|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Tak, to będzie nagabywanie biednych poszkodowanych na skorzystanie z usług kancelarii.
Nie przeszłam dalej w PwC;( Trochę przykro, ale może to i lepiej - przynajmniej nie będę musiała spędzać życia w pracy
|
|
|
|
#4262 |
|
Zakorzenienie
|
Ano. Takie stereotypy o Wielkiej Czwórcze krążą
|
#4263 |
|
Konto usunięte
|
To nie stereotypy - mam w rodzinie i wśród znajomych ludzi stamtąd i to raczej prawda
Myślicie, że będzie dużym nietaktem napisać do działu hr na jakim etapie jest rekrutacja, skoro nie dostało się odpowiedzi na aplikację, a ogłoszenia na ich stronach ciągle wiszą? Nigdy nie praktykowałam takich akcji, więc nie wiem czy wypada ![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- O matko, dezire, ale masz podpis |
|
|
|
#4264 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
|
|
|
#4265 |
|
Raczkowanie
|
Znalazłam dzisiaj świetne ogłoszenie. Znana firma, praca w mojej branży, dobry dojazd. Niestety, umowa na zastępstwo na 1 rok. Jak myślicie, jest sens wysyłać? Nie ukrywam, że wolałabym coś na stałe, a z drugiej strony to ogłoszenie kusi...
|
|
|
|
#4266 |
|
Zakorzenienie
|
to nie stereotyp. Mój brat na praktykach "pracował" tam nawet po 20godzin ciurkiem. Firma opłacała taxi do domu i posiłki ale to zdecydowanie nie jest normalne. Krew leciała mu ciurkiem z nosa. Ponoć to tylko tak w sezonie ale podejrzewam ze chcieli go urobić i mają "dezon" przez większość roku.
|
|
#4267 | |
|
Konto usunięte
|
W audycie to tam mają sezon permanentny, w działach prawnych też (na ostatniej rozmowie zostałam o tym uświadomiona z rozbrajającą szczerością). Spokojnie jest chyba tylko w księgowości - o ile nie ma zamknięcia miesiąca, to raczej nie wyrabia się jakichś horrendalnych nadgodzin.
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4268 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Vanadrys Czas edycji: 2014-08-05 o 17:59 |
|
|
|
|
#4269 |
|
Zadomowienie
|
Za granicą tez się trzepie tyle nadgodzin? Czy tylko w Polsce tak wykorzystuja? Ciezko mi sobie to wyobrazic... Czytalam wypowiedz kolesia pracujacego w consultingu w Wawie ktory mowil, ze ich biuro jest otwarte calodobowo i niektorzy tam spią
![]() Znam osobe, ktora dostala sie do urzedu bez znajomosci - w Warszawie. Potrzebowali osoby z porzadnymi kwalifikacjami, nie dalo sie zapchac tego etatu jakims nieogarnietym siostrzencem. |
|
|
|
#4270 |
|
Konto usunięte
|
Chyba wszędzie, a przynajmniej Rachel w Suitsach ostatnio zemdlała z przepracowania, bo siedziała w biurze po 20 godzin
W Warszawie jest mnóstwo ofert do urzędów, ale na bardzo wysokie stanowiska i też raczej szukają specjalistów niż pociotków. Sama się czasami zastanawiam czy nie próbować do jakiegoś ministerstwa jak już w końcu odbiorę dyplom. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-05 o 18:19 |
|
|
|
#4271 |
|
Zadomowienie
|
To akurat nie było jakieś mega wysokie stanowisko, tylko asystenckie (teraz ta osoba jest juz wyzej i w innym miejscu), ale moim zdaniem próbuj jak najbardziej! W urzedzie przynajmniej można się spodziewać jasnych zasad co do swojego zatrudnienia i mozliwosci awansu, a nie że np. szefowi się odwiduje z dnia na dzień...
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4272 |
|
Kawaii strona mocy
|
Niby oferty są, ale przynajmniej w moim przypadku często znajdzie się małe coś, czego nie spełniam, więc w takich sytuacjach nawet nie wysyłam. Tzn mówię o czymś bardziej konkretnym niż znajomość blablabla (tutaj wstawienie jakiegoś zagadnienia czy ustawy). Właśnie przygotowuję swoje dokumenty do rekrutacji do ministerstw
Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-08-05 o 19:11 |
|
|
|
#4273 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4757973 5]Oj tam o j tam. Ja znam chłopaka który się dostał do urzędu bez znajomości, najpierw był na stażu a potem osoba której pomagał umarła i wskoczył na jej miejsce . Czyli trzeba "wyeliminować" urzędnika (upewniając się czy jego miejsce nie jest już zaklepane przez córkę syna, bratanka lub siostrzeńca) i ma się ta robotę ![]() W każdym mieście posady urzędowe są załatwiane po znajomości.[/QUOTE] padłam ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#4274 |
|
Konto usunięte
|
Za 1800 brutto to ja już mogę pakować graty i wracać do mamy na wieś. Chociaż nie, nie mogę, bo mnie nie przyjmie - cała rodzina by mnie zjadła i zwyzywała od nieudaczników, gdybym coś takiego zrobiła, bo niestety mam taką rodzinę, która żyje w przekonaniu, że dla ludzi z moim wykształceniem praca leży na ulicy. Po prostu świetnie, zero wsparcia. Matka już mi kwęka do słuchawki, że to niemożliwe żebym jeszcze tej pracy nie zmieniła, a szukam od miesiąca i większość tych rekrutacji, do których zgłaszałam się na początku lipca ciągle trwa, ale ona tego nie rozumie.
Najgorsze w rekrutacjach do urzędów jest to, że tam trzeba milion papierów składać, jakieś oświadczenia o niekaralności i w ogóle, a mi się nie chce tego wszystkiego przygotowywać Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-05 o 20:24 |
|
|
|
#4275 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Edytowałam któryś ze swoich wcześniejszych postów i chyba nie zauważyłaś: czy mogłabyś napisać ile czasu zajęła Ci rekrutacja do D. (tak ogólnie) i ile czasu upłynęło od wypełnienia formularza do testów? Będę wdzięczna, znalazłam coś, na co może sama się skuszę ![]() Modyfikuję swoje cv i teraz zastanawiam się jak zrobić: miałam praktyki absolwenckie w miejscu X, potem zaczęłam tam pracę. Obecnie mam rozbite daty na czas praktyki i czas pracy, zastanawiam się czy może nie połączyć tego w całość Widziałam, że na portalach moja koleżanka tak zrobiła, przez co wydłużało się jej doświadczenie, ale dla mnie to jest pewna nieuczciwość.
Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-08-05 o 20:26 |
|
|
|
|
#4276 |
|
Konto usunięte
|
Hm, teraz to powiem orientacyjnie, bo dokładnie nie pamiętam. Aplikowałam chyba około 20.06, testy online dostałam jakoś po 3 dniach, 30.06 miałam testy w biurze, potem 1.07 rozmowa i po dwóch tygodniach ostateczna odpowiedź, więc tak około 3 tygodnie. Ale to wszystko zależy od działu, do Legal nie mają zbyt wielu chętnych, bo mało osób w ogóle wie, że w D. jest kancelaria, więc między analizą cv a testami i między testami a rozmową mija niewiele czasu. Do audytu, podatków czy księgowości rekrutacja trwa trochę dłużej, bo są też AC i muszą zebrać odpowiednią grupę ludzi. Do jakiego działu idziesz?
Btw, ostatnio sprawdzałam i ogłoszenie do Legal, na które ja aplikowałam dalej wisi ![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- AAaa ok, doczytałam, że pytałaś tylko o czas między aplikacją a testami |
|
|
|
#4277 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Nou, dziękuję
Szybko poszło w takim razie, myślałam, że będą się bardziej ociągać. Póki co rzuciłam tylko okiem, może coś z administracji, w consultingu też widziałam coś pod siebie, ale przyznaję się bez bicia, że aż tak bardzo dokładnie nie czytałam wszystkiego. Może będę się zajmować praniem brudnych pieniędzy ... jej, jakie to odległe od tego teraz robię, trochę jednak abstrakcyjnie brzmi, ale jak nie spróbuję, to się nie dowiem. Wiesz, mam wrażenie, że nie ściągają szybko ogłoszeń, wchodziłam chyba z miesiąc temu i znowu widzę te same, co ostatnio ![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4278 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie to była najfajniejsza, najbardziej profesjonalna rekrutacja, w jakiej brałam udział do tej pory. Wszystko bardzo miło, jak miałam pytania to zawsze mogłam napisać do mojej opiekunki z hr, która bardzo szybko odpowiadała. Poprosiłam na koniec o analizę całej mojej rekrutacji i też bez problemu dostałam i dzięki temu wiem jaka głupota (bo w moim odczuciu to, że skończyłam uczelnię X, a nie Y jest głupotą, biorąc pod uwagę, że na rozmowie dobrze odpowiedziałam na pytania merytoryczne) zaważyła na tym, że się nie udało.
|
|
|
|
#4279 |
|
Kawaii strona mocy
|
Ciekawa taka analiza
Ciekawe co w D. kiedyś by mi powiedzieli
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4280 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4281 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4282 |
|
❤ bee happy ❤
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4758539 1]Hm kancelaria odszkodowawcza? Jakaś konkretna? byłam na 2 etapach rozmowy w takiej kancelarii. Dzwonisz i musisz być zwykła hiena, aby tylko zachęcić kogoś o ubieganie się o odszkodowanie.[/QUOTE]
No właśnie mi już sam rodzaj roboty nie pasuje, także dam sobie spokój. Dostałam kolejną propozycję, praca w bibliotece uczelnianej (na 3 zmiany - co mnie dziwi co oni tam w nocy robią ) ale robota tylko do listopada/grudnia. I nie wiem czy z tym jest sens, bo od października bym miała ten staż, a tak iść na 1,5 miesiąca i potem zostawić ich żeby szukali kogoś innego to nie wiem czy to tak ładnie.
|
|
#4283 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#4284 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Mnie odradzano Big4 wlasnie ze wzgledu na ilosc czasu spedzanego w pracy... Tak czy siak i u mnie zdarzają się nadgodziny, ale nie są to jakieś straszne ilości.
|
#4285 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
Chyba dopiszę te 2 miesiące praktyk do łącznego czasu pracy, to tylko cv, nic nie stracę, a dokumenty potwierdzające doświadczenie i tak muszę dołączyć.
|
|
|
|
|
#4286 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Big4 i MC w Warszawie są obstawione prawnikami po UW, więc pewnie stąd te stereotypy. Nie wiem tylko po co mnie w ogóle zapraszali, skoro nie spełniam tak ważnego wymogu |
||
|
|
|
#4287 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Praca w korpo to moje marzenie. Nie odstrasza mnie nic
|
|
|
|
|
#4288 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
|
|
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny może wy mi poradzicie co robić....
Otóż zaproszono mnie na dni próbne do kliniki dentystycznej. Miały to być tylko 3 dni w efekcie był to tydzień... wiem że mnie wykorzystano bo w 2 dni nie było dziewczyny która tam pracuje a że zauważyli że sobie radzę to posadzili tam mnie.... pracowałam 4h dziennie... w 1 dzień aż 9h i to za darmo.... zapewniono mnie że w poniedziałek już będę miała odpowiedź. Zapewniał mnie lekarz który jest właścicielem kliniki. Niestety jego partnerka chyba chce pokazać wyższość i zadzwoniła do mnie wczoraj i poinformowała mnie że jeszcze będzie jeden dzień próbny podsumowujący... Ehh czy to nie jest lekkie wykorzystywanie człowieka? Pracowałam tydzień za darmo, reszta dziewczyn tylko 3 dni i jeszcze wszystkie mamy mieć dzień próbny podsumowujący... Nie wiem czy podkulić ogoni i iść chociaż bardzo mi partnerka lekarza nie przypadła do gustu czy mieć honor i podziękować. Nawet nie przedstawiono mi warunków finansowych....
|
#4290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.

. Czyli trzeba "wyeliminować" urzędnika (upewniając się czy jego miejsce nie jest już zaklepane przez córkę syna, bratanka lub siostrzeńca) i ma się ta robotę
Widziałam, że na portalach moja koleżanka tak zrobiła, przez co wydłużało się jej doświadczenie, ale dla mnie to jest pewna nieuczciwość.
Szybko poszło w takim razie, myślałam, że będą się bardziej ociągać. Póki co rzuciłam tylko okiem, może coś z administracji, w consultingu też widziałam coś pod siebie, ale przyznaję się bez bicia, że aż tak bardzo dokładnie nie czytałam wszystkiego. Może będę się zajmować praniem brudnych pieniędzy
... jej, jakie to odległe od tego teraz robię, trochę jednak abstrakcyjnie brzmi, ale jak nie spróbuję, to się nie dowiem.