|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Tak, to będzie nagabywanie biednych poszkodowanych na skorzystanie z usług kancelarii.
Nie przeszłam dalej w PwC;( Trochę przykro, ale może to i lepiej - przynajmniej nie będę musiała spędzać życia w pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Zakorzenienie
|
Ano. Takie stereotypy o Wielkiej Czwórcze krążą ![]()
#4263 |
Konto usunięte
|
To nie stereotypy - mam w rodzinie i wśród znajomych ludzi stamtąd i to raczej prawda
![]() Myślicie, że będzie dużym nietaktem napisać do działu hr na jakim etapie jest rekrutacja, skoro nie dostało się odpowiedzi na aplikację, a ogłoszenia na ich stronach ciągle wiszą? Nigdy nie praktykowałam takich akcji, więc nie wiem czy wypada ![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- O matko, dezire, ale masz podpis ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4264 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Raczkowanie
|
Znalazłam dzisiaj świetne ogłoszenie. Znana firma, praca w mojej branży, dobry dojazd. Niestety, umowa na zastępstwo na 1 rok. Jak myślicie, jest sens wysyłać? Nie ukrywam, że wolałabym coś na stałe, a z drugiej strony to ogłoszenie kusi...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Zakorzenienie
|
to nie stereotyp. Mój brat na praktykach "pracował" tam nawet po 20godzin ciurkiem. Firma opłacała taxi do domu i posiłki ale to zdecydowanie nie jest normalne. Krew leciała mu ciurkiem z nosa. Ponoć to tylko tak w sezonie ale podejrzewam ze chcieli go urobić i mają "dezon" przez większość roku.
![]() |
#4267 | |
Konto usunięte
|
W audycie to tam mają sezon permanentny, w działach prawnych też (na ostatniej rozmowie zostałam o tym uświadomiona z rozbrajającą szczerością). Spokojnie jest chyba tylko w księgowości - o ile nie ma zamknięcia miesiąca, to raczej nie wyrabia się jakichś horrendalnych nadgodzin.
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4268 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Vanadrys Czas edycji: 2014-08-05 o 16:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Zadomowienie
|
Za granicą tez się trzepie tyle nadgodzin? Czy tylko w Polsce tak wykorzystuja? Ciezko mi sobie to wyobrazic... Czytalam wypowiedz kolesia pracujacego w consultingu w Wawie ktory mowil, ze ich biuro jest otwarte calodobowo i niektorzy tam spią
![]() Znam osobe, ktora dostala sie do urzedu bez znajomosci - w Warszawie. Potrzebowali osoby z porzadnymi kwalifikacjami, nie dalo sie zapchac tego etatu jakims nieogarnietym siostrzencem. |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Konto usunięte
|
Chyba wszędzie, a przynajmniej Rachel w Suitsach ostatnio zemdlała z przepracowania, bo siedziała w biurze po 20 godzin
![]() W Warszawie jest mnóstwo ofert do urzędów, ale na bardzo wysokie stanowiska i też raczej szukają specjalistów niż pociotków. Sama się czasami zastanawiam czy nie próbować do jakiegoś ministerstwa jak już w końcu odbiorę dyplom. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-05 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Zadomowienie
|
To akurat nie było jakieś mega wysokie stanowisko, tylko asystenckie (teraz ta osoba jest juz wyzej i w innym miejscu), ale moim zdaniem próbuj jak najbardziej! W urzedzie przynajmniej można się spodziewać jasnych zasad co do swojego zatrudnienia i mozliwosci awansu, a nie że np. szefowi się odwiduje z dnia na dzień...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4272 |
Kawaii strona mocy
|
Niby oferty są, ale przynajmniej w moim przypadku często znajdzie się małe coś, czego nie spełniam, więc w takich sytuacjach nawet nie wysyłam. Tzn mówię o czymś bardziej konkretnym niż znajomość blablabla (tutaj wstawienie jakiegoś zagadnienia czy ustawy). Właśnie przygotowuję swoje dokumenty do rekrutacji do ministerstw
![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-08-05 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4757973 5]Oj tam o j tam. Ja znam chłopaka który się dostał do urzędu bez znajomości, najpierw był na stażu a potem osoba której pomagał umarła i wskoczył na jej miejsce ![]() ![]() W każdym mieście posady urzędowe są załatwiane po znajomości.[/QUOTE] padłam ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Konto usunięte
|
Za 1800 brutto to ja już mogę pakować graty i wracać do mamy na wieś. Chociaż nie, nie mogę, bo mnie nie przyjmie - cała rodzina by mnie zjadła i zwyzywała od nieudaczników, gdybym coś takiego zrobiła, bo niestety mam taką rodzinę, która żyje w przekonaniu, że dla ludzi z moim wykształceniem praca leży na ulicy. Po prostu świetnie, zero wsparcia. Matka już mi kwęka do słuchawki, że to niemożliwe żebym jeszcze tej pracy nie zmieniła, a szukam od miesiąca i większość tych rekrutacji, do których zgłaszałam się na początku lipca ciągle trwa, ale ona tego nie rozumie.
Najgorsze w rekrutacjach do urzędów jest to, że tam trzeba milion papierów składać, jakieś oświadczenia o niekaralności i w ogóle, a mi się nie chce tego wszystkiego przygotowywać ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-05 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#4275 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Edytowałam któryś ze swoich wcześniejszych postów i chyba nie zauważyłaś: czy mogłabyś napisać ile czasu zajęła Ci rekrutacja do D. (tak ogólnie) i ile czasu upłynęło od wypełnienia formularza do testów? Będę wdzięczna, znalazłam coś, na co może sama się skuszę ![]() Modyfikuję swoje cv i teraz zastanawiam się jak zrobić: miałam praktyki absolwenckie w miejscu X, potem zaczęłam tam pracę. Obecnie mam rozbite daty na czas praktyki i czas pracy, zastanawiam się czy może nie połączyć tego w całość ![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-08-05 o 19:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4276 |
Konto usunięte
|
Hm, teraz to powiem orientacyjnie, bo dokładnie nie pamiętam. Aplikowałam chyba około 20.06, testy online dostałam jakoś po 3 dniach, 30.06 miałam testy w biurze, potem 1.07 rozmowa i po dwóch tygodniach ostateczna odpowiedź, więc tak około 3 tygodnie. Ale to wszystko zależy od działu, do Legal nie mają zbyt wielu chętnych, bo mało osób w ogóle wie, że w D. jest kancelaria, więc między analizą cv a testami i między testami a rozmową mija niewiele czasu. Do audytu, podatków czy księgowości rekrutacja trwa trochę dłużej, bo są też AC i muszą zebrać odpowiednią grupę ludzi. Do jakiego działu idziesz?
Btw, ostatnio sprawdzałam i ogłoszenie do Legal, na które ja aplikowałam dalej wisi ![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- AAaa ok, doczytałam, że pytałaś tylko o czas między aplikacją a testami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4277 | |
Kawaii strona mocy
|
Nou, dziękuję
![]() ![]() Wiesz, mam wrażenie, że nie ściągają szybko ogłoszeń, wchodziłam chyba z miesiąc temu i znowu widzę te same, co ostatnio ![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4278 |
Konto usunięte
|
Dla mnie to była najfajniejsza, najbardziej profesjonalna rekrutacja, w jakiej brałam udział do tej pory. Wszystko bardzo miło, jak miałam pytania to zawsze mogłam napisać do mojej opiekunki z hr, która bardzo szybko odpowiadała. Poprosiłam na koniec o analizę całej mojej rekrutacji i też bez problemu dostałam i dzięki temu wiem jaka głupota (bo w moim odczuciu to, że skończyłam uczelnię X, a nie Y jest głupotą, biorąc pod uwagę, że na rozmowie dobrze odpowiedziałam na pytania merytoryczne) zaważyła na tym, że się nie udało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4279 |
Kawaii strona mocy
|
Ciekawa taka analiza
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4280 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
❤ bee happy ❤
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4758539 1]Hm kancelaria odszkodowawcza? Jakaś konkretna? byłam na 2 etapach rozmowy w takiej kancelarii. Dzwonisz i musisz być zwykła hiena, aby tylko zachęcić kogoś o ubieganie się o odszkodowanie.[/QUOTE]
No właśnie mi już sam rodzaj roboty nie pasuje, także dam sobie spokój. Dostałam kolejną propozycję, praca w bibliotece uczelnianej (na 3 zmiany - co mnie dziwi co oni tam w nocy robią ![]()
![]() |
#4283 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4284 |
maszyna, nie człowiek
|
Mnie odradzano Big4 wlasnie ze wzgledu na ilosc czasu spedzanego w pracy... Tak czy siak i u mnie zdarzają się nadgodziny, ale nie są to jakieś straszne ilości.
#4285 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4286 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Big4 i MC w Warszawie są obstawione prawnikami po UW, więc pewnie stąd te stereotypy. Nie wiem tylko po co mnie w ogóle zapraszali, skoro nie spełniam tak ważnego wymogu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4287 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Praca w korpo to moje marzenie. Nie odstrasza mnie nic ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4288 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4289 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny może wy mi poradzicie co robić....
Otóż zaproszono mnie na dni próbne do kliniki dentystycznej. Miały to być tylko 3 dni w efekcie był to tydzień... wiem że mnie wykorzystano bo w 2 dni nie było dziewczyny która tam pracuje a że zauważyli że sobie radzę to posadzili tam mnie.... pracowałam 4h dziennie... w 1 dzień aż 9h i to za darmo.... zapewniono mnie że w poniedziałek już będę miała odpowiedź. Zapewniał mnie lekarz który jest właścicielem kliniki. Niestety jego partnerka chyba chce pokazać wyższość i zadzwoniła do mnie wczoraj i poinformowała mnie że jeszcze będzie jeden dzień próbny podsumowujący... Ehh czy to nie jest lekkie wykorzystywanie człowieka? Pracowałam tydzień za darmo, reszta dziewczyn tylko 3 dni i jeszcze wszystkie mamy mieć dzień próbny podsumowujący... Nie wiem czy podkulić ogoni i iść chociaż bardzo mi partnerka lekarza nie przypadła do gustu czy mieć honor i podziękować. Nawet nie przedstawiono mi warunków finansowych....
#4290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.