![]() |
#4261 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. III
ciekawa byłam tego filmu i miałam nawet dzisiaj na niego iść, ale po waszych opiniach jakoś nie jestem do niego przekonana
#4262 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Zakorzenienie
|
Korespondent Bryan (2010) - Niezwykły materiał prezentuje w większości nieznane dotąd nagrania i zdjęcia oraz przybliża wydarzenia w oblężonej Warszawie we wrześniu 1939 roku. Tytułowy korespondent to postać autentyczna. Julien Bryan był amerykańskim dziennikarzem, który dotarł do stolicy Polski ostatnim pociągiem, 4 września 1939 roku. Obrazy przez niego zarejestrowane stanowią unikalny dokument, ukazujący heroizm ludności warszawskiej. Pokazują też, jak hitlerowska propaganda manipulując faktami stara się zmylić opinię światową i odwieść uwagę od zbrodni popełnianych przez Niemców. Filmy Bryana w dużej mierze przyczyniły się do odsłonięcia prawdy o nich. Premiera dzieła została zaplanowana na 1 września 2010 roku w Teatrze Wielkim Operze Narodowej w Warszawie. - film dokumentalny pokazywany wczoraj w telewizyjnej jedynce. Jestem pod mega wrażeniem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Rozeznanie
|
Dawno nie pisałam na forum i troszeczkę filmów od tego czasu się zebrało. Napiszę o najważniejszych.
Salt: Szybkie niewymagające kino. Angelina fajna, Olbrychski zagrał super. Widziałam lepsze filmy, ale ten również warto zobaczyć 7/10 Incepcja: No cóż, jestem w zdecydowanej mniejszości bo niestety mnie ten film nie zachwycił, a wręcz zmęczył. Bardzo dobra gra aktorów, dobra muzyka, ale zdecydowanie zbyt długi i męczący. Zresztą nie lubię jak filmy porównywane są do Matrixa bo później zawsze się mocno muszę rozczarować. Niestety żaden film nie zrobił jeszcze na mnie takiego wrażenia jak Matrix (oczywiście obejrzałam go 11 lat temu). Dlatego pewnie mam takie oczekiwania jeśli ktoś tak porównuje. Na pewno incepcję obejrzę raz jeszcze, tym razem nie w kinie. Jak na razie dałam mu 6/10 The Expendables (Niezniszczalni): Dokładnie to co się spodziewałam, czyli dobra zabawa i szybka akcja. Film moim zdaniem naprawdę dobry, mnóstwo świetnych aktorów (Statham ![]() The Other Man (Niewinna): Po pierwsze tłumaczenie filmu to jakiś żart. Nie wiem jak można tak przetłumaczyć tytuł. A co do samej fabuły i gry aktorów. Jak dla mnie straasznie słaby. Nawet Banderas nie zrekompensował mi tych 90 straconych minut. Nie polecam można się zanudzić i wydać niepotrzebnie pieniądze. 3/10 Killers: Też do mnie nie przemówił. Niby lightowa komedyjka, ale Ashton chyba jest to cute żeby grać mordercę. Fabuła też słaba. 5/10 I love you Phillip Morris: Mnie się nawet podobał. Carrey i McGregor zagrali naprawdę fajnie. Można się pośmiać. No i film na faktach. 6/10 Ondine: No cóż, film totalnie nie dla mnie. Nudny, bez wyrazu. Bachleda nieźle wypadła, Collin bardzo średnio. Jak dla mnie mało ciekawy, nie mogłam doczekać się końca. 3/10
Edytowane przez Dorotka... Czas edycji: 2010-09-02 o 15:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Zadomowienie
|
Salt - spoko,fajny film,ciekawa fabuła
![]() Siedem Dusz - bardzo ciekawy film, trzymający w napięciu,do konca nie wiadomo o co chodzi. Shrek 4 - śmieszny ![]() ![]() Za wszelką cenę - świetny film,bardzo poruszający mimo ze o boksie ![]() Lektor - ciekawy aczkolwiek mnie troszkę nudził ![]() Wreszcie udało mi się zobaczyc Anioły i demony - super,fajnie pięknie ale bardziej ksiązka mi się podobała ![]()
I've got to get myself together now Forgetting the past it's all 'bout the here and now Now I know I could make it if I try And Jah never let my perseverance die 'Cause I want to give my all and all.... Gentleman |
![]() ![]() |
![]() |
#4268 |
Raczkowanie
|
muza i meduza z Paris Hilton.jedyne co ta dziewczyna tam robiła to uśmiechy i machanie rączką.gra Hilton straszna ale film jako tako da sie obejrzeć.4/10
|
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]()
#4270 |
BAN stały
|
Lśnienie- świetny i bardzo klimatyczny film. Kubrick to mistrz kadrowania i kreacji obrazów za pomocą ruchów kamery. Przez to, że pokazane są ogromne przestrzenie- puste korytarze, puste pokoje, panoramy hotelu obraz wydaje się do bólu realistyczny, a wszystkie późniejsze wydarzenia napawają grozą. W rolę Jack'a Torrance'a wcielił się genialny Jack Nicholson, nie wyobrażam sobie innego aktora na jego miejscu. Zagrał fenomenalnie, podobnie zresztą jak mały Danny i Shelley Duvall (która na początku mnie irytowała, ale jej warsztat aktorski jest naprawdę imponujący, co widać zwłaszcza w późniejszych scenach. Przerażenie, szok, niedowierzanie- wszystkie emocje odbijają się na jej twarzy). Mimo mojego zachwytu filmem to oceniam go "jedynie" na 8/10 dlatego, że momentami jest trochę niezrozumiały. Myślę, że to wina znacznych różnic między obrazem Kubricka a książką Kinga. Wiele istotnych wątków reżyser pominął, np. w oczy rzuca się brak zwierząt z żywopłotu czy to co dzieje się z (SPOJLER) kucharzem z hotelu. Hollorann w książce przybywa na ratunek Wendy i Danny'emu, później zaprzyjaźnia się z nimi. A w filmie? Leci przez pół Ameryki, przedziera się przez śnieżne zaspy, wchodzi do hotelu i zostaje zaraz zabity. Dla mnie bezsensu. Nie podobało mi się także przedstawienie momentu lśnienia, jeden dialog między kucharzem a dzieckiem tego nie wyjaśnia dostatecznie.
Sokół maltański- film, który wielu uważa za początek nurtu noir. Operowanie cieniem, mroczna atmosfera i pesymistyczna tematyka składa się na wyjątkowy klimat obrazu. Na dodatek fabuła jest bardzo zagmatwana i podczas oglądania miałam wrażenie, że każdy bohater kłamie i ma jakąś historyjkę w zanadrzu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Zadomowienie
|
high art (1998), lisa cholodenko; 6/10.
film całkiem fajnie ukazujący początek rodzącego się uczucia/romansu, pozornie lub nie, bardzo intensywnego. ale też nieciekawy miłosny trójkąt (czworokąt? pięciokąt? ) pomiędzy dwoma kobietami i narkotykami ( oraz dodatkowo mężem i partnerką ) & trochę zgnilizny nowojorskiej bohemy artystycznej. zamysł dobry, ale czegoś mi w tym brakowało. jednak zakończenie, ally sheedy & fenomenalna patricia clarkson odrobinę ratują film ![]() ostatni dom po lewej (2009), dennis lliadis; 1/10. ![]() ![]()
![]() |
#4272 |
Zakorzenienie
|
Samotne serca - jestem bardzo na tak
![]()
#4273 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Zadomowienie
|
american history x (1998), tony kaye; 6/10.
zawiodłam się nieco, przyznaję. film wydał mi się mało przekonywujący, momentami zbyt patetyczny i ... dydaktyczny. tak czy inaczej oglądało się bardzo szybko, nie pozostawił mnie jednak obojętnej i neutralnej na to, co działo się na ekranie. poza tym ed norton jak najbardziej daje radę ![]() easy rider (1969), dennis hopper; 10/10. dla mnie, podkreślam - dla mnie, ten film jest idealny. widziałam go już wiele razy, za każdym towarzyszą mi równie mocne uczucia i płaczę, kiedy w tle the weight zaczyna grać the band (nie pytać ![]() ![]()
![]() |
#4275 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4276 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Różnice zapewne wynikają z faktu, że jest to adaptacja, nie ekranizacja. Ale u Kubricka to już tak bywa. ![]() Nie udzielam się w wątku od czerwca (nie z powodu lenistwa, a właściwie to z powodu lenistwa - oglądam, ale nie chcę mi się recenzji pisać... ![]() Ostatnio: Django, reż. Sergio Corbucci, 1966 Cóż... to była kolej męża na wybór filmu na wieczór. Jak na spaghetti western film jest krótki - jedyne 1,5 h. Nie byłam nastawiona entuzjastycznie, ale muszę przyznać, że film jest dobry. Zestarzał się nieco, wiadomo. Jest kiczowaty, ale nie razi tandetą. Zaintrygował mnie w sumie już plakat, który jakimś cudem miałam w folderze z plikiem - rewolwerowiec ciągnący za sobą trumnę. Do momentu wyjaśnienia widz się zastanawia na zmianę: co on tam trzyma w środku i dla kogo ta trumna. Z czystym sumieniem daję 7/10. Incepcja, reż. Christopher Nolan, 2010 Nie planowałam wyjścia na ten film akurat, ale do wyboru miałam jeszcze tylko Salt lub Niezniszczalnych... Oczywiście TŻ ciągnął na pozostałe dwa, ale po seansie nie był rozczarowany. ![]() Z plusów: wymieniona już przeze muzyka, dobra gra aktorska, malownicze zdjęcia, ciekawy pomysł. Z minusów: fabuła pełna nieścisłości. Ale myślę, że na 6,5-7/10 zasługuje. Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2010-09-05 o 12:36 Powód: int. literówki |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4277 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4279 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4280 |
Wtajemniczenie
|
ostatnio zapuściłam się jeśli chodzi o filmy, za to od jakiegoś czasu namiętnie oglądam... seriale
![]() Tak jak pisałam The Closer to jeden z moich najulubieńszych seriali kryminalnych, przede wszystkim dlatego że nie jest nudny, każdy odcinek przedstawia konkretnie poplątaną sprawę, ale jest tak przedstawiony że niekiedy samemu można dojść do tego kto jest zabójcą. 8/10 PS. jakby ktoś wiedział gdzie znaleźć trzecią serie serialu to będę wdzięczna, najlepiej na rapidzie itp, pozostałe mam ale trójki nigdzie nie mogę znaleźć, jakby co to na PW Edytowane przez rinoa_woman Czas edycji: 2010-09-05 o 00:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 |
Wtajemniczenie
|
"Pan i pani Kiler". Śmieszny, ale mało ambitny.
"Płoń blisko mnie, zmysły przypalaj, poparz mnie sobą, nasącz lawą żaru, przeniknij płomieniem wyzwalającym energię z rozgrzanego ciała, przygrzej mocniej jeszcze, pustkę wypalaj, wypełniaj wszystko istotą siebie..." |
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
Zadomowienie
|
Grown Ups(duże dzieci)-lekko,milo i przyjemnie
![]() posmialam sie,przyjemna komedia na wieczor ![]() 7/10 |
![]() ![]() |
![]() |
#4283 |
Raczkowanie
|
Templariusze- historyczny z elementami walki i prawdziwej,silnej miłości, o ciekawej fabule. Polecam.8,5/10
#4284 |
Wtajemniczenie
|
Też jestem tego zdania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4285 |
Zakorzenienie
|
Książę Persji: Piaski Czasu - podobał mi się
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Też się zbieram... ![]()
#4286 |
Zakorzenienie
|
Złoty środek - polski film, w którym Przybylska jest mężczyzną. W koncu dobre aktorstwo, fajny pomysł i bez nudy. Tylko troche Pazura za młody na role ojca Mirki. Zadowolona i polecam! 8/10
The Killers - Kutcher i Heigl. Nigdy go nie lubiłam, ale po obejrzeniu filmu musze stwierdzic ze jest absolutnie sexowny. Fajna historyjka, zabawna Heigl, rozrywkowa. Czegos takiego sie spodziewalam. Na relaks polecam. 7/10 |
![]() ![]() |
![]() |
#4287 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie znam książki ( i jakoś mnie do niej wybitnie nie ciągnie), ale przypuszczam, że Wendy taka miała być (czyli irytująca i nieporadna). Nie wiem, czy obraz Kubricka jest dla mnie niejasny. (Do kilkukrotnego oglądania skłoniły mnie wypowiedzi mówiące o detalach, na które nie zwróciłam wcześniej uwagi.) Osobiście nie lubię, gdy ktoś interpretuje film przez pryzmat książki. Taki przykład: oglądałam jakiś czas temu już Pianistkę Haneke. Film podobał mi się do tego stopnia, że zdecydowałam się sięgnąć po powieść Jelinek. Chociaż niby mówią o tym samym, to jednak różnią się w moim odczuciu. Zwłaszcza postać Waltera Klemmera. Inaczej odebrałam postać graną przez Benoita Magimela, a inaczej postać wykreowaną przez Jelinek. Dla mnie to dwaj różni młodzieńcy. ![]() Dorwałam się w końcu do Chaplina. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4288 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja wczoraj obejrzałam ćmę barową (1987), barbet schroeder; 5,5/10. film opowiada o życiu alter-ego bukowskiego, henrym chinaskim, który pojawiał się w kilku jego utworach. bukowski napisał też scenariusz, ale jeśli chce się poznać pijacką dolę wybitnego pisarza, dzielącego życie pomiędzy whisky, ulicę i bar, dusząc się żywotem klas średnich i wyżej, to radzę zapoznać się z pisarstwem charles'a najpierw. bo film ma swój klimat, początek i koniec ( ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4289 |
Zakorzenienie
|
Skończyłam własnie Pod słońcem Toskanii - taka o sobie naciągana historyjka z polskim akcentem (k**** m** musiało być
![]()
Edytowane przez talkative2 Czas edycji: 2010-09-05 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
CABIN CREW
|
the messengers - 9/10 - film opowiada o żołnierzu , który na ostatnie 3 miesiące służby zostaje skierowany do pracy jako osoba, która informuje rodziny o śmierci ich bliskich na froncie. bardzo fajny, nie ma jakiejś konkretnej histori, pokazane jest jak rodzi się przyjaźń między facetami i ogólnie film bardziej skupia się na uczuciach międzyludzkich i ich stosunkach
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.