|
Notka |
|
Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#4261 |
Recenzentka Miesi±ca - Wrzesieñ 2022
Wiadomo¶ci: 228
|
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III
A dlaczego u¿ywasz Loxon, dermatolog ci przepisa³? Loxon to p³yn na ³ysienie androgenowe, stwierdzono u ciebie ten problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 670
|
Z tym ¿e u mnie ka¿dy w³os jest s³aby i cieniutki... No zobaczymy, po tej pierwszej butelce wypadaj± mi znacznie bardziej.
Shewild, tak, dermatolog. U¿ywam 5%, a ten jest tylko na receptê. |
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 427
|
Potrzebne mi namiary na farbê, która nie os³abi dodatkowo i tak wypadaj±cych nadmiernie w³osów, a jednocze¶nie dobrze pokryje pierwsze siwe...
S³ysza³am o Loreal Diacolor, ale ta podobno siwych nie kryje |
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 773
|
Nadal mi bardzo wypadaj± w³osy... Mam teraz dobre TSH, przypuszczam, ¿e na tym poziomie jest ju¿ od wakacji kiedy to by³am nad morzem. Poza tym zu¿y³am opakowanie Alpecinu( stosowa³am go od pocz±tku wrze¶nia). Czekam teraz na rezultaty kuracji.
Kupi³am dodatkowo kompleks Saponics, zaczê³am go dzisiaj stosowaæ... |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Dziewczyny, no a co my¶licie o antykach yasmin, na ³ysienie androgenne, bo chyba w³asnie takie mnie dotyczy z racji podwy¿szonego testosteronu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 514
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 936
|
Witajcie
mam pytanie odno¶nie tych farb biokap.. czy która¶ je stosowa³a? za zamierzam sobie zakupiæ, ale zastanawiam siê jak jest z kolorem? czy wychodz± choæ trochê zbli¿one do tego na opakowaniu? obecnie mam w³osy pofarbowane lorealem na intensywnie miedzieny kasztan, teraz siê ju¿ zmy³ i wygl±da super. Chcia³abym efekt takiego jasnego br±zu z wyra¼nie widoczn± miedzi± ( nie czerwieni±). Mo¿ecie co¶ polecic? Z góy dziêkujê ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamiêci legnie rok Serce mnie nie boli, rêce ci±gle zdolne do po¶wiêceñ s± Oczy trochê senne, wszystkie moje drogi wiod± w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 15
|
![]()
Hejka dziewczyny. Do³±czam siê do w±tku. Mi od lipca strasznie lec± w³osy. Gar¶ciami, przy myciu, przeczesywaniu, ale staram sie nie my¶lec o tym, bo to pora¿ka. By³am u dermatologa no i prawdopodobnie to od odstawienia antykoncepcji, tyle, ¿e w lutm odstawi³am... a to dawno temu. No i Dermatolog - by³am we wrze¶niu - przepisa³a mi alprikort E, miesi±c stosowania, potem inn± jak±¶ wcierkê z apteki, do tego cynk na receptê i szampon. I kurcze, sama nie wiem, nada wypadaj±, juz mam prze¶wity. Wczoraj by³am u innej dermatolog i powiedzia³a ¿eby u¿ywac dermeny szamponu i od¿ywki i biotebalu. U¿ywa³y¶cie to kiedy¶? No i mo¿e która¶ z Was siê orientuje, ile to leczenie mo¿e trwaæ, ile te cholerne hormony we mnie bêd± sie regulowa³y, bo to przez nie w³osy lec±? Wielkie ziêki za odpoied¼
|
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 28
|
Hej kobitki!
Postaram siê w du¿ym skrócie przedstawiæ swoj± historie. Mo¿e komu¶ pomo¿e a mo¿e kto¶ jeszcze mi co¶ poradzi. -8lat baleyagu 4 x w roku do tego szampon i od¿ywka z drogerii do w³osów blond i raz na jaki¶ czas w³oski szajs w ladnym opakowaniu na pewno poprawia³ sam wygl±d w³osów co w sk³adzie- nie wnikam na pewno nic naturalnego. To wszystko razem dawa³o mega geste z tym, ¿e cienkie ( ale zawsze takie by³y). By³o ich tak du¿o, ¿e ka¿dy siê zachwyca³. Fryzjer nie by³ w stanie ich grzebieniem przeczesaæ bo zatrzymywa³ siê w po³owie w³osów. Zero problemów z wypadaniem, skóra g³owy sk³onna do przet³uszczania ale w³osy od baleyagu raczej suche. Ze sprzêtu tylko suszarka o du¿ej mocy z dyfuzorem jonizuj±ca powietrze. Niemniej jednak bardzo czêsto w³osy suszone na szybko najcieplejszym powietrzem na du¿ej mocy ( i wtedy by³y przesuszone). By³am z nich zadowolona! -marzec chêæ pozbycia siê baleyagu- farba- efekt kurczaczek odrosty ¿ó³te, baleyage nie zlapal ale w³osy w takiej samej kondycji jak wczesniej - koniec maja - druga próba efekt podobny= depresja spowodowana kolorem do tego stopnia ¿e na drugi dzien rzucone na to ¿ó³tko pare pasemek baleyagu- bez sensu - czerwiec wyjazd w ciep³e kraje, dzieñ po powrocie ogarniety fryzjer- zdjemowanie koloru+ farba- efekt fenomenalny - sierpien- w³osy zaczynaj± siê sypaæ. Ale my¶le, ¿e to przej¶ciowe wiêc pod koniec sierpnia znowu ten ogarniety fryzjer i super kolor ale po paru dniach masakra z w³osami - cienkie, wra¿enie ¿e s³abo trzymaj± siê g³owy, s³abo rosn± ( a zawsze ros³y szybko) ³ami± siê, ale wiêcej wypada z kuleczka bia³± na koncu w zasadzie bez ograniczen ile raz bym nie przeczesa³a tyle wisia³o na szczotce to samo z przeczesaniem rêk±.Liczylam! ok 50/60 przy czesaniu rano wieczor. W ci±gu dnia w ogole ich nie dotyka³am ,ok 20/30 przy myciu i 100 przy czesaniu i suszeniu po myciu. Zalamka za 1,5 roku ¶lub!!!! Co teraz? - dzisiaj 45 tabletka silici, na poczatku czyli caly wrzesien intensywne picie pokrzywy. Wyniki: tsh sugeruj±ce delikatn± niedoczynno¶æ ( ale zawsze tak by³o) , ¿elazo te¿ troche poni¿ej normy ale dr powiedzia³a ze morfologia jest ok wiêc ¿elazo zostawiamy, co mi szczerze nie bardzo sie podoba. Wyprosi³am tyroksyne ¿eby zrobiæ co¶ z tsh ale najslabsza, zjadlam 30 tabletek. Prawie od miesi±ca przed ka¿dym myciem w³osów stosuj olejek vatiki. W³os po olejku na pewno wyglada lepiej, Zaczê³y te¿ rosn±æ ale te które ju¿ s±. Nie zauwa¿y³am ¿adnych nowych. Jak skoñcze olejek planuje kupiæ ampu³ki radical tak czêsto zachwalane. Henne wax te¿ posiadam ale nie chce wszystkiego na raz. Od momentu ierwszego kontaktu z frzjerem stosowalam szampon i odzywke bez siliconu b.drogie i mia³y byc dobre. Ale ze wzgledu na to, ¿e nie wiem co mi zaszkodzilo odstawi³am te¿ te kosmetyki i wróci³am do drogeryjnych. W³osów wypada troszke mniej. Paznokcie po silice b.sie poprawily a wczesniej by³y dosyæ ³amliwe wiêc pewnie brakowa³o mi któego¶ mikroelementu. Dodam ze od 5 lat biore tabletki anty, na poczatku yasmin a od 2 lat yasminelle. Nie farbuje w³osów, odrosty ciemne , reszta b.jasna- wygl±da to okropnie. Jak w³osy wróca do normy to mo¿e sprobuje sama spray rozja¶niaj±cy, bo mam takie obawy ¿e to jednak farba mnie tak skrzywdzila. Co jeszcze mo¿ny zrobiæ, za miesi±c czeka mnie seria badan zeby zobaczyc czy ta tyroksyna cos wyprostowala, mam tez zrobic prolaktyne. Sytuacja z w³osami na prawde mnie do³uje, mimo tego, ¿e siê troszkê poprawi³y. Mo¿e trzeba daæ im jeszcze troche czasu??? Nie s± farbowane 2 miesiac, suplement biore 1,5 i od miesiaca b. o nie dbam. Chce moje poprzednie wlosy!!!!Nawet z tym niemodnym baleyagem!!! i ten ¶lub jeszcze... ![]() Przepraszam za tak dlugi post, mo¿e kto¶ mnie zrozumie... |
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 637
|
Mi tez wlosy zaczely leciec po odstawieniu hormonow, tylko ze ja odstawilam w lipcu. Nie bylam u lekarza, lecze sie na wlasna reke. Mi osobiscie pomogl Vitapil+ wcierka z Radicala+ szampon z rzepy, ale wiadomo, kazdy inaczej reaguje. Chociaz najwazniejszym elementem mojej kuracji jest wlasnie Vitapil, bo po zmianie na Silike wlosy znow zaczely wypadac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4272 |
Przyczajenie
|
Eh... mi dermatolog powiedzia³a, ¿e moga wypadac po odstawieniu lub podczas brania, bo wtedy zmienia siê gospodarka hormonalna ite pe ite de... I ¿ebym nie my¶la³a o w³osach i ¿adnych terminów sobie nie wyznaza³a, bo to potêguje stres a on ma "tak du¿e znaczenie na w³osy, ¿e nawet sobie nie zdajemy sprawy jakie" - tak powiedzi³a dok³adnie... nie¼le co... Aha i doda³a, ¿e kuracjia mo¿e trwaæ od 2 miesiêcy do 2 lat
![]() czyli je¶li 2 lata to 365 dni razy 2 co daje 730 dni... No ale podobno te wcierki s± skuteczne. Aha... Katja, mo¿e warto, ¿eby¶ siê przesz³a, bo mi po odstawieniu tak duzo nie wypada³y, potem siê zaczê³o. A pewnie im szybciej zacznie siê kuracjê tym mniej strat na g³owie. Trzymam kciuki ![]() ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- A ten Vitapil, to chyba moja kole¿anka stosowa³a i te¿ mówi³a, ¿e dzia³a, wiêc mo¿e i ja go kupiê, choæ nie wiem czy mogê braæ jednocze¶nie z tym biotealem 5. |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 886
|
Cze¶æ.
![]() Do³±czam do Was, bo od miesi±ca wypadaj± mi bardzo w³osy. Co prawda mo¿e to byæ spowodowane jesieni±, ale za 3 tyg. planuje odstawiæ tabletki anty i boje siê nasilenia, wiêc spróbuje stosowaæ Vitapil przez Was polecany. Akurat na DOZ-ie jest teraz na niego promocja. ![]() Edit.: A ile go za¿ywacie, jak inne zio³a/leki, czyli 3 miesi±ce i miesi±c przerwy, czy jak? ![]()
![]() Edytowane przez angelinmyheart Czas edycji: 2011-10-25 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4274 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze, wez mnie nie dobijaj. Ja zyje nadzieja, ze moze byc juz tylko lepiej, ze najgorsze mam juz za soba. Zaczely mi wypadac jakis miesiac po odstawieniu, wychodzily przy czesaniu, jakby wcale nie trzymaly sie glowy, przy myciu lecialy jeden za drugim. Teraz przy czesaniu wypada kilka, przy myciu 1/3 tego, co na poczatku. Z cala pewnoscia mieszcze sie w normie "do 100 wlosow na dobe" ![]() Do lekarza poki co sie nie wybieram, bo troche mam ich dosc. Lekarzy znaczy sie, nie wlosow ![]() Nie wiem, Vitapil nie ma chyba przeciewskazan, ale sprawdz w ulotce leku, ktory juz masz. Albo spytaj lekarza lub farmaceuty ![]() Pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4275 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nieeee... no ja tak z g³êbi serca chcia³am poradziæ, ale skoro jest lepiej, to w takim razie super. A tak w ogóle to dziwne, ¿e mi po 5 miesi±cach od odstawienia zaczê³y wypadaæ. Jaki¶ mutant ze mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzies czytalam, ze wlosy po odstawieniu tabsow moga zaczac wypadac dopiero po kilku miesiacach, ale moge sie mylic. To sie chyba nazywa lysienie telogenowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4277 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 796
|
Witajcie =) Jestem tu nowa. Od dawna czyta³am to forum. Wreszcie postanowi³am za³o¿yæ konto gdy zdecydowa³am siê rozpocz±æ walkê z wypadaniem w³osów.
Moje w³osy zaczê³y wypadaæ jakie¶ 5 lat temu, gdy posz³am do gimnazjum. Stresuj±ca szko³a =( Po skoñczeniu gimnazjum by³o lepiej. W wakacje w³osy przesta³y wypadaæ. Posz³am do liceum i dalej by³o dobrze. A potem zmieni³am profil i stres zwi±zany z nauk± znowu sprawi³, ¿e moje w³osy postanowi³y siê ewakuowaæ. Wcze¶niej jako¶ nie przejmowa³am siê w³osami, ale teraz naprawdê mam ich ma³o. Jak mo¿na walczyæ z wypadaniem spowodowanym stresem? £ykanie witaminek i picie ró¿nych dziwnych wywarów nie pomaga. Kupi³am (nieco przypadkiem) od¿ywkê Radical, tak± o konsystencji wody. przela³am do butelki z takim... yyy... psikaczem... i mia³am nadziejê, ze to co¶ pomo¿e na moje w³osy. Po pierwszym u¿yciu pomog³o, ale ju¿ po drugim skóra mojej g³owy by³a okropnie przesuszona, a¿ bola³a. Po trzech dniach moje w³osy nie by³y ani ociupinkê przet³uszczone! To by³o dziwne bo mam w³osy do¶æ szybko przet³uszczaj±ce siê. W koñcu doprowadzi³am moj± g³owê do ³adu kremem do r±k i mas³em do cia³a XD (chcia³am oliw± z oliwek, ale akurat siê skoñczy³a) Wczoraj posz³am do apteki i kupi³am szampon Seboradin. Nie do¶æ, ze drogi to jeszcze chyba kupi³am go tam gdzie jest najdro¿ej =/ Dzisiaj umy³am nim g³owê. Ten szampon w ogóle nie chcia³ siê pieniæ! Zupe³nie jakbym my³a w³osy balsamem albo od¿ywk± ![]() No i nie wiem co wiêcej napisaæ ^^' |
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powodzenia ![]()
![]() |
#4279 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 964
|
dzien dobry wszystkim
![]() mam takie pytanie, otó¿ na¶wietlajac sytuacje wlosy mi strasznie wypada³y od powiedzmy jesieni tamtego roku do lipca tego roku (na oko), a zawsze mialam ich naprawde sporo. Podejrzewam, ze bylo to spowodowane farb± z której zrezygnowalam i wypadac przesta³y (tzn wypadaj± nieco podczas mycia i czesania ale nie jakos na potêge). Moje pytanie jest takie, czy jest szansa, zebym znowu mia³a tyle wlosów co rok temu? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4280 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 247
|
Hej dziewczynki. Do³±czam do Was. Nie wiem co siê dzieje, ale mnie równie¿ wypadaj± w³osy od ponad miesi±ca i nie wiem co jest tego przyczyn±...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | |
Recenzentka Miesi±ca - Wrzesieñ 2022
Wiadomo¶ci: 228
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 379
|
Cytat:
przyjrzyj sie swojej diecie i pielegnacji. moze szampon masz zbyt agresywny albo zbyt delikatny? sprobuj wprowadzic jakies wcierki ziolowe do pielegnacji. i moze dla swietego spokoju daj sobie zrobic morfologie, to nigdy nie zaszkodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4284 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4285 |
Przyczajenie
|
Mo¿e ostatnio czym¶ mocno siê stresujesz, to te¿ mo¿e byæ przyczyn±. Wypadaæ ez mog± z powodu zmian hormonalnych - w trakcie brania antykoncepcji lub po odstawieniu. Mo¿e po prostu szampon Ci nie s³u¿y. Ja np nigdy nie mia³am ³upie¿y, a kiedy¶ po¿yczy³am szampon p/³pie¿owy mamy, kil;ka razy nim umy³am w³osy i nagle dosta³am ³upie¿u
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4286 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 074
|
Ja juz naprawde mam metlik w glowie. Dziewczyna pisze ze wypada jej do 40 wlosów, a ogolnie przyjete jest ze moze wypadac do 100 w³osów dziennie. Jak to jest naprawde, bo ja sie cieszylam jak zeszlam do 50 wlosow pdczas mycia a po tym co przeczytalam znowu jestem pod³amana.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Zakorzenienie
|
Norma to 50-100 wlosow dziennie. Mi tez w dzien mycia (a myje co 3 dni) wypada chyba max 50, ale wolalabym, zeby bylo ich mniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4288 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4289 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 074
|
u mnie zaobserwowalam jedn prawid³owo¶c. Jak sie bardzo stresuje, co niestety od miesiaca jest codziennie-nie mowie tutaj o zwyklym codziennym stresie tylko ogromnym, ktory ma zwiazek z walka o zycie najblizszej osoby, tow³osy leca jakby sie nie trzymaly glowy, w dni kiedy moge bardziej odetchnac i zapomniec o problemach wypada znacznie mniej. Dzisiaj zauwazylam tez niepokojaca rzecz,z piersi leci mi mleko, wiem ze to objaw prolaktyny. Badam ja rok temu byla w normie, jednak teraz obawiam sie ze moze byc problem z prolaltyna czynnosciowa. Czy przez nia moga wypadac nadmiernie wlosy?
Edytowane przez nombre Czas edycji: 2011-10-29 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 981
|
Z powodu prolaktyny mog± lecieæ w³osy, jak najbardziej. Je¶li masz j± podwy¿szon±, to pewnie ze stresu.
![]()
Wewnêtrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnêtrznie: szampon/¿el do mycia cia³a glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost w³osów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.