Wszystko o byciu AU PAIR, part. X - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-05-22, 13:16   #4261
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666
Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Cytat:
Napisane przez mercii8 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Chyba zdecyduję się na tę drugą rodzinę, ale ciągle bardzo się obawiam. Czy któraś z was jadąc do UK wyrabiała "vise"? <tutaj link do strony: https://www.gov.uk/government/organisations/uk-visas-and-immigration>
Zastanawiam się czy jest to konieczne, bo jednak jest to trochę utrudnienie - muszę między innymi potwierdzić że mam pewną ilość pieniędzy na koncie i będzie mnie stać przeżyć pierwszy miesiąc bez wypłaty...
Nadal zastanawia mnie czy oferowane zarobki nie są za dużymi, chociaż poza opieką nad dzieckiem będę musiała dbać o porządek, to 1400 funtów miesięcznie wydaje się sporymi pieniędzmi, biorąc pod uwagę że mieszkałabym z rodzinką.
Sama nie wiem co robić, jak na razie jestem dopiero na etapie (a właściwie przed) wyrabiania dowodu osobistego i prawdopodobnie również paszportu. Jeśli się zdecyduję to muszę również założyć konto bankowe i pożyczyć od koleżanki kilkaset funtów. :/ No i ostatnim krokiem byłaby rezerwacja lotu bądź też busa, ale z tym jeszcze czekam, bo nie jestem do końca zdecydowana...
Niby chciałam jechać i wziąć udział w programie au-pair kilka dobrych lat, a gdy przyszło co do czego, mam mnóstwo obaw i chcę zrezygnować, haha.
visa do UK?

smierdzi mi to scamem...
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-22, 14:59   #4262
kaja_pl
Przyczajenie

Cytat:
Hej dziewczyny!
Chyba zdecyduję się na tę drugą rodzinę, ale ciągle bardzo się obawiam. Czy któraś z was jadąc do UK wyrabiała "vise"? <tutaj link do strony: https://www.gov.uk/government/organisations/uk-visas-and-immigration>
Zastanawiam się czy jest to konieczne, bo jednak jest to trochę utrudnienie - muszę między innymi potwierdzić że mam pewną ilość pieniędzy na koncie i będzie mnie stać przeżyć pierwszy miesiąc bez wypłaty...
Nadal zastanawia mnie czy oferowane zarobki nie są za dużymi, chociaż poza opieką nad dzieckiem będę musiała dbać o porządek, to 1400 funtów miesięcznie wydaje się sporymi pieniędzmi, biorąc pod uwagę że mieszkałabym z rodzinką.
Sama nie wiem co robić, jak na razie jestem dopiero na etapie (a właściwie przed) wyrabiania dowodu osobistego i prawdopodobnie również paszportu. Jeśli się zdecyduję to muszę również założyć konto bankowe i pożyczyć od koleżanki kilkaset funtów. :/ No i ostatnim krokiem byłaby rezerwacja lotu bądź też busa, ale z tym jeszcze czekam, bo nie jestem do końca zdecydowana...
Niby chciałam jechać i wziąć udział w programie au-pair kilka dobrych lat, a gdy przyszło co do czego, mam mnóstwo obaw i chcę zrezygnować, haha.
Do UK wystarczy dowód, żadne wizy. Rozmawiałaś z nimi na Skypie, z poprzednimi AuPair? 1400 funtów miesięcznie to nie są zarobki AuPair - AuPair dostaje przeciętnie 280-400 funtów/mies, więc to jest mooocno podejrzane.
kaja_pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-25, 00:25   #4263
Avarielle
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny!
Mercii przepraszam, że być może zabrzmię chamsko, ale czy Ty masz jakiekolwiek pojęcie o aupirowaniu ? Skąd Ty wgl wynajdujesz takie oferty, walą SCAMEM na kilometr! Czytałaś pierwszą stronę wątku, jakieś artykuły, blogi ?! Ja rozumiem pierwszy raz, niewiedza, stres blablabla jednak trochę zdrowego rozsądku, a nie wielkie oczy na $$ i później nic się nie widzi poza tym. Wiem wiem forum jest od tego żeby pytać, tylko ja nie rozumiem nie widzisz sama, że coś śmierdzi za pierwszym razem chcesz wysyłać kasę ludziom których na oczy nie widziałaś, a teraz za operowanie ponad 1000 kasować, nie wspomnę o Twojej gafie na temat wiz :conf used: :conf used: (no chyba, że jesteś z przyszłości i wiesz jakie losy spotka UE )
Dziwi mnie to, że dziewczyny tutaj nie zareagowały ostro na twój pierwszy post, żeby przestrzec Cię przed SCAMEM

Więcej rozsądku, rozeznania, a będzie dobrze - życzę powodzenia

A mi jest smutno, w tym roku zostaję w domu Praktyki, praca, dzikie węże... takie sprawy... a już tak mi się tęskni za przygodą, za angielskim (niecały rok i znowu mam stresa jak mam gadać po angielsku ).. Mega wam wszystkim zazdroszczę
03.2018-10.2018 Connecticut, USA
11.2018-03.2020 Viginia, USA
2014-2018GP

Edytowane przez Avarielle
Czas edycji: 2016-05-25 o 00:28
Avarielle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-25, 01:58   #4264
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Ja bym powiedziała ostrzej: czy Ty Marcii masz jakieś pojęcie O ŻYCIU?

Bo jeżeli nie wiesz jeszcze, ze do UK wizy nie trzeba, to lepiej sie tam nie wybieraj. Przerobią Cie na pasztet
Stary 2016-05-28, 14:34   #4265
kamaxx6
Przyczajenie

Question Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Hej dziewczyny, prawdę mówiąc zalogowałam się przed chwilą bo muszę się komuś wygadać. Mam taki mętlik w głowie, że aż boli. O programie to ja się już w gimnazjum naczytałam, a dzisiaj jestem po maturze i za zaproszeniem w ciemnej du... Szkoła skończona, studia wybrane, czekam na rejestracje. W prawdzie kasy nie mam, ale wiem że dałabym radę z przeprowadzką do większego miasta i pracą. Zawsze chciałam pojechać, spróbować swoich sił, marzyło mi się UK. No i zalogowałam się jakiś czas temu na stronkę, piszę z kilkoma rodzinkami, odzew jest. Jedna rodzinka - blisko Londynu, dwójka dzieciaczków, na zdjęciach uroczy po prostu bajka. Czekam na odpowiedź bo jesteśmy na etapie ''more about me''. Sprawdziłam ich nawet na fejsie więc nawet się nie boję, że ściemniają. Ale mój problem jest taki, że jestem rozbita. Boję się, że jak pojadę to będzie mój największy błąd. Mam 19 lat, jestem w związku z chłopakiem od 3 lat, nic mu nie mówiłam bo każda nasza rozmowa o wyjeździe za granicą kończyła się jego krzywą miną. Miałam zamieszkać u niego w mieście, z przyjaciółkami w mieszkaniu. Warto mi to wszystko zostawiać dla jakiegoś tam marzenia? Powiedziałam tylko siostrze i tacie. Co byście zrobiły? Była któraś w podobnej sytuacji? Kurna no, nie mam pojęcia.
kamaxx6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-29, 11:47   #4266
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

kamaxx6 chcesz wyjechać tylko na wakacje czy na rok? wakacje to bardzo krótko, minie zanim się obejrzysz, chłopak może Cię odwiedzić, na pewno poćwiczysz angielski i wyjdzie Ci to na dobre! co do rocznego wyjazdu to ja zawsze zachęcam moich znajomych, myślę, że to był świetny rok dla mnie, który miał spory wpływ na moje wybory potem, ale nie wiem czy bym się zdecydowała na wyjazd roczny jakbym była w związku... to może być ciężkie, dopadnie Cię homesickness, nie będziesz miała z wyjazdu tyle frajdy... dziwię się, że nie powiedziałaś o tym chłopakowi, w ogóle Cię nie znam, więc nie powiem Ci jedź albo nie jedź, ale może rozważ rodzinkę na wakacje? później jak Ci się spodoba możesz znaleźć inną, zostać na rok, a jak nie to wrócisz na studia, z lepszym angielskim, ciekawym doświadczeniem, nowymi znajomościami, poszerzonymi horyzontami i pewnie mnóstwem anegdotek z życia au pair ;p
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-29, 15:06   #4267
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez kamaxx6 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, prawdę mówiąc zalogowałam się przed chwilą bo muszę się komuś wygadać. Mam taki mętlik w głowie, że aż boli. O programie to ja się już w gimnazjum naczytałam, a dzisiaj jestem po maturze i za zaproszeniem w ciemnej du... Szkoła skończona, studia wybrane, czekam na rejestracje. W prawdzie kasy nie mam, ale wiem że dałabym radę z przeprowadzką do większego miasta i pracą. Zawsze chciałam pojechać, spróbować swoich sił, marzyło mi się UK. No i zalogowałam się jakiś czas temu na stronkę, piszę z kilkoma rodzinkami, odzew jest. Jedna rodzinka - blisko Londynu, dwójka dzieciaczków, na zdjęciach uroczy po prostu bajka. Czekam na odpowiedź bo jesteśmy na etapie ''more about me''. Sprawdziłam ich nawet na fejsie więc nawet się nie boję, że ściemniają. Ale mój problem jest taki, że jestem rozbita. Boję się, że jak pojadę to będzie mój największy błąd. Mam 19 lat, jestem w związku z chłopakiem od 3 lat, nic mu nie mówiłam bo każda nasza rozmowa o wyjeździe za granicą kończyła się jego krzywą miną. Miałam zamieszkać u niego w mieście, z przyjaciółkami w mieszkaniu. Warto mi to wszystko zostawiać dla jakiegoś tam marzenia? Powiedziałam tylko siostrze i tacie. Co byście zrobiły? Była któraś w podobnej sytuacji? Kurna no, nie mam pojęcia.

Kama rozumiem, ze masz na mysli wyjazd wakacyjny, skoro myslisz powaznie o studiach?
W Twoijej sytuacji to tak czy siak najlepszy pomysl! Z Twojego postu wynika, ze troche sie boisz jednak, ale masz te chec na cos nowego, podrozowanie i nauke jezyka. W tym wypadku wyjazd wakacyjny, przed rozpoczeciem studiow to strzal w 10!
Nie zdazysz zatesknic, jak laczu pisala, chlopak nawet moglby Cie odwiedzic, podszkolisz jezyk, pozwiedzasz- same korzysci
Ja bym sie nie zastanawiala na Twoim miejscu. Dzialaj!

Tak samo jak Laczu, kazdemu doradzam taki wyjazd, to najlepsza szkola...wszystkiego wlasciwie. Czlowiek uczy sie wiele, poznaje tez samego siebie lepiej... Mowie tu o wyjazdach wakacyjnych- ktore zaliczylam 3 i takich najdluzej- te tez mam za soba.wlasciwie Jeden, przyjechalam do Szwajcarii na rok, a za niedlugo minie mi tu 6 lat...

Nigdy nie zalowalam swojej decyzji
Stary 2016-05-30, 20:37   #4268
kamaxx6
Przyczajenie

Ale wam zazdroszcze, mowicie o tym z taką odwagą, łatwością i doświadczeniem. No właśnie, że chce jechać na cały rok. Nie mogę tylko na wakacje, bo nie zarobilabym na mieszkanko na studiach. Te studia to też takie bo muszą być. Przez 2 lata liceum byłam pewna, że wyjade i dopiero przez ten rok pomyslalam o uczelni, a jak przyszło co do czego to znów ta Anglia w głowie. Jutro mam rozmowę o pracę, a dzisiaj rozmawiałam na skejpie z tą rodzinką. Jak się na mnie zdecydują to jade pod koniec sierpnia, mowie wam te dzieciaczki super a hosci mega sympatyczni. Powiem chłopakowi jak będę wiedziała, okaże się czy mnie będzie wspierał w marzeniu czy oleje. Narazie chce być egoistka chociaż raz. Dzięki dziewczyny, trochę posiedzialam pomyslalam. Zrobię to dla siebie, bo będę sobie później w brodę pluła.
A myślałam że dam sobie spokój bo ta rodzinka nie odpisywala, a inna babeczka mnie wystawiła na skejpie wczoraj. A tu bam dzisiaj fajnie z zaskoczenia. Ale miałam nerwy, ale poszło dosyć nieźle. Gadalysmy 25 minut i powiedziała że za kilka dni da znać. Ciekawe co to będzie
Stary 2016-05-30, 20:41   #4269
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Ale wam zazdroszcze, mowicie o tym z taką odwagą, łatwością i doświadczeniem. No właśnie, że chce jechać na cały rok. Nie mogę tylko na wakacje, bo nie zarobilabym na mieszkanko na studiach. Te studia to też takie bo muszą być. Przez 2 lata liceum byłam pewna, że wyjade i dopiero przez ten rok pomyslalam o uczelni, a jak przyszło co do czego to znów ta Anglia w głowie. Jutro mam rozmowę o pracę, a dzisiaj rozmawiałam na skejpie z tą rodzinką. Jak się na mnie zdecydują to jade pod koniec sierpnia, mowie wam te dzieciaczki super a hosci mega sympatyczni. Powiem chłopakowi jak będę wiedziała, okaże się czy mnie będzie wspierał w marzeniu czy oleje. Narazie chce być egoistka chociaż raz. Dzięki dziewczyny, trochę posiedzialam pomyslalam. Zrobię to dla siebie, bo będę sobie później w brodę pluła.
A myślałam że dam sobie spokój bo ta rodzinka nie odpisywala, a inna babeczka mnie wystawiła na skejpie wczoraj. A tu bam dzisiaj fajnie z zaskoczenia. Ale miałam nerwy, ale poszło dosyć nieźle. Gadalysmy 25 minut i powiedziała że za kilka dni da znać. Ciekawe co to będzie
i to jest nastawienie!!:ju pi:
Stary 2016-05-31, 15:25   #4270
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Super kamaxx tylko mała rada - nie zachłyśnij się decyzją o wyjeździe i nie popadnij w idealizację rodzinki, racjonalizowanie dziwnych sygnałów, znajdź sobie dobrą rodzinkę, z przynajmniej normalnymi warunkami, dobrze się dogadajcie przed wyjazdem, bo to podstawa tego, czy później będziesz zadowolona

Miałam taką jedną koleżankę, która tak się zachłysnęła pomysłem wyjazdu, że wzięła pierwszą lepszą rodzinkę, a potem harowała jak wół za psie pieniądze, nie mogła podróżować, imprezować, zaoszczędzić, no nic... i traktowali ją jak swoją własność :c Uważajcie dziewczyny!
Stary 2016-05-31, 19:52   #4271
kamaxx6
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
Super kamaxx tylko mała rada - nie zachłyśnij się decyzją o wyjeździe i nie popadnij w idealizację rodzinki, racjonalizowanie dziwnych sygnałów, znajdź sobie dobrą rodzinkę, z przynajmniej normalnymi warunkami, dobrze się dogadajcie przed wyjazdem, bo to podstawa tego, czy później będziesz zadowolona

Miałam taką jedną koleżankę, która tak się zachłysnęła pomysłem wyjazdu, że wzięła pierwszą lepszą rodzinkę, a potem harowała jak wół za psie pieniądze, nie mogła podróżować, imprezować, zaoszczędzić, no nic... i traktowali ją jak swoją własność :c Uważajcie dziewczyny!
Wiesz co, pisalam chyba z ok. 11 rodzinkami (nie wiem czy to dużo czy mało) i oni wydają mi się bardzo w porządku. Takie mam przeczucie, ale oczywiście nie wykluczam innych. Po prostu czuje, ze z nimi złapałam najlepszy kontakt. Ale masz rację, muszę jeszcze raz porządnie wszystkie emaile poczytać. Poza tym jednak cos w tym jest. Fascynacja i nic cie juz innego nie interesuje tylko wyjazd Ah ta pogoń za innym światem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-31, 20:37   #4272
furtadOwa
Zakorzenienie

Hej to będzie mój pierwszy wyjazd jako au pair chciałam Was zapytać o PODSTAWOWE NAJISTOTNIEJSZE wskazówki póki co jestem zalogowana na stronie: https://www.aupair.com/pl wiecie coś o tej stronie, warto tam szukać? Mam dość dużo ofert od rodzin mieszanych polsko/... Proszę o pomoc i wskazówki z góry dziękuję !
furtadOwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-31, 21:21   #4273
kamaxx6
Przyczajenie

Talking Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Cytat:
Napisane przez furtadOwa Pokaż wiadomość
Hej to będzie mój pierwszy wyjazd jako au pair chciałam Was zapytać o PODSTAWOWE NAJISTOTNIEJSZE wskazówki póki co jestem zalogowana na stronie: https://www.aupair.com/pl wiecie coś o tej stronie, warto tam szukać? Mam dość dużo ofert od rodzin mieszanych polsko/... Proszę o pomoc i wskazówki z góry dziękuję !
Też jestem zupełnie biała i brak mi doświadczenia, ale mogę ci powiedzieć czym ja się kieruje, bo również przede mną pierwszy wyjazd. Jak proponuja za dużo kieszonkowego, to już mi cos nie pasi. Ja jestem na au pair world i widziałam ogłoszenie, gdzie rodzinka proponowała 240 funtów na tydzień Była tez jedna babka co chciała, żebym w przyszłym tygodniu do niej przyjeżdżała a nawet na oczy mnie nie widziala Dużo zależy tez od emailow jakie do ciebie piszą, rodzinka która jestem zainteresowana napisała mi gdzie popelnilam błąd w opsiie profilu wiec to tez widać czy biorą cie na poważnie. Zastanawiasz się nad rodzinka mieszana z kimś z Polski? Poza tym dziewczyny są takie doświadczone, że ci na pewno napisza A gdzie się wybierasz??
Stary 2016-06-01, 08:53   #4274
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
Nie wiem nic nt. tej strony. Ja sama i większość dziewczyn, które spotykałam korzystało z https://www.aupairworld.com/en - to najbardziej popularna strona i tam jest zalogowanych najwięcej rodzin.

Podstawy podstaw są wyczerpująco opisane w pierwszym poście: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=687210 Polecam lekturę Jakbyś po tym miała jeszcze jakieś pytania to pisz. Na ile chcesz wyjechać i dokąd?
Stary 2016-06-01, 12:03   #4275
furtadOwa
Zakorzenienie

Witam,

Obecnie szukam nowej au-pair. Przez ostatnie miesiące była u mnie dziewczyna z Francji, ale wyjeżdża na początku lipca. Dlatego szukam kogoś od początku sierpnia. Zależy mi na osobie z Polski, ponieważ chcę, żeby dzieci miały kontakt z językiem. Moja 6-latka twierdzi, że nie pamięta jak się mówi po Polsku . Syn ma 3 latka. Jestem samotną mamą od stycznia, więc dzieci przeszły trochę stresu i nie ukrywam lubią mnie testować. Dlatego też cieszyałabym się na osobę już nie-nastoletnią. Dzieci mają dużo energii. Mieszkam w Edynburgu, miasto jest piękne, chcociaż mogłoby być cieplej. Oferuję pokój z wyżywieniem i 250 funtów na początek. Opieka nad dziećmi obejmowałaby czas kiedy jestem w pracy (ok 9-17, w tym dzieci są w szkole/przedszkolu, czyli odbieranie ich stamtąd) plus dwa wieczory w tygodniu (uzgodniane w kalendarzu). Mam dwa koty. To tak skrótowo o nas.

Pozdrawiam,

DOSTAJE NP. TAKIE MAILE TO OD JEDNEJ Z RODZIN CO MYŚLICIE? TU AKURAT WYJAZD DO SZKOCJI
Stary 2016-06-01, 17:55   #4276
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Witam,

Obecnie szukam nowej au-pair. Przez ostatnie miesiące była u mnie dziewczyna z Francji, ale wyjeżdża na początku lipca. Dlatego szukam kogoś od początku sierpnia. Zależy mi na osobie z Polski, ponieważ chcę, żeby dzieci miały kontakt z językiem. Moja 6-latka twierdzi, że nie pamięta jak się mówi po Polsku . Syn ma 3 latka. Jestem samotną mamą od stycznia, więc dzieci przeszły trochę stresu i nie ukrywam lubią mnie testować. Dlatego też cieszyałabym się na osobę już nie-nastoletnią. Dzieci mają dużo energii. Mieszkam w Edynburgu, miasto jest piękne, chcociaż mogłoby być cieplej. Oferuję pokój z wyżywieniem i 250 funtów na początek. Opieka nad dziećmi obejmowałaby czas kiedy jestem w pracy (ok 9-17, w tym dzieci są w szkole/przedszkolu, czyli odbieranie ich stamtąd) plus dwa wieczory w tygodniu (uzgodniane w kalendarzu). Mam dwa koty. To tak skrótowo o nas.

Pozdrawiam,

DOSTAJE NP. TAKIE MAILE TO OD JEDNEJ Z RODZIN CO MYŚLICIE? TU AKURAT WYJAZD DO SZKOCJI
Dla mnie pogrubione oznacza, że dzieci są trudne do utrzymania w ryzach Reszta wydaje mi się ok.
Stary 2016-06-01, 18:34   #4277
furtadOwa
Zakorzenienie

Kolejny mail:

Dzień dobry,
Dziękuję za odpowiedź. Bardzo dobrze rozumiem tęsknotę za domem. Sama przez to przechodziłam. Najtrudniejsze są pierwsze 2 miesiące. Potem człowiek się aklimatyzuje. Jestem osobą młodą i otwartą i oferuję swoje wsparcie w trudnych sytuacjach. Dla mnie sam system au-pair to jest bardzie jak wpółlokatorstwo.
Weekendy mam wolne (Sob. Niedź.), więc jest to też Pani czas wolny. W ciągu tygodnia córka jest w szkole od 9-14.40 (w piątek do 12.20) a syn w przedszkolu od 9-12 (od pon-czw, piątek wolny). Chodziłoby zatem o odbieranie dzieci. Mam samochód i mogę go udostępnić, chociaż gdyby co, to szkoła/przedszkole (w tym samym miejscu) są oddalone o 15 minut piechotą – obecna au-pair nie jeździ samochodem. Oczywiście także opieka nad dziećmi w razie choroby (rzadko to się zdarza). Jeżeli chodzi o wieczory, to z reguły wszystko szykuję zanim wyjdę, czyli dzieci są wykąpane i jest to ich czas na oglądanie bajek. Chodzi tutaj o to, że ktoś musi być w domu + umycie zębów i położenie spać (zasypiają sami bez problemu), czasami syn budzi się około 11 i trzeba go uspokoić. W jaki dzień chciałabym wyjść do tej pory uzgadniam z au-pair i wpisujemy w kalendarz, ale wszystko jest do dogadania.
Nie wiem, czy pisałam, że otrzymuje Pani tez telefon z dostępem do internetu. Miesiączne kieszonkowe to 250 funtów przez pierwszy miesiąc, potem 280. Obowiązki to głównie opieka nad dziećmi, przygotowanie im posiłku, zabawa, pomoc w odrabianiu lekcji oraz ogarnięcie kuchni (tj. wkładanie/wyjmowanie ze zmywarki). Czasami drobna pomoc, jak powieszenie/ściągnięcie prania.
Na razie pewną niedogodnością jest fakt, że spię w salonie z otwartą kuchnią, czyli jest to moja sypialnia. Nie jest to dla mnie problem, chodzi o pani swobodę poruszania. Czasem odwiedza mnie mój przyjaciel i wtedy żartobliwie informuję au-pair, że „zamykam kuchnię” o 8.30, bo każdy potzrebuje pewnej dozy intymności.
Nie wiem nic na temat kursów językowych... Obecna au-pair nie uczęszcza na żadne kursy. A jaki jest pani poziom języka angielskiego? Co do biletów lotniczych, to z tego co wyczytałam Pani przylatuje to na koszt własny, a ja finansuję Pani bilet powrotny po zakończonym

Proszę o pomoc ponieważ to będzie mój pierwszy taki wyjazd
Stary 2016-06-01, 19:12   #4278
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Kolejny mail:

Dzień dobry,
Dziękuję za odpowiedź. Bardzo dobrze rozumiem tęsknotę za domem. Sama przez to przechodziłam. Najtrudniejsze są pierwsze 2 miesiące. Potem człowiek się aklimatyzuje. Jestem osobą młodą i otwartą i oferuję swoje wsparcie w trudnych sytuacjach. Dla mnie sam system au-pair to jest bardzie jak wpółlokatorstwo.
Weekendy mam wolne (Sob. Niedź.), więc jest to też Pani czas wolny. W ciągu tygodnia córka jest w szkole od 9-14.40 (w piątek do 12.20) a syn w przedszkolu od 9-12 (od pon-czw, piątek wolny). Chodziłoby zatem o odbieranie dzieci. Mam samochód i mogę go udostępnić, chociaż gdyby co, to szkoła/przedszkole (w tym samym miejscu) są oddalone o 15 minut piechotą – obecna au-pair nie jeździ samochodem. Oczywiście także opieka nad dziećmi w razie choroby (rzadko to się zdarza). Jeżeli chodzi o wieczory, to z reguły wszystko szykuję zanim wyjdę, czyli dzieci są wykąpane i jest to ich czas na oglądanie bajek. Chodzi tutaj o to, że ktoś musi być w domu + umycie zębów i położenie spać (zasypiają sami bez problemu), czasami syn budzi się około 11 i trzeba go uspokoić. W jaki dzień chciałabym wyjść do tej pory uzgadniam z au-pair i wpisujemy w kalendarz, ale wszystko jest do dogadania.
Nie wiem, czy pisałam, że otrzymuje Pani tez telefon z dostępem do internetu. Miesiączne kieszonkowe to 250 funtów przez pierwszy miesiąc, potem 280. Obowiązki to głównie opieka nad dziećmi, przygotowanie im posiłku, zabawa, pomoc w odrabianiu lekcji oraz ogarnięcie kuchni (tj. wkładanie/wyjmowanie ze zmywarki). Czasami drobna pomoc, jak powieszenie/ściągnięcie prania.
Na razie pewną niedogodnością jest fakt, że spię w salonie z otwartą kuchnią, czyli jest to moja sypialnia. Nie jest to dla mnie problem, chodzi o pani swobodę poruszania. Czasem odwiedza mnie mój przyjaciel i wtedy żartobliwie informuję au-pair, że „zamykam kuchnię” o 8.30, bo każdy potzrebuje pewnej dozy intymności.
Nie wiem nic na temat kursów językowych... Obecna au-pair nie uczęszcza na żadne kursy. A jaki jest pani poziom języka angielskiego? Co do biletów lotniczych, to z tego co wyczytałam Pani przylatuje to na koszt własny, a ja finansuję Pani bilet powrotny po zakończonym

troche chlodno ta pani mi brzmi..

no i fakt, ze spi w salonie, co oznacza ze jakiejs swobody nie bedziesz miec w tym mieszkaniu..

dalej... polska rodzina- serio?? niczego sie nie nauczysz..

co do kieszonkowego, to powinien sie ktos inny wypowiedziec...

pani juz wpsomniala, ze ciezko jej zapanowac nad dziecmi..
dopiero sie rozstala z mezem, teraz sie spotyka z kims...plus dla dzieci to z pewnoscia stres, nowa sytuacja- bylam w takiej rodzinie: rodzice sie roztsali, tatus odwiedzal dzieci raz na jakis czas, mama miala chlopaka... koszmar, dzieci sobie nie radzily z nowa sytuaja, byly nieznosne... Mama miala albo doskonaly natroj, albo plakala ...

ja odradzam :P
Stary 2016-06-02, 08:29   #4279
pastella
Raczkowanie

Hej dziewczyny

za dwa tygodnie wyjazd! Szykuję się powoli powiedzcie może z własnego doświadczenia czy kupowałyście jakieś prezenty dla dzieci i hostów? Mam trójkę: chłopiec 9 lat i dwie dzieczynki po 7 i 4 latka. POMOŻECIE?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-02, 12:14   #4280
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez pastella Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

za dwa tygodnie wyjazd! Szykuję się powoli powiedzcie może z własnego doświadczenia czy kupowałyście jakieś prezenty dla dzieci i hostów? Mam trójkę: chłopiec 9 lat i dwie dzieczynki po 7 i 4 latka. POMOŻECIE?
Jasne, to zawsze mile dla hostow i dzieci jesli im jakies drobiazgi przywieziesz.

Doslownie drobiazgi, nie wykosztowywuj sie za bardzo. Moze jakies polskie slodycze dla hostow i dzieci..?
Stary 2016-06-02, 14:01   #4281
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny

Jak jechałam, to hostom zawiozłam ptasie mleczko (koniec końców sama musiałam je zjeść ), a chłopcu (miał wtedy 2 lata) drewniane puzzle - często się potem nimi bawiliśmy, a hostka podłapała pomysł i kupiła Młodemu jeszcze kilka zestawów. Może u Ciebie sprawdzi się to jako prezent dla czterolatki?
Ja wtedy dostałam od hostów w prezencie perfumy, więc w sumie głupio byłoby mi, gdybym nic dla nich nie miała.
Stary 2016-06-02, 21:59   #4282
pastella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zielona_nadzieja Pokaż wiadomość
Jak jechałam, to hostom zawiozłam ptasie mleczko (koniec końców sama musiałam je zjeść ), a chłopcu (miał wtedy 2 lata) drewniane puzzle - często się potem nimi bawiliśmy, a hostka podłapała pomysł i kupiła Młodemu jeszcze kilka zestawów. Może u Ciebie sprawdzi się to jako prezent dla czterolatki?
Ja wtedy dostałam od hostów w prezencie perfumy, więc w sumie głupio byłoby mi, gdybym nic dla nich nie miała.
Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
Jasne, to zawsze mile dla hostow i dzieci jesli im jakies drobiazgi przywieziesz.

Doslownie drobiazgi, nie wykosztowywuj sie za bardzo. Moze jakies polskie slodycze dla hostow i dzieci..?

Tak, słodycze wezmę na pewno. To zawsze bezpieczny pomysł dziękuje za pomysł z puzzlami myślałam właśnie nad jakimiś grami itp. poszukam )

Chyba niedługo się zacznę stresować .. teraz jeszcze spokojnie )
Stary 2016-06-03, 07:47   #4283
favianna
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam do was kilka pytań.

Będę mama niedługo, zostaje z dzieckiem pół roku w domu ale potem muszę i chcę wrócić do pracy. Mieszkam w kraju anglojęzycznym, w dużym mieście.

Już teraz zastanawiam się jak zorganizować opiekę nad małym. Myślałam nad żłobkiem, opiekunka lub au pair.

Czy z waszego punktu widzenia au pair byłoby satysfakcjonujące przyjechać do polskiej rodziny, do pół rocznego dziecka, ale mieć opłacona szkołę językową, wolne weekendy i kieszonkowe?
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-03, 12:06   #4284
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Tak, słodycze wezmę na pewno. To zawsze bezpieczny pomysł dziękuje za pomysł z puzzlami myślałam właśnie nad jakimiś grami itp. poszukam )

glowa do gory, bedzie fajnie!

Pisz nam tu jak Ci ida przygotowywania, pozniej jak wyjazd i pobyt!

Fajnie by bylo gdybys zalozyla bloga, dla samej siebie, ale tez inne dziewczyny lubia czytac o przygodach au pair

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam do was kilka pytań.

Będę mama niedługo, zostaje z dzieckiem pół roku w domu ale potem muszę i chcę wrócić do pracy. Mieszkam w kraju anglojęzycznym, w dużym mieście.

Już teraz zastanawiam się jak zorganizować opiekę nad małym. Myślałam nad żłobkiem, opiekunka lub au pair.

Czy z waszego punktu widzenia au pair byłoby satysfakcjonujące przyjechać do polskiej rodziny, do pół rocznego dziecka, ale mieć opłacona szkołę językową, wolne weekendy i kieszonkowe?
hej Favianna,

Rozumiem, ze chcesz polska au pair?

teoretycznie odradzamy tu dziewczynom wyjazdy do Polskich rodzin- w ten sposob niczego albo duzo mniej sie naucza.

Jednak jest sporo dziewczyn z tak slabym angielskim, ze raczej ciezko by im bylo w anglojezycznej rodzinie, a mimo to bardzo chcialyby wyjechac.
W takim wypadku polska rodzina to dobre rozwiazanie, szczegolnie jesli oplaca kurs jezykowy.

Poczytaj ogolnie o zasadach programu au pair ( ilosci godzin pracy, obowiazkach), ale mysle ze jesli oferujesz kurs jezykowy to juz spory plus.

Fajnie tez ze tu przyszlas, zapytac u zrodla Najlepsze porady dla hostow daja wlasnie... au pair!

Moja pierwsza hostka, jak przyjechalam do niej powiedziala mi, ze sama byla au pair. I do dzis uwazam, ze to wiele zmienilo i widac bylo roznice bedac w rodzinie gdzie hostka miala spora wiedze nt bycia au pair i w rodzinie, gdzie hostka nie miala pojecia, jak to jest byc po "drugiej stronie"
Stary 2016-06-03, 16:36   #4285
tomidajcia
Raczkowanie

GG do tomidajcia

Cytat:

Ja kupiłam torcik z wawel dla rodziców (być może coś jeszcze, ale nie pamiętam)
Dla chłopca kupiłam takie puzzle w kształcie polski (dla dzieci także bardzo kolorowe i w duże ) Kupiłam jakby co w księgarni Matras. Do tego jakieś słodycze.
Była Au-Pair miała mnie wprowadzić w temat, więc dla Niej kupiłam taką torbę szmacianą z polskimi słowami, albo rysunkami..Już też nie pamiętam, ale w empiku. No i do tego polską czekoladę.

Ogólnie głupio byłoby mi też nic nie dać, bo pojechałam 2 tygodnie wcześniej i mimo wszystko w pierwszy dzień dostałam pieniądze na "wprowadzenie" No i ogólnie raczej tak przyjmuję, że z pustymi rękoma nie wypada

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Cytat:
Kolejny mail:

Dzień dobry,

Yhym.. Nie popełniaj błędu i nie jedź do rodziny polskojęzycznej! Ja wiem, że duży stres powoduje, że człowiek myśli: Może lepiej? Na ulicach i tak wszyscy mówią po angielsku czy niemiecku (zależy gdzie jedziesz) I to jest prawda! Ale należy wziąć pod uwagę, że to w domu spędzasz najwięcej czasu! Najwięcej słów, zwrotów wynosi się właśnie z domu! Moim zdaniem szkoda roku na bycie w rodzinie polskiej Polski przecież umiesz. To właśnie zmagania z językiem obcym są najpiękniejsze w tym wszystkim. Piękny moment przełamania bariery... A moje dziecko jeszcze wytyka mi bolesne błędy i przez to się uczę!
Dodatkowo kobieta otwarcie pisze, że nie zna kursów. To znaczy, że sama będziesz musiała to ogarnąć. Na początku jest wiele innych problemów... Nie znasz miasta, kursów, za dobrze języka. Ja od rodziny dostałam wiadomość prawie na początku do jakiej szkoły planują mnie zapisać. Dali mi stronę i miałam podjąć decyzję czy mi to odpowiada czy nie. Jeśli ktoś szuka Au-Pair powinien chociaż zorientować się czy w mieście jest taka możliwość i oczywiście ile to wynosi. To jest najważniejsze, bo jeśli pojedziesz tam i się okaże, że w okolicy są tylko drogie kursy? :P A na tańszy będziesz musiała dojeżdżać ileś tam km? Albo że właściwie połowa kursu będzie wynosić tyle, że całe kieszonkowe na to przeznaczysz? (zakładając, że rodzina będzie ponosiła tyko połowę kosztów. Np. moja płaci za cały, ale to ich dobra wola)
Kolejna sprawa... Spanie w kuchni.. Uwierz, że tak czy inaczej będziesz skrępowana, a do tego stres wejścia do kuchni? Po co to i na co? U mnie tak naprawdę cała sytuacja się odwróciła po wspólnym wyjeździe do Włoch.. Czyli w sumie po 7 miesiącach tutaj ! Ale jeszcze miesiąc temu nie czułam się tak jak w domu.. Możesz zobaczyć mój post sprzed 2 albo 3 miesięcy. Dopiero teraz wszystko się zmieniło

Podsumowując: szukaj dalej! Tylko i wyłącznie u rodowitych Anglików

Edytowane przez tomidajcia
Czas edycji: 2016-06-03 o 16:42
tomidajcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-03, 20:06   #4286
kamaxx6
Przyczajenie

Hejo. Do jakiego kraju jedziecie dziewczyny? Bardzo się stresujecie? Długo podejmowałyście decyzje co do wyjazdu?
Co do tamtej rodzinki z poprzednich postów to rzeczywiście jak tak pomyślałam, to ta rozmowa na skejpie wyszła bardzo sztucznie. Ona z długopisem w ręku zapisuje każde moje słowo. Hmm, przekonałam się o tym kilka dni temu bo rozmawiałam z kolejną hostką. Powiem wam, że tak się rozgadałyśmy że już później nawet o samym programie nie mówiłyśmy, ale o życiu. Co mnie zdziwiło? Odezwali się do mnie i od razu skype chcieli. Żadnego pytania o doświadczenie czy coś. Jak gadalysmy to tez w sumie ja jej zadawalam pytania. Na każde odpowiadała itd. ale wiecie, ona taka zdecydowana bardzo na mnie. Akurat w samochodzie siedziała bo wracała z pracy, jest lekarzem. Jutro rozmawiamy jeszcze raz, z dziećmi i jej mężem. Juz nie mogę się doczekać, bo bardzo miło ostatnio przebiegła nam rozmowa. Tylko nawet na tym profilu żadnych zdjęć, krotki opis i po prostu dopisane " Więcej o nas dla potencjalnych au pair" a i mieli juz dziewczynę z Czech z która do tej pory utrzymują kontakt. Co myslicie? Nie jest to dziwne? Może nie pytala o nic konkretnego bo z profilu wyczytala, hmmm...
Stary 2016-06-03, 20:59   #4287
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Hejo. Do jakiego kraju jedziecie dziewczyny? Bardzo się stresujecie? Długo podejmowałyście decyzje co do wyjazdu?
Co do tamtej rodzinki z poprzednich postów to rzeczywiście jak tak pomyślałam, to ta rozmowa na skejpie wyszła bardzo sztucznie. Ona z długopisem w ręku zapisuje każde moje słowo. Hmm, przekonałam się o tym kilka dni temu bo rozmawiałam z kolejną hostką. Powiem wam, że tak się rozgadałyśmy że już później nawet o samym programie nie mówiłyśmy, ale o życiu. Co mnie zdziwiło? Odezwali się do mnie i od razu skype chcieli. Żadnego pytania o doświadczenie czy coś. Jak gadalysmy to tez w sumie ja jej zadawalam pytania. Na każde odpowiadała itd. ale wiecie, ona taka zdecydowana bardzo na mnie. Akurat w samochodzie siedziała bo wracała z pracy, jest lekarzem. Jutro rozmawiamy jeszcze raz, z dziećmi i jej mężem. Juz nie mogę się doczekać, bo bardzo miło ostatnio przebiegła nam rozmowa. Tylko nawet na tym profilu żadnych zdjęć, krotki opis i po prostu dopisane " Więcej o nas dla potencjalnych au pair" a i mieli juz dziewczynę z Czech z która do tej pory utrzymują kontakt. Co myslicie? Nie jest to dziwne? Może nie pytala o nic konkretnego bo z profilu wyczytala, hmmm...
hm mozliwe ze bierze Ciebie jako pierwsza lepsza, a moze faktycznie Cie lubi.
To, ze maja kontakt z poprzednia au pair ciagle to dobrze swiadczy- koniecznie popros o jej dane i sie z nia skontaktuj i wypytaj troche. To Ci pomoze w podjeciu decyzji.

No i koniecznie zobacz, jak pojdzie druga rozmowa
Stary 2016-06-04, 09:47   #4288
pastella
Raczkowanie

Cytat:
glowa do gory, bedzie fajnie!

Pisz nam tu jak Ci ida przygotowywania, pozniej jak wyjazd i pobyt!

Fajnie by bylo gdybys zalozyla bloga, dla samej siebie, ale tez inne dziewczyny lubia czytac o przygodach au pair
Przygotowania idą powoli stresu jeszcze nie ma, w sumie bardziej jest ekscytacja bo zawsze chciałam spróbować bycia au pair, tylko wcześniej odwagi nie było. Teraz trochę mi łatwiej bo miesiąc temu wróciłam z 9-miesięcznego wolontariatu, gdzie pracowałam z dziećmi. Także trochę wprawy jest

Blog to rzeczywiście dobry pomysł! Mam nadzieję, że moje lenistwo go nie przytłamsi..

Cytat:
Napisane przez tomidajcia Pokaż wiadomość
Ja kupiłam torcik z wawel dla rodziców (być może coś jeszcze, ale nie pamiętam)
Dla chłopca kupiłam takie puzzle w kształcie polski (dla dzieci także bardzo kolorowe i w duże ) Kupiłam jakby co w księgarni Matras. Do tego jakieś słodycze.
Była Au-Pair miała mnie wprowadzić w temat, więc dla Niej kupiłam taką torbę szmacianą z polskimi słowami, albo rysunkami..Już też nie pamiętam, ale w empiku. No i do tego polską czekoladę.

Ogólnie głupio byłoby mi też nic nie dać, bo pojechałam 2 tygodnie wcześniej i mimo wszystko w pierwszy dzień dostałam pieniądze na "wprowadzenie" No i ogólnie raczej tak przyjmuję, że z pustymi rękoma nie wypada [COLOR=Silver]
Na pewno kupię słodycze i przejdę się do hurtowni zabawek, gier

Cytat:
Hej Ja wyjeżdżam do Włoch! Decyzje podjęłam.. hmm spontanicznie. Kiedyś myślałam o tym i w końcu znalazłam czas i odwagę żeby faktycznie wyjechać! Rodzinę też wybrałam bardziej na przeczucie. Szczerze to muszę przyznać, że nie miałam nawet rozmowy na Skypie. Rozmawiałam z poprzednią au pair, wymieniałam maile z hostką i tak jakoś uznałam, że to osoba, z którą się dogadam

Może mam trochę luźniejsze podejście bo ostatni rok spędziłam w Rumunii, gdzie też zdecydowałam się wyjechać w ciągu jednego dnia. Robiłam wolontariat europejski, także jeśli któraś byłaby zainteresowana mogę wprowadzić w temat Też dużo daje, bardzo fajne przeżycie, jeśli lubicie podróżować - polecam. I z dziećmi też można pracować

Powodzenia z rozmową nr 2!
Stary 2016-06-04, 10:26   #4289
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Przygotowania idą powoli stresu jeszcze nie ma, w sumie bardziej jest ekscytacja bo zawsze chciałam spróbować bycia au pair, tylko wcześniej odwagi nie było. Teraz trochę mi łatwiej bo miesiąc temu wróciłam z 9-miesięcznego wolontariatu, gdzie pracowałam z dziećmi. Także trochę wprawy jest

Blog to rzeczywiście dobry pomysł! Mam nadzieję, że moje lenistwo go nie przytłamsi..

Na pewno kupię słodycze i przejdę się do hurtowni zabawek, gier

Hej Ja wyjeżdżam do Włoch! Decyzje podjęłam.. hmm spontanicznie. Kiedyś myślałam o tym i w końcu znalazłam czas i odwagę żeby faktycznie wyjechać! Rodzinę też wybrałam bardziej na przeczucie. Szczerze to muszę przyznać, że nie miałam nawet rozmowy na Skypie. Rozmawiałam z poprzednią au pair, wymieniałam maile z hostką i tak jakoś uznałam, że to osoba, z którą się dogadam

Może mam trochę luźniejsze podejście bo ostatni rok spędziłam w Rumunii, gdzie też zdecydowałam się wyjechać w ciągu jednego dnia. Robiłam wolontariat europejski, także jeśli któraś byłaby zainteresowana mogę wprowadzić w temat Też dużo daje, bardzo fajne przeżycie, jeśli lubicie podróżować - polecam. I z dziećmi też można pracować

Powodzenia z rozmową nr 2!
Gdzie bylas na wolontariacie?
Stary 2016-06-04, 11:15   #4290
pastella
Raczkowanie

Cytat:
Gdzie bylas na wolontariacie?
w Rumunii uczyłam angielskiego w szkole, prowadziłam zajęcia dla dzieci. Jakoś nigdy mnie do dzieci nie ciągnęło, ale okazało się że był to strzał w 10.

Sam wolontariat - różnie bywało. Lekko nie było na pewno, miałam szkołę życia, ale było więcej tych dobrych momentów Podobnie myślę jest z byciem au pair. Na koniec uważam, że baaaaardzo przydatne doświadczenie. Ciężko wrócić na nowo do PL, już by się chciało znów gdzieś wyjechać..

ale jeszcze tylko parę dni!

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości