|
|
#4261 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
ogólnie jak na młode kobiety może byc zbyt wysoki, szczególnie jesli przemawiają za tym jakieś objawy, ale niektóre leki psychotropowe wpływaja na ten wynik i nie jest on do końca miarodajny
|
|
|
|
#4262 | ||
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#4263 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Psychiatra- cz 3
Dziewczyny, mozecie polecic fajne ksiazki, ciekawe blogi, wartosciowe artykuly w internecie dotyczace zaburzen/chorob psychicznych? Szczegolnie interesuje mnie bpd, ale przyjme wszystko.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4264 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Psychiatra- cz 3
Hej kobiałki,
4 dni temu zaczęłam trzecie opakowanie Citabax 20. ( 1 tab. dziennie). Przez pierwszy miesiąc a może nawet i 1,5 bylam nie do poznania, w pozytywnym sensie, aż nie wierzyłam w to jak dobrze się czuje itp itd. Ewidentnie przelało sie to na moje życie więc nie narzekałam. Od jakiegos czasu jednak czuję, że cos jest nie tak..mam doła, jestem przygnębiona, nerwowa i rozdrazniona, niespokojna..ogólnie nie czuję sie fajnie:/ Czy to normalne? bo zaczynam się zastanawiac czy leczenie samymi lekami w ogóle ma sens (na terpie poki co nie mam szans,lista oczekujacych jest giga mega)...pytam bo jestem skołowana..i martwie sie o siebie.
|
#4265 |
|
Naczelna Nastolatka
|
moja pani doktor tłumaczyła mi, że objawy często powracają i samopoczucie się pogarsza w trakcie leczenia. Ja dopiero po około półtora roku brania leków mogłam powiedzieć, że czuję się dobrze prawie zawsze. Poza tym wszelki stres, zmiany w życiu, problemy też mają wpływ na to jak się czujemy w trakcie leczenia.
|
#4266 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez monimyszek Czas edycji: 2013-09-02 o 20:26 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4268 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a co sądzicie o połączeniu SSRI (Asertin) i Mirtazapiny (Mirtor)? Lekarz mi zapisał te leki, a w internecie czytam, ze mogą spowodować zespół serotoninowy
Biorę 15 mg Mirty wieczorem i 25 mg Asertinu (za dwa dni zwiększam do 50) i się boję. Czy to częste połączenie leków?
|
#4269 |
|
Wtajemniczenie
|
jeśli monoterapie wyszły niepomyślnie to połączenie jest sensowne i raczej niegroźne (ale jeśli nigdy nie brałaś żadnych l/przeciwdepresyjnych to nie powinnosie zaczynać od połączeń)
|
|
|
|
#4270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4271 | ||
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Psychiatra- cz 3
Cytat:
To znalazłam w necie Ogólnie znalazłam parę fajnych rzeczy o bpd, jakbyś była zainteresowana, to pisz. Ale to ogólnodostępne w necie, wiec pewnie widziałaś.Cytat:
http://www.endokrynologia.net/tarczy...cy-tsh-ft4-ft3 Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-09-04 o 23:36 |
||
|
|
|
#4272 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4273 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
Nie chodzilo mi o to, zeby lekarz POZ wystawil mi skierowanie na badania hormonow, ale o to, ze wg tych wytycznych mieszcze sie w normie. Badania i tak robilabym na wlasna reke. Jak to nie moze? Na samo TSH moze czy na jakiekolwiek inne to juz nie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-09-05 o 17:04 |
|
|
|
|
#4274 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
![]() TSH u młodych kobiet powinno wynosić maksymalnie 2,5 (niektóre źródła podają nawet max. 2, ale ja podaję info od mojego endokrynologa), pomimo norm podanych w laboratorium. Oczywiście, że trzeba wykonać badania ft3 i ft4. W dodatku to, że one mieszczą się w normie, też bywa złudne Ważny jest procentowy ich udział, ze wskazaniem na większy udział ft4.Twój wynik może sugerować niedoczynność tarczycy, ale może być to tzw. subkliniczna niedoczynność - ja taką mam - czyli ft3 i ft4 są w normie, przeciwciała antyTPO i antyTG również, ale TSH jest jednak za wysokie i pojawiają się objawy niedoczynności. I to się leczy ![]() Ja biorę Euthyrox z wcale nie najmniejszą dawką, a i tak nie umiem tego unormować. Dokładnie. Na dodatkowe badania skierowanie może wystawić tylko endokrynolog. Ja i tak takie badania robią prywatnie. |
|
|
|
|
#4275 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-09-05 o 22:23 |
|
|
|
|
#4276 |
|
Wtajemniczenie
|
Brałam sam Mirtor bezskutecznie, więc dołączono mi Asertin. Czy w takim wypadku było to wskazane?
|
#4277 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
|
|
|
|
|
#4278 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
Gorzej, ze potrzebuje skierowania do innego specjalisty i obawiam sie reakcji. No nic, bede probowac. Najwyzej w koncu zmienie lekarza.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4279 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Dziewczyny
A jaka jest różnica między depresją endogenną, a ezogenną ? Jak to rozpoznać jaką się miało? Generalnie wiem, że ezogenna wynika z sytuacji życiowych. Ale przeciez w życiu każdego depresanta cos złego się działo...Jak to rozpoznać?
|
#4280 |
|
Zadomowienie
|
Czy ktoś może mi polecić dobrego psychiatre we Wrocławiu (najlepiej na NFZ) lub niedrogiego prywatnie?
|
|
|
|
#4281 |
|
Rozeznanie
|
no nie każdego. ja sobie żyłam normalnie, aż stopniowo przestałam odczuwać pozytywne emocje, a w końcu nie miałam już nawet siły wstawać z łóżka. wydaje mi się, że zazwyczaj wie się z jakiego powodu ma się depresję egzogenną, np. po śmierci bliskiego czy rozstaniu twoja żałoba przeciąga się bardzo długo i ma ciężki przebieg. no ale nie miałam to nie wiem. na przyczyny endogennej mogą naprowadzić badania, np. hormonów tarczycy, poziomu magnezu czy wit d3, ale nie zawsze.
|
|
|
|
#4282 |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
ciekawi mnie jedna rzecz. wiele razy widzi się w np filmach, że pacjent leży sobie na kozetce i opowiada. spotkałyście się z taką 'leżącą" wizytą?
|
|
|
|
#4283 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wiem jaką miałam czy endogenną czy ezogenną. Trudno mi to powiedziec. Długo to się nasilało, aż pierdzielnęło raz a dobrze. Jak mozna to sprawdzić wie ktos? Czy to endogenna czy ezogenna?
|
|
#4285 |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
piszesz, że nasilało się długo, więc stawiałabym na endogenną. jak wcześniej napisano, egzogenna jest na skutek jakiegoś wydarzenia -egz0 czyli z zewnątrz.
|
|
|
|
#4286 |
|
Zakorzenienie
|
Tak właśnie mi się wydawało...Ta endogenna jest trudna do wyleczenia, niestety.
|
#4287 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
|
|
|
|
#4288 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak któraś coś wie ( LICZĘ NA CIEBIE FANKO PSYCHIATRII
na temat tej depresjii endogennej to bardzo proszę o jakieś info. Czy ona jest wogóle uleczalna, czy różni się od psychotycznej ( pewnie urojeniami, ale w depresji endogennej też występują przeciez urojenia!). Bedę wdzięczna.
|
#4289 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4290 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Psychiatra- cz 3
Ja siedzę na krześle, ale w gabinecie jest też kozetka.
Nie zalaczylam cytatu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
27.02.2019 Publikacja pierwszego utworu na forum wizaz.pl Edytowane przez elkiza81 Czas edycji: 2013-09-07 o 11:09 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.

Biorę 15 mg Mirty wieczorem i 25 mg Asertinu (za dwa dni zwiększam do 50) i się boję. Czy to częste połączenie leków?
To znalazłam w necie