|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Raczkowanie
|
Dot.: Grzybica pochwy - wątek zbiorczy
Nie wiem tylko po co, skoro w wymazie wyszedl grzyb, dostalas antybiotyk (chemioterapeutyk?), ktory jest przeciez na bakterie... juz lepiej by Ci jakis probiotyk dodal do tego macmiroru... Wyjalowi Ci to wszystko do cna i dopiero moga sie zaczas problemy...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Raczkowanie
|
No tak ale lekarz powiedzial ze to jest grzybica na tle bakteryjnym.Pytalam w aptece o jakas oslone,ale kobieta w aptece powiedziala ze to nie jest silny antybiotyk wiec jogurty wystarcza.
No wiec uzywal ktos tych lekow?I czy pomogly? Bo do tanich nie naleza a ciekawa jestem czy pomoga.
![]() |
#4263 |
Raczkowanie
|
Grzybica na tle bakteryjnym? No chyba, ze o infekcje mieszana mu chodzilo. Mimo wszystko kup lacibios femine, bo to specjalny porbiotyk dla kobiet i uzupelnia TE flore bakteryjna, jogurt Ci tu duzo nie pomoze - uwierz, leczylam sie dwa lata.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Zadomowienie
|
no a ja dziś normalnie dostałam szału, miałam iść do lekarza i specjalnie zjawiłam się tam już o godzinie 5 żeby mnie pewność że mnie przyjmą i co? nie ma już numerków
a na wizytę trzeba się umawiać trzy miesiące przed, jestem załamana bo nie stać mnie za bardzo na te wszystkie leki a co dopiero na prywatne leczenie |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Raczkowanie
|
Witam Kochane, mam pytanie i może ktoś będzie umiał mi pomóc
![]() Otóż skończyłam właśnie brać clotrimazolum tabletki dopochwowe i wszystko wskazuje na to iż pomogły, ale po nich miałam zacząć brać metronizodal... to jest na bakterie jakieś bodajże... i na ulotce jest napisane że efektem ubocznym może być zakażenie drożdżakami:/ i to byłoby bez sensu że dopiero się wyleczyłam i znów będę musiała z tym walczyć... a znając swój organizm nie unikne tego... tak więc chciałam Was zapytać czy mogę w czasie brania tego leku brać np. też Calendulin na wszelki wypadek...? a jesli tak to w jaki sposób, raz na noc Metronizodal a raz Calendulin, czy jakoś inaczej? proszę o rady ![]()
„Idź własną drogą, bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć Bez znieczulenia, bez niepotrzebnych niespełnienia myśli złych” Edytowane przez Tikitaka Czas edycji: 2009-05-27 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Raczkowanie
|
Na pewno nie radze przerywac kuracji metronidazolem (tzn. brac raz to, raz to). W ogole nie bierz nic dopochwowo, bo moga wystapic nieprzewidziane interakcje... Najlepiej idz do internisty po lek przeciwgzrybiczny doustny i lykaj go oslonowo
|
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Pusszek za radę
![]()
#4268 |
BAN stały
|
to bierz osłonowo lacibios femina doustnie. przy lekach antybakteryjnych zazwyczaj się bierze probiotyki osłonowo. bo bez recepty to nie dostaniesz żadnego leku przeciwgrzybicznego, możesz się zapytać o nystatynę, czasami sprzedają, ale to zależy w której aptece. i też jestem zdania, że nie powinnaś przerywać kuracji. metronidazol bierz tak, jak lekarz zalecił
|
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie, tez mam drozdzaki kiedys mialam ale znow sie nawrocili. Wczesniej dostalam lek gynazol raz a dobrze pomogl, zadne tabletki tylko strzykawka z kremem-naprawde swietny (polecam)
teraz dostalam pimafucin, zaczne go stosowac od dzis zobacze efekty. ale moje pytanie jest takie od roku wspolzyje ze swoim Tz o ile mozna to tak nazwac bo probujemy z tego wzgledu ze jest ciagly bol, dowiedzialam,sie ze mam gruba blone ale naderwana, coraz czesciej staramy sie przerwac i wczoraj bylo lepiej ale bol byl jeszcze troche choc nie taki jak wczesniej. Chcialabym zapytac czy mozliwe ze to wlasnie przez drozdzaki jest tez bol czy tylko i wylaczenie to blona sprawa mi to? Gin powiedziala ze bardzo mozliwe ze dodatkowy bol to wlasnie drozdzaki, ale ja chcialabym zapytac moze ktoras z was miala grzybice i bolal ja stosunek czy nie robilo to roznicy?
#4270 |
Raczkowanie
|
Przy infekcji grzybicznej, a nawet po jej wyleczeniu, stosunek musi bolec, bo w koncu grzyby, bytujac w pochwie, uszkadzaja ja (produkuja toksyny etc.). Koniecznie wylecz tez tz, bo bedzie Cie zarazal;]Sporo juz o tym bylo pisane i sa rozne teorie na ten tema, ale przezorny zawsze ubezpieczony.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Zadomowienie
|
udało mi się wkońcu dostać do lekarza no i narazie wyszło że nie ma grzybów ale czystosć III.
A co do bólu to mnie do tej pory boli bo wkładaniu tego patyczka do badania a co mowa o stosunku. a niby zdrowa już ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli z 80% kobiet bo na pewno tyle juz miala drozdzaki maja bol podczas stosunku nawet po wyleczeniu? ...niezle. Zapytam przy nastepnym razie gin o tabsy dla Tz. Ale to glupie przez jedna chorobe zycie seksualne juz nigdy nie bedzie przyjemne? tak nie moze byc ze nawet po wyleczeniu bedzie bol... ![]() kawalek artykulu: " Gdy współżycie sprawia ból "Kobieta pragnie być partnerką w seksie, chce z niego czerpać radość, rozkosz, satysfakcję. To jednak nie zawsze jej się udaje. Powodem bywają różnego rodzaju dolegliwości. Na szczęście większość z nich można łatwo wyleczyć. Jeszcze 10-15 temu uważano, że przyczyny zaburzeń seksualnych u kobiet tkwią w ich psychice. Obecnie wiadomo, że jeśli kobieta odczuwa ból podczas stosunku, to prawie zawsze powodem jest schorzenie związane z zakażeniem lub stanem zapalnym. Nie wolno lekceważyć dolegliwości ani ich przemilczać - jedynym rozsądnym wyjściem jest wizyta u ginekologa lub lekarza seksuologa. Niekiedy równolegle z leczeniem choroby fizycznej potrzebna jest psychoterapia. Najczęstsze przyczyny Ból w okolicach wejścia do pochwy i bolesność podczas stosunku zwykle powodują:
z tego wynika ze skoro sie leczy to potem jest dobrze, nie bedzie bolu. Ja sie oczywiscie o tym przekonam za kilka dni ale dalej bede sie sprzeczac, nie chce w to uwierzyc..
Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć ![]() Edytowane przez mischievous Czas edycji: 2009-05-30 o 07:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
Raczkowanie
|
Oj, zle mnie zrozumialas. Nie chodzilo mi, ze potem juz ciagle boli, ale, ze moze bolec jeszcze przez pare dni, a nawet tygodni (moj przypadek), bo po prostu sluzowka jest uszkodzona i przesuszona, musi sie zregenerowac, zwlaszcza po dluzszym leczeniu. Nie kazdy tak ma, ale sie zdarza. Nie ma co sie przejmowac na zapas. Wylecz siebie, przelecz tz, a pozniej zobaczycie, jak bedzie
![]() ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Ja juz w kazdym razie wrocilam do dawnej formy:P Nawet dluzsze i bardziej urozmaicone igraszki nie powoduja juz dyskomfortu... |
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Zadomowienie
|
a ja mam jeszcze jedno pytanie, nie wiem o co wgóle chodzi.
byłam w czwartek u lekarza i stwierzdił że nie ma grzybicy więc zaczełam brać candivac na odbudowanie flory no i dziś się strasznie wystraszyłam bo mam zupełnie bezbatwny mocz i nie wiem czy to od tego candivacu, czy wogóle już mni nerki siadają od tych wszystkich leków? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Rozeznanie
|
ja byłam w czwartek u innego gina, na moja delikatna prosbe, ze poprzednie leki nie pomogły i moze wymaz zrobic, stwierdził ze on sam wszystko zobaczy
![]() ![]() potem po @ mam przyjsc na cytologie....swoja droga wykonałam te wymazy i wyniki beda we wtorek, zobaczymy czy doktor zobaczył wszystko gołym okiem ![]() gin przestrzegł przed tamonami i wkładkami, w razie potrzeby raczej zmieniac bielizne niz stosowac wkładki - co wydaje mi sie nawet rzeczowe jak beda wyniki posiewów to bede wiedziec czy leczyc tzta czy nie, tym bardziej ze po wynikach mam wizyte u jescze innego gina ![]() ![]() mischievous - tez miałam podobne problemy, ale duzo cierpliwosci i srodki nawilzajace pomogły, no i stopniowa penetracja tez ![]() pusszek - jakie z wymienionych wczesniej na watku masci mozesz polecic na odbudowe sluzówki? - cicatridine, floragyn, vitagyn, czy intimoments? - z gory dziekuje ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4276 |
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny, jeżeli pozwolicie to dołączę do wątku
od jakiegoś czasu zmagam się z grzybicą i wreszcie nowy gin postanowił z tym powalczyć. tym bardziej że za około m-c idę na zabieg, przed nim muszę zrobić cytologię a niestety ani jednego ani drugiego nie da się wykonać z tą szkaradną infekcją ![]() najpierw przepisano mi gylargin - brałam przez 7 dni ale nie pomógł. teraz gin przepisał mi 1 globułkę gynoxinu 600mg + lacibios femina. problem w tym, że założyłam wczoraj sobie tą globułkę wieczorem, a dzisiaj rano w toalecie mam wrażenie (właściwie to prawie jestem pewna) że wypadła. pomimo tego, że włożyłam ją głęboko, i minęło około 8 godzin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4277 |
Raczkowanie
|
Cicatridina przynosila super ulge przy podraznieniu, ale dopiero intimoments przywrocil mi dawny komfort, no i oczywiscie do tego caly czas lacibios fem lykalam (i lykam). Na poczatku nawet jak byly jeszcze jakies podraznienia po stosunku, wystarczylo posmarowac i po paru minutach schodzily. W ten sposob za kazdym razem bylo lepiej, az dolegliwosci zniknely zupelnie i co wazne wyraznie zmniejszylo mi sie pH odkad tego uzywam. Wczesniej mialam kolo 5 (nawet wyzsze) mimo, ze w wymazach i posiewach tylko prawidlowa flora, na ostatniej wizycie juz bylo 4!! No i obowiazkowo przed stosunkiem zel nawilzajacy
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Minus jest taki, ze tylko w necie mozna zamowic, ale mi przyszlo juz nastepnego dnia. Konsultowalam ten zakup z ginem. "Pochwalil" sklad kremu. Jest on tez dosc drogi, ale bardzo wydajny |
![]() ![]() |
![]() |
#4278 |
Przyczajenie
|
mam prośbę - gdyby ktoś miał na zbyciu gynoxin to bardzo proszę o kontakt. wygląda na to że będę musiała sobie zaaplikować jeszcze raz tą globułkę, a wizyta u gina dopiero za 3 tygodnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() _agatka ciesze sie ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4280 |
Raczkowanie
|
do msunshine -> Z tego, co wiem gynoxin jest nierefundowany, wiec sprobuj wyblagac w aptece. obok mnie sa przynajmniej dwie, gdzie daja nierefundowane leki bez recepty, jak sie ladnie poprosi:P Poszukaj, a mysle, ze Ci sie uda
Moj Tz leczyl sie roznymi specyfikami, raz mial masc, raz tabletki. Zalezy od lekarza. Zawsze kosztowalo maks kilkanascie zlotych |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 |
Przyczajenie
|
pussszek u mnie jest dużo aptek ale bez znajomości się nie da
![]() jak nikt mi nie pomoże tu to jeszcze mam koleżankę której mąż ma znajomości w aptece ale wolałabym tej opcji uniknąć bo po co ktoś ma wiedzieć z czym się borykam. ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- dlatego jeszcze raz ponawiam prośbę jakby ktoś miał albo mógł załatwić, oczywiście nie za darmo. aha, i jeszcze jedno, nie mam dużego doświadczenia jeżeli chodzi o walkę z tym świństwem, ale mój lekarz mówi że gynoxin jest lekiem silnie działającym i powinien szybko się uporać z infekcją. a u mnie czas jest b. wazny bo idę na zabieg. także polecam do wypróbowania. |
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a czy przy grzybicy zawsze piecze po stosunku?
Raz mnie tylko piekło ale to pewnie przez to,że wszedł we mnie ostro[?] . Naczytałam się to teraz zaczynam zauważać u siebie wszystkie objawy ![]() Mam wydzielinę taka białą, brzydko nie pachnie i jakos specjalnie mnie nie swędzi. Jak jeszcze można rozpoznać grzybicę? |
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pieczenie,swedzenie bol podczas stosunku, uplawy (tez mialam biale) czasem bezzapchowe czasem nie przyjemny zapach. najlepiej to do lekarza im szybciej tym lepiej potem moze byc gorzej bo moze jakas zaawansowana itp.
![]() |
#4284 |
Raczkowanie
|
Ja zawsze mialam klasyczne serowate uplawy + mega swedzenie i zaczerwienienie sromu... bardzo typowe. Nie wpadaja w panike tylko z powodu bialego sluzu i bolu przy jednym stosunku, jesli bierzesz tabsy anty, mozesz miec taki wlasnie sluz prawie przez caly cykl. Do lekarza oczywiscie idz, ale nie nalezy na zapas panikowac, bo to takze potrafi uprzykrzyc zycie, bardziej nawet niz choroba, wim cos o tym;] Ja mam juz takie mega schizy, ze jak dzisiaj zjadlam duzy kawalek ciasta u chlopaka w domu, od razu sie boje nawrotu, mimo, ze pol roku trzymalam scisla diete, lykam fluconazole, witaminy, lacibios fem i femivaxin a posiewy mam czyste;p
A co do gynoxinu - ja bralam dwa razy, nigdy mi nie pomogl, wiec nie mam zaufania do tego leku. Dopiero fluconazole i to po dluugiej kuracji, ale kazdy jest inny, wiec zycze szybkiego powrotu do zdrowia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4285 |
Rozeznanie
|
Puszku, dziękuję... Chyba jakiś czas nie będę zaglądać do tego wątku bo odrazu doszukuję się objawów u siebie..panikara ze mnie
![]() Zdrówka! |
![]() ![]() |
![]() |
#4286 |
Przyczajenie
|
Czesc,
od jakiegoś czasu męczyłam się okropnie z jakimiś paskudnymi infekcjami intymnymi, wzięłam mnóstwo antybiotyków i efekt byl taki, ze po chwilowej poprawie moja infekcja bakteryjna powrócila plus jeszcze dostalam grzybicy (mimo stosowania leków osłonowych). Zrozpaczona poszlam do innego ginekologa a on powiedzial, ze nie da mi antybiotyków tylko kazał mi przez tydzień jesc 4 jogurty naturalne dziennie, co 3 dzien lactovaginal i dal mi krem Vitagyn z witaminą C. JEstem w szoku bo po tej kuracji jest tak wielka poprawa, ze az nie mogę uwierzyć! Mam nadzieję, ze efekt długo się utrzyma. moze którejs z Was tez to pomoze. |
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny poszlam do gina u mnie w miescie i przepisal mi 3 leki:
flumycon gynazol pimafucort powiedzcie proszę czy taka kombinacja powinna mi pomóc? |
![]() ![]() |
![]() |
#4288 |
Raczkowanie
|
Powinna, jesli diagnoza jest dobrze postawiona a leki odpowiednio dobrane. Mialas je przepisane 'na oko" czy w oparciu o antybiogram lub chocby biocenoze (czystosc)?
Ja sie fluconazolem wyleczylam, ale bralam konskie dawki przez 2 tygodnie. A i nie zapomnij o probiotykach i krotkiej przerwie miedzy leczeniem a stosunkiem, zeby sie flora ladnie odbudowala - powinno byc ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gynazol mialam jest dobry ![]() a chchialam was zapytac bo tym razem dostalam pimafucin globulki dopochwowe 3 i masc, globulki sie skonczyly -wlasciwie to pierwszy pytanie: Wyplywaly wam? kurde wsadzalam gleboko dalej sie nie udalo za krotkie palce;P ale wsadzilam i rano cala wkladka mokra, w sumie w aptece powiedziala mi,ze wlasnie bedzie wyciekac zeby sie nie przejmowac ale cyz to dziala? bo sie rozpuszcza a potem wycieka to jakos nie tak? i drugie pytanie: masc sie nie skonczyla, czy mam ja uzywac az sie skonczy czy przerwac po np tygodniu bo jest duza i nie wiem kiedy sie skonczy? bo juz nie wiem, i po jakim czasie mogloby dojsc do stosunku czy to po czasie np 2,3 dni po globulkach? czy tez nie bo jeszcze stosuje masc ale tylko na srom i czy przez nia tez nie mozna? chcialabym sie przekonac czy to ta infekcja sprawiala mi dodatkowy bol i nie moge sie doczekac ale chce zapytac bo jesli trzeba to wole poczekac zeby znow szkod sobie nie narobic ![]()
![]() |
#4290 |
Raczkowanie
|
Witam Wizażanki
![]() Mój problem zaczął się jakieś 3 lata temu. Dostalam silny antybiotyk i zero oslony, a wtedy jeszcze nie wiedzialam, ze trzeba brac cos oslonowo :-/... no i pojawilo sie... Juz teraz nie pamietam, jakie leki dostalam, ale przeszlo mi i to na jakies poltora roku. Pozniej wrocilo, echhh, ja juz nie daje sobie rady, podobnie jak i wiekszosc z Was, leczenie - dwa tygodnie spokoj - nawrot... i tak w kolko. Zaznacze, ze kazdy gin do jakiego bym nie poszla ani razu nie wspomnial o posiewie, wymazie itp... Dopiero z Waszych wypowiedzi zorientowalam sie, jak z tym walczyc. Teraz swinstwo wrocilo i to ze zdwojona moca, po przeczytaniu tego watku zaczynam ostra batalie z grzybkiem/bakteriami... W czwartek ide do lekarza, ma mi zrobic posiew i zobaczymy co mi wyjdzie.... Ufff, roxpisalam sie troche, ale dobrze, ze jest takie miejsce, gdzie mozna sobie wzajemnie pomoc i sie wyzalic ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:20.