| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2014-01-31, 17:50 | #4261 | ||
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2009-07 Lokalizacja: U.K. 
				 | 

Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat: 
 Mi właśnie powiedzieli, że z tego powodu mie mierza  No i że trudno dziecku nóżki rozprostować  Cytat: 
 Nam przy skłdaniu papierów dla córki, powiedzieli, że mamy za blisko (ok 50mil) i mamy sobie sami odebrać, TŻ musiał brać urlop:/ Teraz wysłaliśmy młodszemu dokumenty na brytyjski. Ps.trochę z innej beczki- melancholijnie. Czy wie któraś może, co się stanie z moimi dziećmi w momencie śmierci obu rodziców (powiedzmy mam z mężem śmiertelny wypadek samochodowy) Czy rodzice/ rodzeństwo z PL nie będą mieli problemów żeby dostać dzieci? Czy wylądują tutaj w jakimś domu dziecka (Adaś będzie miał brytyjski paszport) | ||
|     | 
|  2014-01-31, 17:56 | #4262 | |
| wańka wstańka Zarejestrowany: 2012-12 
				 | 

Cytat: 
 http://www.advicenow.org.uk/living-t...,10269,FP.html 
				__________________ nauczycielu, zajrzyj   Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-01-31 o 17:58 | |
|     | 
|  2014-01-31, 20:46 | #4263 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-09 Lokalizacja: UK 
				 | 

Cytat: 

__________________  Bartuś  9.09.2013  Adrianek  30.07.2015 | |
|     | 
|  2014-02-04, 23:15 | #4264 | |
				 | 

hej Co tu u nas tak cicho?  Cytat: 
 | |
|     | 
|  2014-02-15, 19:22 | #4265 | 
				 | 

Hej Widzę, że chyba wszystkie się wyniosłyście do klubu. Szkoda... | 
|     | 
|  2014-02-15, 19:31 | #4266 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-09 Lokalizacja: Milton Keynes 
				 | 

w klubbie tez cisza   Anton raczkuje na calego, wchodzi w kazdy kat- maly rozrabiaka sie zrobil  Zaczynaja sie tez pierwsze zaczepki z Nikosiem  Obaj bardzo uparci  czasami ciezko ich rozdzielic  Od dzisiaj mam tesciow w domu   
				__________________ 02 maj 2009- slub 21 maja 2010- Nikolas Filip 06 kwiecien 2013- Anton Leon | 
|     | 
|  2014-02-15, 19:39 | #4267 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-02 Lokalizacja: Maidstone U.K. 
				 | 

Cytat: 
 Aż tak źle? Hej. Przez ta pogodę to nie chce mi sie nic. Dzieci maja teraz wolne i my też. Nie wiem co będziemy robić. Nudy na całego. | |
|     | 
|  2014-02-18, 11:51 | #4268 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: Edinburgh 
				 | 

hej dziewczéta   Antosia rosnie jak na drozdzach. ostatnio miesza sie jej dzien z noca jak na poczatku. od 2 dni placz zaczyna sie od 17-24 i ni hu hu já uspac  my z tz zalamani bo jeszcze jest mala i zabawki ja zbytnio nie interesuja. tak miala na poczatku jak wrocilysmy ze szpitala ale szybko ja przestawilam i spala cale noce. wstawalysmy tylko na cyca co 2-3h. nie wiem co robic bo przeciez nie zostawie jej w koszyku placzacej. najgorsze jest to, ze nauczyla sie tez zasypiac przy cycu. jak ja wkladam do koszyka to po 5 min budzi sie w szoku, ze nie jest u mnie na rekach i krzyk w nieboglosy. nie chce, zeby spala z nami. nie wiem co robic. bylo tak fajnie a teraz cos jej sie pomieszalo i nie mozemy nic z tym zrobic. wlasnie teraz spi jak susel. nie wiem czy mam ja budzic? nie dac spac? wtedy krzyk jest jak diabli jak wyrwie sie ja ze snu. moze macie jakies swoje sposoby sprawdzone? tz przegrzal mi dziecko  strasznie wysypalo jej buzie. znacie cos na sprawdzonego na potowki? wczoraj ja bardzo wysypalo. to przegrzanie lub aveeno tak zadzialalo na jej skore  tak poza tym jest cudownie. dziecko bardzo zbliza. moj tz jest niesamowity. pomaga we wszystkim. wstaje razem ze mna i przebiera mala a ja ja karmie. w dzien on przejal obowiazki gospodyni robi wszystko. ciekawa jestem jak to bedzie jak wroci z urlopu do pracy   
				__________________ Wszystkie JOANNY łączcie się!  https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35572795 | 
|     | 
|  2014-02-18, 12:03 | #4269 | ||
				 | 

Cytat: 
  Od czasu slubu brata tz I chrzcin Antona bardzo sie do nich zrazilam, I teraz moge powiedziec ze ich poprostu nie lubie. U nas pogoda od niedzieli pieknaa ale dzieci chore wiec siedzimy w domu  Cytat: 
 To napewno tylko przejsciowe   
				__________________ 02 maj 2009- slub 21 maja 2010- Nikolas Filip 06 kwiecien 2013- Anton Leon | ||
|     | 
|  2014-02-18, 12:09 | #4270 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-03 
				 | 

Cytat: 
  To przejsciowy etap, brzuszek jej nie dokucza?kolek nie ma? Moj tak wył od wieczora do nocy jak mial kolki...a moze jakis skok... Co do wybudzania, jesli dobrze/prawidłowo przybiera to nie budziłabym  jesli czuje potrzebe spac to niech spi, jak jej bedzie zle to napewno da Ci o tym znac. Kapiel w krochmalu jest dobra  Ewi zdrowka dla Was  Ja teraz dygam, mam nadzieje, ze Seba wytrzyma w zdrowiu do przyszlego tygodnia   
				__________________ Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007  https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=10556 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010  https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=10442 | |
|     | 
|  2014-02-18, 13:14 | #4271 | 
				 | 

dziekuje   kolek nie ma. raz bolal ja brzuszek ale masaz i infacol pomogl od razu. zalatwia sie normalnie, gazuje tez bez problemu  mysle, ze to zmiana dnia na noc. uwielbia byc na dworku. spi po 5h czasami bo ja zalatwiam rozne sprawy. wracamy z dworu np na 17 p.m. i od tej pory nie spi. bawimy sie z nia ale zabawy nudza sie po 5 min. i tak od 17 - 24 potrafi plakac. na rekach nie placze, przy cycu tez nie  wariacji mozna dostac  mam nadzieje, ze jej to przejdzie. noc dla nas to swieto po calym, ciezkim dniu. 
				__________________ Wszystkie JOANNY łączcie się!  https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35572795 | 
|     | 
|  2014-02-19, 14:07 | #4272 | |
				 | 

oj jak tu cicho   u nas noc zarwana. Tosia usnela dopiero o 7 rano do 10  pol godziny karmienia, pol godziny tulenia sie do mamy i pol godziny sny i tak w kolko do rana  juz rano to nie wiedzialam co robic. mam nadzieje, ze takie wiszenie na cycu jej sluzy. jutro idziemy do surgery na kontrole czy wszystko jest ok z wagá + potowki etc  mam tez nadzieje, ze dziewczyna sie przestawi, ze to tylko chwilowe. dziewczeta musze dokupic pieluchy 1-nki. chcialam cos tanszego nie pampersy. co mozecie polecic? asda sie nie sprawdzila bo mialam 0-wki. idé spac bo moi ukochani sá na spacerze. Tosia wyspi sie na dworku a w nocy placz i kwilenie do mamy  ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat: 
  dlatego mial byc Antos. po 2im skanie wyszlo,ze bedzie Tosia   
				__________________ Wszystkie JOANNY łączcie się!  https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35572795 | |
|     | 
|  2014-02-19, 14:11 | #4273 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: UK 
				 | 

Cytat: 
 Minął nam już tydzień urlopu-tutaj czas jakoś inaczej płynie  Pogoda bardziej wiosenna niż zimowa   | |
|     | 
|  2014-02-19, 23:52 | #4274 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2011-01 Lokalizacja: UK 
				 | 

Witajcie Miłe Wizażanki   Widzę, że wątek ma już za sobą czasy świetności  Jednak pomyślałam, że nie zaszkodzi zwrócić się do Was z prośbą o radę. A może też uda mi się zagościć tu na dłużej  Otóż rzecz ma się następująco - po wielu miesiącach namysłów zdecydowaliśmy z tż, że wyjeżdżamy na stałe do UK. Nie rozwodząc się zbytnio powiem tyle, że oczywiście, jednym z głównych motywów są kwestie finansowe, natomiast drugi równie ważny powód to taki, że mamy tam rodzinę. Jednak chcę się przygotować na różne awaryjne opcje i na to, że będziemy musieli radzić sobie ze wszystkim sami, bo w życiu i z rodziną to różnie bywa... Konkretnie mam dylemat, jak rozwiązać na początek kwestię opieki nad dziećmi i ilość godzin mojej pracy. Mamy dwóch synów - 8 i 2 lata. Czy iść na cały etat opłacając opiekunkę/żłobek, jeśli nie uda się mi i tż zgrać godzin pracy (wiele razy słyszałam, że to bez sensu, bo często wychodzi się na 0)? Czy na część etatu i dograć to z godzinami pracy tż, żeby wymieniać się przy dzieciach? A jeśli tak to na ile godzin? Czy wtedy są większe szanse na jakieś benefity? Czy może jeszcze jakoś inaczej? Bardzo proszę, podzielcie się, jak Wy to rozwiązałyście, jakie macie doświadczenia! Zaznaczę, że jedziemy tam uczciwie żyć i pracować, a nie pobierać tylko benefity, ale po prostu chcę rozważyć najkorzystniejszą dla nas, najbezpieczniejszą opcję na początek, a skoro jednak jakieś benefity są, a my będziemy uczciwie o nie wnioskować, to nie widzę w tym żadnego wstydu. Z tyłu głowy cały czas jest obawa, że nie podołamy, że coś się nie uda, dlatego właśnie mówię o takiej najbezpieczniejszej opcji... Nie liczymy na luksusy, ale na normalne życie bez obawy, czy wystarczy "do pierwszego". Liczę się z tym, że nie będzie lekko, że może będziemy mało się z tż widywać... Wiem też, że benefity jeśli w ogóle to należą się najwcześniej po 3 mies. i w sumie bezpieczniej jest na nie nie liczyć, bo nigdy nie ma pewności, czy się je dostanie. Na dłuższą metę mamy większe ambicje niż tylko przetrwanie  Ale nasz cel na pierwsze miesiące to osiągnięcie jakiegoś minimum samodzielności i stabilności finansowej. Ech, próbowałam krótko napisać, ale nie potrafię tak  Pominę też to, ile uczuć i myśli szaleje w mojej głowie  Wybaczcie lekki chaos w mojej wypowiedzi  Wiem, że nikt za mnie takich decyzji nie podejmie, ale po prostu zbieram wszystkie możliwe opinie ze wszystkich możliwych źródeł i będę Wam bardzo wdzięczna za wszystkie opinie!   | 
|     | 
|  2014-02-20, 08:26 | #4275 | |
				 | 

Cytat: 
 Zasadnicze pytanie: czy macie już pracę czy dopiero bedziecie jej szukać? | |
|     | 
|  2014-02-20, 08:33 | #4276 | 
				 | 

Będziemy jej szukać

| 
|     | 
|  2014-02-20, 08:51 | #4277 | 
				 | 

To radze męza wysłać w poszukiwaniu pracy i lokum a poyem do niego dojechać.No chyba ze macie oszczędności,które pozwolą wam tu żyć. A mieszkać u rodziny całą rodziną-wierz mi nawet gdyby byli to najcudowniejsi ludzie-to na dłuższa mete albo im albo wam nie bedzie pasowało. Rozumiem, ze starszy syn chodzi do szkoły? Ja bym poczekała z przeprowadzka do wakacji. | 
|     | 
|  2014-02-20, 09:18 | #4278 | |
				 | 

Cytat: 
  Nie pisałam o szczegółach nieistotnych dla mojego pytania, bo bym tu niezłą epistołę musiała Wam strzelić. Oczywiście, jeśli uznacie to za istotne dla sprawy, to mogę szerzej wszystko opisać. Prosiłam o Wasze doświadczenia w rozwiązaniu kwestii opieki nad dziećmi i ilości pracy mamy  Przyjmując założenie, że tata normalnie na cały etat pracuje. | |
|     | 
|  2014-02-20, 10:06 | #4279 | |
| wańka wstańka Zarejestrowany: 2012-12 
				 | 

Cytat: 
 Warto jednak tak to wyważyc, by rodzice się nie mijali i też miei ze sobą kontakt  Poza tym Kajetan skończy w maju 3 lata. Wówczas bedzie wam się należeć 15h damowych w żłobku/ childminder. I to jeszcze bardziej ułatwi sprawę. Dlatego wg mnie warto by dziecko zostło z Tobą w domu i się zaaklimatyzowało. W jaki rejon jedziecie? Powodzenia. 
				__________________ nauczycielu, zajrzyj   | |
|     | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2014-02-20, 10:43 | #4280 | 
				 | 

Dziękuję za odpowiedź i życzenia powodzenia! Właśnie o takie czasowe rozwiązanie pytam, bo potem wiadomo jak już tam będziemy, to na bieżąco wszystko ogarniemy i dostosujemy do naszych oczekiwań i możliwości, ale na początek jakieś awaryjne założenia trzeba mieć. Kajowi już zaokrągliłam lata - teraz w maju skończy 2  Do East Midlands. | 
|     | 
|  2014-02-21, 16:21 | #4281 | |
				 | 

Witam i ciszę się że jesteście   Cytat: 
 Natomiast nie polecam pieluch Naty (chyba z waitros'a) choćbym nie wiem jak starannie zakładała to i tak ciągle przecieki były :/ I taki nie fajny zapach. Ogólnie jak dla mnie pampersy i tak najlepsze. Kupuję na Ebay'u vouchery z pampersa £9 lub £5 off i hulaj dusza  Lamia mam nadzieję, że się Tosi unormuje i się przestawi na właściwe tory, bo wiem, że można się wykończyć jak coś jest nie tak przez dłuższy czas. Ja swoich dzieci nie wybudzałam, nawet jak próbowałam na początku to nic z tego nie wychodziło, bo zaspane dzieci nie chciały ciągnąc cyca więc sobie dałam spokój. Ale wiem, że nocne karmienie jest ważne i jego brak może zaburzać laktację, więc sama musisz zdecydować. Byłam we wtorek na ważeniu i Adaś ma już 9,1kg!! (przy urodzeniu miał 4,170) A ma dopiero 4 miesiące. Wprawdzie jest też długi- ma ok 70cm no ale to i tak dużo. Dostaje dziennie 5 porcji mleka (180 lub 210ml max) Tydzień temu skończyłam karmienie piersią. Myślicie, że powinnam się martwić jego waga? No ale z drugiej strony nie mogę mu nagle ograniczać jedzenia, bo to tylko niemowlak. Miałam teraz Młodego na ogrodzie bo ładnie słoneczko świeciło a po jakimś czasie słyszę, że ten się drze. Lecę do niego a biedak płacze, bo mu deszcz na buźkę padał  Nie przyuważyłam, że zaczęło kropić a miał budę opuszczona (ach to łapanie wit.D  ) Serdecznie pozdrawiam i już teraz życzę ciepłego i miłego weekendu. | |
|     | 
|  2014-02-21, 20:06 | #4282 | |
				 | 

Cytat: 
 Nam te cheeky boots jakos nie podeszly  Uzywamy pampersow- kupujemy przewaznie na promocjach, wiec az tak drogo to wcale nie wychodzi  Brawo za wage dla Adasia  Anton tez tak szybko przybieral na poczatku- teraz stanal w miejscu I przybiera bardzo malo. DZiewczyny ktore sprzedaja na Ebay- ile czasu czasu ma kupujacy na zaplacenie??? W srode skonczyla sie moja aukcja I do tej pory nie otrzymalam platnosci. NIe wiem ile mam czekac   
				__________________ 02 maj 2009- slub 21 maja 2010- Nikolas Filip 06 kwiecien 2013- Anton Leon | |
|     | 
|  2014-02-21, 22:57 | #4283 | |
				 | 

Cytat: 
  Co do wagi pamietam ze Seba tez strasznie szybko przybierał na poczatku  Ale kp do skonczenia 6-mca a tu niewiadomo ile dziecko zjada no i karmi sie na zadanie. No ale Ty swojego glodzic nie bedziesz, je tyle ile potrzebuje widocznie  Dobrze ze zdrowo rosnie i przybiera  Kism powodzenia  Czesc   
				__________________ Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007  https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=10556 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010  https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=10442 | |
|     | 
|  2014-02-22, 14:42 | #4284 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2014-01 
				 | 

Witam czy sa tu mamy ze Stevenage lub okolic?? Z checia poznam mamusie lub przyszle mamy   
				__________________ Niektórzy ludzie czynią świat wyjatkowym Tylko dlatego , ze są | 
|     | 
|  2014-02-23, 14:46 | #4285 | 
				 | 

blonde_hair, dziękuję!   A ktoś jeszcze może mógłby się podzielić, jak rozwiązał kwestię opieki nad dziećmi/godzin pracy? | 
|     | 
|  2014-02-23, 15:07 | #4286 | |
				 | 

Cytat: 
  . Moj maz wraca do domu ok. 15, wiec ja od 16 moge isc do pracy. Moj 4 latek  chodzi codziennie do pre-school od 9 do 12 od niespelna 2 roku zycia chodzi tez do nursery prywatnie 2 dni w  tyg na  poł dnia, a od wrzesnia idzie do szkoly od 9-14. Nie jest łatwo znalezc taka prace by wszystko dopasowac, wymieniac sie z Tz opieka nad dziecmi, sama dosc dlugo szukalam pracy by w miare wszystko dopasowac. 
				__________________ Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007  https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=10556 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010  https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=10442 Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2014-02-23 o 15:08 | |
|     | 
|  2014-02-25, 01:28 | #4287 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-09 Lokalizacja: UK 
				 | 

maalenka23 ja jestem ze Stevenage  odnosnie pracy ja pracuej tylko na wieczory I mloda jest z opiekunka od 13 do 17 kiedy tata ja odbiera ja zaczynam od 15 wiec w ciagu dnia mam dla siebie godzine! w ciagu ktorej naczesbiej sprzatam, gotuje, piore....  czekam az mloda zacznie szkole wtedy poszukam innej "normalnej pracy od 8 do 16 czy cus 
				__________________ JAKOS bedzie bo jeszcze nigdy nie bylo zeby JAKOS nie bylo   | 
|     | 
|  2014-02-25, 13:21 | #4288 | 
				 | 

Czy któraś z Was robi może chrust/faworki na tłusty czwartek? Na czym smażycie? Czy lard to jest to samo co smalec?

| 
|     | 
|  2014-02-25, 14:11 | #4289 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     | 
|  2014-02-25, 14:13 | #4290 | 
				 | 

| 
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Być rodzicem | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.