakiem mniam ....

curlygirl_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 14:48   #4264
idrisa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paati89 Pokaż wiadomość
Pokrzywa wypłukuję wit B. więc zalecana jest przerwa aby organizm uzupełnił jej niedobory
Dziekuje za odp. Jakos ta informacja mi umknela, ze pokrzywa wyplukuje wit.B. Zrobilam troche poszukiwan na necie i oto co znalazlam:

Pokrzywa zawiera:
· wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, potas, jod, sód
· witaminy: A, K, B2, C
· związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas organiczny (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, flawonoidy, fitosterole, karotenoidy.
Zrodlo: http://mamzdrowie.pl/pokrzywa-cenne-ziolo/
http://www.kobieta.info.pl/zioolecznictwo/117-pokrzywa-dla-zdrowia-i-urody
http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/529539,1,Pokrzywa---wlasciwosci--poznaj-wlasciwosci-pokrzywy.html

Moje pytanie brzmi, jak pokrzywa może wyplukiwac wit. B skoro sama jest zrodlem tej witaminy??????????

Z moich poszukiwan wynika, ze długotrwałe przyjmowanie skrzypu może prowadzić do niedoboru wit. B1.

Nie wiem, może cos przegapilam???

Dodam jeszcze, ze pokrzywa jest jak najbardziej polecana kobietom z obfitymi miesiaczkami. Uzupelnia niedobor zelaza ktory tracimy w czasie miesiaczek.

Edytowane przez idrisa
Czas edycji: 2010-08-31 o 14:54
idrisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 16:23   #4265
lipstick_girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paati89 Pokaż wiadomość

A TY..... POCZYTAJ CO JA NAPISAŁAM.
Nie jest to do końca prawdą że należy pić kompleksy wit B!!!!
czy to co jest na 1 str wątku to jakiś lekarz baz dietetk wam zalecił?

może ja skopiuję wcześniejsze słowa które napisałam.

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

jak już coś to jedynie wit B1, ale to jak ktoś pija nałogowo przewlekle pokrzywę. Masz jakieś konkretne objawy niedoboru wit B1? silne bicia serca, drżenia mięsni itp? jesli nie, to nie polecam faszerowania się całym kompleksem wit B. Już lepiej żazyj trochę cynku i magnezu,to na włosy,a nie jest tak szkodliwe jak nieumiejętne obchodzenie się z wit B.
Jak już coś to należy jeść duzo pokarmów z WIT B1. wystarczy zajadać się dużymi ilościami ziaren słonecznika i zbożowymi produktami i możemy tak uzupełnić. Po co faszerować się chemią. Skad wiesz ile ci pokrzywa wypluka wit B1, aa co jeśli łykniesz jej za duzo a pokrzywa wypłukała ci zaledwie śladowe ilości???

Dziewczyny,
widzę że wy dość ostro z tymi witaminami B. Przystopujcie, bo to naprawdę nie jest dobre. Przecież dziwne-nie uważacie? pokrzywa bardzo mocno wzmacnia krew, poprawia jej hemolizę. Jak się ma anemie to pomaga.Czyli wzmacnia! a jak wiemy(lub nie) anemia to nie tylko braki żelaza, wit C ale i WITAMIN Z GRUPY B. No to jakim cudem nagle pokrzywa wam wypłukuje te witaminy, skoro wzmacnia krwinki czerwone i pobudza je do działalności-a tym samym silą rzeczy musi zatem wzbogacać organizm w wit B, zelazo itp?-co mi wiadomo, jest moczopędna z lekka więc może wypłukiwać-potas i to lekko, ale odnośnie wit B to jedynie B1 i to jak ktoś pije przewlekle.
żebyście nie przedobrzyły z tymi kompleksami wit B. Widzę, że żaden lekarz tego nie zalecil, tylko z "pokolenia na pokolenie" kopiuje się zasady picia pokrzywy tu , na forum . Ale czy ktoś to do końca sprawdzil? czy sobie tak napisał tylko...

coś jeszcze: "
W liściach pokrzywy znaleziono witaminy A, B. C. K. flawonoidy, garbniki, karotenoidy. ksantofil, chlorofil A i B. związki aminowe — między innymi histaminę, acetylocholinę i serotoninę. fitoslero-le, proloporfiryny."

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

Cytat:
Napisane przez MerriqueMayfair Pokaż wiadomość
Wybacz, nie zauważyłam, gapa ze mnie ale w międzyczasie sama doszłam do wniosku,że nie będę brała kompleksu wit.b żeby dać wątrobie odpocząć
Dzisiaj 3 dzień skrzypokrzywy najbardziej mi zależy na szybszym poroście włosów, bo antenki już posiadam,oby podołała zadaniu

tutaj też się zgodzę, bo wit B w kapsułce mogą niszczyć wątrobę.
Natomiast któraś z kompleksu B jest samoistnie wytwarzana przez bakterie jelitowe w naszym organizmie.
sA to B6, B12.

Edytowane przez lipstick_girl
Czas edycji: 2010-08-31 o 16:15
lipstick_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 16:24   #4266
sylllvia89
Wtajemniczenie

dzisiaj juz wypilam dwa kubki
czy u waszystkich sa te probemy z okresem?

POMÓŻ http://☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/?ref=7683eef
sylllvia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 16:58   #4267
stokrotenka18
Zakorzenienie

witam pokrzywo pijaczki
pozwólcie że się od jutra do was przyłączę w piciu tych eliksirów
ja się udam jutro do apteki i kupię sobie ta pokrzywkę i skrzyp
od jutra zacznę pić ziółka
oo kurcze...
melisa; czarna, czerwona i zielona herbata; pokrzywka i skrzyp.... trochę tego jest
no i pokrzywka i rumianek na płukankę
chociaż uzywam szamponu rumiankowego i mi włoski rozjaśniły się, tylko boję się długo trzymać tego szamponu żeby rudych kłaczków nie zastać po opłukaniu włosków
kurcze od września biorę się za siebie
dlatego tyle tych herbatek

"Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna."
Paulo Coelho
stokrotenka18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 17:01   #4268
mmm3m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sylllvia89 Pokaż wiadomość
dzisiaj juz wypilam dwa kubki
czy u waszystkich sa te probemy z okresem?
Jakie prblemy? Tak piszecie, o tym okresie, że boję się, że nie tyle krwawienie się zmieni co objawy owulacji....;/
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 18:19   #4269
sylllvia89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mmm3m Pokaż wiadomość
Jakie prblemy? Tak piszecie, o tym okresie, że boję się, że nie tyle krwawienie się zmieni co objawy owulacji....;/

czytlam w postach ze tak jest
ja pije pokrzywe od paru dni wiec nic wiecej nie moge powiedziec na ten temat

jak robicie plukanke na wlosy z rumianku?
ja mam farbowany blond

Stary 2010-08-31, 18:40   #4270
lipstick_girl
Raczkowanie

Cytat:

Raczej nie problemy. Pokrzywa reguluje krwawienia, zmniejsza je-to ponoć dobra oznaka, bo nie traci sie przez to za duzo krwi i tym samym chroni nas od anemii, bo przy zbyt obfitym okresie tracimy za dużo żelaza. Pokrzywa zawiera dużo żelaza. i własnie osobom, ktore mają bardzo obfite okresy zmniejsza krwawienie aby nie dostawać anemii.
Pokrzywy w zasadzie nie powinno się pić podczas okresu, nie polecam.
A co do owulacji, to właśnie zmniejsza ból (przynajmniej u mnie tak było jak piłam) i już nie czułam takiego kłucia jajników podczas owulacji.

Dziwi mnie tylko jedna dziewczyna,ktora pisala że miala okres po tygodniu... A może piła za dużo pokrzywy i nie zastostosowała się do tego jak pisałam że nie poleca się pić pokrzywy podczas okresu.

Edytowane przez lipstick_girl
Czas edycji: 2010-08-31 o 18:41
Stary 2010-08-31, 18:42   #4271
sylllvia89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lipstick_girl Pokaż wiadomość
Raczej nie problemy. Pokrzywa reguluje krwawienia, zmniejsza je-to ponoć dobra oznaka, bo nie traci sie przez to za duzo krwi i tym samych chroni nas od anemii, bo przy zbyt obfitym okresie tracimy za dużo żelaza. Pokrzywa zawiera dużo żelaza. i własnie osobom, ktore mają bardzo obfite okresy zmniejsza krwawienie aby nie dostawać anemii.
A co do owulacji, to właśnie zmniejsza ból (przynajmniej u mnie tak było jak piłam) i już nie czułam takiego kłucia jajników podczas owulacji.

Dziwi mnie tylko jedna dziewczyna,ktora pisala że miala okres po tygodniu... A może piła za dużo pokrzywy i nie zastostosowała się do tego jak pisałam że nie poleca się pić pokrzywy podczas okresu.

tez myslama o tym poscie

czemu nie pic pokrzywy podczas okresu?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 23:32   #4272
akr
Raczkowanie

siemka dziewczyny! już od jakiegoś czasu jestem pijaczką pokrzywki, ale do tej pory zawsze były to listki zebrane własnoręcznie. Zauważyłam u siebie pozytywne efekty działania tego napoju ( a może tylko sobie tak wmawiam ), w związku z tym zamierzam kontynuować "kurację". Miałam kilka tygodni przerwy, dziś kupiłam sobie w aptece pokrzywe w saszetkach, jest ich 30, połączone tak jakby po dwie. No i na opakowaniu napisali, żeby sobie zaparzać 2-3 razu dziennie po 2 saszetki. No ale w poprzednim wątku Waszym wyczytałam, że zalecenia z opakowania są wtedy przydatne, gdy się faktycznie leczymy tą pokrzywą na coś konkretnego, a jeśli mi chodzi o poprawę kondycji włosów i ewentualne przyspieszenie ich wzrostu, to sądzicie, że pomoże mi coś, jeśli będę sobie parzyć powiedzmy 2 razy dziennie po jednej saszetce (15 g)? Chyba, że to głupie pytanie wg Was wtedy proszę mnie zlinczować i pójdę szukać gdzieś info na własną rękę. No ale ja bardzo Wizażowi wierzę
Stary 2010-09-01, 06:24   #4273
MerriqueMayfair
Rozeznanie

U mnie dzisiaj 5 dzień skrzypokrzywy chcę przepić wrzesień, październik, listopad, a w grudniu zrobić miesiąc przerwy.
Właśnie obok stoi i się parzy, uwielbiam ten smak

Stary 2010-09-01, 08:02   #4274
lipstick_girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MerriqueMayfair Pokaż wiadomość
U mnie dzisiaj 5 dzień skrzypokrzywy chcę przepić wrzesień, październik, listopad, a w grudniu zrobić miesiąc przerwy.
Właśnie obok stoi i się parzy, uwielbiam ten smak
Eeee, to ja tak nałogowo nie piję. Czytałam, ze bez szkodliwości pokrzywę pijemy 3 tyg do miesiąca, potem odstawiamy. To było zalecenie jakiegoś ekserta zywienia czy dietetyka,a nie porada z forum. Coś mi się wydaje, ze to picie 3 miesięczne to faktycznie wam moze wypłukać te witaminy. Tzn B1 i potas.

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Cytat:
tez myslama o tym poscie

czemu nie pic pokrzywy podczas okresu?
Pytałam raz lekarza i nie zalecał picia ziół podczas okresu, czy to pokrzywa czy to szałwia. Conajwyżej melisa bądź mięta bo te działają rozkurczowo.
Ale generalnie na czas okresu odstawiamy na te kilka dni zioła.
Wydaje mi się że w przypadku pokrzywy może to albo całkiem zmniejszyc krwawienie albo wręcz odwrotnie-powiększyć je, bo pokrzywa działa hemolitycznie czyli wzmacnia krew.

Aha, jedna z was pisała że pokrzywa zawiera tylko wit B2, a ja doczytałam się dokładnie czytając tekst, ze nie tylko tą jedna zawiera. Otóz kwas pantotenowy to tez przeciez wit B5 ale niekotrzy nie znaja drugich nazw witamin B wiec nawet nie wiedzą że to zwykła wit B. A kwas pantotenowy odpowiada glownie za skorę, wlosy i paznokcie-stąd mamy po pokrzywie świetne włosy
Stary 2010-09-01, 09:26   #4275
idrisa
Raczkowanie

lipstick_girl: Eeee, to ja tak nałogowo nie piję. Czytałam, ze bez szkodliwości pokrzywę pijemy 3 tyg do miesiąca, potem odstawiamy. To było zalecenie jakiegoś ekserta zywienia czy dietetyka,a nie porada z forum. Coś mi się wydaje, ze to picie 3 miesięczne to faktycznie wam moze wypłukać te witaminy. Tzn B1 i potas.

I znowu! Skad ta informacja ze dlugotrwale picie pokrzywy wyplukuje wit.B? Podajcie zrodlo a nie powielacie informacje ktora jest nieprawdziwa! Jeszcze raz powtorze, ze pokrzywa jest wlasnie zrodlem witaminy B (B2, B5, B9 itd). To skrzyp po dluzszym zazywaniu wyplukuje wit.B. Dlatego nie nalezy faszerowac sie dodatkowo zadnym kompleksem witamin z gr.B!
A przerwe w piciu mozna i tak sobie zrobic. Na pewno nie zaszkodzi

Edytowane przez idrisa
Czas edycji: 2010-09-01 o 09:28

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-01, 13:41   #4276
mmm3m
BAN stały

Cytat:
Raczej nie problemy. Pokrzywa reguluje krwawienia, zmniejsza je-to ponoć dobra oznaka, bo nie traci sie przez to za duzo krwi i tym samym chroni nas od anemii, bo przy zbyt obfitym okresie tracimy za dużo żelaza. Pokrzywa zawiera dużo żelaza. i własnie osobom, ktore mają bardzo obfite okresy zmniejsza krwawienie aby nie dostawać anemii.

Czyli cykl jako tako się nie rozreguluje ? Uff, lata zajęła mi obserwacja moich cykli, nie chciałabym poznawać ich na nowo
Stary 2010-09-01, 17:40   #4277
Agaciok xD
Wtajemniczenie

Cytat:
To pewnie o mnie chodzi z tym ze mam dopiero niecale 15 lat (wlasnie teraz poszlam do 3 gim) a miesiaczkowanie zaczelo sie u mnie w 1gim (mialam 13 lat). A podobno okres reguluje sie do 2 lat czy jakos tak. Moze to jest przyczyna? Bo ja ni pije duzo skrzypokrzywy. Kiedys pilam bardzo nieregularnie, pilam przez kilka dni potem mi sie 'nie chcialo' odstawilam na 2 tygodnie i tak w kolko, z tym ze rozne te przerwy robilam. Ostatnio pilam i pije dosc regularnie (zaczelam niedawno drugie pudelko skrzypu i drugie pokrzywy) wiec nie sadze zeby tak szybko byl tego 'efekt'. A poza tym jakos od poczatku rozpoczecia miesiaczkowania kazdy okres nie byl taki 'normalny'...

Agaciok xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 18:21   #4278
mmm3m
BAN stały

ja mam okres od 11 roku zycia. mnie sie uregulowal gdzies po 15 roku życia wiec moze jeszcze wszystko przed toba majac 14 lat mialam nawet jeden 60 dniowy cykl (od drugiego roku cykli wszystko skurpulatnie notuję, w porownaniu do mojej mlodszej siostry), gdybym nie byla dziewica pomyslalabym ze to ciaza ale jeżeli bedziesz miec 16 i nadal beda jakies cyrki z cyklem to polecam isc do lekarza. moja koleżanka mimo 19 roku zycia miala bardzo nieregulane cykle, gdy poszla do lekarza zaczal jej stawiac grozne diagnozy (ale już nie pamietam jakie), dlatego po jakims czasie warto przelamac ewentualny opor i sie zbadac jesli cos jest nie tak

Edytowane przez mmm3m
Czas edycji: 2010-09-01 o 18:25
Stary 2010-09-01, 18:29   #4279
Agaciok xD
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam okres od 11 roku zycia. mnie sie uregulowal gdzies po 15 roku życia wiec moze jeszcze wszystko przed toba majac 14 lat mialam nawet jeden 60 dniowy cykl (od drugiego roku cykli wszystko skurpulatnie notuję, w porownaniu do mojej mlodszej siostry), gdybym nie byla dziewica pomyslalabym ze to ciaza ale jeżeli bedziesz miec 16 i nadal beda jakies cyrki z cyklem to polecam isc do lekarza. moja koleżanka mimo 19 roku zycia miala bardzo nieregulane cykle, gdy poszla do lekarza zaczal jej stawiac grozne diagnozy (ale już nie pamietam jakie), dlatego po jakims czasie warto przelamac ewentualny opor i sie zbadac jesli cos jest nie tak
chce isc do ginekologa, albo w ogole do jakiegos lekarza bo podejrzewam u siebie tarczyce ale moja mama najwyrazniej ma to w d*pie za przeproszeniem...
Agaciok xD jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-01, 19:02   #4280
MerriqueMayfair
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Agaciok xD Pokaż wiadomość
To pewnie o mnie chodzi z tym ze mam dopiero niecale 15 lat (wlasnie teraz poszlam do 3 gim) a miesiaczkowanie zaczelo sie u mnie w 1gim (mialam 13 lat). A podobno okres reguluje sie do 2 lat czy jakos tak. Moze to jest przyczyna? Bo ja ni pije duzo skrzypokrzywy. Kiedys pilam bardzo nieregularnie, pilam przez kilka dni potem mi sie 'nie chcialo' odstawilam na 2 tygodnie i tak w kolko, z tym ze rozne te przerwy robilam. Ostatnio pilam i pije dosc regularnie (zaczelam niedawno drugie pudelko skrzypu i drugie pokrzywy) wiec nie sadze zeby tak szybko byl tego 'efekt'. A poza tym jakos od poczatku rozpoczecia miesiaczkowania kazdy okres nie byl taki 'normalny'...
Wiesz,możesz mieć problemy z tarczycą, Ja się na nią leczę od 12 roku życia, pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 13 lat. No i aż do 17 roku życia miałam najwyżej 2 okresy w roku i nic się z tym nie dało zrobić. W końcu ginekolog uznała,że potrzebne mi pigułki antykoncepcyjne. No i od dwóch lat mam okres jak w zegarku

Stary 2010-09-01, 21:44   #4281
sylllvia89
Wtajemniczenie

pije pokrzywe od soboty?

czyli jak zalecacie 3miesiace bez przerwy czy 3tygodnie i przerwa?

Stary 2010-09-01, 21:55   #4282
MerriqueMayfair
Rozeznanie

Cytat:
pije pokrzywe od soboty?

Z tego co czytałam wszystkie dziewczyny piły 3 miesiące i miesięczna przerwa i wszystko jest w porządku. Więc tak raczej powinnaś zrobić tylko wiadomo, bez przesady z ilościa

Stary 2010-09-01, 22:25   #4283
sylllvia89
Wtajemniczenie

pije dwie torebki dziennie
i chyba tak zrobie ze 3miesiace i grudzien bez picia

Stary 2010-09-01, 23:05   #4284
akr
Raczkowanie

Cytat:
sylllvia89: pije dwie torebki dziennie
i chyba tak zrobie ze 3miesiace i grudzien bez picia
a te torebki to takie po 15g? bo jeśli tak, to ja zrobię identycznie jak Ty - 3 miesiące po dwie dziennie, a grudzień wolny od pokrzyw
Stary 2010-09-02, 12:21   #4285
lipstick_girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez idrisa Pokaż wiadomość
lipstick_girl: Eeee, to ja tak nałogowo nie piję. Czytałam, ze bez szkodliwości pokrzywę pijemy 3 tyg do miesiąca, potem odstawiamy. To było zalecenie jakiegoś ekserta zywienia czy dietetyka,a nie porada z forum. Coś mi się wydaje, ze to picie 3 miesięczne to faktycznie wam moze wypłukać te witaminy. Tzn B1 i potas.

I znowu! Skad ta informacja ze dlugotrwale picie pokrzywy wyplukuje wit.B? Podajcie zrodlo a nie powielacie informacje ktora jest nieprawdziwa! Jeszcze raz powtorze, ze pokrzywa jest wlasnie zrodlem witaminy B (B2, B5, B9 itd). To skrzyp po dluzszym zazywaniu wyplukuje wit.B. Dlatego nie nalezy faszerowac sie dodatkowo zadnym kompleksem witamin z gr.B!
A przerwe w piciu mozna i tak sobie zrobic. Na pewno nie zaszkodzi

Hej idrisa,
Ale spokojnie! to właśnie ja jestem przeciwniczką faszerowania się witaminami B z kapsułek i odkad tu jestem staram się dziewczyny ustrzec przed niepotrzebnym faszerowaniem się tabletkami. Pokrzywa nie wypłukuje witamin z gr B. Conajwyżej wit B1 ale to przy nałogowym dlugotrwalym piciu (pewnie te wymienione przez was 3 miesiace ciągiem). Ja własnie czytałam i chcę przekazac wiedzę tym, ktore faszeruja się na darmo chemią. Być może że skrzyp wyplukuje wit B, bo tak też czytalam,a le jaka dawka to nie wiem....bo skrzyp mnie nigdy nie interesował, ale wiem, że jest zdrowy podobnie jak pokrzywa.
Stary 2010-09-02, 16:31   #4286
sylllvia89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez akr Pokaż wiadomość
a te torebki to takie po 15g? bo jeśli tak, to ja zrobię identycznie jak Ty - 3 miesiące po dwie dziennie, a grudzień wolny od pokrzyw

tak

dzisiaj jeszcze raz mi zostalo wypic
i rob przerwy w czasie okresu tak jak jedna wizazystaka napisala
ja sie bede do tego stosowac

Stary 2010-09-02, 16:50   #4287
idrisa
Raczkowanie

Cytat:
Hej idrisa,
Ale spokojnie! to właśnie ja jestem przeciwniczką faszerowania się witaminami B z kapsułek i odkad tu jestem staram się dziewczyny ustrzec przed niepotrzebnym faszerowaniem się tabletkami. Pokrzywa nie wypłukuje witamin z gr B. Conajwyżej wit B1 ale to przy nałogowym dlugotrwalym piciu (pewnie te wymienione przez was 3 miesiace ciągiem). Ja własnie czytałam i chcę przekazac wiedzę tym, ktore faszeruja się na darmo chemią. Być może że skrzyp wyplukuje wit B, bo tak też czytalam,a le jaka dawka to nie wiem....bo skrzyp mnie nigdy nie interesował, ale wiem, że jest zdrowy podobnie jak pokrzywa.
Alez ja jestem spokojna Pozdrawiam
Stary 2010-09-02, 18:40   #4288
sylllvia89
Wtajemniczenie

pije od 6dni pokrzywe w sumie juz 12torebek i piecze mnie czolo po uzyciu toniku wczesniej tak nie mialam ;/

Stary 2010-09-02, 20:18   #4289
Kileczka
Zadomowienie

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

[/COLOR]
Cytat:
Eeee, to ja tak nałogowo nie piję. Czytałam, ze bez szkodliwości pokrzywę pijemy 3 tyg do miesiąca, potem odstawiamy. To było zalecenie jakiegoś ekserta zywienia czy dietetyka,a nie porada z forum. Coś mi się wydaje, ze to picie 3 miesięczne to faktycznie wam moze wypłukać te witaminy. Tzn B1 i potas.

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Pytałam raz lekarza i nie zalecał picia ziół podczas okresu, czy to pokrzywa czy to szałwia. Conajwyżej melisa bądź mięta bo te działają rozkurczowo.
Ale generalnie na czas okresu odstawiamy na te kilka dni zioła.
Wydaje mi się że w przypadku pokrzywy może to albo całkiem zmniejszyc krwawienie albo wręcz odwrotnie-powiększyć je, bo pokrzywa działa hemolitycznie czyli wzmacnia krew.

Aha, jedna z was pisała że pokrzywa zawiera tylko wit B2, a ja doczytałam się dokładnie czytając tekst, ze nie tylko tą jedna zawiera. Otóz kwas pantotenowy to tez przeciez wit B5 ale niekotrzy nie znaja drugich nazw witamin B wiec nawet nie wiedzą że to zwykła wit B. A kwas pantotenowy odpowiada glownie za skorę, wlosy i paznokcie-stąd mamy po pokrzywie świetne włosy
Cytat:
pije pokrzywe od soboty?

Cytat:
pije od 6dni pokrzywe w sumie juz 12torebek i piecze mnie czolo po uzyciu toniku wczesniej tak nie mialam ;/
właśnie ja też się zastanawiam kiedy zrobic przerwe.?? piję pokrzywe i skrzyp od 4 dni. czytałam gdzieś, że jakas ekspertka radzi aby po 2 miesiącach picia pokrzywy zrobic 1 miesiąc przerwy. jeśli pijemy 2 razy dziennie to robimy przerwe po 1 miesiącu. ja piję raz dziennie, więc chyba zrobie sobie przerwe za 2 miesiące. czyli w listopadzie. ale każdy mówi co innego, więc sama juz nie wiem.

Edytowane przez Kileczka
Czas edycji: 2010-09-02 o 20:21
Kileczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 20:49   #4290
akr
Raczkowanie

Cytat:
tak

dzisiaj jeszcze raz mi zostalo wypic
i rob przerwy w czasie okresu tak jak jedna wizazystaka napisala
ja sie bede do tego stosowac
okej, zastosuję się, dzięki za te wskazówki
przed chwilą skończyłam drugi kubek na dziś, już czuję, jak działa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości