![]() |
#4261 | |
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Mamusie październikowe 2015 :D
Cytat:
![]() U nas dziś ciężka, zapłakana przez sen noc...wstawałam do niej milion razy. No ale jak się już obudziła na dobre, to jest w dobrym humorze, więc uf ![]()
![]() |
![]() |
#4262 |
Wtajemniczenie
|
Elve wspolczuje nocy... mloda odespi na spacerze, gorzej z Toba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4263 |
po drugiej stronie szafy
|
W spacer to ja wątpię, zimno, wietrznie i deszczowo...ale właśnie przysypia w łóżeczku
![]() A ja...no kiedyś się wyśpię pewnie ![]()
![]() |
#4264 |
Wtajemniczenie
|
A u nas byly chmury ale wyszlo juz slonce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4265 |
Zakorzenienie
|
Elve, nie zazdroszczę nocki.. i pogody.
U nas tak jak u Szwedki, chmury były ale jest słoneczko... Już się boję tych upałów co zapowiadają na ten tydzień ![]() A mój się na mleko buntuje... Nie wypija pełnych porcji ostatnio... Popołudniu robiłam 180 - teraz wypija około 100 - 120ml Wieczorną butlę z kaszką też ogranicza...z gotowych 240 wypija mi max 190 W nocy ciumka coś i wypija czasem 180...czasem 120 I to wszystko w ciągu doby. Chyba pokombinuję z mlekami roślinnymi...spróbuję sama zrobić kokosowe albo jaglane albo migdałowe?? Co sądzicie??
![]() |
#4266 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnio pediatra mi mowila ze nasze dzieci powinny pic ok 500ml mleka, wiec chyba nie masz sie o co martwic..
Moja pije 3 razy mleko, zazwyczaj 150-180ml Co do kasz... Ty to masz zapal i chęci, ja bym pewnie poszla na latwizne i kupila jakąs nową ale gotową ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Wiekszosc z Was daje kaszke na wodzie, ile ml wody dajecie? elve a jaką kaszkę glutenową dajesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4267 |
Zakorzenienie
|
Szwedka, ja po prostu pracuję w przemyśle spożywczym, wiem czym pachnie oszukiwanie klienta - nie mówienie wszystkiego
![]() Ogólnie nie podoba mi się to co się dzieje na rynku żywności - szczególnie dziecięcej. Nie do końca ufam producentom i czasem wolę sama coś przygotować...dlatego udało nam się prawie kompletnie wyeliminować obiadki w słoiczkach. Owoce jeszcze jadamy ale też coraz częściej przygotowuję je sama. Kaszki podaję mu takie bez dodatków....sama dozuję owocka. Wiem że nie ma tam cukru i innych podobnych gooowien takich jak syrop glukozowo-fruktozowy itp.... Z tym mlekiem to może faktycznie przesadzam skoro jest ok - wyluzuję. Co nie znaczy, że nie spróbuję mu podać czegoś innego na próbę ![]()
![]() |
#4268 |
Wtajemniczenie
|
No pewnie próbowac mozesz
![]() Podziwiam Cie, przeciez Ty wrocilas jeszcze na pol etatu , jak znajdujesz na to czas?! Ja ugotuje obiad, zrobie pranie i jak poprasuje( zazwyczaj w 3 podejsciach) to jestem z siebie dumna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4269 | |
Zakorzenienie
|
Szwedka ja na początku robiłam tak, że dawałam 2 łyżki kopiaste kaszki i dolewałam tyle ciepłej wody by wyszła odpowiednia konsystencja. Bo na początku musiały być troche bardziej płynne...teraz je gęstsze. Od początku robiłam na oko
![]() Proporcje na opakowaniach mówią o mniej więcej 5 łyżkach i 200ml mleka lub wody. Teraz mój Młody zjada 2,5 łyżki suchej kaszki do tego chyba około 100ml wody...ale nie mierzę...do tego około 50-70 ml owocka. W miseczce mam taki rancik i gotowej kaszki wychodzi mi jakieś 190ml. Pytałaś Elve o kaszkę, ja mojemu daję Lebenswert - pszeniczna pełnoziarnista. Miałam też orkiszową. ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
Dużym ułatwieniem jest system pracy mojego Lubego. Pracuje na zmiany i często do 13.00 jest w domu, innym razem po 14 młodym się zajmuje. Wymieniamy się i w sumie młody jest wychowywany przez nas oboje. Tak 70% ja - 30% Tż ![]() Wiem, że jak wyjdę z domu nie będzie czarnej rozpaczy co gdzie leży, co dać do jedzenia... wpadki się zdarzają owszem :P Obiady robię szybkie ![]() Pranie zazwyczaj nastawiam wieczorem z timerem i rano po 7 już mam wyprane do rozwieszenia ![]() A prasowanie......góraaaaaa prania ciągle czeka aż ją ktoś wyprasuje :P
Grześ ![]() Igor ![]() Maja ![]() Edytowane przez diablica80 Czas edycji: 2016-06-21 o 13:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4270 |
Wtajemniczenie
|
Diablica dzieki za opis, no wlasnie ja tez daje 100ml wody i zastanawialam sie czy to nie za malo na porcje. Ale w sumie dochodzi owoc wiec se pojemnosc zwieksza.
Ta kaszka lebenswert ro bezglutenowa? Dajesz na zmiane z Hippem? Bo wczesniej Hippa dawalas? Cofam pytanie , no przeciez glutenowa bo pszeniczna. Edytowane przez szwedka007 Czas edycji: 2016-06-21 o 13:19 Powód: Literowki ble |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4271 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A rano mam kilka - zmieniam i codziennie inna ![]() Gryczana - firmy Nominal Pszeniczna - Lebenswert Jaglano - ryżowa - Lebenswert Orkiszowa pełnoziarnista - Lebenswert ( ta się skończyła, trzeba zamówić :P ) Na noc do butli będę teraz kupować z firmy Sun baby - ponoć też są fajne. Chcę spróbować ![]() Pszeniczna i orkiszowa nie są bezglutenowe. My gluten już mamy wprowadzony więc daję bez ograniczeń.
![]() |
![]() |
#4272 |
Wtajemniczenie
|
Wow duzo tych kasz
![]() Najgorszy jest tylko ten krotki okres przydatnosci 3tyg od otwarcia opakowania. A ciągnie Ci dalej przez smoczek 3przeplywowy? Czy karmisz lyzeczka? Ja mleko zageszczalam hippem 2 lyzkami i juz powoli mi ciagnela... A gluten konczymy 2 miesiac wprowadzac po 1 lyzce kaszy mannej. I po 2 mscach juz mozna kasze glutenowe dawac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4273 |
Zakorzenienie
|
Z butli na noc przez Trójprzepływowy.
A rano na wodzie - łyżeczką. Co do glutenu... ja do tego podeszłam trochę lajtowo. Przez dwa - trzy tygodnie wprowadzałam mikro ilości kaszki mannej do obiadków, owocków - tak te przepisowe 2-3 gramy. Młodemu nic nie było. A potem już po łyżce stołowej kaszki orkiszowej mieszałam np. z gryczaną lub jaglano - ryżową i mu podawałam. Wiadomo na początku całych porcji nie zjadał. Potem wprowadziłam pszeniczną... Nie kontroluję teraz ilości. Na tym etapie zdarzają się dzieci, które chleb i bułki jedzą więc chyba można spokojnie kaszki glutenowe dawać. Ogólnie do każdej nowości podchodzę tak - jeśli nie ma bólu brzuszka, zmian w kupkach, wysypek itp. To znaczy że jest ok. ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Taką rozpiskę znalazłam. 5. miesiąc życia – 1 raz dziennie podawaj 2–3 g kaszki z glutenem 6. miesiąc życia – 1 raz dziennie podawaj 2–3 g kaszki z glutenem 7. miesiąc życia – pełna porcja kaszki z glutenem (ok. 150 ml) 8. miesiąc życia – pełna porcja kaszki z glutenem (ok. 180 ml) 9. miesiąc życia – pełna porcja kaszki z glutenem (ok. 180 ml) 10. miesiąc życia – do diety malca można włączyć inne posiłki zawierające gluten. Skróciłam więc pierwszy etap.... reszta się zgadza. Poza tym ja gluten w 6 miesiącu podawałam - trochę przez tą skazę mieliśmy opóźnienia. A za to jak nadrobił teraz ![]()
![]() |
#4274 |
po drugiej stronie szafy
|
Szwedka, ja nie jestem dobrym przykładem jeśli chodzi o jedzenie dla dzidziola, bo ani nie stosowałam się do wskazań kiedy ile glutenu można wprowadzać, ani nie szaleję z czytaniem składów. U nas jeśli chodzi o kaszki, króluje Nestle i BoboVita, wszystkie zawierają cukier, tyle że nie na początku składu.
![]() |
#4275 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Diablica ta kaszka nestle zdrowy brzuszek ze sliwka jest wlasnie w promocji w rossmanie ) kupilam
![]() Jak skoncze ekspozycje z glutenem sprobuje ja podac ![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- elve Ty to chyba nie masz zadnych problemow ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4276 |
Zakorzenienie
|
Szwedka jak chcesz, to już podawaj. Ta kaszka jest ze zbóż częściowo zhydrolizowanych - jest lekko strawna i gluten łatwiej się wprowadza.
U nas hitem dzisiaj było awokado....zrobiłam papkę, dodałam ciut musu marchewkowo-jabłkowego dla smaku( w biedronce są teraz takie fajne musy w tubkach Kubuś, tanie w porównaniu do bobowity i hippa i większe :P - no i do jutra w promocji!!) ...zniknęło w mig. No i pierwszy raz dałam mu biszkopta ![]() ![]() Chleba nie chce jeść, chrupki od biedy zje...ale biszkopta pochłonął i nie przeszkadzały mu duże kawałki w dziobie...
![]() |
#4277 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4278 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() pełzanie do tyłu-wiele dzieci tak ma i musi to slodko wyglądać ![]() kurcze Twoje dziecko bardzo ładnie regularnie je, u nas jest baaaardzo różnie... 2/3:00 cyc 6/7:00 cyc 10:00 kaszka ze 120/150ml mleka 14/15:00 obiadek 150/190 ml 16/17:00 cyc 18:00 próba owocu-około 3 łyżeczki ![]() znowu cyc, ale różna godzina, czasami 18, czasami 19 pózniej butla mm 150/190ml koło 23 znowu cyc ![]() ![]() ale rozbieżnosci czasowe są nieraz bardzo różne ![]() Cytat:
![]() ![]() eeeeeeeeeeeeeeeee Ty to masz wypas ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() no właśnie a dlaczego dajecie na wodzie??? czy na mleku jest źle??? ja kupuję te bezmleczne i mieszam z moim bebilonem, ulubione mojej to: http://www.aptekagemini.pl/holle-kas...iacu-250g.html http://www.aptekagemini.pl/holle-kas...ista-250g.html labenswert też są fajne lubię je, bo nie zawierają dziadajstwa, owoców do nich nie dodaję, bo by się tego nie chwyciła, jedynie naprzemiennie daję 1 lub półtora miarki amarantusa, a na drugi dzień tak jak wcześniej pisałam żółtko, zjada pięknie, bo daję 150ml mleka i z 6, a może więcej miarek (tych z bebilonu) kaszki ![]() Cytat:
![]() a mnie martwi to, że moja mała prawie nie pije wody ![]() ![]() dziś otwarłam jej nową kaszkę-z dodatkiem płatków bananowych, tyle tylko, że w składzie ma mm i się tego nie chwyciła, obraza majestatu była straszna ![]() a i sterylizujecie jeszcze butelki??? |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4279 |
Zakorzenienie
|
DAISY u nas dalej bunt butelkowy, także nie pomogę.
My pijemy wodę do drugiego dania, żeby łatwiej jej się przełykało większe kawałki. Pije ładnie z doidy, ale to też tak z 30ml? Chyba nie przepadamy za barszczykiem, co jej zrobię zupkę z buraczkiem, to średnio zajada. Za to jarzynowej (z przewagą brokułów oczywiście) potrafi już zjeść nawet 100ml. My śpimy podobnie jak Diablica, w body z krótkim albo rampersie, bez przykrycia, bo zaraz się odkopuje. Stópki też ma zimne, ale ja jej zawsze karczek sprawdzam, bo stopy i dłonie dzieci mogą mieć zimne, bo jeszcze nie mają tak wykształconej termoregulacji ciałka. Dla mnie zawsze temperatura na karczku jest wiarygodna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4280 |
Zakorzenienie
|
Daisy no krzyczeć nie będę... to Twój dzidziol.
A będę szczera - nie ubrałabym mojego w body i pajacyka do snu nawet zimą. Body i polspiochy jeszcze zrozumie bo dzieci są różne. W głośniejsze dni u nas był tylko pajac... ale już od marca czy lutego był to pajac bez stopek czyli syrki ma ciągle gołe ![]() Ale wole ubierać tak jak teraz... I mała kołderka .... ale i ją w upały chyba na flanelową pieluche zmienię ![]() Co do kaszek z mm nie pomogę bo nie używamy. Jeśli chodzi o wodę - mój pił chętnie ale ostatnio przeżywamy bunt. Żeby mu ciągle soczku nie dawać to wyczailam ze można podawać wodę kokosową. Ja razie kupuje taką w puszkach ale ponoć łatwo samemu kokosa wybebeszyc żeby taką wodę uzyskać. Woda kokosowa świetnie nawadnia. Ciesze się, że mi się trafiło dziecko co chętnie je ![]() Mogę mu wprowadzać nowości i rzadko kiedy trafiam na opór ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 03:04 ---------- Poprzedni post napisano o 02:58 ---------- A bo zapomniałam... ja butelek nie sterylizuje. Wogóle to wygotowywalam je raz na tydzień jak młody miał z 2-3 miesiące. A teraz tylko woda gorąca i tyle. Daisy i dziękuję za komplement ale guru i mamuśka idealna to ja nie jestem ![]() Ale staram się jak mogę - skaza białkowa mobilizuje do pilnowania co młody je - poza tym, chce by poznawał nowe smaki i żeby było to dla niego jak najlepsze. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Grześ ![]() Igor ![]() Maja ![]() Edytowane przez diablica80 Czas edycji: 2016-06-22 o 02:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4281 |
Zakorzenienie
|
DIABLICA u nas też duże kawałki w zupkach się nie sprawdziły.
Za to jak jej daje w ręce kawałek brokułów czy kalafiorka albo żółtko czy mięsko pomielone na końcówce widelca, to bardzo ładnie je i nie ma problemu z krztuszeniem. Może tak spróbujesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4282 |
Wtajemniczenie
|
daisy zdj polspiochow:
Kupilam teraz 2szt w smyku na wyprzedazy za 25zl ![]() I faktycznie te łaty są w zlym miejscu,jyz ktoras o tym pisala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4283 |
Wtajemniczenie
|
diablica jeszcze Cie pomeczę w sprawie kaszki,.. na przykladzie Hippa ile wsypujesz łyżek maksymalnie,.że ciagnie Ci przez smoczek 3przeplywowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4284 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak mu kładę coś do jedzenia na blat od krzesełka np. ziemniaczka, kalafiorka - to zamiast jeść rozmazuje po całej powierzchni ![]() Będziemy próbować dalej. A ile Twoja mała zjada takiego drugiego dania? Cytat:
![]() ![]() Co do kaszki... 210 wody, 7 miarek mleka i 4 miarki kaszki z lekkim czubkiem - tylko to raczej takie rzadkie wychodzi. Na początku ciągnie z pozycji II potem z III jak gęstnieje pod koniec. Kaszka Nestle wychodzi jeszcze rzadsza - tej daje 5 miarek. W sumie nie próbowałam robić bardziej gęstej i podawać przez ten smoczek. Wczoraj przetestowałam inny smoczek - do gęstych pokarmów. Oprócz normalnej butli przygotowałam drugą: 60 wody, 2 miarki mleka i dwie kopiaste kaszki - wyszło gęste i młody chętnie przez ten smoczek ciągnął. Potem dopił trochę kaszki standardowo przygotowanej... Dzisiaj spróbuję mu na noc taką gęstą kaszkę zrobić tylko może mniej wody i mleka dam ... i zobaczymy jak brzuszek i jak noc nam minie.
Grześ ![]() Igor ![]() Maja ![]() Edytowane przez diablica80 Czas edycji: 2016-06-22 o 11:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4285 |
Zakorzenienie
|
DIABLICA ale ja też mojej muszę sama do buzi wkładać, a jakże
![]() Jak jej kładę na blacie to też rozmazuje wszędzie zamiast wkładać do buzi. A co ciekawe, kawałek chleba albo flipsa od razu pcha do buzi. W sumie to może wyjdzie z łyżeczka brokułów i pól łyżeczki innych rzeczy :P ale to nic, chce ją nauczyć innego jedzenia niż tylko zupki i papki. Może z czasem zje więcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4286 |
Zakorzenienie
|
Olilina, to będziemy próbować tak dalej
![]() Kiedyś byłam przekonana co do BLW, ale jak widzę co on potrafi zrobić z mini kawałkiem kalafiora to strach mnie ogarnia ![]() ![]()
![]() |
#4287 |
Zakorzenienie
|
HAHA mnie też
![]() Jak narazie upiekłam muffiny z truskawkami, których oczywiście jej nie dam jeszcze, tylko z mężem zjemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4288 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() dziś znowu miała tylko body, skarpetek nie zakładałam, przykryłam tylko cienkim kocykiem i nie była zmarznięta ![]() ciekawe czy mojej by przeszła woda kokosowa... ![]() na razie dałam jej melona i był ogromny opór ![]() i kawałeczki w obiadku też jeszcze nie przejdą ![]() ad.skazy to do zupki kupiłam jej czystą oliwę tłoczoną na zimno, nierafinowaną, tylko koleżanka mówiła, że nie może być extra virgin, wiesz coś na ten temat??? ![]() Cytat:
![]() moja ma jakiś gorszy dzień, w ogóle nie chce jeść, o 10:15 zjadła tylko 120 ml kaszki, obiadu nie chce, na szczęście trochę wody wypiła i spać nie chce, przespała się pół godziny i łazi wszędzie, paluchy przycina w szufladzie i o wszystko tłucze głową, masakra ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4289 |
Zakorzenienie
|
Daisy, co do oliwy nie pomogę niestety, bo nie wiem nic na ten temat.
Ja kupiłam z Hipp'a rzepakowy BIO w Lidlu - specjalny dla dzieci.
![]() |
#4290 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() W dodatku mamy inwazję maciupeńkich owadów, nie wiem czy to muszki czy inne cholerstwo, ale włazi przez oczka w moskitierze, którą mam w oknie...i gryzie. Ja to ja, ale młoda jest calusieńka w kropki :/ Dobrze że to nie swędzi, ale kombinuję co tu zrobić żeby jak najszybciej zeszło. W ogóle ostatnio odczuwam u siebie zmęczenie materiału, zrobiłam się nerwowa i płaczliwa, muszę się ostro pilnować, żeby nie podnosić na młodą głosu i nie wykonywać gwałtownych ruchów ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.