storczyk (orchidea) cz.III - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-13, 13:35   #4261
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Ja byłam w Castoramie. Był 1 niebieski z 1 kwiatem za 44zł i były 1 pędowe różne, nawet 2 cytrynowe za 19zł ale nie kupiłam, bo te które mi się podobały tak jak u doriskap miały "dziwne liście".
Stary 2011-02-13, 14:12   #4262
Leyla89
Zadomowienie

dziewczyny...mam problem ze storkiem z którym już sie kiedyś do Was o pomoc zwracałam....
a wiec storczyk wypuścił pęd kwiatowy, ma już pąki ale stanął w miejscu co mnie dzisiaj zastanowiło... spojrzałam na korzonki a tu jakieś dziwne...miękkie jakby puste w środku a na dodatek kilka zaczynających gnić. te na wierzchu też są w fatalnym stanie ale już wiem, że to od wody i brzydkie nawyki zmieniłam. podlałam go dziś delikatnie bo miał już b.sucho ale nie wiem co robić...bo storek planuje kwitnąc tylko, że sie chyba zatrzymał. pomocy grzebać w korzonkach czy nie... podlewałam ga taką samą wodą jak inne i pozostałe mają piękne jędrne korzonki a ten jakieś ,,flaczki,, ma
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 01.jpg (55,6 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 02.jpg (63,4 KB, 37 załadowań)

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 14:52   #4263
norka27
Zakorzenienie

Leyla spokojnie jak jeszcze liscie nie wiotczeja to znaczy sie ze jest ok, a ze sie zatrzymal - jak nie ma korzeni to jak ma sie roziwjac i pobierac substancje odzywcze? Delikatnie wyjmij go z doniczki i przemyj te korzonki i to co miekkie poobcinaj, wsadz do doniczki i zasyp suchym podlozem. Mozesz robic oklady mokrre naliscie zeby nie utracily turgoru. Ja mialam taki przypadek kwitnacego co utracil korzenie i po takiej przesadzce urosly mu korzonki bardzo szybko, jedynie kwiatostan byl mnieej trwaly
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 16:06   #4264
L I L Y
Zakorzenienie

Dziewczyny, może Wy mi pomożecie.. na moim storczyku wyskoczyły jakieś plamy.. 3 liście od spodu już całkiem zachorowały i je obcięłam.. a teraz jeszcze 2 po bokach mają dziwne plamy.. co to może być i można temu jakoś zaradzić? Mam nadzieję, że storczyk nie jest pisany na straty?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2686.jpg (70,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2685.jpg (78,9 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2687.jpg (90,1 KB, 16 załadowań)
L I L Y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 16:20   #4265
norka27
Zakorzenienie

Lily tego liscia z 1 fotki to ja bym ciachnela za tymi dziwnymi plamkami i koncowke zasypala cynamonem - badz tez weglem takim aptekarskim jak tu dziewczyny radza. Ten lisc z fotki nr 3 coz to cso jest ale u mnie takowy lisc zyl przez 3,5 roku u nowe liscie byly juz ok wiec raczej to nie jest jakies zabojcze, kwiatostan byl ladny, regularny tyle ze takowego liscia mial, to rodzaj choroby grzybowej wiec jak masz w domu topsin dobrze by bylo roslinke raz na tydzien psiknac roztworem tak przez kilka tygodni to powinno pomoc
Stary 2011-02-13, 16:25   #4266
L I L Y
Zakorzenienie

norka27 pięknie dziękuję za wiadomość
Stary 2011-02-13, 16:53   #4267
norka27
Zakorzenienie

Lily dodam ze po po pewnym czasie ten lisc zrobil sie od spodu taki jakis zolty z szarym i wtedy bez zadnego zalu go odcielam - radze podgladac go od dolu Ale jak juz pisalam reszta rosliny sie uratowala i jest zdrowa tylko liscie zarazone na poczatkowym sadium tego grzyba juz takie bee zostaly
Stary 2011-02-13, 17:14   #4268
L I L Y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Lily dodam ze po po pewnym czasie ten lisc zrobil sie od spodu taki jakis zolty z szarym i wtedy bez zadnego zalu go odcielam - radze podgladac go od dolu Ale jak juz pisalam reszta rosliny sie uratowala i jest zdrowa tylko liscie zarazone na poczatkowym sadium tego grzyba juz takie bee zostaly
aha, ok to będę go podglądać dzięki
Stary 2011-02-13, 17:18   #4269
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gusiak23 Pokaż wiadomość

a co jak ja obcięłam pędy, zgniłe korzenie(zostało mu mało zdrowych) i tydzień w nowym podłożu jest. A teraz ma liście bardzo przyklapnięte(a ma ich sporo bo6)
możesz codziennie oklapnięte liści obłożyć na kilka godzin zwilżonym ręczniczkiem trochę mu pomożesz zwiększyć wilgotność ja ma mało korzonków to okłady nawet są wskazane
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-13, 18:34   #4270
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
możesz codziennie oklapnięte liści obłożyć na kilka godzin zwilżonym ręczniczkiem trochę mu pomożesz zwiększyć wilgotność ja ma mało korzonków to okłady nawet są wskazane
dzięki za odpowiedź
Stary 2011-02-14, 10:02   #4271
icoteraz
Raczkowanie

Doriskap - tak na Modlińskiej w liroyu są dwupędowe. Tylko uważaj, bo niektóre są barwione
icoteraz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-14, 12:08   #4272
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bichett Pokaż wiadomość
Obetnij pęd, niech nie traci na niego siły, czytałam że storki w naturze jak mają umrzec zakwitają po raz ostatni by przedłużyć gatunek, a na wystawach również jak się rozmawia z hodowcami mówią by obcinać nowe pędy jak storek jest słaby i go ratujemy.
Idą nowe korzenie, to jest szansa dla niego, niech nie traci energi na coś innego, kiedyś jak dojdzie do siebie to się zrewanzuje kwitnieniem.
Kurcze no właśnie też tak słyszałam... Ok to obcinam pęd, i tak by go nie utrzymał z takim brakiem korzeni.
Stary 2011-02-14, 14:32   #4273
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Leyla spokojnie jak jeszcze liscie nie wiotczeja to znaczy sie ze jest ok, a ze sie zatrzymal - jak nie ma korzeni to jak ma sie roziwjac i pobierac substancje odzywcze? Delikatnie wyjmij go z doniczki i przemyj te korzonki i to co miekkie poobcinaj, wsadz do doniczki i zasyp suchym podlozem. Mozesz robic oklady mokrre naliscie zeby nie utracily turgoru. Ja mialam taki przypadek kwitnacego co utracil korzenie i po takiej przesadzce urosly mu korzonki bardzo szybko, jedynie kwiatostan byl mnieej trwaly
Dziękuje

Stary 2011-02-14, 18:13   #4274
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez icoteraz Pokaż wiadomość
Doriskap - tak na Modlińskiej w liroyu są dwupędowe. Tylko uważaj, bo niektóre są barwione
ja jestem z innej części Polski

ostnio gadałam z panią z LM o barwionych storkach... dobry interes na nich robią

mój zakres zachcianek się zawęża bo kupiłam Vandę, ale pewnie jeszcze nie jedną wymyślę
Stary 2011-02-15, 08:48   #4275
icoteraz
Raczkowanie

Właśnie, ja tez się chyba nacięłam na jednym a wydawałoby się, że jestem mądra... Mam chyba panterkę zamiast zółtą w różowe psaki to białą w różowe psaki (barwioną na żółto). Jak kupowałam nic nie wzbudziło mojego podejrzenia. Liście ok, nie pokaleczone, żadnych kłuć, korzenie to samo - a tu chyba będzie przy kolejnym kwitnieniu niespodzianka
W Obi - bez problemu rozpoznałam barwione - różowe z odcieniem żółtego - coś mi ten żółty za ostry był - tu ewidentnie w klorzeniach było widać małe dziurki. Korzenie nienaturalny kolor zieleni (lekko wpadające w żołty)
icoteraz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 08:56   #4276
sylwiajasinska
Przyczajenie

czesc dziewczyny mam problem z moim storczykiem,od miesiaca stanął w miejscu.2 miesiące temu wypuścił nowy pęd kwiatowy na którym miał już pąki i nowego liścia ale w pewnym momencie przestał rosnąć.Jego korzenie są suche i nie widac nowych.Zmieniłam mu podłoze ale to nic nie dało.A do tego jeszcze jego liście są wątłe i zaczynają żółknąć.Proszę o pomoc !!!!!!!! Z góry dziękuje
sylwiajasinska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:06   #4277
imago84
Wtajemniczenie

mam storczyka który w tej chwili ma 2 kwiaty, kończy kwitnienie, pozostały po kwitnieniu suche badylki czy mam je obciać ?
Stary 2011-02-15, 12:06   #4278
bichett
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez imago84 Pokaż wiadomość
mam storczyka który w tej chwili ma 2 kwiaty, kończy kwitnienie, pozostały po kwitnieniu suche badylki czy mam je obciać ?
Myślę że skoro sa jeszcze kwiaty to badyle jak piszesz nie są jeszcze suchę, są żółte, brązowe, czy nadal zielone, co rozumiesz pod pojęciem suche??? Jeśli faktycznie takie są to utnij bo nic z nich nie będzie, ale jeśli są zielone to znaczy że żyją i mogą wydać pędy bocznę z uśpionych oczek lub przedłużyć pęd.
bichett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 12:17   #4279
bichett
Raczkowanie

A oto moje weekendowe zdobycze z tescco, obi i castoramy. Tak tym razem kolorowo sie zrobiło, ale były tylko po 1 sztuce, objechałam 14 sklepów w Łodzi i wróciłam do pierwszych modląc się by te storczyki jeszcze były i się udało, kupiłam też jednego mamie w kropki ale nie mam zdjęcia. Mandarynka ma przyklapnięte kwiatki bo pęd jest złamany, ale jak pisalam był tylko 1 więc brałam go takim jakim był, kolorowy w obi kupiony a w domu okazało się że to Phalaenopsis VIVIAN, to drugi kupiony w markecie a oznaczony nazwą hodowlaną, a tego pleorika czy jak to się tam piszę wyczaił mój mąż w castoramie. Tym razem jestem zadowolona z zakupów, ale co się nalatałam po sklepach to moje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7651.jpg (73,6 KB, 59 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-15, 12:25   #4280
bichett
Raczkowanie

I jeszcze jedno zdjęcie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Philu1ab.jpg (88,7 KB, 35 załadowań)
Stary 2011-02-15, 13:54   #4281
Ewelka90
Raczkowanie

bichett piękne
Ewelka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 14:40   #4282
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
Myślę że skoro sa jeszcze kwiaty to badyle jak piszesz nie są jeszcze suchę, są żółte, brązowe, czy nadal zielone, co rozumiesz pod pojęciem suche??? Jeśli faktycznie takie są to utnij bo nic z nich nie będzie, ale jeśli są zielone to znaczy że żyją i mogą wydać pędy bocznę z uśpionych oczek lub przedłużyć pęd.
te kwiaty są na innym pędzie, ten o który mi chodzi jest suchy
czyli trzeba go uciąć pytanie jeszcze gdzie przy samej łodydze czy to obojetne
Stary 2011-02-15, 14:41   #4283
fufinia
Przyczajenie

Co robić?

Co mam zrobić ze swoją orchideą (odmiana phalaenopsis), której żółkną liście i opadają kwiaty? Czy to skutek za dużo wody? Dodam jeszcze, że mam 4 orchidee tej samej odmiany i wszystkie mają delikatne liście i zaczynają im opadać, a i wszystkie stoją na parapecie (kierunek południowy) Poradźcie mi co mam robić?
fufinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 16:04   #4284
bichett
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez imago84 Pokaż wiadomość
te kwiaty są na innym pędzie, ten o który mi chodzi jest suchy
czyli trzeba go uciąć pytanie jeszcze gdzie przy samej łodydze czy to obojetne
przy lodydze? tz że to pęd boczny w takim razie z 1cm przed pędem głównym, a jeśli to pęd główny to jak najbliżej podstawy, ale tak by nie zraniż liści czy stożka wzrostu.
Stary 2011-02-15, 16:32   #4285
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez icoteraz Pokaż wiadomość
Właśnie, ja tez się chyba nacięłam na jednym a wydawałoby się, że jestem mądra... Mam chyba panterkę zamiast zółtą w różowe psaki to białą w różowe psaki (barwioną na żółto). Jak kupowałam nic nie wzbudziło mojego podejrzenia. Liście ok, nie pokaleczone, żadnych kłuć, korzenie to samo - a tu chyba będzie przy kolejnym kwitnieniu niespodzianka
W Obi - bez problemu rozpoznałam barwione - różowe z odcieniem żółtego - coś mi ten żółty za ostry był - tu ewidentnie w klorzeniach było widać małe dziurki. Korzenie nienaturalny kolor zieleni (lekko wpadające w żołty)
szczerze to ja wątpię, że był barwiony na żółto... takiego czegoś nie robią barwią np. na niebieski kolorek... czasami białe płatki zaraz po rozkwitnięciu są żółtawe... blady odcień może tez być przyczyna rzadkiego nawożenia, albo inny odcień kwiatów po zakupie może być spowodowany przenawożeniem (nadmiarem "hormonu") przez producent

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

Cytat:
Napisane przez fufinia Pokaż wiadomość
Co mam zrobić ze swoją orchideą (odmiana phalaenopsis), której żółkną liście i opadają kwiaty? Czy to skutek za dużo wody? Dodam jeszcze, że mam 4 orchidee tej samej odmiany i wszystkie mają delikatne liście i zaczynają im opadać, a i wszystkie stoją na parapecie (kierunek południowy) Poradźcie mi co mam robić?
zbyt mało informacji by wybadać sytuację... co znaczy, że liści opadają - tylko te z dołu czy wszystkie? jak jest podlewany? jak często? w jakim miejscu stoi - może w przeciągu? w jakim stanie są korzenie storczyka? najlepszym rozwiązaniem będzie wstawić zdjęcia wtedy można powiedzieć coś więcej
Stary 2011-02-15, 18:10   #4286
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
I jeszcze jedno zdjęcie.
Mąż ma gust
Piegusek niesamowity

Edytowane przez Leyla89
Czas edycji: 2011-02-15 o 19:15
Stary 2011-02-15, 18:56   #4287
bichett
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
szczerze to ja wątpię, że był barwiony na żółto... takiego czegoś nie robią barwią np. na niebieski kolorek... czasami białe płatki zaraz po rozkwitnięciu są żółtawe... blady odcień może tez być przyczyna rzadkiego nawożenia, albo inny odcień kwiatów po zakupie może być spowodowany przenawożeniem (nadmiarem "hormonu") przez producenta
Zgadzam się z Doriskap, barwią na niebiesko, a co do intensywnosci wybarwienia np żółtych, pomarańczowych czy innych kolorów to już kwestia nawożenia, osobiście nie spotkałam barwionych na inny kolor niz niebieski.
Stary 2011-02-15, 19:24   #4288
norka27
Zakorzenienie

Bitchett pelioric sliczny, ja tam takie uwielbiam reszta tez slodka, masz wiosne na oknach
Stary 2011-02-15, 19:32   #4289
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
przy lodydze? tz że to pęd boczny w takim razie z 1cm przed pędem głównym, a jeśli to pęd główny to jak najbliżej podstawy, ale tak by nie zraniż liści czy stożka wzrostu.
pęd boczny
wielkie dzięki
Stary 2011-02-15, 22:03   #4290
bichett
Raczkowanie

Dot.: Co robić?

Cytat:
Napisane przez fufinia Pokaż wiadomość
Tak jak pisze doriskap, wstaw zdjęcia, a poza tym południowe oknp to kiepski pomysł, postaw je tak by słońce nie palilo ich przez szybę, a najlepiej gdyby świeciło ale tylko z rana. Na forum najlepiej wstawić zdjęcia, wtedy każdy może zobaczyć na czym polega problem, porównać z wlasnymi doświadczeniami i ew coś poradzić
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości