|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
|
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Konto usunięte
|
Ja chciałam tu tylko sprostować jedną małą nieścisłość...
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6049514 1] - w miarę sprawne wydatkowanie funduszy z UE (zwłaszcza udane było dofinansowanie osób otwierających działalność gospodarczą w postaci bezzwrotnej 'pożyczki' czy jak to tam nazwać).[/QUOTE] Przecież to jest zło na miarę 500+, a dla mnie zdecydowanie gorsze. Miałam przyjemność w ubiegłym roku robić praktyki w największym ośrodku badawczym dot przedsiębiorczości w kraju. Skala upadku tych przedsiębiorców jest ogromna. To jest marnotrawstwo pieniędzy na JEDNOSTKI (!!!) za grube miliony. Ogólnie to śmieszne, bo ja pomagam ludziom taką dotację otrzymać. Śmieszne tym bardziej, że jeszcze dwa lata temu te statystyki też wspaniale działały na moją wyobraźnię, ba, pracę licencjacką pisałam m.in. o tym zagadnieniu! Aktualnie mam świadomość, ile tych przedsiębiorstw upadnie. Owszem, można wierzyć, że te dotacje są dobrym rozwiązaniem (mając w głowie wizję innowacyjnych firm, promowanych w mediach), tylko pytanie, kto ma świadomość, na co (raczej: do jak przedsiębiorczych i zdeterminowanych osób) te dotacje idą w mniejszych miastach, gdzie i doświadczenia i innowacji brak. Także po stronie PUPu. Warunki, które trzeba spełniać na uzyskanie takiej bezzwrotnej dotacji, można przyrównać do prawa zamówień publicznych (w dużym uproszczeniu) - wygrywa najtańsza oferta, która nijak nie przewiduje warunków jakościowych. To samo z biorcami dotacji - spełniają warunki wieku, czasu pozostawania na bezrobociu, wykształcenia itd. - a nikt się nie zastanawia, czy ci ludzie nadają się na przedsiębiorcę. No hola, hola, droga Joanno, przecież instytucje rynku pracy organizują obowiązkowe szkolenia na których przyszli przedsiębiorcy tak wiele się nauczą! ![]() Dla osób, które naprawdę nadają się na przedsiębiorcę, czeka wiele możliwości -> uwierzcie, że ludzie, którzy mają pomysł, zdolności organizacyjne, samozaparcie, pracowitość, a jednocześnie dostęp do informacji (wiedzą, skąd wziąć pieniądze, pozyskać kontakty, rozreklamować produkt itd.)|, dadzą sobie radę bez tych dotacji (pozyskają pieniądze z innych źródeł). I powiem tyle, że nie myślcie, że ci wielcy przedsiębiorcy nie są petentami pomocy społecznej ![]() Jestem zwolenniczką pomocy osobom wykluczonym, niepełnosprawnym, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej, ale nie jestem zwolenniczką dzikiego rozdawnictwa, czy to 500+ czy przede wszystkim takich pieniędzy jak 20 tys. w zasadzie z łapanki (przypuszczam, że trudniej niektórym sobie wyobrazić macierzyństwo niż bezrobocie, siłą rzeczy więc na taką dotację załapać się łatwiej, nawet teraz, kiedy wiele mówi się o tym, że niby ma ich nie być). |
![]() ![]() |
![]() |
#4263 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój brat otworzył firmę w taki sposób, znalazł niszę na rynku, pamiętam, ze razem pisaliśmy wniosek/projekt. Firmę ma już trzeci rok i dobrze mu idzie. Nie wiem jak dużym jest wyjątkiem, ale jemu się udało. Pracowałam kiedyś przy obsłudze Funduszy to wiem jak to wszystko mniej więcej wygląda. Najgorzej chyba w tzw. projektach miękkich układa się to wszystko. Tak naprawdę to pracę i zysk mają ludzie pracujący przy obsłudze tego (też w ramach projektów) niż ci końcowi beneficjenci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6052343 6]Ale zawsze to jest jakaś szansa dla tych ludzi. Lepiej pozwolić im działać i dać te 20 tys. niż wypłacać zasiłek dla bezrobotnych. Na jedno wyjdzie w sumie.
Mój brat otworzył firmę w taki sposób, znalazł niszę na rynku, pamiętam, ze razem pisaliśmy wniosek/projekt. Firmę ma już trzeci rok i dobrze mu idzie. Nie wiem jak dużym jest wyjątkiem, ale jemu się udało. Pracowałam kiedyś przy obsłudze Funduszy to wiem jak to wszystko mniej więcej wygląda. Najgorzej chyba w tzw. projektach miękkich układa się to wszystko. Tak naprawdę to pracę i zysk mają ludzie pracujący przy obsłudze tego (też w ramach projektów) niż ci końcowi beneficjenci.[/QUOTE] Przecież 500+ też jest szansą. Dla wybranych. ![]() No właśnie, jakaś szansa, którą marnuje ogrom ludzi, tylko dlatego, że nigdy nie powinni znaleźć się w tym miejscu. Nie wiem, czy na jedno wyjdzie z wywalaniem pieniędzy - można to zrobić mądrze, np. tworząc spółdzielnie socjalne. Ale do tego trzeba ludzi, chęci i czegoś więcej, niż krótkiego poprawiania statystyk pt. tyle dotacji poszło do biorców i tyle miejsc pracy stworzyliśmy. Dlaczego nikt nie chwali się, ile tych firm przetrwało więcej niż nawet te 3 lata? Bo nie ma czym? Tak. To pogrubione - dziwnie napisałaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
BAN stały
|
Stesia
A niby jak mam prosić tylko o popołudniowki w pracy? A zajęcia na uczelni są tylko max do 13 żebym mogła zdarzyć do pracy? Zależy jakie studia bo są tańsze i droższe prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
BAN stały
|
Luba
No może są to błędy ale jestem nauczona pracy i nie brania od faceta ani grosza,będąc dwa miesiące na utrzymaniu byłego faceta tato nazwał mnie sam utrzymanką i zawsze powtarzał,że kobieta musi być nie zależna i dzielić ma się na pół rachunkami.Mojemu TŻ nie pozwalam nigdy płacić za siebie,najlepsze jest to że on chce żebym wyjechała za granicę do niego i powiedział wprost że jest w stanie mnie utrzymywać bo pracy na początek by dla mnie by było.Ja jestem w stanie się z nim rozstać bo nie mam zamiaru siedzieć w domu ani tym bardziej nie spieszy mi się żeby rzucać pracę dla niego. |
![]() ![]() |
![]() |
#4268 |
Naczelna Nastolatka
|
Jaka ty jesteś głupia, masz tak ciasne myślenie, że aż boli. Odczuwam fizyczny dyskomfort, kiedy czytam twoje posty.
#4269 |
BAN stały
|
Dacn
A zajęcia na uczelni chyba czasami są też w innych porach ja jestem zastępca kierownika sklepu może to nie być takie proste no ale warto spróbować.Mi kierownik nie chciał dać urlopu bezpłatnego bo już miałam pomysły żeby jechać do TŻ na trochę ale gdy powiedział,że nie mam szans na taki urlop to przestałam na niego naciskać |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Zakorzenienie
|
Tysiące studentów dają radę a firmy takie jak mak, ikea czy decathlon idą bardzo na rękę w kwestii grafiku, wystarczy... spytać i się postarać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4272 |
BAN stały
|
Zakonna
No wybacz ale głupi to jest ten co mnie nazwał ja nie muszę kogoś od takich osób wyzywać.Moje zachowanie jest jakie jest i wolałabym sama do czegoś dojść niż później ma mi to wspomnieć facet.Może mam takie doświadczenia z byłym facetem i dlatego tak mam.On więcej zarabiał razem zbierałam na auto itd. Po rozstaniu ja zostałam z niczym on ze wszystkim i tak to wygląda. Mój TŻ obecny ma kredyt,mieszkanie dość spore i też zawsze mu gadam że mieszkanie jest jego bo taka prawda nic nie jest moje po rozstaniu wszystko będzie jego może źle robię,że zakładam z góry opcje rozstania.Dlatego ja sama myślałam o tym żeby wziąść kredyt na mieszkanie. ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- dacn No pewnie,że dają radę tylko z braku chętnych do pracy wszystko jest dużo cięższe a my musimy pracować za 10 |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 | |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6052595 1]Wielu ludzi zakłada/otwiera własną działalność. Każdy kto robi to po raz pierwszy albo po upływie 5 lat od zamknięcia poprzedniej działalności, ma prawo do preferencyjnego ZUSu przez dwa lata. Niewielu osiąga sukces czy to z pomocą unijnych funduszy czy bez nich. Rynek oststecznie weryfikuje każdego. Ja to dalej traktuję jak szansę, a szanse ludziom trzeba dawać. Być może ten program wymaga modyfikacji, ale sam w sobie nie jest niczym złym. Trzeba jednak mieć pomysł, przejść szkolenie, spełnić określone warunki. To nie jest wyciągnięcie łapy bo tak.[/QUOTE]
Sięgam do pamięci, analizuję ostatnie kilka miesięcy życia, przypominam sobie twarze, historie, pomysły i... nie widzę niczego, w co z sercem bym wierzyła. I nie jest to tak, że ja kpię z tych ludzi, wręcz przeciwnie, dobre mam serce, więc pomagam w 150%, ale mam też zdrowy rozsądek i potrafię już wstępnie ocenić taki czy inny pomysł. Te określone warunki to kpina, a na szkoleniu wysiedzi każdy, kto ma odrobinę oleju w głowie (dla jasności, nie są to jakieś miesięczne maratony ![]() ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak jak mowilam, moze ci sie jeszcze horyzonty poszerza, moze trafisz na ludzi, ktorzy pomoga ci sie uporac z tym w co wtloczyli cie rodzice. I bardzo mi ciebie zal, bo widzisz, twoj tata nazywa cie utrzymanka, ale sam nie postaral sie, zeb yzapewnic ci jak najlepszy start w zycie, nie wspieral cie, zebys sie uczyla, nie staral sie z calych sil, zeby udalo ci sie pojsc na wymarzone studia. Nie, potrafil tylko nazwac cie "ku.wa". Nie wiem czy w twoim domu bylo fajnie, ale nie wydaje mi sie. A widzisz ja i moj maz, czyli w twoim mniemaniu utrzymanka i pan i wladca, wspieramy dzieci pod kazdym wzgledem, pomagamy jak mozemy, wychowujemy na madrych, otwartych ludzi. Jedno juz studiuje dwa kierunki, drugie na studia sie wybiera. I, na marginesie, nigdy przenigdy nie nazwalibysmy swoich dzieci tak jak nazwal cie twoj ojciec, bo po prostu calkiem inaczej je wychowujemy. Wnioski wyciagniesz sobie sama?
![]() |
#4275 |
BAN stały
|
asia_aisa
Za co? Za to że ktoś jest niezależny? ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Luba No może trochę przesadziłam nie chciałam Cie urazić takimi słowami nie wiedziałam jaka jest Twoja sytuacja za co przepraszam. No to gratuluje zdolnych dzieci jest być z czego dumnym. Może nie wspierał ale zawsze powtarzał by by być niezależnym nie wiem czy to jest aż takie złe.Może za bardzo jego słowa do mnie trafiły i ta niezależność to dla mnie zbyt na wyrost. Dlatego tak bardzo chce sama do czegoś dość byle nikt mi czegoś nie wypomniał za kilka lat,byle bym nie czuła się gorsza ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Ale to jak to ma wyglądać jechać do niego rzucić wszystko.Zamknąc się w domu i korzystać z jego kasy? Jak dla mnie tam by pracy nie było to tak przecież nie można ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Luba Wy macie dzieci to też inaczej a ja nie mam ślubu dzieci dlatego to by było dziwne żeby ktoś dał mi prezent w postaci pieniędzy albo żeby mnie w ogóle utrzymywał przez jakiś czas |
![]() ![]() |
![]() |
#4276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a studia fakt są tańsze i droższe, niektórych pewnie nie dałoby się opłacić za najniższą plus jakoś się utrzymać, ale z twojego posta zrozumiałam jakby w ogóle nie dało sie studiować pracując za najniższą a ten brak chętnych wynika z tego że ludzie ogólnie nie chcą pracować czy może z jakiś względów nie chcą pracować u was? nie wiem skąd jesteś nie macie tam żadnych studentów którzy byli by chętni dorobić? znajomy też przez krótki okres pracował u takiego jednego, tamten narzekał na brak chętnych do pracy a było to tylko dlatego bo ludzie nie chcieli u niego pracować, pracowali albo ci którym nie chciało się szukać czegoś lepszego albo tacy jak znajomy dla których to była praca dopóki nie znajdą czegoś innego Edytowane przez stesia Czas edycji: 2016-05-17 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4277 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No to się różnimy w ocenie tego. I też dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Osobiście mam plan poczekać z ocenianiem rządów PiS, aż zdążą tak naprawdę porządzić, więc nie wypowiem się szczegółowo na temat ich działań - w większości na razie nie mam zdania. W tych sprawach, w których zaś mam zdanie, bilans wychodzi mi właściwie na zero - są rzeczy, które mi się podobają, te, które mnie oburzają i nie rozumiem, dlaczego tak skrewili, i w sumie najwięcej tych, które mi się nie podobają, ale rozumiem, dlaczego PiS zrobił tak, a nie inaczej. ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
![]() Zacznij brać w końcu kobieto odpowiedzialność za własne życie, zamiast winą za swoje niepowodzenia i złe decyzje obarczać wszystkich innych!!! Słyszałaś kiedykolwiek takie przysłowie: "Chcący szuka sposobu, niechcący szuka powodu"? Powinnaś naprawdę gruntownie je przemyśleć i wziąć sobie do serca ![]() Tak się składa, że studia w tym kraju są DARMOWE, jeśli tylko ktoś włożył minimum wysiłku w to, by się do matury pouczyć i się na nie dostać... Nie każdy musi iść na super prestiżowe i oblegane studia, jeśli brakuje mu zdolności, ale do wyrwania się z mieściny bez perspektyw wystarczą jakiekolwiek i na te jakiekolwiek studia naprawdę dostać się to IMO nie jest wyczyn... A jak już jesteś na studiach to masz zniżki, tanie lokum (akademik) i stypendium socjalne, szczególnie wtedy, jak jesteś osobą z ubogiej rodziny o niskich dochodach!!! Ponadto masz większe możliwości znalezienia lepiej płatnej pracy i pracy w ogóle, bo:
Ja mam w swojej rodzinie niejeden przypadek kuzynów i kuzynek, których kompletnie nie byłoby stać na płatne studia, bo są z mega ubogich rodzin, ale dostali się na studia dzienne i dzięki temu jeszcze mogą pomóc finansowo rodzicom, bo oprócz studiowania - pracują... i/lub utrzymują się sami, co dla rodziców też jest ogromną pomocą, bo to zawsze jedna osoba do wykarmienia mniej. Właściwie to większość mojego kuzynostwa ma taką sytuację i wiesz co? Radzą sobie, studiują, nie narzekają... Szlag mnie trafia, jak tu takie pierdoły wypisujesz, a moja rodzina będąc w jeszcze gorszej sytuacji niż ta, którą zarysowujesz tutaj jako koniec świata jakoś sobie z tym końcem świata radzi, i to całkiem nieźle... więc jak widzisz, można coś robić, zamiast usiąść i płakać!!! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4279 |
Wizażowy Kot Igor
|
Onnaa,
ja już nie mogę czytać tego, co piszesz. Serio. Zlituj się. Jest taka granica ignorancji, której przekroczenie powinno sprawiać fizyczny ból. Co się dzieje w tym wątku? Najpierw byliśmy zmuszeni poczytać historię życia Yuri. Teraz poznajemy historię życia Onny. No litości.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#4280 |
Konto usunięte
|
Onna, mam wrażenie, że Ty uważasz, że robienie z siebie takiej męczennicy to jak bycie bohaterem. Niestety, ale tak nie jest. Ludziom jest Ciebie żal, nikt Ci herosowania nie zazdrości.
Edytowane przez 201607121223 Czas edycji: 2016-05-17 o 21:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
Konto usunięte
|
Onnaa zawsze możesz wybrać studia wojskowe, masz zagwarantowany żołd, nocleg i jedzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4284 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale gdzie ja marudzę,fakt mogłabym zarabiać więcej mi po prostu żal znajomych itd.że z tak niskiej wypłaty nie mają co do gara włożyć ![]() Tak nie powinno być,osoba która ma słabe kwalifikacje powinna chociaż mieć co jeść wynająć mieszkanie ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Cytat:
Kartka wisi o 8 miesięcy na biurku pojawiły się dwa CV tylko w tym z tego co opowiadał kierownik jak zadzwonili do nich po 2 tygodniach żadna z tych osób nie była już zainteresowana pracą ![]() W innych zakładać zaczęli przyjmować Ukraińców ciekawy kiedy u nas tak będzie ![]() Tylko u mnie w firmie to raczej nie realne żeby przyjęli Ukraińców.Kierownik się śmiał,że jest okres wakacyjny i do pracy nikt nie przyjdzie bo każdy chce mieć wolne wakacje coś w tym chyba jest.Zero chętnych ,a dwie osoby już z pracy się zwolniły.Ciekawe jak to będzie dalej wyglądać bo często jak ktoś się przyjmie do pracy szybko ucieka,każdy się chyba boi fizycznej pracy. ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- czy to też nie jest czasami efekt 500 plus że nikt nie chce pracować? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4285 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() 1. Emerytury i zła sytuacja w Polsce. Młodzi wyjeżdżają. Wcześniejsze emerytury to poprawią? Jak? Kasy będzie mniej. A młodzi emeryci będą dorabiać i zabierać miejsca pracy młodym, bezrobotnym. 2. O zakazie handlu w niedzielę i Twoich argumentach się wypowiadać nie będę, boję sie, że to dla mnie za wysoki poziom myslenia. 3. Złe utrzymanki. Załóżmy, że masz męża, oboje pracujecie. Twoi rodzice tez. I nieszczęście ( nikomu nigdy tego nie życzyłam, nie życzę i życzyć nie będę) - Twoja mama i Ty miałyście wypadek. Przerwa w pracy na tyle długa, że pojawiły sie zwolnienia z pracy. Jak to zniesiecie ( Ty i Twój tata)? Byc takim bezuzytecznym, niesamodzielnym człowiekiem na utrzymaniu mężczyzny?
![]() |
#4286 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=Onnaa88;60538856]Takie było zawsze moje marzenie
![]() Ale gdzie ja marudzę,fakt mogłabym zarabiać więcej mi po prostu żal znajomych itd.że z tak niskiej wypłaty nie mają co do gara włożyć ![]() Tak nie powinno być,osoba która ma słabe kwalifikacje powinna chociaż mieć co jeść wynająć mieszkanie ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Marzenia są po to żeby je realizować a nie mówić o nich. Nie czekaj aż ktoś Ci coś da- pracę, godziwą pensję, mieszkanie. Na durne programy 500 plus czy wcześniejszą emeryturę. "Państwo" powinno nie przeszkadzać a nie głaskać po główce. Byłam na studiach uchodzących za najcięższe, dodatkowo pracowałam i uczyłam się. Przestań szukać wymówek ![]() Pisałaś, że kobiety z reguły zarabiają mniej... wiesz czemu? Wmówiono im, że świat się zawali jeżeli w domu nie będzie obiadu a pan mąż nie będzie miał czystej bielizny. Najpierw wielkie poświęcenie dla czystych dywanów, pięknych firanek i faceta, któremu to lata i powiewa a później porzucenie pasji i pracy ze względu na dziecko w przedszkolu. Litości, kobieta jak chce zarabia tyle co mężczyzna. A co do handlu w niedzielę- mnie by to zniszczyło, ponieważ tylko wtedy mogę spokojnie iść na ciuchowe zakupy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4287 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żyłam z pracy (recepcjonistka w hotelu - weekend każdy po 12h dziennie plus do tego 1 nocka 12h w tygodniu, każde święto czy inny dzień wolny na uczelni) i stypendium naukowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
BAN stały
|
stesia
Bo nagle osoby zaczęły się zwalniać to się odezwali do tych co szukają pracy.Zreszta jest też tak,że ludzi nie szanują a później się dziwią,że chętnych brak do pracy.Paminetam jedna dziewczynę miała jakieś świetne studia skończone tak jej zależało na pracy każdy się z niej śmiał co ona robi w biedronce.Kierwonik był wkurzony bo była taka powolna ciągle manka na kasie i co nawet pierwszej umowy jej nie przedłużyli mogli dać jej jednak szansę i częściej dawać ja na sklep może by się dziewczyna wdrożyła w pracę a tak lepiej zwolnić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.