|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato nadchodzi, słońce świeci, coraz większe rosną nam dzieci. Mamy luty 2016 c
Cytat:
A co do szpitala to w tym co rodzilam to jest mega nastawienie na kp. Jak chciałam by ja dokarmily strzykawka to dostalam.opieprz. a jak chcialam probowac sciagac to tez nie pozwalaly butla karmic. Wszedzie inaczej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4262 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato nadchodzi, słońce świeci, coraz większe rosną nam dzieci. Mamy luty 2016 c
Tam gdzie ja rodzilam nikt nie mowil by dokarmiac chyba to normalne bylo ze kazda kp bedzie
![]() Aninis pamietam Twoje nastawienie nic nie poradzisz tak mialo byc dobrze ze slonczylo sie wszystko dobrze ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4263 | |
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy ze spacerku, który dziś był zakupowy bo kropił deszcz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() No właśnie to jest przykre z tymi szpitalami, u mnie tez nie ma ani doradcy laktacyjnego, ani pomocy z przystawieniem. Tylko podali dziecko i mówili: Pani przystawi. No kurna moje pierwsze dziecko, a może bym nie umiała? ![]() ![]() U nas też były zielone wody. Znaczy ze pierwsze co mi puściły na patologii były czyste. A za 3 godziny już zielone. no ale wtedy już dusił sie pępowinką mój dziczek ![]()
![]() |
![]() |
#4264 |
Zakorzenienie
|
Ja się przygotowałam przed porodem do kp teoretycznie. I m.in. dzięki temu wyszło. U mnie na odziale niby jest doradca laktacyjny, ale... od pn do pt w jakiś tam godzinach... I tak jak urodziłam w czwartek wieczorem, a moja współlokatorka w pt z samego rana, to ona poradę jakąś tam dostała zaraz w momencie jak skończyli cc (jeszcze na pooperacyjnej). A jak się zaczeły problemy to doradcy nie było, bo weekend... a co położna to inna teoria w dodatku każda tylko rzucała coś w biegu, bo żadna nie miała czasu przy niej usiąść, popatrzeć co się dzieje... A na dodatek oliwy do ognia dorzucała mamusia i siostra
![]() ![]() Także jak dla mnie szpital sobie może być pro kp, ale do jasnej anielki niech wspiera dziewczyny, niech położne mają aktualną albo przynajmniej spójną wiedzę... a nie tak, że co wpada położna "karm w kapturkach" "wywal te kapturki" "odciągnij i daj w butelce" "nie dawaj butli, tylko dostawiaj" "no mama jak to nie wiesz jak??" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4265 |
Raczkowanie
|
Lucy żebyś wiedziała że dobrze😊 ja tak jak Aninis z pierworodną poprostu nie byłam przygotowana na cc. Pamiętam ból, żal i znowu ból 😦 7 światów widziałam po przebudzeniu a raczej 7 mężów i nie wiedziałam co jest grane😂 i ból. ..ból jak cholera😡 potem usłyszałam kota, malutkiego kotka i chwila minęła zanim dotarło do mnie że to dziecko jest😰MOJE DZIECKO!!! Później chlapneli mi malutką na pierś i jedz dziecko. Pytali tylko czy zmieniam pierś czasem ktoś pomógł na początku jak lezalam. Krew leciała mi z piersi a ból byl gorszy od bólu brzucha😡 dopiero moja położna środowiskowa pokazała jak prawidłowo przystawiac do piersi. Płakałam i walczyłam - z bólem, nawalem, brakiem i wiszeniem godzinami na cycku. Karmilam rok aż sama uznała że dość 😉 wszystko na czuja, bez neta ogólnie dostępnego. Z tą jest inaczej, wiedziałam czego się spodziewać, obyło się bez baby blues (oj trochę ryczalam😁
![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Aaaaa i fika się dziś w obie strony już 😀😀😀😍😍😍 Boziu jak ja na to czekałam 😄 pokazywalam, fikalam aż załapała😄 jeszcze nieśmiało ale jednak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze to gdybym z neta nie wiedziała, że laktację i po cc można rozhulać, to pewnie bym się poddała... i jeszcze bym myślała sobie, że no tak mama moja karmiła mnie tylko 3 tygodnie, więc to dziedziczne 😉 A później już w domu, to położna środowiskowa mi pokazała w jakiej pozycji karmić z rogalem (w szpitalu go nie miałam). Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4267 |
Zadomowienie
|
A w moim szpitalu tylko kp panie z neonatologicznego wręcz należały a jak jedna pani obok przy jednej z neonatologicznego powoedziala żeby dała mleko w butelce bo cały dzień mija nic nie jadł i placze a ja pokarmu nie mama to na nią z krzykiem wyskoczyła żeby się nie wracała i 3 razy pytała mnie o zdanie i wzięła go na noc a ja walczylam i rano pokarm był
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4268 |
Wtajemniczenie
|
hej, hej!
ale zmiana pogody, wczoraj upały, dzis dosłownie zimno, brr.... Marcia, świetne buty ![]() ![]() Figa, jasne, masz rację z tym ułatwianiem siadania ![]() Aaaa...wiecie, jakie cwane mam dziecko? Próbowałam poćwiczyć z nim obroty, no i fajnie- raz czy dwa udało sie , podchodzę następnego dnia i jak sie zabieram, to ten myk w sekundzie na plecki i rozkłada rączki na boki blokując próbę przewrotu. I tak kilka razy, wiec odpuściłam, bo nie chcę go na siłę uczyć- widocznie sam wie, kiedy na niego przyjdzie czas, tak mi sie wydaje. Gdyby nie robił takich ruchów blokujących i stanowczo zapierał sie , zeby go nie przewracać, to bym dalej ćwiczyła... ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Dziewczyny, nie ma sensu kłócić się, każda robi jak uważa za słuszne i tyle, zakładam, ze żadna z nas nie chce własnemu dziecku/dzieciom robić żadnej krzywdy ![]() A tak w ogóle po tej całej aferze dotarło do mnie, ze ja też będę na cenzurowanym, bo mój mały śpi od urodzenia w łózeczku, wstaje raz czy dwa na karmienie, i spi podczas jedzenia, więc go odkładam, nie biorę do łózka ![]() A co ja na to poradzę, skoro jest śpiący, ziewa i trze oczka juz przed 19? wiec go lulamy i kładziemy i karmimy, jeśli jest głodny. ale nikt go tego nie uczył. W ciagu dnia spanie różnie- w łóżeczku, na naszym łózku, w wózku, na kanapie, zależy, i zasypia różnie- albo lulany na rękach( i przy okazji wycałowany), albo sam ,albo podczas spacerku. A jeśli chodzi o nocne karmienie, to ja też potrzebuję przytulania i jak karmie Milka, to przy okazji go całuję, tulę, wącham jego cudną główkę, nie powiem, Milek spi i czasem się wierci i złości, pręży nóżki, bo matka go molestuje, zamiast dac w spokoju jeść. Ae co poradzic, jak ja MUSZĘ to robic i juz. Nad ranem różnie- albo w łóżeczku, albo u nas, wtedy oboje go zacałowujemy- oczywiscie wtedy nie spi i gówka mu lata od mamy d taty, bo kąłdziemy go pośrodku. A mały ma zaciesz. Nasza K. też od urodzenia spała u siebia, ale jak była potrzeba, i miała juz swój pokój, i coś jej sie sniło, to albo do niej biegalismy, albo spała z nami i tyle- ale od x czasu nie zdarzyło sie, zeby spała u nas, bo nie chce- mówi, ze z nami by się nie wyspała. No pewnie, śpimy na wąskiej wersalce, a dziecko wybiera wygodę włąsnego łózka. I jakoś nie przyszło mi do głowy, ze robię coś źle, nie uczyliśmy ani jej, ani Milka, po prostu jak spia w swoich łóżkach, to spią, gdyby źle spały, to by spały z nami, to jasne. Ale wydaje mi sie, ze skoro Milek bez sapnięcia śpi od tej 19 do 4-5 rano i wtedy je, to chyba nie potzrebuje spać z nami, czy ja źle myślę ![]() W każdym razie kochamy swoje dzieci najmocniej na swiecie i ostatnie co by nam przyszło do głowy, to je skrzywdzic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4269 |
Zadomowienie
|
Figa, rodzilam na krzeselku, w pollezacej pozycji, oparta o tz. Kurcze,musialam tz zapytac, bo zupelnie juz zapomnialam ze tak rodzilam
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Co do podawania butli, to u mnie w szpitalu polozne sa na nie. Kp jest bardzo mocno propagowane, do tego stopnia ze kolezanka ktora nie miala przez 2 pierwsze dni pokarmu, musiala sie wyklocac o podanie mieszanki.
![]() |
#4270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam, ale ręce mi opadły jak przeczytałam to, co napisałaś. Przeczytaj jeszcze raz tą całą dyskusję, nikt nie napisał, że dziecko, które samo zasypia na całą noc w łóżeczku należy na siłę zabierać do łóżka rodziców. Bo niby po co? Serio... nie chce mi się już o tym pisać. Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4271 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4272 |
Zakorzenienie
|
Elenko hehe chyba nie czytałaś uważnie
![]() Spoko, u nas z Bartusiem jest tak samo, śpi od 19 u siebie ![]() Matka z ojcem kolarzy oglądali, mamy brąz! ![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4273 |
Raczkowanie
|
Się S pisalam i mi S kasowalo.
U nas dziś masakra cały dzień płacz i tylko dwie pół godzinne drzewko. Chyba żeby bo ma dolne dziaselka czerwono białe. W moim szpitalu podawali małej butelkę bo choć miałam pokarm to mała miała problem z ssaniem bo ma język w serduszko i dokarmialy mi ja. W ogóle to karmienie w szpitalu to był cyrk pchaly mi ja na siłę dziecko plakalo i nie jadło. Jak mi ja zabrały to mówiły że o u mnie nie płacze. W domu pierwsze dni to był horror głównie szła butelka z mm, bo choć ja miałam nazwał to mała nie chciała ssać. Potem odciagalam laktatorem. I dopiero położna środowiskowa pokazała mi jak ja prawidłowo przysrawiac mówiła o kątach prostych itp. Zrobiliśmy eksperyment miałam tylko piersią karmić nie dawać mm nie odciągnąć po 48 H zwazylysmy mala czy przybiera ba wadze. Przybrała 130 gram. Od tego czasu tylko kl. Butelka żeby pamiętała jak się je z butelki i co ... pewnego dnia ja odrzuciła. Więc mała jest przykładem ze od narodzin jadła butlę A i tak ja odrzuciła. Gdyby nie ta środowiskowa pewnie bym dawała mm A tak karmię tylko piersią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- A wiecie na tvp1 leci jak urodzić i nie zwariować ☺ aż się przypomniały mi czasy oczekiwania Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4274 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4275 |
Raczkowanie
|
Nie nic z tym nie robiliśmy, byliśmy to konsultować Ale nie trzeba podcinac. Potem się dowiedziałam ze gdyby to było konieczne to by to od razu zrobili w szpitalu. Mam nadzieję ze nie wpłynie to na wymowę
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4276 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko chodzi mi o to, że ktoś tak przeczytawszy, moze pomyśleć, ze źle chowam dziecko, bo śpi samo, ma smoczek itd. wiesz o co mi chodzi, prawda? znamy się tu na forum chyba dość długo ![]() Kurczę,nie umiem, jak większosć Was pisać jasno, zawsze mam problem z prawidłowym przelaniem myśli na papier, tu kompa ![]() ![]() ale masz rację, nie ma co juz o tym pisać . ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
![]() Ja jestem tak roztargniona, ze dopiero dotarło do mnie, że są igrzyska w Rio... ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- U nas też jest, ale u laryngologa nie byliśmy, pediatra kazała na razie nic nie ruszać. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4277 |
Zakorzenienie
|
Ja tez klocilam sie o podanie mm. No zjechala mnie nawet stara prukwa ze skoro nie chce kp to nie mam podpisac papier i nara. A tylko raz wzielam ta strzykawke.
I nie powiem.przychodzily przystawialy mi zoske wiec spoko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4278 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4279 |
Mamusia Luty 2016
|
U nas było super bo i zschecali bardzo do kp i pomagali nawet milion razy przystawic... I mm też bez kłótni dawali jak się poprosilo
![]() Hania śpi mocno więc poprawa od wczoraj jest, ale zasnęła tuż przed 23 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4280 |
Wtajemniczenie
|
Aninis, Lucy,macie rację, przeczytałam jeszcze raz, a raczej spróbwałam całą tę dyskusję i sie pogubiłam. I to mój błąd, ze zabrałam głos w sprawie, która nie jest dla mnie do konca zrozumiała, a jeszcze te moje problemy w prawidłowym i jasnym wyrażniu swoich mysli robią swoje.
każdym razie przepraszam dziewczyny. Następnym razaem dwa razy zastanowię sie, zanim chlapnę jęzorem. Z tego wszystkiego aż spać nie mogę ![]() W każdym razie dbranoc, czeka mnie standardowo pobudka i trzeba mieć siły na cały długi dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są dzieci, które mają szczególne potrzeby być blisko rodziców i próbując za wszelką cenę "nauczyc" je spania w łóżeczku... robisz im krzywdę. Natomiast nic złego się nie dzieje jeżeli dziecko odłożone do łóżeczka smacznie śpi. Tak samo jedne dzieci ssą smoka inne nie. Jedne spią w dzień inne nie. Jedne leżą same inne chcą być cały czas na rękach. Jedne mają takie potrzeby drugie nie. A ze smokiem cała afera była nie o dawanie dziecku smoka tak, tylko o dawanie w nocy zamiast cyca. Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4282 |
Zakorzenienie
|
Elenko, nie martw się. Ja czytałam na bieżąco, a też się pogubiłam, tyle wersji padło
![]() ![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4283 |
Rozeznanie
|
Aleście popisały
![]() ![]() Zuza wczoraj masakra ![]() ![]() ![]() Jeżeli idzie o kp to ja w szpitalu miałam ciężką walkę bo Zuza nie umiała łapać ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4284 |
Zakorzenienie
|
A moja zasnęła wczoraj o 19.30
![]() ![]() ![]() Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4286 |
Zadomowienie
|
Witam się w leniwa niedzielę
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4287 |
Zakorzenienie
|
Elena mój Patryś ostatnio zasypia 20-20.30 wiec nie takie z kurami 😉 ale moje starsze w czasie zimowym chodzily spać 18.30-19... Teraz 19.30-20. I nie sadze żeby z tego powodu działa im sie krzywda😉 mam nadzieje ze za jakies tam x czasu jak się odcycujemy to wszystkie dziecka beda ładnie spały najpóźniej od 20 i będzie tak jak kiedys ze mogliśmy z M spokojnie iść do kina przynajmniej raz na 3 tyg. 😊
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4288 |
Zakorzenienie
|
Moja zasypia zawsze 21 -22 :-D. Nie ma szans wczesniej. I budzi sie juz po 2h. Zebow brak.
Nana najlepszego 💜 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4289 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mam na co narzekać...mimo ze M i L chodzily spać w jego wieku najpóźniej o 19 to nie spaly tyle w ciagu dnia 😊 to ja juz wole niech spi od tej 20,30 a spi w dzień tak jak do tej pory
---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Polozna od gina pytala co robię to jej mowie jedzenie , ćwiczenia i latanie od jednego do drugiego. Uśpienie Patryśka, kosiarka, obiad, kosiarka itd 😉 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.