|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato nadchodzi, słońce świeci, coraz większe rosną nam dzieci. Mamy luty 2016 c
Cytat:
A co do szpitala to w tym co rodzilam to jest mega nastawienie na kp. Jak chciałam by ja dokarmily strzykawka to dostalam.opieprz. a jak chcialam probowac sciagac to tez nie pozwalaly butla karmic. Wszedzie inaczej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4262 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato nadchodzi, słońce świeci, coraz większe rosną nam dzieci. Mamy luty 2016 c
Tam gdzie ja rodzilam nikt nie mowil by dokarmiac chyba to normalne bylo ze kazda kp bedzie
![]() Aninis pamietam Twoje nastawienie nic nie poradzisz tak mialo byc dobrze ze slonczylo sie wszystko dobrze nastawiac sie mozna tylko wiadomo roznie wychodzi...wiedzialam ze musze sn urodzic u mnie cc nie wchodzilo w gre za niskie plytki mialam pisalam Wam...takze myslenie pozytywne to jedno a zycie i tak zweryfikuje po swojemu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4263 | |
|
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy ze spacerku, który dziś był zakupowy bo kropił deszcz
Matka nabyła 3 bluzki z przeceny w C&A, no ale za 19,90 to aż żal nie brać Ojcu spodnie kupowaliśmy to przy okazji i dla mnie, a co Bartuś całe zakupy aktywnie doradzał głośno na cały sklep gadając I pluł na wszystkie strony robiąc pierdzioszki ustami hehe No nie pospał czort nawet 5 minut A teraz w domu padł, dopiero poczuł zmęczenie ![]() Cytat:
No właśnie to jest przykre z tymi szpitalami, u mnie tez nie ma ani doradcy laktacyjnego, ani pomocy z przystawieniem. Tylko podali dziecko i mówili: Pani przystawi. No kurna moje pierwsze dziecko, a może bym nie umiała? Ale oczywiście jako szpital również wyrażają stanowisko że propaguja kp ehhU nas też były zielone wody. Znaczy ze pierwsze co mi puściły na patologii były czyste. A za 3 godziny już zielone. no ale wtedy już dusił sie pępowinką mój dziczek Oj dobrze że to wszystko za nami dziewczyny.
|
|
|
#4264 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się przygotowałam przed porodem do kp teoretycznie. I m.in. dzięki temu wyszło. U mnie na odziale niby jest doradca laktacyjny, ale... od pn do pt w jakiś tam godzinach... I tak jak urodziłam w czwartek wieczorem, a moja współlokatorka w pt z samego rana, to ona poradę jakąś tam dostała zaraz w momencie jak skończyli cc (jeszcze na pooperacyjnej). A jak się zaczeły problemy to doradcy nie było, bo weekend... a co położna to inna teoria w dodatku każda tylko rzucała coś w biegu, bo żadna nie miała czasu przy niej usiąść, popatrzeć co się dzieje... A na dodatek oliwy do ognia dorzucała mamusia i siostra
Ich wspólne doświadczenia karmienia przy 3 dzieci wynosił może tydzień, ale swoje teorie głosiły... Nigdy nie zapomnę miny dziewczyny jak laktatorem ręcznym w 3 minuty ściągneła 50ml, no bo jak ona ma mleko skoro mama i siostra nie miały ![]() Także jak dla mnie szpital sobie może być pro kp, ale do jasnej anielki niech wspiera dziewczyny, niech położne mają aktualną albo przynajmniej spójną wiedzę... a nie tak, że co wpada położna "karm w kapturkach" "wywal te kapturki" "odciągnij i daj w butelce" "nie dawaj butli, tylko dostawiaj" "no mama jak to nie wiesz jak??" |
|
|
|
|
#4265 |
|
Raczkowanie
|
Lucy żebyś wiedziała że dobrze😊 ja tak jak Aninis z pierworodną poprostu nie byłam przygotowana na cc. Pamiętam ból, żal i znowu ból 😦 7 światów widziałam po przebudzeniu a raczej 7 mężów i nie wiedziałam co jest grane😂 i ból. ..ból jak cholera😡 potem usłyszałam kota, malutkiego kotka i chwila minęła zanim dotarło do mnie że to dziecko jest😰MOJE DZIECKO!!! Później chlapneli mi malutką na pierś i jedz dziecko. Pytali tylko czy zmieniam pierś czasem ktoś pomógł na początku jak lezalam. Krew leciała mi z piersi a ból byl gorszy od bólu brzucha😡 dopiero moja położna środowiskowa pokazała jak prawidłowo przystawiac do piersi. Płakałam i walczyłam - z bólem, nawalem, brakiem i wiszeniem godzinami na cycku. Karmilam rok aż sama uznała że dość 😉 wszystko na czuja, bez neta ogólnie dostępnego. Z tą jest inaczej, wiedziałam czego się spodziewać, obyło się bez baby blues (oj trochę ryczalam😁
ale mąż już nie musiał szukać w książkach dlaczego mam np. stan podgoraczkowy czy jakiś inny duperelek który doprowadzal mnie do łez 😁 Już nie musiał robić za psychologa, pediatre, pielęgniarkę. Już w szpitalu przestałam brać w dzień tabletki p/bólowe, tylko na noc 1 . Sama się podnioslam, ale o mleko znów walczyłam jak lwica😐 bardzo chciałam znów karmić, choć tym razem pokarmu tyle nie mam. Przystawiam znów z uporem maniaka i jakoś z głodu jeszcze nie padła 😄 Kiedyś poskarzylam sie poloznej że nie wiem czy mam wystarczającą ilość mleka a ona popatrzyła na śpiąca Sare i mówi : głodne dziecko tak słodko nie śpi 😃 i ja to sobie wzięłam do serca i tego się trzymam 😊 Amen😄 teraz walczymy o spanie bo kicha😉---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Aaaaa i fika się dziś w obie strony już 😀😀😀😍😍😍 Boziu jak ja na to czekałam 😄 pokazywalam, fikalam aż załapała😄 jeszcze nieśmiało ale jednak. |
|
|
|
|
#4266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze to gdybym z neta nie wiedziała, że laktację i po cc można rozhulać, to pewnie bym się poddała... i jeszcze bym myślała sobie, że no tak mama moja karmiła mnie tylko 3 tygodnie, więc to dziedziczne 😉 A później już w domu, to położna środowiskowa mi pokazała w jakiej pozycji karmić z rogalem (w szpitalu go nie miałam). Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
|
|
|
|
#4267 |
|
Zadomowienie
|
A w moim szpitalu tylko kp panie z neonatologicznego wręcz należały a jak jedna pani obok przy jednej z neonatologicznego powoedziala żeby dała mleko w butelce bo cały dzień mija nic nie jadł i placze a ja pokarmu nie mama to na nią z krzykiem wyskoczyła żeby się nie wracała i 3 razy pytała mnie o zdanie i wzięła go na noc a ja walczylam i rano pokarm był
o wszystkie panie z każdej zmiany a w szpiitalu spędziłam tydzień na porodowce mi pomagały obojętnie czy rano czy o 3 w nocy przychodziły co 2.5h sprawdzić jak mi idzie i pomagały w chwytania piersi a jak Domiś upatrzyl sobie jedną pierś to jedna pani że mną 2h siedziała i probowalam go nauczyć z prawej ale od puściła uparciuch był później się nauczył także ja nie narzekam trafiłam naprawdę super. Do tego zrobili mu w 4 dobie życia wszystkie usg a jak w krwi wyszedł nieprawidłowy wynik to jeszcze tego samego dnia powtarzali wynik. Jak będzie drugie tylko tam będę rodzic ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4268 |
|
Wtajemniczenie
|
hej, hej!
ale zmiana pogody, wczoraj upały, dzis dosłownie zimno, brr.... Marcia, świetne buty , a wygodne, bo cała noc tańców Ciebie czeka Figa, jasne, masz rację z tym ułatwianiem siadania Aaaa...wiecie, jakie cwane mam dziecko? Próbowałam poćwiczyć z nim obroty, no i fajnie- raz czy dwa udało sie , podchodzę następnego dnia i jak sie zabieram, to ten myk w sekundzie na plecki i rozkłada rączki na boki blokując próbę przewrotu. I tak kilka razy, wiec odpuściłam, bo nie chcę go na siłę uczyć- widocznie sam wie, kiedy na niego przyjdzie czas, tak mi sie wydaje. Gdyby nie robił takich ruchów blokujących i stanowczo zapierał sie , zeby go nie przewracać, to bym dalej ćwiczyła... ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Dziewczyny, nie ma sensu kłócić się, każda robi jak uważa za słuszne i tyle, zakładam, ze żadna z nas nie chce własnemu dziecku/dzieciom robić żadnej krzywdy .A tak w ogóle po tej całej aferze dotarło do mnie, ze ja też będę na cenzurowanym, bo mój mały śpi od urodzenia w łózeczku, wstaje raz czy dwa na karmienie, i spi podczas jedzenia, więc go odkładam, nie biorę do łózka . Do tego ssie smoczek, w nocy też. I wcześnie chodzi spać.A co ja na to poradzę, skoro jest śpiący, ziewa i trze oczka juz przed 19? wiec go lulamy i kładziemy i karmimy, jeśli jest głodny. ale nikt go tego nie uczył. W ciagu dnia spanie różnie- w łóżeczku, na naszym łózku, w wózku, na kanapie, zależy, i zasypia różnie- albo lulany na rękach( i przy okazji wycałowany), albo sam ,albo podczas spacerku. A jeśli chodzi o nocne karmienie, to ja też potrzebuję przytulania i jak karmie Milka, to przy okazji go całuję, tulę, wącham jego cudną główkę, nie powiem, Milek spi i czasem się wierci i złości, pręży nóżki, bo matka go molestuje, zamiast dac w spokoju jeść. Ae co poradzic, jak ja MUSZĘ to robic i juz. Nad ranem różnie- albo w łóżeczku, albo u nas, wtedy oboje go zacałowujemy- oczywiscie wtedy nie spi i gówka mu lata od mamy d taty, bo kąłdziemy go pośrodku. A mały ma zaciesz. Nasza K. też od urodzenia spała u siebia, ale jak była potrzeba, i miała juz swój pokój, i coś jej sie sniło, to albo do niej biegalismy, albo spała z nami i tyle- ale od x czasu nie zdarzyło sie, zeby spała u nas, bo nie chce- mówi, ze z nami by się nie wyspała. No pewnie, śpimy na wąskiej wersalce, a dziecko wybiera wygodę włąsnego łózka. I jakoś nie przyszło mi do głowy, ze robię coś źle, nie uczyliśmy ani jej, ani Milka, po prostu jak spia w swoich łóżkach, to spią, gdyby źle spały, to by spały z nami, to jasne. Ale wydaje mi sie, ze skoro Milek bez sapnięcia śpi od tej 19 do 4-5 rano i wtedy je, to chyba nie potzrebuje spać z nami, czy ja źle myślę .W każdym razie kochamy swoje dzieci najmocniej na swiecie i ostatnie co by nam przyszło do głowy, to je skrzywdzic. |
|
|
|
|
#4269 |
|
Zadomowienie
|
Figa, rodzilam na krzeselku, w pollezacej pozycji, oparta o tz. Kurcze,musialam tz zapytac, bo zupelnie juz zapomnialam ze tak rodzilam
Chyba faktycznie cos w tym jest, ze zapomina sie o porodzie ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Co do podawania butli, to u mnie w szpitalu polozne sa na nie. Kp jest bardzo mocno propagowane, do tego stopnia ze kolezanka ktora nie miala przez 2 pierwsze dni pokarmu, musiala sie wyklocac o podanie mieszanki.
|
|
#4270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam, ale ręce mi opadły jak przeczytałam to, co napisałaś. Przeczytaj jeszcze raz tą całą dyskusję, nikt nie napisał, że dziecko, które samo zasypia na całą noc w łóżeczku należy na siłę zabierać do łóżka rodziców. Bo niby po co? Serio... nie chce mi się już o tym pisać. Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
|
|
|
|
#4271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4272 |
|
Zakorzenienie
|
Elenko hehe chyba nie czytałaś uważnie
![]() Spoko, u nas z Bartusiem jest tak samo, śpi od 19 u siebie Matka z ojcem kolarzy oglądali, mamy brąz! ![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4273 |
|
Raczkowanie
|
Się S pisalam i mi S kasowalo.
U nas dziś masakra cały dzień płacz i tylko dwie pół godzinne drzewko. Chyba żeby bo ma dolne dziaselka czerwono białe. W moim szpitalu podawali małej butelkę bo choć miałam pokarm to mała miała problem z ssaniem bo ma język w serduszko i dokarmialy mi ja. W ogóle to karmienie w szpitalu to był cyrk pchaly mi ja na siłę dziecko plakalo i nie jadło. Jak mi ja zabrały to mówiły że o u mnie nie płacze. W domu pierwsze dni to był horror głównie szła butelka z mm, bo choć ja miałam nazwał to mała nie chciała ssać. Potem odciagalam laktatorem. I dopiero położna środowiskowa pokazała mi jak ja prawidłowo przysrawiac mówiła o kątach prostych itp. Zrobiliśmy eksperyment miałam tylko piersią karmić nie dawać mm nie odciągnąć po 48 H zwazylysmy mala czy przybiera ba wadze. Przybrała 130 gram. Od tego czasu tylko kl. Butelka żeby pamiętała jak się je z butelki i co ... pewnego dnia ja odrzuciła. Więc mała jest przykładem ze od narodzin jadła butlę A i tak ja odrzuciła. Gdyby nie ta środowiskowa pewnie bym dawała mm A tak karmię tylko piersią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- A wiecie na tvp1 leci jak urodzić i nie zwariować ☺ aż się przypomniały mi czasy oczekiwania Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4274 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4275 |
|
Raczkowanie
|
Nie nic z tym nie robiliśmy, byliśmy to konsultować Ale nie trzeba podcinac. Potem się dowiedziałam ze gdyby to było konieczne to by to od razu zrobili w szpitalu. Mam nadzieję ze nie wpłynie to na wymowę
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4276 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko chodzi mi o to, że ktoś tak przeczytawszy, moze pomyśleć, ze źle chowam dziecko, bo śpi samo, ma smoczek itd. wiesz o co mi chodzi, prawda? znamy się tu na forum chyba dość długo Kurczę,nie umiem, jak większosć Was pisać jasno, zawsze mam problem z prawidłowym przelaniem myśli na papier, tu kompa , na żywo da ię to jakos wytłumaczyć, tutaj nie .ale masz rację, nie ma co juz o tym pisać . ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
.Ja jestem tak roztargniona, ze dopiero dotarło do mnie, że są igrzyska w Rio... ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
, w filmach te porody są takie szybkie ![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- U nas też jest, ale u laryngologa nie byliśmy, pediatra kazała na razie nic nie ruszać. |
|||
|
|
|
|
#4277 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez klocilam sie o podanie mm. No zjechala mnie nawet stara prukwa ze skoro nie chce kp to nie mam podpisac papier i nara. A tylko raz wzielam ta strzykawke.
I nie powiem.przychodzily przystawialy mi zoske wiec spoko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4278 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4279 |
|
Mamusia Luty 2016
|
U nas było super bo i zschecali bardzo do kp i pomagali nawet milion razy przystawic... I mm też bez kłótni dawali jak się poprosilo
Hania śpi mocno więc poprawa od wczoraj jest, ale zasnęła tuż przed 23 może jutro będzie Lepiej. Chyba to jednak skok w końcu zaraz 25 tygodni to by się zgadzało.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4280 |
|
Wtajemniczenie
|
Aninis, Lucy,macie rację, przeczytałam jeszcze raz, a raczej spróbwałam całą tę dyskusję i sie pogubiłam. I to mój błąd, ze zabrałam głos w sprawie, która nie jest dla mnie do konca zrozumiała, a jeszcze te moje problemy w prawidłowym i jasnym wyrażniu swoich mysli robią swoje.
każdym razie przepraszam dziewczyny. Następnym razaem dwa razy zastanowię sie, zanim chlapnę jęzorem. Z tego wszystkiego aż spać nie mogę .W każdym razie dbranoc, czeka mnie standardowo pobudka i trzeba mieć siły na cały długi dzień. |
|
|
|
|
#4281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są dzieci, które mają szczególne potrzeby być blisko rodziców i próbując za wszelką cenę "nauczyc" je spania w łóżeczku... robisz im krzywdę. Natomiast nic złego się nie dzieje jeżeli dziecko odłożone do łóżeczka smacznie śpi. Tak samo jedne dzieci ssą smoka inne nie. Jedne spią w dzień inne nie. Jedne leżą same inne chcą być cały czas na rękach. Jedne mają takie potrzeby drugie nie. A ze smokiem cała afera była nie o dawanie dziecku smoka tak, tylko o dawanie w nocy zamiast cyca. Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
|
|
|
|
#4282 |
|
Zakorzenienie
|
Elenko, nie martw się. Ja czytałam na bieżąco, a też się pogubiłam, tyle wersji padło
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4283 |
|
Rozeznanie
|
Aleście popisały
ba ja jeszcze gorsza bo mój 6 latek też kładzie się o 19, bo często jestem z nimi sama wieczorami i ciężko to ogarnąć inaczej, bo Michał nie zajmie się sobą na tyle długo żebym Zuzę uśpiła. Więc kąpiel jednocześnie, później czytanie bajki, buziak w czółko i idę usypiać Małą. Zuza wczoraj masakra Jeżeli idzie o kp to ja w szpitalu miałam ciężką walkę bo Zuza nie umiała łapać Winię za to położne bo mała im za bardzo płakała po cc i zamiast mi ja przynieść to zatkali ją butelką I o ile piła z butli nawet w domu, jak musiałam wyjść to pewnego dnia po prostu przestała z dnia na dzień, dokładnie jak jej brat |
|
|
|
|
#4284 |
|
Zakorzenienie
|
A moja zasnęła wczoraj o 19.30
![]() Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
|
|
|
#4285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4286 |
|
Zadomowienie
|
Witam się w leniwa niedzielę
dziś mój Misiek kończy pół roczku 😀 jak ten czas szybko leci.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4287 |
|
Zakorzenienie
|
Elena mój Patryś ostatnio zasypia 20-20.30 wiec nie takie z kurami 😉 ale moje starsze w czasie zimowym chodzily spać 18.30-19... Teraz 19.30-20. I nie sadze żeby z tego powodu działa im sie krzywda😉 mam nadzieje ze za jakies tam x czasu jak się odcycujemy to wszystkie dziecka beda ładnie spały najpóźniej od 20 i będzie tak jak kiedys ze mogliśmy z M spokojnie iść do kina przynajmniej raz na 3 tyg. 😊
|
|
|
|
|
#4288 |
|
Zakorzenienie
|
Moja zasypia zawsze 21 -22 :-D. Nie ma szans wczesniej. I budzi sie juz po 2h. Zebow brak.
Nana najlepszego 💜 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam na co narzekać...mimo ze M i L chodzily spać w jego wieku najpóźniej o 19 to nie spaly tyle w ciagu dnia 😊 to ja juz wole niech spi od tej 20,30 a spi w dzień tak jak do tej pory
---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Polozna od gina pytala co robię to jej mowie jedzenie , ćwiczenia i latanie od jednego do drugiego. Uśpienie Patryśka, kosiarka, obiad, kosiarka itd 😉 |
|
|
|
|
#4290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.

Ojcu spodnie kupowaliśmy to przy okazji i dla mnie, a co
Bartuś całe zakupy aktywnie doradzał głośno na cały sklep gadając
Ale oczywiście jako szpital również wyrażają stanowisko że propaguja kp ehh
Oj dobrze że to wszystko za nami dziewczyny.
ale mąż już nie musiał szukać w książkach dlaczego mam np. stan podgoraczkowy czy jakiś inny duperelek który doprowadzal mnie do łez 😁 Już nie musiał robić za psychologa, pediatre, pielęgniarkę. Już w szpitalu przestałam brać w dzień tabletki p/bólowe, tylko na noc 1 . Sama się podnioslam, ale o mleko znów walczyłam jak lwica😐 bardzo chciałam znów karmić, choć tym razem pokarmu tyle nie mam. Przystawiam znów z uporem maniaka i jakoś z głodu jeszcze nie padła 😄 Kiedyś poskarzylam sie poloznej że nie wiem czy mam wystarczającą ilość mleka a ona popatrzyła na śpiąca Sare i mówi : głodne dziecko tak słodko nie śpi 😃 i ja to sobie wzięłam do serca i tego się trzymam 😊 Amen😄 teraz walczymy o spanie bo kicha😉

, a wygodne, bo cała noc tańców Ciebie czeka
.
. Do tego ssie smoczek, w nocy też. I wcześnie chodzi spać.
Chyba faktycznie cos w tym jest, ze zapomina sie o porodzie